Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2011-01-29 19:21

Flash: Egyptens gräns mot Gaza öppnad och beväpnade Hamas-anhängare går in i Egypten

Enligt en Red Alert från Stratfor så är nu Egyptens blockad mot Gaza hävd, då den egyptiska polisen inte längre patrullerar av gränsen. Beväpnade anhängare till Hamas har gått över gränsen och stöder nu det Muslimska Brödraskapet i Egypten. Allt detta enligt en källa till Stratfor i Hamas.

"The following is a report from a STRATFOR source in Hamas. Hamas, which formed in Gaza as an outgrowth of the Egyptian Muslim Brotherhood (MB), has an interest in exaggerating its role and coordination with the MB in this crisis. The following information has not been confirmed. Nonetheless, there is a great deal of concern building in Israel and the United States in particular over the role of the MB in the demonstrations and whether a political opening will be made for the Islamist organization in Egypt.

The Egyptian police are no longer patrolling the Rafah border crossing into Gaza. Hamas armed men are entering into Egypt and are closely collaborating with the MB. The MB has fully engaged itself in the demonstrations, and they are unsatisfied with the dismissal of the Cabinet. They are insisting on a new Cabinet that does not include members of the ruling National Democratic Party.

Security forces in plainclothes are engaged in destroying public property in order to give the impression that many protesters represent a public menace. The MB is meanwhile forming people’s committees to protect public property and also to coordinate demonstrators’ activities, including supplying them with food, beverages and first aid.
"

Återpublicerat med tillstånd av www.stratfor.com.

Kan ju vara värt att ha i åtanke när folk tror att det skall bli fred, frihet och en demokrati efter västerländsk modell i Egypten. Alla revolutioner leder inte till förbättringar. Vill det sig illa så kan över 30 år av fred och samarbete mellan Egypten och Israel upphöra, ett samarbete som bland annat gett 100 000-tals jobb till egyptier i utbyte mot fredliga relationer.

Alla förändringar är inte nödvändigtvis förbättringar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Hmm, undrar om företaget jag jobbar på kommer att skicka några medarbetare till Egypten på måndag som det var planerat. Och undrar hur det går med projektet jag jobbar i, tillika inriktat mot Egypten... Kanske inte är så bråttom längre på måndag?

  SvaraRadera
 2. Demonstrationer i Jordanien också..verkar sprida sig i området..

  Jag gissar att saudis kungahus är nervösa nu.

  SvaraRadera
 3. Får se om USA:s president "välkomnar demokrati och frihet till Saudi-Arabien". Tror inte det...

  SvaraRadera
 4. Är det en oljekris liknande 1970-talet som är i uppseglande?

  Saudi har ett enormt internt missnöje och radikala krafter vill gärna ta makten. Om Obama fegar ur kan de falla snabbt.

  Snart kan en stor del av OPECs olja ligga i händerna på islamistgrupper.

  Dags att fylla sin domedagsbunker? :)

  SvaraRadera
 5. Har hela tiden undrat när Muslimska Brödraskapet hade tänkt att agera. Tidigare idag lyssnade jag på radion när en segerrusig kvinna intervjuades om regimens fall i Egypten. På henne och reportern lät det som att nu var det minsann slut på korruption och demokrati av finaste slag var det som stod för dörren, om inte i morgon, så i alla fall inom en snar framtid. Det känns inte så säkert att så blir fallet. Det islamistiska Muslimska Brödraskapet som tidigare åtskilliga gånger blivit ordentlig tilltryckta av egyptiska regeringar har bidat sin tid under denna revolt och verkar invänta rätt läge att agera. Det kan mycket väl bli så att vi hux flux ser en ny mer fundamentalistisk stat växa fram istället.

  Saudiske kungen är en av få som ställt sig på Mubaraks sida. Inte svårt att förstå varför.

  SvaraRadera
 6. Wiseman, Hamas stöds som bekant av Iran. Inte Saudi-Arabiens favoriter direkt.

  SvaraRadera
 7. Egypten har M1 stridsvagnar, Saudi har M1 och F15, eurofighter mm

  Hamnar dessa vapen i händerna på fundamentalister..bye bye Israel.

  Snabbt och effektivt sprids revolutionen i nordafrika, klart vi har en agerande kraft, muslimska brödraskapet.

  Vad står dessa för då? Tja ett globalt kalifat bla. Alla länder där muslimer lever ska tillhöra kalifatet enligt vissa.

  Jag tror dock att dessa länder bara är början, sen kommer västvärldens många missnöjda göra uppror, tyvärr har vi ingen chans att slå ner uppror i tex Sverige. Vi har dock dialogpoliser.

  SvaraRadera
 8. Nä, det är nog bättre att Mubarak får sitta kvar vid makten och tortera sitt folk i 30 år till...

  SvaraRadera
 9. Det är det ingen som har påstått. Jag understryker bara att allt inte nödvändigtvis blir en dans på rosor. Öht verkar väldigt många ha en naiv tro på folkliga resningar och att de skall leda till förbättringar.

  SvaraRadera
 10. Muslimska Brödraskapet har visserligen varit förbjudet som parti, men har ändå ställt upp med "oberoende" kandidater som tagit mandat i de egyptiska valen. De har alltså en parlamentarisk tradition som gör att man inte bara kan klumpa ihop dem med de styrande i Saudi eller med Al Qaida.

  För Israel och Israels vänner är förstås tanken på en demokratisering (inte demokrati som vi känner den) i arabvärlden inte så positiv. Men det kunde de ha tänkt på tidigare.

  SvaraRadera
 11. Re: 19.56

  Tvivlar på att arabarmérna under funamentalistledning skulle klara av att besegra israelerna västerländska vapen till trots. Först och främst bör man minnas att arabarmérna inte har klarat sig något vidare tidigare trots tillgång till relativt sofistikerade rysktillverkade vapen pga det sätt som arabarmérna leds och fungerar på. Lägg därtill en fundamentalistik ledning så uppmuntras nog inte direkt en av arabarmérnas största brister, dvs självständigt tänk samt initiativförmåga ;) Dessutom bör man utgå från att USA mfl bakat in ett och annat "Easter Egg" i de system de levererat till arabstaterna och israelerna kommer garanterat att ha tillgång till all information de behöver för att bekämpa nämnda vapensystem.

  SvaraRadera
 12. Är detta den svarta svan ekonomer letat efter?

  SvaraRadera
 13. Om man tänker efter så har vi i väst nästan samma problem, 20-30% arbetslösa ungdomar som inte ser någon framtid.

  De bemedlade har det tryggt, las och alla hinder för yngre är ju perfekt.

  Lite mer inflation och stimulanspaket så kan vi faktiskt börja se samma utveckling i väst, det var väldigt irriterat i Usa 2008 när wall street bailades ut.

  Jag tror faktiskt att nordafrika bara är början på en lång händelseutveckling globalt. Eliten har kört ekonomin i diket och folket får till slut nog.

  Iofs är ju svenskar inte så kända för uppror, man skapar en protestlista i värsta fall. Men i södra EU kan vi nog få se uppror, det hade vi redan i Grekland tex.

  Förändringens tidsera har startat, som vi tjatat om här så länge. Evig tillväxt i en ändlig värld skapar problem. Det ser vi starten på nu i nordafrika. Vad säger Oppti?

  SvaraRadera
 14. Det vet man ju inte förrän efteråt. Hur illa effekterna av finanskrisen skulle bli efter Bear Sterns krasch 2008 visste ju väldigt få. Jmf Bear Sterns med Tunisien. Sedan kraschade Lehman Brothers, kanske kan motsvaras av Egypten. Då fick man rädda horder med banker, kanske kan motsvaras av de oljeexporterande arabländerna...

  Liknelsen haltar, men poängen med en svart svan är att man även mitt i skeendet inte kan överblicka konsekvenserna. Vem trodde att världen skulle kastas in i sex års krig, som slutade med att man kärnvapenbombade Japan, när Tyskland och Sovjetunionen gick in i Polen?

  SvaraRadera
 15. 20:31, inte bara protestlista. När svenskarna blir riktigt upprörda så gör man en protestlista på Facebook. Politikerna blir jätte-jätte-nervösa av sådant.

  SvaraRadera
 16. haha ja jag glömde fejsbook, där skapas en grupp som får 1000 medlemmar snabbt och efter en vecka är den död :)

  Har aldrig använt och kommer aldrig använda fejsbook, det är lika döfött som lets dance eller liknande på tv. Folk spenderar halva arbetsdagen på den sidan har jag sett :) Alla är så lyckade och såååå lyckliga och sååå perfekta.

  Min fd flickvän kunde inte slita sig från det där konstanta uppdaterandet. Förr ringde man folk eller träffades, nu sitter alla hemma vid sin dator. Jag ska iofs inte gnälla jag satt med icq som yngre, ojj vilket bra redskap för att ragga brudar :) Finns det kvar ens?

  SvaraRadera
 17. Man skall inte ta sådant här med en klackspark.
  I nuvarande århundrade är inte Europa i 1a hand en oroshärd (som under 1900-talet) - utan just mellanöstern och mellanöstern-asien.

  Under historien tidigare har man sett oroligheter på kontinenter som blossar upp, släcks, blossar upp igen osv - och ibland triggar igång en global konflikt.

  Jag mkt svårt för de personer som med ngt slags rödaktigt skimmer tror att "nu kommer revolutionen och kapitalismen och kolonialismen kommer brinna och fram stiger ett socialistiskt utopia" - dröm på ni - men passa er - ni kan få vad ni önskar och då ligger vi alla än mer risigt till - speciellt inför en kommande global energikris !

  Det ligger dock också ngt i det som jag såg en amerikans fd president sa "Om man trycker ned ett folkligt demokratiskt uppror så kan man få en väpnad konflikt på halsen istället".
  Nu vet jag inte mycket om MB - gillar i allmänhet inte att ngn ngnstans blandar religion och statsskick och dessa verkar väl vara fanatisk religiösa - här gäller det att hppas på en "sann" demokrati - där egyptens folk kan fritt välja att rösta på ngn helt annan grupp utan hot - isf tror jag dom får mindre inflytande, och vem vet (hoppas iaf) det kanske lugnar sig tom om dom får parlamentarisk makt i ngn omfattning och därmed inte behöver få uppmärksamhet genom terrordåd (hoppas kan man ju alltid)

  En sak tro jag dock är klar - Usa kommer inte direkt kunna understödja på ngt militärt sätt - de sista reserverna dom har kvar efter Irak är nog uppbundna i Afghanistan och uppe vid Nord-korea...

  I Sverige ser jag överhuvudtaget inte ngt skäl för ngn "uppror" - visst kan man gnöta om ngn procent på skatten, eller att regeringen inte agerar rätt i den och den frågan, men bortsett från ett relativt litet antal tokar på vardera extrema kanten har vi ett rätt stabilt politiskt klimat.

  /K

  SvaraRadera
 18. Klas, vad tror du händer om bobubblan tillåts brisera? Blir nog liiite mer än gnäll då?

  Om folk får gå från suv och vindsvåning lär det stabila samhälle bli mindre stabilt.
  Det är först när de besuttna i medelklassen drabbas som det bli liv, de arbetslösa och sjukskrivna har inget genomslag i samhället.

  SvaraRadera
 19. @anonym 20:57: Skriv under med pseudonym så blir det lättare med diskussioner :)

  Vad jag tror kommer hända -well, fler personer som får det sämre, och kanske ett antal "rasande" artiklar i Media och en hel drös med bloggare som spyr ut sig allt möjligt kanske ? :)

  Men det räcker tat gå tillbaks ca 20 år i tiden för att se vad som verkligen händer: På 80-talet var yuppiekulturen det högsta modet (ultrakapitalistiskt - iaf för DDR-sverige) - och sen brast den bubblan och vi gick från typ 2% arbetslöshet till över 10% på ett par år...

  Hur utspelade det sig...
  Jo just det vi fick en borgelig regering runtomkring tiden då bubblan brast också - och i nästa val kom S åter - det var väl det som hände va ? :)

  Om de "besuttna" (?) i medelklassen drabbas så kommer också saker hända politiskt, det är dessa grupper som partierna i 1a hand sneglar på - men eftersom vi har en stabil demokrati så är väl troligen det värsta ett nyval ! Tack och lov har vi gått förbi den tiden, hoppas jag, då militären gör uppror och störtar sittande regering, som vägrar lämna ifrån sig makten...

  /K

  SvaraRadera
 20. Gud vilken löjlig pseudo-debatt. Vem har påstått att det är en dans på rosor? Väntar på nästa inlägg där Cornu varnar för att det kan komma snö på vintern.
  Att argumentera för en av folket avskydd diktatur med argumentet att den skapat jobb, det är ett lågvattenmärke som tydligare än något understryker de resonemang som motiverar och motiverat fascismdiktaturer över världen. Vill vi behålla en demokrati måste vi vara på vår vakt mot just denhär typen av förvridna argument.

  SvaraRadera
 21. Vem vet, Nostradamus kanske hade rätt att barbarena skall attackera södra Europa runt denna tid vi lever i. Det krävs väl sådana här händelser som sker nu för att the black swan ska vakna. Jag har trott det i alla fall skulle tagit några år tills dess. Men man börjar ju undra nu om inte den svarta svanen börjar visa sig.

  Kan bara se att allt brakar samman nu. Domino effecten har säkerligen tagit sin början.
  Vi lär får se en mycket mer verklighets anpassad värld i framtiden"icke industrialistisk", människan och naturen skall åter bli en. Visst hamas och liknande som livnär sig på as lär ju försöka få makt. Men samma krafter som störtar diktaturer just nu lär förmodligen också störta hyckleri fascist terror regimer som hamas.

  Historien upprepar sig, men man får inte glömma att det finns cykler som är större än då små som vi haft de senaste tusen åren. Chansen är stor att vi är inne i en större cykel. Ja tiden är illusion, därför så referar jag till cykler som är mer realitiskt vilket den som studerat bara en hum vetenskap är medveten om.

  SvaraRadera
 22. Jasmin revolutionen rullar vidare, efter Egypten lär det bli libyen, algeriet, jordanien och Syrien, och palestina.

  Sen får vi se hur Saudi hanterar detta, de har en mycket missnöjd befolkning, hittills har man lyckats köpa lugn, men det pyr under ytan. Jag tror inte kungahuset kan slå ner sitt egna folk.
  När oljepriset sjönk 2008 blev det oroligt i saudi.

  Iran är nästa oroshärd, det råder en bräcklig fred mellan mullor och unga. Jasmin revolutionen verkar vara gnistan som tänder pyrande eldar i land efter land.

  Jordanien har redan haft missnöje. De har nog inte mycket olja att leva av.

  Hursom, läste att Saudi har förbrukat sitt grundvatten. De köper mark i Kenya för att odla mat då deras jordbruk inte kan hållas vid liv. Det hänger på en skör tråd, allt hänger på oljan.

  Detta är mycket spännande, ringar på vattnet och dominobrickor. Saudi är Usas garant för fortsatt överlevnad.

  SvaraRadera
 23. Åsa: Alla har sin grej, cornu mfl foliehattars grej är att ropa " vargen kommer ". Ibland får de rätt. Ibland inte.

  Man skall läsa foliebloggar med detta i åtanke. Snö. Oljeläcka i gulfen. Peak oil. Run to the hills. Run for your life. Det är alltid worst case som står i fokus.

  Vill du ha mer balanserade nyheter så läs etablerad media. Nyktrare, men tråkigare. Och ofta kompletterar corny mfl etablerade media, givetvis med en doomervinkel, som man annars hade missat.

  /Leadneck

  SvaraRadera
 24. Jadu Åsa, din älskade västerländska demokrati har ju sina brister också. Du ser bara hur fint den funkar i Afghanistan, där de demokratiska krafterna ju verkligen mottagits så fint av de mer än 70 procenten som utgörs av analfabeter.

  Hur lugnt och fridfullt det har blivit i Irak efter den västerländska demokratins intåg och diktaturens avskaffande.

  Vi ser ju hur fint pöbelväldet leder oss till här hemma också. Politiker som har också ekonomiska förmåner vanliga medborgare enbart kan drömma om. Först och främst en hög lön. Ofta också flera heltidslöner för flera olika heltidsuppdrag (trots att dygnet har 24 timmar även för politiker). De höga arvodena försvaras med att man måste kunna attrahera hög kompetens även inom politiken. Blir en riksdagspolitiker däremot arbetslös, kan de se fram emot en i stort sett livslång pension. Detta försvaras med att dessa politiker (som nyss hade så hög kompetens) kan ha svårt att hitta ett arbete efter den politiska karriären.

  Skulle staten här hemma och jag som medborgare komma i konflikt, har staten ordnat så att nämndemännen i rättssalen passande nog är politiska representanter vilka står bakom systemet. Vanligen uppbär dessa politiska företrädare oftast sin inkomst från detsamma. Är detta opartiskt?

  Inse en sak, demokrati är främst en sak, idioters möjlighet att välja sina likasinnade till makten. Ju fler idioter - ju värre demokrati.

  SvaraRadera
 25. Man kan anta att Åsa är sosse och politiker vänlig? Iofs verkar alliansanhängarna dyrka politiker lika mycket som sossar.

  Demokrati är majoritetens diktatur. Vad många vill ha är direktdemokrati, alternativt ett decentraliserat land. Beslut skall fattas nära folket, riksdagen är redundant iom eu parlamentet.

  Jag lever hellre som förr där varje socken skötte sitt. Då fanns inga oduglingar som vi kallar politiker idag. Det var för övrigt just dessa oduglingar som blev politiker berättade en gammal bonde för mig. Klena och lata, orkade inte jobba på en gård.

  Svensk demokrati kan gärna avskaffas enligt mig.

  SvaraRadera
 26. Ett otrevligt faktum är att Saudi i praktiken har Bomben, för vem har betalat Pakistans Bomb ?

  På den ljusa sidan är att Väst och Europa har spannmål och odlingsarealer för nämnda spannmål samt att Frankrike har Bomben .....

  SvaraRadera
 27. För att en fungerande demokrati skall kunna uppstå måste landet i fråga av sig självt nå en viss utvecklingsnivå, i annat fall är resultatet i bästa fall en pseudodemokrati som t.ex. Putinland (uttalas Ryssland).

  Att utifrån påtvinga ett land demokrati verkar att fungera enbart om landet ifråga bokstavligt talas slås sönder (Tyskland) eller chockas med en riktig pungspark (Japan) och sedan hålls under uppsikt i årtionden (uttalas "får stöd"). Irak och Afghanistan är lysande exempel på senare tid ...

  Den troliga utvecklingen i Tunisien, Egypten mfl är en längre tids instabilitet, både politisk och ekonomisk tills någon ny strongman med turban eller uniformsmössa tar makten vilket kommer att medför fortsatt politisk samt ekonmisk instabilitet ....

  SvaraRadera
 28. Vi får hoppas på att saudi störtas och därmed så hamnar oljan på 2-300 dollar/fat. Detta är snabbaste vägen att rensa västvärldens ekonomi.

  Vi kommer alla få betala och inte bara några. Men när det är rensat och röken har lagt sig tar ett nytt fritt samhälle vid. Kanske ett där pengar inte är det viktigaste i människors liv.

  SvaraRadera
 29. Jag är helt övertygad om att när diktaturerna faller så kommer fundamentalisterna ta över och det blir masslakt på kristna och demokratin kommer dödas till förmån för sharialagar.
  Sen kommer västvärlden vara tvungna att bomba dem med jämna mellanrum för att säkra våra gränser och hålla terroristerna i schack.

  Jag ser tyvärr inget positivt i utvecklingen.

  SvaraRadera
 30. 22:53

  Eller så får vi en enorm flyktingvåg över medelhavet. Med EUs redan skakiga ekonomi kan det bli knäcken för oss. Sverige tar redan emot uppemot 50 000 pers per år, säg att det öser in 3-400 000 per år i framtiden och att vi inte kan skicka tillbaks dem då det råder krig i deras länder.

  Har en känsla av att vi alla kommer få betala för oroligheterna på ett eller annat sätt.

  2012 närmar sig..uhuh Magnetpolerna skiftar, solen får utbrott..Now we are talking! :)

  /Doom and gloom report

  SvaraRadera
 31. "att vi inte kan skicka tillbaks dem då det råder krig i deras länder."

  Visst går det att skicka tillbaks dem, det var ju vad Sverige i praktiken gjorde med tyska judar och detta var ju inget problem för varken sossar eller andra i Sverige .....

  SvaraRadera
 32. >22.42
  I mitten på 70-talet så rensades ekonomin i ett land för att skapa något helt nytt som inte belastades av tidigare erfarenheter. Nu gick det inte så i bra i Kambodja. Visst, pengar blev inte så viktigt, i centrum hamnade massdöd och svält.

  >22.09
  Direktdemokrati kan låta bra, problemet blir bara att då kommer inga vägar byggas ej heller flygplatser eller avfallsanläggningar eller... Ingen kommer ta de samhällsviktiga besluten i och med att de som berörs av förändringar alltid kommer att säga nej.

  Oduglingar? Alla politiker? Jag tror att Anders Borg gör större nytta i regeringen än i ladugård.

  SvaraRadera
 33. Hur fungerade socken samhället då? Låt man sopor och avfall ligga på byvägen? Svenskar har en övertro på staten, även små områden kan ordna med egen infrastruktur.

  Effektivare användning av skattekronor skulle bara vara bra. De som förlorar på att centralstaten faller är byråkrater och politiker.

  Kommunens funktion kan lätt skötas av ett byalag.

  SvaraRadera
 34. Sopor? Sopor eldade man upp bakom ladan, eller lade i en hög någonstans på markerna. Har hittat var detta var på min gård, men det enda som finns kvar är lite metall och plast, resten har förmultnat. Det var mycket mindre sopor på den tiden kan tilläggas.

  Däremot hade man ju samfälligheter förr, som reglerade nyttjande av gemensamma resurser. Det fungerade bra, de sista samfälligheterna idag är vägföreningar. Ämne för ett separat blogginlägg, men det finns tusentals mil med privata vägföreningsvägar som finansieras, drivs och underhålls privat och det fungerar utmärkt (OK, man får delfinansiering av Trafikverket och kommunen, det senare som ersättning för att man betalar kommunalskatt, men inte får snöskottning etc, motsvarande för Trafikverket som ju inte heller skottar etc.)

  Finns även en del andra samfälligheter i drift, t ex avlopp, brunnar etc.

  Svaret är alltså att med lägre skatt (=återbäring på betald skatt i form av bidrag i fallet vägföreningar), så kan man lokalt ordna infrastruktur tack alldeles utmärkt.

  SvaraRadera
 35. Cornu, där har du ett upplägg för en intressant artikel. Livet efter centralstaten.

  Jag är övertygad om att det mesta av infrastrukturen kan drivas i små enhet ned till storlek av en socken. Politiken skulle inte vara så överväldigande, korta vägar mellan beslut och utförande, mellan beslut och invånare.

  Jag är en iofs partisk, min dröm är nattväktarstaten med självständiga mindre samhällen. Ytterst lite satt ska lämna samhället och hamna hos staten.

  Försvar, rättsväsende och utrikespolitik räcker för staten. Resten ska alla små samhällen fixa inbördes.

  Jag skulle tro att effektivisering per betald skattekrona skulle vara enorm jämfört med idag. Inga skader av mellanchefer i landstinget etc.

  Fraktionera samhället, det är vägen framåt. delaktiga medborgare än nöjda medborgare.

  SvaraRadera
 36. Det är en stor myt i socialist-Sverige att allt inte kan skötas privat,decentraliserat.
  Faktum är att det sköts bättre.

  SvaraRadera
 37. Hm, sockensverige hoppas jag att vi kommit ifrån. Decentralisering i viss mån kan fungera. Att gemensamt sprida ett lass grus på byvägen eller att tillsammans snickra ihop i en brygga i samfällighetens tecken går säkert bra.

  Problemet är att ingen vill ta ansvar där byvägen slutar i skogsbrynet och då övergår till två leriga spår. I och med att skatteunderlaget endast går till det egna lilla samhället har man inte satsat på någon högre utbildning. Om man råkar ut för en blindtarmsinflammation får man gå till bysmeden eller den som är fältskär den veckan. När den stora skogsbranden närmar sig har byäldsten kommenderat fram byinvånarna och de har riktigt blöta granruskor till att möta branden. När ryssen(?) eller någon annan som har fattat tycke för landsändan så ska de tas emot med skarpslipade liar och möjligtvis en hagelbössa. Om man ska ha el får kan man kanske göra det själv - om byn har kvarndamm. Om inte? Ja, då blir det mörkt på kvällarna.

  Ja, det blir säkert billigare med en levnadsstandard som på 1700-talet. Jag avstår dock gärna ett försök och fortsätter att betala min skatt.

  SvaraRadera
 38. Så här tycker Hillary Clinton om hela situationen!
  http://www.youtube.com/watch?v=rBuMuzhvYeA&feature=player_embedded#

  ;)

  SvaraRadera