Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2011-01-03 14:19

Good times? Eller inte?

Börsen inleder förstås året starkt, med OMXS30 på plus drygt 1.5% i skrivande stund.

Tekniskt är dock börsen kvar i sälj/neutral då styrkan i uppgången blivit lite blodfattig och MACD signalerar sälj. Veckoklimatet är dock fortfarande positivt och MA5/MA14 säger köp, så oavsett blir det ingen säljsignal.

Men frågan är om kraften nu återkommer eller om det är ett sista Hurrah!

S&P 500-terminen pekar på en stark börsöppning på andra sidan Atlanten, så det är good times som gäller.

Men även för S&P-500 signalerar MACD om sälj.

Som vanligt bör ni väl se mig som en kontraindikator, och svagheten mot årsskiftet kan bero på skatteplanering.

Men de tekniska signalerna varnar alltså för att läget kanske inte är så positivt som det verkar. Iaf inte riktigt än.

Med positivt börsklimat i veckocharten för OMXS30 så är det fortfarande generellt köp på positiva signaler som gäller.

Plockade in PA Resources (OMX:PAR SEK, OSE:PAR) igen på senaste köpsignalen i början av december. Det har gått hyfsat får man väl säga. Idag rusar aktien på att man fått en prospekteringslicens offshore Tyskland, angränsande bolagets licens i Danmark. Inget glädjer aktieägare så mycket som möjligheten för bolaget att lägga pengar på att borra hål i havsbotten, så aktien stiger ytterligare 8% idag. Tidigare har vi bland annat sett höjda rekar från t ex Goldman Sachs till 10:- SEK per aktie och annat som drivit upp kursen i december. Skeptikern och gapteoretikern kanske vill säga något om att det finns ett gap, och att aktien behöver ner till 7:- igen innan fortsatt uppgång. Den som överlever får se.

Frestande att ta vinsten är det dock. Av ett decenniums erfarenhet kan kraften i PA Resources rörelser dock vara rejäl, både på gott och ont. Kan vara bra att fortsätta hänga på trenden, beroende på hur man sköter sin riskhantering.

Även övriga familjen sitter i PA Resources, men där tradar jag inte lika hårt utan de gick in nere på 4:60-4:90 i slutet augusti vilket var ganska träffsäkert. Nej, nu räcker det med backtrading.

Dags att bevaka 14:30-effekten i ädelmetallerna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. En liten smackdown sofar, ganska kraftlös dock?

  SvaraRadera
 2. Får se om det görs ett nytt försök. Men det här var lite andefattigt.

  SvaraRadera
 3. Jag vet att du inte är så inne på konspirationsteorier Cornu, men du har säkert sett ryktena om att det är Kineserna som ligger bakom stora delar av kortpositionerna i silver. Motivet skulle vara någon sorts dollarexit samtidigt som dom kan tanka fysiskt silver till reapris. Jag vet inte jag...

  SvaraRadera
 4. @Hej och Hå:

  Kineserna genom JP Morgan då eller? Hur skulle en dollarexit kunna gå till?

  Sen undrar jag om någon kan förklara hur många som de facto kan sitta på korta positioner som (vad jag förstått det) inte är backade av fysiskt silver, utan handlar om ren spekulation. Vad händer när jag köper silvercertifikat? Det måste ju göra marknaden mer känslig att aktörer som ligger kort i silver inte kan stå för det vid en stor uppgång som resulterar i att köpare vill se fysiskt silver. Men hur många söker eg. fysiskt silver kontra handel med silverpapper? Skulle gärna vilja se/läsa en förklaring om silverspektaklet så jag förstod det bättre...

  Bra blogg förresten!

  SvaraRadera
 5. Här är artikeln från seekingalpha. Effekten blir väl en sorts dollarexit av att massivt blanka silver med värdelösa dollar, även om det ger en förlust i dollar så kan dom köpa fysiskt silver till vrakpris. Vad det gäller positionsgränser så tror jag beslutet sköts upp av CFTC sist så det blev inget med det ännu. Jag tror att CME/COMEX själva har avgjort vad som är ok eller inte fram tills nu.

  Ett spektakel är det, det har du rätt i. Jag är ingen expert men det närmaste man kan komma sanning är nog Harvey Organ

  SvaraRadera
 6. De andra olje-bolagen hänger med rätt bra också...../Stig-Olof

  SvaraRadera
 7. Bra backtrading, köpa på 4,60 när den var som lägst 4,75 i Aug och du sa förståss inget på forumet när du hade handlat.

  SvaraRadera
 8. Anonym 15:08, tydligen kan det finnas såhär mycket korta positioner enligt Harvey Organ:

  Remember that all the banks have collectively a short position of:  a) forwards of around 4 billion oz.

  b) options or calls against silver at 3 billion oz.  total: 7 billion oz or10 years worth of production.

  Om han har rätt eller inte kan jag inte svara på, men jag är iallafall säker på att om någon vet så är det den gode Harvey. 10 årsproduktioner av silver alltså. En hel del måste man väl säga. Effekterna av att detta nystas upp bör väl åtminstonde märkas.

  SvaraRadera
 9. 16:50. Du har rätt. Jag tog ur minnet. En kontroll visar på snittköpkurs inklusive courtage på 4:87 per aktie.

  I övrigt har jag precis som du ingen skyldighet att redovisa mina affärer för någon annan än Skatteverket. Idag har jag t ex gjort tre affärer. Vilka? Det får du antagligen aldrig veta.

  Har aldrig heller påstått att jag redovisar alla mina affärer. Ibland lägger jag dock ut affärsfunderingar. Betyder inte att jag vare sig agerar på dem eller ej, utan handlar nog snarare om att jag vill få dem kritiserade.

  SvaraRadera
 10. Joakim Persson2011-01-03 20:03

  Visst kan det vara intressant att se funderingar av affärer, men eftersom du så tungt tror på teknisk analys (minns ditt tidigare resonemang kring tramsindikatorn "Hindenburg Omen") kanske det vore intressant att se hur träffsäkra signalerna faktiskt är.

  Varför inte en tabell, förslagsvis på lämpligt index?

  "2011-01-03 -- OMXS30 -- 1176,85 -- KÖP [till morgondagens kurs], baserat på indikator XYZ"

  ... det skulle göra diskussionen intressantare och se om signalerna har en pricksäkerhet över 60%...

  SvaraRadera
 11. Det var intressant att även dina barn använder dig som kontraindukator när du själv gick ut med en säljrekommendation i det läget. Är minnet verkligen så kort eller är det den vanliga underskattningen av läsekretsen?

  Vilket tidigare har påpekats för Hr Backtrader nr 1´s agerande i just Parecaset.

  Begriper du inte vad struten på hôvvet innebär?

  SvaraRadera