Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2011-01-08 12:14

Matkris 2011?

För knappt ett år sedan skrev jag ett halvskeptiskt inlägg om matkris 2010. Jag hade fel där, och ni har förstås inte missat mina misslyckade försök att spekulera i att vetepriset skulle falla tillbaka.

Även om det kom rekyler så fortsatte priset på vete uppåt.

Man kan även titta på prisutvecklingen för majs, som står för stora delar av maten i regioner där majsbröd och tortillas är basmat.

Det finns två drivande faktorer för priset på mat. Det ena är tillgången, som styrs av klimat och väder. Torkan och bränderna i Ryssland har varit en drivande faktor för vetet, och på senare tid har regnet och översvämmningarna i Australien påverkat.

Som alla vet har mänskligheten bara någon månads matlager och är ständigt några veckor från världssvält. Men det är som det skall vara. Vår mat bygger nämligen inte på lager, utan på fonder och flöden. Själva energin i maten kommer från solen, även om jordbruket gör av med upp till 20x solenergin via fossila bränslen för att i det industriella jordbruket möjliggöra upptaget av solenergi. Flöden är också regnet och vattnet från floder och sjöar, men delvis använder man regionalt fossila vattenkällor som Oglala-reservoaren i amerikanska mellanvästern.

Men vi har också stora fonderade matförråd, t ex i form av köttdjuren som är fonderad solenergi och som vi på våra breddgrader matar med fonderad solenergi i form av grovfoder. Dessa slaktar man kontinuerligt ut året runt, vilket ger ett fonderat flöde.

I vår globaliserade värld skördar vi under norra halvklotets höst, och sedan under södra halvklotets höst, och vi kan därmed klara oss med någon månads matlager. Men nu har sådden i Australien blivit störd av regnet, så man får förvänta sig att priserna består under 2011, iaf till det visar sig hur det blir med norra halvklotets skördar framåt sommaren. Australien har problem med vatten. För lite vatten. Nu har man fått för mycket. Optimalt är att få rätt mängd vatten i rätt tid och på rätt plats, men här är det fel plats, fel tidpunkt och fel mängd.

Den andra sidan av prisbildningen är efterfrågan. Och den är konjunkturdriven. Vid förra matkrisen runt 2007-2008 så var det mycket prat om biobränslen och det tryck på bland annat socker- och majspriserna biobränslen medför. Vid god konjunktur förbrukar vi också mer bränslen, så här finns ett efterfrågetryck på marginalen.

Men jag vill hävda att mer avgörande är det välstånd som konjunkturuppgångar ger för den rikare halvan av världen.

I Sverige kommer ju maten från ICA, och vår köpkraft gör att hyllorna inte kommer gapa speciellt tomma även om regionala grödor som ris tillfälligt kan bli bristvaror även i Sverige, vilket vi bl a såg periodvis 2008. Så länge det finns mat så det räcker kan alltid de rika köpa sig mat. Och välståndet i tredje världen har stigit under krisåren 2008-2009, främst i Kina.

Och med ökat välstånd kommer högre krav på matvanorna, främst ökad köttkonsumtion.

Samtidigt har miljontals hektar med jordbruksmark försvunnit till vägar och städernas utbredning.

Nu när konjunkturen tillfälligt återhämtar sig så får vi alltså redan i början av konjunkturcykeln se matpriser som rent av överstiger de vi såg mot slutet av förra högkonjunkturen. På samma sätt som vi ser oljepriser nu som vi såg när konjunkturen förra gången var på sin topp 2007-2008 så får vi nu vänja oss vid extrema matpriser.

Ingenting har gjorts för att förbättra produktionen av vare sig olja eller mat under krisåren. För oljan handlar det om peak oil som omöjliggör tillväxt i produktionen och medför stigande priser för att tvinga de fattiga att avstå så vi i den rikare världen kan skjutsa barnen till fotbollen.

Nu kan dock matpriserna falla tillbaka om vi får se kraftigt förbättrade skördar framöver.

Men så länge har matkravallerna bara börjat. Algeriet var först ut den här gången, men det är bara toppen av isberget. Räkna med fler rapporter om matkravaller hos U-länderna framöver. Vill det sig riktigt illa så sprider det sig även till lite mer välbärgade länder.

På marginalen kan stigande matpriser förklara att dollarn klarar sig så väl som den gjort under året, eftersom USA är världens största exportör av livsmedel och matpriserna har i allra högsta grad bidragit till att förbättra den amerikanska bytesbalansen.

Nu kanske priserna kan falla tillbaka något framöver, men min tro är att efterfrågetrycket från välståndsökningen i bland annat Kina kommer fortsätta pressa priserna uppåt eller åtminstone sätta en ny högre normalnivå på priset, var den nu hamnar.

Något som är viktigt för framtiden är att vi måste sluta ta prima jordbruksmark (och skogsmark) i anspråk för vägar och bebyggelse. Det handlar i förlängningen om vår överlevnad. Mer om det i ett senare inlägg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Intressant.

  Jim Rogers är ju hälsosamt skeptisk till den bull-market vi sett i guld och silver de senaste halvåret, där verkar han mer bullish på jordbrukets råvaror pga flaskhasar i tillgången vad jag kan förstå.

  Själv "leker" jag en del med mina gamla PPM-pengar på UBS fond som följer RICI (Rogers hela råvaruindex) nr 734434, det har gått bra sen i somras.

  http://finance.yahoo.com/echarts?s=RJI+Interactive#chart3:symbol=rji;range=1y;indicator=sma(50,5,14)+psar+volume+rsi+macd;charttype=candlestick;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

  Finns det andra bra förslag på hur man kan spela på högre matpriser i PPM?

  SvaraRadera
 2. Så här är det: energiintensiteten kommer med nödvändighet att sjunka globalt, matproduktionen att minska och världsbefolkningen kommer justeras nedåt kraftigt till något som ett lågintensivt jordbruk kan underhålla.

  Låt oss ta sikte på 1 miljard människor år 2100. Det låter väl lagom?

  SvaraRadera
 3. Med tanke på att vi i Sverige slänger hälften av all mat vi köper så finns det ganska stor potential att spara in på mat i landet.

  Nöden har ingen lag, jag tror inte att vi går under eller svälter ihjäl, men vi kommer att anpassa oss med utvecklingen. Blir kött för dyrt får vi äta mer grönsaker, samtidigt kan vi föda upp mer kött inom landet och importera mindre mat.

  Lokalproduktion kommer få ett uppsving i takt med att allt blir dyrt, lokala gårdar som säljer till lokala samhällen etc Idag är det knepiga regler och profitjakt som centraliserar matproduktion.

  Största förlorarna på ett skifte är grossister och dagligvaruhandeln. Kött, bröd, mjölk och spannmål kan produceras lokalt i mindre skala och ändå föda befolkningar. Bönderna kommer ta över ICAs makt, mark kommer åter bli något att sträva efter.

  Vi gick från lokal till centralisering och i framtiden tillbaka till lokalproduktion. I takt med att fossil energi gör lean production och just in time olönsamt kommer en rennäsans inom lokal produktion och städerna förlorar befolkning till landsbyggden.

  Man kanske kan se vågor i detta?

  Min vision är att allt kommer decentraliseras, politik, näringsliv och livsmedel. Kan man hålla sig inom en mindre area där allt behövligt kan produceras sparas mycket energi. Back to basics, fastän i modern tappning. Skatten kommer knytas till större del lokalt och gemenskap mellan människor växa igen.

  Jag ser faktiskt positivt på framtiden. Centraliseringen av samhället har skapat en kyla i samhället och avskaffat ansvarstagandet och gemenskap.

  SvaraRadera
 4. Michael C Ruppert sa i höstas att man skulle ha minst 3 månaders matlager hemma, kanske inte vore någon dum idé! Vetepriset kommer nog gå upp minst 20% till. värsta är att folk kommer svälta, men vi kan inte vara 7 miljarder människor på jordklotet inte om allt ska vara industriellt framställt. Tack cornu för en jävligt bra blogg :)

  SvaraRadera
 5. Det bor en inneboende motsättning i alla klimathysteriker, det är att hållbar livsstil ska klarar av en ökande global population.

  Den kalkylen vill jag se. Det är inte politiskt korrekt att säga att vi inte kan mätta 7 miljarder munnar och samtidigt leva drägligt alla. Kommer miljöfolket lösa upp denna knut tror ni?

  Populationen måste minska i takt med att energitillgången minskar, men säger man det högt blir man bannlyst i samhället. Vi håller ju redan idag åldringar vid liv trots att de inte egentligen kan ta del av livet eller vill leva längre. Detta är en religion av social klass, alla ska bli 120 år, men de får inte kosta något eller förbruka resurser..

  Miljörörelsen har en lång väg att gå innan de kan tas på allvar av oss övriga. Vindkraftseländet tex släpp detta nu och kom in i matchen!

  SvaraRadera
 6. Ja det blir till att utöka potatislandet framöver ser jag. Sätta lite korn också så att man ialla fall får sig bröd och gröt. Som för hundra år sedan i Sverige eller som idag fast någon annanstans.

  SvaraRadera
 7. Är det ingen som tror på mer lokalproduktion i framtiden? Minns senast när Scan lade ner ett antal slakterier och centraliserade allt till 4 st på hela riket. Djur körs med lastbil till slakteriet och köttet körs sen med lastbil tillbaka till butiker i området. Var är det smarta i detta förutom att spara lönekostnader. Djuren mår inte bättre av långa transporter och inte heller miljön av utsläppen.

  Frågade en grisuppfödare varför han inte säljer lokalt, regler och åter regler sa han. Vi lider under riktigt korkade regler från livsmedelsverk idag som hindrar lokalproduktion. Vilka gnuggar händerna?..

  Caféer får bara servera kaffe och kakor, allt med kött måste köpas in och får inte tillagas. För kött kräver cateringkök... Systematiskt slår man undan all småskalig konkurrans, ICA och de övriga jublar i takt med minskad konkurrens.

  Någonstans måste pendeln slå om? Det vi sysslar med idag är idioti och girighet som kommer att kosta oss allt vi äger till slut. Ser ingen kapitalism i dagens nepotism till näringsliv. Jag vill riva allt och starta om, jag är less på allt korrupt skit i samhället, har med egna ögon sett kommunal korruption och tittat åt andra hållet. Vi är nog i sämre läge som individer idag än under feodalsamhället, individens frihet mosas under det rovgiriga i dagens pseudo kapitalism.

  SvaraRadera
 8. Jag tror det dröjer länge innan vi i Sverige påverkas, så jag kan bara instämma i att detta för tillfället är ett u-landsproblem. Samtidigt borde vissa utvecklingsländer kunna gynnas. Brasilien exporterar bl a sojabönor, Vietnam är efter Thailand den största risexportören i världen. Hur ser det ut i Ukraina?

  SvaraRadera
 9. Förr eller senare slår pendeln tillbaka. Förr eller senare kommer folk skita i reglerna med resultat att de centraliserade slakterierna inte får nog med produkter och får läggas ner.

  Redan idag är det möjligt med kontakter att få tag på svartslaktat kött, men just pga att det inte skall gå att spåra så måste det hanteras svart och utan all form av pappersarbete. Det är synd, för det förstör för de seriösa som lämnar in till lokalt slakteri och på återtag säljer vitt och korrekt direkt till slutkund och skippar grossister och ICA.

  En samhällelig kollaps innebär minskad komplexitet. Förr eller senare upphävs de onödiga reglerna eller så slutar de de facto att tillämpas när resurser för övervakning inte längre räcker till.

  SvaraRadera
 10. Kan tillägga att den dagen det dyker upp ett lokalt slakteri så kommer jag öka köttproduktionen så vi får överskott som inte konsumeras i hushållet och börja sälja. Men än så länge saknas något sådant. Det som finns är 7-8 mil bort vilket jag tycker är för långt för att motivera transporterna.

  Ironiskt nog är det så att när väl någon startar ett tillståndsbaserat gårdsslakteri så får de hur mycket som helst att göra vet jag från platser där det finns. Saknas bara någon med visioner och tillräcklig djurbesättning för att motivera det.

  SvaraRadera
 11. Under andra världskriget var Sverige självförsörjande till 80 %. Vad jag skulle vilja veta är:

  Vilken är självförsörjandegraden idag i Sverige om ett tredje världskrig skulle bryta ut och stoppa all utrikeshandel till och från Sverige?

  Jag har skrivit till div myndigheter och ställt frågan men inte fått några svar annat än i ett fall, ett hånfullt svar typ, "det har du inte med att göra".

  Peter

  SvaraRadera
 12. Liten kommentar rörande svält. Hade för några dagar sedan en diskussion med lite vänner där vi kom in på att folk lämnade Sverige på 1800-talet och flyttade till USA eftersom man alltid var en (dålig)skörd ifrån svält. Då kontrade jag med att säga att nu är vi ett besök på ICA (eller Konsum, Willy, Lidl what ever) från svält. Då sa de i församlingen som hade vuxna barn 16-22år som både hemma att för deras ungar (vilket enligt mig låter som j*vla bortskämda ungar, men har inga egna barn samt bott för länge utan för Europa/USA. Så kan bara vara jag är för hård). Ännu värre för deras ungar (16-22år) som inte kan plocka mat ur frysen, kylskåpet utan det måste serveras för dem annars anklagar de föräldrarna för de låter dem svälta.

  Ska man vara lite småsyrlig så har det moderna samhället gjort att på några generationer man gått från risken med svält på en dålig skörd till risken på svält om någon slutar att laga mat en :-)

  SvaraRadera
 13. Ca 50% gissar jag på, men om vi går tillbaka till att äta samma kost som för 60 år sedan så ökar nog graden en del. Kött på söndag...

  Vilken myndighet svara hånfullt?

  SvaraRadera
 14. Daniel, ja, vad kan man säga... Klipp er och skaffa ett jobb. Ungarna har tyvärr drabbats av bostadsbubblan...

  SvaraRadera
 15. Lokal produktion är effektivare, kanske inte i mantimmar men i byråkrati och transport.

  Endast den billiga fossila energin upprätthåller dagens centraliserade produktion. Känner en som kör bröd, de har 1! enda bageri i hela Sverige, därifrån långtradare till alla regioner och lastbil ut till butik.

  Vi håller på med dårskap idag, jäkla sosse skulle många säga nu. Haha lean produktion och just in time är inte kapitalism, det är pervers kapitalism, riktiga kapitalister skulle skaka på huvudet.

  Det skrämmande med livsmedel är att allt baseras på beställningar vecka från vecka, inga lager finns. Överskott i jordbruket eldas upp eller förgasas till biogas. Man kan ju nalla på årets produktion iofs och att inga bönder kan torka säd med överskott..

  Lagerkostnad är man allergisk mot idag, det kostar hyra och personal.

  Samhället kommer slimma ihjäl sig har jag en känsla av, då verkligheten sällan följer ekonomernas excel matriser.

  Iofs kan man påstå att mat är för billigt om vi slänger hälften idag?..

  SvaraRadera
 16. CornuCopia,

  Såg du TV4 Nyheterna kl 19:06? Mycket intressant inslag om rysk militär upprustning och nya avancerade vapensystem.

  Helt otroligt vilka system ryssarna utvecklar nu om man skall tro TV4 Nyheterna. Nu kan väl ingen längre blunda inför den ryska upprustningen?

  SvaraRadera
 17. Re: 19:10

  Riktigt läskigt inslag om de nya ryska stridsvagnarna som om man får tro ryssarna innehåller teknik som slår ut/manipulerar all flygradar och som underförstått i princip slår ut amerikanska anti-stridsvagnsmissiler. Vore väldigt intressant vad exakt det är för ny teknik i dessa stridsvagnar som så fullständigt gör det amerikanska (och svenska) flygvapnet okapabelt att slå ut rysk stridsförmåga.

  SvaraRadera
 18. Om det blev stopp idag, hur länge skulle Sverige klara sig på det vi har inom landet?

  Korthuset är så skört att det kan bli total stopp snabbt. Saudis kungahus störtas, oljeleveranserna stoppas, det påverkar den globala marknaden med ett tapp på 8 miljoner fat per dag. Nästan 10% av den globala produktionen.

  Sverige håller vad jag läst 3 månaders lager av olja.

  Hur snabbt skulle vi få leva på rovor och potatis?

  Dagens myndigheter och politiker oroar sig mest över andra länder. Vad har vi för intern beredskap? Se Australien, översvämning är nog för att flera ska dö i onödan, de har ändå en fungerande försvarsmakt.

  EU har lager av livsmedel, men EU är stort, ca 500 miljoner pers..

  SvaraRadera
 19. En eloge till TV4 som vågar belysa och göra ett enormt bra reportage om den ryska upprustningen. Lär bli debatt i riksdagen om detta, sanna mina ord!

  Gick nog en rysning genom varje JAS-pilots kropp när de såg detta inslag, om de inte redan känner till tekniken.

  Själv undrar man om ryssarna inte kommer att försöka utveckla dessa system? Vad händer om man lyckas implementera tekniken inom flottan? En ren och skär mardröm för det svenska försvaret, och alla med en kustlinje i så fall.

  SvaraRadera
 20. Tack CornuCopia för bra inlägg om ryska försvaret senaste veckorna.

  Måste säga att man fick lite intryck av "vargen kommer" med dina inlägg om mitralis-klassen, Ivar Gregor, m.m men efter att ha tittat på TV4 idag på de egna militära system som ryssarna nu utvecklar så fullständigt häpnar man ju.

  SvaraRadera
 21. Nu förstår man vart den ryska ökningen av försvarsbudgeten om 60 % gått. Enligt nyheterna skall systemen ha använts i Georgien-kriget och det låter väl inte helt otroligt. Jag har länge undrat över hur man kunde vinna i Georgien på 5 dagar när Afghanistan tog 5 år och slutade med nederlag.

  Frågan är nu, hur kommer svenska riksdagen agera på detta? Ytterligare neddragningar?

  Det är detta CornuCopia och ett fåtal officerare varnat om.

  SvaraRadera
 22. För att återgå till maten:
  Ni (du?)som tror att vi kommer att svälta ihjäl som flugor: Redan dom gamla kineserna hade lokalsamhällen som kunde föda en befolkningstäthet långt överstigande dagens (utan skörd från omkringliggande landsbygd eller import från andra länder) Med dagens teknologi och kunskap borde man väl kunna göra ännu bättre?
  Vad gäller Sverige: varje invånare har ca 50000kvm, räkna med hälften om man tar bort fjälltrakter mm.På några hundra kvadratmeter kan man producera t.ex. kaniner så det räcker och blir över...(djäkligt gott om man tillagar på rätt sätt- ungsstekta med vin..:-)
  Själv räds jag inte det minsta en framtida matbrist.

  /GeCe

  SvaraRadera
 23. I Sverige har vi på mindre än 100 år förlorat utvecklad överlevnadskunskap som tagit oss 1000-tals år att förvärva. Överlevnad idag är en helgkurs, cool kniv och LED-lampa i EDC.

  Överlevnad igår var mat på bordet, tak över huvudet och samarbete med grannarna. Hårt slit, förtänksamhet, planering, noga överförd kunskap och erfarenhet i generationer, gör först och vila sedan, mer jobb och mindre gnäll.

  Då fanns en ko i varannan gård. Idag finns kött- och mjölkfabriker som stängs pga att någon girig jä-el blandar skit i fodret.

  SvaraRadera
 24. Nordlandsdagar,

  Bodde 8 år på landet men är nu tillbaka i stan igen, har fått upp ögonen för stadsfolk. Mer opraktiska och bekväma människor finns inte. En jag känner klagade på att det tog tid att skrapa rutan då han skulle till affären, en promenad på max 15 minuter t/r..

  Eller folk som fastnar på tågen i 8 timmar, ingen matsäck, eller dryck..Tågen ska rulla trots 3 meters snövallar på banvallen.

  Det blir "kaos" "katastrof" när det är normal vinter i Sverige. Hur ska det då bli vid riktig katastrof? Den lokala ICAn är tömd på 2 dygn max...

  Men det skulle vara bra om kvartalsekonomerna i innerstan drabbas av kvartalsekonomin själva.

  Jag har upplevt elavbrott i 10 dygn i januari och endast en braskamin som backup. Tursamt hade jag en granne som eldade med ved fortfarande. Det fick iaf mig att sluta vara naiv inför verkligheten. Allt blev manuellt, vatten hämtning, uppvärmning, disk, tvätt.. Men vilken gemenskap som skapades under 10 dar, vilket underbart samarbete som utvecklades i grannskapet.

  Vi borde åtminstone återinföra sommarkollo åt ungarna..

  SvaraRadera
 25. Re Ryssland. Har inte TV, kan inte se TV4. Pratar ni möjligen om Arena-systemet, en millimeterradar som detekterar inkommande pansarvärnsmissiler och skjuter ner dessa. Nämnde detta i förbifarten mitt inlägg om den ryska marina invasionskapaciteten. Finns länk till inslaget?

  Generellt är ryssarna väldigt duktiga på att ta fram aktiva motmedel, nämnde t ex de automatiserade system man har i flottan för att skjuta ner inkommande robotar.

  SvaraRadera
 26. OK, såg inslaget på nätet. Var väl mest ett förlöjligande av den ryska upprustningen. Maskirovka, inklusive skenmål är en stark rysk tradition, men de är idag mer avancerade för att även framstå som mål för sensorer etc.

  SvaraRadera
 27. Uppblåsbara underbara Barbara..

  SvaraRadera
 28. Re: Ryssland, traditionellt har ryssarna alltid varit mycket skickliga vapenkonstruktörer och ryska vapen brukar vara både effektiva samt pålitliga. Man skall också minnas att då amerikanerna spöat skiten ur motståndare utrustade med rysk materiel har det alltid handlat om att den ryska materielen varit exportmateriel som inte är av samma standard som den materiel som ryssen tillverkar för eget behov samt det enkla faktum att det alltid handlat om motståndare som inte direkt är ledd eller utbildad till samma standard som ryska trupper. Ryssen kan slåss, de har bra materiel samt det finns massor med ryssar och traditionellt har det inte haft någon större betydelse hur mycket ryssar stryker med för att ryssen skall uppnå sitt mål och just där är de totalt överlägsna de flesta i väst som inte kan acceptera det faktum att strid utan undantag betyder att soldater stupar i något skede....

  En liten anektdot, lär ha varit så att då engelsmännen stolta visade sitt allt annat än enkla SA80 åt en viss herr Kalashnikov, lär denne ha konstaterat att engelsmännen måste ha mycket intelligenta soldater ;)

  SvaraRadera
 29. Den ryska upprustningen är trams. Under sovjettiden har ryssarna 80 000 stridsvagnar placerade i östtyskland redo att rulla över gränsen. Idag har man inte 80 000 utan ett par hundra stridsvagnar vid gränsen mot EU. Ryssland har bra utrsutning men fruktansvärt lite. S400 finns texbara kring Moskva. Flygvapnet är är ett skämt, mot japan finns ett fåtal Su37 och runt moskva finns ytterligare ett dussintal.

  Ryssarna har bra utrsutning, men fruktansvärt lite av den.

  Sverige har fler JAs 39 Gripen än Ryssland har fungerade Su37

  SvaraRadera
 30. Under Sovjet-tiden hade alltså ryssarna 80 000 stridsvagnar i Östtyskland.

  I sovjet fanns 1 600 MiG-29, 500 MiG-31 och 680 Su-27.

  Vad gäller det ryska flygvapnet har man de senaste 20 åren byggt följande: 10 stycken Su-37, 16 stycken Su-34, 24 stycken Su-33, 3 stycken Mig 35, 1 styck Su-47.

  På samma tid som Sverige byggt 219 Jas 39 Gripen har alltså ryssarna byggt 54 moderna stridsflygplan. De 1 600 Su-27 man hade under sovjettiden motsvarar inte ens F15 i stridsförmåga och är ingen match mot gripen.

  Att täcka hela det ryska luftrummet har alltså ryssarna idag 54 moderna stridsflyg och 2 800 halvt sönderrostade 30 år gamla "inte ens F15 kvalitet" sovjetiska plan.

  SvaraRadera
 31. Det ryska stridsflyget har förövrigt varit på tillbakagången de senaste 40 åren.

  Under sovjets militära storhetstid i slutet av 60-talet hade man över 10 000 operativa MiG-21.

  I början av 70-talet slog den första vågen av ekonomisk kris mot Sovjet och den uppdaterade MiG-29 kom bara att produceras i 1600 exemplar.
  1989 kom naturligtvis nådastötten för det ryska stridsflyget och under de kommande 10 åren byggdes i praktiken ingenting och underhållet av befintligt material var extremt bristfälligt. Som resultat har Ryssland de senaste 20 åren inte byggt mer än 60 moderna stridsflyg för egen räkning. Dessa skall räcka för att täcka luftrummet mot Alaska/Japan/Kina/Indien/"mellanöstern"/EU/norra ishavet.

  Visserligen har man säkerligen drygt 1 000 halvt underhållna 30 år gamla sovjetiska stridsflyg, men dessa sätter man bara in i händelse av nationell katastrof.

  Ryssland har, avseende modernt stridsflyg, endast en 1/3 så många flygplan som Sverige kan mobilisera.

  Liknande "tragiska" (glädjande) sönderfall har skett i den ryska flottan och inte minst inom den ryska armen.

  SvaraRadera
 32. Joakim Persson2011-01-09 00:25

  Anonym 20:31 är inne på rätt spår.

  Vi är oerhört bekväma av oss och blir därför chockade även av små kriser. Men -- vänd på steken. Detta innebär i själva verket att vi har _enorma mänskliga reserver_ den dag skiten brakar loss.

  Fundera på saken. Vi jobbar mindre än 8 timmar om dagen per vuxen, och mycket av detta "jobb" är inte direkt livsnödvändigt. Detta gör vi för att vårt välstånd sedan den industriella revolutionen vuxit något oerhört. Detta betyder att vi på riktigt har enorm kapacitet att gå in i "low power mode" _om_ det skulle behövas.

  Exempelvis: Jag (och många många andra) jobbar med mikroelektronik och datorsystem. Om allt verkligen skulle börja braka ihop, så kan vi ge järnet och lägga 12-16 timmar om dan på att jobba med energisystem (elnät, kraftproduktion, ...) utan att behöva skola om oss alltför mycket. Alla kan gå upp 50% i arbetstid, och i en rejäl krissituation kommer det att finnas betydligt mer arbete än arbetskraft.

  Därför kommer vi inte att nå någon ny domedag, matkris/peak oil till trots. Detta resonemang kan gott utvecklas...

  SvaraRadera
 33. Re Joakim P:

  Folket i dag är för bortklemat för att kunna bita ihop vid en krissituation. Klaga, klaga är melodin ...

  Svensson har helt enkelt haft det för bra allt för länge.

  SvaraRadera
 34. Detta är en av anledningarna till att din blogg ligger i toppen på min lista.

  "jag hade fel" ser man inte många spekulanter skriva så rakt ut.

  värt en hel del cred enligt mig. Alla har vi fel då och då, dock är det långt ifrån alla som erkänner det. Lika sälland för sig själv som för andra.

  keep it up.

  SvaraRadera
 35. Denna kommentarstråd (mat delen) får mig att tänka på starten av bokserien "Foundation" (Stiftelsen på svenska).

  Likheterna finns där, även fast det var på en grovt mycket större nivå i böckerna (det som återfinns i böckerna är en grovt övercentraliserad Planet i "mitten" av ett stort antal yttre planeter som tillhandahöll centralplaneten med mat o dylikt)

  Läsvärda böcker i vilket fall som helst =)

  SvaraRadera
 36. Centraliseringen skedde först inom politiken, staten tog på sig mer och mer av ansvar, Sverige blev mer socialistiskt under 1960-1970-talet.
  Nu följer näringslivet efter, men de kallar det för kostnadseffektivisering.

  Likt förbenat är det individens frihet som minskar, ser inte det kapitalistiska i oligopol. Snart har vi nog bara 2 grossister och max 2 matkedjor, ett slakteri, ett bageri etc

  Man kan bara hoppas att energibristen i framtiden tvingar samhället till en mer redundant och diversifierad livsmedelsproduktion. Samlar man all produktion i få enheter ökar sårbarheten och priserna kan kontrolleras av få.

  Men man hör inga protester i Sverige, vi är väl upptagna med att leva vårt låtsas rikemansliv med lån och skulder.

  Se hur stadskärnorna urholkas pga alla mega köpcentrum utanför städerna, även det en centralisering och negativt för sysselsättningen totalt.

  Samhället kommer att effektivisera bort 40% av arbetskraften, resten outsourcas till billiga länder. Frågan är vad vi ska leva av till slut?

  SvaraRadera
 37. Joakim Persson2011-01-09 12:23

  Anonym 12:16: Som vanligt handlar det om vad man ser och vad man inte ser. Med effektivare varudistribution ökar konsumenternas köpkraft.

  Och utarmning av stadskärnorna låter hemskt, men jag vet inte vad som konkret menas med det? Malmö är tex en betydligt mer levande stad idag än 1990, trots massiv expansion och stora köplador i söder. Jag tror detsamma gäller andra stora städer också.

  Så det är trams att anta att effektivare produktion och distribution gör oss fattigare. Det är precis tvärtom, som helhet vore vi fattigare om alla skulle odla sin egen mat och skaffa fram sitt eget bränsle.

  Det faktum att vi med en ganska stel arbetsmarknad råkar ut för arbetslöshet kan vändas -- i ett krisläge har vi enorma reserver att ta av. Självklart blir vi alla då fattigare, och kommer inte att kunna konsumera lika mycket, men något problem med sysselsättningen kommer vi inte att ha.

  Släpp outsourcingspöket. Det finns jobb till de som vet hur man kan skapa mervärde.

  SvaraRadera
 38. Nej, Majsucopias veteprisspekulation har vi som tur är inte missat och verkligen inte glömt. Det var ju en av fjolårets höjdpunkter på den här bloggen!

  Och vi har redan konstaterat att Eric deCarbonnel var förra årets största tokgissare. Men till skillnad från bankernas analytiker så tjänar han inte sexsiffrigt i månaden på sina felgissningar, lika lite som Mister Korn på sina veteprisgissningar.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 39. För er som förespråkar en större egenhushållning kan följande data vara tänkvärda:
  År 1914 gick 50% av varje intjänad tusenlapp till att förse oss med mat.
  år 1930 räckte det med 40%.
  Nu är det ca 12% av varje intjänad tusenlapp som går till maten på bordet.
  Tack vara att bönderna producerar mer och vi gör annat än hjälper till med skörden!/Oppti

  SvaraRadera
 40. Men du "opptimisten", jag förstår inte varför du tar upp den där tusenlappen. Som om resultatet bleve något annat med en hundralapp ... ?

  Dessutom får bönderna bara en bråkdel av vad maten kostar i butik. Och nästan allt bönderna tjänar går till skatter och räntor ...

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 41. Oppti är som en kattunge, vägrar öppna ögonen för verkligheten.

  Finns det nåt värre än optimister, likt strutsar vägrar de förstå och ta in verkligheten.

  Curlingungar och barn av Palme..

  SvaraRadera
 42. Livsmedelkris nu?

  http://www.eutimes.net/2011/01/obama-orders-military-to-prepare-for-spring-food-riots/

  SvaraRadera