Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2011-01-03 06:07

Sverige som rysk måltavla

Alla optimister brukar ju framhäva att den ryska försvarsmakten inte har något som helst intresse av den lilla Östersjögrannen Sverige.

Det finns två intressanta blogginlägg hos bloggaren Observationsplatsen.

Det första visar en svensk vapensats hos ett ryskt regemente. På något sätt har regementet eller ryska försvaret fått tag på ett granatgevär Carl-Gustav m/86, en AK-4 och den typ av Glock-pistol, pistol m/88, som används i svenska försvaret. Dessa förevisas samlade på ett bord, och bland annat botaniserar en intresserad rysk marininfanterist bland vapnen. Även om AK-5C används av de teoretiska svenska fältförbanden och G36C av operatörerna inom elitstyrkorna, så utgör de svenska nationella skyddstyrkorna, fd hemvärnet, majoriteten av det svenska försvaret idag. Och hemvärnet har AK-4. Vapensatsen är representativ för de styrkor man skulle möta om man behöver säkra rysk energiinfrastruktur via oväntade besök på Gotland, endast ksp-58 saknas.

Man plockar bara ihop vapensatser för intressanta utländska försvarsmakter. Och AK-4 går inte att köpa på den öppna marknaden, så det rör sig rimligtivis om stöldgods som letat sig fram till ett ryskt regemente. Snart har de väl en AK-5C med högvaktens bajonett på också...

Det andra inlägget som belyser att Sverige i allra högsta grad är en måltavla för Ryssland handlar om ett relativt nytt tungt prickskyttegevär. Observationsplatsen lägger ut följande käcka YouTube-film, som är reklam för vapnet.

Hoppa fram till 1:13 där en film på två svenska soldater som grupperar med pansarvärnsrobot 56 Bill ges som exempel på lämpliga måltavlor för prickskyttar. Detta är alltså en i princip nyproducerad reklamfilm för ett nytt vapen, där man visar upp svenska soldater som måltavlor.

Svenska soldater är också de enda utländska måltavlorna som visas upp i hela reklamfilmen. Dessutom härstammar råfotot på de svenska måltavlorna från ca 1990, så man kan tycka att man kunde hittat nyare filmmaterial på pvrb från något annat land. Men icke. Svenska måltavlor skulle det vara.

Men vi skall nu inte oroa oss över att Ryssland kommer dubbla sin offensiva amfibiekapacitet de kommande åren. Trots att det finns gott om utrymme för ökade försvarsanslag i den svenska statsbudgeten, för att påbörja den återtagning som enligt planeringen från 90-talet skulle ske när rådande situation inträffade. Dvs ett ryskt återupprättande av offensiv kapacitet via luft och via hav, kombinerat med havererande demokrati i landet.

Att ge svenska soldater som enda exempel på måltavlor eller ihopplockade svenska vapensatser är bara ännu fler saker att ignorera för svenska beslutsfattare.

Bloggrannen Wiseman reflekterar också över den ryska vapensatsen hos Observationsplatsen och ställer även han sig frågan om inte en AK-5C från högvakten snart läggs till samlingen med svenska vapen som det ryska försvaret har för att underlätta truppernas identifiering av fiender.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Du talar om upprustning men inte om vem som skall hålla i vapnen. Hade du själv lämnat fru och barn för att försöka återta Gotland och med stor sannolikhet bli nermejad på stranden? Hade du skickat iväg dina söner på ett sådant uppdrag?

  Varför skall man försvara en nation som med Thilo Sarrazins ord redan är i full färd med att avskaffa sig själv? Skall men i krigstid riskera livet för något som politikerna i fredstid ger bort? Sverige styrs redan idag till stor del av främmande makt (EU) och jag tror knappast att ens Stalin hade lyckats med att som våra politiker på 15 år flytta en miljon utlänningar till landet som svenskarna till stor del måste försörja.

  /Witold

  SvaraRadera
 2. Vilket trams! Man ser det man vill se - vanligt psykologiskt misstag! Jmf med aktier - att hela tiden bevisa sig själv att man har rätt hur galet det än är.

  SvaraRadera
 3. Löjligt. Spelar väll ändå ingen roll. Vill ryssen eller någon annan stormakt ta över lilla oss så kommer de göra det oavsett hur mycket försvar vi har. Att ens tro att vi har en sportig chans mot Ryssland är att ha hybris.

  SvaraRadera
 4. 06:56, japp det finns många som bara ser det man vill se. Resten blundar man för.

  SvaraRadera
 5. Du är något manisk vad det gäller ryssen. För att använda ett understatement. Du verkar ju vara en ganska intelligent ung man. Förvånansvärt hur liten självinsikt du har.


  Mvh
  Sten

  SvaraRadera
 6. Sten, jaså. Kan upplysa dig om att bara för att du läser den här bloggen så känner du inte mig, och har inte en aning om vad du talar om. Det kan man kalla brist på självinsikt.

  Det är intressant att du tycker att jag är manisk när det gäller frågor du inte vill höra, men tydligen inte är manisk när det gäller andra frågor som jag tar upp betydligt oftare.

  Din åsikt säger väldigt mycket. Men inte om mig.

  SvaraRadera
 7. Klart att Ryssland har intresse av Sverige. Det effektivaste sättet att destabilisera NATO görs via Sverige. Dessutom i händelse av väpnad aggression kommer Finlands och Baltikums läge att kraftigt försämras.
  Sverige är ett militärt vakuum och sådana tenderar alltid att uppfyllas av omgivande material. Eller som det hette i Försvarsmaktens reklam för många år sen:

  "Varje land har en armé, sin egen eller någon annans"

  "Sverige är fantastiskt, det finns det fler som tycker"

  Det bästa och billigaste kriget är det som vinns med påtryckningar och psykologisk krigföring. Vissa av kommentatorerna här har redan gett upp. Demoralisering är ett effektivt vapen.

  SvaraRadera
 8. Ang. denna kommentar:

  "Löjligt. Spelar väll ändå ingen roll. Vill ryssen eller någon annan stormakt ta över lilla oss så kommer de göra det oavsett hur mycket försvar vi har. Att ens tro att vi har en sportig chans mot Ryssland är att ha hybris."

  Det har nog aldrig funnits ens i ryska generalers fantasi att enbart invadera och ockupera Sverige. Totalt orealistiskt. Däremot kan vi involveras vid en större konflikt Nato-Ryssland - inte minst genom vår solidaritetsdeklaration som i praktiken handlar om att ställa upp för baltstaterna och Finland. Som svar på sådan svensk solidaritet kan man tänka sig både ryska "preventiva" punktangrepp mot svenska flygvapnet och andra svenska mål. Skulle det bli riktigt illa och Nordnorge bli föremål för ryska angrepp lär Sverige också beröras.

  Så vad det handlar om är inte att ensamma kunna stå emot Ryssland utan att ha ett sådant försvar som Finland, som gör att vi blir oaptitliga eller för svårforcerade. Minns att Finland så gott som ensamt faktiskt stoppade upp en sovjetisk invasion en gång (1940).

  Ni som inte vill försvara dagens Sverige pga att ni ogillar nuvarande regering - gå in i politiken alternativt sök er till ett ur er synvinkel bättre land.

  A

  SvaraRadera
 9. плять, да кому вы свеннерассе наболт сплющились? пошли вы к гитлеру в рёвхолет.

  SvaraRadera
 10. Med all respekt, varför skulle ryssarna vilja komma åt Sverige?

  Ser man utomlands så förstår man. Dom kommer i massor till Turkiet, Frankrike, Egypten, Dubai etc och har stora hotelkomplex enbart för ryssar och många badständer uppkallade efter ryssar. Men Sverige är väl inget land dom gärna söker sig till eller har jag fel? Är det Skatte"skrapan" på 24 våningar dom vill åt? Är det någon gruva i norrland dom vill åt? Är det Viking Line dom vill åt?

  SvaraRadera
 11. 11:11
  Google-översättningen ger:
  Plyatov, men som du svennerasse nabolt tillplattad? du gick för att se Hitler i revholet.

  SvaraRadera
 12. Med all respekt, varför vill inte Ryssland komma åt Sverige??

  Sverige har gott om högteknologi, utbildad befolkning och bra infrastruktur. Sverige har högteknologiska industrier som producerar bra, för att inte säga mycket bra grejer som flygande radarsystem, tystgående ubåtar, luftförsvarssystem, energiteknik, kommunikationssystem,forskning... Dessutom är Sverige rikt på skog, högkvalitativ malm och vattenkraft/kärnkraft.

  Och det fina i kråksången är att Sverige inte har något försvar att tala om. Sverige kan lätt tas över i ett snabbt kuppanfall där strategiska platser intas. Detta innan NATO hunnit käka lunch. Ryskt jakt- och attackflyg på gamla flygvapenbaser i Norrland gör Norges läge utsiktslöst. Rysk dominans på Gotland stänger in Finland och Baltikum hamnar "snett".
  Detta utan att ockupera större svenska befolkningscentra med mera.

  Visst, Putin och Medvedev är lugna gossar men vem/vilka tar över efter dessa 2016? Vem/vilka styr Ryssland 2020?? 2025?? Det finns gott om nationalister och ultranationalister i Ryssland.
  Senast nu före jul har en GRU-överste arresterats för planläggning av väpnat kuppförsök/uppror mot Moskva.

  SvaraRadera
 13. @Witold: jag skulle inte vilja skicka mina söner att bli filmade när de blir halshuggna med spadar i Tjetjenien heller, men den ryska militären har lite annan inställning till anhörigas åsikter.

  För övrigt antar jag att de flesta kommentatorerna här knappast lägger onödiga pengar på försäkringar. Jag menar, varför skulle det börja brinna hemma hos er så smarta och ansvarsfulla som ni är?

  Själv lägger jag gärna lite extra på olika sorters försäkringar då min erfarenhet är att det kan uppstå problem p.g. av andras oaktsamhet, illvillighet, eller helt enkelt saker som jag inte hade en aning om. Och då pratar vi inte saker som norra Europas viktigaste gasledning och ett av Rysslands strategiska intressen.

  /ståkkålmaren

  SvaraRadera
 14. Med den negativa utveckling ryssland har bör vi starta upprustningen snarast. Gärna med taktiska kärnvapen.

  SvaraRadera
 15. Tycker det är roande med ryska kommentarer från de ryssar som bevakar svenska bloggar och forum. När svenskar målas ut som måltavlor i reklamfilmer och man påtalar detta så kallas vi svenskar för rasister...

  SvaraRadera
 16. Jag skulle tippa på att det är någon som leker med ord på din blogg. Har noterat samma usla ryska i flera kommentarer på dina Rysslandsrelaterade inlägg. Språkbruket är i det närmaste som dålig svengelska, fast med kyrilliskt alfabet och med ryska ist. för engelska.

  рёвхолет tex uttalas rävcholet (ungefär), antagligen ska det bli rövhålet, samma gäller detta ord свеннерассе som är helt korrekt stavat svennerasse iom att ryska C uttalas S, B blir V, H blir N och P blir R, (se stavningen i Россия (Rossija) för exempel).

  Slutsatsen är att det antingen är ett troll som vill hetsa upp stämningen med nyligen inlärda ryska fraser eller så har vi en ryss som hatar sitt eget språk så mycket att han måste ta in svenska ord, skriva dem på kyrilliska och väva in dem i dåliga ryska meningar. Ungefär som om en svensk skulle gå in på ett islamistiskt forum och med svensk text skriva arabiska slanguttryck med halva fraser på svenska. Typ "din jävla sharmoota rasist!", det beteendet är helt enkelt enbart i provocerande syfte och för stundens nöje. Kanske försöker skribenten bygga upp lite paranoia över att ryssen är framme och läser.


  ------------------------
  Nog om det. Sverige som mål är faktiskt det närmaste man kommer en gratis lunch i militära sammanhang. Vill ryssen så kan de egentligen bara parkera lite stridsvagnar på Gotland i "observatioonssyften" då vi ökat vår militära förmåga på den ö som är närmast North-Stream. Det är ingen invasion utan bara en närvarodemonstration, eventuellt kommer man att kunna bygga lite hus för "administration" och hålla på så tills vi helt sonika ger bort Gotland. Troligt? Nix, men det är inte omöjligt. Det är så att säga ganska likt tillvägagångssättet i både Georgien och Tjetjenien under första Tetjenienkriget. Övertagandet skulle ta några månader, ingen skulle skjuta ett endaste skott heller utan ryssen provocerar fram en reaktion och går därefter in, fortfarande utan att skjuta och bara väntar ut. Antagligen skulle de låsa lv-robotar mot våra JAS om vi skickade ut dem i närheten av deras patrullerande korvetter osv, allt för att få oss att begå ett misstag som är skäl nog att gå i land. Vem vet. Första lasten kanske är obeväpnade "civila" organisationer, de första korvetterna kanske inte ens är beväpnade med mer än radar och har som enda syfte att piska upp stämningen lite.

  //victor

  SvaraRadera
 17. Jag såg detta inlägg på Observationsplatsen och funderade då lite. Vad är det som gör att vi är så säkra på att det är en svensk vapensats, kan du inte vara så att anledningen till att det är en AK4 är att det är en estnisk eller lettisk vapensats. Två länder som ofta figurerar i rysk media rörande möjliga hot, som likt Georgien, man måste vara på sin vakt nu.

  SvaraRadera
 18. @victor: äh militären skulle inte ens bli inblandade innan det var försent iaf. Gazprom (51% ägt av ryska staten) har fått tillstånd att sätta upp privata militära säkerhetsstyrkor typ Blackwater. När dessa öppnar kontor på Gotland och rullar in sina bilar med svarta bilar så är det ett privat företag. Det är upp till Gotland's Finest att hålla koll på dem.

  Visbypolisen må vara luttrad på att ta hand om packade Stockholmsbrats men kontraktsanställda Spetsnaz tror jag inte kommer ha allt för stora problem att göra som de vill.

  @Cornucopia: vad gäller Gotland skulle jag ta det på midsommardagen ist för runt jul. lättare med landstigningar då.

  "Russia’s largest companies such as Russian Aluminium (Rusal), Lukoil, Rosneft and Gazprom received a carte blanche to form military structures to protect their interests both inside and outside Russia."http: //english.pravda.ru/world/europe/24-02-2009/107146-private_military_company-0/

  SvaraRadera
 19. Såg nu att det har visats sig att inlägget på observationsplatsen var en miss, och att bilden i fråga var från en baltisk övning;

  http://oplatsen.wordpress.com/2011/01/03/ett-ruttet-agg/

  SvaraRadera
 20. 10:34, midsommardagen använde jag i mitt blogginlägg Strategiskt överfall på Sverige. Tänkte till lite mer.

  Sedan får du ju inte glömma den tyska marknaden... Röda stugor, snö. Wow. Röda stugor + midsommar fungerar iofs kanske också, men snö blir lite mer exotiskt.

  SvaraRadera
 21. Sverige ses nog mest som en avfyrningsramp av Ryssland, tar de scandinavien äger de östersjön.

  Endast Sverige i Norden vägrar försvara sitt territorium konsekvent. Det måste vara kulturellt denna naiva pascifism vi lider av.

  Tanken med ett försvar var ju att göra det mindre lockande att ge sig på Sverige, inte att vi skulle slå och få angriparna på reträtt. Men det skulle kosta angriparen dyrt.

  Nu råder koncensus att vi likt en svensk blondin lägger oss på rygg direkt vid en aggressiv handling. Stockholmssyndromet gäller hela folket och nationen.

  Sjäv är man mest luttrad, sedan muren föll har även det sista vettiga i samhället bytts ut mot flum. Skulle inte offra en sekund för detta land om det blir krig. Reträttplats är noga utvald och förberedd redan. Ca 4000 km söderut. Vem vill offra sitt liv för en nation som hatar sig självt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tar du/ni er dit?
   Ålning medelst hasning?
   Rodd/paddling?
   Cykling?
   Königsegg?
   Anat tips?

   Radera
 22. Victor 17:42 - jag skulle påstå att 11:11 ger att fint exempel på kryptering i öppen media :P
  det är inga problem för någon svensk+rysktalande att förstå meningen, men den går inte att googleöversätta. (och ë är det närmsta ö man kommer, э är snarare ä's motsvarighet).
  Tycker dock att 11:11s argument är... obefintliga.
  ------------------------------------------------

  Idag saknas den politiska viljan att anfalla Sverige, inte ens baltstaterna verkar ha viljan att ta över deras långivare :P
  Jag hoppas att ingen även i fortsättningen kommer vilja offra politiskt anseende för det, men vad om?
  Ryssland putsar inte upp sin arme för att anfalla någon utan för att själva veta sin vikt och var de står.
  Och var står Sverige, landet där vi bor?

  SvaraRadera
 23. Känns ju fånigt att bli upprörd över vapensatsen. G3 används och har använts av en mängd olika länder, Carl Gustaf likaså. Inte särskilt svårt alls att få tag på någondera vapen, inte heller glocken.
  Sverige har ju också utländska vapensatser, inget konstigt med det.
  Dessutom kan bilden föreställa i princip vad som helst, från airsoftnördar till en svensk demonstration för utländska militärattachéer.
  Jag vill ha upplysningar om i vilket sammanhang bilden är taget och från vilken källa den kommer.

  Samma gäller för filmen. Jag håller med om att det är minst sagt uppseendeväckande att svenska soldater används som målexempel men filmen kan lika gärna vara ett hembygge av ryska vapennördar.

  Ge mig källor så blir jag glad.

  SvaraRadera
 24. O-platsen rapporterar om att det var en visning av vapen på en Baltisk armébas. Om de någon gång får tag på en AK5C tycker jag riktigt jävla synd om dem (för int' vill man byta till sig en sådan mot en G36?).

  SvaraRadera
 25. Då har vi konstaterat att det var vapen i Baltikum som visades och ingen "svensk vapensats". Vad beträffar måltavlan i filmen så är det ju fordonet som är målet, inte soldaterna. Tvärtom föreslås att man med geväret kan slå ut ett lätt fordon på längre och säkrare avstånd än pv-robot. Svenskarna framställs alltså inte som måltavlor utan som representanter för föråldrad stridsteknik, kanske därför man valde gamla bilder med gamla uniformer.

  Lite väl långt dragna slutsatser på en i övrigt mycket intressant blogg, alltså. Men nog kommer man fundera lite extra när man läser bloggen i fortsättningen.

  SvaraRadera
 26. "Dessutom härstammar råfotot på de svenska måltavlorna från ca 1990, så man kan tycka att man kunde hittat nyare filmmaterial på pvrb från något annat land."

  Är inte OSV-96 just från 1996? Vilket kunde förklara det "gamla" filmmaterialet.

  SvaraRadera
 27. Jag tror att ryssarna vill lägga beslag på rosengård, rinkeby och angered!

  Skämt å sido, vi gör slut på oss själva i väst. Ryssarna behöver bara sitta bredvid och titta på med en vodka i näven...

  SvaraRadera
 28. I am an author of this video on YouTube (TulaKirill). In the first this is commercial roller only for exports sales our weapon. In the second I advise to learn russian language for author of this article. I give translation of 1:13 moment: "In some cases rifle can change operated arms from for range"

  SvaraRadera
 29. Victor uttryckte sig svävande om "Vill ryssen så kan de egentligen bara parkera lite stridsvagnar på Gotland i "observatioonssyften" då vi ökat vår militära förmåga på den ö som är närmast North-Stream. Det är ingen invasion utan bara en närvarodemonstration, eventuellt kommer man att kunna bygga lite hus för "administration" och hålla på så tills vi helt sonika ger bort Gotland. Troligt? "

  Javisst? Varför inte, när precis samma psykologiska uttröttningstaktik har används i vârt mycket gamla franska lägenhetshus med succes tills för inte sâ länge sedan. Man baxnar, men kan inget göra.

  Ang videon finns liknade US demonstrationer för deras vapenexport. Helt normalt. De kanske ville sälja till Sverige.Fast jag tyckte de svarta bödelmaskerna var onödiga...

  Gammelmor

  SvaraRadera
 30. På min tid i armén, 60-talet, var det inte ovanligt att övningsförutsättningarna var: Island anfaller...

  Mvh Artur

  SvaraRadera