Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2011-01-04 10:20

Gnet och slit

Med skattesänkningar och sänkta räntor så har allt fler svenskar medvetet valt att inte öka sitt sparande och sina investeringar för att bygga en bättre egen framtid. Istället har de valt att öka sina skulder och alltså betala räntor till banken.

Allt fler jobbar alltså inte för sig själva, utan åt banken. I den mån de får pengar över så går den till konsumtion enligt de konsumtionsmönster som förmedlas som korrekta i media; trendiga resor, trendig inredning och trendiga kläder.

Men det är då glädjande att det faktiskt finns de som använder sitt ekonomiska utrymme till just sparande och investeringar. SvD exemplifierar idag med gnet och slit-bloggarna, som Per Penning eller Ut ur ekorrhjulet.

Sparande och investeringar är en av de elva vägarna till rikedom som gäller i Sverige. Ingen metod är enkel, men en av de vanligaste är OPM. Other people's money. AFP. Annat folks pengar. Bli rik på andras pengar, dvs jobba inom kapitalförvaltning eller bank och få ut saftiga bonusar och successivt högre lön. För banktjänstemännen helt enkelt profitera på alla de som jobbar för att betala ränta till banken.

Annars finns den svenska modellen, dvs bli politiker. Via ungdomsförbunden arbeta sig uppåt i den politiska karriären genom att sakna egen vilja, egen tankeförmåga och bara dansa efter partipiskan och helst göra det bättre än alla andra. Högsta vinsten är att bli EU-parlamentariker, men det finns många andra vägar, t ex att bli styrelseproffs eller generaldirektör. Eller rent av bägge samtidigt när man väl åkt ur det politiska ekorrhjulet. Dessutom sätter ju politiker sina egna löner, pensioner och lever i allra högsta grad på OPM, eftersom de tar skattepengar från andra och ger sig själva lön, pension och förmåner.

Även om det är möjligt att bli "rik" i Sverige idag, godtyckligt definierat som en miljon svenska kronor, så är det knappast att vara rik internationellt. Skall man prata om rik bör man nog vara miljonär i en internationell världsvaluta som USD, brittiska pund eller euro.

Och det krävs bara ett enda allvarligt misstag i kapitalförvaltningen så var åratal av gnet och slit omintetgjort.

Man skall inte glömma Talebs tysta kyrkogård. Majoriteten som misslyckades på vägen eller gav upp nämns inte. Bara lyckade exempel står att finna.

Men det är glädjande att det åtminstone finns de som inte använder sitt löneutrymme till att göda banktjänstemännens bonusar via successivt större och större räntebetalningar. Frågan är vem du själv jobbar åt? Jobbar du åt dig själv, eller jobbar du för att betala bankräntor och en livsstil du inte valt utan fått dig inbankad via åratal av reklam, television och bostadsbilagor i dagstidningarna?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Eller så läser man in sig på argumenten bakom free gold. Här följer tre länkar som kan vara värda att kolla upp medans det finns tid. Prognosen verkar vara runt mitten/slutet av 2013 så det finns fortfarande tid att ackumulera.

  http://fofoa.blogspot.com/

  bakgrund:
  http://www.usagold.com/goldtrail/archives/goldtrailone.html

  http://www.usagold.com/goldtrail/archives/another1.html

  Ett sätt att bli Oprah-rich är att rida på Rothchilds genom paradigmskiftet. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Ehh, 1 miljon SEK, det är i praktiken fickpengar när allt kommer till kritan ...

  SvaraRadera
 3. haha, inte jag i alla fall, jag köper guld och silver för varje krona som blir över./
  Bretton Woods

  SvaraRadera
 4. Uppskattar att du lägger några rader, till att uppmärksamma oss alla som försökte, slet och sparade, men investerade fel och misslyckades.
  Det är lätt att glömma bort i sammanhanget, när man pratar om dom som lyckats.

  Mitt eget problem har varit att ge upp inom rimlig tid;-)
  Men man lär sig med åren. Även om jag fortfarande har svårt att ge upp...
  Men det som var ett misslyckande tidigare, behöver ju inte vara det i framtiden, om man lärde sig något från det!

  Livserfarenhet kallas det visst.

  Har man förlorat lite i livet, och då pratar jag inte nödvändigtvis pengar, så tror jag att ödmjukheten och uppskattningen för det man faktist har, också blir större.

  Girigheten är vår egen värsta fiende.

  SvaraRadera
 5. Vår familj jobbar åt staten. Vi driver och är visserligen anställda i privata bolag men våra utgifter till staten är den enskilt största posten.
  Arbetsgivaravgift, löneskatt, moms, fordonsskatter, elskatter, bensinskatter, begravningsskatter - ja det går inte komma ihåg alla skatter man betalar ens.

  Jag skulle vara glad om bankerna var de enda som fistade mig ekonomiskt. Staten är den störste procentaren här - glöm aldrig det.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 6. Jag jobbar för min son. Varje ansträngning jag gör är för att ge honom en bättre framtid. Jag är så lyckligt lottad att jag kan leva i en attraktiv bostad utan att vara livegen åt banken så jag kanske borde hålla käften iofs... Men attans vad jag kommer att tänka mig för innan jag ger bankkartellen några av mina pengar.

  SvaraRadera
 7. En miljon är väl mycket pengar när det gäller vad som helst utom just hus. Köper man t.ex. tält istället för hus så är en miljon hur mycket som helst. Men tält blir kallt på vintern. Och man får ingen post.

  Men där långt ute i skogen har man ingen nytta av pengar, för där finns inget att köpa. Om Cornucopia beger sig dit där det faktiskt finns saker att köpa, så ska han se att en miljon inte räcker speciellt långt om man vill ha en yacht t.ex.

  Och lågrisksnubben låter som en tepartist.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 8. En vanlig löntagare kan visst spara sig till att bli miljonär. Jag har en kusin som är pensionerad busschauför. Han har ett par miljoner trots att han är ungkarl. Men han har varit sparsam.

  SvaraRadera
 9. Jag och min hustru är två vanliga nyligen pensionerade statstjänstemän med mediokra löner(25-30 000/mån)utan barn. Vi har fastighet utan lån, två bilar, ett flygplan samt drygt två miljoner i likvida tillgångar (guld och silver) . Det är bara att spara förståndigt. En av miljonerna är värdetillväxt på ädelmetallerna, som vi började köpa 2005.

  SvaraRadera
 10. Jo, om man inte har barn så är det lätt att spara mycket pengar :)

  SvaraRadera
 11. Jo jag har läst någonstans, att varje barn kostar en miljon, så vi har lyckats spara ihop det vi har utan att snåla. När vi var yngre hade vi en havskryssare under några år. Däremot har det varit sparsamt med utlandsresor, den senaste var 21 år sedan.

  Anonym 15:08

  SvaraRadera
 12. Det är lätt att gnälla på skatter och ganska vanligt. För mina skattepengar får jag köra på en tidigare välplogad, numera inte så välplogad väg. Jag betalar drygt etthundra kronor hos läkaren för ett besök och dottern går "gratis". Ibland går jag på teater till subventionerat pris. Högskoleutbildningen var "gratis". Det är inte mycket, och frågan är om det är valuta för pengarna. Men vad får jag av bankerna?

  Tack Cornucopia för att du uppmärksammar den förslavande kraften i samhället som få tänker på och ännu färre nämner vid namn: bankerna.

  "The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist".

  SvaraRadera
 13. Bra skrivet Cornucopia!

  Också skogsägare

  SvaraRadera
 14. Re: 11:39

  Jag håller helt med.
  Jag har på två år gått från att vara student med ca 80.000kr i studielån (ca 20.000kr på egen bankbok), till att idag vara helt skuldfri och multimiljonär. Eller ja åtminstonde 2½ mille =), vet inte om det kan klassas som multi?

  Jag har i alla fall kommit fram till att 1 miljon kronor blir mindre och mindre, sett ur en "hur rik känner jag mig"-synvinkel,desto fler av dem man har. Med en miljon kronor idag kan man köpa 80% av en lägenhet i valfri förort till sthlm cirkus 7-80kvm eller en ny bil plusen thailandresa för två de kommande 4-5 åren plus diverse (lyx) utgifter under samma period.

  Jag har hört yttranden från kompisar i stil med "om jag hade en mille eller två skulle jag stämpla ut för gott" o.O det går knappast om man ska leva "normalt" resten av livet.

  Jag skulle säga att rik på 1 mille var man kanske för 20 år sedan. Idag skulle jag dra gränsen vid 1 miljon EUR....det med dagens växelkurs. Eller varför inte säga 10 mille blankt.

  SvaraRadera
 15. Anonym 04:02

  Från skuldsatt student till skuldfri multimiljonär på två år? Imponerande avkastning på investeringarna! Vågar man fråga på vilket lotteri du vunnit dom pengarna? Eller var första jobbet proptrader på Goldman Sachs?

  Kring 10 miljoner är förmodligen det som krävs för att känna sig hyfsat oberoende. Det är i alla fall det långsiktiga målet jag har. Men det är nog inte helt lätt om man inte lyckas med en resa typ köpa Björn Borg för 4Kr och sälja för 600 4 år senare... Eller starta eget framgångsrikt företag. Eller spekvinst såklart...

  Med är klart att man *vill* gärna tro att det kan gå med snålande och vettiga investeringar till låg eller medelrisk under lång tid. Det största problemet med det är bara att man nog bör vara smart nog att ligga likvid när saker och ting ser mörkt ut på börsen. Annars tar det varje gång flera år att komma tillbaks till där man var...

  SvaraRadera
 16. Den enklaste sättet att skaffa sig en bra buffert är nog att skaffa sig en bra utbildning (ex civilingenjör, läkare eller tandläkare) och sen flytta till en land där både löner och skatter håller en bättre nivå. Man behöver inte åka långt, i Tyskland tjänar en nyexad civing betydligt högre än i Sverige. Än bättre avkastning kan man få i mer exotiska länder men då kan språket och kulturskillnaden vara en faktor.

  SvaraRadera
 17. När är man rik??
  Är det tio miljoner som någon kommenterade ovan? Jag skulle tro, att man är rik, när man är oberoende av exempelvis statliga pensioner, och kan leva på sin förmögenhet fram till döden. Tio miljoner verkar rimligt. Jag och min hustru förbrukar ca 300 000 kr/år, och då skulle tio miljoner vara tillräckligt för att leva till 95 års ålder, ifall man är 65 år vid utgångspunkten.

  Har man en miljon, skulle jag inte kalla det som att man är rik.

  SvaraRadera
 18. Som av en slump visar det sig nu enligt SVT-Text att BARKBRÖD i måttliga mängder rent av är nyttigt!!! Det är bara njuta frukterna av alliansens nytänkande "full fart mot medeltiden"!!

  Pensionsproblemet snart löst, inga sjuka/skadade över huvudtaget och som grädde på moset kommer även problemen med vad vi kallat ohyra typ råttor vara ett minne blott då de bortsett från ge proteinrikt kött dessutom försöker konkurrera med mighty homosapiens om tapetklister och annat gott som går finna i rännstenen!


  SÄNK SKATTEN det värmer gött pinka i byxan.

  SvaraRadera
 19. Angående rikedom tycker jag det är viktigt att skilja på personlig rikedom som det pratas om ovan, som i exempel skulle 10 miljoner betyda att man personligen var rik. Däremot får man inte missa att det även finns de som är rika över generationsgränser, det vill säga en rikedom som bevaras relativt konstant (i förhållande till inflation) över flera generationer. I det fallet kan man i princip inte leva av kapitalet utan istället krävs det att man och ens framtida generationer kan leva av endast avkastningen på kapitalet utöver inflationen.

  Att man inte pratar särskilt mycket om rikedom över generationer beror säkerligen på att de är väldigt få som har en sådan rikedom. Dessutom ligger det nog i sakens natur att bevarandet av rikedomar över flera generationer inte gynnas av disktueras allmänt. Det ska finnas ett talesätt som säger ungefär: Stora rikedomar kommer nästan alltid från moraliskt tvivelaktiga/ohederliga metoder.

  Till sist får man inte glömma att det finns många andra sätt man kan vara rik på än att vara rik på pengar.

  SvaraRadera
 20. Konstigt att en miljon blivit så lite värd när vi knappt haft någon inflation.

  SvaraRadera