Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2011-01-19 16:58

Krugman och Sveriges Radio om peak oil

Via bloggrannen Osunt får vi tipset att Sveriges Radios program Klotet tog upp peak oil. Det finns en rätt omfattande text på SR:s websajt för den som inte orkar lyssna på hela inslaget.

Kjell Aleklett är förstås med, liksom för många lite mindre kände Gunnar Agfors. Ett citat:

"Kjell Aleklett anser att IEA förlitar sig på uppblåsta och allt för optimistiska produktionssiffror, särskilt från OPEC-länderna som har mycket att vinna att överdriva sina tillgångar. Och han får medhåll från svensk oljeindustris nestor Gunnar Agfors. Han var med om att bygga upp de första svenska raffinaderierna och har lett flera oljebolags sökande efter det svarta guldet. Agfors håller med om att världens oljeresurser är grovt överdrivna eftersom OPEC-länderna av politiska skäl rapporterar betydligt större reserver än de i själva verket besitter och att detta är välkänt i branschen."

Jag har upprepade gånger försökt förklara för de kära läsarna att OPEC:s oljereserver är fria fantasier, och det är ju positivt att "svensk oljeindustris nestor" instämmer i detta. Tyvärr så fyller OPEC:s lögner sin funktion eftersom de flesta av fårket tror på dessa siffror från diktaturer eller halvdiktaturer utan någon som helst transparens. Transparenta demokratier skriver ner sina oljereserver av och till, medan OPEC-länderna bara skriver upp dem, oavsett hur mycket olja de utvinner.

Via bloggrannen Flute kan vi också läsa att den inte helt okände ekonomen och pristagaren av Riksbankens pris i ekonomisk "vetenskap" till Alfred Nobels förfäran, Paul Krugman, numera medger att peak oil inträffat.

Paul Krugman menar dock att detta på inget sätt stoppa fortsatt evig ekonomisk tillväxt i en ändlig värld, men säger iaf att vi måste förändra våra liv och alltså inte bara kan fortsätta enligt business-as-usual.

"It will require that we gradually change the way we live, adapting our economy and our lifestyles to the reality of more expensive resources."

Som jag ständigt upprepar. Det enda vi kan vara säkra på gällande peak oil är förändring. De som tror att inget kommer ändras kommer få släpas skrikandes och sparkandes in i framtiden. I en del fall tyvärr bokstavligt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Vad tror du konsekvenserna av en nedskrivning av OPECs reserver hade blivit?

  SvaraRadera
 2. Det är förstås en hypotetisk fråga, eftersom det helt enkelt inte kommer hända.

  Total panik, börskrascher, tandagnisslan och varnagel.

  SvaraRadera
 3. USA (Fox) anser nu att det är på tiden att Irakierna betalar tillbaka dom i Olja då USA ställt upp för det irakiska folket under dom senaste 5 åren. Skrattretande

  http://www.talkbytes.com/sean-hannity-u-s-should-invade-kuwait-iraq-steal-their-oil/

  SvaraRadera
 4. Verkar som att vi även har en Peak havre. Iom dagens uppgång på drygt 8% i X4:an har jag 100% på en månad och förmår mig inte att casha hem. Har nämligen onda aningar om kornbodarnas lager.

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte på någon total panik vid en nedskrivning av OPECs reserver eftersom detta är ett såpass välkänt faktum sedan många år tillbaka. Inte minst sedan Saudis tidigare oljeminister talat ur skägget.

  SvaraRadera
 6. Om EU minskar sina koldioxidutsläpp med 20-30% motsvarar det vad kina släpper ut på 2-3 veckor. Kan det verkligen stämma. Det ger ju lite perspektiv.

  SvaraRadera
 7. Och här springer Sverige och säljer ut sina skogs- och malmtillgångar till Kina. Kommer vi inte att behöva dem själva kanske? Mina barn ska lära sig kinesiska. Kan vara bra att kunna när Sverige är en kinesisk provins.

  SvaraRadera
 8. Miljöfanatikernas argumentation slutar ALLTID med "Vi måste ge mer makt till politikerna så dom kan ta tag i det här, och vi måste också göra uppoffringar, stora uppoffringar, redan nu. Rent konkret betala mer skatt, annars går jorden under och helvetet kommer knacka på din dörr."

  Någon mer som märkt att lösningen på alla jordens problem är att betala mer skatt och låta staten totalstyra folk? Inte? Då är ni inte tillräckligt observanta.

  SvaraRadera
 9. En del lever i total förnekelse.

  "Det borde vara betydligt lägre", säger Svenska Petroleuminstitutets vd Ulf Svahn som inte har någon riktigt bra förklaring till det höga bensinpriset.

  http://www.dt.se/nyheter/dalarna/article857226.ec
  e?

  Citatet finns i en massa tidningar. Radetzki och Svahn får nog inga nobelpris. Dem gillar väl varandra?

  Ja, jag är miljötaliban så gott det går men jag har slutat hoppas på politiker. Ialla fall på dem som majoriteten väljer. Var och en får tyvärr sköta sitt och hoppas på det bästa men gnälla på skatterna hjälper föga mot PeakOil eller klimatförändringarna.

  SvaraRadera
 10. Kan inte nån sammanställa alla Svahn's tokiga uttalanden med bensinpriset i bakgrunden?

  SvaraRadera
 11. Lyssna på Mises.Org eller dö2011-01-19 23:12

  Varje kommentar innehållande Krugman får det gärna medfölja en Disclaimer om att hans vanföreställningar är orsaken till dagens finansiella situation. Att han nämner PO kan jag endast tolka som att han hittat ett sätt att få folk att betala mer i skatt.

  SvaraRadera
 12. re: anonym 20:23

  Du är verkligen patetisk. Då kineserna kan förädla malmen bättre än svenskarna så blir väl den totala nyttan större för oss alla?

  Har du tänkt på att många saker du har hemma, dina kläder du har på dig och mycket annat kommer just från Kina. Står det "Made in Sweden" på många av dina fåniga ting hemma?

  SvaraRadera
 13. Kan kall fusion vara lösningen?
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3073394.ece

  SvaraRadera
 14. De värsta skriken kanske kommer från offren för nu pågående och framtida krig om olja och andra resurser? Skulle tro att pashtunska bergsbor och kongolesiska kvinnor är värre utsatta än svenskar som inte har något värre än en ohållbar skuld att kånka på. Den känns nog mest i den sårade självkänslan, medan kroppen klarar sig utan skråmor.

  SvaraRadera
 15. Re: Anonym 08:23

  Patetisk. Ja, jag tänker inte sänka mig till fåniga personangrepp. Trams.

  När oljan, och därmed den billiga transporten, är slut så lär det inte bli någon större nytta för oss med den fantastiska förädlingen i Kina. Bättre då att vi lär oss bättre förädling av våra naturresurser här, lokalt. Och att återvinna det dessutom.

  Vad kläder och fåniga ting anbelangar, så drar du alltså utan någon som helst kännedom om min person slutsatsen att jag köper kläder gjorda i Kina och har en massa fåniga ting hemma. Alla är inte torsk på att hamstra billiga prylar. Eller ens platt-TV när nu tjock-TV:n ändå funkar.

  Fånigt, sa Bill. Patetiskt, sa Bull.

  Anonym 20:23

  SvaraRadera