Cornucopia?

2011-01-29 09:37

Dramatisk dag för guldet (uppdaterad)

Vi fick se en dramatisk vändning i guldpriset under gårdagen, något som talar för att många stängde sina negativa positioner, en sk short squeeze. Aktuella berättelser är att det skall vara oro över Egypten och fortsatt spridning av de arabiska upproren, som med Egypten och Suezkanalen kan få kortsiktiga konsekvenser för västvärlden. Detta kombinerat med ett relativt hårt fall på de amerikanska börserna som enligt berättelserna därmed gjorde guld intressant.

Samtidigt har guldet varit nere och vänt på en sättning på drygt 9%, dvs helt i linje med de rekyler vi sett sedan finanskrisen 2008. Tror man att historien upprepar sig så behöver alltså inte rekylen vara större än 9%, även om jag generellt talar om 10-30% för guldrekyler. Allt är ju med ett stort "ungefär" i sådana här sammanhang.

Som ni känner till förvandlas stöd till motstånd när de bryts ner.

1325 krossades ju som stöd i torsdags utan någon dramatik alls, och när guldet väl bröt upp så passerades 1325 utan mer en ett litet hack i charten uppåt. Min tro (som i kyrkan) är därför att 1325 har slutat vara ett stöd/motstånd och kan ignoreras framöver.

Däremot kvarstår nivån runt 1316 som efter att stödet knäcktes istället blev ett motstånd. Det gjordes under gårdagen hela fem försök att bryta upp genom 1316, varav det femte lyckades, annars skedde vändningarna på eller strax ovan 1316. Som även Tradingportalen pekar på så fungerar stöd och motstånd ofta på det viset, kursen kan gå upp eller ner lite över stödet/motståndet innan gummibandet smäller tillbaka så vändningarna sker inte exakt.

Intradagchart nedan.

Samtidigt kan man nu se ett nytt stöd formeras runt 1310, där vi inte bara fått se vändningar intradag, utan även ungefär haft dagslägsta i två dagar, se dagscharten nedan.

Så ut med ca 1325, ca 1316 är nu återigen ett stöd, och ca 1310 har tillkommit, även om 1310 är svagt än så länge. Sedan är det fortfarande 1277 som gäller därnäst på nedsidan.

Samtidigt har ca 1345 etablerat sig som ett motstånd där vi fått se dagshögsta tre dagar på raken.

Veckocharten säger fortfarande sälj, sälj, sälj i veckoklimatet så den trader som inte tradar intradag skall fortfarande inte ta positiva positioner.

Som jag ser det finns tre scenarion kring vad som nu kan hända. Naturligtvis upp, ner eller kräftgång...

Fortsätter börserna ner på att USA:s manipulerade BNP inte ökade mer än påhittade 3.2% och oron i Egypten tilltar kan mycket väl guldet bryta upp. Etablerar sig priset över 1345 så kan det vara läge att fundera på att avsluta negativa positioner. Något annat kan förstås också smälla i helgen, och då kan guldet dra fort. Som sades på Zero Hedge, guldet tar rulltrappan ner men expresshissen upp.

En halvmesyr är att guldet under en period pendlar runt i intervallet 1300-1350 innan fortsatt riktning stakas ut. Detta glädjer väl egentligen bara daytradern.

Eller så fortsätter vinsthemtagningarna och den felaktiga tron att de europeiska och amerikanska skuldkriserna är över sänker vidare guldpriset, med 1277 som nästa nivå. Naturligtvis är inte problemen över, även om man gör sitt bästa för att försöka inbilla folk detta. Som Bo Lundgren säger i P3:s dokumentär om 90-talskrisen, det finns ingen anledning för politiker att säga sanningen när det finns problem, det skapar bara panik. Man håller alltid god min i elakt spel till allt bokstavligen går åt helvete.

Guldrekyler skall ses som möjligheter att öka långsiktigt positiva positioner i guld, men för att ungefär citera Tobbe på Winning Trading: Varför hoppa på en buss som går till fel plats och hoppas hitta en buss som går till rätt plats senare? Bättre att läsa tidtabellen och gå på rätt buss vid rätt tillfälle.

Fast en del gillar väl att åka buss bara för sakens skull även om de kostar pengar i onödan.

Tillägg: Det framkommer nu att de senaste veckans sättning i guldet utlöstes av att en liten hedgefond dumpade hela sin position i guld. Däremot kan man antagligen säga att det är fortsatt upp som gäller då hedgefonden är avslutad nu. Så har man negativa positioner är det rimligtvis dags att avsluta dessa. Grattis till de som hann fylla på sina (fysiska) positioner på dippen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

18 kommentarer:

 1. Angående "guldet tar rulltrappan ner men expresshissen upp" så finns det som vanligt citat åt andra hållet.

  Tex från den hedge fund manager som tvingades sälja allt guld i måndags och orsakade den största nedgången i open interest på comex någonsin. Det var alltså en enskild person/fond som stod för detta. Han sa:

  "Never try to pick the price of gold. History shows it takes a year to go up, and three days to go down"

  http://www.businessinsider.com/hedge-fund-manager-gold-daniel-shak

  SvaraRadera
 2. Anders, stort tack för den infon. Det sätter ju de senaste dagarnas nedgång i ett helt nytt ljus.

  SvaraRadera
 3. Är man intresserad av guld kanske en guldgruve investering kan vara intressant.


  http://financialhearings.nu/101201/endomines/

  http://www.introduce.se/foretag/endomines/intervjuer

  SvaraRadera
 4. Mycket talar för att botten är nådd i guldet..Dock vore det bra om Hui stänge över 548 om jag minns rätt..Vidare att dollarn åtminstonde får rekylera uppåt några dagar.

  Gällande BNP siffran så kan de inte manipulera den för mycket för kommer den in bättre än väntat så stiger räntorna och dollarn i USA. Det är knappast något man vill i detta läge..Därav kommer statistiken i blandad kompott nu. Den får inte vara för bra, men samtidigt inte för dålig..:-)

  Bra blogg för övrigt.

  Mvh/ Warren

  SvaraRadera
 5. Hur tänker JP&co när de tagit enorma positioner i kortning av guld och silver? Jag förstår att konspirationsteorier uppstår, det verkar inte klokt.

  JP ligger risigt till i silver. Dock har jag en känsla av att de är too big to fail. FED lär backa upp dem i en jobbig sits.

  SvaraRadera
 6. Eskalerar Egypten och diktatorn där faller då får vi nog se ett spjut i guldpriset och oljepriserna.

  Tänk ett mellanöstern i uppror, då hjälper inte Usas militära makt ett skit. Oljan skulle sätta rekordfart, matpriserna bli ännu högre och ännu fler länder få social oro.

  Världens politiker har lekt med elden via sina stimulanspaket, det har bidragit med spekulation via billiga krediter i bla mat. Har du släppt anden ur flaskan denna gång?

  Kombination med islamism, höga matpriser och internets genomslag är nog slutet på en era. Oljan är vapnet som knäcker ryggraden på finanssystemet, Usa krigade sig fattiga för oljan som de nu ändå kanske tappar kontrollen över.

  In i ädelmetaller för sjutton!

  SvaraRadera
 7. Guld är inne i en bubbla.
  Vem behöver guld?
  Guld är en övervärderad metall som har begränsad nytta.
  Till skillnad från fastigheter kan man leva utan guld./Oppti

  SvaraRadera
 8. Hur skall man investera för att skydda sig mot peak oil? Kan du skriva om detta?

  Är det bästa att köpa El-bolag som E-on, Fortum?

  SvaraRadera
 9. De här kortsiktiga fluktueringarna i guld(och silver) är ointressanta för oss som växlat över våra FIAT pengar till fysisk metall. Färdriktningen för FIAT valutorna är nedåt, och ädelmetall priserna uppåt värderat i FIAT valutor.

  Men volatiliteten kan vara hög. Och det är inget att bry sig om i det långa loppet.

  Jag säljer ALDRIG mitt guld och silver, förutom när jag behöver köpa någonting.

  KH

  SvaraRadera
 10. Sverige har viktigare bekymmer..

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article8483610.ab

  Mot en ljusnande framtid :)

  SvaraRadera
 11. Guld är inne i en bubbla.
  När en liten hedgefond på 10 miljoner dollar
  kan kontrollera optioner för 850 miljoner dollar
  dvs. hela Sydafrikas årsproduktion av guld eller
  ca 1/3 av hela världens produktion av guld då bör
  alla fatta att guldmarknaden är manipulerad.
  Detta var som sagt en liten hedgefond....
  Botten är inte nådd på långa vägar.

  SvaraRadera
 12. Skönt att höra att du klarar dig utan guld Oppti. Klarar du dig utan pengar också? Eller förlitar du dig på fiat-pengar? Det är nog inte så intelligent. Världens nationer håller på och kör dem i botten.

  SvaraRadera
 13. Man kan ju inte äta pengar, alltså klarar man sig utan pengar.

  SvaraRadera
 14. Käre Oppti, du glömde signera ditt inlägg! (18.01)

  Hela världsekonomin är hårt manipulerad av Fed, som trycker upp ändlösa mängder pengar för att kompensera för USAs bristande konkurrensförmåga. Det är därför du skall köpa guld. För världen kommer inte palla för USAs penningtryckande länge till. Det brinner i Kairo och snart på många andra ställen! Vakna!

  SvaraRadera
 15. Finns det några ateister i skyttegravarna?
  Det finns alltid en möjlighet till opt out.
  Jag för min del funderar på att investera
  i något mer beständigt och hållbart...
  Det finns ett antal olika alternativ.
  Babymat på burk eller kanske lite
  uran som kittlar dödsskönt i kistan.
  Var och en blir salig på sin fason.

  Vis pacem para bellum.

  SvaraRadera
 16. "Var och en blir salig på sin fason"

  Inte riktigt sant va? Då skulle ju alla vara saliga. Men många lever ganska misslyckade och deprimerande liv och många andra går det åt helvete för.

  SvaraRadera
 17. Oppti, kan inte du förklara lite närmare din syn på guld? Kan du beskriva lite mer konkret varför du anser att "guld är i en bubbla", men kanske med något annat argument än att ingen behöver guld för det har i sig ingenting med någon bubbla att göra. Jag blir uppriktigt väldigt oroad över att jag kan ha missförstått allting och gjort hel fel investeringsval när du skriver så här oroväckande om guld. Upplys mig? Förresten, vad exakt är egentligen en bubbla? Vad menas med det? Starta en blogg, jag tror att du har mycket att lära ut till oss här faktiskt.

  SvaraRadera
 18. Dattre och investera i karlek och respekt fron den minsta till den storsta manniskan.Se till allas behov.Respektera varandras rattigheter och leva i harmoni med ALLA och ALLT. Vi manniskor behover forsto att vi ar ett natverk. Presis som datorerna.Man kan inte ata guld om jorden ar odelagd.Vem vill i framtiden bli tacksam for det?Det vill bli farre och farre kvar, som sen sloss om guldbergen.Vi kan istallet borja vardesatta gro stenen. Ha ha den racker till alla.Fron stenrik

  SvaraRadera