Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2011-01-12 14:13

Nordnet betalar tillbaka utländsk källskatt för 2008

Enligt en av mina kära läsare har Nordnet yrkat på avdrag för utländsk källskatt i sina kunder kapitalförsäkringar, och korrekt fått tillbaka pengar från Skatteverket för detta. Än så länge gäller det år 2008. Ett citat:

"Bäste kund,

Nu är det 2011 och vi ser fram emot ett nytt modernt år tillsammans med dig. Även om julen har passerat så vill vi ge dig en extra klapp i form av en utdelning till din försäkringsdepå.

Du har handlat med utländska aktier under 2008 och betalat kupongskatt på utdelningar. Skatteverket har medgivit att Nordnet Pension får avräkna en viss del av erlagd kupongskatt för 2008. Under transaktioner i din depå i inloggat läge framgår det belopp som vi ger dig i utdelning, det belopp som du har fått motsvarar din andel av det totalbelopp som Nordnet har fått avräknat.

God fortsättning önskar Nordnet Pensionsförsäkring!"


Vi har redan tidigare slagit fast att det alltså är upp till försäkringsbolaget att yrka på avräkning, och det inte är möjligt för de enskilda kunderna annat än i utländska kapitalförsäkringar. Generellt sett innebär detta att 15% i utländsk källskatt dragits på utdelningar från utlandsinnehaven, och att man därmed om försäkringsbolaget har lust med det skall få tillbaka detta upp till schalbonskattebeloppet för kapitalförsäkring.

Nu återstår att se om Avanza hänger på och gör det samma. Handsken är kastad. Det kan röra sig om tiotusentals kronor att få tillbaka för enskilda kunder. Fortsätter Nordnet att göra enligt ovan för 2009, 2010 och framöver för 2011 så är det en otrolig konkurrensfördel. Att Avanza i övrigt är bättre står sig rätt slätt när det handlar om tusentals kronor tillbaka.

För balansens skull lägger jag in lite Avanzareklam nedan.

Efter att ha provat en lång rad onlinemäklare från Teletrade/Nordnet, Nettrade/Swedbank (host), E*Trade och Avanza så är Avanza överlägset bäst. Men skall man handla utdelningsaktier i kapitalförsäkring så vinner nu Nordnet på knock-out, förutsatt att de fortsätter yrka avdrag åt sina kunder för 2009-2011 och framåt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Sant, fick tillbaka min utlandska skatt fran 2008 som insattning pa depan. Trevligt.

  SvaraRadera
 2. Är det inte möjligt att bara ta upp det som avdrag i deklarationen ?

  SvaraRadera
 3. Mumma, tack för infon! :-D

  SvaraRadera
 4. Har redan fått tillbaka från Skatteverket för 2008 och 2009. Nu måste jag skriva till dom och be dom ta tillbaka!

  SvaraRadera
 5. Trevligt! Särskilt som att jag själv tidigare fått avslag på just detta avdrag i min deklaration. I dag känns det bra att vara kund hos Nordnet.

  /Starvid

  SvaraRadera
 6. Koskiteldaren2011-01-12 19:06

  Jag har oxå fått tillbaka från Skatteverket och Nordnet. Men skatteverket kan titta i himlen efter de pengar de gett mig tillbaka.

  SvaraRadera
 7. Bästa internationella nätmäklare2011-01-12 19:26

  Jag har på senaste tiden börjat intressera mig för pytte-aktier på otc & pink sheets, men det verkar vara svårt att handla dem utan besväret att ringa mäklare på avanza eller nordnet till saftig avgift.

  Är det någon som har testat tex Interactive Brokers eller annan utländsk nätmäklare? Erfarenheter?

  SvaraRadera
 8. Shit, själv är man Avanzakund. Jävla losermäklare. Dyrt courtage och de stjäl kupongskatten. Kan man föra över hela k-försäkringen eller måste man sälja allt först?

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 9. Avanzas reaktion på Nordnet:

  "Hej,

  Tack för ditt meddelande!

  Vi har tidigare fått information om att detta inte är avdragsgillt. Har Skatteverket ändrat ståndpunkt och vi nu kan yrka avdrag så kommer vi givetvis göra det och pengarna kommer då delas ut till respektive kund. Avanza Pension undersöker detta på nytt just nu och mer info kommer till berörda kunder.


  Trevlig kväll
  Med vänliga hälsningar"

  SvaraRadera
 10. Jag fick samma svar från avanza och jag tycker det verkar konstigt att dom tidigare inte fått göra avdrag. Det är ju dom som är ägarna av värdepapperen

  SvaraRadera
 11. Corn-man et al,

  Jag har nu skickat följande meddelande till Claes Hemberg via fejjan samt till Avanza via deras hemsida. Återkommer när de svarat.

  /Peter


  "Hej Claes,

  Vad krävs för att Avanza ska betala tillbaka betald kupongskatt på utdelningar i kapitalförsäkringar från Kanadensiska bolag?

  Ärligt, det är högar med pengar som ligger hos Skatteverket. Om ni behöver en rekommendation på en bra skattejurist så ordnar jag gärna det men det behövs inte -- det är ingen svår legal fråga, ni har rätt att få tillbaks det som erlagts enligt dubbelbeskattningsavtalet med Kanada. Snälla Claes, skriv ett snällt och sakligt brev till Skatteverket och sätt sedan in återbörden på mitt konto. Jag kan hjälpa dig skriva brevet. Det kommer bli bra affärer för er också när alla dessa återbetalda pengar ska omsättas i nya aktieköp m m.

  Om ni av någon anledning inte vill göra det vore jag tacksam om du kan besvara varför jag som långsiktigt sparare i utländska högutdelare ska stanna hos Avanza istället för att byta till Nordnet.

  Tack på förhand,
  Peter"

  SvaraRadera
 12. bumpar detta. vad hände med Avanza? blev det aldrig något svar?

  SvaraRadera
 13. Hej. Jag har enh följande fråga gällanhde detta!

  Bor och jobbar i Norge men har en svensk kapitalförsäkring som jag aktivt investerar i.

  Min fråga är: kan och kommer norska skatteverket ta ut 30% skatt på mina utdelingar i den svenska kapitalförsäkringen? och isådanafall, kan jag be nätmäklarna/skatteverket yrka avdrag för detta?
  för i ärlighetens namn så blir det ju FÖRÖDANDE för mitt sparande om jag på en kapitalförsäkring måste betala 30% i skatt!!!

  mvh.
  per , trondhneim

  SvaraRadera