Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2011-01-14 07:35

Konsekvenser av manipulerad KPI

Man kan fråga sig varför det är så viktigt att KPI rapporteras korrekt, istället för de allt mer manipulerade siffror som rapporteras världen över?

Även om KPI inte är ett korrekt mått på inflation, utan bara på prisökningar för en helt orimlig livssituation, så används KPI som underlag för bland annat styrräntor, uppräkningar av pensioner och sociala ersättningar, räntan på inflationsjusterade realränteobligationer, löner och justerade anslag och budgetar. Och för beräkningen av BNP.

KPI underrapporteras generellt, och det medför att vi får för låga styrräntor från centralbankerna vilket leder till bubblor. I de länder där KPI används för att räkna upp pensioner får successivt pensionärer mindre köpkraft. Detta drabbar även löntagare som trots ständiga löneökningar inte lyckas få väsentligt bättre ekonomi.

Vad som annars verkar vettigt, realränteobligationer och mer specifikt Riksgäldens realräntekonton avkastar för låg ränta. Obligationerna handlas åtminstone på en marknad, och kan marknadsmässigt justeras, men realräntekontot baserar sig helt på KPI, och marknaden kan inte göra något åt det.

Stater och myndigheter behöver inte heller öka anslag i samma takt som de hade behövt för att korrekt korrigera för inflationen.

I slutändan sparar staten pengar även om välfärdstjänster och andra statliga tjänster successivt försämras pga inflationen. Men det är smygande och osynligt. Man kan alltid peka på att man faktiskt höjde anslagen till skolan, och då accepterar de flesta detta men förstår ändå inte varför man fortfarande inte hade råd med nya skolböcker...

Nedan kan man se amerikanska Shadowstats jämförelse mellan nuvarande amerikanska KPI (eng CPI) och tidigare omanipulerade version.

Som synes är detta en enorm skillnad, och i USA räknas bland annat den statliga pensionen social security upp med inflationen. Att så här kraftigt manipulera ner siffrorna sparar enorma summor. 2005-2008 hade USA rent av hyperinflation enligt korrekt sätt att räkna på, dvs över 10% i inflation.

Det här får andra konsekvenser. BNP (eng GDP) beräknas nämligen realt. BNP justeras ner med den sk BNP-deflatorn som ungefär är KPI. Ett lands BNP ökar inte realt om det beror på inflation. Så när man manipulerat ner KPI kan man få en recession att se ut som ekonomisk tillväxt.

Funderat på över det där med jobless growth eller för den delen foodless recovery, hur man kunde ha tillväxt utan att det skapaes jobb i t ex USA? Så här ser BNP-siffrorna ut för USA när man bland annat justerat för korrekt BNP-deflator. Från Shadowstats.

Whoops. Undantaget en kort period 2004 så har USA legat i recession sedan IT-bubblan sprack. Inte konstigt att underskotten exploderar och att man fick den skuldbubbla som ledde till finanskrisen. Enda sättet att upprätta hålla den levnadsstandard som rapporterna om en positivt amerikansk ekonomi borde innebära var att skuldsätta sig. Det var ju trots allt goda tider, strålande tider.

Allt detta visar på hur viktigt det är att inte manipulera statistiken.

Nu kanske inte svensk KPI är lika manipulerad som den amerikanska, men man använder motsvarande generella beräkningsmetoder. Stiger en vara i pris så minskar man dess vikt i index, t ex vårdkostnader och medicin. KPI-beräkningen förutsätter alltså att om medicin stiger i pris så ligger folk hemma och tittar på en ny platt-TV (som faller i pris) istället för att ta sin medicin när de är sjuka, detta inkluderat personer med livsfarliga hjärtsjukdomar, diabetes, cancer mm. Tror inte det.

Man har även kvalitetsjusteringar. Även om en platt-TV än idag kostar minst dubbelt så mycket som en gammal fet-TV, så kostar den antagligen mindre än en gammal fet-TV i KPI-beräkningen. För den är ju så mycket bättre (=tunnare, högre upplösng etc även om det är exakt samma TV-program du tittar på). Att du som köpare av en TV måste hosta upp mer pengar idag än för 10 år sedan, då det i princip inte finns någon fet-TV att köpa längre, är ovidkommande. Så när man försöker leva upp till bilden av den materiella standard som krävs av oss, så blir det mindre och mindre kvar i plånboken i praktiken, trots att KPI påstår att priserna knappt ökar. Inte konstigt att svensken känner sig tvungen att skuldsätta sig mer och mer.

Men i USA har man också tillämpat direkta bedrägerier i beräkningarna. När priset på nya bilar steg för mycket i pris strök man dem helt enkelt ur KPI och sade att folk får köpa begagnat istället, och begagnade bilar kostar ju bara hälften, så där åkte KPI ner väldigt kraftigt på över en natt halverade bilpriser... Och så håller det på. Det finns olika grader i helvetet.

Som investerare kan man helt enkelt inte lita på att makrosiffror om att t ex amerikansk återhämtning är korrekta. Skall man tro Shadowstats är USA fortfarande i permarecession, och det får allvarliga konsekvenser i praktiken. Någon verklig återhämtning i ekonomin är inte i sikte.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

40 kommentarer:

 1. Lysande post!
  Så USA har knappt orkat generera tillväxt efter sin Peak Oil.
  Mycket intressant.

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt skrivet/Goldmann

  SvaraRadera
 3. Måste bara kommentera eftersom du väldigt ofta hakar upp dig på just "platt TV" som exempel på "lyxkonsumtion" ?

  För 10-15 år sen, när Fet TV var norm, kostade en 32"-are med bra ljud bild osv ca 7000-10000 kr
  Idag kostar en 32" are med samma specifikation (relativt sett) 4000-6000 kr

  Det är alltid vanskligt att jämföra teknik över decennier, men just TV apparater har rasat i pris, de enda undantagen, än så länge, är riktigt små apparater på 20 tum eller mindre som fortfarande kostar 2000-4000 kr - men det är nog pga små volymer - rent produktionsmässigt är dom billigare att tillverka

  /K

  SvaraRadera
 4. Du är en klippa, en maktfaktor i den svenska opinionsbildningen och som barnet i sagan om Kejsarens nya kläder. Tack för att du finns.

  SvaraRadera
 5. Klas, du har missat hela poängen med platt TV. Eftersom de har fallit extremt mycket i pris de senaste åren har man velat väga in platt TV apparater extra mycket i KPI för att hålla KPI:t lågt.

  Det har inte med lyxkonsumtion att ha en platt TV.

  SvaraRadera
 6. Det där med platt-TV är nog inte Cornucopias starkaste gren. Han har ju vare sig ett platt eller en tjock teve :-)

  I övrigt gav inlägget ytterligare ammunition i kritiken mot hur inflationen beräknas.
  Inflation, lika med KPI, - inte bra!
  Inflation, lika med stigande börs och bostadspriser, - jättebra!
  Härliga tider, strålande tider!
  Mvh
  Bosse

  SvaraRadera
 7. Enastående inlägg!

  Hade detta varit en nyhet i gammelmedia så hade det nog tom kunnat kallas för scoop.
  För ett scoop är det!

  Har du några exempel på hur vi i Sverige har justerat ner respektive upp några varors vikt i KPI beräkningen så man kan se svart på vitt hur man manipulerar statistiken?

  Vore väldigt intressant om det gick att göra motsvarande KPI beräkning för Sverige.

  SvaraRadera
 8. Suveränt scoop, Cornu! Man undrar hur länge detta bedrägeri kan fortsätta. Allt från KPI till arbetslöshetsstatistik, obligationsköp mm manipuleras. På senare tid undrar jag även om inte USA även försöker manipulera ner oljepriset också. Skillnaden i pris mellan WTI och Brent-olja blir bara större och större.

  /Krille

  SvaraRadera
 9. hushållens räntekostnader är en post i KPI (om jag inte missminner mig), det innebär att sänkt ränta kan ge lägre KPI.
  helt magiskt, mer pengar/krediter ger lägre "inflation"...underbart

  SvaraRadera
 10. Filmen "Economic of happiness" har premiär idag i USA. Ladda ned pdf-en http://theeconomicsofhappiness.org/get-active-what-we-can-do. Så finns där inloggningsuppgifter till vimeo. Så kan man se hela filmen. Tyvärr inte i fullformat men fulllängd. Lite off topic men ett bra fredagsnöje i anti-tillväxt andan i en ändlig värld.

  SvaraRadera
 11. Ännu en höjdare på en enastående blogg.
  Tack Cornu!

  SvaraRadera
 12. Var hittar man sammansättningen av KPI, och helst också hur sammansättningen förändrats över tid?

  SvaraRadera
 13. Fast det där med viktningen är ju lite överdrivet. Om man nu ska vikta om så blir det ju automatisk så att man viktar ner saker som gått upp och viktar upp saker som gått ner.
  Det skulle nog bli en dålig varukorg med tiden om man aldrig viktade om.

  Ogla

  SvaraRadera
 14. Gustav Erikson2011-01-14 10:19

  Saxat från text-tv.

  "Fler skuldsatta förlorar bostaden

  Fler än tidigare fick bostaden utmätt
  och såld på exekutiv auktion i fjol.
  Under hela 2010 sålde Kronofogde-
  myndigheten 30 procent fler fastig-
  heter och bostadsrätter än året innan

  Totalt såldes 1.129 fastigheter och
  bostadsrätter på exekutiv auktion
  under fjolåret. 2009 var siffran 864.

  Enligt Ingela Pedersén, ordförande i
  Yrkesföreningen för budget- och skuld-
  rådgivare är de allra flesta som
  drabbas "vanligt folk" som blivit
  sjuka, arbetslösa eller haft en firma
  som gått i konkurs."

  SvaraRadera
 15. Jaja, men vem åker ur i Lets Dance? Det är ju det jag vill veta, inte en jäkla massa grafer med grejer som man inte fattar.


  Allvarligt, tack som tusan för dessa siffror, extremt intressant att se.

  SvaraRadera
 16. Krisen har dolts men den är aktiv även i Sverige, horder står utan jobb och kronofogden har ATH i sysselsättning.

  Det patetiska är att alla löntagare gått på luringen att krisen är över och lånar glatt upp på huset till ROT. Borg för en väldigt farlig och kortsiktig politik nu. Fröken Reinfeldt hörs eller syns inte av.

  Krisen samlar kraft och kommer slå som en slägga i det svenska samhället, de ignoranta svenskarna kommer att drabbas av en chock igen.

  Men denna kommande kris blir den sista för det moderna Sverige, pengarna är slut och samhället urhålkat, det är bara ett tomt skal kvar.

  Ska vi gissa att politiker och bankirer kommer bli villebråd i framtiden? Pöbelväldet kommer bli ursinniga att deras liv var en stor bluff. Typ som den gode Sovjetmedborgarens vaknande när muren föll, hela livet var en lögn..

  SvaraRadera
 17. Vad är det för fler data och statistik som vi kan ana är manipulerade för tillfället? Vore väldigt intressant med en artikelserie om olika former av ekonomisk manipulation, både inhemsk och från andra länder.

  SvaraRadera
 18. Apropå ett annat amerikanskt fenomen med foreclosures, har ni märkt att bankerna rekommenderar "strategic default" till sina rikare kunder och att de själv utför liknande processer?

  Detta kan jämföras med retoriken som man använder mot vanliga kunder, vilka man belägger med skuld och skam i att bryta ett kontrakt.

  Vore intressant om man kan hitta några motsvarande exempel där svenska banker gör strategiska defaults eller tipsare sina rikare kunder om detta, och hur deras myndighetskommunikation ser ut mot kunder som inte klarar sina betalningsåtaganden.

  SvaraRadera
 19. Cornu, har du någon källa på hur KPI beräknas i sverige?

  Jag hittade detta dokument: http://www.scb.se/statistik/PR/PR0101/handbok.pdf

  men hittar vid en hastig granskning inte någon tydlig sådan mekanism som du beskriver. Om du kan hänvisa mig till relevant sektion vore jag väldigt tacksam.

  SvaraRadera
 20. Mycket bra skrivet Cornucopia!
  Vem tjänar egentligen på de här manipulationerna?
  När det finns förlorare brukar det ju finnas vinnare också.

  Också skogsägare

  SvaraRadera
 21. Nu är ju detta inte Cornucopias egen analys utan den är kopierad rakt av från Chris Martensons Crash Course, närmare bestämt del 16 som finns här;

  http://www.youtube.com/watch?v=zPkTItOXuN0&feature=channel

  /Mackan

  SvaraRadera
 22. Snälla någon, det här är inget nytt. Att många skriver om det stärker väl snarare att det här stämmer. Jag har känt till det här sedan 2006-2007 någon gång, så det är inte direkt något scoop.

  Har dock inte läst Martenssons variant.

  SvaraRadera
 23. Cornu, Det stora i din bedrift ligger inte i att det är nytt, utan att du som en medelstor opinonsbildare tar upp denna viktiga fråga så att så många som möjligt inser hur det verkligen ligger till.

  Men uppenbarligen är det nytt för en hel del av dina läsare vilket visar att detta verkligen behöver tas upp för debatt.

  SvaraRadera
 24. Tror du överdriver min storhet. Medelliten opinionsbildare kanske passar bättre.

  SvaraRadera
 25. Såg den på TV igår, Fun with Dick and Jane, en bättre samtida filmisk beskrivning är svårt att hitta. Snart har vi det på det sättet när vi ser fler kollapser. Måste ses.

  SvaraRadera
 26. Kort sagt så behövs det ett nytt ekonomiskt system, som inte bygger på evigt ökande skuldsättning. Fast frågan är vem som då sitter vid rodret.
  /Farfar

  SvaraRadera
 27. Medelliten opinionsbildare med en stor-opinionsbildares attityd :)

  Nä, tack för inlägget!

  SvaraRadera
 28. Farfar: Ingen ska sitta vid rodret eftersom det som krävs för att vända det är att penningexpansion förbjuds.Detta kräver som konsekvens att välfärdsstaten avskaffas eftersom den blir omöjlig att finansiera pga sin inbyggda ineffektivitet.
  Frågan är snarare hur man ens ska kunna finansiera en nattväktarstat då saker som inte konkurrensutsätts till slut går under.

  SvaraRadera
 29. Jag har inte heller någon tv! Skönt att slippa se SVTs och mainstreammedias politiskt korrekta hjärntvättsdynga. Kan tänka mig en projektor dock, för att se på film.

  SvaraRadera
 30. 20:17, du vet om att du inte behöver koppla in din TV till någon antenn, box etc, utan faktiskt kan använda den till att enbart titta på t ex film. TV-avgift får du betala ändå.

  När vi renoverade huset drog vi inte in några antennkablar, så hur vi än gör så kan vi inte se på TV. Den kan dock med fördel användas för att titta på film. Synd bara på TV-avgifter, nyttjar iofs SVT Play ibland så det får man ta.

  SvaraRadera
 31. Tack för en mycket välskriven och informativ text...

  SvaraRadera
 32. Tack Cornu som vanligt mycket välskrivet, kanske inget nytt men det glädjer mig mycket att du ger det lite uppmärksamhet.. En fundering bara när ger du dig i kamp med Universitets/Högskole utbildnings inflations träsket??

  Mvh Mattias, Upsala

  SvaraRadera
 33. Om jag fattat det rätt så ingår livsmedel med 13 % i KPI. Livsmedel ökar nu snabbt i pris (kapitalet klarar sig inte med vapen utan nu är det matspekulation som gäller) Den fattige använder betydligt mer än 13 % av inkomsten till livsmedel. Alltså inflationen är olika för fattig och rik och det är de fattiga vi måste måna om om inte allt ska spricka

  SvaraRadera
 34. Detta är bland det bästa jag läst i ämnet. Otroligt välskrivet och klarsynt. Tänk om någon av Sveriges tidningar, t ex SVD, kunde publicera detta. Det skulle säkert öppna ögonen på många som idag går omkring och blundar...

  SvaraRadera
 35. Det här är ju knappast en nyhet för folk som ens är ytligt intresserade av ekonomi. Om man kollar på t.ex basbeloppen som är till grund för sådant som sjukersättningar och pensioner så räkas de upp med några promille per år medans KPI ökar med några procent per år medans M3 ökar med tio procent per år. Grejen är att de flesta svenskar helt enkelt inte är intelligenta nog att förstå pengasystemet och en liten intelligent och insatt minoritet är hopplöst utklassad i en mediadriven massdemokrati. Hur varnar man folk för koncept de inte ens förstår innebörden av?

  När jag har försökt förklara hur det funkar för vanligt folk har det oftast slutat med att de frågar "men hur hjälper det här mig att låna massor med pengar så jag kan köpa bostadsrätten/huset/båten/osv jag vill ha?". SUCK!

  SvaraRadera
 36. Jag trodde det hette tjock-teve, inte fet-teve. Tänk så fel man kan ha.

  M3, dvs den totala penningmängden, är rimligtvis det som styr inflationen på lång sikt, inte KPI (justerat, ojusterat, manipulerat, eller i någon annan smak). Åsikter?

  SvaraRadera
 37. Jag köpte en 29 tums Philips tjock-TV för 7000 kr -98, widescreenarna då var betydligt dyrare, jag köpte en 46 tums LED-HD förra året från samsung för 13 000 så jag vet inte om det där med TV-jmfr stämmer som du gör...

  SvaraRadera
 38. Uppenbarligen gör det det. Du var tvungen att betala nästan dubbelt så mycket för en TV idag, som visar samma skit som 98. Ungefär.

  SvaraRadera