Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2011-01-02 11:43

Foodless recovery i USA

Det pratas om ekonomisk återhämtning i USA. Var kan man fråga sig. Officiell ekonomisk statistik går alltid att fejka.

Vad som däremot inte fejkas är antalet amerikaner som går på SNAP, supplemental nutrition assistance program, aka food stamps. Det närmaste vi kan hitta till socialbidrag i Sverige. Matkuponger är numera bildligt, då de som omfattas av programmet får ett betalkort som en gång i månaden fylls på med nytryckta amerikanska dollar. Kortet går bara att använda i mataffärer och på restauranger, och är helt enkelt till för att folk inte skall svälta ihjäl.

I september 2010 gick över 42 miljoner amerikaner på SNAP, som är ungefär 133 USD i månaden, eller nästan 1000 svenska kronor i månaden. Kom ihåg att maten är billigare i USA än i Sverige. 42 miljoner amerikaner är ca 13.6% av alla boende i USA.

Nuvarande utbetalningar av nytryckta amerikanska dollar (nytryckta genom att amerikanska centralbanken Federal Reserve trycker upp ca 3 miljarder dollar om dagen och köper amerikansk statsskuld för, statsskuld som bland annat går till finansieringen av SNAP) för matkupongerna är ca 6 miljarder USD i månaden.

Nedan ser man alltså återhämtningen i den amerikanska ekonomin, sk foodless recovery.

Måhända säger den amerikanska makrostatistiken att allt är bra, men antalet personer som inte längre har råd med mat på egen hand är i princip linjärt stigande. Fortsätter det så här kommer över 20%, mer än var femte amerikan att gå på motsvarande socialbidrag 2011.

En talande animation över foodless recovery hittar man nedan.

Betalar för kalaset gör bland annat du via dina pensionsfonder som delvis köper amerikansk statsskuld.

USA statliga, federala, delstats- och kommunala utgifter ligger nu på drygt 45.6% av BNP, och landet har alltså passerat Sverige vad gäller utgifterna. Skillnaden är förstås att Sveriges utgifter är finansierade via skatter, medan USA trycker upp nya pengar för att "låna" till ett enormt underskott.

Nu går förvisso allt inte till välfärd, utan en hel del går till krig eller nepotism och andra program avsedda att återbetala politikernas kampanjbidrag från lobbyorganisationer, men för att nå en budget i balans måste USA höja skatterna till svenska nivåer över hela brädet.

Det kommer naturligtvis inte hända, lika lite som landet kommer skära ner sina utgifter med ca 1/4 för att nå balans mellan utgifter och inkomster. Under 2000-talet provade man i såväl USA som i västvärlden sk jobless recovery, ekonomisk återhämtning utan att det skapades jobb.

Nu är det dags att istället testa foodless recovery.

Ekonomisk återhämtning utan att folk får råd att äta sig mätta. Är det någon som tror på det?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Vi har en jobles recovory i sverige alliansen bjussar på livegna till de som fått en riktig skattesänkning!!

  Tillbaka till medeltiden så underbart sååååå

  SvaraRadera
 2. CornuCopia,

  Du missar ju hela grejen. USAs BNP växer marginellt, men det beror enbart på en enorm expansion i den offentliga sektorn. Enligt usdebtclock har USA offentliga sektor stigit från 36 % av BNP 2000 till 45.6 % av BNP 2011.

  Detta innebär att den privata sektorn även i nominella siffror krymper.

  Att USA växer beror bara på att den amerikanska staten expanderar sin volym.

  USA har nu en större offentlig sektor än Sverige som mått i BNP.

  SvaraRadera
 3. forts 12:23

  Ok, läste nu sista stycket, så du tog upp poängen ändå! Bra!

  Trodde dock att du skulle slå upp det lite större. Att USA har en offentlig sektor som överstiger Sveriges är ju ett jättetrendbrott som förtjänar ett kapitel i historien i sig.

  SvaraRadera
 4. Det som är skrämmande med USA är att man på state, federal och local nivå har ett budgetunderskott motsvarande 14 % av BNP.

  14 % av USAs BNP utgörs alltså mer eller mindre av luft. Skulle man över en natt skapa budgetbalans skulle det innebära att den amerikanska ekonomi skulle minska sin BNP med 14 %.

  Sverige har å andra sidan ett överskott om 1-2 % på samma nivå och skulle vi skapa budgetbalans skulle vår ekonomi växa med ytterligare 1-2 %. Därtill har vi nästan ännu starkare finasierade företag än USA.

  Medelklassen i Sverige betalar idag redan lägre skatt än medelklassen i USA. En person i Solna med inkomst 32 500 kr i månaden betalar 23 % i inkomstskatt, genomsnittet i USA ligger långt över 25 % på samma inkomst.

  Sålunda har vi ett väldigt bra kassaflöde hos privatpersoner även om deras skulder är något höga.

  Sammantaget ser det VÄLDIGT bra ut för svensk ekonomi jämfört omvärlden. Vi har ett pensionssystem som är VÄRLDENS mest stabila (om man bortser Norge), vi har en statsbudget som som enda land i Europa visar överskott 2011, vi har rekordlåg skuldsättning i svenska företag, vi har ett rekordhögt kassaflöde hos privatpersoner.

  Bli inte förvånad om euron står i 7.5 kr och dollarn i 5 kronor om några år ...

  SvaraRadera
 5. Vi skall nog vara väldigt försiktiga med att slå oss för bröstet. Den privata skuldsättningen är rejäl, och när bostadsbubblan spricker så kan statens skuldsättning ganska snabbt förändras när bankerna skall räddas...

  SvaraRadera
 6. Läser boken Essays of warren Buffett. Han varnade år 2000 om inget görs blir skulden 2010 11 triljoner dollar. Han sa att USA blir sharecroppers society. De borde lyssnat.

  SvaraRadera
 7. CornuCopia,

  Självklart skall vi inte slå oss på bröstet utan fortsätta reformera samhället. Höjd pensionsålder till 67, ränteavdrag ned till 20 %, sänkt bistånd till internationell nivå, anpassad invandring till internationell nivå, är reformer som borde genomföras under kommande mandatperiod och som kunde spare i storleksordningen 100 miljarder kr, men som regeringen nog tyvärr inte har mod att genomföra.

  SvaraRadera
 8. Men bensinen är ju nästan gratis i USA, eftersom de knappt har några skatter alls. Dessutom så har de väl inte samma arbetsavgifter och annat som vi har i Sverige.

  Sedan så vet jag inte om man kan kalla det välfärd att få köpa mat för tusen kronor i månaden. Nödhjälp snarare.

  Verkar som om Cornucopia också har fått det där med USA:s utgifter och krig om bakfoten. Vad jag vet har man helt tagit bort kriget mot terrorismen från räkenskaperna.

  Tänk att de kan lägga så enorma summor på krig utomlands när det är så fattigt där hemma.

  SvaraRadera
 9. Nix, från och med i år ingår kriget mot terrorismen i räkenskaperna.

  Tusen kronor per person. Barnfamilj på två får 4000 kronor. Det räcker för att man skall kunna äta ganska bra med amerikanska matpriser.

  Det höjda oljepriset har i princip slukat de amerikanska stimulanspaketen...

  SvaraRadera
 10. USA tar på sig ett stort ansvar. Vi borde stötta finansieringen av krigen. Istället för att gratisutbilda utlänningarna.

  SvaraRadera
 11. En annan sak med USA är att det tycks som att man betalar mindre skatt ju mer man tjänar, helt motsatt mot hur det är i Sverige alltså. I USA är det de lägst avlönade som betalar störst del av sin inkomst i skatt. Det kanske kan förklara att man kan ha en arbetslöshet på under 10% samtidigt som 15% får matkuponger. Fastän man arbetar har man inte råd med mat, eftersom man beskattas så hårt.

  SvaraRadera
 12. Anonym 13:36, du menar inte allvar va?

  SvaraRadera
 13. Grafen stämmer överens bra med personer i arbete, dvs inte att blanda ihop med antalet arbetslösa då många av dessa har slutat att söka jobb. Och allt fler slutar söka jobb allterftersom fler blir av med jobbet

  SvaraRadera
 14. 13:57, Jo det gör han. Det finns sådana som tror att kriget mot terrorismen gör nytta. Tack och lov är det en minskande skara.

  SvaraRadera
 15. Intressant Cornu, men du kan väl inte kalla det foodless recovery så länge folket faktiskt får mat?

  SvaraRadera
 16. Inkluderar grafen även barn?

  SvaraRadera
 17. Den svenska självgodheten, ujj vad jag spyr över den. Varför tar man inte upp alla horder av folk i detta land som aldrig arbetat en enda dag och levt av samhället. Förtidspensionerade som jobbar svart, sjukskrivna som jobbar svart, unga som sjukskrevs för utbrändhet innan de börjat jobba etc etc

  Det är lätt att kasta skit på andra men svårt att se skiten utanför sitt egna fönster.

  Mupplandet Sverige, vi förtjänar det som kommer snart. Sverige och Australien är nästa offer för överbelåning, inte ens historiens största bubbla kunde skrämma dessa till att sluta kreditfinansieringen.

  Av Sveriges påstådda stora BNP ökning i år är stor del lageruppbyggnad, resten är troligen kredittillväxt.

  Hur kommer det låta när balla allan får sälja sin barre med förlust och även skiljas från sin SUV och fjällstuga? Räknar med en framtida arbetslöshet på över 20% speciellt inom servicesektorn i storstäderna. Det ska bli skoj att se reaktionerna, troligen fullt med snyftreportage i tv och högljudda krav på att samhället ska ställa upp.

  Känner en hantverkare som innan rot alltid svartade, stal material från byggen etc Han bor i ett obelånat hus och bara rakar in cash från staten nu med rot. Den nya medelklassen är arbetarna och den nya arbetarklassen är tjänstemännen som inte kunde svarta eller leva av rot subventioner.

  Socialismen har lyckats i detta kalla land, utan matimport skulle vi inte kunna föda 9 miljoner inom riket. Vem ger upp sin plats runt grytan först?

  SvaraRadera
 18. @ 14:11

  Fusket är mest utbrett bland moderater det har inte minst turerna med de olika ministrarna visat. Tro tusan mupparna ser spöken i var hörna det man vet om sig själv det tror man om andra.

  Snart ä ladorna tomma och ingen Göran P verkar på ingående fylla på dem igen vad tror ni händer med dårfinkarnas ofunktionella politik då!!

  SvaraRadera
 19. Det vore väl att slå två flugor i en smäll :snittamerikanen drar ned på matkonsumtionen till hälften och mår bättre samtidigt som sjukvårdskostnaderna minskar radikalt.../ Stig-Olof

  SvaraRadera
 20. Cornucopia; du skriver ofta att bankerna kommer att behöva räddas när bostadsbubblan spricker. Har du räknat på hur mycket priserna behöver falla för att det ska ske? Har du tittat på LTV-nivåer för bostadslån?

  SvaraRadera
 21. Fusket bland moderater är ett mycket ärligare fusk än än det snikna fusksossar ägnar sig åt. Sniksossarna snor åt sig från bättre behövande. Medans moderaternas fusk ofta är en protest mot systemet.

  SvaraRadera
 22. Snart är ladorna tomma... LOL. Sniksossen göran.P har då iallafall sett till att fylla sina egna lador. Bokstavligen.

  SvaraRadera
 23. Bidragstagare och svartjobbare är oxå protestanter ;)

  Mutteratfuskarna snor bara från försvarslösa och lämnar springnota när de inte är upptagna vara springshasar åt washington på svenska skattebetalares bekostnad.

  SvaraRadera
 24. Bara för att påminna om några amerikanska realiteter:

  -sjukförsäkringen ( om sådan finns ) betalas oftast utav arbetsgivaren, när du får en sk pink slip ( sparken ) -> ingen sjukförsäkring.

  -allt färre arbetsgivare betalar sjukförsäkring eller så skärs försäkringsskyddet ned.

  -en stor del utav nya arbetsplatser i USA verkar att vara i låglönesektorer -> inga eller mycket klena sjukförsäkringsförmåner.

  -den som inte har sjukförsäkring från arbetsgivaren är ofta helt enkelt tvungen att priorisera, sjukförsäkring eller lägga undan pengar för ungarnas utbildning ....

  -...ett alternativ är ju att fixa ett stipendium från US Army eller sätta ungarna i en skola som finansieras utav US Army, nackdelen är att detta kan bokstavligt kosta ungen en arm eller ett ben, eftersom priset för utbildningen består i att US Army kan kalla in dig när som helst och du kan inte vägra.

  -arbetslöshetsunderstödet i USA är begränsat till ett visst antal dagar under plebejens levnad, när dessa dagar är använda så är plebejen "exhausted", dvs inget mer arbetslöshetsunderstöd någonsin om inte CONgressen besluter om att förlänga understödet med ett antal dagar.

  -Ovan nämnda egenhet, vad betyder den för de officiella arbetslöshetsstatistikerna från USA ? Dessa registerar enbart hur många ansökningar om arbetslöshetsunderstöd lämnats in ....

  Detta bara för att nämna några intressanta detaljer. Mina släktingar som bodde och arbetade i flere år i USA brukade alltid skämta att ungarna var på avbetalning, vilket var bokstavligen sant pga sjukhusräkningarna för vistelsen på sjukhus vid ungarnas födslar ....

  Btw, Stig-Olof 14:58, problemet i USA är folk ofta inte har råd att äta nyttigt vilket syns på fattigt folk. Undra inte varför t.ex. Taco Bells $1 och $2 menyer har varit en succé de senaste åren .....

  Till slut en riktigt härlig detalj, det är kutym i många amerikanska (stor)bolag att de tar ut en livförsäkring på sina anställda där företaget är förmånstagare och de budgeterar inkomster från dessa försäkringar varje år. De facto kan en plebej vara mer värd som död än levande för sin arbetsgivare i USA !

  SvaraRadera
 25. Men hallå, jag trodde att Amerika var som på MTV?!

  Cribs, My Super Sweet 16, Pimp My Ride... Det är Amerika!

  SvaraRadera
 26. Som Sverige, allmän sjukvård som knappt existerar, trots alla inbetalda skattekronor. Skolan är undermånlig, vi är sämt i eu snart.
  Vi har enormt hög brottslighet, eftersatt infrastruktur och ingen tar ansvar för något offentligt.

  Jubla ni era sossar över den offentligt finansierade verksamheten, hoppas ni hamnar i en fet vårdkö. Detta land är minst lika kört som Usa, men pga socialism och offentligt slöseri.

  Det ska bli så gott att se detta land sjunka i dyn och det självgoda flinet byts mot bajsnödighet. Somna om kära pöbel!

  SvaraRadera
 27. Re. "Anonym sa... //förklara att man kan ha en arbetslöshet på under 10% samtidigt som 15% får matkuponger. Fastän man arbetar har man inte råd med mat, eftersom man beskattas så hårt.

  2011-01-02 13:49

  Nej, så här är det. Att den officiella arbetslöshetssiffran ligger på 10% visar hur många av de arbetslösa som aktivt söker arbete.

  Den siffran tar inte med de som fallit ur statistiken därför att de tröttnat på att söka jobb. De som jobbar halvtid men vill ha ett heltidsjobb räknas inte heller med. Den verkliga arbetslösheten ligger alltså på ca. 17% eller högre.

  http://www.shadowstats.com/alternate_data/unemployment-charts

  SvaraRadera
 28. Kan bara hålla med 14:11 och 17:57


  80% av svensk export går till Europa och EU. Samma Europa och EU vars ekonomi Cornu dagligen dömer ut. Men inte ett uns av reflektion av vad som händer med Sveriges export när dessa länder drar åt svångremmen rejält.

  Finanskrisen i USA skulle ju heller inte påverka Sverige. Are we learning yet?

  SvaraRadera
 29. 20:12, det kommer ett inlägg om Sverige i morgon som du kanske skulle uppskatta.

  SvaraRadera
 30. Cornucopia inleder året med ett inlägg som sannolikt kommer att rankas som ett av 2011 års allra bästa. Du lägger ribban högt redan från början!

  Till Anonym 17:57: Du skriver att "Sverige har enormt hög brottslighet". Det kallar jag en lätt överdrift. Om du tittar på denna länk som ser du det verkliga förhållandet:
  http://www.nationmaster.com/graph/cri_pri_per_cap-crime-prisoners-per-capita

  Vilket land ligger i topp? Just det - USA!

  SvaraRadera
 31. Bosse, i USA stänger man in brottslingarna, i Sverige låter man gå ute. Att man kan vara så enfaldig att dra slutsatser av sån statistik LOL

  Visa lite statistik över det svenska fenomenet 'kända av polisen sen tidigare' istället.

  SvaraRadera
 32. @Cornucopia,

  Har du några siffror på hur mycket billigare maten i snitt är i USA jämfört med Sverige?

  SvaraRadera
 33. What if?
  Kanske kan man inte ha budgetunderskott i 20-30 år?
  Kanske finns det off-budget inkomster likväl som off-budget utgifter?
  Kanske kommer de inkomsterna från en dominans av drogproduktionen?
  Kanske är vår krigsbevarnde trupp i Afghanistan en del av det?
  Kanske är allt vi ser kulisser?
  Kanske tänker jag för fritt och kritiskt för mitt eget bästa?

  SvaraRadera
 34. Anonym 20:33:
  Är det på grund av att brottslingarna är inlåsta i USA och på fri fot i Sverige som det sker betydligt fler mord i USA än i Sverige?
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_murder_rate

  Ett gott råd i bästa välmening: försök bygga dina grumliga funderingar på fakta i stället för på fördomar.

  PS. Jag vet att vi har en förfärlig organiserad brottslighet i Sverige också, vilket bland annat framgår av boken Svensk maffia. Men man bör nog sätta saker i perspektiv. Det tjänar debatten på.

  SvaraRadera
 35. Bosse, definiera mord.

  I USA har man murder 1st degree, murder 2nd degree, manslaughter etc.

  I Sverige har vi mord, dråp, vållande till annans död etc.

  Statistiken för mord i USA kan vara murder 1st + 2nd, medan Sverige bara innefattar "mord" och inte dråp. Dråp är när man slår ihjäl någon utan att planerat det först, vilket är mord i USA.

  SvaraRadera
 36. C:
  Jo, jag vet att det alltid är svårt med statistik. Jag länkar till relevanta uppgifter och sen får de som är mer insatta i statistiken förtydliga. Men min bottom line kvarstår: Sverige är (ännu?) mindre anfrätt av kriminalitet än USA. Den som vill påstå motsatsen får i så fall göra det. Med sakliga argument. Jag är inte sämre än att jag kan ändra mig.

  SvaraRadera
 37. Mycket som står här, både i blogginlägget och kommentarerna är intressant och förtjänar att kommenteras, men det skulle bli långt. Jag nöjer mig därför med att fråga om inte också det amerikanska försvaret räknas till den offentliga sektorn? Försvaret i USA slukar 20 procent av den totala statsbudgeten! En annan skillnad mellan USA och Sverige är att i Sverige har vi kanske inte food stamps, men vi har en stor grupp förtidspensionärer som dessutom får långt mer än 1000 kr i månaden i både värde (bostäder) och pengar (bostadstillägg och pension). Ytterligare en skillnad mellan Sverige och USA är att i vissa fall så betalar vissa amerikaner i praktiken ingen eller mycket liten statsskatt. Värdet på pengarna i USA och Sverige skiljer sig också åt på olika områden, kan man utan diskussion jämföra en amerikansk dollar med 7 svenska kronor? I och runt London t.ex. kan man köpa ett par jeans för lite över trettio svenska kronor (omsatt i Pund) på sina håll.

  Roger Klang

  SvaraRadera