Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2011-01-11 10:51

Myndigheternas krisinformation

Även om neosurvivalisten inser att vårt moderna samhälle är extremt sårbart och känsligt för oönskade störningar, så finns det faktiskt myndigheter som ägnar skattepengar och tankeverksamhet åt denna sårbarhet. Speciellt gäller detta MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Förutom att MSB:s webplats är en guldgruva att ösa ur för den som behärskar någorlunda google-fu, så driver man även lite mer privatpersoninriktade webplatser som Din Säkerhet och Krisinformation.se. Den senare sammanfattar olika myndigheters krisinformation, inklusive SMHI:s varningar (iaf klass 2 eller kung Bore förbjude, klass 3), och har rent av en RSS-feed för den som ständigt vill hänga med. Och Twitter. För när strömmen går och telekommunikationen brakar ihop skall vi koppla upp oss mot ett socialt nätverk i USA (duh!).

Din Säkerhet är väl så nära en offentlig neosurvivalismsajt någon myndighet kan prestera, framför allt sidorna om din egen krisberedskap, där man rent av har en checklista för hur mycket mat per person varje svenskt hushåll har eget ansvar att ha i beredskap hemma. Och på en plats påtalas att varje hushåll bör ha en fungerande cykel. Kul att det finns någon myndighet som uppmanar folk att äga cykel.

För eget ansvar är centralt. Grundläggande är den sk ansvarsprincipen. Den innebär att den som har ansvar (inte nödvändigtvis den som utför något) för något normalt även har ansvar för det vid kris. Kort sagt, så är alla svenskar själva ansvariga för att de får mat för dagen och tak över huvudet, undantaget de som har hemtjänst eller befinner sig på sjukhus eller slutförvaring inom äldreomsorgen. Det finns inga beredskapsförråd längre, myndigheterna kommer inte hjälpa dig. Dock innebär det att om man har kommunalt vatten så är kommunens VA-bolag ansvarigt för att du skall få tillgång till rent vatten, t ex via tankbilar, och el- och telebolag är ansvariga för att reparera el och telekommunikationer etc. Trafikverket är ansvarig för att vägarna fungerar, men inte kommunala eller privata vägar osv. Men det är förstås inte samma sak som att de kommer fungera i närtid vid en kris, bara att det finns någon som är ansvarig. Har du dock egen brunn så är du själv alltså ansvarig för att ordna vatten.

Ansvaret för ditt egna hushåll är alltså ditt och bara ditt. Svensken har nog lite svårt att förstå detta efter att i decennium varit invaggad i att det socialdemokratiska Sverige tar hand om dig. Men det gäller alltså inte vid kris.

Kris och kris. MSB verkar bara planera för mildare kriser. De kategorier man listar på t ex Krisinformation.se handlar om elstörningar (aka strömavbrott), extremt väder och naturkatastrofer, händelser i utlandet (där det tydligen är farligt), smittsamma sjukdomar och terrorism. Krig är inte längre något man lämnar ut information om. Krigsliknande tillstånd existerar som bekant inte i vare sig i sinnevärlden eller idévärlden när det gäller Sverige, inte ens inom svenska försvaret vilket förklarar en hel del. Andra oväntade och oönskade svarta svanar får väl sorteras in under naturkatastrofer.

Men jag kan tänka mig många fler inte osannolika skeenden, t ex bränslebrist, finansiell kollaps, allvarligt IT-angrepp etc. Hur dessa bör hanteras på det personliga planet utelämnar dock MSB. Nöj er med strömavbrott. Värre än så kan det inte bli om man skall tro MSB.

En del guldkorn finns dock att hitta hos MSB, exempelvis under utredningar och analyser där t ex samhällets (o)förmåga vid en osannolik isstorm tas upp.

Enligt rykten existerar dock Världens Roligaste Jobb bland analytikerna på MSB, där man bland annat fått använda skattepngar för utreda samhällets beredskap för t ex anfall från utomjordingar och andra osannolika händelser. Fast av pinsamhetsskäl så är sådana utredningar hemlighetsstämplade och finns tyvärr inte på nätet. Säger ryktet.

Avslutar med ett citat från Din Säkerhet:

Det är ett bekvämt liv vi lever där vi förväntar oss en behaglig innertemperatur även vid minusgrader ute, fungerande telefoner och internet, friskt vatten i kranen, smidiga transporter och fungerande sjukvård, men alla tekniska bekvämligheter gör oss också sårbara för olika störningar. Det behövs inte mer än ett längre strömavbrott för att allt det vi uppfattar som självklart ska upphöra att fungera – ljuset, datorn, kylskåpet, toaletterna, elementen, duschen, spisen…
Alla har ett ansvar
Den svenska krisberedskapen bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar, det gäller myndigheter och företag, men även vi som enskilda individer har ett ansvar för vår egen och våra näras säkerhet och beredskap. I det egna ansvaret ligger en skyldighet att vara förberedd för att kunna hantera en svår situation och klara de omedelbara behov som kan uppstå.
[...]
Förbered dig
En av de absolut viktigaste förberedelserna är att du har tänkt igenom vad du bör göra om det uppstår en kris, till exempel ett längre strömavbrott.

Med ”hemberedskap” menas att du har förberett dig själv och bostaden för att i en krissituation klara dig själv en tid. Här finns tips på vad ”hemberedskap” kan bestå av.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. "Den svenska krisberedskapen bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar"

  Japp, förklaringen till varför svensk krisberedskap suger svart på vitt. I Sverige idag tar man inte ansvar. Man blir kränkt.

  SVT:s Diplomaterna avsnitt 1 om UD:s krishantering EFTER Tsunamin rekommenderas. Smäller det utomlands vill du kunna vifta med ett franskt eller amerikanskt pass. Det svenska passet duger bokstavligen talat inte ens som dasspapper (hologrammet skaver).

  SvaraRadera
 2. Får jag fråga dig varför Sverige skall hålla någon beredskap för att hjälpa svenskar som befinner sig frivilligt på semester i Thailand eller någon annan plats? Du åker på semester under eget ansvar. Däremot kanske det var en (tragisk) nyhet för många svenskar att man faktiskt har eget ansvar.

  SvaraRadera
 3. Kan ju tillägga att åtminstone Fritidsresor (eller vad nu hon Lottie Knutssons arbetsgivare hette) tillämpade ansvarsprincipen, och gjorde vad de kunde för att hjälpa de kunder de hade ansvar för. Men svenska staten har inte ansvar för svenskar utomlands, om inte dessa är utomlands i tjänsten som svenska statens tjänstemän.

  SvaraRadera
 4. Haha, hemberedskap, haha... Antar att man klarar sig bättre på Östermalm än i Hallonbergen tack vare kakelugnarna. Hemberedskap är nog inget Svensson i övrigt ägnat mer tanke åt under de senaste 20 åren än möjligtvis två sekunder när man såg filmen Day after Tomorrow eller liknande.

  SvaraRadera
 5. Mitt största problem skulle vara om avloppet slutade fungera, vart skulle man skita då? Gå ner till hamninloppet? Tror inte det är så uppskattat att börja gräva hål i offentliga parker

  SvaraRadera
 6. Inlägget handlar bland annat om de problem Torekovskompromissen gav.

  I Sverige får det ju inte finnas behov av beslutsfäighet på nationell nivå, i den meningen att en offentlig uppgift skulle ha företräde framför en annan. Eller har den nya RF ändrat på förutsättningarna för Konstitutionellt nödvärn och dylikt? Om inte har vi ju fortfarande myndighetssamverkan - polsk riksdag - som angiven metod för situationer då en myndighet kan behöva ta en annan myndighets lokaler och utrustning i anspråk, och liknande. Och det är klart att inte MSB skriver så mycket om sådant eftersom den givna slutsatsen är att det är bättre att ha en utsedd ansvarig C Katastrofplats, än ett kollektiv. Och det är likafullt klart att då skulle ju den ansvarige enklast vara den som varit ansvarig för det geografiska området Sverige sedan Westfaliska freden. Men i Sverig har vi ju bestämt att det inte finns någon nivå ovan den nationella där statschefen berövats alla politiska uppgifter...

  En myndighet kan ju inte skriva om ett område där man ganska snart kommer in på att de valda lösningarna inte är bra.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 7. Tja!

  Tänkte bara tacka dig för dina riktigt läsvärda artiklar! Men erkänn Cornu att även om du tycker att du är en påläst person som säkert har det bättre än en medelsvensson, 39-40 graders feber drar ner en på jorden! Då spelar det fan ingen roll om du så har skafferiet full med havregryn och fysiskt guld... Var det ungefär så du resonerade under julhelgerna?

  Mvh Jacke

  SvaraRadera
 8. Som tur var har man ju även ett lager med febernedsättande. Feber är dock inget att leka med, och när den inte gav med sig efter fem dagar traskade jag iväg till vårdcentralen där jag snabbt fick en korrekt diagnos och korrekt behandling.

  Resonerar inte så mycket om det hela, eftersom allt löste sig på bästa sätt.

  Men ja, har man inte hälsan spelar ju inget annat någon roll. Antalet leksaker spelar ingen roll när man är död.

  En seriös prepper har ett (utlandsinköpt) antibiotikaförråd i hemmet. Fast i Sverige får man inte självmedicinera förstås, fy. Så länge samhället fungerar är det dock bäst att söka upp doktor för korrekt diagnos och korrekt behandling (=korrekt antibiotika) istället för att självmedicinera.

  SvaraRadera
 9. Cornu, du har rätt i att turistande svenskar inte ska förvänta sig eller ännu mindre ställa krav på att svenska staten ska ha beredskap att undsätta svenskar som drabbats av det värsta i utlandet.

  Jag ser dock minst tre anledningar till att faktiskt agera vid en kris liknande tsunamin:

  För det första är det sannolikt att snabb och effektiv krishantering i katastrofer liknande tsunamin ger ett samhällsekonomiskt positivt värde genom att behandling av akuta traumatillstånd i tidigt skede minskar risken för långtidssjukskrivningar etc.

  För det andra är jag övertygad om att en majoritet av det resande svenska folket gärna lägger någon x-tra skattekrona på att ha den tryggheten vid sina egna eller sina nära och käras resor. Se bara hur mycket pengar som skänktes till välgörenhet i samband med tsunamin. Dessa organisationer kan dock inte ersätta professionella insatsteam från hemlandet i det akuta skedet.

  För det tredje, medmänsklighet. Bara för att vi svenskar generellt är naiva och riskblinda vid utlandsresor behöver vi kanske inte barnsligt och känslokallt stå vid sidan av med någons sorts "vad var det jag sa, skyll dig själv"-mentalitet.

  Lasse

  SvaraRadera
 10. Man kan ju förstås slänga på en punktskatt på alla utlandsresor, om det är det du är ute efter. Men då skulle nog Thailandsresenärer känna sig kränkta av att de skall behöva finansiera sin egen krishjälp. Nu är det sedan en tid så ändå, som svensk kan staten hjälpa dig utomlands, men du får betala hela kalaset ur egen ficka. Vilket kan bli oändligt dyrt.

  SvaraRadera
 11. Lägg in "modern överlevnad" i barnens utbildning. Det gör jag.

  Föresten tolkar jag ansvarsprincipen så att den som har och borde ta ansvar ALDRIG tar ansvar, helt enligt ta-aldrig-ansvars-principen. (politiker, tjänsteman, ansvarig...)

  Gåta: Vad har chefen och i vilken hand har han det?

  SVAR: Chefen har ansvaret i första hand...

  SvaraRadera
 12. Dags att ställa ett dussin fyllda Jeppdunkar under hatthyllan, för den där beredskapsmyndigheten har nog inte hört talas om Peak Oil.
  Tabuuuuu.....

  SvaraRadera
 13. Men det finns myndigheter som fastställt att du inte får förvara mer än X liter bränsle i din bostad och Y i ett garage.

  SvaraRadera
 14. @Cornucopia: man kan naturligtvis tycka att åker man utomlands gör man det på egen risk och får lösa eventuella försäkringar på egen hand. det tycker iaf UD.

  jag kan bara konstatera att t.ex. USA, Frankrike, Italien, Tyskland och Japan har en annan inställning till sina medborgare och undsätter dem till varje pris vid problem utomlands. Du kan exempelvis prata med de Tsunamisvenskar som satt kvar i flera dygn medan övriga nationaliteter hämtades med helikopter.

  Detta utan valda länder mig veterligen har punktskatter på utlandsresor.

  om detta är bättre eller sämre än det svenska förhållningssättet kan jag lämna åt andra att diskutera, kan bara konstatera att det sociala kontraktet mellan mig och min stat skulle vara betydligt starkare om jag kände att den inte först tog 60% av mina intjänade pengar och sedan skrek "skyll dig själv!" när jag blir strandad i Libanon eller annat valfritt invasionsområde.

  Ps. För övrigt är jag övertygad om att valfri myndighet skulle göra ett bättre jobb i allt om man bytte ut hela personalen mot Fritidsresors reseledare: unga hungriga människor som löser problem hela dagarna med ett leende på läpparna. Det ser man inte på många andra ställen i dagens Sverige.

  SvaraRadera
 15. Cornu, det vore kul om du kunde följa upp det här inlägget med tips på sidor från preppers och neosurvivalister och hur de på ett bra sätt presenterar krisinformation. Det finns så mycket information där ute och det är svårt att på ett snabbt sätt avgöra vilken information som är mest relevant för mig då jag vill ta rationellt eget ansvar.

  Tack för en mycket bra blogg.

  SvaraRadera
 16. 15:03, om du klickar på "neosurvivalism" i början av inlägget så har jag några länkar i det inlägget till några bloggar varifrån du kan leta dig vidare.

  14:58 Jag läser vad du skriver.

  1. Jag skulle nog hellre lägga mina pengar på att bli räddad av Fritidsresors servicevänliga och rutinerade personal med lokalkännedom än av en regering på andra sidan jorden som lagt ner det svenska försvaret.

  2. Vi kommer aldrig kunna få den "samhällsservice" som Frankrike, USA och Storbritannien har kunnat ge sina medborgare genom sina expeditionära marina styrkor, speciellt inte USA som har dessa på plats i de "sju haven" konstant. Nu har Storbritannien dock lagt ner sin expeditiona kapacitet, så du bör sikta på franskt eller amerikanskt pass.

  Med tanke på antalet turister så hade inte hela det svenska försvarets transportkapacitet räckt långt, bättre då att förlita sig på resebolagen som har lite rutin på logistikhantering.

  Däremot kan man tänka sig bilaterala avtal med Frankrike och USA om att dessa skall bistå svenskar som om de vore deras egna om svensk regering begär detta.

  Framöver kommer Ryssland och Kina upprätta expeditionär kapacitet och kan också vara möjliga partners för att kunna undsätta svenskar.

  Det fanns väl lika många svenskar i Thailand som amerikaner? Men med 300+ miljoner som skall dela på notan mot Sveriges 9 miljoner så är det svårt att matcha servicen. Speciellt när försvaret bara för 1.5% av BNP eller vad det nu är.

  SvaraRadera
 17. Som tur är så ordnar arbetarrörelsen kurser när inte myndigheterna vågar...

  Att överleva en zombiekatastrof

  http://www.abf.se/Distrikt-och-avdelningar/ABF-Stockholms-lan/ABF-Norra-Stor-Stockholm/Kurser-och-studiecirklar/Samhalle-politik-fackligt/Att-overleva-en-zombiekatastrof/

  SvaraRadera
 18. Beträffande beredskap mm vid krissituationer, så en sak som fortfarande får mig att häpna var hur Finland, med sina avsevärt mindre resurser än Sverige, klarade av att precis som stormakterna sända ambulansflyg för att hämta hem skadade finländare, medan svenskarna, ja, ....

  SvaraRadera
 19. edit 16.02:

  "vid tsunamikatastrofen" föll bort ...

  SvaraRadera
 20. Vi sände också ambulansflyg. Sedan man byggt om ett passagerarplan med hjälp av en sprillans ny ombyggnadssats för ambulansflyg, som plockades fram ur en gömma i en hangar på Arlanda.

  Där hade den gömts undan av en motsträvig tjänsteman som vägrat destruera den enligt order.

  Den tillhörde totalförsvarsplaneringen, och vi hade ju bestämt att det aldrig skulle bli krig igen. Därför skulle ombyggnadssatsen förstöras.

  Planet hade kunnat vara på väg inom några timmar om inte Göran Persson förhindrat det. I flera dagar hänvisade han till resebolagen. Långt efter att vilken normalbegåvning som helst som såg nyhetssändningarna fattat att resebolagen också var offer, och att deras personal helt enkelt var döda eller helt utan vare sig pengar, resurser, verktyg, medel eller möjlighet att kommunicera.

  SvaraRadera
 21. det stora problemet med svenska statens krishantering (i utlandet) är inte dess vara eller inte vara, det är att det blir fullständig pannkaka varje gång de faktiskt försöker göra något. det är som om de utsett Helan och Halvan till ytterst ansvariga.

  PS Cornucopia - svenska staten har inte ett glimrande facit vad gäller att se efter sina utsända tjänstemän heller för den delen. det hade nog Raoul Wallenberg kunnat hålla med om ett tiotal år efter att han "försvann".

  SvaraRadera
 22. Har inte påstått att de har något bra track-record eller glimrande facit. Bara att det som arbetsgivare faller på deras ansvar att ta hand om sina anställda utomlands. Att de sedan inte gör det betyder att de inte tar sitt ansvar fast de borde.

  SvaraRadera
 23. Bara halvt relaterat tycker den här kommentaren från en notis i DN idag säger en del om att kanske en polett långsamt börjar trilla ner på vissa håll. Gäller vägsaltet

  "Prisfrågan på bristvaror är dessutom inte helt lättolkad.

  – Hur dyrt är något som man inte kan få tag i? funderar Karl Schneider."

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/fullt-tryck-i-saltgruvorna

  SvaraRadera