Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2011-02-10 12:07

Matkrisen 2011: Riset slut på ICA

Det är förstås en bagatell för oss i den välmående västvärlden, då ris är en väldigt liten del av vår kost och vi har en lång rad matvaror att välja mellan. Men ju fattigare land desto större andel av maten består av de jordbruksråvaror som nu skenar i pris och successivt visar upp allt större brist.

Nedanstående anekdotiska foto kommer från ICA i Fina Staden taget idag. Det man ser på bilden är hur tre hyllor i premium-ICA (där alla Burberry-klädda pensionärer handlar) som normalt är fyllda med ris. Tre hyllor av bästa hyllplats som borde vara fyllda med produkter som kunderna kan köpa så att 'handlarn kan stoppa mer pengar i sin ficka. Dessa hyllorna var de enda i hela butiken som gapade tomma.

Hyllorna gapar tomma. Man har rent av tagit bort etiketterna från dem, då det helt enkelt inte finns något att ställa dit. Här har normalt ICA:s lågprismärke Euroshoppers ris funnits, samt externa märken som Uncle Ben's mfl. Den uppmärksamme noterar dock att ICA:s egna premiumris finns kvar på hyllorna bredvid.

Det finns ju ingen konkurrens om ICA:s eget ris i den mån kedjan köpt in tillräckligt sedan tidigare och har färdigpaketerat på sina centrallager, men andra leverantörer har tydligen inte kunnat leverera till denna premiumbutik.

Jag har sett det här förut. 2008, vid förra prisspiken för jordbrukets råvaror innan finanskrisen blev akut.

Men nu är vi alltså redan där så här tidigt i konjunkturcykeln.

Som jag skrev tidigare är detta ingen fara för oss i västvärlden. ICA:s eget ris fanns ju kvar så några kilo åkte med hem. En påse om 2kg räcker till tio måltider för en familj, och kan ätas till det mesta. Utmärkt vara att lagra i sin matbuffert. Annars går vi i väst naturligtvis bara och köper något annat så länge de hyllorna inte heller gapar tomma. Vi får se hur det blir med potatisen framöver.

Marsterminen för riset nedan har stigit med 50% i amerikanska dollar sedan juli förra året.

Har tyvärr inte tillgång till något rullande terminspris eller spot, som kunde varit mer intressant.

Men jag vill hävda att det inte enbart rör sig om spekulation. Att dyrbar hyllplats gapar tom i en premiumbutik ser jag som brist på produkten. Men det är väl bra jag?

Vore intressant att höra hur det ser ut på andra håll?

Bloggrannen Farbror (?!) Flute har en artikel om matpriserna som är läsvärd.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. du kanske skulle kolla någon affär till innan du drar för stora växlar på detta? det kan ju bero på att en inköpare haft en dålig dag...
  I min ICA-butik (kl 20.13 igår kväll), var risyllorna välfyllda och dessutom reade (=hade erbjudande) de ris. Min slutsats från mitt besök är att ris kommer nog ersätta potatis eftersom potatispriserna troligen kommer gå upp.
  Eller kanske inte..

  "det är som det är och blir som det blir"

  SvaraRadera
 2. Nu börjar du sväva iväg lite väääl mycket va? Det börjar bli lite för mycket foliehatt och lite för lite verklighet bland endel inlägg, vilket drar ner trovärdigheten på samtliga inlägg.

  SvaraRadera
 3. Drar inga stora växlar på det här. Det är anekdotisk bevisföring, vilket vem som helst förstår relevansen för.

  Men det är rätt duktigt av en inköpare att inte lyckats köpa in något alls så till den nivån att det tagit slut helt.

  SvaraRadera
 4. Bla bla bla trovärdighet. Jag har ett foto. Vad har du?

  SvaraRadera
 5. på temat förekomma eller förekommas, så kanske detta är relevamt - från Wikipedia:

  "Anekdotisk bevisföring
  Anekdotisk bevisföring, eller anekdotisk evidens, kallas det när man för att bevisa något, en tes, hänvisar till enstaka fall, ofta personliga erfarenheter och upplevelser. Exempelvis:

  "Norrmän är skurkar. Det vet jag för jag blev lurad av en norrman en gång."
  "De som klarar alkohol sämst är de som inte fått prova hemma. Det vet jag eftersom mina vänner som varit nyktra som barn nu dricker mycket."
  Anekdotisk evidens har låg reliabilitet. Det nämns ofta i kontrast till vetenskaplig bevisföring."

  Tyckte det var lite kul beskrivet och mtp att du valde uttrycket "anekdotiska foto"

  SvaraRadera
 6. Det blir nästan som en parodi, direkt man ser en tom hylla på ICA så börjar matlagren sina och vi kommer svälta inom en snar framtid. Känner igen tänket från andra områden, när man läser och tänker mycket om en viss sak så ser man det överallt hela tiden.

  SvaraRadera
 7. Var har jag skrivit om att vi kommer svälta? Jag skrev att det här är inget problem för oss i väst, resten av butiken var full av mat. Värre är det för de som bara har råd att i princip äta ris i ngt fattigt land någonstans.

  Din kommentar är nästan en parodi på att övertolka något.

  SvaraRadera
 8. nu vet jag inte hur stor denna ICA butik i fråga är, men med lite erfarenhet från både butikshjälpreda och jobba på lager och packa leveranser till matbutiker - vågar jag påstå att ris beställs knappast daglig dags, då räcker det med att man lagt veckobeställningen fel dag och glömde bort kampanjen. Kunder är ju knepiga, har man bestämt sig för att köpa ris för att det är billigt - så går det ju inte att komma hem utan ris, skulle då "kampanjvaran" vara slut - så får man helt sonika ta alternativprodukten - i detta fall ett annat märke. Å andra sidan är ris relativt riskfritt att beställa i överskott mtp hållbarheten.

  Vore intressant om du hade möjlighet att dokumentera samma hylla imorgon och övermorgon - är den tom då är jag benägen att börja hålla med dig... då börjar det bli lite vetenskapligt också.. :-)

  SvaraRadera
 9. 12:50 Precis. Anekdotisk bevisföring har låg reliabilitet. Det är därför jag använde det uttrycket.

  SvaraRadera
 10. Zzooter, en gång i veckan får räcka. Dessutom är ju en hylla i en butik för värdefull för att stå tom, så något lär väl hamna där. Återstår att se om det blir ris.

  SvaraRadera
 11. Kan det vara ICA Focus som du handlar på? De har i övrigt ett väldigt stort sortiment men föredrar ICA Maxi Mölndalsvägen. Det är inte lika trångt och lite, lite billigare..

  SvaraRadera
 12. Butiken, stor, prisbelönt.

  SvaraRadera
 13. The sky is falling!!!!

  SvaraRadera
 14. Hmmm...var inne på Konsum, Fina Staden (liten butik, inte stooor) i förra veckan. Där var också tomt på några rissorter, urplockat på andra. Likadant såg det ut ett par dagar senare. ...kanske har de fått in idag...
  Tänkte faktiskt på dina inlägg då.

  SvaraRadera
 15. btw, "hur det blir med potatisen" länkar till artikeln om bolånetorsken.

  SvaraRadera
 16. Mest av intresse, vart ligger konsum i fina staden? Som inte är stora Coop dvs.

  SvaraRadera
 17. Kinas vintervete fryser bort i år.(EKOT)
  Spotpris på vete just nu upp 2,25% 910 nn/NN

  Det är väl goda nyheter för Iraks jordbruk-eller hur du nu resonerar för att få ihop din världsbild!/Oppti

  SvaraRadera
 18. Nämensåatteh... Det är ju så bra att bo på landet och allt det där ;-)

  SvaraRadera
 19. Det spelar väl ingen roll, om riset eller potatisen tar slut. De är ju undermåliga livsmedel.

  Ät kött, fläsk, fisk och ägg samt lite grönsaker.

  SvaraRadera
 20. Sådan här anekdotisk "bevisföring" är underhållande och varför inte sätta igång fantasin lite - en försmak av framtiden?
  Att leka med olika konkreta framtidsscenarier kan vara nyttiga tankeövningar. Mer sånt!
  /LC

  SvaraRadera
 21. Håller med 15:12! Kort och roligt sätter fart på de apokalyptiska tankenerverna!!! Kanske därför så många som verkar besvärade av den. Som när man råkar nämna något om peak oil och sedan blir "nedtryckt i backen" av alla som vill göra en till dommedagsprofet... suck.

  SvaraRadera
 22. Är inte ris näringsfattig och dålig kost?
  Potatis skall man väl hellre äta?
  Vet du något om detta, så vore det trevligt om du kunde skriva ett inlägg om det.

  SvaraRadera
 23. Det fanns bara gröna chilifrukter på prisextra! Matkris! Jag ville ha röda men fick nöja mig med gröna, ajaj, detta bådar inte gott!! Svälten är här!

  SvaraRadera
 24. Hur investerar man i ris. Äger några agricultural ETF/ETN men de har bara någon eller några få procents exponering mot ris. Jag vill köpa bull ris x4 :)

  SvaraRadera
 25. På bla Cmcmarkets kan man handla ris med en väldig hävstång om man är sugen.

  Mvh Jonas

  SvaraRadera