Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2011-01-17 07:34

Soldatklass

I somras skrev jag ett inlägg om möjliga incitament för att rekrytera lågavlönade unga soldater och sjömän till det nya proffsförsvaret. Man kan ju konstatera att inte ett enda av de förslag jag lade fram har tillämpats.

Inget konstigt där. Allt annat hade varit förvånande.

Istället skall man pungslå soldater som har 17 000 i månadslön före skatt, drygt 13 000 kronor efter skatt, genom att ta 1 100 kronor i betalt i månaden för ett boende som antagligen är det med sämst standard i Sverige. Fängelsekunder bor bättre och dessutom gratis.

Ovanpå det avkrävs soldaterna 70 kronor per måltid om de skall äta via försvaret. Marknadsmässiga priser är det som gäller. Vad betalar fängelsekunderna för sin mat?

En del av förklaringen är förstås suboptimering. Fortifikationsverket vill ha betalt för ett boende som ingen normalt funtad människa skulle acceptera normalt. Glöm att ta med pojk- eller flickvännen hem (eller ragg). De släpps inte ens innanför grindarna. På fängelserna finns det åtminstone privata rum avsedda för (intima) familjebesök. Dags för försvaret att inrätta k**llrum på regementena kanske? Eller kan de byggas någonstans utanför grindarna, så man slipper inpasseringskontroll? Eller förutsätts det att unga kvinnor och män i ålder 19-25 skall leva i celibat eller bara umgås med andra soldater? Fast hur skall nyttjandet av ett Vilgotrum förmånbeskattas? Ungefär som ett hotellrum?

Om det är så att det är Skatteverket som sätter stopp för gratis boende och gratis mat, så antar jag att fängelsekunder förmånsbeskattas för det samma?

Föga överraskande så saknas det soldater, närmare bestämt 3000 st redan efter ett halvår. Undrar varför? Nu verkar det som det främst saknas kontraktsanställda, soldater som skall jobba i normala jobb under tiden, men vara bundna av kontrakt att ställa in sig om försvaret kallar på dem. Lustigt nog finns det alltså de som är beredda att riskera livet i ett av Sveriges farligaste jobb för 17 000 i månaden, utan några som helst förmåner annat än förmånen att få betala 1 100 kronor för att sova i ett rum med andra på en 40 år gammal metallsäng, utan privat utrymme och med gemensamma simhallsliknande hygienrum. Enda matlagningsmöjligheten är en mikrovågsugn, men ett mål industriförpackad mikromat gör inte ens en kontorsjobbare mätt, sett till kaloriinnehållet.

Borde inte Skatteverket förmånsbeskatta soldaterna för att bevakningstjänster ingår i bostaden? Bostaden är ju inhägnat av stängsel med taggtråd och bevakad av beväpnade vakter. Att ordna det för en privatbostad kostar 10 000-tals kronor i månaden, speciellt bemannad bevakning dygnet runt.

Det svenska klassamhället har nu fått en ny klass. Överklass. Medelklass. Arbetarklass. Soldatklass.

Tillägg: Det finns trots allt vissa fördelar för soldaten som biter ihop i fem år. Även med 1 100 kronor i hyra, så slipper man ju alla former av utgifter annat än mat, och kanske en mobiltelefon. Efter fem år i försvaret bör en strävsam soldat som lägger undan 5 000 kronor i månaden ha sparat ihop en halv miljon kronor, medräknat hyfsad förräntning och högre sparbelopp vid utlandstjänst. Eller 300 000 utan ränta och utan utlandstjänst. Tillräckligt för att kunna slippa ta studielån om man sedan vill läsa vidare eller för den delen 15% kontantinsats på en riktig bostad med marknadspris på 2 MSEK. Om man nu kan få ett jobb och lån när soldatlivet är över.

21 kommentarer:

 1. Varför ska de ha betalt överhuvudtaget? Om de nu vill leka krig så ser inte jag anledningen till att de ska få betalt.

  Och ja, självklart ska våra fångar ha det sämre i fängelserna.

  Och ja igen, jag är en högutbildad högavlönad 80-talist från sthlm som vissa må tycka är naiv. Men likväl, i mitt Sverige så sysslar vi inte med detta destruktiva beteende.

  SvaraRadera
 2. Jag skrattar mig harmynt...vad f-n hade man trott då? att det skulle vara rusning till grindarna?

  SvaraRadera
 3. En orsak till rekryteringsproblemen av kontraktsanställde skulle kunna vara att det inte finns ett enda ord skrivet om den anställningsformen på mil.se.
  (Om det nu inte är Hemvärnet man avser?)

  SvaraRadera
 4. vem vill umgås med en krigarkille dagens tjejer är mer moderna och ser på mjuka saker att krigar killar som bara vill döda och döda rätt åt dem att de inte får något dessutom är det nervärderande mot kvinnor och säga så
  dessutom de som sitter i fängelse bör släppas ut då de är där för det pratikaliska samhället har tvingat dem till brott skulle vi ha samhället byggt på hbt(q) genus barnuppfostrand utan krav och utan krav på individer men man tar hand om dem med snällhet och mer dagispappor skulle vi inte behöva ha några fängelse eller poliser så bättre släppa dem löss och kramar dem istället för ge dem sämre mat som ni vill

  kramizar

  liza

  SvaraRadera
 5. Vem vågar gissa på att Liza är ett troll som bara försöker skapa debatt och inte alls tror på det hon /han/den/det skriver?
  ... Och för Guds skull människa, använd skiljetecken!
  Här får du några av mig: ......................

  SvaraRadera
 6. Humorvärdet på den här bloggen har mångdubblats sen du skrev om genusvetenskap Cornu :)

  SvaraRadera
 7. Den som vill "leka krig" på ett lite mer "seriöst" sätt går med i hemvärnet.
  Det nya sk insatsförsvaret är inget annat än ett dåligt skämt. Pajasar!

  SvaraRadera
 8. De flesta som tidigare var intresserade av att göra lumpen borde rimligtvis vilja bli soldater också. Om man jämför lönen med den under värnplikten så är den överdådig.

  SvaraRadera
 9. I de flesta "normala" länder är folk stolta över sitt försvar, och tycker att det är viktigt med ett starkt försvar. Folk som älskar sitt land vill ha ett starkt försvar som kan försvara landet.

  Här i Sverige ser man det motsatta. Folket och politikerna hatar försvaret. Soldaterna ses som andra klassens medborgare, och får ingen respekt som man kan kan se från vissa kommentarer ovan...

  Detta är bara ett tecken på vad svenskarna tycker om sitt land. Patriotism är inget svenskarna bryr sig om precis. Onödig konsumtion är mycket viktigare... Det är synd att se vad som har hänt med det här landet, som genom historien har varit lite av en stormakt i regionen...

  /Stefan

  SvaraRadera
 10. Utbildningen till soldat är dessutom gratis. Och vid den kommande kollapsen av den industriella civilisationen pg a Peak Oil, så torde det bli mycket krig igen i bl a Europa. Alltså bra jobbutsikter för en välutbildad soldat.

  SvaraRadera
 11. Hemvärnet?

  Nja. Förutom några "eldsjälar" som inte har något bättre att göra är det en förening som stannat helt pga SäkI och paragrafer intill förbannelse.

  Förr inställde man sig stridsberedd på XY kl Z.
  Nu väntar man på att PC skall komma med rätt nycklar till kasunen så soldaterna kan få ut sina vapen, det skall kontrolleras och harvas och bla bla bla.

  Endast liten tid blir över till det som SKALL göras: öva.

  SvaraRadera
 12. Det var snålt. Då tjänar en dagispappa mer än en krigarkille. Inte bra.

  SvaraRadera
 13. Försök att placera dig själv i en samhällsklass så ska du se hur svårt det är. Som skogsarbetare borde du ju tillhöra arbetarklassen, men samtidigt lever du på räntor (eller liknande i alla fall) likt överklassen.

  "Vanliga knegare" har det väldigt gott ställt ekonomiskt och det går egentligen inte att tala om någon arbetarklass. Gruvarbetarna i Kiruna kör ju SUV allihop, i princip.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 14. Skillnaden mellan arbetarklass och medelklass är ibland hårfin, och utgörs av att en del arbetare har tillräckligt höga löner för att likt medelklassen ta stora lån och leva över sina tillgångar.

  SvaraRadera
 15. Det är tragiskt att så många föraktar sitt eget land till den grad att de inte tycker det är värt att försvara.
  Alla stater har en armé, sin egen eller nån annans...

  SvaraRadera
 16. Tillgång och efterfrågan. De räknar kallt med att det ska finnas tillräckligt många som inte har något bättre alternativ att gå till.

  Helt klart är ju att om nuvarande läge fortgår så kommer statusen bara bli mindre och mindre på soldatyrket att det kommer bli svårare att gå över till civilt.

  Snart de kanske tom går över till metoderna från utlandet där kriminella och folk med "problem" får välja mellan tjänst eller anstalt. Fyller nog ut leden lite bättre och sätter vapen i händerna på precis rätt personer.

  SvaraRadera
 17. Snälla C: kan du inte försöka få "Liza" att kommentera minst en gång om dagen?
  Sedan hon började skriva sina kommentarer. så har jag fått mig ett ordentligt skratt, varje gång jag läst dem.
  Dessutom kan man visa sina barn hur man kan bli om man skolkar från skolan....

  SvaraRadera
 18. Varför ska man offra livet för 17000 innan skatt? Det är ju mindre än en undersköterska får för att puffa kudden i långvården.

  Sen är dagens Sverige inte värt att försvara, regeringen hatar sin egna historia och kultur, kan man då kräva att folket ska ställa upp för slavlön och försvara förrädarna i riksdagen?

  Som Reinfeldt sa: "Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån."

  Vem tror på nationen längre? Man står sig själv närmast, man röstar på de som ger en mest i fördelar, ekonomiska fördelar. Kan man sno av det allmänna så gör man det.

  17000 för ett människoliv..haha dream on!

  SvaraRadera
 19. Nu är ju inte risken att man dör 50/50 bara för att man går i gröna kläder varje dag till jobbet, så påståendet om att man "riskerar livet" är en sanning med modifikation.
  Visst, vapen kan döda människor, men det kan fall från höga höjder och att gå över gatan också göra.
  Hur många soldater och officerare har dött i tjänsten i Sverige de senaste 5 åren?
  Du vet inte?
  Det var väl det jag trodde, bara för att man handskas med skarpladdade vapen i jobbet dör inte folk till höger och vänster...

  Nu har jag inte gjort någon undersökning, men mig veterligen så tar inte regementena betalt av soldaterna för att dem bor på logement, och tanken är inte att de ska bo på logement heller.
  Tills de hittar en egen bostad erbjuds boende på logement, gratis.

  Det folk inte verkar förstå är att soldat är ett yrke, som att vara snickare eller läkare.
  Som de flesta andra yrkena har de arbetstid, i snitt 40h per vecka.
  Till skillnad från läkare har man dock inte tagit studielån och pluggat i 5-8år för att sedan få börja jobba.
  Så utan studielån att betala tillbaka och utan krav på tidigare arbetslivserfarenhet, är 17000kr då en dålig grundlön för en 20-åring?
  På grundlönen tillkommer ju även ersättning för att man sover i skogen, jobbar kvällar och helger, samt om man är på kurs i annan del av landet än sitt hemmaförband.

  Den enda utbildningen som behövs är en grundläggande militär utbildning (värnplikten t.ex), en utbildning som är gratis.
  I arbetsavtalet har en soldat rätt till 3 timmar fysisk träning per vecka, och det utöver den träningen man naturligt får av att bära utrustning och packning.

  Andra fördelar med yrket är saker som gratis arbetskläder, omväxlande arbete, gemenskap, gratis gymkort (säkert inte på alla regementen).
  På vissa ställen får soldaterna även betalt C och CE-körkort, vad kostar detta att ta civilt?

  Man ska inte sticka under stolen med att grundlönen är låg för soldater (och även officerarna), men den som jobbar i gröna kläder har garanterat inte tagit jobbet bara för pengarna.

  Vill man bara se det negativa i allt så gör man det, ingen tvingar dessa människor till att jobba som soldater, det är HELT frivilligt!

  Har du det som krävs?

  //En som jobbar i gröna kläder och fortfarande lever!

  SvaraRadera
 20. Hej!

  Farligt kan det vara om man är skyttepluton i Afghanistan. På hemmaplan är det väl inte speciellt mycket farligare än andra yrken.

  Det framgår tydligt i refererade artiklar att från och med nu tar man betalt av soldater som sover på logement. Så det verkar inte som det är gratis. Men du kan ha rätt, och länkad artikel kan ha fel.

  SvaraRadera
 21. Okej, då pratade vi inte om samma sorts soldat.
  Den soldaten jag syftade på var anställd soldat, den anställda soldaten som ersatt den tidigare värnpliktiga och som skall fylla våra stående förband.

  Den soldaten det handlar om i artikeln är anställd soldat som ingår i utlandsstyrkan, och de måste (tydligen) betala hyra för boendet på LG.

  När vi nu talar om samma soldat så finns det ju även en till nagel i ögat för soldaterna det pratas om i artikeln.
  Eftersom de sedan tidigare är anställda inom försvaret går de på sin grundlön (17000kr) under utbildningen på Livgardet, men den soldat som sedan tidigare varit civil och får anställning i utlandsstyrkan (på samma befattning som soldaterna i fråga) har en lön på 21 500kr (Förare/signalist på TACP).

  SvaraRadera