Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2011-02-26 08:52

Maplecroft: Sverige under extrem risk för åldringskris

Via Zero Hedge uppmärksammas vi att på att det ekonomiska miraklet och tigerekonomin Sverige (det där är sagt med drypande ironi) har klassats av analyshuset Maplecroft som extremt riskabelt och är det land i världen som är fjärde mest utsatt pga åldringskrisen.

"According to a new ranking of 163 countries, Europe’s big economies, including France, Germany, Italy, Sweden and the United Kingdom, are the most exposed to fiscal risk due to their ageing populations, substantial levels of debt and high public spending on health and pensions.

The Fiscal Risk Index, developed by risk analysis and mapping firm, Maplecroft, identifies countries that will come under increasing economic pressure in future years due to low birth rates, high life expectancy and state commitments to look after ageing populations."


Den svenska statsskulden må vara förhållandevis låg, men de privata skulderna är mycket stora. Dessutom har vi som bekant redan enorma utgifter för den skattefinansierade vården och slutförvaringen (aka "omsorg") av äldre. Tillsammans med den demografiska utvecklingen gör detta alltså att Sverige är det fjärde hårdast exponerade landet mot den här riskfaktorn. Och den åldrande befolkningen är "nästan säker", om nu inte medellivslängden hastigt minskar.

De enda länder som ligger värre till är Italien, Belgien och Frankrike.

Mer hårda ord och inga visor om den svenska tigerekonomin:

"Without significant adjustments, such as raising taxes or reducing spending, countries risk going bankrupt. One such adjustment has already been seen in the UK and Germany where recent government initiatives have increased the state pension age to encourage people to work for longer as a way to alleviate pressure on public finances."

Så väsentligt höjda skatter eller kraftigt reducerade utgifter är vad Sverige behöver för att inte ställa in betalningarna och gå statsbankrutt nu när 40- och snart 50-talisterna skall stoppas in för slutförvaring inom vården och omsorgen de kommande decennierna.

Kort sagt, vi andra får betala, t ex genom antingen kraftigt höjda skatter eller exempelvis kraftiga neddragningar inom t ex skola, då det är vård och omsorg som rejält kommer öka framöver.

Så när höjer vi pensionsåldern i Sverige? Vi kan inte göra så mycket åt vårdbehovet, men vi kan göra det tvingande att jobba till till en början 65-69 års ålder istället för diverse frivilliga pensioner från 55-63 års ålder. Det går ju t ex att höja möjligheten att ta ut sitt privata pensionssparande till först efter 65 års ålder istället för som idag 55.

Vi 70-talister kan ju drömma om att överleva till pensionsåldern som vid det laget antagligen närmar sig 80. När pensionerna infördes sattes åldern till medellivslängden. Den är idag ca 85 år...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

82 kommentarer:

 1. Nu har jag inte läst Maplecrofts rapport (hittar ej hela). Dock ska man ha med sig att många/de flesta hus ofta gör det alldeles för enkelt för sig, exempelvis slår ihop tre st olika siffror för att skapa något slags index. Jag tycker att det verkar troligt att Maplecroft gjort detta.

  I jämförelse med de flesta andra länder gjorde Sverige stora delar av läxan under 90-talet, även om det finns lite kvar att göra. Tittar man exempelvis på Kommissionens rapport om "åldrandekostnader" ser vi att Sverige ser ut att klara sig rätt bra. Se tabell 1 på sida 26 nedan. EK uppskattar kostnaderna för åldrande till 2% av BNP mellan nu och 2060, vilket kan jämföras med 16% för Grekland och 12% för Slovenien.

  http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/publication14992_en.pdf


  De som är intresserade även av USA, Japan mfl bör slänga ett öga på BIS-rapporten "The future of public debt: prospects and implications" (länk nedan).

  http://www.bis.org/publ/work300.pdf

  SvaraRadera
 2. Åldringsbubbla-är det e ny spaning.
  Vi blir allt äldre och får fler år som pensionärer. Färre får försörja fler.
  Men har vi ont om arbetskraft nu?
  Det är väl snarare så att vi har så gott om arbetskraft att vi kan hitta på jobb som letar jobb tillsammans med dem som letar jobb.
  Sen är dagens pensionärer välbeställda, jämfört med vår föräldrageneration. Kanske borde man dock inte helt förlita sig på intjänade pensionspengar utan skapa ett eget kapital för framtiden. Något som dock kan vara dumt om man vill utnyttjade behovsprövade tjänster som i god samhällsanda ges ett progressivt pris-den som kan får betala mer!/Oppti

  SvaraRadera
 3. Ta bort skatt på arbete för personer över 65 som inte tar ut pension? Eller är det en dålig idé?

  SvaraRadera
 4. Jag gillar idén. Man får dock räkna på om den är självfinansierande.

  SvaraRadera
 5. Sverige har en rätt stor invandring av äldre via anhöriginvandring. De har aldrig betalat men har rätt att få garantipension.

  Även om systemet här är bättre så måste de flesta inse att man inte kan ha fler brukare än betalare?
  Det finns inget annat land där man kan invandra och få pension, detta trots att man aldrig betalat ett öre för sin pension.

  Sverige är ett mycket mycket konstigt land! Man får inte ens prata om detta! Det råder åsikts och informations censur inom vissa områden.

  Tragiskt! Hjärntvätten av de vi kallar PK folk är enorm. Utan egna tankar reagerar svenskar med ryggraden i vissa ämnen. Jag brukar alltid fråga om det verkligen är dennes egna åsikter, får aldrig ett säkert svar då. För vem tycker ni vissa saker?

  Nåja, jag kan inget göra, jag kan bara iaktaga och kommentera det sjuka i samhället.

  SvaraRadera
 6. Tja Lasse! Tack för en skitbra blogg! Du har varit inne på vilka investeringar skulla kunna passa nu då peak oil börjar visa sitt fula tryna. Jag har en ide: Strunta hellst i börsen, tillväxtbolag framförallt, kan man inte låta bli så satsa isåfall på Fortum och dylikt, idiotsäkra utdelningar (ca 5%). Basen i sparande kan bestå av exempelvis låsa in pengarna på 5 år till 5 % årlig ränta hos en av dom mindre seriösa storbanker (läs SEB) då ryggraden i svensk ekonomi (läs skattebetalarna) ändå alltid står för fiolerna (ännu mer idiotsäkert). Dessutom tror jag att det kan vara läge att binda räntan under 2011 på sparkontot för jag har svårt att se att räntan ska upp nått mer år 2012. Va sägs? Mvh Jacke

  SvaraRadera
 7. Den här risken oroar mig inte speciellt mycket, den förändras långsamt och gradvis samtidigt som den inte är bortglömd.

  SvaraRadera
 8. Som 80 -talist litar jag inte öht på trygghets-systemen. System förändras när politiska majoriteter och ekonomiska förutsättningar skiftar.

  För 20 år var det en uttalad praktisk politik att staten tog politiskt ansvar för att erbjuda boende till "brukarpris". Idag är du utlämnad till en manipulativ spekulation på bostadsrätts"marknaden",alt. marknadshyror i nyproduktion.

  Och nu kan vi förmodligen även glömma att kunna gå i pension.

  Det enda som gäller att bygga sitt eget kapital och trygga sin egen framtid. Men större delen av befolkningen satsar på italienskt kakel och tepanyakihällar i sin bostad.

  Systemens tid är förbi.

  /Realisten

  SvaraRadera
 9. Kan inte 40-talisten sälja sin 4 mil villa till en barnfamilj och lägga nån mille på att betala sin egen vård? 3 mille är kvar till vintersemestern i Frankrike...

  Usch nej, det enda vi hör från den generationen är att deras skatt är för hög och orättvis. Tjena.

  SvaraRadera
 10. Vi hade klarat oss bättre om inte utförsäljningshysterin av våra gemensamma tillgångar varit så omfattande. Så går det...

  SvaraRadera
 11. Peter Madison - vilken tur att det är så enkelt. Briljant analys. Låt mig gissa, lösningen heter höga skatter och socialism, eller hur?

  Jag kan meddela 40-talister och socialister att jag inte tänker ställa upp på att leva som en träl för att föda er.

  SvaraRadera
 12. När allmän pension infördes var faktiskt medellivslängden 58 och pensionsåldern sattes till 67.

  Och ansvarsfulla personer varnade ändå för att en så dyr reform skull tvinga fram statsskuld.

  Det är numera ett evigt tjat om de rikas livsstil. Statsskuld är däremot normalt.

  Sverige har fortfarande trots alla perspektivförskjutningar de senaste 100 åren samma korta odlingssäsong.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 13. Skattefri inkomst efter 65 om pensionsuttaget skjuts upp är ett bra förslag.

  SvaraRadera
 14. Varför skära ner på skolan? Vård, skola, omsorg är ju inte direkt det enda som ingår i den svenska ofantliga sektorn.

  SvaraRadera
 15. Jag gillar att någon lyckades få in anhörighetsinvandringen, ha ha ha. Tror man på den här rapporten så är den rimligaste lösningen en ökad invandring. Nu tror ju förvisso de flesta här att peak oil står runt krönet och att en minskande befolkning är önskvärd. Så därför förvånar det mig att Cornucopia uppfattar det här som ett problem.

  SvaraRadera
 16. eh.. "bara" och importera en bunt tunisier och indier (under 30) så löser vi det hela.. ;))

  SvaraRadera
 17. 13:24
  Det beror på åldern på invandrarna eller hur. Är medelåldern 57 så är det ingen nytta för pensionssystemet.

  Nåja, sov du trygg i din ignorans om verklighetens siffror. Trots all censur går det att få statistik på ålder, mängd och kön på våra kulturberikare.

  Vad vinner ett land på att ta emot många äldre? Eller många unga utan ens grundkoleutbildning?
  Nya moderaterna vill såklart ha lönedumpning via lågutbildad slavkraft. Men vad vill ni övriga vid köttgrytorna?
  Alla teoretiker är nöjda, men stämmer verkligheten med teorin?

  Har tappat all respekt för politiskt aktiva i detta samhälle, Det borde krävas IQ130 som minimum för att ens få sätta sin fot i riksdagen. Minst 20 års erfarenhet som egenföretagare etc

  SvaraRadera
 18. Joakim Persson2011-02-26 13:41

  Det vore mycket intressant att se rapporten i sin helhet.

  Vårt pensionssystem är ju nu för tiden en smula mer robust (se pensionsmyndighetens hemsida för mer info), vår stora utmaning är just i den dyra vården/omsorgen av de äldre med färre i arbetsför ålder.

  Men även detta finns det "lösningar" på som inte är alltför osannolika. Höjd pensionsålder är ett sätt att få pengarna att räcka längre, ökad privat finansiering är ett annat logiskt steg, liksom ökad invandring. Jag vet inte om risken är så "extreme" i jämförelse med ex Italien eller Japan.

  Man kan tex jämföra statsskuldsituationen med Japan. Sverige har en strategi att idag minska statsskuldens andel av BNP, för att sedan kunna öka den (när utgifter för vård/omsorg ökar bortom 2020-2030) -- dvs en rationell omfördelning mellan generationerna. I Japan har man _redan idag_ en budget som till stor del finansieras av lån, vilket innebär att statsskulden ökar, trots att man har demografiska utmaningar framför sig. Nog är förutsättningarna olika.

  SvaraRadera
 19. "importerad demografi" menade jag, inte något annat. Skriver om nedan:

  Nej, importerad demografi löser inte problemen. Det är bara kiss i byxan, det känns varmt och gott en kort stund, men sedan blir det kallt och luktar illa.

  Det går att anpassa hela systemet till en befolkning utan befolkningspyramid, att bara fylla på pyramiden gör bara att man förskjuter problemen framåt till befolkningens storlek är helt ohållbar och allt kraschar brutalt. Jmf med befolkningspyramiden i t ex Libyen, ett land som nu importerar 91% av sin mat... Det är en sådan pyramid som politikerna drömmer om, och maten kommer ju från ICA, så vad är problemet...

  SvaraRadera
 20. Joakim Persson2011-02-26 13:46

  Anonym 1340: Ta bladet från munnen. Hur gamla är nyanlända invandrare?

  Eller, vi kan väl kolla på officiell statistik så kan vi krossa myten att vi importerar pensionärer direkt.

  http://www.scb.se/statistik/_publikationer/BE0101_2008A01_BR_BE0109TEXT.pdf


  "Medborgare från 168 länder invandrade
  Bland de invandrade 2008 fanns 168 medborgarskap representerade. Nästan var femte invandrare var svensk medborgare. Knappt fyra av tio var medborgare i ett annat europeiskt land och drygt fyra av tio var medborgare i ett land utanför Europa. De som invandrar till Sverige är ofta unga personer; så många som fyra av fem invandrade under året var under 40 år. Kvinnor och män är ungefär lika gamla när de invandrar till Sverige; den genomsnittliga åldern för
  kvinnor var 27,2 år och för männen 27,8 år. De svenska medborgare som invandrade under året var något äldre. Svenska kvinnor som invandrade var i genomsnitt 28 år och svenska män 30 år. Bland de 25 största invandrarländerna var invandrarna från Somalia yngst med en medelålder på 20 år. Den äldsta gruppen var invandrare från Norge med drygt 35 år i genomsnitt."

  SvaraRadera
 21. Född fri skattad till döds, numera ska du lönearbeta tills du dör. En god svensk ska bara bidra till systemet och aldrig kosta. Tänk vilken vinst om alla dör på sin arbetsplats, de hinner aldrig belasta samhället.

  Gör vi såhär så kan vi fylla på med miljontals berikare. Äldrevården drar in på kaffe och ägg medan andra boenden får kosta upp till 5000 per person och dygn.

  Allt beror på hur man prioriterar, regeringens linje ligger ca 180 grader ur fas med min personliga. Senast i veckan fick vi ju Mauds vision hur vi ska förbättra samhället..

  SvaraRadera
 22. Jag tror det bästa för just Sverige under de närmaste decennierna är en sakta ökande befolkning och för invandringen att locka hit människor som har Sverige som drömland att jobba och skapa sig ett liv i

  SvaraRadera
 23. Det här är en "Slam Dunk", det vill säga att Sverige går bankrutt framöver.

  I och med Peak Oil kollapsar det ekonomisk/finansiella systemet, och det är slutet för de västliga social//välfärdsstaterna.

  Detta insåg jag redan år 2004 då jag blev varse PO, och har nu under åren förberett mig för denna sannolika verklighet. Det tar lång tid att förbereda sig. De som inte förberett sig kommer att få kämpa för att överleva.

  /K

  SvaraRadera
 24. Joakim Persson2011-02-26 14:00

  Inget fel med att vara förberedd och "resilient". Men är det verkligen så sannolikt mded statsbankrutt för Sverige på grund av PO?

  I så fall finns alla tiders investeringstillfälle här. Blanka svenska statsobligationer eller försäkra mot svensk betalningsinställelse. Det är väl förmodligen väldigt billigt idag med svenska CDS:er?

  Det kan mycket väl bli ett antal väldigt tuffa år, men som samhälle sett har vi säkert mänskliga resurser att kämpa emot. Som sagts förr, höjd pensionsålder och ökad arbetsvecka kan räcka ganska långt...

  SvaraRadera
 25. Pensionsberäkning bygger väl på att fonder ökar i värde? Det finns väl inget utrymme i oranga kuvertet för lägre BNP i år än 2008, och ändå lägre 2012 osv?

  Alla sådana beräkningar baseras väl bland annat på de där oljeersättningarna som brukar visas här på bloggen?

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 26. Joakim, blanka statsbankrutter och köpa försäkringar mot dem? Hur kan någon lita på att försäkringsavtal mot sådana händelser över huvud taget har något värde om de även sveper med de stabilare statera?

  Det borde vara den finansiella motsvarigheten till att sälja försäkringar mot kometnedslag. Slår kometen ner finns det ändå ingen som kan betala ut försäkringen eftersom systemen är utplånade så 95% av premien kan omedelbart bli bonus till ledningen och 5% försvinner i administration.

  Samhället kommer att tuffa på, efter att ha kört stora dela av sitt finansiella system till återvinningscentralen för att kunna börja om på ny kula.

  SvaraRadera
 27. "och för invandringen att locka hit människor som har Sverige som drömland att jobba och skapa sig ett liv i"

  Tror du på allvar att folk som vill skaffa ett bättre liv väljer ett högskatteland?

  Jösses, svenskar är sjukt självgoda, ingen på jorden väljer det land där man får behålla minst av sin lön, OM de får välja.

  SvaraRadera
 28. Anonym 15:26,
  Hyfsat många holländare flyttar hit, fler exempel finns i statistiken.

  Sedan är mycket av nyttan av ett sådant mål att man börjar fundera på hur Sverige kan göras bättre så vi kan locka hit fler duktiga människor.

  Jag tror att de nordiska länderna med sina tämligen välfungerande samhällen blir mycket populära migrationsmål efter peak oil.

  SvaraRadera
 29. Kanada är mycket mer poppis än Sverige för högutbildade migranter, varför är det så tror du? Kanske för att hög utbildning inte lönar sig i detta land..

  Min kompis är hantverkare, han tjänar mycket mer än mig, han har inga studieskulder, det har jag.
  Det jag projekterar installerar han i stort.

  Men visst lev vidare i tron att det är raketforskare som väljer Sverige. Svenskar tror tydligen att alla på jorden har som främsta mål att betala mycket skatt, alla vill vara som oss!

  SvaraRadera
 30. Hög skatt ger utrymme för ett generöst bidragssystem.
  Jag tror vi inte kan importera ungdom i vår befolkningspyramid.
  Kanske är en export av äldre en lösning, halvårsvis på värmen känns som ett attraktivt alternativ!
  Då bidrar vi med arbetstillfällen där oxå./Oppti

  SvaraRadera
 31. Joakim Persson2011-02-26 16:05

  Magnus: Jo, vid en total global finansiell kollaps har man inte mycket vunnet av att äga finansiella derivat. Dock så borde en "sovereign debt crisis" i Sverige inte leda till att priset på CDS går från dagens låga värde till noll utan att mellanlanda på en något högre nivå (jmf Grekland), inte sant?

  Alternativet är annars självklart guld/silver för den som vill spekulera mot det finansiella systemet, men det känner nog alla som läser denna blogg till.

  Anonym 1557, vad är det som gör att du stannar kvar?

  Det är mycket tjat överallt om att utbildning inte lönar sig, men det beror självklart på vilken utbildning man har. I ditt fall så har din hantverkarkompis en högre månadslön eftersom hans yrke är högre värderat än ditt, vilket ju är tråkigt om man har utbildat sig men alla utbildningar värderas inte lika högt av arbetsmarknaden.

  Men eftersom du skriver att det i princip är så att du projekterar, han installerar så undrar jag om du inte borde ta och löneförhandla, eftersom det låter som om du jobbar med något tekniskt konstruktionsarbete?

  SvaraRadera
 32. Magnus Redin2011-02-26 16:14

  Anonym 15:57, varför skulle Sverige inte kunna bli minst lika attraktivt som Kanada?

  SvaraRadera
 33. Mera skatt!

  Satt och tittade lite förstrött på olika bloggar och fastnade till slut för din. Inte pga nyhetsvärdet, utan med vilken arrogans du och de flesta kommentarerna har här på bloggen.

  Kanske du och andra är för unga att förstå, att det faktiskt finns pensionärer som själva har tjänat och fortfarande bidrar med högre skatter än dagens arbetande ”fin-elit”.

  Den sittande regeringen har mycket bidragit till att ni kommer i slutändan att få betala tillbaka vad ni just nu får som grädde på moset i era plånböcker. Så det är självklart att ni som idag har arbete ska få känna på skatternas tyngd.

  Vi har väl tyvärr fött upp er, till att vara vad ni just är, nämligen, självömkande glin.

  Pesionär

  SvaraRadera
 34. Nu har jag inte läst hela rapporten men det finns ju en buffert i systemet i och med vår höga arbetslöshet. Idag försörjer ju de arbetande ett par, tre hundratusen arbetslösa och även om vi aldrig får nollarbetslöshet så kan man ju "byta ut" rätt många arbetslösa mot nyblivna pensionärer och åtminstone uppnå Status-Quo. Sedan finns det många miljarder att hämta på invandringen, som redan påpekats. Inavlade och analfabetiska fåraherdar från Irak och Somalia är knappast positivt för Sverige, sen kan de ha en fördelaktig ålder (unga), de kommer ändå aldrig att bli en pluspost i räkenskaperna. Sänk sedan biståndet till 0,7% av BNP som är rekommenderat av FN istället för 1% så hämtar vi hem ett antal garantipensioner över en natt. Behövs det så kan vi gott sänka till 0,5% också utan att skämmas då vi tagit ett större ansvar än många andra länder under så lång tid. Dessutom är det tveksamt om dessa biståndspengar gör någon nytta överhuvudtaget eller om de tvärtom bidrar till att diktaturer istället kan lägga sina pengar på vapen och löner till legosoldater. Hur mycket av Arafats, Khadaffis och Mubaraks miljarder har ursprungligen kommit från Sverige kan man undra?

  SvaraRadera
 35. Jag hoppas att kollapsen kommer fort, innan vi har hunnit importera ännu fler kulturberikare hit som skall försörjas av våra skattemedel, samtidigt som pensionerna sänks tre år i rad för första gången någonsin trots vår TIGER ekonomi. Vi har ett sjukt politiskt klimat i det här landet, som går ut på att avskaffa oss själva och byta ut befolkningen. Men det är ju 95% av befolkningen som i fria val har bestämt, att vi skall ha det så här.

  /K

  SvaraRadera
 36. Detta ämne känns ju ganska offside då vi har en kommande valutakris och pga detta ett världskrig i kommmande.

  SvaraRadera
 37. 16:51

  Du talar för döva öron, sossezombiesarna här går inte att väcka. Sverige kommer förgöra sig på flera sätt, ett är via bostadslånen.

  Det andra området får man inte prata om. Vi lever ju i paradiset likt folket i DDR gjorde.

  SvaraRadera
 38. Den var bra, Tobias Wallin. Det var alltså väldigt få som alls gick i pension, eftersom man på den tiden fortfarande arbetade i Sverige och vanligen inte blev så mycket som 60 år. Då skulle pensionsåldern kunna sättas till 90 år idag, rejält över medellivslängden.

  Men Bloggar-Lars Cornucopia lever ju redan som en pensionär.

  @Anonym 13:40

  Jag stöder helt och fullt ditt förslag att man ska ha en IQ på minst 130 för att få arbeta i Riksdagen! Ut med Toble-Mona, ut med Maud, ut med Hägglund!

  SvaraRadera
 39. Enda sättet att ändra Sverige radikalt är att vi genomgår en statsfinansiell kollaps. Hur många obygder existerar inte i detta land där alla är sjukpensionärer och under 50, samt jobbar svart?

  Jag har rätt till.... Det är den vanligaste meningen i svenska språket.

  Det kommer aldrig förändras till det bättre, det är bara att ge upp hoppet. Konsensus och mellanmjölk. Synd att man inte förstod detta när man var 22..

  SvaraRadera
 40. Joakim Persson2011-02-26 17:56

  Anonym 1651: Ser att du använder klassisk sverigedemokratisk matematik, inte konstigt att kollapsen är på väg!

  Den allmänna pensionen har nämligen inte sänkts tre år i rad, utan två år i rad (2010 och 2011). 2009 steg inkomstpensionen med 4.5%. Men minnet är kort... Dessutom har ju skatten sänkts för pensionärerna som kompensation vilket gör att nästan alla pensionärer får mer netto 2011 än 2010.

  Ni som talar om en svensk statsfinansiell kollaps på grund av pensionssystem och kostnaden för äldre, har ni något exempel på ett land som ser mer stabilt ut? Grekland, Spanien, Italien?

  SvaraRadera
 41. Så vad skulle du ha gjort om du hade förstått det när du var 22?

  SvaraRadera
 42. sverige är bra land och därför folk vill komma in inget land fokuserar så mycket på genus, hbt(q), snällhet och barnuppfostarnd utan pysco aga och fysisk aga och på få ut så många dagispappor men vi borde göra ännu mer för att få bort det sisst med pratikalisis kapitaliska dragen som finns kvar här det är sant vi ska inte loka hit personer som vill leva på andra och ha hög avlöndade jobb som it konsulter olje killar eller mördar killar i polisen i försvaret utan sådan som kan förstära genus, hbt(q) dvs dagispappor och forskare inom genus,hbt(q) det kan verkligen lyfta vårat land framåt i framtiden det är det viktigaste inte att olje killar, data konsulter och andra mascho yrken kännar massor med pengar

  kramizar


  liza

  SvaraRadera
 43. 18:21,
  emigrerat..

  SvaraRadera
 44. Är inte ökad andel äldre långsiktigt positivt? Om medelåldern inte fortsätter öka så betyder det att populationen på sikt kommer minska.

  Vidare så pensionssparar jag inte av just anledningen att jag kallt räknar med att få arbeta tills jag dör. Det är naivt att tro att pensionsfonderna inte kommer urholkas på 35 års sikt och att välfärdsystemet kommer se ut precis som nu. Har jag fel får jag använda ättestupan när den tiden kommer. Vilket kan vara mer värdigt än kommunal äldrevård med takten som den försämras.

  SvaraRadera
 45. OT Intressant om PO. http://www.youtube.com/watch?v=pTn3_NNB8bI

  SvaraRadera
 46. Joakim Persson:

  Det är inte "vi" som talar om kollaps utan Maplecroft. De är ju dock inte de enda eller först utan detta har det talats om länge.

  Du gör också felet att jämföra med andra krisande länder och säga "ja men de då!". Detta är helt meningslöst då länder inte är lika och inte har samma förutsättningar. Sverige har haft, och har väl delvis fortfarande, bra förutsättningar att klara sig bättre än genomsnittet igenom de kommande kriserna. Vi är relativt sett få invånare per ytenhet och har gott om råvaror i form av skog, oljefyndigheter, järnmalm, andra malmfyndigheter, gott om bördig mark, vattenkraft, rent dricksvatten osv. Vi har alltså gott om resurser per capita. Tyvärr håller vi på att sumpa dessa fördelar genom massinvandring, övergenerös biståndspolitik, EU-medlemskap, kärnkraftsmotstånd, total avrustning av vårt invasionsförsvar och just nu också en för stark krona.

  Man kan säga vad man vill om SD men deras så kallade enkla lösningar är vad som krävs för att snabbt styra om skutan på rätt kurs. Som Cornucopia själv skrev i en kommentar så är ökad invandring ingen långsiktig lösning på demografiska problem, lika lite som det är en hållbar lösning att ta nya SMS-lån för att betala räntan på de gamla. Vi måste ställa om hela samhället bort från ökande befolkning och högre BNP-tillväxt till en kontrollerad recession och befolkningsminskning. De demografiska problemen som man talar om ser jag tvärtom som en möjlighet att ge mina barn och barnbarn tillfälle att leva i ett långsiktigt hållbart samhälle.

  SvaraRadera
 47. Joakim Persson2011-02-26 19:55

  Marcus: Tja, även för ungefär tjugo år sedan kunde man sagt att vi sumpade våra fördelar av samma anledningar. Vi hade försvisso en kris då, men den krisen var en nödvändig nystart och inte vägen till katastrof, vilket visat sig i efterhand (tänker främst på att vi givit upp tanken på fast växelkurs och att vi numera har en självständig riksbank, utgiftstak, större disciplin i offentlig sektor osv).

  Kärnkraftsmotståndet har veknat -- 2010 har redan passerat, vi har förvisso tappat Barsebäck men tids nog vänder skutan även på kärnkraftens område. Det är ingen omedelbar kris just nu, eftersom energi fortfarande är billigt, men det blir jobbigt om 10-20 år. Dock är det också en möjlighet eftersom vi som sagt har en del resurser i Sverige.

  Det är lätt att leta syndabockar i högt bistånd, en nettokostnad för invandring och en nettokostnad till EU. Men även om vi slår ihop allt detta (och helt bortser från eventuella fördelar) så räcker det ändå inte för att tex undvika att sänka pensionerna i år.

  Vad gäller de demografiska aspekterna av nettoinvandring vid låg nativitet (som i Sverige) så undrar jag om det verkligen är jämförbart med att "kissa på sig". En annan kväll är det väl värt att räkna på hur det ser ut. Det brukar nämligen hävdas i långtidsutredningar och annat att trycket på offentliga finanser (av demografiska skäl) blir lägre om vi har högre invandring. Vi får grupparbeta fram nåt om det vid senare tidpunkt...

  SvaraRadera
 48. Liza, din akt börjar bli gamal.

  SvaraRadera
 49. Sveriges demografi ser ut som ett timglas. Det är det största problemet. Sen är nästa problem LAS och att de unga inte släpps in på arbetsmarknaden.

  Det största felet är att man kan leva ett helt liv utan att bidra med en enda krona till staten. Tycker faktiskt att vi borde ha en gräns på 5 år som i Usa, sen svälter du ihjäl.

  Kan vi inte förbjuda allt som heter bidrag?

  SvaraRadera
 50. När jag ser Maplecroft-diagrammet blir jag orolig att våra beslutsfattare använder det i syfte att öka den så kallade arbetskraftsinvandring som lösningen på att betala kostnaden för våra pensionärer. Samtidigt får man en fadd smak av att våra pensionärer skuldbeläggs för att de inte arbetar och att de blir allt äldre. Pensionen som de får är i huvudsak uppskjuten lön, som de har tjänat in under sitt yrkesverksamma liv.

  Innan vi skär ned i ”vård, skola och omsorg” samt försämrar för våra svenska pensionärer i syfte att minska kostnaderna i statsbudgeten bör en annan utgiftspost granskas. Det är invandringen – en gökunge som har sitt bo i Moder Sveas barm. Rent kameralt räknar statsmakterna med att kostnaden för utrikesfödda i Sverige motsvarar 1 – 1,5 % av BNP, vilket i reda pengar uppgår till ca 30 – 45 miljarder kronor. Kostnaden beräknas genom att summera vad de kostar när de utnyttjar medel ur den offentliga sektorn minus de skatteintäkter som staten får av dem. En annan negativ aspekt på invandringen är att invandrare är överrepresenterade i svensk brottsstatistik.

  Mot bakgrund av att vi i en internationell jämförelse normerat med invånarantalet tagit emot extremt många invandrare under senare år, får jag det intrycket att ett flertal beslutsfattare anser att invandringskostnaden är en lyx som Sverige gott ska kunna unna sig.

  Numera är dock modeordet arbetskraftsinvandring för att inför svenska folket motivera en stor invandring till Sverige. Vidare heter det att vi måste ha arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU till bristyrken där vi inte hittar kompetenta svenska sökanden. När man läser de arbetsskäl som arbetskraftsinvandrarna under perioden januari till oktober 2010 angav, blir man konfundersam:
  * Säsongsarbetare (medhjälpare inom jordbruk, trädgård, skogsbruk och fiske)
  * Storhushålls- och restaurangpersonal
  * Köks- och restaurangbiträden
  * Städare
  * Slaktare, bagare, konditorer m. fl.
  * Byggnads- och anläggningsarbetare

  Ovanstående yrken kräver inga större utbildningsinsatser. Om de svenska beslutsfattare ska öka i anseende hos mig måste de först och främst använda arbetslösa och sysslolösa personer som redan finns i Sverige för dessa arbeten. Om så görs förbättras också arbetsmarknadsstatistiken, varvid bidragskostnaden minskar i statsbudgeten.
  Betänk att under andra kvartalet 2010 i ålderskategorin 15 – 74 år var (med EU:s arbetskraftsdefinition) arbetslösheten:
  * 7,9 % för inrikes födda
  * 17,1 % för utrikes födda

  och sysselsättningsgraden:
  * 67,0 % för inrikes födda
  * 54,6 % för utrikes födda.

  Jag blir dock väldigt dyster när jag ser hur det här fina landet förstörs. I Italien är det maffian som har infiltrerat och förgiftat statsapparaten; i Sverige har vi flyktinggeschäftet.

  SvaraRadera
 51. Kanske läge att tipsa om Racial Compact?

  SvaraRadera
 52. Enligt bilden har även Finland "extrem risk".
  Eller har Sverige växt?

  SvaraRadera
 53. gruelse: Som stolt medlem av flyktinggeschäftet njuter jag storligen av din bitterhet jäntemot arbetskraftsinvandringen.

  Att vi numera välkomnar var och en som försörjer sig själv och i övrigt följer lagen gör mig visserligen tillfreds nästan dagligen, men att få krydda anrättningen med dina sorgetårar...

  Det är ljuvligt att vara svensk!

  SvaraRadera
 54. Ser att du fått in kommentarer fler än 50 st. Det om något borde få dig att fundera om din blogg har något nyhetsvärde? Eller är det ett tecken på att bloggen har ett IQ värde som är noll?
  Bloggen är väl till för att väcka tankar och känslor, det har du lyckats med!

  För dens skull ska du inte sitta självnöjd utan rannsaka dig själv, och inse att du ska vara tacksam att någon överhuvudtaget var villig att försörja dig ( kanske gör någon ”gammal stut” fortfarande det ) över dina ungdomsår.

  Fram för mera skatt!

  Pesionär

  SvaraRadera
 55. Förstår varken din fientlighet, din aggression eller vad du menar Pesionär.

  Jag har redovisat en extern analys. Vad är det jag behöver rannsaka?

  Konstaterar annars mest att jag som 70-talist inte förväntar mig att någonsin få någon pension värd namnet. Var ligger självnöjdheten i det?

  SvaraRadera
 56. Vi behöver inte importera folk, vi behöver exportera.
  Under 1800-talet var fattigdomen och arbetslösheten stor i Sverige.
  Vad som löste problemen var utvandringen till USA, som var stor under perioden 1850 till 1900.
  Tre av min morfaders bröder utvandrade till USA i slutet på 1800-talet och deras fader hade dessförinnan jobbat där innan han återvände hem.
  I Dalsland på 1940-talet, var det vanligt att ha släkt i USA och många hade varit över och jobbat i sin ungdom.

  Åke M

  SvaraRadera
 57. Det är bara att konstatera att vad gäller invandringsfrågan så är det som vanligt de invandringskritiska som kommer med sunda och väl underbyggda argument. De som förespråkar hög invandring gör det med känsloargument eller uttalanden som att "Det brukar nämligen hävdas" utan att lämna någon källa till påståendena.

  För den som vill ta del av invandringens påverkan på statsfinanserna, och varifrån jag antar att gruelse fått siffran 1-1,5%, så hänvisar jag till Ekbergs ESO-rapport i ämnet.

  http://www.eso.expertgrupp.se/Uploads/Documents/ESO%20rapport%203.pdf

  Samme Ekberg har även kommit fram till att just invandring inte är ett bra sätt att komma tillrätta med demografiska problem. Anledningen är helt enkelt att invandrarbefolkningen inte hinner bli tillräckligt stor innan de själva blir en del av problemet snarare än lösningen. Invandrare blir nämligen äldre de också!

  http://www.dn.se/debatt/arbetskraftsinvandring-hjalper-inte-offentlig-sektor

  SvaraRadera
 58. Pensionären! Er generation har haft det bästa livet man kan ha om man jämför tillbaka i tiden.
  Utlandsresor, 5-6 v semester, billig mat, billig hyra (pga zirp), energi(olja) så du ska nog inte klaga alltför hårt

  SvaraRadera
 59. marcus 2011-02-26 22:12:

  Till att börja med har jag inget emot att högre teknisk personal importeras från utlandet om dessa inte går att få tag på i Sverige eller EU. Dessa får företrädesvis riktiga industrijobb icke sällan i exportindustrin. Denna industri bidrar positivt till handelsbalansen och i förlängningen till ökat välstånd.

  För de inte fullt lika kvalificerade yrken, som jag räknade upp i mitt förra inlägg, ställer jag frågan. Vad skickar du för signaler med ”arbetskraftsinvandringen” till de arbetslösa som redan finns i Sverige? Det måste tolkas som att de duger inte ens för de yrken som endast kräver en minimal utbildnings- eller förberedelseinsats. Därför måste vi ha arbetskraftsinvandring. Hur nedslående är inte detta att höra för deras psyke? Vilken inställning får man till det svenska samhälle då?

  Eller anser du att dessa arbetslösa inte vill arbeta och därför ska de inte behöva göra det? Och i deras ställe måste vi ha arbetskraftsinvandring.

  marcus, till skillnad från dig anser jag att det är dåligt statsmannaskap och dåligt för den inre harmonin i ett samhälle att ha stora grupper som känner sig som parias. Befolkningen är ett lands främsta resurs. Gott statsmannaskap är när befolkningens resurser tas tillvara.

  Tycker du fortfarande att det är ljuvligt att vara svensk när det nya fenomenet - stenkastning mot ambulanser och brandmän under utryckning – har vunnit insteg i den svenska gatubilden?

  SvaraRadera
 60. Martin 2011-02-26 22:43:

  Beträffande mitt inlägg 2011-02-26 22:43 så kommer siffran 1 – 1,5 % från ett uttalande av en ekonom som intervjuades i ett SVT24-program. (Enligt ESO-rapporten, som du länkar till, kostar tydligen invandringen numera 1,5 – 2 % av BNP.)

  Underlaget till siffrorna för arbetslösheten och sysselsättningsgraden har jag hämtat från SCB. http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Produkt.asp?produktid=AM0401&lang=1
  ”Befolkningen 15-74 år (AKU) efter arbetskraftstillhörighet, inrikes -/utrikes född, kön och ålder. Kvartal 2005K2-2010K4”.

  SvaraRadera
 61. Det jag har läst av kommentarerna idag, så drar jag slutsatsen, att många är kritiska mot den svenska invandringspolitiken. Men det verkar vara ett känsligt ämne i den Politica Correctness värld vi lever i.

  /K

  SvaraRadera
 62. Alla arbetare bidrar oavsett ursprung och färg. Sen tycker jag inte att lönerna för vissa , läs chefer och uppåt, inte är rättfärdigade.
  Har dem bidragit med något revolutionerande på sina arbetsplatser som gör så att de förtjänar dessa löner ?

  SvaraRadera
 63. @Anonym 03.07 - så länge lönerna som du hetsar upp dig över betalas av privata företag är dom i princip ok så länge dom inte tär på företagen i fråga. Excesser bör naturligtvis undvikas, men det är inte upp till gnälliga avundsjuka sossesvennar att definiera vem som "förtjänar" vad, det är upp till marknaden.

  / Chris

  SvaraRadera
 64. Trevligt med en sansad debatt om invandringen.
  Man behöver inte slänga sig med rasistbegreppet så snart kritik mot invandringen kommer upp.
  Frågan kan ses från många håll varvid man kommer till helt olika slutsatser.
  Det är därför synd att vi inte kan diskutera frågan på ett sansat sätt.
  Min uppfattning är att vi , med vårt överskott av pengar och äldre , gärna bör nyttja utlandets underskott av pengar och arbetstillfällen till ett flitigt utbyte genom resor och vård utomlands.
  Export av arbetsgivare!/Oppti

  SvaraRadera
 65. Joakim Persson2011-02-27 10:27

  Martin,

  Tack för länken till ESO-rapporten, det var nog den jag hade i bakhuvudet. Det verkar som om den demografiska effekten är liten (åt båda hållen beroende på vilka förutsättningar man lägger fram). Då verkar det inte som om invandringens storlek är särskilt avgörande.

  Som flera påpekat så hänger allt ihop med integrationen på arbetsmarknaden. Det vore bra om debatten kunde handla om det, istället för att tex insinuera att det är personer med hög ålder som invandrar. Hur kan vi bli mer framgångsrika, likt Kanada?

  Meta: Är det verkligen ett så känsligt ämne? Jag tycker vi ser denna debatt ganska ofta. Tyvärr ibland med ett fokus på att väldigt mycket är invandrarnas fel (de tar våra jobb och bidrag), det vore bra om man kan slippa den sortens generaliseringar. Det är lite som när genusvetare menar att alla problem beror på den patriarkala maktstrukturen eller att kommunisterna skyller allt på klasssamhället.

  SvaraRadera
 66. gruelse: Om det verkligen vore en lösning att spara jobben till de infödda så skulle inte Finland stå med samma arbetslöshetsproblem som Sverige.

  Antalet jobb i ett land är inte konstant.

  Det är inte värre för psyket för en svensk att inte få nattstäda restauranger för att en marockan gör det istället än vad det är för en kirunabo att inte få köra lastbil för att en gällivarebo gör det istället.

  För övrigt står säsongsarbete inom de areella näringarna för lejonparten av de okvalificerade arbetstillstånden, och även om jordgubbsplockning dög som sommarjobb under skoltiden åt min mamma (femtiotalist) så var det löjligt ont om andra svenskar på jordgubbsfälten redan när min sambo arbetade där. Inte ens då under massarbetslöshetens tidiga nittiotal dög slitgörat åt mig och andra pursvenskar. Och det är inget fel med det, det är en naturlig och högst eftersträvansvärd konsekvens av den enorma rikedom vi svenskar åtnjuter.

  SvaraRadera
 67. Intressant tankeställare att arbetskraftsinvandring inte löser det demografiska problemet på lång sikt.

  SvaraRadera
 68. Alla de jag känner över 65 skulle inte vilja jobba i deras ålder. 80% av de jag känner har någon krämpa, många av männen har haft stroke, en del har hjärtproblem, kvinnorna har utslitna leder, knän etc etc

  Vem tror allvarligt att folk pallar att jobba efter 65? Med dagens stressiga liv så får tom folk under 40 stroke. Vi må leva länge, men vi är inte kapabla till heltidsarbete efter 65.

  Det är ren okunskap att tro att alla kan jobba till 67 eller 73. Kroppen lever längre men den slits ut lika snabbt som förr. Så länge vi inte kan byta ut alla kroppsdelar så kommer äldre att bli sämre efter 60.

  Att politiker likt Maud tror att alla ska jobba till 67 är ju pga att politiker knappast har ett tungt jobb som vanliga människor. Det krävs ju inte mer än att ha en stor käft i hennes fall.

  Det är idioti att öka pensionsåldern, 65 år är mycket för en människokropp! Efter 60 så går det snabbt har jag märkt på alla jag känner, småkrämpor hos alla faktiskt. Maud kan jobba till 80 om hon vill, hon kommer aldrig få min respekt ändå.

  SvaraRadera
 69. Behövs det mer folk i Sverige ska dessa komma från skötena på svenska kvinnor. Vårt största problem är att kvinnorna inte vill föda barn. De vill hellre satsa på "karriär" och nöjen.

  Vad har man som karriär när man arbetar som lärare eller kassörska? Är de arbetsuppgifterna verkligen viktigare och mer givande än att föda barn? Goddag yxskaft.

  Problemet med svenska män är att de inte är manliga. Hos romarna var ordet för manlighet synonymt med "dådkraft". I det här landet har vi istället "pratkraft".

  Vad gäller somalier och araber, ledsen, men jag ser inte det fina i att de kommer hit. Hemska människor. Finns säkert undantag, men på det stora hela, herre gud.

  SvaraRadera
 70. När det gäller befolkningspyramiden förordar jag ökat inhemskt barnafödande framför arbetskraftsinvandring. Det är också bättre på lång sikt om man kan öka barnafödandet hos föräldrar som har arbete. Det är mer sannolikt att barnen till dessa föräldrar får sunda värderingar präglade av arbetets krav än barnen som växer upp hos enbart bidragsberoende föräldrar. Som situationen i alla fall tidigare har varit, har ett ökat barnafödande hos arbetande föräldrar delvis motarbetats och hos socialbidragsberoende föräldrar uppmuntrats.

  Det har nämligen varit svårt för unga tjejer att komma in på arbetsmarknaden trots att de har avslutat en lämplig utbildning och vill arbeta. Arbetsgivaren har många gånger befarat att dessa tjejer kan bli gravida och borta från arbetet en längre tid. Därför har arbetsgivarna dragit sig för att anställa dem.

  Å andra sidan har för en socialbidragstagande familj storleken på bidraget och lägenheten kopplats till hur många barn man har. Ju fler barn man har desto mer pengar får man och desto större lägenhet får man generellt sett.

  Denna ovan beskrivna situation är ur ett samhällsperspektiv olycklig och borde reverseras.


  marcus 2011-02-27 12:09:

  Vad jag har förstått på det du har skrivit så tycker du att det är helt okej att ha en hög inhemsk arbetslöshet och låg sysselsättningsgrad samtidigt som vi ska ha arbetskraftsinvandring av okvalificerade personer från länder utanför EU, eftersom Sverige är så rikt. Jag håller inte med! Finns det arbeten som måste utföras ska de i första hand utföras av de som redan är arbetslösa, under förutsättning att de är arbetsföra. Detta gäller även om det är säsongsbetonade arbeten. Då har man åtminstone arbetat en del av året. Att de arbetslösa inte tar dessa arbeten tror jag beror mycket på att de får en bättre standard om de lever på bidrag jämfört med om de lever på lönen från dessa arbeten.

  Jag föreslår att man villkorar långvariga bidragsutbetalningar till arbetslösa med arbetsplikt under den period som ett säsongsarbete varar. Istället för att ta in sydostasiater i bärplockningstider borde arbetslösa plocka bären. Genom detta får sysslolösa personer från bland annat våra förorter tillfälle att vistas i den svenska naturen, röra på sig, passa tider samt känna att man har gjort något vettigt för pengarna och att man ingår i en arbetsgemenskap. Därmed har man också en chans att bryta ett negativt beteende som en del sysslolösa personer uppvisar.

  Jag upplever att för oss som arbetar blir tempot alltmer uppskruvat och organisationerna alltmer slimmade, varför jag tycker i rimlighetens namn att vi kan ställa högre krav på våra sysslolösa, förutsatt att de är arbetsföra.

  Eftersom du nämner de säsongsbetonade arbetena ute på fälten, som tidigare utfördes av ungdomar, finns det skäl att studera effekterna av Alliansens ”jobbpolitik” bland ungdomarna.
  Under andra kvartalet 2010 var i åldersintervallet 15 – 24 år med EU:s arbetskraftsdefinition arbetslösheten:
  * 28,3 % för inrikes födda
  * 41,3 % för utrikes födda

  och sysselsättningsgraden:
  * 40,5 % för inrikes födda
  * 31,3 % för utrikes födda.

  Där:
  Arbetslösheten = kvoten mellan arbetslösa och ”i arbetskraft”.
  Sysselsättningsgraden = kvoten mellan sysselsatta och befolkning.
  ”i arbetskraft” = befolkning – ”ej i arbetskraft” = sysselsatta + arbetslösa.
  befolkning = totala antalet personer i ett givet åldersintervall.
  ”ej i arbetskraft” = alla som inte kan arbeta t.ex. pensionärer, långvarigt sjuka, värnpliktiga, heltidsstuderande som inte aktivt söker jobb.

  Den jobbpolitiken är inte mycket att hänga i julgranen! När man ser dessa siffror borde man bli än mer avogt inställd till arbetskraftsinvandringen.

  Är du färgad av de generösa pengaströmmarna som genomsyrar flyktinggeschäftet, i vilket du är en stolt medlem, eftersom du uttrycker att vi svenskar åtnjuter enorma rikedomar? Jag tror inte alla svenskar delar den uppfattningen.

  SvaraRadera
 71. Magnus Redin2011-02-27 20:34

  Anonym 12:52, appropå att folk sliter ut sig och har svårt att jobba längre än till 60-65 så hör det ihop med ett jätteproblem för vår genomsnittliga livskvalitet. Alldeles för få byter yrke i tid, tar t.ex. knäna slut är det enda vettiga att byta yrke, ingen annan lösning är lika effektiv.

  Det är inte på något sätt bra att folk sliter ut sig. När pensionsåldern förhoppningsvis höjs hoppas jag att semestrarna och 40 timmarsveckan består. Hellre leva ett sunt liv och uppfylla lite drömmar då och då än vänta på en belöning utlovad 30 år efter dagens omvälvningar.

  SvaraRadera
 72. Magnus du är politiker och det märks. När levde du i verkligheten senast?

  Vid 65 är INGEN snabbtänkt och har superminne längre. Hur ni nymoderater än vill så kommer inte biologin att förändras! Åldrandet går snabbt efter 60.

  SvaraRadera
 73. markus 12:09

  Återigen görs felet att jämföra med andra länder, i detta fall Finland. Det intressanta hade varit att jämföra dagens Finland med ett Finland som tagit emot motsvarande andel "flykting"-invandrare från företrädesvis muslimska U-länder i MENA som Sverige. Ingen vid sina sinnes fulla bruk skulle väl på allvar mena att ett sådant Finland hade varit ett bättre Finland avseende arbeslöshet, statsfinanser, kriminalitet osv?

  Vad gäller argumentet att antalet arbeten inte är konstant så är det givetvis sant. Ingen har däremot lyckats visa att det skapas nya arbeten i samma grad som vi tar in arbetskraftsinvandrare. Om relationen är 1/1 så är ju ingen skada skedd men sanningen ligger förmodligen på max 1/3, alltså en nettoförlust av arbetstillfällen.

  /Martin

  SvaraRadera
 74. Magnus Redin2011-02-27 21:53

  Anonym 21:06, ingen är pigg som en 25 åring vid 65 men det finns massor med 70 åringar som har huvudet i gott skick.

  Framförallt är min tanke att många behöver byta yrke i tid och börja slita på en annan del av kroppen eller själen innan det är för sent och man tappar livskvalitet som man aldrig får tillbaka.

  Blir det vanligt att byta yrke när det passar en själv och inte enbart av nödtvång kommer fler att kunna trivas med att arbeta till 70 eller 75.

  Sedan vet vi inte hur jobbig framtiden blir. Om det går dåligt blir pension något som fanns förr i tiden och på ålderns höst lever man på släktingar, matransoneringskuponger för basvaror och är djäkligt tacksam för att vården inte har klappat ihop. Ingen vet hur det blir så folk behöver ta hand om sig, att inte slita ut sig så man går sönder är viktigare än silver versus aktier för pensionssparandet.

  SvaraRadera
 75. När vi nu ändå halkat in på invandringen så tror jag att de flesta svenskar skulle vara mer positivt inställda till invandring om det inte vore för sådant här:

  http://meritwager.wordpress.com/2011/02/15/en-migga-men-innebar-det-att-sverige-ska-pata-sig-en-skyldighet-att-bevilja-tillstand-och-forsorjning-at-alla-dessa-foraldrar-som-nu-gor-gallande-att-deras-barn-blivit-bortrovade-att-de-sjalva-bli/

  Merit Wager är ingalunda någon Sverigedemokrat eller högerextrem utan en person som länge varit engagerad i flyktingfrågan. Hon skiljer sig dock från andra i branschen genom att hon klarar av att se bägge sidor av myntet, både när det blir fel och en asylsökande bör få omprövning och rätt att stanna OCH när det är åt andra hållet och det fattas lagvidriga beslut där det helt saknas grund för de uppehållstillstånd, med tillhörande livstidsförsörjning, som delas ut.

  /Martin

  SvaraRadera
 76. Magnus Redin2011-02-27 22:06

  Martin, jag är tämligen säker på att tidigare arbetskraftsinvandring till industriprodukton har genererat mer än ett arbete per invandrad arbetare. Detta på vår produktiva industri betalade den skattefinansierade sektorns expansion. Sedan fortsatte expansionen med lånade pengar men det var en senare historia.

  Det är svårare att uppskatta nyttan för hela ekonomin när en verksamhet finansieras med skattemedel i stället för att vara en helt uppenbar nettobidragsgivare till nationen. Där kommer jag bara på det uppenbara att många sjuksköterskor, läkare, osv hade varit saknade om de inte hade kommit hit.

  Att en hitflyttad traumatiserad analfabet sällan tillför någon rent ekonomisk nettonytta är givetvis sant. Det finns andra anledningar än ekonomiska till att de tas emot. Tyvärr är det svårt att påverka de social mekanismerna så den delen av budgeten räddar så många som möjligt. Själv har jag mest funderat på vad som kan räddas av detta om statsbudgeten kollapsar och medmänskligheten blir hotad som dominerande värdering.

  SvaraRadera
 77. gruelse: Om det finns svenskar eller andra som inte håller med om att svenskar åtnjuter en enorm rikedom struntar jag fullständigt i. De har helt enkelt fel. Vi svenskar av idag hör som nation och som enskilda individer till de absolut rikaste som funnits under hela mänsklighetens historia. Vi är helt enkelt rika som troll. Vi lever bättre än forna tiders kungar.

  Det betyder inte att det inte finns svenskar som lever under ekonomiskt pressade förhållanden, eller för den delen svenskar som vi kan kalla fattiga relativt andra svenskar.

  Alldeles speciellt finns det en hel del i Sverige boende ickesvenskar som lever på 60 kr om dagen plus hyra. Det är för övrigt också de penningströmmar mina åsikter om svenskars rikedom möjligen färgas av.

  Kan man få fråga varför det är bättre med ökat svenskt barnafödande framför arbetskraftsinvandring?

  Martin: När jag lyfte exemplet Finland så var det i en diskussion om arbetskraftsinvandring. Om vi skulle kunna göra hypotetiska jämförelser av den typ du föreslår för att kunna säga något vettigt om arbetskraftsinvandring så är det naturligtvis ett Finland med och utan just arbetskraftsinvandring som är intressant, inte den flyktinginvandring du tar upp.

  Siffran 1/3 förresten, har du något belägg för den eller är den just bara din förmodan?

  SvaraRadera
 78. marcus:
  Ja, fråga på du.

  SvaraRadera
 79. gruelse: Tänkte väl det.

  SvaraRadera
 80. Magnus Redin:

  Nej, visst var det så att invandringen gav en positiv effekt på 60- 0ch 70-talet, det råder ingen tvekan om det och det kommer även Ekberg m.fl fram till i sina undersökningar. Men det var då det, för 30, 40 år sedan, en halv mansålder, i en helt unik situation där Sverige låg oförstört i ett i övrigt sönderbombat och krigstraumatiserat Europa. Tror du att den situationen kan återskapas de kommande 10-20 åren? Det är ju inte direkt brist på folk i Sverige som kan gå och ställa sig på Scania, Volvo eller något annat löpande band. Denna typ av arbeten har ju dessutom minskat radikalt i och med tillverkningsindustrins utflyttning.

  När det gäller sjuksköterskor så är det ju ingen optimal lösning att importera arbetskraft utifrån, bättre att utbilda/omutbilda de arbetslösa vi har i vårt land redan. Det krävs en bättre matchning mellan arbeteslösa och bristyrken.

  Inom överskådlig tid är den enda form av arbetskraftsinvandring vi eventuellt skulle behöva kvalificerad spetskompetens inom vissa typer av specialistinformation och kanske vissa tekniska områden. Denna invandring lär ju dock inte uppgå till mer än max några hundra per år.

  1/3 var en ren gissning, jag har inga belägg för det, lika lite som ni har belägg för att invandring skapar nya jobb.

  /Martin

  SvaraRadera
 81. Skulle man sluta gödsla med bidrag till våra kära kulturberikare skulle det vara helt andra personer som skulle komma hit. Skulle vi dessutom sätta krav på att man måste ha ett arbete innan man kommer till sverige skulle situationen definitivt förbättras.

  Slutligen kan vi säga följande:
  Driftiga, unga, skötsamma och utbildade individer = bra investering (för svenska staten).

  Sjuka, gamla, outbildade eller kriminella = dålig investering

  Varför ska det vara så svårt?

  SvaraRadera
 82. Om man frågar en välutbildad flykting vilket land den helst ville flytta till tror jag inte svaret blir det land där man får behålla minst andel av sin lön.

  De som tror att Sverige ska kunna ändras inom skatteområdet måste vara onykter. EU snittet på 40% verkar helt omöjligt att nå för oss.

  För hur ska alla som redan är vana med ett omhuldat liv utan inkomst överleva då? Vi kan ju inte sänka det totala skattetrycket och ha kvar alla förmåner.

  Att somalier kommer hit är föga förvånande, Kanada och Australien och Usa säger nej direkt och det vet de. De baserar allt på poäng, utbildning, ålder etc

  Jag tror liksom Magnus att det är andra anledningar till att majoriteten vill ha hit flyktingar, vi kan döva vårat samvete tex. Utöver SIDA och 1.5% av BNP i bistånd så tar vi emot flest papperlösa per capita i världen.


  Runt detta har det växt upp en mångmiljard industri, boenden, utbildningar, rådgivning etc etc Känner en mycket förmögen skåning som lever gott på statens räkningar via boenden för flyktingar. Ett dygn kan kosta upp till 5000kr..

  Ett annant område som är mycket profitabelt är fångvården, nämligen utslussningen i samhället. Dessa boenden kan ge runt 3000kr per dygn och kräver ytterst lite har det visat sig, man får inte hindra fd interner att avvika. Man får betalt för platser som är tomma när de rymmer.

  SvaraRadera