Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2011-02-08 09:26

Kun oljeskvetter

I den norges största dagstidning Schibsted (Aftenposten) är det idag en stor artikel om peak oil och att oljeelefanternas tid är över för Norge.

Prospekteringen resulterar i "kun oljeskvetter". Bara skvättar med olja på svenska.

Norges oljeproduktion har nu nästan halverats sedan norsk nationell peak oil är 2000, och man har inte hittat några större fynd sedan 1997. 14 år. Men ändå finns det de som hävdar att världen aldrig kommer nå peak oil trots att oljeproducent efter oljeproducent nationellt gjort eller gör detta.

Ett citat ur artikeln: "Derfor er den totale oljeproduksjonen nesten halvert siden toppåret 2000, og om ti år ligger det an til at også gassproduksjonen er på vei nedover."

Grafen nedan inkluderar inte 2010.

För övrigt så uppmärksammar professor Kjell Aleklett att Hela Gotlands tidningar i en samlad tvärpolitisk (s+c+m) ledare över blockgränserna skarpt kritiserar Maud Olofsson för att bara tjata populistiskt om elpriset och helt ignorera peak oil. Även Ystads Allehanda gör det samma. Med exakt samma ledare. Hm. Skribent är en Ida Thulin på Liberala Nyhetsbyrån, så det är från liberalt håll som peak oil nu tas upp som angreppsvinkel på Maudan.

Man kan misstänka att man i såväl Ystad som på Gotland vill se svensk oljeprospektering i Östersjön, men det är iaf positivt att det börjar lätta och att peak oil kan nämnas på ledarplats i åtminstone landsortstidningarna, om än inte i de stora Stockholmsmedierna Bonniers och Schibsteds tidningars ledarplatser. Kan Schibsted skriva om peak oil i Norge så borde de klara av det även i Sverige.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Regering och riksdag kan rimligen inte fortsätta med huvudet i sanden så värst länge till - det blir snart alldeles för uppenbart att detta är ett enormt energiproblem som måste hanteras.

  En sökning i riksdagens databas ger dock vid handen att peak oil förekommer i debatten där, men att mycket litet görs och man hänvisar i utskotten till Energimyndighetens rapport "Tar oljan slut?" (2004) där man b.la. skriver:

  "Vi kommer knappast att uppleva en abrupt oljebrist för att oljekällorna en dag sinar. Framtidens tillgång på olja beror mer på vilka investeringar som görs, vilken teknik som utnyttjas och om åtgärder sätts in i tid för att möta den stigande efterfrågan."

  Tyvärr används alltså detta som argument för att göra ingenting, när det i klartext står att "åtgärder måste sättas in i tid för att möta den stigande efterfrågan".

  SvaraRadera
 2. Synd att du slutat med att ge aktietips. Bara politik, inget att tjäna pengar på, annat var det på den gamla goda Paretiden.

  SvaraRadera
 3. Bra aktietips växer inte på träd. Jag kan ge dig några mediokra tips om du vill?

  SvaraRadera
 4. Aleklett informerade moderater hösten 2009.

  http://aleklett.wordpress.com/2009/10/26/globala-energisystem-inbjudna-till-riksdagen/

  SvaraRadera
 5. Till 12.01: Numera skriver han nästan endast om PeakOil, bostadsbubbla och guld, dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad. Samma sak om och om igen, men med olika infallsvinklar.
  Men vi läsare kan väl försöka "tränga ut honom" genom att tipsa varandra i stället?
  Här får du ett par tips av mig: Black Pearl, Wynn Resorts, General Electric, Starbucks, Kinder Morgan, American Capital, Shamaran Petroleum.
  Använd Google finans för att hitta dem, och för att finna ut om du gillar dem.

  SvaraRadera
 6. Vem som helst kan väl rappa upp en lista med aktier. Frågan är mest vad du har att tillföra för unik information om varför just dessa är köpvärda?

  Jag kan floska på, men det kan ni ju lika gärna läsa i DI eller ngn annanstans.

  SvaraRadera
 7. Black Earth Farming. Mycket bättre än att bunkra ris och vete hemma.

  SvaraRadera
 8. Conrnucopia: Du borde ta dig en titt på det här (om du ni inte redan gjort det)

  http://www.fao.org/worldfoodsituation/FoodPricesIndex/en/

  Peter

  SvaraRadera
 9. En sida som är bra är hausse&baisse men han skriver tyvärr allt för sällan. Han är också positiv till BlackPearl men tror på en rekyl ner nu. Han har rekat den ända sedan 15 kr. Nästan lika bra som när Cornu rekade Pare vid 7 kr och man följde med till 50 kr.

  SvaraRadera
 10. "Schibsted (Aftenposten) "

  alltså, jag fattar din poäng, men det är också lite fånigt.
  Schibsted är inte en tidning. Aftenposten är en tidning. Skriv "Aftenposten (Scibsted) om du nu vill lyfta upp ägaren.

  SvaraRadera