Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2011-01-22 09:25

Fred i vår tid!

Efter några veckor har nu utrikesminister Carl Bildt (m) äntligen svarat på försvarsutskottets Mikael Oscarssons (kd) fråga om uppbyggandet av storskalig rysk amfibisk invasionförmåga, bland annat via inköpen av fyra Mistralklassens skepp.

Carl Bildt låter meddela att det är fred i vår tid som gäller:

”Regeringen har vid upprepade tillfällen redovisat sin syn på den säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa och vårt närområde, och jag ser inga händelser som ändrat förutsättningarna för dessa bedömningar.”

Vare sig dubblingen av invasionskapaciteten via Mistral och Ivan Gren-skeppen eller att man i Ryssland gripit en Spetsnaz-överste för att planerat väpnad uppror är något att bry sig om.

Oscarsson säger följande till DN:

"Det är det kortaste svar från en minister jag sett under mina år i riksdagen. Det verkar som om det är opassande att tala om upprustningen som pågår."

Han instämmer alltså med min analys att det enda försvaret Sveriges regering har mot ökade försvarsanslag i Ryssland om initialt 60% och framöver upp till 140%, en dubbling av offensiv invasionskapacitet, förberedelser för kuppförsök eller att regimkritiska journalister dör som flugor i landet och oppositionen sätts i fängelse för ofarliga demonstrationer etc är att stoppa huvudet i sanden och inte låtsas om det.

Har vi möjligen tre små apor i regeringen? Reinfeldt, Tolgfors och Bildt? Hör inget, ser inget och säger inget. Tolgfors har rent av liknats vid Bagdad Bob.

Under tiden fortsätter det ryska strategiska bombflyget att rutinmässigt flyga långt ner i Europa. I dagarna kränkte ryska Tu-95 Bear nederländskt luftrum på sina rutinmässiga patruller ner utanför Norge och långt ner i Nordsjön och det nederländska flygvapnet fick gå upp och avvisa bombplanen. Detta är inte någon isolerad händelse, utan något jag rapporterat om många gånger tidigare. Man kan notera att i den här vändan fick även det danska och brittiska flygvapnet gå upp för att avvisa planet.

Vi kan antagligen utgå från att det även sker kränkningar av svenskt luftrum, men att försvaret och regeringen tystar ner och hemlighetsstämplar det hela. Det skulle nämligen skicka andra signaler än regeringens besked om fred i vår tid.

25 kommentarer:

 1. Luftrum är inte detsamma som landsgräns, är ett ansvarsområde som sträcker sig långt utanför gränsen(halvvägs till nästa land). Så genomfart av detta luftrum långt utanför CA/GB/NL/NO/SE är INTE en kränkning, bara en oanmäld genomfart.

  SvaraRadera
 2. Ja, men så bra. Då behöver man ju inte bry sig att Ryssland med strategiskt bombflyg patrullerar vad som i princip är ett innanhav för NATO, nämligen Nordsjön.

  Vad gör man där? Vad för ryska intressen finns det i och kring Nordsjön? Eller för den delen Biscaya-bukten där man varit och vänt tidigare.

  Svaret är förstås att det inte finns några intressen annat än att testa NATO:s luftförsvar, signalspana på vännen NATO och att testa hur nära man kan komma utan att bli upptäckt. Och vad för nytta har man av det om det är fred i vår tid?

  SvaraRadera
 3. Ja men så går det till i den stora världen Cornu. Inse detta. Alla länder använder sig av militära provokationer och styrkedemostrationer.

  Sedan att din lille stjärngosse ö.h.t. orkar replikera på ifrågasättandet i riksdagen är ju strålande generöst.

  SvaraRadera
 4. Anonym 10:13, det må så vara att "alla" gör det. Men tycker du att det är bra för vår säkerhet och är det bra att svenska styranden förnekar att det sker?

  A.E. Neuman

  SvaraRadera
 5. Känns bisarrt att reklamen
  "Hitta en rysk fru" visas
  efter en sådan artikel.

  16830911

  SvaraRadera
 6. Ekonomiskt sammanbrott på gång i både europa och usa. Många regeringar som är nervösa nu, inklusive den svenska. Dementier och förnekanden är vad vi kommer att få höra. Trots ökande kränkningar och provokationer. Av de tre aporna är jag mest besviken på C.Bildt

  SvaraRadera
 7. Om Natoländerna Frankrike, Italien och kanske även Tyskland är beredda att exportera krigsmateriel till Ryssland så kan vi nog tro på att det är fred i vårt närområde.
  Mikael Oscarsson kanske har en annan uppfattning men inser tydligen, i slutet på artikeln, att vi måhända är i ett nytt läge sedan tjugo år. Det finns väl heller inget i EU's regelverk som förhindrar vapenexport till Ryssland.

  US/Nato å andra sidan, bygger ut sina raket och radarbaser i Polen, Tjeckien, Rumänien och Bulgarien samt fördjupar nu Östersjöhamnarna i Polen och Tyskland av någon märklig anledning. En anpassning för Mistralbåtar?
  Det är rimligt att ryssarna känner sig hotade och reagerar mot denna uppmarsch inpå sina gränser, i synnerhet när den löjliga motiveringen är att hindra raketanfall från Iran som inte ens når halvvägs till Europa.

  I jämförelse med resultatet av all vapenexport till de ständigt krigförande länderna, Israel och USA, så är det inte troligt att Ryssland vill ställa till ett större helvete för mänskligheten än vad dessa länder redan skapar.
  Trodde väl aldrig det skulle hända men på något märkligt sätt börjar Ryssland framstå som ett mera liberalt land än den paranoida US/Nato-kretsen.

  /Z

  SvaraRadera
 8. Israel är ju under ständig attack.De har dödsfiender runt omkring sig. Det klart de skall försvara sig.

  SvaraRadera
 9. 12:11 Står /Z för zombie? Verkar logiskt.

  SvaraRadera
 10. Rysslands största hot är internt. Landet är så enormt stort och splittrat mellan olika folkgrupper och religioner/kulturer.

  Största hotet mot Sverige är ett inbördeskrig i Ryssland.

  Det är ingen stabil demokrati direkt.

  SvaraRadera
 11. Carl Bildt´s svar minder om en avliden gammel dansk politikers förslag om: att ersätte det danske militær med en telefonsvarer, som säger "Vi overger os" på russisk!

  SvaraRadera
 12. Bildt är en naiv fredsmäklare. Sålänge det finns människor på jorden så kommer krig att förekomma.

  Skulle man få chansen skulle man lätt göra statskupp och utrota sina fiender. Än hur goda vi är kommer det alltid finnas såna som mig :)

  SvaraRadera
 13. Telefonsvararidéen var Mogens Glistrups.

  "Z", har du någon källa, helst några länkar, ang ditt påstående att USA nu "fördjupar nu Östersjöhamnarna i Polen och Tyskland"? Jag säger inte att du ljuger men jag är skeptisk till dess att jag sett flera källor för det påståendet.

  Ni som tror Ryssland är liberalt, ta reda på vad Rysslands Liberaldemokratiska parti står för - googla t ex på dess förkortning LDPR. Ta även reda på vem det är som håller Lukasjenko under armarna och hur liberalt det är i hans rike.

  LH

  SvaraRadera
 14. Herr Bildterberg har rätt. Den nya världsordningen kräver att öst och väst möts. Emellan ligger mellanöstern (vilken tillfällighet att det är ett så passande namn;) Krigen kommer att ske där och inte här.

  SvaraRadera
 15. @ LH 18:37

  Om Lithuania Tribune ljuger eller ej vet jag naturligtvis inte men de duger gott som referens för mig.

  http://www.lithuaniatribune.com/2010/11/18/nine-possible-divisions-for-defence-of-baltic-states-and-poland/

  Vem tror att Ryssland är liberalt? Jag påstår däremot att Ryssland är i dag mera liberalt än för tjugo år sedan och att USA är mindre liberalt än för tjugo år sedan.
  Det finns väl grader i både himmelen och helvetet?

  /Z

  SvaraRadera
 16. 80-talisten2011-01-23 07:53

  Cornu, svara ärligt. Sitter du och hoppas på att Sverige ska hamna i krig igen? :)

  SvaraRadera
 17. Det var antagligen en av de dummaste frågor jag fått. Naturligtivis inte. Men alla land har ett försvar, sitt eget eller någon annans.

  Jag sitter lika lite och hoppas på en eldsvåda eller olycka, men jag vill ha en omfattande, välutrustad och vältränad räddningstjänst i hela landet ändå.

  Skall vi bara ha sådant som vi hoppas behöva, så kan vi väl även avveckla polis, räddningstjänst och akutsjukvård.

  SvaraRadera
 18. 80 talister har ingen tidshorisont, de växte upp när kalla kriget upphörde. Egofixeringen och historielösheten utmärker denna generation människor.

  Det blir dessa som får uppleva ett samhälle fattigare än vad deras föräldrar levde i. Ska bli kul att se curlingungarna klara av ett skifte.

  SvaraRadera
 19. Som sagt var, 'endast de som är obegåvade eller historielösa röstar på (m)'. ;)

  SvaraRadera
 20. 80-talisten2011-01-23 21:02

  Hehe, min smiley gick inte alls fram, härligt. Tanken med frågan var iaf en skämtsam pik över Cornus intresse för vapen, krigsfordon, Ryssland och krigsstrategier. Även om man inte vill kötta infanteristyrkor så finns det ju många människor där ute som fascineras över att få se kraftmätningar i form av väpnade konflikter. Man behöver inte vara en amerikan, ryss eller nordkorean för att få en adrenalinkick av rekyler från vapen eller smällar från missiler. Men det är ju lite tabubelagt att en svensk skulle vara sugen på att ha ett vapen i handen och spana mot horisonten...

  Undertecknad skulle dock stå med en vit t-shirt och vifta och fundera över varför det var så viktigt att banta försvaret de senaste 50 åren.

  SvaraRadera
 21. Jag är en humorfri jäkel. Köp den kommande boken för adrenalinkick.

  SvaraRadera
 22. 80-talisten2011-01-23 21:46

  Formatet "storpocket" så köper jag. Vill inte sitta med inbundet på tåget.

  Varför hatar alla 80-talister? Inte vårt fel om vi är fel uppfostrade eller om samhället var för bekvämt när vi växte upp :)

  SvaraRadera
 23. Jag skulle aldrig anställa en 80-talist. Ja jag gillar diskriminering. Snorungar utan vett ska bara ha :)

  SvaraRadera