Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2011-01-18 08:03

EU stoppar hållbara kretsloppsjordbruk

Som vi alla vet bygger det mesta av det moderna jordbruket på ändliga resurser, inte bara olja, utan även ändliga källor för gödsel och gödning. Kväve utvinns ur luften via fossil energi, kalium och fosfor bryts i gruvdrift och vi har förutom peak oil snart peak fosfor framför oss.

Även om vi återför djurgödsel till odlingar, så räcker det inte. För näringsämnen försvinner dels bort via näringspumpen, och dels försvinner den ju iväg som mat för människor. I gamla tiders hållbara jordbruk (det som idag närmast, men inte riktigt, motsvaras av dagens ekologiska jordbruk) så var det inte bara djurens avföring som hamnade i gödselstacken, utan även människornas. Därmed återfördes alla näringsämnen, och via jordbrukens utformning rådde man även bot på den dränerande näringspumpen.

Näringen från vår mat hamnar förvisso via vår avföring till slut i slammet från våra reningsverk, men slammet har konstaterats så fullt av gifter och tungmetaller att det är olämpligt för att spridas på åkrarna, vilket blivit ett problem för reningsverken.

Lösningen på problemet har idag varit återföring av sk närsalter. Urin. Piss. Kiss, via urinseparerande toaletter. Det har förstås inte skett i någon stor skala, men det finns några pionjäranläggningar i Sverige, och alla som kan något i frågan, och jag menar ALLA är överens om att detta är en utmärkt och framöver nödvändig lösning.

Det finns en anläggning utanför Linköping, Hulta Norrgård, där ett 20-tal hushåll har urinseparation som återförs till ett lokalt ekologiskt jordbruk. Ett annat exempel är Rydebacke Ekoby i Ubbhult utanför Göteborg som återför sina närsalter till den intilliggande ekologiska gården Gunnagård.

När jag skriver att alla är överens så ljuger jag lite. Det finns nu nämligen en aktör som inte är överens om detta. Det är en överstatlig organisation känd för att motarbeta hållbar utveckling, t ex genom att förbjuda lokalt anpassade fröer.

Kort sagt EU.

EU sätter nu stopp för hållbart kretsloppsjordbruk står att läsa via bloggrannen Ylven och Supermiljöbloggen. Se även artikel i ATL.

EU är nämligen rädda för att folk inte vågar köpa mat som gödslats med närsalter.

Så nu är det stopp på detta. Förbudet gäller hela EU.

Jag uppmanar till civilt motstånd. Framåt sommaren tycker jag alla skall protestera genom att gå och likt de vilda djuren kissa på våra åkrar... Eller kissa på dina bärbuskar och fruktträd hemma i trädgården. Då begår du ett brott mot EU:s lagar.

Ser härnäst fram emot att EU förbjuder de vilda djuren från att kissa på våra grödor. För att inte tala det äckliga med att odla mat i djurbajs. Usch. Endast ändliga mineralfyndigheter skall få användas för gödning av jordbruken. Man får trösta sig med att det finns så många EU-byråkrater att om man lägger alla dessa i ett tusental gödselbrunnar och låter dem brytas ner, så får vi tillbaka en hel del gödningsmedel.

Det handlar inte längre om vem som är först upp mot väggen när revolutionen kommer. Det handlar om vem som är först ner i gödselsbrunnen för återvinning av byråkraternas eller politikernas näringsämnen. Fast byråkrathjärnorna verkar inte innehålla speciellt mycket näringsämnen, vilket är lite underligt. Annars är normalt mycket näringsämnen koncentrerat till just hjärnan.

Tillägg: För övrigt var det samma slags panik som stoppade t ex hemförsäljning av hemslaktat kött etc. Panik för att köttet skulle vara dåligt och få konsumenterna att tappa förtroendet. För om man knör ihop 50+ djur på ett lastbilsflak och kör dem i sitt eget bajs över halva EU och sedan slaktar dem när de är skräckslagna på ett slakteri så blir köttet så mycket bättre. Är inne på mitt femte år med hemslaktat kött och har aldrig råkat ut för några som helst åkommor av det. Däremot har jag blivit matförgiftad av mat köpt i butik.

Tillägg 2: Det kan finnas kryphål och omvägar. Kanske kan man använda närsalterna för att göda t ex energiskog, som man sedan skördar, flisar och komposterar och använder som gödning.

Tillägg 3: Förbudet gäller fullt ut från 2012. Ser fram emot att någon aktivist organiserar ngt jippo, typ Pisstock 2012 eller Pissathon 2012, sponsrat av ngn ekologisk ölbryggare. Hundratals människor kan i protest samlas vid någon EU-politikers odlingar, dricka öl och pissa på åkrarna. Helfestligt.

34 kommentarer:

 1. En spännande och skrämmande framtid väntar när storebror allt mer stryper möjligheten till småskaligt, biologisk mångfalld, naturligt, ekologiskt och lokalt. Själv har jag gödslat odlingarna med familjens urin i över tio år och kommer givetvis att fortsätta. Att inte gödsla sina odlingar med "guldvatten" är vansinne. Svårt att finna billigare, enklare och bättre gödning.

  Jonas

  SvaraRadera
 2. Ja, varför betala dyrt för något som man själv producerar gratis? Fungerar för övrigt även på krukväxter (skall spädas ut 1:10) för den som idag lägger dyra pengar på flytande växtgödning.

  SvaraRadera
 3. Varför är vi med i EU när vi ofta måste eller vill bryta mot dess överstatliga "stolle prov".

  SvaraRadera
 4. Det är en fråga vi som röstade "nej" ofta ställer oss...

  Jonas

  SvaraRadera
 5. CornuCopia,

  Den stora skillnaden är att virus och mikrober i djururin/gödsel för jordbruk ej smittar till människa medan det finns en förutsättning för smittöverföring från människa till människa vid användning av detta i jordbruksprodukter. Det är inte särskilt kul om halva byggden insjuknar i hepatit till följd av närproducerade grödor. Därtill får du vid användandet av människourin in läkemedelskemikalier i jordbruket (och nu talar jag inte antibiotika) utan rester av cellgifter etc

  SvaraRadera
 6. Jaså, om du vill slänga dig med sådana påståenden så får du gärna ge referenser. Man skall aldrig använda urin från personer som tar medicin eller som för tillfället har urinvägsinfektion. Det vet man om man har urinseparerande toalett. Vid sjukdom eller medicinering, kissa i det stora hålet, inte det lilla.

  Finns för övrigt saker som smittar människor även via djurgödsel, t ex EHEC. Alltså måste djurgödsel förbjudas.

  SvaraRadera
 7. Kan inte de dom röstade nej få dispans för att få pissa uranför väggen även i fortsättningen ? Finns det måntro någon blankett som man kan fylla i och skicka till EU för att få behålla den rättigheten ? Finns det enighet bland politikerna i EU-nämden om föroreningen skall riktas till höger eller vänster ? Beslutas det med majoritetsbeslut ? Frågorna är mänga.

  SvaraRadera
 8. CornuCopia,

  Du har rätt att EHEC smittar via djurgödsel, och det är ett stort men hanterbart problem (ett fåtal fall per år i Sverige).

  Problemet med användning av människourin i stor skala är att många som står på tunga läkemedel (cellgifter, vissa antibiotika som ej förekommer i djurskötsel, etc) kommer ändå urinera i det lilla hålet. Det är inte kul när vi får in dessa lm-rester i maten till barn under 3 år. Djur medicin behandlas i princip bara med antibiotika och avmaskningsmedel, vid använding av människourin har man >1 000 potentiella lm rester att ta hänsyn till.

  Sedan när det kommer till risk för smittoöverföring så smittar generellt aldrig djurvirus till människa medan människa till människa alltid föreligger en smittorisk. Då har man dels kända virus idag att ta hänsyn till, men även framtida virus. De senaste 30 åren har vi upptäckt en rad nya virus som smittar människa till människa varav Hepatit-stammar samt HIV är de mest kända men det finns flera andra mindre allmänt kända. Och detta har allting hänt de senaste 30 åren, blickar man framåt 100 år så har vi ingen aning om vilka nya virus/bakterier som kan slå hårt mot mänskligheten och hur de sprids. Att då börja använda människourin i stor skala för matproduktion skulle kunna innebära ytterligare en spridningsväg för dessa organismer. Med tanke på det höga evolutionstempot just inom virus (de senaste decennierna har mänskligheten defacto drabbats av virus-stammar som sprider sig på ett sätt som man aldrig tidigare sett) är det oklokt att öppna för möjligheten för ytterligare spridningsvägar.

  SvaraRadera
 9. Jaha, så det är alltså bra att pissa på sin tomts buskar och annat man vill få att växa bättre.
  Jag har dock en observation, som jag undrar ifall någon vet något om.
  Jag hade en stövarhund tidigare, och när den pissade på tomten, så dog gräset i en rätt stor fläck.

  För övrigt bör EU förstöras.
  CATO

  SvaraRadera
 10. Anonym kl 09:18.

  Om du hade bemödat dig om att läsa artikeln i ATL så hade du sett att den inte sprids direkt på grönsaker som människan ska äta:

  Börje Johansson har under många år använt urin från ett tjugotal hushåll i byn och sprider den framför allt på vall och före sådd av foderspannmål på våren.

  Dessutom lagras det så pass länge att risken borde vara minimal.

  SvaraRadera
 11. CATO, urin bör spädas ut 1:10 och skall aldrig hällas direkt på själva grödan, utan på jorden. Rätt självklart. Just träd kan dock klara direkt exponering mot den skyddande barken.

  SvaraRadera
 12. Jonas: "Det är en fråga vi som röstade "nej" ofta ställer oss"

  Vi är en majoritetsdiktatur men benämner oss som en demokrati. I en riktig demokrati kan man dock inte rösta bort någons frihet,tex att få pissa på sin mat och försöka sälja den.
  Blir tjatigt att påpeka men detta samhälle har vi för att vi slutat skydda våra negativa rättigheter och istället infört godtycke baserat på vilket särintresse som kan övertala en majoritet att använda statens våldsmonopol för att få fördelar på minoriteten.
  Ju större maktapparat desto större frågor slinker förbi valfriheten när folk går och röstar var 4e år och har alla frågor,stora som små att väga i sitt val.
  Decentralisering ned till individnivå är den enda vägen.

  SvaraRadera
 13. CATO

  Som Cornu skrev tidigare så skall urinen spädas eftersom den är för "stark". 1:10 när man gödslar för att även vattna. Eller kanske 1:3 när jorden redan är blöt (som på våren) men man ändå vill gödsla. Kan tillägga att vi vid varje pink-tillfälle producerar gödning för ca 25:-...

  SvaraRadera
 14. Det där med smittspridning behövs mer belägg för! Hur länge överlever ett virus på en nedpissad planta? Förstår om man kissar på salladen på morgonen och sen äter den till middag på em att det kan bli problem men lite får man tänka själv. En gammal myt att frukträdssjukdomar sprids i kompost stämmer inte. Hittade en rapport från SLU att detta ej finns vetenskapliga belägg för utan de flesta värsta sjukdomarna dör i en kompost.

  SvaraRadera
 15. Som en survivalist sade en gång:
  "Alla system utan fysiska barriärer kommer ge patogenerna överhanden"
  Allas avföring på allas grödor->Alla patogener i allas kroppar.
  Antingen måste mikroskala användas d.v.s. egen avföring på egna grödor eller smarta system med fermentering, indirekt-gödsling.
  Ingen kommer dock äta antibiotika i framtiden eftersom den kommer vara verkningslös.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 16. Tja, i större skala, se Ylven ovan, så är det indirekt gödsling som gäller. Oavsett aldrig direkt på grödorna, och urinen skall förbehandlas. Enklast är t ex solljus kombinerat med tid.

  SvaraRadera
 17. Undrar om inte det där tungmetall förorenade slammet du talar om också används på åkrar, i alla fall används det väl i skog och på energiskog?
  Har för mig att en certifiering införts för detta.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 18. Tisgift, certifieringen är ett skämt. Det är branschens egen white-washing. Certifieringen säger bara hur giftigt slammet är, inte att det är hälsosamt. Certifierat giftigt.

  Det fungerade på dig. Genom att använda ordet certifiering så trodde du att det var OK.

  SvaraRadera
 19. Men visst, slam har använts och används på åkrar. Trivia: Åkrar som har slammats har mätbara halter av guld, pga slitage från ringar etc när man tvättar händerna...

  SvaraRadera
 20. Jag börjar bli så trött på detta frälse som ska sköta eu. Finns det något parti som inte vill vara med i eu.

  SvaraRadera
 21. Ärligt talat så trodde jag faktiskt att slam som certifierats för att spridas på åkrar var relativt OK. Men att sådant slam som sprids i skog och energiskog inte skulle vara OK för åkern.

  Jag har dock för mig att metaller i avlopp är under en gynnsam minskande trend. I och med förbud mot användande av tungmetaller kanske slammet blir ok om en tio år eller så om man vill vara optimist.

  Fet länk nedan till undergångstaden Göteborgs förvaltning.

  http://www.goteborg.se/wps/portal/!ut/p/c4/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3gjU-9AJyMvYwMDSycXA6MQFxNDPwtTIyNXM_2CbEdFAB7ex1E!/?WCM_PORTLET=PC_7_25KQB2J3009BD02TD41N8522E3000000_WCM&WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/goteborg.se/goteborg_se/politikoorganisation/organisation/projekt/miljokvalitetsmal+goteborg/art_n800_giftfri_miljo_indikator_slam

  SvaraRadera
 22. Antalet frågor från EU där civil olydnad känns påkallad är i stigande.
  När når vi punkten då den civila olydnaden blir organiserad?
  Då kommer det hända grejer på allvar.
  /Olydig nej-röstare

  SvaraRadera
 23. Anonym 09:43.. Jag tror inte du behöver oroa dig för att bli smittad av virus, som HIV, svininfluensa mfl, av att någon urinerar på en planta. Virus generellt sett dör inom 48 timmar, HIV dör inom några sekunder utanför värden. Enda risken är bakteriella sjukdomar och läkemedelsrester. Även där är risken liten.

  Anonym 10:03, hoppas svaret ovan gav dig kött på benen. HIV dör nästan direkt i kontakt med syre och svininfluensan kan beroende på sträng klara sig på ett handtag i allt mellan 5 sekunder till 48 timmar på ett dörrhandtag där den övre gränsen förutsätter mycket slem, alltså att viruset plaskar omkring i uthostat snor och saliv.

  //Victor

  SvaraRadera
 24. Det är ju samtidigt intressant att företag som t.ex. Monsanto med flera antagligen redan har testodlingar med GMO-grödor runt om i landet. Om man ska tro dokument på Jordbruksverkets hemsida.

  Enligt EU verkar dessa biotechföretag inte alls itgöra några hot mot mångfalden och kretsloppet, när det finns hur många fall som helst där genmodifierade grödor kommit på vift och muterar ihop med grödor på andra bönders mark.

  Att bönder inte ska tillåtas använda eget gödsel är en del av en elaborerad affärsidé att göra dem helt beroende av både grödor och gödsel från Monsanto.

  Jag kan tänka mig att det kan gå så långt att man blir stämd för att man använder sitt eget gödsel, att man pissar på sin egen lokala frukt- och grönsaksodling i trädgården, alternativt att man kissar på något som intagits av en patenterad Monsanto-gen.

  Hela misstänker att hela jordbruksindustrin är helt fucked up. Inte på grund av fredliga bönder som bara vill bruka jorden som de alltid har gjort. Men de tvingas till kamp och drivs ut i bankrutt eller skuldrelation med en rad större bolag som konkurrerar ut dem genom att manipulera med den fria marknaden och kringgå fria marknadens konkurrens.

  Tjuv och rackarspel för hela slanten där vanliga bönder tvingas gå med på helt skandalösa saker bara för att få en del av subsidierna. Som efter Bush JR var rekordstora.

  Sedan växer branchen ihop till en enda grå politiker/forskar/företagsmassa där hela branschen går mot en monopolliknande och kartelliknande utveckling. De stora köper upp de mindre och tar mer marknadsandelar.

  Kommer inte ihåg detaljerna, men det är väl i runda slängar 4 företag som sköter slakten, 4 företag som sköter X, 5 eller några fler som sköter Y... Och i samtliga bolag finns det garanterat politiker som har/eller sitter i bolagsledningarna.

  Jag är allmänt rädd för matens- och den småskaliga odlingens framtid.

  SvaraRadera
 25. Förlåt för stavfelen. :(

  SvaraRadera
 26. "Utekissardagen" i Stigtomta blev 1996 ordentligt uppmärksammad i media. Aktionsgruppen "Rädda Hallbosjön" ville visa Reningsverkets påverkan på sjön.

  http://www.cafepottan.se/om-cafe-pottan

  Dax igen kanske?

  //cygnus

  SvaraRadera
 27. 2011-01-18 11:07
  Tyvärr tror jag som du. Att övervintra kommer bli svårt i den nya feodalvärlden.

  SvaraRadera
 28. De allra flesta läkemedel är mer eller mindre verkningslösa i förhållande till förebyggande hälsoinsatser i form av motion, giftfri och näringsfull mat o.s.v. Läkemedelsindustrin finns inte till för de sjuka utan för aktieägarna. Jägare/samlare var betydligt mindre sjuka än vad vi är idag, trots att de helt saknade kemiska läkemedel.

  Så läkemedel i urinen är ett relativt enkelt problem att åtgärda. Förstatliga läkemedelsindustrin så att incitamentet omkastas från dagens system där man tjänar pengar på sjukdom till ett system där man tjänar pengar på hälsa.

  SvaraRadera
 29. Människan är världens smartaste djur och förstår ändå inte hur jävla dumma vi är.

  SvaraRadera
 30. Vi använder ett system med 2 urintankar. Innebär lagring 6 månader innan spridning. Avdödar det mesta på den tiden. Har funkat perfekt i över 10 år nu.

  SvaraRadera
 31. Göran: I statlig regi finns inga incitament till service och inga incitament att effektivisera, vilket alltid landar icke-liv.

  SvaraRadera
 32. Våra dasstunnor innehållande både det ena och det andra återanvänds inom jordbruket. Det ombesörjer kommunen. Jag går på dass även vid sjukdom och medicinering.

  SvaraRadera
 33. @anonym 20:36
  Det är nog inte statliga myndigheter som ligger bakom regeländringarna. De bara effektuerar dem.

  - Nu kan vi ha en diskussion om orsaken, men det hamnar i statens/forskningens/myndigheters finansiering och i yttre påverkan av individerna i dessa strukturer. Mitt intryck är att vi sitter i en sax. Jag ser ingen väg ut ur det fundamentala problemet som är marknadens styrka och skattefinansieringens ineffektivitet.

  SvaraRadera
 34. Någon frågade ovan, ifall det fanns något parti som inte vill att vi skulle vara med i EU.

  SVAR: Sverigedemokraterna

  SvaraRadera