Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2011-01-30 14:27

Sabotage mot telekommunikationerna i Norrbottens län

Via Norrbottens-Kuriren kan vi läsa att i princip hela nordligaste Sverige har drabbats av ett teleavbrott. All mobiltelefonitrafik inom Tele 2:s och Telias mobilnät skall gått ner, och Comhems kunder har blivit av med all kommunikation, både Internet, TV och telefoni. Även tusentals fasta abbonenter har drabbats.

Det finns en fin bild på hur det kan se ut hos Tele-2 överst på en av artiklarna hos Kuriren.

Det gick inte heller att ringa från södra Sverige till Luleå, vilket t ex kan inkludera åtkomsten till halva Sveriges flygförsvar på F 21 i Luleå. Förhoppningsvis fungerar åtminstone försvarets eget telenät, FTN, men det vet vi förstås ingenting om.

Anledningen till detta? En enda trasig fiberkabel som mystiskt gått sönder i anslutning till Sunderby sjukhus. En enda kabel för att klippa av en svensk landsända. Allt som krävs är en tång, och möjligen en kofot för att få tillgång till kabeln.

Det har nu upprättats en polisanmälan om sabotage. Fiberkablar går inte sönder av sig själva helt spontant. Någon sitter nu med facit på hur man slår ut nordligaste Sveriges telekommunikationer, eller iaf en stor andel av dem.

Hänvisar i övrigt till tidigare inlägg om maskirovka och avsiktliga tester av hur lätt det är att slå ut svensk infrastruktur.

Tillägg: Även SvD har upptäckt det hela.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Vilken underbar konspiratorisk vinkling! (Get me right - i love conspiraces just as any other guy).

  Den enda som (möjligen) lärt sig hur man slår ut halva sveriges telekommunikation är en halvdebil hantverkare som körde över kabeln med sin pirra för femtonde gången. Eller en säckliknande nätverkstekniker som hade sagt till sig själv det senaste året: "Jag borde kanske se till att få upp den där kabeln från golvet...äh..."

  SvaraRadera
 2. Generellt sett så måste bubbelkonsumptionen på vissa staber i Leningrads militärdistrikt ökat rejält under de senaste åren bara genom att följa svenskt media :)

  Mer allvarligt, vad tänker(?) de ansvariga instanserna då de planerar en infrastruktur som är så sårbar att en avbitartång på en neda kabel räcker för att slå ut en stor del utav landets kommunikationer ???

  SvaraRadera
 3. 14:48, hur många hantverkare jobbar klockan 22:14 på en lördagkväll?

  14:53, du gör misstaget att tro att det finns ansvariga instanser. Sverige är väl ett land fyllt av lättkränkta individer och beslutsfattare utan ansvar. Finns antagligen inte ens någon ansvarig för att telekommunikationer skall visa någon form av redundans.

  SvaraRadera
 4. Det sas ju att "Nät verken" skulle öka driftsäkerheten iom alternativa vägar... det verkar som spar iver lett oss åt andra hållet.
  Nog dags att ta fram kabel bobinen & vevtelefonerna...

  SvaraRadera
 5. Vi ser en effekt av höjda kopparpriser, hehe.

  "Okända gärningsmän har klippt av fiberkabeln på flera ställen vid Sunderby sjukhus. Det konstater polisen.

  Gärningsmännen har tydligen varit ute efter koppar i kabeln."

  SvaraRadera
 6. Begåvningsreserven i farten alltså.

  SvaraRadera
 7. Telebolagens driftinformationskartor är riktigt roliga och kan vara värde ett bokmärke:
  http://www.tele2.se/kundservice/driftinformation.html
  http://www.telia.se/privat/kundservice/driftinformation/fasttelefonikarta/karta.page
  http://www.telia.se/privat/kundservice/driftinformation/mobilt/mobilt.page

  Är Telias mobilproblem i Västerbotten relaterade till lulesabotaget?

  SvaraRadera
 8. 14:53, jag tvivlar på att man i ett större land i öst skulle fira vår, låt oss säga, katastrofala nedgång i förmåga och tankesätt.

  Förmodligen sitter analytiker och jobbar övertid sedan tio år tillbaka och försöker hitta ett mönster och tecken på det stora angreppet. Rationella människor kan inte vara så här korkade, inte ens en borgerlig regering vill vända skeppet. Antagligen går man och lägger sig med en knut i magen och har sömnsvårigheter.

  Skulle man fira det här så är det för att den stora infiltrationen har lyckats.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 9. Gillar det faktum att man i så fall provar klippa kabeln på ett ställe, konstaterar att just där finns det ingen koppar, fortsätter så någon meter bort med samma resultat osv. Definitivt begåvningsreserven.

  SvaraRadera
 10. Hur faan kan man låta sådan infrastruktur ligga så oskyddad?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 11. Wise, förmodligen är det ett dumhetsutslag men vill man försvåra reparationen lite så klipper man upp kabeln på ett par ställen. Enkel fiberkunskap, det finns lite annat jag också skulle tänka mig men det kanske är onödigt att nämna?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 12. Sveriges infrastruktur = ROFL. Bra jobbat Östeuropa, såvida inte det var någon som bara lekte lite på måfå. Antagligen detta scenario: Nån liten unge med en liten sax som klipper lite hur som helst, råkade klippa just denna kabel. Poof där rök Norra Sveriges kommunikation. Smisk smisk fy lilla unge säger mamman, du borde veta bättre än att klippa på saker i sköra Sverige. Sverige kan ju gå upp i rök. "Meanwhile in Sweden"

  SvaraRadera
 13. Nåt skumt är det, det har hänt ovanligt många gånger här uppe i luleå senaste året. Osmidigt att klippa på en helgdag, då är det ju tydligt att det är sabotage eller rekning. Inte ett dugg konspiratoriskt, det är väl bra om man upptäcker skadliga strategier innan det är för sent.

  SvaraRadera
 14. Lite kul att se nyspråket på telias störningskarta.
  Kabelavbrott/avgrävd kabel flaggas som "Störning" och inte den rödare färgen "Avbrott"
  Undrar om kunden uppfattar det hela som störning eller avbrott?

  SvaraRadera
 15. GSM-nätet har ju fungerat hela tiden men begåvningsreserven har naturligtvis problem med att knappa in #g.
  På denna blogg finns bara en lösning på dessa problem:
  Mera trupper till Afghanistan och mera raketbaser mot Ryssland för det är ju lite mera macho än att förse sig med ett extra kontantkort till en annan nätleverantör...

  SvaraRadera
 16. Det var bara skrotnisse och hans vänner, de har inte riktigt hängt med i utveckling från kopparkabel till glasfiber.

  I Estland blev några ungar stekta i en transformatorstation, de klippte en aktiv ledning..pooof!

  Sverige är briljant, ett under av redundans. Vi hade dubbla fiber in i kåken minns jag, bara det att dessa olika fibrer delade kulvert...

  Det har varit fredligt i detta land för länge, säkerhetstänket existerar inte. Jo kanske runt politikerna..

  SvaraRadera
 17. Och samtidigt klipptes kablar i Västerbotten av.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 18. Det är ju många som har den redundanta vägen i ett annat par i samma kabel. Inget ovanligt alls.

  SvaraRadera
 19. Kan också vara som här. Hände att en mus gnagat av en fiberkabel inne i ett skåp. Tog ett tag innan man konstaterat att kabeln inne i en "box" var av.

  SvaraRadera
 20. Tänker inte skriva några detaljer, då tillvägagångssättet kan upprepas var som helst i Sverige och visar tydligt hur enkelt det är att sabotera svensk infrastruktur. Det är rent av så fiffigt att systemet har inbyggd möjlighet till tidsfördröjt sabotage.

  Systemet i fråga är helt olåst och vem som helst kan göra detta.

  Hade du vetat detaljerna på hur det hela gick till så hade du aldrig skrivit att det rörde sig om en liten mus som upprepade något som krävde en människa på ett antal platser vid samma tillfälle.

  SvaraRadera
 21. Ska det inte vara hemligt med var sådana kablar finns?????
  Och har man en enda stackars kabel, klart som fasiken att den borde vara hemlig.

  En fiberkabel är ju inte svår att gömma. Den är ju knappast så grov som en kopparmotsvarighet. /T

  SvaraRadera
 22. Säg att ett sabotageteam om 100 personer kommer till Sverige, hur snabbt tror ni landet tvärnitar?

  Sverige har helt släppt krismedvetenheten, allt ska bara fungera.

  Jag hoppas nästan att detta samhälle får smaka på en rejäl prövning så att kvartalsekonomerna skiter i byxan. Hoppas att speciellt de kortsiktiga girigbukarna drabbas hårdast.

  SvaraRadera
 23. Det behövs inte 100 personer...

  SvaraRadera
 24. Sverige och svenskarna är så invaggade i sin zombieliknande BAU-nonsens-tv-matade dvala att det krävs en rejäl käftsmäll för att man ska vakna upp.

  Är det inte läge för ett nätverk för de av oss som vågar se bortom TV-bilagan och elgigantens senaste reklamblad?

  Organiserad medvetenhet helt enkelt...

  SvaraRadera
 25. Hmm - jag tror ni tänker fel om sabotage och möjligehten att det var ngn som ville prova resistansen mot dylika sabotage.

  Rimligtsvis åtgärdar man nu felet OCH säkrar upp på ngt sätt.
  Så ville man skada Sverige så gjorde man rimligtvis inget utan rekar bara - annars tränar man ju upp en katastrofberedskap - det kanske rentav är uppsagda militärer som vill visa att dom visst behövs ? :)

  /K

  SvaraRadera