Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2011-01-04 19:14

Exempel inflationsjusterad årlig avkastning på börsen

Jag sitter och försöker få tid att sätta ihop siffror för Stockholmsbörsen (Affärsvärldens generalindex) som motsvarar den suveräna graf som New York Times lade ut.

Det är en hel del jobb, då jag har inte har något bättre visualiseringsverktyg än Excel för tillfället. Det krävs också en hel del handpåläggning för att få fram datat, iaf så som jag jobbar i Excel. Till en början har vi 1901 till 1906 nedan, och vad för årlig inflationsjusterad avkastning man fått om man köpte aktier respektive år och satt stilla i båten.

Medel blev 3.7% om året, median 2.1%. Det går också att se att periodvis hade man rent av negativ real avkastning även efter fler decennier. Och över tiden är inte avkastningen speciellt fantastisk för den som sitter still i båten, tvärt om.

Nu är detta inte EAFGX, dvs Affärsvärldens generalindex med återinvestering av utdelningar. Detta eftersom Affärsvärlden slutat föra EAFGX sedan 2007. Å andra sidan så har jag inte heller dragit skatt på vinsten, och den skatten dras ju inkluderat inflation.

Skall jobba vidare med siffrorna, och göra en bättre matris/heatmap-graf över det hela när jag kommer på lämplig metod.

Sedan kan man också jämföra med en investering i riskfria räntan respektive guld och se vilka perioder det har varit bättre än börsen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Dock inte så relevant om man inte kan se det hela med utdelningar. Det blir en enorm skillnad.

  SvaraRadera
 2. Problemet vad gäller EAFGX är att jag inte hittar data tidigare än 2003. Har du det någonstans?

  SvaraRadera
 3. OK, hittade Generalindex inkl. återlagda utdelningar från december 1918 i Riksbankens historiska statistik.

  SvaraRadera
 4. Ha,ha vilket skämt...Sigge

  SvaraRadera