Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2011-02-14 12:00

Den stora bilden

Det kanske kan vara läge att kort sammanfatta vad det finns för moln på himlen.

Finanskrisen fortsätter att skörda offer med banker som går omkull på löpande band i USA, och senast nu även i Danmark.

Finanskrisen har i sin tur gett upphov till delar av den suveräna skuldkrisen hos både länder inom EU, BIGPISFUK, såväl som länder utanför unionen, när dessa stoppat in enorma summor pengar i sina bankväsenden för att rädda dessa. I stort sett är det bara Island som inte gjort det, men läget är inte mycket muntrare för dem även om konsekvenserna förhoppningsvis blir mindre långvariga. Det finns en hel del tom retorik kring skuldkrisen där man t ex menar att ett Grekland med 8% i fortsatt underskott om inget förvärras är på rätt väg. I själva verket är det fortfarande högst sannolikt att både Grekland och Irland ställer in betalningarna förr eller senare. Och kanske andra länder med. USA är aktuellt då de inom kort måste klubba igenom ett nytt skuldtak, annars är det i praktiken konkurs som gäller för landet inom två veckor.

För svensk del har vi den kära skuldbubblan som fortsätter blåsas upp och håller artificiellt liv i de svenska statsfinanserna och den svenska ekonomiska statistiken. Lönsamheten är antagligen fallande pga stark krona och vi skall inte bli förvånade om vår handelsbalans blir negativ mer än bara sporadiskt framöver. När bostadsbubblan spricker tillsammans med skuldbubblan får vi en egen finanskris och med det antagligen också en suverän skuldkris.

Globalt finns det problem med den råvarutillgång som krävs för att snabbväxande länder som Kina skall kunna fortsätta visa upp tillväxt. U-länder i tillväxt slukar enorma mängder råvaror då de saknar infrastruktur nog för att hantera tillväxten, medan vi här i västvärlden redan har våra vägnät, kraftverk, strömförsörjning, hamnar och telenät etc.

Samtidigt har vi också peak oil att leva med och de begränsningar oljebristen kommer sätta på global tillväxt.

Dessutom gör matkrisen att fler och fler länder få se oroligheter. Förutom Egypten och Tunisiens revolutioner eller militärkupper så har det nu blivit (nya) upplopp i Algeriet och demonstrationer planeras även i Iran, även om regimerna i dessa länderna försöker slå ner missnöjet hårt innan det tar fart.

Och matkrisen har bara börjat.

Hade jag här nu varit en amerikan så hade jag som alla de som lägger fram något sådant avslutat med "jag är hoppfull och ser positivt på framtiden och marknaderna". Ingen vill ju framstå som en doomer.

Men det överlåter jag till er i kommentarsfältet istället.

92 kommentarer:

 1. Den svenska tigern, kanske visar det sig att det bara var en skabbig bonnkatt? Tillväxten sker i tjänstesektorn, privata småbolag som får uppdrag av det offentliga, samt avdragsbaserade tjänstenäringar.

  Lånetillväxten är 8-9% och tillväxten 4-5%. Inga nya Ikea, Ericsson eller HM startas eller har startat på mycket länge. Positivt är dock att fler kvinnor startar företag, nagelvård, frisör, butiker, caféer och vårdbolag. Skönhet, mode och bygg, här har vi framtiden!

  Man blir riktigt blöt i trosan som MUFare..

  SvaraRadera
 2. Jag håller med bilden Peak oil kommer att innebära Peak Mat, negativ ekonomisk tillväxt och befolkningsminskning. Tilllsammans med skuldkrisen utgör detta den perfekta stormen. Vi får hoppas att ett världskrig med kärnvapen kan undvikas, men risken finns.

  Vi står inför svåra tider för resten av våra liv. Det innebär också slutet för de västliga social/välfärdsstaterna inkl deras pensionssystem.

  Intressant blir det i alla fall.

  /K

  SvaraRadera
 3. Det stora problemet är överbefolkningen. Se på exemplet Egypten. År 1950 befolkning ca 25 milj. I år ca 85 milj. Oljan sinar, landet kan inte föda sig själv. Befolkningen fortsätter öka.

  Detta är naturligtvis ohållbart, och allt som är ohållbart kollapsar till slut.

  /K

  SvaraRadera
 4. Sverige var under 5 miljoner i WW2 och det var ganska knapert, nu är vi 9 miljoner och få som vet hur man överlever.

  Vem tror att Sverige kan fortsätta att ta in 100 000 flyktingar per år?

  Svenskt jordbruk utan fossil energi kan knappt försörja ens hälften av landet.

  SvaraRadera
 5. Men även om du kan odla din egen mat kommer du att få stora problem med plundring och statlig konfiskation. Så vad hjälper det att förbereda sig?

  SvaraRadera
 6. Tack för dessa dystopiska och ödesmättade analyser. Jag delar självklart din uppfattning och mycket tid går därför åt till att fundera på hur f*n man på bästa sätt ska dodga eländet. Det kan man förstås inte, eftersom vi sitter i den här båten tillsammans.

  Gällande ekonomin så är det säkert så att man på übernivå (bank, politik, finans) lyckas ducka ett tag till. Efter att ha en stenhård hållning att det kommer en dubbeldip (trodde att det skulle komma nu i vinter först) ändrade jag uppfattning och sa att "det kommer gå bättre innan det går sämre". Ett tag var det ju nästan Cornuklass på nyheterna men dessa har gradvis skiftats och kulminerade senast i nyheterna om den "svenska tigerekonomin" (*ler*).

  Jag vill se ett bet på när det skiter sig. Ja, jo, jag vet, det sker gradvis som en bilkrasch i slow motion, men ändå. När kommer dubbeldippen? Kommer oljepriset sänka börsen? Revolutioner i mellanöstern? Amerikanska munibondmarknaden? (Skriv gärna ett eget inlägg om detta, då jag tror många har missat den delikata utmaning som USA står inför här).

  All hail the Cornu!

  //EDT

  SvaraRadera
 7. svar 12:53
  man förbereder sig och försöker få sina vänner och grannar att också förbereda sig. då slipper man stå ensam mot plundring hunger etc.
  är en relativt nybliven survivalist som fått med hela familjen samt de närmaste vännerna att köpa guld silver och förbereda egen matproduktion plus en del säkerhetsförberedelser.
  "ensam survivalist är stark. men många survivalister ihop är ännu starkare" ;)

  SvaraRadera
 8. Man har väl vapen? På semester i östra EU kan man lätt och billigt köpa vapen och ammo. Kanske inte de modernaste glock, men ryska armépistoler är helt ok, priset är den största fördelen.

  Helst skulle jag vilja ha en 45a, går ju inte att impotera så lätt från Usa dock.

  I en framtida anarki spelar det ingen roll vad dagens vapenlagar säger, de upphör ju samtidigt som plundingen startar. Ju fler som skjuts ju färre munnar att mätta :) Enkel logik! Sen har man ju ordnat gratis mat till sina vakthundar..

  SvaraRadera
 9. Statlig konfiskation blir värre att skydda sig mot.

  SvaraRadera
 10. Jösse vilka dysterkvistar!
  Melodifestivalen pågår ju fortfarande.
  Så vad är problemet?
  Har jag missat nåt?

  SvaraRadera
 11. Efter att hängt på den här bloggen har jag drabbats av melankoli och ett kroniskt tillstånd av dystemi.

  SvaraRadera
 12. Befolkningsfrågan är min käpphäst.
  Den tär på jordens resurser om alla får det bättre.
  Annars är vetenskapen världens räddning. Vi kan hitta energi i solens överflöd.
  Att pengafrågan bekymrar är väl en världslig sak som kan fixas med lite trixande. Se på Japan!
  Satsa på nya teknikbolag och råvarubolag./Oppti

  SvaraRadera
 13. Hur många här kommer inte ta sig till cornus gård och tigga mat? Fårkött är visserligen ingen oxfilé men nöden har ingen lag. Är det bara varg han siktar på tror ni?

  SvaraRadera
 14. Den politiska reaktionen på en stor ekonomisk kris är utomordentligt viktig och jag tror den kommer att bestämma vilka länder och regioner i världen som klarar sig bäst efter krisen.

  Kommer det som är ohållbart att tillåtas gå i konkurs?

  Kommer människor i allmänhet att acceptera det som har hänt och börja göra något nytt i stället för att kräva en kompensering som inte går att åstadkomma?

  Dessa två frågor hänger ihop. Den stat vars politiker väljer att rädda sina kompisar i ohållbara företag kommer att få mycket svårare att hantera uteblivna pensioner, sänkta bidrag, sämre service, hög inflation, osv.

  Vi har redan haft en rejäl omgång av kompisräddning i USA med fler länder. Jag tror detta är i vägen för dem som inte tillhör innegängen som gynnas av staten och att det ger nya ännu större och farligare bubblor.

  Här har vi en intressant utveckling i Sverige där innegänget inte längre är den S-märkta sektorn och det finns en rörlighet och öppenhet i politiken som vi har saknat.

  Om Sverige är i eller ur ballans kan jag inte avgöra men det viktigaste är nog inte att ha en frisk ekonomi utan att ha en ekonomin som är friskare än de flesta andra. Alla ambitioner som bidrar till detta gillar jag. Det är inte säkert att säg handelsöverskott enbart är ett hälsotecken, man skall även få något påtagligt för exporten för att den skall vara meningsfull.

  Jag tror att en krasch efter kulmen i oljeproduktionen eller en krasch beroende på livsmedelsbrist kommer att vara ett utdraget skeende som pågår i en generation eller två men med vildsinta svängningar på vägen. Det borde bli en enorm skillnad mellan regioner där människor förmår att investera och regioner som klappar ihop och vars tidigare andel av olje-, mat- och övrig konsumtions skeppas iväg till dem som kan betala.

  För min del gäller osäkerheten inte om det blir en sådan krasch utan hur geografiskt omfattande den blir och hur mycket den tekniska och kulturella utvecklingen hinner begränsa den. Det är livsfarligt med stela samhällen där mäktiga kompisgäng lyckas stoppa säg kärnkraftsutvecklingen för att gynna sin fossilbränsleintressen eller lyckas stoppa fildelningsteknik genom att handikappa datorutvecklingen och internet.

  Befolkningsfrågan är inget att oroa sig för i Sverige, det är lätt att öka den lokala matproduktionen och det går att producera både bränslen och gödning lokalt. Effektivitetsmässigt tror jag att vi egentligen är underbefolkade.

  För invandringen gäller det att få folk i arbete och se till att vara konkurrenskraftig med att locka hit duktig arbetskraft och kanske t.o.m. flyende entreprenörer från kollapsande regioner.
  Det gäller att locka hit folk som vill bli svenskar så vi behöver vara stolta över vår kultur och göra det lättare att ta till sig den.
  Här är det oroande att vi har haft och har så förtvivlat svårt att hantera integrationsproblem, assimilering och kulturkonflikter och jag har själv tagit illa vid mig av att svenskhet skall vara en dålig kultur. Det gäller att odla allt som är bra för att klara svåra problem.

  Överlevnadsmässigt vid svåra kriser tror jag att Sverige är ett av de bättre länderna i världen och till stor del beror det på att vi har förtroende för vår stat och ganska bra politiker. Verkligheten påverkar politiken och de lever inte isolerat från resten av samhället.

  Sedan borde jag bry mig mer om min egen framtid och försörjning än att glappa käft i forum som bearbetar intressanta problem. Det behövs både något att leva för och något att leva av.

  SvaraRadera
 15. till 13:55, Det är sådana som du som är problemet.

  SvaraRadera
 16. Jag säger inte att du har fel, men som omväxling vore det trevligt om du kunde hitta något positivt att skriva om istället för bara eländes elände hela tiden.

  Skogsägare

  SvaraRadera
 17. Nya gröna vågen snart kanske? En individualistisk (survivalistisk) istället före en idealistisk som på 70-talet. Who could imagine?

  För övrigt så råkade Björklund "försäga" sig gällande huruvida vi har en bobubbla eller inte. Under ekots lördagsintervju slinter han lite med tungan och pratar plötsligt om den prisbubbla men tystnar sedan, tvekar och säger "om... vi har en bubbla". Men allt detta är ju ingen nyhet för er här i Cornuland.

  Länken: 11.20-11.30 minuter in.

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3071


  /Tannhäuser

  SvaraRadera
 18. Allt är ju fint, och den svenska tigerekonomin är fantastisk. Bara att läsa någon annanstans.

  Men jag skall försöka hitta något positivt att skriva åt dig.

  SvaraRadera
 19. Som vanligt en bra replik av Magnus Redin. Sverige är antagligen en av de bättre platserna eller regionerna, men vi är inte utan problem. Vi måste dock erkänna existensen av problem för att kunna förbättra vår situation.

  SvaraRadera
 20. Mina råd till survivalister är:

  Skaffa många vänner, bry dig om dem och försök hitta människor som bryr sig om andra. Det är dessutom trevligt att vara social.

  Engagera dig i någon eller några samhällsinstitutioner, politik, ungdomsverksamhet, hemvärn, osv. Se till att det är kul, om inte gör något annat som är socialt.

  Skaffa kunskaper och färdigheter, det är inflationssäkert och bygger på ditt självförtroende.

  Jobba och spara lite pengar och mycket realkapital i form av sådant som behövs som boende och verktyg eller leksaker som du tycker är roliga och ger prestige. Uppnår du rikedom så investera i drivna människors projekt som producerar varor och tjänster, har de kunder som klarar dåliga tider är det en ganska säker investering och dessutom bidrar det till samhällets utveckling.

  Att odla sin egen mat kan vara en kul hobby men det kan vara minst lika bra att känna bönder och serva dem med arbete.

  Jag tror inte att egna vapen spelar någon större roll, säkerhet skapas alltid tillsammans med andra människor. Som kollektiv hoppas jag att polisen och försvaret är välbeväpnat och det gäller att vi sköter de institutionerna.

  Det är klokt att kunna klara av strömavbrott och ha lite mat i lager. Själv kan jag bjuda alla mina kompisar på en måltid eller två, sedan är skafferiet tomt.

  Samlar man på prylar och mat inför en katastrof kan man börja med att samla på sig god hälsa genom att motionera, sköta sina tänder, osv.

  Om ni inte redan har sett det ger jag inte så mycket för karikatyrmässig "amerikansk" survivalism.

  SvaraRadera
 21. Kan tipsa om gratis kött i Stockholm, på kungsholmen vimlar det av kaniner, även stora råttor finns det gott om. Vidare finns det gott om hundar, ungar utom kontroll och fläskberg.

  Jag ser resurser överallt.

  SvaraRadera
 22. Varför är alla så dystra ? När frånväxten är klar har Sveriges befolkning minskat med 85 % till 1.5 miljoner. Energikriserna, Matkriserna och Arbetslöshetskriserna är lösta. Befolkningen är decentraliserad runt om i landskapet för att minimera transporterna. Alla gamla igenväxta odlingar är röjda. Städerna har koncentrerats till en liten kärna med några tusen innevånare. Omgivningen runt stadskärnorna är röjda.

  Källor; alla gamla fornlämningar och ruinstäder !

  SvaraRadera
 23. Jag kanske är den ende som faktiskt blir positiv av att läsa cornu:s inlägg för det betyder (förhoppningsvis) att fler orkar öppna ögonen, att fler sitter i fikarummen och diskuterar viktigare saker än om Ranelids insatser i Let's Dance.

  Hur det än är så är det bara vi människor som kan ändra på tillvaron och ju fler som begriper att vi alla sitter i samma båt desto större chans att vi ror åt samma håll...

  SvaraRadera
 24. Skit i det positiva!

  Utgår man från att det kommer gå åt helvete...så kan man sedan bara bli positivt överraskad om det visade sig bli en smula bättre!


  Tror för övrigt också att Sverige är en av det bättre platserna att vara på i framtiden.
  ...men erkänner att jag ser över möjligheterna till varmare alternativ ;-)

  SvaraRadera
 25. Det finns mycket positivt med Peak-Oil. Dumhet och dekadens kommer att minska välfärdssjukdommar minskar mm mm.

  SvaraRadera
 26. haha, varför skulle Sverige vara en bra plats i framtiden? För att vi har så otroligt kompetenta politiker? Maud är ju tellus smartaste och mer driftiga minister!

  Kallt och mörkt klimat, kort odlingssäsong, fattig jordmån.

  Jag chansar hellre i syd Frankrike eller Spanien.

  SvaraRadera
 27. Peter Madison,

  Även jag läser Cornu positivt.
  Ju fler som har förståelsen och beredskapen ju större förutsättningar att klara förändringen utan onödigt mycket friktion.
  Förändringarna kommer att vara tillräckligt krävande i sig.

  De som drabbas värst och som är bittra av rättviseskäl, berättigat eller ej, kommer ha svårast se framåt. Orkar vi få med dem på tåget också?

  Personligen lever jag efter den brittiska devisen, planera för det värsta hoppas på det bästa, och just nu är jag besviken på att vårt samhälle inte längre gör detsamma.
  /Grönvita

  SvaraRadera
 28. Är det ingen som funderat på att det är dags för ett nytt politiskt parti? Ta Cornus inlägg under några år som bas för ett politiskt program - summera ihop det till:

  Driva frågor som för människor tillsammans i en omställning som tar höjd redan nu för PO och kommande finanskriser. Rejäl höjd = dyrt och obekvämt - men banar väg för ett bra liv för våra kommande generationer! Dvs inget vänster-högerflum utan helt enkelt bygga självstyrande lokala samhällen med hög resiliens!

  Ett nytt politiskt parti har den fördelen att gammalmedia blir väldigt intresserade av att beskriva hur illa det kommer att bli utan att själva behöva stå för grundideérna och övriga politiska partier tvingas till ställningstagande som kan vara nyttiga tankeövningar för dom. För INGET etablerat parti törs vara först med konsekvenserna av PO och finanskollapsen.

  Så - "Cornu for president" - fram med partiprogrammet. Jag är den förste att skriva på...... Ven är nummer två?

  SvaraRadera
 29. Under 1800-talet blev nöden stor i Sverige och en rätt stor grupp utvandrade till Amerika. De som tror på mirakel kanske ska tänka om.
  Sverige har redan en enorm befolkning som inte ens innan peak oil klarade sig utan statens allmosor, onda ryggar, fibromyologi och allt vad det heter.

  Hur ska detta klemiga folk kunna ställa om? Vi är ju mest sjukskrivna i västvärlden. Speciellt i skogslänen är svenskarna sjuka..

  Innan den verkliga bristen uppstår kommer vi att ha sett en större väpnad konflikt i världen. Det är redan instabilt lite här och var. Kina och ett flertal länder tjafsar om småöar utanför Filipinerna, goda fiskevatten och troliga förekomster av fossil energi.

  Arktis, det är inte helt vänligt mellan de länder som utropat rättigheter där, Ryssland, Norge, Kanada mfl gör alla anspråk i området.

  Det är naivt att tro på en smärtfri övergång från dagens överflöd och slöseri till brist och nöd.

  Det kan gå snabbt när det väl inträffar, första salvan blir inställelse av skuldbetalning mellan länder. Nästa blir protektionism, speciellt inom råvaror. Kina tex har strypt exporten av sällsynta jordartsmetaller.

  Nej, sitt inte runt lägerelden än, en lång väg återstår innan kumbaya..

  SvaraRadera
 30. Jag betvivlar, att vi kan föda Sveriges befolkning utan olja. Vi är redan nu importberoende vad avser livsmedel.

  Under VK II var vi betydligt färre, hade ett småskaligt bättre anpassat jordbruk, en del olja. Trots detta hade vi ransonering.

  Kan någon på ett övertygande sätt visa på hur vi skall klara livsmedelsförsörjningen utan olja???

  /K

  SvaraRadera
 31. Cornu4pres,

  väljare nr2 anmäler sig för frivilliga uppdrag.

  SvaraRadera
 32. Försvarsmakten är ju i uppror redan nu, dvs de är inget att luta sig emot i en nödsituation. Civilförsvaret? Hmmm tsunamin visade väl hur byråkratiskt bakbundna de är.

  Men det viktigaste av allt saknas i Sverige, sammanhållningen mellan folket, politikerna har aktivt jobbat på att avskaffa samhörigheten pga rädslan för nationalism. Hur manad är man att "ställa upp" när det kommer till kritan.. Jag tror egoismen kommer styra i en inledningsfas.

  En svag nation, med ett svagt försvar och en svag regering, ser inte hur det skulle vara en fördel i framtiden. Man kan inte bara trycka på en knapp och allt är återställt, verkar som många tror det dock.

  SvaraRadera
 33. Survivalism, att flytta ut till landet, odla sin egen mat, kommer inte hända. Produktiviteten kommer i sådana fall sjunka till rekordlåga nivåer. Vi måste bibehålla specialistsamhället där folk gör det dom är bra på. Sedan kanske det inte finns plats för lika många specialister som vi har idag...

  Men visst står vi inför intressanta utmaningar.

  Bortsett möjligheten till naturkatastrofer som slår hårt mot jordbruket, så finns det gott om jordbruksmark runtom i världen. Sverige har ganska mycket jordbruksmark som inte används av olika orsaker. Sådant som inte kan användas som jordbruksmark kan man ha till djurhållning. Vi har mer resurser än vi tror.

  Dagsfärsk mat kommer dock bli ovanligare vintertid, men eftersom oljan inte tar slut, så kommer "billiga" transporter fortsätta att distribuera mat, även om det handlar om sådant som klarar ett par veckors transport och/eller konserver.

  Men visst, det kommer ju inte bli samma "lyxliv" som idag.

  SvaraRadera
 34. Hej!
  Den nya frihetstiden för de förtryckta folket i de ädla kulturlandskapet som under sekler av övergrepp och våld frigör sig från det vilda Väst har bara börjat, stora intresse för det EoruAmerikanska dekadensen med förlusten av världens hjärta ,dess energitillgångar,marknad,naturtillgångar kommer att på långsikt leda till den nykolonial vitt söndrade liberalismen sönderfall.
  Man är tvungen att tager man haver , en förlorad liten överklass i Iran för att ev. förlänga den konstgjorda andningen för den förfallna mediamilitära våld-världsmakten, den vilda västern.
  Den Iranska kulturrevolutionen som inspirationskälla för miljoner frihetssökande själar kommer att med dynamisk vilja skapa ett alternativ för den övergriplig våldsam beväpnade världsdiktaturen.
  Den lilla klicken överklass skapad av den Israeliska infiltrationsmaskineriet kommer att som ett pappersnäsduk ligga långt ner i historiens sopbärg.
  Stöd de sanna folklig, vinnande krafterna.
  Tiden är mogen för födelse, den nya frihetstiden är under förlossning....

  SvaraRadera
 35. # 15:28 Du hamnar nog på ett matbord i Frankrike eller Spanien.

  SvaraRadera
 36. Nu får du lugna ner dig Cornu. Inser du inte att du håller på att skapa masshysteri med dina Mad-Max scenarion?

  Eller satsar du på att bli en svensk Musse? Som får tågen att gå i tid? LOL

  För alla som räds framtiden rekommenderar jag spel och dobbel. 600000 plus förra året.

  Sten

  Sten

  SvaraRadera
 37. Hittade denna artikel: http://www.contra.nu/c074prov.html

  Har aldrig hört talas om tidningen tidigare men intressant läsning om Peak Oil m.m...

  Mvh //Ekonomisk Trygghet

  SvaraRadera
 38. Måste bara tipsa om den här filmen för er som inte redan sett den.

  Den handlar om ekonomins instabilitet, peak oil och varför en evig tillväxt inte är möjlig i en ändlig värld (precis som denna blogg, delvis). Man behöver inte hålla med om allt och ska självklart se den med kritiskt granskande ögon, men se den borde man.

  http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w&feature=related

  SvaraRadera
 39. Jag har känt mig oförklarligt glad och upprymd de senaste dagarna, utan att jag kunde förstå varför.
  För en stund sedan kom jag på att jag ju inte läst denna blogg på ett par dagar.
  Nu är det som vanligt igen.

  SvaraRadera
 40. Du är väl inte bitter, Cornu?

  SvaraRadera
 41. 1100 miljarder skrotar på nollräntekonton i detta land. Ett nytt kärnkraftverk ala Finland(1600MW) kostar runt 60 miljarder, då är det med fördyringar och förseningar.

  Staten kan skapa kärnkraftsobligationer med 5% ränta, då kan de som vill göra samhällsnytta och ändå få avkastning spara i dessa.

  Bygger vi ut kärnkraften i tid kan peak oil mildras. Tex kan vi ersätta en del av fjärrvärmen med biobränsle om vi tar ut mindre elkraft. Biobränslet behövs till drivmedel.

  Med dagens teknik tar vi ut ca 3% ur uranet.. Kina forskar på en teknik som kan ge uppåt 98% uttag. MSR heter denna teknik, som utöver torium kan drivas på avfall. de siktar på kommersiell drift om 20 år. detta kan vi köpa när det är moget. Saltsmältor är mycket säkrare också.

  Sverige kan om våra retards i riksdagen vaknar möta framtiden bättre förberedda än med 30TWh vindkraft. Tusentals jobb skulle skapas i kärnkraftsbranchen om vi väljer att satsa igen. Hitachi är villiga att satsa i bla Oskarshamn.

  http://www.nyteknik.se/special/tekniska_hogskolor/article3098162.ece

  WTF väntar politikerna på? Ska vi bara sova vidare och få en chock? Vidare ska kärnkrafts ägare enbart få äga kärnkraft, då blir de mer motiverade att ha bättre tillgänglighet.

  Våra äldsta reaktorer är runt 500MW, enbart att byta ut ett gör stor skillnad i effekt..Med alla snabbstopp som varit är deras dagar räknade.

  Satsa nu, pengar finns, troligen investerare, men politisk vilja?!

  SvaraRadera
 42. 16:59

  Oljan tar visst slut för oss. Enligt bl a Cornu finns ingen exportolja tillgänglig år 2030, och katastrofen kommer före det. Fortfarande ingen som på ett trovärdigt sätt kan påvisa, att vi kan föda vår nu stora befolkning utan olja.

  /K

  SvaraRadera
 43. I media kan vi läsa om kris hit och kris dit. Skuldberg upp till himlen m.m.plus Peak oil förstås.
  Jag är ganska säker på att om 10 år ser det mesta ut och fungerar som idag. Om det finansiella läget skulle lösas med riktiga pengar vore det kört för länge sedan.
  Men, nu har vi datorer där vi respektlöst skriver in siffror till belopp vi inte själva har något begrepp om.
  De digitala fiatsummorna räknas i antal centimetrar på skärmen.
  Så länge vi tror på dessa siffror har vi lyckats lura oss en bit till, och jag tror att ingen vill se verkligheten - men föresten verkligheten är ju de antal centimetrar med siffror vi sedan läser om i tex Dagens industri och då skall det gå åt helvete väldigt ofta, men dag två har det vänt igen och lampan i tunnels är på hellyse.
  Det verkar faktiskt som om pengar har spelat ut sin roll och ersatts med tangentbordsraseri som inte betyder ett skit för det dagliga livet som bara fortsätter, fortsätter, fortsätter..................................

  SvaraRadera
 44. Tja, livet går vidare precis som det alltid gjort. En minut, en timme, en dag i taget. Även om såväl 10 år som om 20 år.

  SvaraRadera
 45. Många förnekare här. Har ni ens tittat på produktionskurvor i Norge och Saudi, Mexico etc?

  Peak oil innebär inte att oljan tar slut, men att fler får avstå och de övriga betala mer. I takt med att Sverige blir mer och mer beroende av just in time ökar sårbarheten, allt måste rulla.

  Säg att vi som nation måste lägga 10% mer av BNP på energi, vad tror ni får stryka på foten?

  Någonstans måste väl alla strutsar ha en realistisk gen i sig? Eller är ni bara här och provocerar?

  Nåja, köp den där Range Rover V8an och somna om. Men kom fan inte och gnäll när ni får pisk på arslet om ett tag.

  Det var ju folk som köpte mbs:er dagen innan Lehman Brothers kollapsade..Den sista idioten är ju inte förr :)

  Sverige har få val, bäst att vi väljer rätt.

  En fråga, hur tror ni multikulturen utvecklas i enn peak scenario här?

  SvaraRadera
 46. Under krigets ransonering och med aktuella skördar fanns ingen självförsörjning på livsmedel, trots en kost med förhållandevis lite animalier. Via lejdtrafiken kom olja från USA och spannmål från Argentina. Det var stora fartyg nästan varje vecka. Från Tyskland kom ett intensivt flöde av kol och koks och handelsgödsel med mera. Befolkningen var 6,4 milj. Åkrarna var större. Varumässigt inom det viktigaste är utlandsberoendet fortfarande ganska likt. Men föjden av en strypning blir långt värre av siffrorna och speciellt samhällets uppbyggnad.

  Förädling och export av skogsprodukter, verkstadsprodukter, affärskoncept med mera och import av energi och livsmedel ger samhällsekonomiska fördelar kortsiktigt. När de viktiga överskotten i världen för överlevnad inte exporteras och världshandeln är långt mindre har landet inte mycket viktigt att byta med. De tiotal länder som omger landet ligger nog alla försörjningsmässigt bättre till. Men jag tror inte att den svenska befolkningen minskar av svält förrän på 2040-talet. Och vid den tiden är det helt kört för många fattiga länder.

  Människan är som en jästsvamp i en sockerlösning och den får inte en andra chans. Den kan inte backa utvecklingen. Det finns ingen stabiliserande botten med en lagom lön till alla enligt kollektivavtal. En återgång till exempelvis järnåldern blir omöjlig eftersom det lättåtkomliga järnet inte längre finns. Äldre och mindre effektiva tekniker kan inte återskapas. Så kallad resilience fungerar inte. Hållbar utveckling är en myt och en modern religion. Komplexiteten ökar till en kollaps. Vad som sedan kommer är nog isolerade överlevnadskulturer baserade på rester. Guldet blir värdelöst eftersom det inte kan ätas så investera inte i det. Åk istället till Las Vegas eller lägg pengarna på vad som helst.

  Idag gör frihandeln söderut att livsmedelsproduktionen minskar med 1-2 procent om året. Brutto- och nettoimporten är uppe i cirka 45 % respektive 35 %. Inom djurfoder och diverse grödor är det nog lika mycket. Statistiken på området är dålig och det verkar förträngas av makthavarna, som tror på globalisering, klimathot, invandring av fattiga och liknande. Beredskapen är närmast obefintlig på alla plan. En professor kan sticka ut hakan i böndernas tidning och undra vad som pågår inom handelsgödsel och då visar det sig att ingen har tänkt till. Snart springer fårskocken utför stupet och inget kan göras åt det.

  http://www.atl.nu/Article.jsp?article=60039&nyhetsbrev&a=Ingen%20beredskap%20f%C3%B6r%20g%C3%B6dselbrist

  /Urban Persson

  SvaraRadera
 47. Jag är med och läser era svar och tycker till.
  Till Anonym K: - överbefolkningen Hur ska vi klara världens överbefolkning när muslimska kvinnor föder upp till 8-10 barn. Har ni inte sett dessa stora familjer i Sverige? Hur ska vi kunna ge mat alla som föds på ett löpande band?

  Till Anonym kl. 12.50: -"Vem tror att Sverige kan fortsätta att ta in 100 000 flyktingar per år"? Ja, det måste vara politisktkorrekta politiker med Reinfeldt i spetsen som ger ton för den här trenden. Den som inte är med - är mot det politisktkorrekta och behandlas efter detta.

  Till Magnus Redin kl. 14.23: -"Det gäller att locka hit folk som vill bli svenskar...." Ursäkta om jag skrattar. Tror du verkligen att dessa insmugglade människor kommer hit för att de vill bli svenskar? Hur mycket naiv får man vara? Fattar du inte att det handlar om att få en del av svensk välståndskaka och utan att ha arbetat här en enda dag och flera kommer inte att kunna arbeta (analfabetism, får inte för sin man och religion, barnfödslar)och en del vill INTE arbeta men vill få ordnat livsförsörjning.

  ..."förtroende för vår stat och ganska bra politiker. Verkligheten påverkar politiker och de lever inte isolerat från resten av samhället".
  Kan du verkligen tycka med handen på hjärtat att våra svenska politiker är bra? Märker du inte vilken egoism, makthunger utan att bry sig om folket, totalt verklighetsfrämmande och just isolerade från resten av samhället de är? Statsledningen som är rädda att möta folkets protester, stödja svensk kultur och höja stolthet för sitt land. De som kritiserar misslyckad massinvandring trakasseras och att bli kallad rasist och främlingsfientlig är värre än ett svordomsord.

  Jag, som har upplevt kommunistiskt diktatur under hela barndom och ungdom i fd öststat, känner igen dessa signaler i dagens svensk politik. Om svenska folket inte vaknar på allvar - ja, då får inte våra barn och barnbarn någon framtid alls. Som det ser ut nu, är vi på väg att bli ett enda stort europeisk land med ett totalitärt och påtvingat statsordning. religion och kultur som är främmande för oss. Vill ni leva i sådant stat?

  Till Anonym kl 16.00: - "Nytt politiskt parti?" Eftersom islamisering av vårt land ökar och en del islamister sitter redan i riksdag som Waberi (M), Kaplan (MP), finns det risk i framtiden att ett sådan parti kommer att bildas. Befolkningens struktur håller på att ändras, efter några år till blir helt förändrad.

  SvaraRadera
 48. Jag blir glad av Cornus blogg eftersom jag tycker det är skönt att det uppenbarligen inte bara är jag som kan tänka. Jag skulle bli tokig om jag vore den enda som inte korkat antog att allt kommer fixa sig bara man inte bekymrar sig för mycket. Någon måste varna för de betydande hoten som finns. Men visst är Cornu extremt duktig på att hitta hot. Allt han varnar för kommer alldeles säkert inte inträffa. Dock finns det också en massa obehagliga saker Cornu ännu pratat föga om (åtminstone så vitt jag vet) som nog mycket väl kan inträffa, så det är en rik källa Cornu har att ösa ur. Det är lite av spökhuset över det hela med alla hemska monster, men det är ganska kul tycker jag! Även om Cornu kanske skräms lite väl mycket ibland så är det alldeles ovärderligt att ta del av Cornus ofta ganska skrämmande perspektiv. För oss som är mer angelägna om att ha koll än om att vara lyckliga. Ni kärringar som mest bara vill vara lyckliga får väl hålla er borta härifrån. Riktiga män är lyckliga när de har koll på alla faror. Även de som förefaller svåra att göra något åt. Själv har jag lärt mig att leva utan skygglappar och trivs prima med det. Men det kräver en massa insikter och Cornucopia förmår knappast förmedla dem alla. Och så har vi förstås lite skilda utgångslägen inför framtiden. En del har mycket mer att oroa sig för än andra.

  SvaraRadera
 49. Var går gränsen för drivmedelspriset för svenskar? 50 kr /liter?

  Just in time utan lagerhållning blir en utmaning, tills lut kostar transporten mer än att hålla lager..

  Kan vi inte få spöa skiten ur alla kvartalsekonomer när den tiden kommer? Dessa tattare irriterar mig enormt, bean counters..

  SvaraRadera
 50. Här är en fastighetsmäklare som ser till hela bilden:

  http://www.blocket.se/vi/32134339.htm

  SvaraRadera
 51. Jag vet inte om Sverige är ett bra eller dåligt land att bo i när dessa problem blir verklighet.
  Men jag tror att om vi är ett utomordentligt bra land, som vissa menar, så ser jag ingen anledning till varför större makter (läs Ryssland) inte skulle annektera Sverige och göra slut på svenskarna till fördel för deras egna befolkning.

  Därför tror jag att det till och med kan vara bättre att inte ha det för bra ställt när det gäller produktion av diverse resurser.
  Det är bättre att delar av befolkningen svälter än att alla skjuts av på en gång. Eller?

  För vi kommer väl ändå inte ha en chans att försvara oss i ett sådant läge antar jag?
  Eller förlåt mig, jag tänkte inte på att vi är medlemmar av den solidariska Federationen och således kommer att möta ett sånt hot sida vid sida med våra europeiska kamrater! Vive la EU!

  Väljare nr. 3 ansluter sig!

  /Jocke

  SvaraRadera
 52. Vore det inte för Tsar Putin och liknande tendenser så är nog Ryssland ett av de bättre länderna framöver. Fallande befolkning, enorma arealer och enorma naturtillgångar, även förnyelsebara.

  SvaraRadera
 53. Urban 21:27:

  "Under krigets ransonering och med aktuella skördar fanns ingen självförsörjning på livsmedel, trots en kost med förhållandevis lite animalier."

  "Trots" är fel ord. "På grund av" skulle nog passa bättre. Det finns enorma arealer i det här landet som skulle kunna användas till boskapsuppfödning, men som är för magra för åkerbruk. Allt som krävs är att välja tåligare raser, och att djuren får gå ute och beta större delen av året istället för att födas upp på kraftfoder. Mer boskap ger dessutom mer gödsel, till fromma för åkerbruket. Om vi kan bli självförsörjande vet jag inte, men det finns potential för en mycket större livsmedelsproduktion än i dag genom att satsa mer på animalier.

  SvaraRadera
 54. Där jag bor (västsverige) släppte man fortfarande fä för skogen under sommarhalvåret långt in på 1950-talet. Iaf en del hårdnackade fruntimmer av järn. Återkommer på den punkten. Det är en väg att öka matproduktionen på bekostnad av skogen.

  SvaraRadera
 55. Min poäng där är att man släppte boskapen i skogen under andra världskriget och alltså maximerade matproduktionen.

  SvaraRadera
 56. Anonym 21:14

  Jag är inte förnekare, men din oro för att oljan nu sinar bottnar i att du sitter fast i överflödsträsket (fläsket).
  Som alla andra levande varelser har vi ett behov av att överleva. Vi skaffar oss därför föda och vatten av ren instinkt så att kroppen håller 37 plusgrader. Thats it....

  Alla andra "nödvändigheter" har vi hittat på själva som skapelsen inte gav oss. Vi har samma mening med våra korta liv ungefär som trädet.

  De problem som beskrivs hota vår sk välfärd gäller ju endast de sekundära delarna av vår tillvaro. Men av någon anledning uppfattar vi oss som betydelsefulla och viktiga, när vi egentligen bara är ivägen och saboterar den naturliga processen på en från början underbart vacker planet.

  SvaraRadera
 57. Hinner gen4 kärnkraften fram innan vi är under isen tror ni? Med denna kan vi köpa torium i Norge och tillverka syntetiska bränslen via vätgas.
  1 ton torium skulle alltså motsvara energimängden i 3 500 000 kg kol eller 200 ton uran.

  Människan måste bli smart snabbt, forska så vi blir gråhåriga. Eller acceptera att kanske 20-30% av oss svälter ihjäl. Energi är grunden till allt liv, tyvärr tar man energi för givet idag.
  Vilken form den kommer i är ju inte lika viktigt, men den måste vara överkomlig även i en bristsituation.

  I askhögarna efter kolkraftverken finns mycket uran och torium, mer energi än vad kolkraften gav när den producerade..

  SvaraRadera
 58. Cornu är fantastisk. Lysande skribent och affärsman. Kom ihåg att Cornus syfte är att nå maximal trafik på sin blogg. Och han lyckas verkligen. Genom att mycket framgångsrikt spela på människors ängslan lyckas han få igång långa diskussioner - imponerande. Vi som är lite äldre känner dock igen tongångarna. I alla tider har vissa människor spått domedagen. Vi som var unga på sjuttiotalet minns den tidens profetior. Då var det kalla kriget. Ett kärnvapenkrig mellan väst och öst ansågs som oundvikligt. I bl.a. USA fanns företag som tjänade stora pengar på detta, bl.a genom att sälja skyddsrum med avancerade
  ventilationssystem att gräva ner i sin trädgård.

  Jag säger inte att Cornu har fel i sak. Världsläget är onekligen bekymmersamt. Men kom ihåg att detta inte är första gången. Tvärtom så har världen många gånger stått inför svåra perioder utan att det lett i katastrof. Men skulle nu ekonomin totalt krascha så är många av dom saker som tas upp på denna blogg lika värdelösa som skyddsrummen. Mot en total kollaps finns inget skydd. I alla tider har folk hoppats på att efter den totala kollapsen så återuppstår deras drömvärld. Kommunister är övertygade att när kapitalismen faller skall så uppstår det perfekta kommunistiska samhället. Denna spådom är en röd tråd i Marx teorier där samhällen genomgår olika stadier och slutar i en kommunistisk idealvärld. Ultraliberala Laissez faire anhängare som förläst sig på Mises, Reisman och Ayn Rand ser fram mot en idealisk nattväktarstat totalt fri från statlig inblandning och maktfullkomliga politiker. Kristna ser fram mot Jesus återkomst den yttersta tiden. Så kan man fortsätta. Hoppet är det sista man överger.

  Men den som kan sin historia vet att efter en kollaps kommer ofta något få kunnat förutsäga. Fråga tyskarna. Åtminstone dom äldre - dom vet. Hitler fick
  makten för att han lovade ett svältande folk mat, arbete och hopp. Han tackade
  genom att införa diktatur och skapade en världskatastrof. Går vi mot en ny katastrof så skall man inte tro att man kan rädda sig genom att köpa guld, flytta ut på landet och odla sin egen mat. Fråga tyskarna igen. Vid en kollaps kommer alltid någon att ta makten och då är det knappast en demokratisk stat vi går mot. En sådan stat kommer knappast låta guldet vara valuta eftersom man då inte kan kontrollera systemet. Tvärtom är nog sannolikheten stor att innehav av guld hos privatpersoner förbjuds, precis som varit fallet så många gånger tidigare i
  historien. I ett sådant samhälle kommer förmodligen all privat egendom att
  konfiskeras liksom rättigheter till djurhållning. Tyskarna igen.

  För den som ändå vill positionera sig inför den stora kollapsen finns bara ett råd
  - håll dig frisk. Fysisk och psykisk styrka kommer att vara avgörande för
  överlevnad i ett sådant samhälle och långt viktigare än några illegala guldtackor.
  I synnerhet när välfärden inklusive sjukhusen har släckt ljuset efter att sista
  oljedroppen har förbrukats.

  Walter

  SvaraRadera
 59. Men går det att förneka att jordens resurser är ändliga? 1932 föll världen ihop ekonomiskt, då var vi inte 7 miljarder eller speciellt avancerade.

  Ekonomiska kollapser har hänt många gånger tidigare.

  Men samlar man ihop trådändarna så är det en perfekt storm som blåser upp. Många verkar tro att man löser skuldkrisen med nya krediter som EU och Usa gör. Swooop så är allt det jobbiga borta..

  Någonstans måste väl folk förstå att det är på låtsas? Om jag trycker upp 30 miljoner, är jag då rik? Eller är jag en bedragare?

  SvaraRadera
 60. Ah, fast Walter nu gör du ju precis samma fel. Du spår i framtiden, och levererar en rätt trovärdig analys. Samtidigt som du säger att alla kommer få fel.

  Själv säger jag att det enda vi kan vara säkra på är förändring, och all förändring är inte till det bättre. Change.

  Change är vad man får i Egypten just nu, men inte f-n löser det ett enda av landets problem. Grundförutsättningarna är nu uslare än det varit för landet någonsin pga en fyrdubblad befolkning, underskott, importbehov etc etc. Men ändå så är det Pollyanna som gäller för stunden.

  Det går inte att förutsäga vad som kan hända. Jag rekommenderar åtminstone inte någon att lägga alla ägg i samma korg (t ex guld). Bort med skulderna och diversifiera bland annat i guld.

  Håller annars med dig om hälsobiten. Vad som än händer så har du med dig dig själv. Så ta hand om dig.

  SvaraRadera
 61. Börjesson 22:05:

  Under kriget enligt statistiken var antalet kreatur och får ungefär oförändrat. Den ängs- och betesmark som fanns var uppenbart väl utnyttjad. Sedan dess har dessa marker ungefär halverats till förmån för skog. Och befolkningen har ökat med 50 %.

  http://www.sjv.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik,%20fakta/Annan%20statistik/Statistikrapport/20056/20056_kommentarer.htm

  Ett effektivt sätt att mätta ett folk är att odla potatis. En människa överlever hur länge som helst på några kg om dagen. För att få vitamin B12, som bara finns i animalier, går det äta att lite jord. Men det är farligt att vara beroende av en sådan kost. På Irland på 1800-talet strök en stor del av befolkningen med när det blev missväxt två år i rad, så betesdjur är naturligtvis bra att ha, i den mån det finns mat för dessa.

  En professor i handelsrätt på Handelshögskolan räknade nyligen ut i en statlig utredning SOU 2009:3 ”Ransonering och prisreglering i krig och fred” att stockholmarna kanske skulle överleva om de odlade potatis på varje ledig markplätt inom Stockholm län. Utredaren slog också fast att utan någon tillförsel utifrån skulle kaoset i samhället snabbt bli så stort att en vettig ransonering inte är möjlig. Makthavarna får inte ens möjlighet att prioritera vilka som ska få överleva.

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/12/05/26/57110d64.pdf

  /Urban Persson

  SvaraRadera
 62. 22:56

  Hmmm, jag tror jag chansar på Spanien ändå..det där sista lät inte så skoj. Har ingen tillgång till jordbruksmark i Sverige, dock via en släkting i Spanien. Han odlar iofs viner..och för eget bruk, även röka, men inte tobak dårå..

  SvaraRadera
 63. # Urban Persson 22:56

  Äta jord?! Det var nytt för mig. Det är nog ganska farligt om du inte värmer upp jorden ordentligt först.

  SvaraRadera
 64. Cornu du skriver "Bort med skulderna och diversifiera bland annat i guld.". Jag har funderat på detta med skulder. Är det verkligen någon idé att amortera bort sina lån så fort som möjligt då större delen av befolkningen amorterar minimalt? Vad är det som säger att deras skulder någonsin kan kommer att drivas in. Kollapsar det ekonomiska samhället kommer det väl bli omöjligt att driva in dessa skulder, eller är jag helt ute och cyklar? Tack för en mycket läsvärd blogg! /John

  SvaraRadera
 65. 23:18. Jaså? Se tidigare inlägg:

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/02/du-kommer-inte-undan-dina-skulder.html

  Citat:

  "Säg att du är skyldig en kursad bank, Din Vän Banken AB (DVBAB), 2 000 000:- MSEK. Denna skuld säljs nu av konkursboet för 1 000 000:- kronor till en annan bank, dvs till 50% av dess värde.

  Eftersom jag älskar att måla fan på väggen så kan det rent av se ut som följer. Köpare av din skuld visar sig vara Domedagen Bank AB (DBAB), som ägs av samma ägare som Domedagen Inkasso AB, dvs Conny "Ståplats Nybroviken" Ragnhell. Eftersom Ragnhell nu råkar ha lämplig kompetens inom sin bolagssfär, så inleder han din och DBAB:s kundrelation med att Domedagen Inkassos vältränade tjänstemän hälsar på dig och lämnar över den första räkningen på räntan personligen. Ett trevligt sätt att lära känna sina kunder, och speciellt ett trevligt sätt för dig att lära känna din nya bank via hembesök. Snacka om service.

  Antagligen ser du nu till att skyndsamt ordna nya lån hos storbanken Räddad Av Staten AB (RASAB) istället, och betalar omgående tillbaka dina 2 000 000:- till Conny Ragnhells DBAB. Alla nöjda och lyckliga.
  "


  Vid en total samhällskollaps kommer Conny Ragnhell ta över dina skulder, kanske inte i bolagsform, men de fogdar som kung Conny den förste kommer skicka ut är hans serviceinriktade inkassotjänstemän från Domedagen Inkasso.

  Är du skuldsatt kan du nog räkna med att hamna i livegenskap eller kanske sk debtors prison vid en riktig kollaps. För övrigt en hypotes som även framförts av Nicole Foss på The Automatic Earth.

  SvaraRadera
 66. Anonym 21:31

  Bra inlägg, och du har också erfarenheter från öst.

  Jag är också ganska säker på att vi vid en försörjningskris(som är säker ett antal år framöver) kommer att få inbördeskrigsliknande förhållanden i och med den stora invandrarbefolkningen av framförallt muslimer. Kriget verkar ju ha börjat i vissa storstadsområden redan.

  Se vad som hände i fd Jugoslavien med etniska rensningar. Fernissan försvann fort från folk, och vid svåra tider sluter man sig till sin stam.

  Jag skulle inte vilja bo i eller nära de svenska städer som har stor invandrarbefolkning när välfärdsstaten kollapsar(vilket den kommer att göra) och de inte längre kan försörjas.

  Det är kanske inte politiskt korrekt att skriva såhär, med det är frågan om realiteter som man inte kan blunda för.

  /K

  SvaraRadera
 67. Några fakta att tänka på angående Sveriges möjligheter att försörja sin befolkning med livsmedel när oljan tryter:
  Utan dagens stora mängder konstgödsel (kväve och fosfat) blir jordbrukets produktion betydligt mindre.
  Dessutom, före andra världskriget var hästen jord- och skogsbrukets traktor och transportmedel. En betydande del av jordbrukens produktion gick därför åt att föda de hästar som jord- och skogsbruket var helt beroende av.
  Drag sedan av dagens nettoimport av livsmedel.
  Det som blir kvar räcker inte att föda en befolkning på 9 miljoner.
  De flesta kommer att svälta ihjäl!
  Våra politiker måste leva i en drömvärld om de tror att detta inte kommere att sluta med förskräckelse för deras del.

  Åke M

  SvaraRadera
 68. Urban 22:56:

  Enligt uppgift från WWF här går det åt lika mycket energi för att producera ett kg bönor som ett kg naturbeteskött. (Potatis står det inget om.) Kött innehåller ju mycket mer energi än bönor, så det låter som en god idé.
  http://www.wwf.se/vrt-arbete/jordbrukslandskap/naturbete-och-naturbetesktt/1129758-naturbetesktt-miljn

  Den här filmen kanske också kan vara av intresse:
  http://alternativportalen.wordpress.com/2010/02/12/framtidens-fodoproduktion/

  SvaraRadera
 69. Potatis innehåller inte mycket fullvärdigt protein, och utan protein förtvinar musklerna.
  Bäst att komplettera med t.ex. vildsvin.

  Skogsägare

  SvaraRadera
 70. MMA är en sport2011-02-15 03:53

  T om med Shell medger nu i en rapport att vi står inför Peakoil och enormt stora problem inom en snar framtid. Varför är politiker så sega med detta?!?!

  Mer om rapporten står här:
  http://www.blog.thesietch.org/2011/02/14/oil-company-admits-future-is-going-to-be-rough/

  SvaraRadera
 71. Alltid intressant att läsa, speciellt diskussionerna efter inläggen.

  Vissa saker slår mig dock, mest kring många människors pessimism och tro att vi kommer att skjuta oss själva tillbaka till grottorna. Finns väll ingen anledning att tro att vi kommer att behöva uppfinna hjulet igen?

  Vi tar kanske en eller två steg tillbaka för att begrunda våra misstag men vi kommer att utvecklas vidare och anpassa oss efter rådande förhållanden. Det är väll ändå vad evolution handlar om?

  Tror personligen inte att människans framfart på den här planeten är onaturlig utan mer ett naturligt steg i utvecklingen... naturen har tillåtit oss att agera som vi gjort, men nu tar det stopp och vi får en naturlig minskning i befolkningsantal och energiförbrukning. Vi anpassar oss och kommer att resa oss; färre, smutsigare, tröttare, men likväl med livs och utvecklingslust och den gången kanske med en gnutta ödmjukhet.

  Spelar ingen roll hur väl man förberett sig med självförsörjande jordbruk, guld, vänner och gröna skogar... saknar man tro på framtiden så överlever man ändå inte. Det viktigaste för alla överlevare är just viljan att överleva och skapa något bättre för sina barn.

  Lägg till 'En positiv inställning' till era överlevnadslistor. Den framtid som målas upp är nödvändig om än fruktansvärd i en humanitärt synvinkel, men jag hoppas och tror att saker kommer att bli bättre när vi väl tagit oss igenom den.

  SvaraRadera
 72. Till skogsägare (anonym 00 02). Kan man leva på potatis enbart?
  Jo, i början av 1900-talet var det en dansk professor som lät sin assistent äta enbart potatis under ett år. Dagsintaget låg runt 4 kg. Mannen utförde tungt kroppsarbete och mådde bra . Enligt bevarade lättklädda foton såg han normal ut.

  Denna kunskap hade kunnat förändra Europas historia. Under första världskriget spärrades Tyskland av. Tyskarna menade att man måste äta kött och använde potatis vid grisuppfödning. Denna näringskedja var kvantitativt otillräcklig och befolkningen svalt. Svälten var värst under den omedelbara efterkrigsperioden (efter 11/11 1918)då Ententen bibehöll blockaden för att klämma fram bra villkor ur tyskarna.

  Så! Man kan leva av potatis enbart

  //Peruna

  SvaraRadera
 73. Att diskutera lösningar på svåra problem är kul, det blir så deppigt att bara titta på problemen. För ett år sedan skrev jag en hel liten bok om resursproblem och deras lösningar "När resurser sinar", men jag har tyvärr inte Cornucopias driv att marknadsföra så nyttan med den är begränsad.

  När det gäller politik skulle de konspiratoriska kunna avfärda mig som en del av konspirationen då jag är medlem i moderaterna, kommunalpolitiskt aktiv och har jobbat några år som moderat tjänsteman inom riksdagens väggar. Det jag då har observerat är att vi har politiker som lyssnar på vetenskapliga fakta och låter sin politik påverkas av dem. Det finns t.ex. överallt folk som begriper sig på grunderna i peak oil.

  Att politiker lyssnar på expertis hindrar inte en del riksdagsmän från att obetänksamt hitta på evighetsmaskiner, grejen är den att sådana dumheter snabbt blir ett skämt. Sedan har inte experterna alltid rätt, framförallt är det svårt med vetenskaper som försöker tolka vår egen kultur. Dels är det genuint svårt och dels är det väldigt frestande att leverera det som beställaren vill höra, det är kanske aktuellast och tydligast inom genusområdet.

  Nästa hinder för att snabbt nå nirvana är att de politiska systemen är tröga, det tar ofta år från en god idé till ett beslut och innan en myndighet har ändrat sin verksamhet kan de ta ytterligare år. Å andra sidan är det bra med tröghet i politiken och samhällsstrukturen när det finns ett starkt politiskt mode som drar åt ett riktigt dumt håll. Löntagarfonderna vart bara nästan införda, kärnkraften ersatte inte allt annat och därefter vart den inte nedlagd.

  Kärnkraften är ett bra exempel på att politiken kan gå i baklås när känslorna för en fråga blir så starka att de blockerar rationella resonemang och för kärnkraften blockerades många av möjligheterna att förbättra tekniken. Politikerna kan inte göra så mycket mer än vad folk accepterar, om folk väldigt starkt önskar sig något omöjligt kommer de att välja politiker som går med på att ge omöjliga löften. Det ger en en annan gräns för politiken, människors bildning och medias bildning och ansvar, det är svårt för politiken att bli bättre än vad som sägs i media.

  Eftersom resursfrågor och överbefolkning hänger ihop kommer man garanterat till migrationsfrågorna. De är ett ännu bättre exempel på politisk låsning och i den debatten blir det snabbt ytterlighetspositioner. Det är politiskt svårt och farligt med en position som är verklig som både innehåller fanatiska muslimer och bidragsbedragare och vardagsreligiösa från andra kulturer som vill vara ifred i sitt privatliv och jobba. Fanatiker och bedragare är gift i vårt samhälle och de som vill jobba är gödning och vår kultur med en stark privat sfär kan vara kompatibel med många andra kulturer.

  Här gäller det att göra saker åt problemen och jobba vidare med styrkorna. Görs inte detta växer problemen tills andra och i värsta fall mycket brutala psykologiska och sociala mekanismer löser dem. Jobbar vi med våra styrkor lockar vi hit de människor som passar ihop med dem som redan lever här genom att tillföra nya saker som förstärker den befintliga kulturen.

  Nu har jag givetvis förenklat det och bara tagit med en del av sammanhangen. "jobbar vi med våra styrkor" är flum för "jag orkar inte skriva tio stycken med politiska dynamit och hantera jättediskussionen i den här debattråden" Det finns även intressanta sammanhang mellan politik och ekonomi som påverkar allt detta.

  SvaraRadera
 74. Jag håller verkligen med om att "en positiv inställning" är superviktigt. Själv är jag positiv om vad som kan göras men orkar inte bry mig om mig själv så jag blir produktiv nog för att ta de chanser som finns.

  När det gäller jordbruksproduktionen är det viktigt att inse att peak oil osv inte innebär att samhället går upp i rök.

  Det är ett mycket vanligt fel att tänka att man på järnåldern bröt rik malm som nu är slut så det går inte längre att gå tillbaka till järnålderssamhälle efter den stora katastrofen. En järnåldersmänniska efter Den Stora Pesten på 2100 talet skulle aldrig bryta malm, han skulle bryta städer där det finns miljarder ton lättillgänglig metall.

  Om oljan sinar så snabbt att jordbruket behöver försörja sig självt är det inte lättast att föda upp hästar, tillverka nya små redskap och utbilda massor med kuskar. Det är lättare att behålla redskap och stora traktorer, bygga om dem för biogasdrift med dieseltändbränsle och bygga biogasanläggningar som rötar gödsel, sekunda mat och ensilage. Nästa steg kan bli att ersätta dieseltändbränslet med RME och ersätta gamla traktorer med nya som enbart går på biogas.

  På den här högre tekniknivån än hästdrift går det även åt mindre areal för att odla bränsle då traktorerna kan stängas av när de inte används medan hästar måste äta varje dag och rötkammare+traktor använder sämre råvaror effektivare än hästmage+häst.

  Som bonus får man även förädlad gödsel. Sedan kommer vi att kunna producera kvävegödsel så länge som vi har gott om el, det finns fosformalmer i regionen och vi kan återföra urin genom att bygga om våra avlopssystem.

  Åkerarealen är mindre än under världskrigen men grödorna och odlingsmetoderna är effektivare. Det går även att investera i bevattning för att minska skadorna av dåligt väder som är för torrt och även det går på el.

  Sedan är det rimligt att allt traktorarbete med korta körcykler som lastning men frontlastare odyl kan köras med ren eldrift.

  Är vi även på hugget med att investera nu när vi har resursöverflöd går det även att odla mycket av vår flygimporterade grönsakslyxkonsumtion i växthus. Det är en lyxfråga och inte en överlevnadsfråga, överlevnadsväxthusen är de som odlar småplantor för härdigare och bättre tillväxt än frö direkt på friland.

  Min huvudlinje för samhällsöverlevnad är "bio nukleaär", mycket odling och mycket el så går det att ersätta mycket av de fossila bränslena. All el kommer inte att komma från kärnkraft, det vore inte effektivt. Allt kommer inte att odlas på åkrar, det kommer att finnas fossila bränslen under många generationer och även skogen är viktig, det är t.ex. idioti att göra bränsle av så bra mat som rapsolja när det finns tallolja.

  SvaraRadera
 75. Jag blir pessimist pga politikerna, de vill inget höra och inget se. Noll beredskapsplaner existerar. Det enda de tjatar om är vindkraftverk.

  Det existerar fortfarande mängder av svenskar som tror att vindkraft kan agera baskraft i elnätet och det skrämmer mig. De okunniga styr samhället tyvärr.

  Nej, ser vi inga realister vid styret så kommer det sluta illa för oss. Strutsen Reinfeldt är helt fel man att styra oss, han vågar knappt säga vad han heter än mindre agera utan brett stöd.

  SvaraRadera
 76. Mr Business2011-02-15 09:45

  75 kommentarer; ATH? eller årshögsta iallafall?

  Hur ser din tekniska analys ut på antalet läsare, ligger vi i "köp"?

  Du kan låta privata investerare köpa andelar i bolaget, ett privatnoterat AB kanske?
  Sälja och köpa aktier kan du ha som en sidoruta här bredvid, med senast noterade kurs osv. Och så tar du courtage - förtjänstens heliga moder.

  SvaraRadera
 77. Nej, det finns inlägg med över 100 kommentarer. 130 någonstans är rekordet. Aldrig över 200 dock.

  SvaraRadera
 78. Men diskussionsnivån är förvånansvärt hög ovan bör tilläggas.

  SvaraRadera
 79. Som entreprenör vill jag tillägga: Människan har en stor skaparkraft och om man kan bli lösningsfokuserade så tror jag man kan dämpa fallet ganska kraftigt.

  Det finns faktiskt en hel del Peak Oil-lösningar om bara entreprenörskapen och viljan finns att implementera dem. T ex visar en ny undersökning att vi med befintlig teknik kan minska energiförbrukningen med över 70%:

  http://www.newscientist.com/article/dn20037-efficiency-could-cut-world-energy-use-over-70-per-cent.html

  Kreditbubblan är väl mer svårlöst, då det knappast finns resurser att växa så mycket som behövs för att betala av alla skulder. Men det är stor skillnad på stor tillbakagång i ekonomin och stor befolkningsminskning i västvärlden.

  Det stora problemet som jag ser är att problemförnekelsen är så stor i traditionell media. Annars finns mängder med PO-lösningar som bara väntar på att få komma ut. Att vi t ex ska köra runt med ett ton metallskrot (som står parkerad 23h per dygn) för att transportera 75kg människa är knappast något vi måste göra i framtiden. Att äta kött är inte heller nödvändigt och väldigt mycket annat är ren lyxkonsumtion som vi klarar oss bra utan.

  /U

  SvaraRadera
 80. Nja, skall vi inte förlita oss på artificiella aminosyror och vitaminer (dvs gjorda kemiskt i den petrokemiska industrin) så behöver vi äta lite kött. Samtidigt är det ingen diskussion om att vi har arealer som bara lämpar sig för köttproduktion, och att inte nyttja dessa minskar mängden mat.

  Men det är inte heller någon diskussion om att vi helt klart kan äta mindre mängder kött. Söndagsstek och pytt i panna på resterna ger två köttmåltider i veckan. Innanmat och övrigt slaktspill i form av charkuterier en gång i veckan ger tre måltider kött i veckan.

  I övrigt är ägg en fullvärdig (och antagligen den bästa) proteinkälla(n) istället för renodlat kött och ägg kan "göras" på hushållets matavfall, med gödsel som biprodukt.

  SvaraRadera
 81. Kom det inte fram att människan utvecklades snabbt när vi lade om kosten till mer kött? Mitt ex som var vegan erkände att hon blev trög i skallen utan kött, all respekt för veganer, men ser man till naturen så behöver människoapor äta kött ibland.

  Nåja, alla är saliga i sin tro.

  Jag tror på kärnkraft, andra tror på åkarbrasor och kumbaya, kärlek och kramar..

  SvaraRadera
 82. Om alla Sveriges jordbruksmark användes för grönsaksodling, om hagar, ängar och närliggande skogsmark användes för kor och får, om villaträdgårdarna odlades upp och folk skaffade höns så skulle vi kunna försörja oss alla utan problem. Det här innebär att många fler (runt 1 milj.) måste bo på landet för att med mer manuell kraft sköta odlingarna. Vi måste också i i mycket större utsträckning använda mänsklig urin som gödning. Det innebär också att vi bör minska kraftigt på odling av frön (spannmål och oljeväxter). De innehåller proteiner och fetter som vi inte är anpassade för och ger oss en mångd olika välfärdssjukdomar.

  Vi får en levande landsbygd, ett energisnålt jordbruk, ökad decentralisering, större medvetenhet om matens ursprung hos folket, ökad biologisk mångfald och betydligt nyttigare mat än vad vi har idag.

  /Jonas

  SvaraRadera
 83. Cornu 10:34:

  En skärmdump från ett träningsform (kolozzeum) gällande protein:

  http://img.photobucket.com/albums/v42/KingGrub/quorn.jpg

  Ägg, svamp, casein (finns i mjölk) och kyckling toppar listan.

  Kroppens förmåga att ta upp protein mäts också i BV (biological value) och det finns lite info om det på Wiki.

  SvaraRadera
 84. Från a till b..
  Cornu, jag tycker du har en jätte intressangt blogg och så men kan du inte försöka dra ner lite på skuld och bo-bubbel snacket,börjar bli lite tradigt..
  Mvh

  SvaraRadera
 85. Tja, skuldbubblan är ett problem och ett svenskt sådant. Ser inte varför jag inte skall skriva om det.

  SvaraRadera
 86. Skuldbubblan, PO och bobubblan är rimligen sådant som de flesta läsare är intresserade av att följa och blogga om. Så fortsätt gärna med det!

  SvaraRadera
 87. Peruna, 4 kg potatis ger ca 60 gram fullvärdigt protein, vilket ungefär motsvarar dagsbehovet, men det fattas nog en del mineraler och vitaminer. Dessutom tror jag att de flesta skulle ha svårt att förmå sig till att äta 4 kg varje dag. Intressant ändå att det i värsta fall skulle gå att överleva på det sättet.
  En familj på fyra personer skulle förstås behöva nästan 6 ton om året.

  Skogsägare

  SvaraRadera
 88. Man kan göra mycket roligt enbart på potatis och lök. Pytt, mos m stekt lök, gratäng (om man har ost), klyftpotatis, potatiskaka, bakpotatis, kokt potatis, hasselbackspotatis osv osv.

  Odlar man även lite morötter, lite dill, lite persilja osv...

  SvaraRadera
 89. En av dom stora poängerna med denna blog är just skuldbubblan. Visst kan det bli tjatigt men den är ack så viktig och hur den kommer att lösas styr vårt framtida öde. Västvärlden har dom senaste decennierna medvetet drivet tillväxten genom en allt högre takt av kreditexpansion och med en ständigt ökande penningmängd (M3) som följd. Det är till stor del dessa nytryckta pengar som nu ständigt jagar avkastning på världens marknader och bl.a avspeglar sig i börsuppgångar och skenande råvarupriser. Förr eller senare kommer detta givetvis att leda till inflation, något vi redan börjat se. Oroligheterna i Nordafrika triggades just av skenande matpriser.

  Denna ohämmade kreditexpansion underlättas givetvis av att valutorna världen över flyter fritt utan någon koppling till underliggande värde som tex guld. USA's guldankare togs som bekant bort 1971 (Bretton Woods) för att kunna trycka upp pengar för bl.a krigföring. Sedan dess har världens digitala sedelpressar gått varma med accelererande hastighet.

  Denna kreditexpansion har som sagt drivit BNP utvecklingen i västvärlden och gett oss ett välstånd vi bara kunde drömma om för 40 år sedan. Men allt har en baksida. Kreditexpansion med s.k fiatvalutor betyder att vi lånar av framtiden. Således kräver systemet oändlig tillväxt - åtminstone över tid - för att fungera. Det är förmodligen här vi nu kommit till vägs ände. Kurvan för hur BNP svarar på varje ny enhet pengar som genereras pekar rakt ner, alltsedan 1971. Systemet verkar mao vara mättat - patienten verkar döende och svarar inte på traditionell behandling.

  När ökningen av M3 inte längre genererar tillräcklig tillväxt blir resultatet just relativ högre skuldsättning. Det är precis detta vi nu ser hos såväl privatpersoner, kommuner, stater som världsdelar. Detta kan givetvis inte pågå i oändlighet. Fiat valutor har som bekant provats förr och varje gång har det slutat med kollaps. Det skulle vara intressant att se statistik på tex den historiska varaktigheten i dessa monetära system, kanske något för Cornu att bita i. Det skulle också vara intressant att se en graf på sambandet mellan M3, BNP och skuldsättning. Har förstås sett flera sådana men inte några färska. Kanske finns dom i Cornus gömmor.

  Så även om det blir lite tjatigt hoppas jag Cornu fortsätter på temat. Fler måste få upp ögonen. Tyvärr misstänker jag att många inte reflekterar över detta i brist på intresse och således ofta kunskap. Jag har träffat allt för många människor - många mycket välutbildade - som verkar tro att banker är en mötesplats för långivare och låntagare och att Fractional Reverse Banking betyder att banker behåller en fraktion av långivarnas medel och lånar ut resten. Så är det förstås inte - det är inte grannens sparkonto du lånar av i banken. När banken ger dig ett huslån är det en expansion av bankens balansräkning. Här har Cornu mfl en pedagogisk uppgift att fylla. Om tillräckligt många förstod hur kreditexpansion går till misstänker jag att vi inte lika lätt hamnat i denna situation.

  Erik

  SvaraRadera
 90. Hej skogsägare (anonym 23.00)
  Jo, det var jobbigt att äta 4 kg potatis per dag.Lyckligtvis har jag nu hittat en referens till det jag skrev. Det är skönt att slippa sitta i ett dammigt arkiv i ett bibliotek. Här är en bra referens:
  http://ltarkiv.lakartidningen.se/2008/temp/pda34992.pdf

  Det är roligt att läsa artikeln, se bilder och få veta att hälsoläget i Danmark under VK-I var bättre än i andra länder (bl.a. i Sverige). Men, någon bra analys huruvida "försökskaninen" led brist på några viktiga näringsämnen framkommer inte.

  Tanken svindlar när man tänker på hur Europa nu skulle se ut om tyskarna ätit potatis under kriget. Fynden var ju tillgängliga, troligen på tyska. Hade de vunnit?

  Och under blockaden efter 11 november 1918 (efter striderna)grundlades ett hat till segrarmakterna. Och de framtvingade fredsvillkoren blev orimliga. Hade vi sluppit den trista utvecklingen i Tyskland i mellankrigsperioden?

  Om de hade haft vett att äta potatis!!

  Hälsningar/Peruna

  SvaraRadera
 91. Vad är detta för en massa trams? Ni som skriver här verkar vara några studenter som inte har något vettigt att göra förutom att skriva en massa neg om framtiden. Ok att världen kommer att gå under en dag men inte i morgon. Och det kommer nog ingen spricka bostadsbubbla heller. Däremot lär de inte sticka så mycket mer nu. Finns det något som är bra eller är allt bara skit? Jag tycker du ska börja träna eller börja käka antidepresiva medel.

  SvaraRadera