Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2011-02-25 06:27

Analytiker: 220 USD för oljan om Algeriet faller

I en artikel hos ryskspråkiga Gazeta.ru uttalar sig en analytiker om den nordafrikanska krisen. Förutsatt att det stämmer att Saudi-Arabien har en reservkapacitet på drygt 3 miljoner fat olja om dagen, så äter krisen i Libyen upp hälften av världens reservkapacitet av olja.

Priset sägs ha stigit på oro att oroligheterna sprider sig till Algeriet. För om Algeriets oljeproduktion faller ifrån så har inte Saudi-Arabien kapacitet nog att ersätta bortfallet. Citat från en Google-översättning av artikeln för er som inte kan ryska:

"Assistant professor of geography of foreign countries MSU Sergei Rogachev sees no serious threat to the world economy due to lower exports of oil from Libya. "The markets panicked due to the fact that the situation could rapidly deteriorate if the unrest spread to Algeria," - he explained. "

Om oroligheterna sprider sig till Algeriet och tar bort landets oljeproduktion så räknar en analytiker med att vi får se 220 USD för oljan. Citat, Google-översättning:

"According to analysts of bank Nomura Michael Lo, if oil exports will limit the neighboring Algeria, the oil can rise in price to $ 220 for a barrel. "

Som vi alla vet så kan inte världen utanför OPEC:s påstådda reservkapacitet öka sin oljeproduktion pga peak oil.

Oljan steg inte så dramatiskt igår, om man ser till slutkurserna. Brent nedan.

För tillfället känns prisuppgången mättat, och spekulanterna känns hysteriskt nervösa och reagerar på minsta lilla rykte. Igår kom t ex ett rykte om att Khadaffi skulle dödats, respektive löst prat om att Saudi-Arabien skulle öppna sina eventuella kranar.

Marknadens nervositet och stora reaktioner på rykten talar för att oljepriset är mättat och att det nu bara är rädsla som driver priset. Rädsla för att förlora eventuell vinster, respektive rädsla för att missa ytterligare uppgångar.

Amerikansk finolja, WTI, nedan.

Samma sak såg vi i guld och silver, dvs från klockan 20:00 igår, svensk tid, så plockades priserna ner kraftigt. Silver nedan.

Gissa när ryktet om Khadaffis död kom?

Kanske har vi pga nervositeten sett toppen och krisen i Libyen är nu färdiginprisad. Vad som nu i så fall kan skicka priserna högre rent akut är om oroligheterna i Algeriet eskalerar eller om Saudi-Arabien inte visar sig ha den där reservkapaciteten i verkligheten.

När rykten kan ta ner marknaden så kraftigt så kan vi den ha toppat. För tillfället. Stratfor menar t ex att utvecklingen i Bahrain är viktigare än Libyen (Zero Hedge).

Så bevakning, bevakning, bevakning. Hur ser läget ut i Algeriet? Hur ser det ut i Bahrain? Libyen kan nu mycket väl vara fullt inprisat och det finns i så fall bara nedsida för oljepriset på utvecklingen där. Däremot kan priset fortsätta stiga på Bahrain, Algeriet och Saudi-Arabien.

Svensk media har iaf börjat uppmärksamma att vi riskerar en akut oljekris. Bloggrannen Musik @ Centrifugen rapporterar om att det nu även börjat bli protester i icke-muslimska Kroatien och Flute rapporterar återigen om Nordkorea. Smittsamt, det där.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Ingenjören2011-02-25 08:46

  Ibland säger man 'Inget ont som inte för något gott med sig', här är det nästan tvärt om, en demokratisering av Nordafrika som samtidigt ger en ganska tydlig läxa om hur exponerad vår civilisation är mot Olja. Om vi inte lär oss av detta att det som civilisation är dumt att gå All-In i Olja och behålla positionen tills tidens ände så kommer vi nog att få fler tillfällen att lära oss den läxan, med ökad kostnad varje gång vi inte lärt oss läxan dock. (analogin haltar dock, det är snarare som att vi blankar oljan, hela samhället bygger på att priserna ska sjunka till 'normala' nivåer.)

  SvaraRadera
 2. Pek oil var inte 86,72 Mb/day i juli 2008 som vi trodde.I nov 2010 producerades 87,31 Mb/day.
  Var hittar man Total World Gas Supply som fanns med tidigare?

  SvaraRadera
 3. Bara att trycka upp mer pengar!

  /Oppti

  SvaraRadera
 4. Har du tagit upp detta på bloggen?

  http://www.nextenergynews.com/news1/next-energy-news2.13s.html

  Med oljepriser som lär hålla sig runt 100$ framöver och skenande budgetunderskott ökar sannolikheten för att både politiker och företag blir alltmer positiva till att exploatera Bakken och andra hittills fredade områden i USA.

  SvaraRadera
 5. Från fynd till produktion av nya fält tar det minst 10 år..

  SvaraRadera
 6. Jo, men även om det tar 10 år så skulle ju exploatering av Bakken göra så att oljeproduktionen återhämtar sig efter att gjort en dip de kommande åren. Dessutom är ju 10 år baserat på hur det varit hittills. Om världens oljeproduktion plötsligt rasar och Saudiarabien misslyckas med att öka sin produktion på grund av att man ljugit om sin reservkapacitet så skulle ju incitamenten för USA att snabbt få igång mera egen produktion öka och man skulle förmodligen kapa tiden till hälften. Om man jämför med hur snabbt man tog fram nya vapensystem och ställde om fabriker mm under 2:a världskriget eller hur snabbt man genomförde uppgiften att sätta folk på månen under 60-talet så ter sig inte uppgiften att borra och utvinna olja som särskilt stor.

  SvaraRadera
 7. Ständigt denna optimism, var får ni denna ifrån? Läser ni inte samma data som oss övriga?

  Slutade tro på sagor och mirakel när jag blev vuxen..

  SvaraRadera
 8. Enligt Lindsey Williams har eliten bestämt, att oljepriset skall gå upp till 150-200 dollar inom några månader. Dollarn kommer också att kollapsa 2012 och dessförinnan kommer Euron att kollapsa mm.

  Jag vet inte vad jag skall tro, men det är vad han säger.

  /K

  SvaraRadera
 9. Ingenjören2011-02-25 13:54

  @Anonym: 'har eliten bestämt' säger du. det är en ganska lugnande tanke att priser går upp för att eliten har bestämt det, tyvärr tror jag det är värre än så. Priserna går upp på grund av brist, chaufförerna har somnat framför ratten och vi åker förarlösa in i framtiden och ingen 'elit' som kontrollerar allt i hemlighetkan göra något åt det.

  SvaraRadera
 10. Ingenjören, precis, konspirationsteorier används ofta som snuttefilt i en godtycklig och otäck värld. Jmf 9/11.

  SvaraRadera
 11. Det är ju lugnt, Saudi ökar med 700K fat, så var även det problemet löst. Livet är enkelt med enkla lösningar!

  Livet kommer fortsätta som det är i all framtid, uppstår problem så löser våra politiker dessa lätt och snabbt!

  SvaraRadera
 12. Lindsay säger ju också att USA medvetet bidragit till upproren i mellanöstern för att få upp oljepriset och sedan öppna Bakken m.fl oljefält i USA. Det hänger ihop rätt bra när man tar hänsyn till;

  - FED trycker pengar som aldrig förr för att skapa inflation.

  - Inflationen driver upp priserna på mat

  - Ökade matpriser leder till uppror i Mellanöstern

  - Oro och uppror i MÖ leder till rekordpris på olja

  - Oljepriset får ekonomin att krascha

  - När ekonomin kraschat kan "eliten" köpa upp egendom och företag billigt.

  - Man drar igång den egna oljeproduktionen och kör över miljörörelsen och säljer olja för +200$/fat.

  - Till slut ställer man in betalningarna till arabländerna och ger dem fingret.

  Utöver detta;

  Införande av Patriot Act samt nu också ett avtal där Kanada och USA kommit överrens om att kunna använda sina respektive försvarsmakter i varandras länder.

  Finns säkert en del mera att tillägga till detta.

  SvaraRadera
 13. Cornu, 9/11 säger du? Hur var det med den där nistrapporten skriven av experter för experter?

  SvaraRadera
 14. Har redan sagt mitt.

  "Den otäcka sanningen är, eller åtminstone var, att USA inte var så omnipotent som de flesta hade målat upp i sin världsbild. USA hade sänkt sin gard och var så inkompetent och byråkratiskt att en liten grupp med fanatiker kunde ta sig igenom pansaret och orsaka USA och sedermera världen via USA:s vedergällning en enorm skada.

  Men den sanningen är så otäck att truthers måste bortförklara den med att de enda som kan haft möjlighet att skada USA, detta världens bästa och mäktigaste land, måste vara USA:s fantastiska regering själva... Därmed kan man behålla världsbilden att USA är bäst i världen och osårbara."


  http://cornucopia.cornubot.se/2010/10/om-konspirationsteorier.html

  SvaraRadera
 15. Cornu, vad säger du om Building 7 då?

  SvaraRadera
 16. Se länk ovan för länkar till andra synvinklar. Tänker inte diskutera tramset här.

  SvaraRadera
 17. Det var inte min fråga och det vet du. Det är iallafall intressant att se att författaren och allt vad du kallar dig själv Corny fortfarande väljer att ignorera obekväma saker för att din egen otäcka sanning skall hålla bättre ihop. Har du förresten skickat din tolkning av händelserna till nist ännu? Jag menar, eftersom du förutsåg att tornen skulle kollapsa enligt pannkaksmodellen INNAN det hände.

  SvaraRadera
 18. Som Hej och Hå påpekar har du tyvärr en tendens att, precis som de konspirationsteoretiker du föraktar, bara ta in information som stödjer dina egna teser om ett oundvikligt krisscenario. Jag tycker åtminstone att det är väldigt märkligt att USA inte exploaterat mer av Bakken och övriga fält som finns inom the US of A:s gränser. Jag är också övertygad om att det finns grupper av mäktiga personer som påverkar världens och framförallt USA:s politik för deras egna syften. Om man sedan kallar dem "the Rothchilds", "the Banksters", "Bilderberggruppen" eller "illuminati" spelar ingen roll. Olja är världens mest viktiga råvara och det vore märkligt om inte dessa grupper av inflytelserika personer på något sätt agerade inom den sfären för att dra nytta av det. Manipulationen av silverpriset är ju en annan sak, något du kanske har lättare att accceptera då det ligger mer i linje med dina åsikter om Fiat-pengar kontra tangible assets. Det är dock olika sidor av samma mynt och som bekant kan inget mynt bara ha en sida.

  SvaraRadera
 19. Det har aldrig slagit er att anledningen till att man inte exploaterar Bakken (på den amerikanska sidan gränsen - jag äger bolag som utvinner ur Bakken i Kanada) är att de kommersiellt och tekniskt utvinningsbara mängderna inte är speciellt stora, iaf inte så stora som optimisterna slänger sig med.

  SvaraRadera
 20. Hej! Även undertecknad blir nervös av mellanösterns utveckling...

  För USA:s del skrev jag ihop en text om parallellerna mellan 2010 och 2011, där Mellanöstern kan bli tuvan som välter lasset! Läs gärna och tyck till.

  http://makrofjanten.blogspot.com/2011/02/mellanosternoro-kan-bli-2011-ars.html

  SvaraRadera