Cornucopia?

2011-01-27 10:11

(mp) kommande språkrör om peak oil

Gustav Fridolin är förhoppningsvis och sannolikt (mp):s blivande manliga språkrörshalva, och via bloggrannen Blott Sverige svenska preppers har tipsas vi om att Fridolin satt och nämnde peak oil i SVT:s Gomorron Sverige. Ca 09:10 in i inslaget nedan.

Min avskrift följer:

"[Sveriges välståndsresa från ett av Europas fattigaste länder till ett av de rikaste] och nu måste vi göra samma förändring. Jag menar, oljan håller på att ta slut vad än miljöpartister säger. Varje dag kan en indisk familj köpa en bil för 15000 medan vi försöker leta efter olja där det knappt gick att tas upp för några år sedan. Det var därför vi fick olyckan i Mexikanska Gulfen. Vi måste verkligen ställa om hela ekonomin och hela det sätt som vi byggt vårt välstånd på."

Nu fick inte Fridolin säga mer än så, och undvek medvetet att använda termen. "Ta slut" är kanske tekniskt fel term, men är fortfarande relevant eftersom det finns en stor risk att Sverige inte kan importera olja längre efter år 2030. Så även om olja finns kvar kan den för svenska behov vara slut om mindre än 20 år.

Intervjuaren var förstås inte beredd att hantera frågan utan ställde inga motfrågor utan gled direkt bort från ämnet, vilket är intressant. Antagligen var hon själv inte medveten om att peak oil ens existerar, än mindre förberedd på att ställa några frågor om detta.

Gustav Fridolin är också fullt medveten om att man inte kan ha evig ekonomisk tillväxt i en ändlig värld, och är liksom undertecknad med i det tillväxtkritiska nätverket Steg 3.

Nu är sista ordet inte sagt om vem som blir nästa språkrör i miljöpartiet, men man får väl hoppas att zo(mp)iesarna på partikongressen väljer Fridolin. Eftersom (s)ombie etablerades som begrepp för socialdemokratiska partimedlemmar och väljare i kommentarer på ett tidigare inlägg så bör man ju även prata om zo(mp)ie för (mp) och zo(m)bie för moderaterna. Därmed har både rött, grönt och blått fått ta del av kakan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

50 kommentarer:

 1. Det är synd att MP har en så katastrofal syn på invandringspolitiken, annars hade de kunnat bli det nya statsbärande partiet.

  /Mackan

  SvaraRadera
 2. Miljöpartiets invandringspolitik är verkligen en katastrof. De verkar på fullt allvar mena att det ska vara ok för människor att flytta till Sverige. Och då verkar de inte ens enbart syfta på elitutbildade vita människor i bristyrken, utan även sådana som flyr undan oroshärdar i sina hemländer - i vissa fall mörkhyade människor med konstig religion!

  Jag förstår inte hur de resonerar. Snart kommer de väl med ett galet förslag om att svenskar ska tillåtas flytta utomlands också. Vi måste sätta stopp för dessa liberala galenskaper. Människor ska självklart bo kvar där de fötts och klä sig i traditionsriktiga kläder.

  SvaraRadera
 3. Allt annat än Gustav som språkrör får anses vara ytterst osannolikt!

  Det som är intressant är hur Gustav försöker positionera MP i mitten (DN Debatt), samtidigt som han har visat prov på att vara ganska radikal (som i exemplet ovan).

  Det är inte omöjligt att MP kan komma upp i 20-25% och dessutom verkligen ta itu med de stora frågorna (energi, miljö, klimat) som inget parti har gjort än så länge (mer än för syns skull)!

  http://osunt.wordpress.com/2011/01/18/mp-storre-an-s/

  SvaraRadera
 4. Bättre se till att alliansen sätter frågan på dagordningen. Alliansen är doers och är de som kan göra skillnad. Miljöpartiet är för mycket flum. Och flumpolitik har vi haft alldeles för mycket av.

  SvaraRadera
 5. Nu tappar du rejält med bloggpoäng. Att bry sig om vad Fridolin har att förtälja/anser (för att inte tala om (S)(V)T) ger inte höga "analytikerpoäng". Vad härnäst, en åsikt från Kalle Anka?

  SvaraRadera
 6. Alliansen är tillväxtkramare av sällan skådat slag och kommer bara motvilligt att ta i en fråga om fysiska begränsningar på jorden. Detsamma gäller alliansens media (högerägda tidningar) som är så tillväxttokiga att de inte längre går att ta på allvar. Men så länge det duger åt fårket så...

  SvaraRadera
 7. Cornu! Nu får du snart byta skiva för den har hakat upp sig på "peak oil". Visst, oljan blir dyrare och sällsyntare men man kan (till ökande kostnader) omvandla andra energislag till olja!Det är inte så att från en dag till nästa så är oljan slut. Jag är övertygad om att marknade fixar detta.

  SvaraRadera
 8. I går em svarade Statsministern på frågor i Sveriges Radio under en och en halv timme. Inte en enda fråga om mat- eller oljeförsörjningen släpptes fram av SR-redaktionen.
  Om Peak Oil skall nämnas i SVT och SR måste det tydligen ske i en direktsändning och som överraskar programledaren.

  SvaraRadera
 9. Jag finner ditt hackande på moderaterna osmakligt!  ;-)

  SvaraRadera
 10. haha (m) har på kort tid blivit det statsbärande partiet. Att hacka på det statsbärande partiet i en sk demokrati är naturligtvis ingenting annat än "osmakligt" ;-), särskilt när läraren och ledaren Reinfelt nu har popularitetssiffror som endast brukar förekomma i sk diktaturer.

  /MK

  SvaraRadera
 11. Väldigt känsligt med politik märker man... Det är väl ingen insatt läsare som tycker det är dåligt att Fridolin tar upp Peak Oil - oavsett om man röster på mp eller någon annan.

  SvaraRadera
 12. Det är fantastiskt att folk som inbillar sig vara ekologiskt medvetna tycker att folk skall få flytta till Sverige som de vill. Make till intellektuellt haveri har nog aldrig skådats. Vem kan rösta på Miljöpartiet när partiet helt uppenbart domineras av molluskhjärnor?

  SvaraRadera
 13. Glöm inte, att det inte finns några vattentäta skott mellan v och mp. Se bara på Karin Svensson Smith och hennes bakgrund.

  SvaraRadera
 14. Vi kan ju börja med att sluta bygga medelklassgetton på världens finaste åkermark. Halland, skåne och skaraslätten.

  SvaraRadera
 15. Fridolin, ett under av kunskap, 3 årigt medieprogram på gymnasiet! Reste runt i karibien för att hitta bevis på att svenskar har ägt slavar. Han älskar detta land..

  Cornu har konstiga förebilder!

  Peak oil kommer som en chock, likt 2008 kom som en chock, svenska folket är strutsar, marknaden fixar detta...haha obildade jon!

  90% på bloggen tror att svenskarna ska klara att rulla 2600 miljarder i skulder resten av deras liv..Snart kommer de rika unisont gå ur börsen, de har tagit igen sina förluster från 2008 och lurat in fåren..

  Jag ser fram mot dagen då alla smarta svenskar gör i byxan och inser att de hade fel.

  SvaraRadera
 16. Fridolin? blä...
  Har lite svårt för honom efter att han kritiserade Afghanistan insatsen i Riksdagen, hoppa av och börja jobba som journalist (!?!) för Kalla Fakta och "granska" insatsen. Maken till tydligare subjektiv uppfattning har väl aldrig skådats. Detta var väl kring 2004??

  Nog för att han kanske har blivit äldre och kanske klokare...

  Bra dock att han vågade säga något i denna riktning kring oljan...

  SvaraRadera
 17. Att joina steg3, med de molluskhjärnor som representeras där, är inge bra om man vill ha pragmatiker för en ändlig tillväxtpolitik.

  SvaraRadera
 18. Om Fridolin är det klokaste Miljöpartiet kan frambringa så finns det verkligen synnerliga skäl att frukta framtiden.

  SvaraRadera
 19. @Da Vinci:

  Folk får flytta vart de vill och gå på IKEA i slöja, turban eller stetsonhatt vad mig anbelangar. Vettiga människor är vettiga människor och idioter är idioter oavsett hudfärg eller religion. Problemet är att få ihop det med alla bidragssystem. Annars gör man det lite väl enkelt för sig.

  @2011-01-27 11:27: The first rule of Peak Oil is, you do not talk about Peak Oil. Om man inte kan diskutera problematiken i forskning, media eller bland politiker, hur ska vi då kunna veta om det är ett stort problem eller om marknaden kommer att lösa det hela? Därför är det intressant att det kommer upp i statsmedia.

  SvaraRadera
 20. 11:15 Analytikerpoäng? Det är en lek du får leka med dig själv under tecket. Jag har inte anmält mig till den leken, och kunde inte heller bry mig mindre.

  11:27 Det finns de som tror att Gud kan bota deras sjukdomar om de ber tillräckligt mycket. Din tro på marknaden är lika religös.

  Men visst, marknaden löser allt. Men inte på det vis du tror, dvs smärtfritt och utan förändring. Marknaden fördelar så de som har mest pengar får konsumera den sinande oljan, och vi själva kommer de närmaste 19 åren att gå från dagens konsumtion till noll.

  Alternativen kan inte ersätta oljan fullt ut, även medräknat halverad milförbrukning kommer ca 60% av biltrafiken försvinna till år 2030, se

  http://cornucopia.cornubot.se/2010/10/en-uppskattning-av-bilismen-ar-2030.html

  Det är den fysiska verkligheten. Notera att detta endast berör personbilstrafiken, som ingalunda står för majoriteten av oljeförbrukningen....

  Återstår att se om du med din religösa tro på guden Marknaden blir en av de som har råd...

  SvaraRadera
 21. Cornucopia - man blir lite mörkrädd när man läser de antiintellektuella stjärnornas kommentarer på ditt utmärkta inlägg. Att saker har flera sidor och att ett alltid delar sig i två, är tydligen något som gått förbi dessa "tänkare".
  Fortsätt att se på samhället med din analytiska förmåga. Jag håller naturligtvis inte med om allt du skriver, men får alltid en tankeställare i en eller annan riktning.

  SvaraRadera
 22. Vad gäller "Sveriges välståndsresa från ett av Europas fattigaste länder till ett av de rikaste" så var den ju väldigt tätt sammankopplad med tiden då pengar var guld och silver. Mellan 1875 och 1968 tillverkade man enkronor innehållande silver, och hela "välståndsresan" genomfördes under den tiden. Efter det har vi bara fått större skulder, högre arbetslöshet och kraftigt minskat valutavärde. Vi är plundrade allihop, och nu är det bara hyperinflation och trämynt som återstår.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 23. Eftersom även Wetterstrand har klämt ur sig något PO-relevant undrar man om du brukar prata om sådant på kafferasterna hos mp?

  Min konkreta fråga är hur en Fridolin har fått reda på/kommit på PO? Vilka är hans källor? Har han läst några böcker eller andra texter om detta eller bygger det på muntlig tradering. Finns det någon som försöker basunera ut oljans ändlighet inom mp t.ex.?

  /Nyfiken

  SvaraRadera
 24. Sverige får allas beröm i Davos. Välskött ekonomi och lägre skatter.
  Detta tack vare lite trixande med luften i systemet i form av bidragsöverflöd samt en alert industri.
  Tillväxt i Kinas klass!
  Kan den vara i evighet-visst! Återvinning och energi från flödande källor.
  Tillväxt är inte synonymt med resursslöseri.
  Tjänstetillväxt kan bestå av "kliande på ryggen" tjänster.
  Peak Oil ger oss dyrare mat och sannolikt färre människor på jorden, om nu inte Italienarna har funnit källan till energi-Kall Fusionskraft./Oppti

  SvaraRadera
 25. Jag gissar att Fridolins källa är Birger schlaugh. Han har ju gjort jordens undergång till sin födkrok. Det och en fet,evig riksdagspension.

  SvaraRadera
 26. Oppti, som jag förklarat om och om igen, så beror statens goda finanser på att svenska folket skuldsätter sig. Det är inte det minsta hållbart.

  SvaraRadera
 27. Håller med Bosse, man blir mörkrädd när man läser några av kommentarerna ovan. Här kommer en politiker och vågar nämna tillväxtproblematiken i en ändlig värld och resultatet blir att vissa läsare börjar prata om molluskhjärnor. Och lägger starka värderingar i att C skriver om fakta kring vad som sägs i vår omvärld :)

  Personligen har jag inte satt mig i ett fack att jag alltid ska rösta höger eller vänster eller på ett visst parti. Framtiden får avgöra vilken politiker som tar ansvar för vår tids viktigaste frågor och vem som får min röst. Gustav Fridolin har inte tidigare fått min röst, men initiativ som detta gör att jag verkligen kommer att överväga det.

  Det är uppenbart att det är jobbigt när någon kommer med information som riskerar att ändra ens världsbild - kanske börjar mp ta mer ansvar för framtiden än partiet jag själv röstat på alla gånger? Kanske har inte marknaden lyckats så bra med att lösa problemen av sig själv? PO kommer närmare för var dag som går och det börjar verkligen krävas att någon vågar ta lite ansvar!

  Tack för en mycket bra blogg!

  SvaraRadera
 28. Jag har alltid röstat på MP tills detta val då deras galna ideologier övertog det sunda förnuftet. Wow att vi har peak oil vilken nyhet och att något måste göras åt det. MP är helt klart ett extremist parti i många anseenden. Extrema årgärder som att förgöra kärnkraften utan med tanke på alla andra faktorer som spelar in. Massinvandring utan gränser låt alla komma! Att vi redan har ett utflippat Malmö kvittar, låt kaoset bli större! Jag är själv miljövän men ur ett samhälls perspektiv är miljöpartiet allt ifrån ett bra alternativ för Sverige.

  MP fångar säkert populist poäng hos en del väljare som inte vill se den stora bilden.

  SvaraRadera
 29. Vi som följer cornus blogg har blivit väl insatta i peak oil och ändliga resurser. Men vi tror inte att miljömuppar och vänsternissar(bara för att de skriker högst) är rätt personer att ta framtidsansvar för hur vi skall ställa om.

  SvaraRadera
 30. Vill ni få lite mer perspektiv på Fridolins politiska framtidsidéer så föreslår jag att ni går in och tittar på SVT-Play och Sverker Rakt på. Där gjorde Sverker för några veckor sen en ganska bra intervju med Fridolin i vilken denne försökte beskriva hur omställningen till ett ekologiskt resursneutralt framtidssamhälle skulle gå till. Här tycker jag att Fridolin framstod som en aning naiv, när han menade ungefär att om vi bara kavlar upp skjortärmarna så kan vi bli självförsörjande på energi, genom att satsa på den inhemska bioenergi, sol, vind och vatten och allt det. Det enda som skulle sätta käppar i hjulet var bristen på politisk vilja. Sen verkade det mesta kunna fortsätta som vanligt liksom.
  De enorma konvulsioner vi sannolikt står inför verkade inte föresväva unge herr Fridolin.

  SvaraRadera
 31. Cornucopia-som jag har förklarat för dig så är skulderna inte oroväckande för samhället.
  Vår BNP ligger på ca 3000 Miljarder och skulderna på ca 2600 Miljarder.
  Men det ena är ett flöde och det andra en sjö!
  Sjön kan man ösa ur med en spann som kostar ca 0,03 av flödet.
  Om sjön blir besvärande kan vi ju ta den gruva som våra tillgångar kan symbolisera-ca 7000 Miljarder-och tömma den lite!
  Är det begripligt?/Oppti

  SvaraRadera
 32. Politik engagerar och upprör onekligen många läsare. Ett tips, Cornu: Kan du inte göra en liten sammanställning av de olika partiernas politik när det gäller "Evig tillväxt i en ändlig värld"? Där det lämnas upp till läsarna att bedöma vad man anser vara mest trovärdigt? Jag tänker t ex på politik för att kunna gå ned i arbetstid, satsningar på kollektivtrafik, faktiska beslut kring vägbyggen, etc. Jag har en känsla av att det kan uppröra och engagera många :)

  SvaraRadera
 33. Med peak oil eller peak everything skall vi nog inte gå ner i arbetstid. Tvärtom, det blir muskelkraft, skit under naglarna och valkar i händerna. Det är nog bara Fridolin och hans kompisar som tror på korta sköna lata dagar.

  SvaraRadera
 34. Oppti, det du skriver är aldrig riktigt begripligt tyvärr.

  SvaraRadera
 35. MP vill lägga ner kärnkraften och ersätta den med sol,vind och biobränslen. Solceller som bäst 10% av installerad effekt, solfångare som bäst 14% av installerad effekt, vindkraft 22% av installerad effekt.

  Sverige är mörkt och kallt 6 månader per år. Solfångarna hade jag nytta av 4 månader per år, de kostade skjortan..

  Grannen hade ett litet 3kW vindkraftverk, inköp 50K och reparation av växellådan för 15K efter 3 år..Jag slapp värma vatten 4 månader per år och grannen fick 5000kWh per år. Hann aldrig tjäna in min investering och grannens verk blåste sönder, det genererar numera noll.

  Biobränslen är ju bra, men vill vi ha skogen kvar? Vi är redan nära att uttag är lika stort som återväxt. Kärnkraften motsvarade förr 50% av vårat elbehov, hur många skogar skulle vi inte få offra för att ersätta uranet då? Skulle vi få en snabb brist på olja då kommer uttaget av skog öka lavinartat.

  Jag vill se realistiska kalkyler på hur vi ersätter olja och kärnkraft och kan föda 9 miljoner svenskar internt utan import. Fridolin vill ju öka invandringen dessutom.

  Idag gör vi etanol av vete..det är helt förkastligt! Allt för att Mauds bönder ska få del av skattepengarna. Samtidigt svälter folk inte långt utanför EUs gränser och säkert inom.

  Jag har aldrig hittills sett en enda realistisk lösning på det "hållbara" samhället.

  Min vision är kärnkraft, fission och sedan om vi löst det fusion. Kombinerat med biobränslen för kraftvärme. Uran är en metall som man inte äter, jag eldar hellre det än mat. Sol kan fungera i mellanöstern/sahara, men inte här. Vindkraft kan de som vill betala dyrt ha på villatomten.

  SvaraRadera
 36. Allas eviga naiva tro på att staten och politiker kommer med hjälp av centralplanering göra det rätta är det som kommer förstöra våran framtid om något.
  Marknaden löser det genom att det blir dyrt ja,att tro att politiker kan lösa det på något annat sätt är bra knasigt. Det enda politiker kan göra är hindra utveckling,på vilket sätt löser det PO?
  Sen vet vi ju att syftet hos politiker är omfördelning,till sig själv och fårket som stödde dem,bort från de som skapade värdet i första läget.
  Fridolin är definitivt en del av fårket,så vem styr han?,Birger?.

  Låt oss diskutera riktiga lösningar istället:
  Påstående: Deflationsekonomi kräver inte tillväxt,endast effektivisering.

  SvaraRadera
 37. Marknaden fixar inte ett skit, om marknaden heter Gardell eller Wallenberg.

  Svenskt näringsliv ger jag inte ett ruttet lingon för. De vill bara bevara allt som det är och leva på utdelningar.

  Kärnkraft behövs tex, men finansiering saknas. Då behövs tex staten. De kan ge ut kärnkraftsobligationer med 5% ränta som de sedan lånar ut till de operatörer som är lämpliga. DVS inte de tre vi har idag.

  Sverige borde förbjuda att en ägare kan äga flera olika kräftkällor.

  Tron på marknaden är naiv. Christer Gardell bryr sig föga om PO, han lever gott ändå. Jag gissar att många här gått handels?.. Jag finner högre intelligens på närmsta parkbänk i en förort.

  SvaraRadera
 38. "Påstående: Deflationsekonomi kräver inte tillväxt,endast effektivisering."

  Nu pratar vi. Diskutera!

  Man ser ju effektiviseringar och (pris)deflation inom t ex ny teknologi som datorer. Finns egentligen ingen anledning till att man inte kan ha det även inom gammal teknologi, t ex bilar.

  SvaraRadera
 39. Jag röstade MP och kommer göra det troligen många ggr till. Speciellt efter alla dessa "intelligenta" kommentarer ovan.

  Alla kärnkraftshaverister. Vi kommer ALDRIG få låga energipriser i framtiden. Staten(skattebetalarna) betalade våra kärnkraftsverk för 30 år sedan. Sen har vi trots majoritetsägande frånsagt oss makten över elpriserna genom att "konkurrensutsätta" elmarknaden till tre aktörer (EON, Fortum och Vattenfall. 80% av marknaden. Oligopol kallas det. Priserna steg och stiger, trots att det är låga driftskostnader på både vatten och kärnkraft. Vad händer om staten bygger fissionskraft eller något annat modernt med osäker kostnad. Vi "säljer" ut det till samma oligopolmarknad och vi skattebetalare sitter med Svarte Petter. Detta sker alltså oavsett Alliansen eller S. Vattenfall tjänar multum och ger till staten. Bara en mer "marknadsanpassad" bidragspolitik. M har under många decennier klagat på S att de tar in höga skatter och sen fördelar till dem som behövs. Det är ju samma sak nu men den är "marknadsanpassad" och går via Vattenfall. Om ni vill att det skall förändras får ni rösta på några andra än Alliansen alternativt starta ett kooperativt fission/fusionskraftverk eller vad som nu gäller. Men fram till dess att man tar saken i egna händer är det MYCKET höga elpriser som gäller.

  Vänta bara tills vi ansluter oss till resten av Europas elnät. Flera länder är beroende av fossilel till 80% men alla har peakat. UK har slutat exportera, Danmark och Norge slutar 2015. UK kommer att mer än halvera sin elproduktion till 2015, 65 miljoner invånare. Skuldberg och usel BNP, kommer de leverera billig el till Europa, knappast.

  SvaraRadera
 40. Jaha. Så du menar att om vi röstar på miljömupparna då, så får vi låga elpriser.

  SvaraRadera
 41. En invändning mot att rösta på Fridolin med anledning av Peak Oil:
  Om du Cornucopia har rätt om Peak Oil (vilket är möjligt, även om jag inte skulle ta gift på det) så skulle väl oljebristen förmodligen orsaka omfattande väpnade konflikter, på en nivå som vi inte sett sedan andra världskriget?

  Miljöpartiet och Fridolin driver ju som bekant en nedrustningslinje, vilket i ett sådant scenario antagligen skulle göra att exempelvis Ryssland kunde ta oss illa kvickt. Sedan är väl deras lösning på själva energiproblemet ganska skakig också - att vindkraft och solenergi inte räcker är väl ganska uppenbart...

  Så är han egentligen "the lesser of evils" när allt kommer omkring?

  SvaraRadera
 42. Jag röstar inte på MP för att jag tror att de levererar lägre elpriser i framtiden. Jag röstar på MP för de är de enda hitintills som har en någorlunda mer verklighetsanknuten lösning/vision. Spara energi/energieffektivisera nu, bygg ut förnyelsebar energi nu, cykla nu. Vänta inte på "fantastiska" okända tekniska fantasier med okända enorma kostnader som kommer om 20-30år eller aldrig. Då är man grodan i grytan som snart blir varmare och varmare... Ett kärnkraftverk tar minst 10 år att bygga och kostar 60 miljarder. Dessutom tycks svenskar vara urusla på att underhålla dessa när dem lika gamla (byggda av ABB) i Finland har högst drift (typ 90%) tillgänglighet i världen medan Sverige ligger på 63%. Indien kommer strax efter. Danmark och Norge slutar att exportera olja 2015. Återstår Ryssland, Iran, Irak, Saudi m.m. Trevliga länder, pålitliga handelspartner?! Dem kan lilleputtlandet säkert skriva säkra transparanta avtal med.

  SvaraRadera
 43. Du röstar på Miljöpartiet för att du är klent begåvad. Alla former av "alternativ" energi är också jäkligt dyr. Det kommer gå åt helvete och när det gör det så blir det riktigt otrevligt både för oss som har vårat ursprung här i landet och för alla dem som har kommit hit för att idioterna i Miljöpartiet tror att det är en mänsklig rättighet att få komma hit och försöka överleva på vår bekostnad.

  SvaraRadera
 44. Miljöpartiet är ett parti för extremister. Maken till vansinnespolitik får man leta länge efter i andra länder. Att vi släpper in sådana figurer i riksdagen är en gåta. Hoppas för allas (inte Allahs) bästa att miljöpartisternas dårskap uppmärksammas så att detta samhällsfarliga anticivilisatoriska avvecklingsparti kan självdö!

  SvaraRadera
 45. Ytterligare två motiverande kommentarer för mitt val! Tack! Go Gustav go!

  SvaraRadera
 46. Anonym 00:01

  Om du vore lite mer begåvad skulle du inse att vi här inte argumenterar för eller emot Fridolin utan för eller emot Miljöpartiet. Fridolin är dessvärre inte en ovanligt förståndssvag miljöpartist utan en alldeles typisk sådan.

  SvaraRadera
 47. 22:55 Alla de saker du räknar upp är ju precis därför man röstar emot flumpellarna. Miljöpartiet är ett vänsterprojekt som hittar på vad som helst för makten. Om de verkligen ville göra något med sin sk miljöpolitik så hade de chansen att visa det när alliansen bjöd in dem.

  Att en flumpelle som du skulle ändra dina val tror vi inte eller på. Du är bara en nyttig idiot.

  SvaraRadera
 48. Finns det ingen mer substans i argumentationen?
  "Om du vore lite mer begåvad "
  "Du är bara en nyttig idiot."
  " flumpellarna"

  SvaraRadera
 49. Cornucopia - jag håller med dig och uppskattar verkligen din blogg. Men just nu känns det lite som att du lever kvar i det förgångna, när du hela tiden upprepar att gammelmedia (och annan media) förnekar Peak Oil. Så är det inte längre. Tycker jag hör mer och mer om Peak Oil överallt, från "Spanarna i P1" till "Allt om vetenskap" till Aftonbladet. Men visst, politikerna generellt är väl sist ut som vanligt...

  SvaraRadera
 50. Ett kilo uran ger 50 000kWh med dagens teknik, dvs vi tar ut ca 2% energi ur metallen.

  Ett kilo kol ger 5 kWh..

  Redan med riktig usel fission ger uran 10000 mer energi per kilo bränsle.

  Ändå vill flertalet skrota kärnkraft och gå loss på vindkraft.

  Var bottnar dumheten?

  Dagens modernaste reaktorer har en livslängd på 60 år, kan vi med finsk standard hålla 90% tillgänglighet så har vi elproduktion 90% av tiden av 60 år.

  skulle vi satsa pengar på gen4 kärnkraft där man räknar med 90%+ uttag ur ett kilo uran så är energifrågan i stort löst.

  Men det skulle kräva diktatur för att ändra energipolitiken. RME från raps och etanol från vete..Centern, MP och deras valboskap sätter ribban för oss framåt. Ibland får man lust att hänga sig i vrede.

  Kunskap är via internet lättillgängligt, men de flesta dricker hellre vin framför tvn..

  SvaraRadera