Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2011-01-21 07:19

Hård säljsignal i guld

Jag skrev tidigare att det fanns risk/chans att en sk tre-tick formerades i guldpriset i USD. Så blev det också.

Tre-tick är en extremt hård säljsignal i en fallande trend, och med förra veckan så har ju också guldets veckoklimat slagit om till negativt. Gårdagens fullbordade tre-tick är alltså den första säljsignalen i guld sedan veckoklimatet slog om, och det är som sådan dessutom den tyngsta tekniska säljsignalen man kan få enligt tradingmodellen.

En tre-tick är när instrumentet stiger i tre dagar, med successivt högre stängningar, följt av att den fjärde dagen sänkas ner förbi samtliga dessa tre dagars öppningar. Det såg vi igår. Priset hissades rent av ner förbi dessa tre dagars bottnar.

Tittar vi på intradag-handeln, så vet ni förstås redan runt vilket klockslag som guldet plockades ner. 14:30. Fungerar varje gång. Eller varje dag.

Det gjordes vissa försök att få upp priset över viktiga stödnivåer på enligt mig ca 1 350 USD per troy ounce, men det misslyckades och priset sänktes rent av till nästan dagslägsta inför formell stängning i USA klockan 2200 svensk tid. Inte ett tecken på styrka.

Jag är som ni vet en gold bug, men jag är också realist och kan se saker och ting någorlunda balanserat. Tror man på denna TA, så är det blod på gatorna som gäller framöver i guld. Det är naturligtvis tillfälligt (dagar, veckor, månader, kvartal), och guldet kommer nå nya höjder framöver pga de kriser som fortsätter. Men i det kortare perspektivet så är det nedåt som gäller. Den som vill köpa fysiskt guld får alltså bra köplägen framöver.

Vad som blir intressant nu är att försöka hitta var motståndsnivåer kan finnas. Motstånd kan vi identifiera utifrån var priset har handlats mycket tidigare, alternativt vänt tidigare.

I så fall är ca 1 325 (allt är ca här) nästa stöd, och det är svagt. Ryker det är det 1 250 som gäller, varefter det bör vara segare ras med många stöd ner till 1180 USD.

Som vanligt kan man ta det här som en kontraindikation och buy the f-ing dip. Men för att sammanfatta. Sälj i veckoklimatet, stängde på nästan dagslägsta. Tre-tick. Dessutom tidigare negativ säljsignal som pga neutralt klimat dock endast var en sälj/neutral. Plus att vi varit uppe på ATH i guld någonsin i USD och en rekyl känns därmed naturlig.

Störst hävstång på fortsatt nedgång får man i sin kapitalförsäkring med RBS Minishort Guld F som just nu har en hävstång på 11.78. En procents nedgång skall ge 11.78% uppgång i instrumentet. Som vanligt sker all handel på egen risk och under eget ansvar.

Tillägg: Handelsbankens duktiga råvaruanalytiker, som med höga löner alltså skall ha rätt, har sänkt sig från köp i guld till "köp till neutral" i och med den gågna helgens råvarubrev.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Man tackar. Och silver under 27.5, det kanske du vill skriva några rader om också?

  SvaraRadera
 2. Intressant. Kan ge möjligt köpläge. Kan det vara så att marknaden räknar med högre ränteläge och guldpriset därmed sjunker.

  SvaraRadera
 3. Jo, silvret har rasat hårdare procentuellt, men ligger i sälj/neutral rent tekniskt. Än så länge är det alltså inte lika mörkt tekniskt för silver, men man skall alltså ha sålt tidigare och gått likvid.

  SvaraRadera
 4. Var precis och fick ett lån på villan, banken höjde upp värdet på huset för vi skall renovera köket, men nu använde jag dessa pengar till att köpa Minishort Guld F, tänkte dubbla pengarna så vi kan åka till Thailand. Var det smart C?

  SvaraRadera
 5. Antar och hoppas att du driver med mig.

  SvaraRadera
 6. Ja det gjorde jag, förlåt, kände mig lite ironisk.

  Tack för en lite annorlunda och bra blogg!

  SvaraRadera
 7. DIs råvaruanalys säger så här: ”SEB pekar på att investerare för tillfället säljer guld i OECD-regionen på grund av fallande efterfrågan på riskskydd medan asiatiska investerare köper för att hedga mot inflation... Samtidigt ligger det strategiska scenariot kvar på en positiv utveckling trots att skuldsituationen i Europa har förbättrats något. Stark efterfrågan från Asien, köp av centralbanker och möjlig OECD-inflation stöder bilden om en positiv utveckling på längre sikt, skriver SEB.”

  SEBs experter skall man generellt sett akta sig för men om de talar till stöd för guldet snarare än till dess nackdel så finns det sannolikt fog för det.

  SvaraRadera
 8. Det blir tjatigt om jag skall upprepa vad jag anser om SEB:s råvaruanalytiker. Och elakt.

  För tillfället verkar det inte finnas någon som helst styrka i guldet intradag, har daytradingcharten i bakgrunden när jag sitter och redigerar boken, och snart är klockan 14:30. Det kan förstås bli ett omslag 14:30, eller så blir det ett nytt tokras.

  Stämmer det som SEB säger att OECD-ländernas investerare säljer guld, så kommer det bli press nedåt 14:30 när USA kommer in på banan. Asien höjde iaf inte priset nämnvärt medan handeln var fokuserad på Asien.

  Allt detta rör förstås bara pappersguldhandeln, men så skall man ju inte trada med sitt fysiska guld heller.

  SvaraRadera
 9. Än så länge händer inte ett dugg 14:30. Det var väl ... nytt.

  SvaraRadera
 10. Undrar om starka aktörer manipulerar guldmarknaden för att med flit skapa dessa "mönster" och på så sätt manipulerar medium och småhandlare.

  SvaraRadera
 11. men vafan, 1430 kommer den dagliga US-statistiken, ibland reagerar marknaden, ibland inte, vad ar sa konstigt?. titta pa index eller vad som denna tid.

  SvaraRadera
 12. Jag tänkte på "tre-tick", inte på 14.30-grejen.

  SvaraRadera
 13. Det finns säkert en risk att starka aktörer manipulerar folk som förlitar sig på teknisk analys. Vad säger Cornu om detta?

  SvaraRadera
 14. Oavsett så var treticket bra tolkat!

  SvaraRadera