Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2011-01-13 14:29

Norge skriver ner oljereserverna med 4.4 miljarder fat

Via AFP/The Swedish Wire nås vi nu av beskedet att den transparenta demokratin Norge skriver ner sina oljereserver med 4.4 miljarder fat, eller ca 51 dagars världskonsumtion.

Detta sker eftersom man trots ökad prospektering inte hittar några större mängder olja längre. Den påhittade siffran för sk oupptäckta resurser (eng undiscovered resources) skrivs därför ner från 20.8 miljarder fat till 16.4 miljarder fat. Denna siffra är en väldigt grov skattning mellan tummen och stortån, men brukar normalt räknas in i vad som redovisas när man pratar om länders oljereserver. I princip skall varje torrt borrhål leda till en nedrevidering av denna siffra, men man gör det förstås klumpvis.

Nu har den visat sig vara överoptimistisk, och eftersom Norge är en genomlyst demokrati som öppet redovisar sina oljereserver och underlaget för dessa, så skriver man också ner reserverna. Detta i bjärt kontrast med de fantasisiffror som t ex diktaturerna i OPEC fantiserar ihop för att lura i världen att de har mer olja än de faktiskt har.

Peak oil har passerat, och det är synd att diverse kroniska och naiva optimister baserar sin framtida planering på lögner från diktaturer utan någon som helst genomlysning. Norges nedskrivningar visar istället på hur verkligheten ser ut.

Vi vet alla hur pigga media är på att rapportera varenda oljefynd som en sensation som visar på de enorma mängderna olja som finns kvar, t ex det största oljefyndet i Nordsjön på 10 år. Det fyndet motsvarade som bekant en dags världsförbrukning. Nu skrev Norge bort 51 dagars olja. Tror ni media nämner detta?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Man borde skriva om det åtminstone lika stort som det här Kubansk olja kan häva USA embargo, eller hur? Det rör sig ju om samma storleksordning...

  SvaraRadera
 2. Det nämdes på Ekot (P1) idag. Blev faktiskt lite impad av redaktionen!

  SvaraRadera
 3. Har vetat detta i 1 år snart att Peak-oil har andeländ & lämnat stationen. Kommer bli tufft i fortsättningen då oljan kommer stiga upp till 200 $ dollar per fat innan året är slut & förmodligen så kommer vi se oljan nå 500 dollar sträcket innan 2014.

  Btw Cornucopia? Har du någon aning när vi kommer nå utav peak-litium? Har hört från en del säkra källor att vi kan nå en peak inom dom närmaste åren.

  mvh ///Hans

  SvaraRadera
 4. Men orka bry sig om oljefyndigheter eller nedskrivningar! Den livsstil vi har är inte bara totalt ohållbar, den är dessutom oerhört deprimerande. Jag är övertygad om att en primitiv jägare i Amazonas djungel lever ett lyckligare liv än en kontorsapa i vår stolta huvudstad - platt-tv, ljus och fräsch vindsvåning och SUV till trots.

  Folk är så upptagna av sin livsstil att de inte hinner leva. Peak Oil är en välsignelse som kanske lyckas väcka oss ur denna plastiga och ytliga mardröm.

  SvaraRadera
 5. Hans;
  Jag tror som Colin Campbel att oljepristaket snarare ligger runt $100. Då går ekonomierna in i recession igen - och proceduren upprepas i en nedåtgående trend under några år för att sedan falla rejält.

  Bengt org

  SvaraRadera
 6. 15:58, håller med, välformulerat!

  /GeCe

  SvaraRadera
 7. Joakim Persson2011-01-13 19:20

  Jag är inte helt säker på att den primitive jägaren håller med. Jag tycker tex vatten direkt ur kranen (eller uppvärmt i badkaret), snabb akutsjukvård, tandvård, X antal års högre livslängd, kopiöst med fritid och ett enormt utbud av mat, alkohol, choklad och kaffe väger ganska tungt...

  SvaraRadera
 8. Är övertygad att den primitive jägaren är mindre olycklig än den moderna stadsmänniskan,(statistiskt sett naturligtvis) fast han ändå skulle välja vår livsstil om han kunde.Sjukvården är väl det viktigaste, fritid har han nog mer än vad vi har och vår mat, alkohol & choklad vete sjutton om den är så hälsosam, det dör fler människor av för mycket mat än för lite.Det bästa vore väl något slags mellanting? Vilket jag tror kommer efter peak oil,när vår vräkiga förstörande livsstil inte längre kan fortsätta.

  /GeCe

  SvaraRadera
 9. Länken till Swedishwire verkar onåbar. Är det bara för mig tro?

  SvaraRadera
 10. Den lycklige jägaren blir väl heller knappt äldre än fyrtio. Gulp!

  SvaraRadera
 11. Att medelivslängden var runt 40 för några generationer sedan berodde inte på att folk dog vid 40. Det är en mycket vanlig missuppfattning.
  Barnadödligheten var istället mycket hög, och för varje spädbarn som dör dras ju medellivslängden ner drastiskt. Om du väl levde till 10 år så var den förväntade livslängden inte mycket kortare än idag.

  SvaraRadera
 12. Idag lever vi som pensionär i 30-40 år och pensionssystemet är dimnesionerat för 10-15 år..

  Vi slutar som paket på äldrevården utan värdigt liv.

  Är det nåt att stoltsera med?

  Detta samhälle kommer rasa ihop som ett korthus och Joakim+ Oppti kommer inte förstå att vi andra hade rätt. De kommer gnälla och skylla ifrån sig, men de kan inte säga att ingen varnade dem i tid.

  SvaraRadera
 13. 08:12, tja,Georgien har väl knappast någon levnadsstandard, men var och varannan där verkar bli över 100år iallafall

  SvaraRadera
 14. Ingenjören2011-01-17 13:12

  Ouch. 51 dagars världskonsumtion, nedräkningen till Mad Max tickar med andra ord på.

  SvaraRadera