Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2011-01-09 10:01

Spektakulär krasch i PA Resources

Sorgebarnet bland de Sverigenoterade oljebolagen, PA Resources (OMX:PAR-SEK,OSE:PAR) fick se sin aktie krascha spektakulärt i fredags på beskedet att man inte uppnådde sin produktionsprognos för 2010, samt att två av tre nya prospekteringsborrningar utanför Kongos kust borrat torrt.

Aktien gick på kraschen över i sälj/neutral. Det positiva börsklimatet gör att det inte blir en hård säljsignal.

Kanske lika bra det. Det bör nämligen komma en upprekyl.

Anledningarna till detta är flera. För det första så är ungefär 5:70 en stöd- eller motståndsnivå, baserat på att aktien har vänt runt 5:70 många gånger förut. Nu rekylerade aktien upp från att ha brutit ner genom 5:70 och stängde på 5:75. Jag tolkar det (sannolikt felaktigt) som att 5:70 (-ish) är ett stöd.

Det finns de som inom teknisk analys tjatar om gap, sk gapteoretiker. Det bildades t ex ett gap under de senaste veckornas uppgång, och gapteori menar att aktien skall ner för att handlas i detta gap innan den kan fortsätta uppåt. Och det gjorde den. Nästan. Hela gapet fylldes inte i, så nu finns det ett gap på uppsidan på ca 7:25 till 7:35 SEK, och då skall alltså aktien upp dit. Om man nu tillber gapguden, annars kan man strunta i det.

Men framför allt så finns det fundamenta som talar för att aktien skall värderas upp. Det ligger ett förslag på sänkt beskattning för bolaget och fältoperatören Murphy Oil i kongressen i Kongo-Brazzaville. Antas förslaget av kongressen så kompenserar den sänkta skatten för att man inte uppnått produktionsmålet, och samma ekonomiska fundamenta gäller i så fall som innan fredagens pressmeddelande, undantaget prospekteringsborrningarna. Men de tre borrade brunnarna motiverar inte ett ras på nästan 27%. Nu är iaf inte skattebeslutet taget än, men det är en möjlig framtida trigger på uppsidan. Eller nedsidan om det avslås.

En del löjliga analytikerkommentarer menar att nedgången var motiverad med tanke på den senaste tidens uppgång, men det har kommit positiva nyheter sedan bolaget senast var nere på dessa nivåer i början av december. Ett helt återställande av kursen är därmed inte motiverat.

På nedsidan finns risk för reservnedskrivningar i Kongo, vilket förstås är allvarligt. Tittar vi på vad operatören Murphy (NYSE:MUR) skrev om prospekteringsbrunnarna kvällen innan PA Resources kraschade så är det följande:

"Our aim with this three well program was to delineate the area around the Turquoise Marine #1 oil discovery and prove up standalone volumes. These results, while disappointing, will lead us to look into a tie-back to Azurite development option more closely."

Tolkas som man har lust.

Murphy föll med 4% i fredags, men Kongo-Brazaville och Azurite-fältet är förstås en betydligt mindre del av Murphy än det är av PA Resources. Rekommenderar för övrigt alla som intresserar sig för PA Resources att prenumerera på Murphys pressmeddelanden. Vi som gjorde det visste om torrborrningarna innan fredagmorgonens pressmeddelande, men samtidigt gick det inte att handla i bolaget. Men det är åtminstone bra att vara mentalt förberedd.

Som vanligt är detta bara funderingar och ni tar eget ansvar för era investeringsbeslut. PA Resources är en surdeg och övriga oljebolag på svenska börsen har gått betydligt bättre. Älskar man att jobba i motvind eller är en självplågare så kan man väl intressera sig för bolaget, annars kanske bolag som Enquest (OMX:ENQ), Lundin Petroleum (OMX:LUPE) eller Black Pearl (TSX:PXX,OMX:PXX) är tryggare men betydligt högre värderade alternativ. Gammalt Cornucopiaordspråk: Att äga PA Resources är att lida.

Man kan jämföra med Lundin Petroleum som nästan är tillbaka på årshögsta från 2008 (nja, 84:70 vs 98:-) även om det är långt kvar till ATH från 2006, dvs 114:- kronor.

Tänker inte lägga ner tid på att räkna ut vilken nyemissionsjusterad aktiekurs som är historiskt ATH för PA Resources, men innan sommarens nyemission var den kursen 78:75, undantaget riktade nyemissioner och konvertibelprogram. Utan att kolla upp korrekta siffror så är nog ett justerat ATH över 30:-, att jämföra med fredagens slutkurs på 5:75.

Peak oil innebär inte nödvändigtvis att alla oljebolag uppnår tidigare höjder.

Men för PA Resources tror jag på buy the f***ing dip. Fast så var det det där med att fånga fallande knivar...

Kan inte någon lägga ett skambud på hela PA Resources, så denna löpande pinsamhet till aktie kan avnoteras från börsen?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Intressant!
  Har du några åsikter om Alliance Oil Company?

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 2. Tappade en ny Volvo V70 pga av det där j-la bolaget i fredags...surt / Stig-Olof

  SvaraRadera
 3. Känner igen känslan. Jag betalar en såndär V70 i inkomstskatt varje år också.
  Fast jag gillar SAAB bättre. ;)

  SvaraRadera
 4. Cornu OM du räknar in utdelningarna Enquest och Etrion från Lupe så har vi väl kanske ett nytt ATH? om inte ännu så kanske snarare än vi tror?

  Med utdelningarna så ligger väl kursen runt hundringen? Har inte full koll där, kanske någon annan?

  Tack än en gång för en av Sveriges mest läsvärda bloggar, ps den enda jag läser regelbundet.

  SvaraRadera
 5. Och somliga betalar lamborghini gallardo samt en Volvo C30 för frun och en BMW till barnen i skatt per år. inte bara inkomstskatt då

  SvaraRadera
 6. Lelle, det är ju sant. Glömde helt utdelningen av Enquest och Etrion, vilka i sin tur har stigit.

  SvaraRadera
 7. Joakim Persson2011-01-09 12:01

  Varför ens försöka ge sig på en teknisk analys av småbolag, särskilt uppenbart nyhetskänsliga som PAR?

  Det blir ju uppenbart att det inte fungerar. Se på grafen:

  Köp @ ~5.20
  Köp @ ~6.25
  Sälj @ ~5.75 (eller vad nu aktien öppnar i på måndag)

  Och det där med "gap" är också en typisk TA-fantasi. "Gap blir alltid slutna", för att? Det finns ingen hypotes som säger varför gap ska slutas.

  Det man kan konstatera är en nedgång under mycket hög volym, på grund av ny fundamental information. För sent att agera på, och TA gav självklart ingen hjälp.

  SvaraRadera
 8. CornuCopia,

  Skulle vilja se en kommentar till påståendet att Ryssland byggt under 60 moderna stridsflyg de senaste 20 åren medan Sverige byggt 208.

  Samt en kommentar till att Ryssland därutöver enbart har 300 st fungerande MiG-31 samt 100 fungerande Mig-29 som inte kan mäta sig med moderna stridsflygplan.

  Allt som allt alltså under 500 fungerande stridsflygplan som skall täcka hela det ryska luftrummet, varav över 400 är inte särskilt moderna.

  Likaså kommentar på att Ryssland de senaste 20 åren byggt totalt endast 50 stycken stridshelikoptrar (Mi28, Ka50 och Ka52).

  Likaså kommentar till att S400 enbart skall räcka till att skydda Moskvas luftrum medan resten av Ryssland blir utan S400.

  SvaraRadera
 9. Off topic, men man kan jämföra äpplen och päron om man vill uppnå felaktiga slutsatser. Ingen har pratat om att Ryssland skall hantera ett globalt världskrig över hela sitt territorium.

  Nöjer mig med att angripa felaktigheten om Sveriges 208 st JAS-plan. Har man fel på en såpass enkel sak som de svenska styrkeförhållandena så kanske inte Wikipedia är en bra källa för utländska styrkor...

  Av alla JAS-plan har vi bara fyra divisioner (Aquila, Gator, Colt och Wolf) som är förbandsställda. Det är 64-72 flygplan som faktiskt kan sättas in.

  Men vi har bara en basbataljon, och kan alltså bara i praktiken hantera en enda division i skarpt läge, dvs 16-18 plan.

  Alla JAS 39 är dessutom snyggt uppraddade i oskyddade plåthangarer på 3-4 platser i Sverige. Ett enda strategiskt bombplan (Tu-95 Bear, Tu-122M Backfire eller Tu-160 Blackjack) bär tillräckligt med kryssningsrobotar med tillräcklig räckvidd för att slå ut hela det svenska flygvapnet där det står vid ett överraskande angrepp.

  Vilket för mig in på en annan felaktighet iflygplanssiffrorna. De tar bara upp jaktflyget, och inte det numera återupprättade bombflyget eller ens taktiskt attackflyg med trotjänaren Su-25 Frogfoot, som gjorde ett utmärkt jobb med att utradera georgiska pansarkolonner under Georgienkriget. (Su-25 är inte riktigt amerikanska A-10, men fyller motsvarande funktion).

  Fråga dig varför uppgiftslämnaren utelämnar bombflygets avsevärda kapacitet och även det taktiska attackflyget. Bombflyget slår dessutom på avstånd via kryssningsrobotar.

  För övrigt är inte S-400 det enda luftvärnssystemet som Ryssland har, så vad relevansen är där vet jag inte. Luftvärn är oavsett ett defensivt vapensystem, så det kan de väl skaffa hur många de har lust med.

  Vad jag vet lyckades georgierna skjuta ner ett enda ryskt flygplan, en Tu-122M på spaningsuppdrag. Fråga dem vad de tycker om det ryska flygvapnet.

  SvaraRadera
 10. Tillägg till ovan. Flygplan är inte allt. De skall ha beväpning också. Utan att lämna några detaljer så bör den som haussar det svenska flygvapnet ta och kolla upp hur många jaktrobotar av typ rb 99 AMRAAM respektive rb 98 IRIS-T vi faktiskt köpt in.

  Då blir det väldigt logiskt att inte ha mer än 72 plan "krigsplacerade", rent av blir den siffran väldigt stor i förhållande till antalet robotar vi har...

  SvaraRadera
 11. När vi ändå är inne på off-topics så tänkte jag hänga på min fråga jag ställt innan. Om vi i Sverige någonsin kommer ha en chans mot ett land som ryssland speciellt om man tänker vi är inne i en post-peak-oil/post-peak-energy/post-peak-everything situation. DÅ kan vi inte räkna med stöd ifrån andra länder då de inte "känner" att de kan känna något på försvar Sverige. Vi har iofs järnmalm, uran, färskvatten som kan vara intresse.

  Dock återigen kan vi någonsin få en styrka som kan hålla ryssen på avstånd om vi också utgår ifrån att ingen annan vill hjälpa oss? Under kallakriget var ju mer eller mindre den oskrivna regeln om vi blev anfallna så förväntat man sig för eller senare stöd från väst (nato/usa).

  Dessutom skulle jag vilja veta av er som kan mycket mer och mer på lästa. Rörande det man säger Sverige på 60-tal och 70-tal hade världens tredje största flygvapen? Var det sant eller bara "uppdiktad" historia? Har hört det många gånger men aldrig sett någon riktigt referens som styrker det.

  SvaraRadera
 12. Det är sant, iaf på 60-talet.

  SvaraRadera
 13. Karl,

  Fjärde största på 60-talet. Å andra sidan skall man då komma ihåg att Sovjet hade 11 000 operativa stridsflyg av bästa klass vid samma tid.

  Idag har Sverige långt över 100 moderna Jas 39 Gripen medan Ryssland enbart kan mobilisera 54 stycken moderna stridsflyg, att täcka hela Ryssland. Därutöver har Ryssland drygt 500 MiG-29/31 vars genomsnittsålder dock är >30 år och inte klarar en modern luftstrid. Tilläggas kan att det enbart finns 50 ryska moderna stridshelikoptrar vars ålder understiger 22 år. Även här kan vi matcha Ryssland.

  Sverige har alltså sammantaget ett flygvapen som väl står sig mot det ryska, även i ett 1:1 förhållande. Ryssland kan dock inte sätta in allt mot Sverige då man har en avsevärd gräns mot Alaska/Japan/kina/mellanöstern och EU.

  Får Sverige, genom FRA, en förberedelsetid om några månader och kan ställa samtliga Jas 39 Gripen i beredskap + sätta Visby-klassen och u-båtarna i högsta beredskap så är Sverige idag så gott som ointagligt sjövägen, särskilt om Finland ställer sig på vår sida. Ryssland kan då i princip bara ta Sverige genom Finland.

  I princip skulle Ryssland idag i en överraskningsattack kunna ta Sverige, men det finns inget som i dagsläget indikerar det. Med en förberedelsetid på några månader där de rysk-svenska relationerna försämras kan 170 Jas 39 Gripen omlokaliseras till >20 olika väg-flygbaser. Då blir Sverige ointagligt via Östersjön.

  SvaraRadera
 14. Ursäkta, men du har ingen aning om vad du talar om.

  Bas-90 systemet är nedlagt. Bara Hagshult och Råda finns kvar som övningsbaser. Det finns som jag skrev ovan bara baspersonal för att hantera 16-18 JAS 39. Det finns inte luftstridsrobotar till ens de 64-72 JAS 39 som är förbandsplacerade. Nästa fråga till dig är antalet piloter?

  Du har ingen aning om vad du talar om. Punkt.

  SvaraRadera
 15. Kort sagt lever du kvar i kalla kriget och tror att det finns 20 st basbataljoner. Det gör det alltså inte. Inget stridssystem är starkare än sin svagaste länk, i det här fallet är det inte antalet JAS-plan i malpåse som är den svagaste länken för Sveriges del.

  Däremot är det förstås ingen idé att debattera med någon som fantiserar.

  SvaraRadera
 16. Den som mot förmodan vill titta på Wikipedias listning av det ryska flygvapnet hittar den här:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Air_Force#Aircraft_Inventory

  SvaraRadera
 17. Glöm inte heller det faktum att en enda kryssningsmissil i ett visst kontorshus ovan markytan räcker för att radera ut svensk stridsledning.

  Glöm inte heller att flottans stolhet, Visby-klassen, är bokstavligen sitting ducks vid en krigssituation, flygvapnet räcker på inget vis till att ge lyftskydd för de i praktiken obeväpnade lustjakterna ( en ynklig AKan räcknas inte )...

  Intressant för övrigt att jämföra den effektiva stridsstyrkan för flygvapnet ( 20 ) mot finnarnas dito, >50 st F-18

  SvaraRadera
 18. Intressant fiskeri. Ändå kan man ju undra var alla Su-27/30 och allt attackflyg tog vägen i uppräkningen? Mig-29 används för närförsvar och Mig-31 för strategiskt luftförsvar (bombflyg). Inte helt oväntat står ändå en stor del av de uppräknade flygstridskrafterna i Sveriges närområde, på Kolahalvön, området runt St Petersburg och i Kaliningrad.

  S-400 finns än så länge bara för Moskvas försvar, men övriga långräckviddiga luftvärnssystem av typ S-300 med varianter finns i större mängd runt om i landet bl a i Kaliningrad. Det är endast det strategiska luftvärnet. På taktisk nivå hos arméförbanden hittar man sedan i stora mängder bl a SA-11 och -15, jämförbara med Hawk och Bamse.

  SvaraRadera
 19. Spektakulär krasch i PARE slutade i ryskt stridsflyg. Interwebben är härlig. :)

  /Palle

  SvaraRadera
 20. För att återgå till Pare:

  - 3 torrborrningar där det var stora förhoppningar om fynd. Stor besvikelse!
  - Lägre produktion är utlåvat för Azurite under Q4. Stor besvikelse!
  - Azurites reserver kommer säkerligen att skrivas ner. Stor besvikelse!
  - Osäkerheter kring Didon, Didon north, Turquoise och Zarat.

  + Troligen sänkt beskattning för Azurite/MPS. Mycket bra!

  Totalt sätt är det ingen tvekan om att kursen skall ner.

  SvaraRadera
 21. Tredje punkten går bort, inget nytt.

  Relevanta frågan är om kursen skall ner mer än den redan rasat.

  SvaraRadera
 22. 3:e punkten är ny. Den lägre produktionen under Q4 beror på dåligt tryck i de 3 senast borrade hålen, detta leder säkerligen till att reserverna omvärderas och måste skrivas ner.

  SvaraRadera
 23. Off topic, men man kan jämföra äpplen och päron om man vill uppnå felaktiga slutsatser. Ursäkta, men du har ingen aning om vad du talar om. Du har ingen aning om vad du talar om. Punkt. Däremot är det förstås ingen idé att debattera med någon som fantiserar.

  "Den som mot förmodan vill titta på Wikipedias"

  Oavsett vad som svamlats ovan, Ryssland är idag att klassa som ett civiliserat land. Man har ingen ambition att anfalla Sverige. Ingen ambition och ingen egentlig vinning. Cornu lever på att spekulera om detta där han sitter som herren på täppan på sin egen vedhög.

  Då det inte passar så sågar han wikipedia, då det passar så hyllar han wikipedia.

  Akta, akta ryssen kommer.......

  SvaraRadera
 24. Tillåt mig småle men "Ryssland civiliserat land". Vad baserar du den iakttagelsen på? Det finns hur många exempel som helst på att Rysk förvaltning och administration inte respekterar civiliserat uppförande inom juridikens område, äganderätt, journalistik, korruption och politik. Ryssland stödjer en diktatur, Vitryssland, har våldsbenägna nationalister som myndigheterna om inte stödjer så åtminstone blundar för. Att gripa till polisiärt eller militärt våld ligger väldigt nära till hands.

  Sen att Ryssland är ett mer öppet och civiliserat land gentemot Väst är ju sant. Likaså att det inte finns någon vinning att anfalla Sverige idag. Men vad som är otänkbart idag kan te sig annorlunda om några år.

  Ingen kan ju veta men själv ser jag det inte alls som otänkbart att Ryssland inom ett snart framtidsperspektiv vill passa på att återta sin ställning som supermakt om USAs och EUs valutor och militärbudgetar kollapsar i skuldkrisen.

  Att Sovjet-imperiet skulle kollapsa 1991 var ju helt otänkbart - innan det hände.

  Nato flyttade fram sina positioner efter Sovjets kollaps. Att det motsatta kan hända är inte otroligt.

  Ryssland har sett sitt inflytande krympa ner rejält. Sverige har lovat Balt-länderna stöd om det blir skarpt läge och då skulle ett blixtanfall mot Sverige kunna vara motiverat ur den synpunkten.

  Bara spekulationer men vem vet...

  SvaraRadera
 25. 06:03, tack.

  00:20, här är en lista över de ryska journalister som mördats i detta civiliserade land 2008-2009:

  2008-2010
  2008 [112]
  31 August - Magomed Yevloyev, Ingush oppositionist, founder of Ingushetiya.ru, Moscow-based lawyer, shot on return to country while in custody of Ingush police officers.[113][114][115]. Killer convicted of negligent homicide, sentence subsequently mitigated. Homicide. Conviction [J].
  2 September - Abdulla Alishayev, (aka Telman Alishayev), TV presenter on Muslim channel, shot dead in car, Makhachkala [116]. Homicide [J].

  2009 [117]
  4 January - Shafig Amrakhov, Murmansk, shot in stairwell entrance in late December 2008. Homicide [nJ].
  4 January - Vladislav Zakharchuk, manager with Arsenyevskie vesti newspaper, Vladivostok. Arson suggested cause of death. Incident not Confirmed [?J].
  19 January - Anastasia Baburova, Novaya gazeta, Moscow.On 19 January Stanislav Markelov, lawyer for Novaya gazeta, anti-fascist activist and opponent of human rights abuses in Chechnya, was shot and killed in the centre of Moscow.[118] With him died Anastasia Baburova a trainee reporter with Novaya Gazeta, and a fellow anti-fascist activist.[119][120] In early November 2009 a man and a woman were arrested for the killing.[121]. Homicide [J].
  30 March - Sergei Protazanov, layout artist with Grazhdanskoye soglasie newspaper, Khimki nr. Moscow. Link to work questioned. Incident not Confirmed [nJ].
  29 June - Vyacheslav Yaroshenko, chief editor of Corruption and Criminality newspaper, Volgograd. Cause of death remains unclear. Incident not Confirmed [?J].
  15 July - Natalia Estemirova[122], a human rights activist with Memorial, who worked with journalists from Novaya gazeta, especially Anna Politkovskaya, and occasionally published in the newspaper herself, having been a TV reporter pre-1999. After years of investigating murders and kidnapping in Chechnya Estemirova was herself abducted that morning in Grozny and found, shot dead, by the roadside several hours later in neighbouring Ingushetia.[123]. Homicide [J].
  11 August - Malik Akhmedilov, [124] deputy chief editor of the Avar language newspaper Khakikat (Truth), was found shot dead near the Dagestan capital Makhachkala. Homicide [?J].
  25 October - Maksharip Aushev was shot dead in Nalchik, capital of Kabardino-Balkaria.[125] When Magomed Yevloyev gave up running Ingushetia.ru, and his replacement (Rosa Malsagova) had to flee abroad to escape threats and harassment, Aushev ran the successor website Ingushetia.org. Link to past or present work unclear. Homicide [?J].
  16 November - Olga Kotovskaya, Kaskad radio & TV company, Kaliningrad. Fall from height? Incident not Confirmed. Investigation under "Incitement to suicide" (Article 110) [?J].

  SvaraRadera
 26. forts 2010:

  2010[126]
  20 January - Konstantin Popov died from a beating received a fortnight earlier by Russian police, in a detoxification centre for drunk and disorderly.[127]. 26-year-old police sergeant charged with his killing. Homicide [nJ].
  23 February - Journalist Ivan Stepanov was murdered at his dacha [128]. Homicide [nJ].
  20 March - Maxim Zuyev was found murdered in a Kaliningrad flat he was renting. Seven years earlier he was interrogated by the city's police for publishing an anonymous letter alleging corruption among high-ranking police officers in the enclave.[129][130][131][132]. "Crime solved", says Investigative Committee [?J].
  05 May - Shamil Aliyev, founder of radio stations, director of local TV, showbiz impresario, Makhachkala, Dagestan[133]. Homicide [?J]
  13 May - Said Magomedov, director of local television station, Sergokalinsky district, Dagestan. Shot dead when travelling with repairmen to restore sabotaged TV transmitter. Terrorist act [J].
  25 June - Dmitry Okkert, Moscow. A presenter with the Expert TV channel, Okkert was found stabbed to death in his own apartment. The director of the Expert media holding, Valery Fadeyev, does not believe that the brutal killing of his colleague was linked to his journalistic activities. Homicide [?J].
  25 July - Bella Ksalova, Cherkessk. A correspondent for the Caucasian Knot website and news agency, Ksalova died after being hit by a car on the street where she lived. Not confirmed [?J]
  1 August - Malika Betiyeva, Grozny-Shatoi highway. The deputy chief editor of Molodyozhnaya smena, and Chechnya correspondent of the "Dosh" (Word) magazine, died with four of her immediate family in a car crash. Not confirmed [?J]
  11 August - Magomed Sultanmagomedov, Makhachkala. The director of the "Makhachkala TV" station was assassinated in the Dagestan capital when his vehicle came under gunfire [?J]

  SvaraRadera