Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2011-02-21 13:30

Det första OPEC-landet faller

Priset på Nordsjöoljans referensolja, den sk Brent-oljan, fortsätter att rusa och noteras i skrivande stund i över 104 USD.

Det är kanske inte så underligt. En av de större exportörerna till Europa, nämligen OPEC-landet Libyen håller på att kastas in i vad som kan bli ett regelrätt inbördeskrig. Allas vår Carl Bildt (m) varnar för en total kollaps.

2009 exporterade Libyen ca 1 525 000 fat olja per dag, eller ca 3.4% av all exportolja som säljs på världsmarknaden.

Då vi redan lider av att vara på platåfasen för peak oil och inte längre globalt kan öka oljeproduktionen eller har någon väsentlig reservkapacitet att tillgå, så slår bara tanken på att 3.4% av oljeexportmarknaden kan riskera försvinna kort- eller långsiktigt direkt mot oljepriset. Oljeexportmarknaden peakade dessutom globalt redan 2005 och har fallit sedan dess pga ökad konsumtion inom exportländerna. Libyens inhemska konsumtion är dock förhållandevis låg, och det var först 2009 som landets oljeexport började falla, eventuellt pga politiska beslut att dra ner oljeproduktionen pga låga världsmarknadspriser.

Det finns väl i princip fyra mer eller mindre sannolika utfall av oroligheterna i Libyen. Den första och kanske minst sannolika är att regimen återigen tar makten och kväser upproren och protesterna. Den andra är att landet kastas in i ett inbördeskrig på obestämd framtid. Den tredje är att landet förvandlas till någon form av fundamentalistisk religös regim, medan endast det fjärde alternativet är det som alla i väst hopas på, dvs att landet blir en fredlig demokrati som förtjänar sin plats som en av 48 invalda länder i United Nations Human Rights Council, UNHRC. Tyvärr är det antagligen den näst minst sannolika utvecklingen.

Konsekvenser för oss i Europa blir förstås förutom båtflyktingar och andra flyktingströmmar att vi får betala lite mer för vårt bränsle, dels direkt vid pumpen och dels via höjda räntor på våra bostadslån för att stoppa importerade prisökningar, aka "inflation".

Stratfor har för en gångs skull inte så mycket mer att tillfoga än vad som redan skrivs i svenska media, så jag skall inte citera dem.

Faller iaf Libyens oljeproduktion bort från världsmarknaden så motsvarar det 5x Sveriges konsumtion, som alltså får tas bort någonstans. Antagligen i några fattiga länder, där man inte har råd att betala rådande priser. Vi själva kan för några kronor mer i månaden fortsätta som om inget hade hänt.

Nu skrev jag alla i väst ovan. Det är en sanning med modifikation. Schibsted släpper i en debattartikel fram gamla förvirrade svenska revolutionära kommunister som fortfarande drömmer om en väpnad revolution i Sverige och Europa. Specifikt skådespelaren Sven Wollter, som försörjts en stor del av sitt liv på hårt arbetande företagares, tjänstemän och arbetares skattepengar via bl a SVT och olika skattefinansierade scener.

Drar mig till minnes 1990-talet då det skedde ett tragiskt mord i Kungälv, specifikt Kode, med rasistiska förtecken. Det blev en manifestation "mot våldet" där just Sven Wollter var en av talarna och tog kraftfullt avstånd mot det "politiska våldet". En studiekamrat vid universitetet, en Kungälvsbo som mycket väl visste om Wollters riktiga politiska åsikter konfronterade honom efter talet. "Här står du och tar avstånd från politiskt våld, men är framträdande medlem i ett våldsamt revolutionärt kommunistiskt parti?" Svaret från Sven Wollter var blixtsnabbt. "Väpnad klasskamp är ALLTID motiverat."

Bara så ni vet. Det finns fortfarande i Sverige, i verkligheten, idag, människor som vill se en väpnad kommunistisk revolution. Får Wollter som han vill är jag och andra kapitalister de första som åker upp mot väggen när revolutionen kommer. Kul typ.

Men visst finns det risk att våldet sprider sig till Europa. Men det blir knappast en kommunistisk revolution i så fall.

Tillägg: Enligt Reuters evakuerar nu oljebolagen sin personal från Libyen. Åtminstone ett oljebolag skruvar ner sin produktion med 100 000 fat olja per dag, medan det är oklart hur det ser ut för övriga. Framför allt verkar utbyggnad och oljeprospektering, där andel utländsk personal är större än inom produktion, stängas ner.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Äh, det löser sig... Saudi Arabien vrider på sina kranar och pumpar ut 1,5 miljoner fat olja mer per dag, no big deal... eller? Kan ju bli intressant att se om de fortfarande har den kapacitet att vara världens "swing producer" som de påstår officiellt.

  SvaraRadera
 2. Nu har det väl också kommit fram att förövaren i Kode var mer galning än rasist. Rasist var en stämpel media satte på honom. Men det varnande exemplet har fått stora följder i Kungälv, i form av diverse skattefinansierade åtgärder. Kommunen vill ju komma undan sitt rykte. Det rykte du spär på.

  Enligt ett annat rykte lär det dessutom bila folk till Ytterby för att slå rassesvennar. För vissa är våld för det godas sak alltid motiverat.


  /Kungälvsbo

  SvaraRadera
 3. Ber om ursäkt för att spå på kommunens rykte. Det var inte min avsikt och jag är omedveten om att stämpeln fortfarande finns kvar. Det är en djupt tragisk historia för alla inblandade eller berörda.

  Poängen är dock att det finns en inte så liten del hyckleri hos en del som säger sig ta avstånd från våld, något som din kommentar om bilresor till Ytterby visar på.

  Våld föder våld. Det blir nog få lyckliga slut i Mellanöstern och Nordafrika...

  SvaraRadera
 4. Det finns en chans att det går fort. Det vore bra med en EU beredskap att snabbt investera i återuppbyggnad så fort det lugnar sig.

  Det som sedan blir spännande är om påverkan på Saudiarabien blir direkt revolutionär eller mera som hur Kina påverkades av efterdyningarna av östeuropas befrielse. Det är en av världens hårdaste diktaturer med den äckligaste religiösa polis som man kan tänka sig så de förtjänar verkligen att falla. Ingen vågar dock peta på dem med mer än en viskning då de är enormt ekonomiskt viktiga.

  Nåja, en chans till frihet för mer än hundra miljoner människor är värt en ny recession.

  Med lite tur kommer det även att sätta fart på den kinesiska utvecklingen, då kan vi ha ett historiskt skeende som påverkar en och en halv miljard.

  En annan effekt av högre oljepriser är förresten att det borde verka destabiliserande på Pakistan.

  Det är mycket som rör på sig just nu, svårt att hänga med...

  SvaraRadera
 5. Om vi leker med tanken att det som händer i Libyen också kommer hända i Saudiarabien. Vad händer då? Och kommer det tillåtas att hända av oss som är beroende av oljan? Jag tänker i första hand på USA. Var det därför som saudierna nyligen köpte vapen för 450 miljarder av USA, in case of?

  Sen en fundering kring Wollter, Myrdal och de andra heliga kulturkossorna. Varför i hela fridens namn har ingen vågat slakta dessa gamla diktaturkramare?

  Visst att klasskamp kan vara bra att bekämpa men att göra det med samma medel som förtrycker herrar Wollter, Myrdal och andra känns ju en aning motsägelsefullt...

  SvaraRadera
 6. Jag läste någonstans, att det finns ca 350 miljoner araber i dessa länder, samt att 190 miljoner var 24 år gamla eller yngre, samt att tre fjärdedelar av dessa ungdomar är arbetslösa.

  Detta är ju ohållbart, och allt som är ohållbart kollapsar till slut, och det är det vi beskådar inför öppen ridå.

  /K

  SvaraRadera
 7. Saudi har ett stort problem, kungafamiljen växer och alla ska ha apanage. De är över 20 000 medlemmar nu.

  Vidare är 60% av saudierna blodssläkt, många generationers kusin gifte har skapat inavel. De gömmer undan alla vanskapta barn som föds, till antalet högt över normala länder. Detta läser du inte i SVD direkt.

  Det är faktiskt missnöje inom kungahuset redan över pengarnas fördelning, det är klart att kakan blir delad i allt mindre delar med över 20 000 deltagare i kalaset.

  Saudi faller nog sist av alla, en brutal och resursrik regim med stark kontroll på folket. De har mutat sig fria från intern terror, men sponsrar oftast extern terror.

  Gråter jag om saudi faller? NEJ!

  SvaraRadera
 8. Du kanske gråter när bensinen kostar 50kr/l istället?

  SvaraRadera
 9. Å vad alla i väst gått och hoppats på demokrati i arabstaterna, man blir riktigt hjärtevarm när man tänker på hur alla medmänniskor gått här och hållit tummarna i alla dessa år. Tänk bara vilka enorma resurser vi i väst lagt ner på att stödja demokratisträvandena, och motarbeta diktatorernas makt och vapenköp.
  /Freddy

  SvaraRadera
 10. Vad tror du Lars. Hur desperata måste vi bli innan Sverige öppnar upp brytningen med alunskiffer där 38 års reserver ska finnas (för att inte nämna allt uran)?

  Siffrorna baseras på följande:
  Siffror från SGU (http://www.sgu.se/sgu/sv/samhalle/energi-klimat/fossil-energi_info.html )
  Totalt har vi 450milj ton = 3’358 milj fat (450/0,134) vilket totalt sett ger 38 års förbrukning i 2009 års takt.

  "Den utvinningsbara skifferoljemängden i förekomsterna i Närke, Östergötland, Västergötland och Öland har beräknats till 452 miljoner ton."

  Jag hoppas naturligtvis att vi slipper, men kan man hitta olja inrikes för ett medelpris á 60$ fatet vid havererad världsmarknad så lär det nog kittla i fingrarna på en och annan politiker. Priset är baserat på en inflationsjusterad tidsserie om 22 år i 2010 års usd med utgångspunkt i en rapport av RAND Corporation.

  SvaraRadera
 11. Anonym 15:11, går bensinen över tjugan litern eller så faller andra länders fattiga bensinförbrukare bort från marknaden och priset sjunker igen.

  Fem kronor per liter före skatt betyder ca 110 dollar fatet, en fördubbling av råoljepriset. Det betyder inte så mycket för de flesta svenska konsumenter eftersom vi nästan bokstavligen har härdats av en lång periods höga skatter.

  För egen del kommer jag att titta på att minska men lilla bilkörning med min mycket bensinsnåla bil om priset går över 30:- litern. Sådana prisspikar tror jag blir så korta att man kan glida över dem med ett par reservdunkar...

  SvaraRadera
 12. Magnus Redin
  Jag håller med. Bensinen är billig. Vår lilla bil drar 0,5 l. Ett pris på 30 kr förändrar ingenting. För 30 kr kan jag då köra 2 mil. Jämför detta med att skjuta bilen för hand 2 mil.

  /K

  SvaraRadera
 13. Jag har räknat på marginalkostnaden för bensinen vid pendling till jobbet. Beroende på hur långt man har att köra så är det fortfarande lönsamt med bilpendling vid ett bensinpris på 50:- per liter (motsvarar ca 800 USD före skatter och moms), sett mot marginalkostnaden att inte ha något jobb alls.

  Sätter man sig två i bilen och samåker dubblas den siffran till 100:- per liter.

  Naturligtvis är det mer lönsamt att byta färdmedel långt innan dess, men det kommer finnas de som rent av bilpendlar även till de priserna...

  SvaraRadera
 14. 15:11

  Så jag ska bara svälja att de sponsrar terrorism? Bara jag får tanka billigt? Ytterst narcisistisk livsåskådning och höjden av korkad egoism. Ser du ens längre än till nästippen?

  Det är värt några bomber på drottninggatan, bara vi får tanka billigt!

  SvaraRadera
 15. Kan denna brand vara iscensatt av CIA? Det luktar Brzezinski lång väg. Kanske förberedelsen för en USA-ledd invasion av hela arabvärlden?

  SvaraRadera
 16. re: Freddy

  Hahah helt rätt.

  SvaraRadera
 17. Invadera hela arabvärlden?!? Det var en av de fnoskigaste idéer jag har hört.

  SvaraRadera
 18. Naturligtvis behövs en väpnad revolution i västvärlden. Det kapitalistiska systemet med finansinstituten i spetsen har snart ruinerat oss allihop. Makten kommer ur en gevärspipa, eller två...

  SvaraRadera
 19. 1819

  Bästa inlägget jag läst, på Sveriges bästa blogg! Cornucopia kan bli historisk, skall våra barnbarn minnas, att det var här allt startade?

  SvaraRadera
 20. Kommunister kan vi ju mata hundarna med i nödens framtid :)

  SvaraRadera
 21. Nu är det ju så att Khaddafi är den som är kommunist, han tycks dessutom vara på väg till Hugo Chavez i Venezuela.

  SvaraRadera
 22. Jag har full reseersättning så jag kör hur långt jag vill.

  SvaraRadera
 23. Ja det var så klart hemskt att han i Kode blev dödad. Men i Salem avrättades en ung svensk av ett invandrargäng, var inte det hemskt? Tydligen inte, etablissemanget ger sitt tysta medgivande till våld mot och mord på oliktänkande (riktiga och påstådda rasister). Jag avskyr kommunister minst lika mycket som nazister som ju faktiskt är en variant av socialister, nationalsocialister. Kommunismen är ett reellt hot även idag. Speciellt i röda Sverige, där f.d. DDR-agenter tillåts fortsätta verka inom media och kanske även i riksdagen.

  SvaraRadera
 24. Vi behöver en wiki leaks i svensk tappning. Ut med förrädarna och stasi angivarna. Namn och adress, telefonnummer och mailadress!

  Rök ut alla fientliga kommunistelement ur samhället. De har inget i media att göra efter ett sådan svek mot nationen! De ska kölhalas på ett hangarfartyg!

  SvaraRadera
 25. Att RB höjer räntan pga högre oljepris är smått otroligt. När det blir dyrare att leva så försöker rb stoppa detta gemom att göra det ännu dyrare. Den tanken är så dum att man häpnar. Det är fascinerande hur fel ute vi är i det ekonomiska tänket. Det är RÄNTA som ÄR inflationen. Det är via räntan nya pengar kommer in i systemet. Höj räntan till 10%, då ska ni få se på inflation! Att detta samband fortfarande inte förstås, fast rb såklart gör det egentligen, är smått otroligt. Det finns hittills inte ett land i historen som gått igenom hyperinflation genom låga räntor. Hyperinflationen kommer alltid vid en betaldningssinställelse, eller möjligen att skulderna betalas med tryckta pengar.

  När FED chocksänkte räntan till 0 för ett par år sen så dog inflationen och övergick till deflation nästan omedelbart.

  SvaraRadera
 26. #20:29

  Fail, massa fail.

  SvaraRadera
 27. @20:29 det var inte på grund av räntan som det blev deflation... Det var på grund av att banker inte lånade ut några pengar alls under en period. Och detta på grund av att lånemarknaden (mellan banker) var full med dåliga lån.... Så 0 ränta var bara ett av FED:s sätt att hantera en situation där i stort sett alla banker skulle gått i konkurs gemensamt annars (f.ö. borde de ha gått i kk)... För övrigt är det Fractional Reserve Banking systemet som driver inflationen mest (1900-talet fram tills idag) inte tryckandet av fysiska sedlar. Dock har ju USA dubblat sin monetära bas på kort tid så vi kommer nog att se på inflation snart... Kan ju tillägga att FRB systemet inte skulle fungera utan centralbanker...

  SvaraRadera
 28. En rejäl kredittorka som 2008 stoppar upp kreditberoende länder som Sverige på nolltid. Då står alla som badat nakna i ljuset. Loser af lånetorsk får diarré..

  SvaraRadera
 29. Själv hoppas jag att de arabiska folkmassorna tar över i repektive länder. Om det blir Muslimska Brödraskapet i Egypten kan det bli en förbättring för egypteirna. MB har varit som en stat i staten och hjälpt fattiga, hållit ordning och dessutom hållit hoppet uppe för de värst utsatta. Det kunde ju vara en bra grupp att leda landet.

  Skulle de här revolutionerna leda till en oljekris får vi hoppas att den krisen till slut rycker undan mattan för översittaren USA. Jag brukade beundra detta land men det har tyvärr utvecklat sig till Ondskans Rike och ingen kommer sörja dess bortgång. Vi i Sverige borde odla våra förbindelser med Ryssland, som tyskarna sedan länge gör.

  Med USA faller också Israel och det är samma där, good riddance. Då slipper vi nyhetsinslag om mördade palestinier och apartheidlagar.

  En ekonomisk kris i Europa skulle dessutom förhoppningsvis stoppa massinvandringen till denna kontinent.

  Kan det bli bättre?

  SvaraRadera
 30. Clarence, ja, det skulle kunna bli mycket bättre.

  USA skulle kunna skärpa sig, som helhet eller i flera bitar, det är magnituder lättare än för Ryssland att demokratisera sig riktigt bra eftersom USA kan falla tillbaka på sin konstitution och de har ofta en livskraftig lokaldemokrati.

  Israel skulle kunna ge upp bosättningsambitionerna och då lugnas troligtvis situationen betydligt. Nu finns Israel och det spelar inte lägre någon roll om det var en bra idé eller inte i början av århundradet. Det vore synd om Israelerna om landet "föll" och det är ändå den bästa demokratin i regionen. Dessutom är den judiska kulturen mycket intressant.

  Det stora problemet med invandringen är att få alla att fungera bra i samhället, att fixa det är mycket bättre än att stänga gränser. Nästa problem är att lyckas locka hit riktigt duktiga människor.

  Dock är det en bra idé att odla kontakter med Ryssland, men inte med illusioner att de skulle vara en form av USA. Det gäller att handla med dem utan att sätta sig i en beroendeställning.

  SvaraRadera
 31. Jag har en fundering på vad som händer med oljepriset om konungariket Bahrain börjar knaka. Det skulle kunna ge en del skakningar då stället pluggar exporthamnar i Saudi och dess strategiska plats ser ut att i persiska viken motsvara Gotlands i östersjön. Blir nog inte mer stabilt av blandningen sunni/shiamuslimer och ev intresse från Irans sida. USA lär väl rycka ut direkt. Nån som är lite mer insatt kring detta, eller möjligen värt ett blogginlägg?

  Mvh
  Henrik L

  SvaraRadera
 32. Koskiteldaren2011-02-21 23:16

  Sven Wollter gör ett utmärkt jobb som Jultomte i P4 på julafton. I övrigt är han inget att hänga i gran.

  SvaraRadera
 33. Lite OT men läste du artikeln i svd kring island och icesave idag? Jag trodde svd med cervanka och lindvall hade en ganska kritisk syn på den ekonomiska politik som förs i europa, men här kommer Zachrison och totalt pratar i nattmössan. Islands banker har/ska gå i konkurs och man kan bara hoppas att irland följer efter.

  Jag kräver/önskar att du skriver ett inlägg om detta.

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/skarp-dig-nu-grimsson_5957605.svd

  SvaraRadera
 34. Nej, ränta är inflation. Problemet är att idag är trycket att betala tillbaka skulderna så stort och den underliggande förmågan att förränta skulderna så dålig att vi i princip måste ha 0-ränta i hela väst. Om låg ränta driver inflation, varför hade Japan deflation trots 20 år av nollränta? Det går inte ihop hur mycket folk än vill. Det ENDA låg ränta leder till är tillgångsbubblor och överbelåning, sen kraschar allt och deflationen visar sig, att den låga räntan faktiskt krympt den monetära basen.

  nu kryper räntan uppåt, och inflation följer efter. Notera att räntan alltid höjs före det faktiskt kommer någon inflation, och sedan kommer inflationen av någon underlig anledning, varpå man höjer igen. När ska vi fatta? Är det konstigt att maten blir dyrare när bonden måste betala mer ränta, mjölkbilen måste betala mer ränta, mejeriet, och grossisten, och butiken?! Vakna upp.

  Att det finansiella systemet hela tiden måste expandera för att fungera, att räntan måste betalas med ny-utlåning, vilket kommer ge högre priser, det är en annan femma.

  SvaraRadera
 35. @09:59
  Du har ett väldigt löst kausalitetssamband. Vilka mekanismer i hög ränta driver inflation? D.v.s ökning i penningmängd?

  SvaraRadera
 36. Om Japan nu har haft en sådan väldig deflation så tycker jag att det är märkligt att enyenmynten känns som plastpengar, men det kanske bara är jag?

  Snart blir koppar och nickel för dyrt att ha i de svenska mynten, och fortsätter utvecklingen kommer svenska enkronor småningom att bli lika plastiga som japanska enyenmynt.

  Centralbankernas sista åtgärd både i Japan och Sverige kan mycket väl bli att införa trämynt när alla metaller är för dyra, om inte annat så i ett försök att förmå folk att sluta elda med sedelbuntar.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera