Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2011-01-01 10:48

En titt på oljepriset

Dags för att kort titta på hur oljan (nordamerikansk finolja, WTI) slutade året.

Veckoklimatet är fortsatt positivt sedan i oktober.

Enligt tradingmodellen kan vi därmed inte få några säljsignaler, utan som värst får vi se sälj/neutral.

Och kortsiktigt har oljan just slagit om till neutral igen.

Känns överlag lite svårtradat just nu. Kanske är det bättre att bara hänga på veckotrenden och sitta still i båten.

Som jag påtalat många gånger tidigare så är det konjunkturen som är avgörande för oljepriset, även om vi har en brist. Så länge marknaderna inbillar sig att vi ser ekonomisk återhämtning kommer oljepriset fortsätta uppåt. Detta sker förstås inte helt linjärt, men ser vi ett pris på drygt 90 USD just nu så lär vi få se 120 USD mot sommaren, eller högre. Vad som händer innan dess är en annan fråga. T ex kan vi nog förvänta oss en rejäl och sedvanlig smackdown i priset framåt vårkanten. Mellan stortån och långfingret någon gång i mars-maj.

Avgörande är fortsatt bevakning av konjunkturen. Samtidigt vet vi att konjunkturen inte kan fortsätta återhämta sig om oljeutvinningen inte ökar nämnvärt, och stigande oljepris är symptomet på detta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Delvis off topic, men jag såg en föreläsning av John Perkins där han talade om att USA har en oljemyntfot i.o.m. att de kontrollerar (ex?) ”swing producern” Saudi Arabien.
  Ett tanke experiment så här i bakfyllans efterdyningar:
  Hur skulle en energimyntfot fungera?
  Varför då? Lär många fråga sig.
  Tja, att F.R.B. och FIAT pengar uppbackade av bankrutta stater inte verkar stabilt nog att bygga vår ekonomi på inser fler och fler.
  Guld, guld, guld! ropar nu en massa läsare, men jag tror inte på den iden av två anledningar;
  1 Historien backar inte. Evolutionen rullar på och tar ytterst sällan ett steg tillbaka utan det kommer hela tiden något nytt istället för det som varit.
  2 Att något som ingen behöver och inte har någon nödvändig funktion eller användning skulle kunna vara en stabil garant för värde finner jag osannolikt i en framtid med kapitalförstörelse som vi aldrig tidigare skådat i historien. (Alla dessa olje och tillväxtberoende strukturer vi skapat) Gulds värde bygger enbart på ”greater fool” att någon annan vill köpa det till dess orimligt höga pris. (jämför med koppar som är den råvara som den i de flesta fall är utbytbar mot) Så guld är inte en råvara utan en valuta i sig.
  Så vad är vitsen att ha en valuta backad av en annan valuta?
  Svara på raden ovan innan du sågar mitt resonemang.
  Och den uttjatade frasen att guld alltid har behållit sitt värde, är ju rätt hitintills och kommer att bestå så långe tiderna inte blir allt för svåra, men blir det nog illa, d.v.s. svält så kommer gulds värde att förintas.

  Så till saken:
  Svenska staten är en stor producent av elenergi genom statliga Vattenfall.
  Så om Staten beslutar att binda 1 Sek = 1 kWh och backar upp det genom att lova att leverera 1 kWh elenergi mot 1 Sek. Skulle vi då inte få en finansiell stabilitet och såväl inflations som deflationsskydd?
  Energi behöver alla och den går att exportera och importera.
  Och den har även ett värde vid riktigt svåra tider då energi kan användas till att förädla mat, värma dig, pumpa vatten mm mm.
  Vad är haken?
  Vore kul om du ville lyfta frågeställningen till en egen post om den inte är alltför uppenbart korkat orimlig…

  TU

  SvaraRadera
 2. Olja mot 150 usd är min gissning!

  Såga guld om du vill, men jag tycker att du ser på det från fel håll. Det är inte guld som är orimligt dyrt, det är fiatpengar som är orimligt värdelösa.

  Jag tror iallafall att vi återigen kommer få en peg mot guld men till ett betydligt högre pris än nu.

  SvaraRadera
 3. Jag tror det vore bättre att knyta valutan mot en balanserad korg av råvaror och ädelmetaller.

  Sverige med sina råvaror skulle ha en fördel i ett sådant system. Vilka skulle förlora, jo banker och alla som jobbar i onödiga brancher som tex marknadsföring och reklam etc

  Omoraliska stater skulle också förlora på att man inte kan trycka mer pengar när de tar slut, tex Usa, UK mfl

  SvaraRadera
 4. @ Hej och hå
  Det är inte guldets värdering mot andra valutor jag tycker verkar orimligt utan mot råvaror och energi.
  Igen, varför koppla en valuta (Sek, USD vad du vill) till en annan valuta (guld) som bara uppbackas av spekulation och inte ett behov?

  TU

  SvaraRadera
 5. Alla som lever av kommersialismen skulle förlora på ett nytt finanssystem. Motståndet kan endast brytas av en kollaps.

  Vad skulle alla sk media och reklammänniskor göra i en ekonomi som inte bygger på evig tillväxt och hetskonsumtion?

  SvaraRadera
 6. En hake är förstås att politiker är opålitliga…
  Vad skall hindra dem från att ändra till att 1 kWh = 2 Sek för att täcka upp för de underskott de är så bra på att skapa genom frikostiga löften till sina väljare och finansiärer.
  Det måste alltså vara någon form av grundlagsskydd på kursen så att det måste vara ett riksdagsval mellan beslut och genomförande så att fårket, förlåt folket, kan förkasta en sån ide.
  Och då är frågan, hur mycket kommer folket att sätta sig in i en sån fråga?
  Men gör de inte det så är det väl så att vi förtjänar att ha en diktatur?

  TU

  SvaraRadera
 7. TU, jag skulle kalla guld pengar hellre än valuta. Poängen med guld är att det bara finns i en begränsad mängd, visst det bryts guld i världen men i det stora hela är det försumbart i jämförelse med hur valutor idag inte ens längre behöver tryckas på papper för att framställas. Vad jag vet har ingen än idag fått någon riktig kläm på alkemi, om man inte räknar rent fusk som att klä tungstentackor med guld vilket faktiskt förekommer. Pängen kan väl göras att vad som helst som inte kan framställas och bara finns i begränsad mängd skulle fungera, men guld är och har varit en symbol för värde som dom flesta människor instinktivt känner igen. Det pratas mycket om zeropoint energy nu för tiden, vad händer med kronans värde då om den är bunden till ett visst mått av energi?

  SvaraRadera
 8. Guldmyntfot, energimyntfot etc är bara en chimär.

  Guldmyntfot har alltid genom tiderna bara varit en temporär lösning, avsedd att närhelst politikerna finner det nödvändigt eller lämpligt upphävas.

  Guldmyntfot är alltså inte ett dugg pålitligare än fiatpengar, tvärt om gör ju guldmyntfot att ingen blir intresserad av att äga guld (om det ens blir tillåtet) och folks försvar mot en valutakollaps blir därmed sämre.

  Den som vill säkra sig mot fiatsystemens sammanbrott kan ju idag själv köpa guld eller själv köpa kWh (pallvis med pellets om inte annat...).

  SvaraRadera
 9. Största problemmet med kwh är också finns inget bra sätt att spara på den efter tillverkning jämfört med guld eller olja, gas eller skog. Så då kan staten lura dig med att du får dina 1kwh någon natttimme en dag i juli (då spot priset var 0eur/MWh) istället för klockan 1500 på julafton när det var -30 ute.

  Annars är ju ända sättet om det verkligen brakar åt helvete se till att man sitter på produktionskapacitet av mat och el i förstahand samt möjlighet att försvara den mot andra.

  SvaraRadera
 10. Finns massvis med sätt att lagra kWh. Skog är en. Vattenmagasinen hos vattenkraftverken är en annan.

  SvaraRadera
 11. Blir inte detta ganska snabbt galet? Sålänge folket inte kräver fler kWh än vad som kan levereras samtidigt finns det ju gott om pengar. All kommande energi från solen, rörelseenergin i Bengans bäck, etc. Eller är jag ute och springer med saxen nu?

  SvaraRadera
 12. Jo personligen planerar jag att växla mina Sek hos Riksgälden mot skog (lagrade kWh från solen) och jordbruksmark när kreditbubblan har pyst ut, eller exploderat.
  Men jag skulle må bra av ett fungerande samhälle runt mig så jag slipper gå tungt beväpnad i mitt potatisland...
  Därför ser jag det som någonting positivt med en stabil valuta så att de få som har varit ansvarsfulla och har besparingar får behålla det de sparat ihop.
  Hittade förresten att Henry Ford förespråkat en valuta uppbackad av energi 1921...
  Undrar hur länge till vårat valutasystem kommer att bestå innan det ersätts? och med vad?
  Nackdelen med att äga mark är att man blir skattskyldig, en skatt som kan gå upp över markens avkastning om det vill sig illa, så kanske är inte några hundra ton pellets så tokigt som det låter, skall fundera på det på vägen hem till torpet...

  TU

  SvaraRadera
 13. Cornucopia. Det beror på om du menar lagring för kunna reglera produktionen och då funkar främst vattenkraft mycket bra för reglera och används som sådan även om vattenkraft i Sverige på grund av sin stora produktionskapacitet är också är baskraft. Syftar du däremot på mer "vilda" ider om att pumpa upp vatten till magasinerna när övrig produktionkapacitetbär billig så den naturligtvis möjlig och fungerar men är idag inte praktiskt möjlig eller först och främst ekonomisk möjlig på grund av dålig effektivitet.

  Syftet med min kommentar var rörande iden att med att pega mot kWh blir svårt och blir om du vill kunna fånig den när du vill antingen en finance produkt typ ENOYZ11 eller en fysisk leverans av underliggande produktion typ 1 he skog eller 10 tunor olja eller 10m3 i vatten magasin i Norrland (då det kommer spela roll i vilket magasin vatten ligger iföratt avgöra hur mycket kwh man får ut).

  Dock det jag var ute efter var att efter produktion till fysisk lev av el så har du inget bra och storskaligt sätt att lagra överskott på. Sedan i och med att näten måste vara i balans så får inte produktion och konsumention diff alls mycket (har dock inte exakta tal här men kan kolla upp).

  SvaraRadera
 14. Hej och hå. Problemmet är skillnad på fysisk lev. och icke fysisk. Behöver du x kWh (antar du kör med el eller värmepump som kräver el) för värma ditt hus eller surfa på nätet (från en stationär dator utan ups) vill du ha dina kwh just nu och inte som en pall med ved i Norrland om du själv bor i Västergötland. Har du egen produktionskapacitet antingen som heat med ved eller pellets har du lättare kontroller det.

  SvaraRadera
 15. Hej och hå. Egentligen off-topic men i och med du nämnde det. Vad menar du med att pratas mycket om zero point Energy. Fysiker har pratat om detta sedan 1910-tal och är värder tagen inom fysiken. Dock finns så vitt jag har hört från seriösa vetenskaplig håll inte någon som kunnat ens kommit i närheten av nyttja denna eller ens kunna presentera det.. Att använda den Energy ligger nog extremt om ens möjligt i framtiden. Även Fusionskraft där det på går mycket forskning är fortfarande minst 20-50år (vilket man iofs sagt hela tiden i 50år). Någon seriös forskning på zero Energy annat än inom teroretisk fysik har inte hört om.

  SvaraRadera
 16. Det vore mer logiskt att ha kWh som bas för valuta efter att dagens FIAT-system har kollapsat.
  Då energin i stort är basen för ekonomin.

  Nu är det ju så att det inte är naturvetare och tekniker med logiska resonemang som bestämmer i världen.

  Ta t.ex. Picassotavlor. Varför är de värda så mycket? För att många människor är överens om att de är värdefulla och antalet är begränsat.
  De har inget substantiellt värde, de producerar inget.

  Guld har redan en plats hos alla människor genom språket. Guldmedalj, guldläge, guld värd, o.s.v.

  Vi kommer att få se en guldmani som gör guld mycket dyrt och lämpligt som myntfot.

  Inte för dess eget värde, men för att alla kommer att vilja ha det och tillgången är begränsad.

  Vi kommer inte att se en kWh-mani. Kolsäckar är inte sexiga.

  SvaraRadera
 17. Känns ju bra att sitta på lite skog och åker när det brakar ihop. Men jag misstänker att staten på något sätt kommer vrida mina armar när det blir dags. Det man kan vara säker på är att det sällan blir som man tänkt sig.

  SvaraRadera
 18. Nej kolsäckar inte sexigt. Men var inte länge sedan man använde en kolkällare till lagra kol som man använde för värma med. Personligen gillar jag dock springa omkring med uranstavar istället betydligt mer sexigt

  SvaraRadera