Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2011-01-15 09:29

Bo Pellnäs om Ryssland

ledarplats i Uppsala Nya Tidning skriver Bo Pellnäs följande:

"Varför vill Ryssland satsa allt större resurser på offensiva vapensystem, till exempel Iskandermissiler och invasionsresurser, när landet långsiktigt skulle vinna mer på att få en fungerande infrastruktur och hejda befolkningsminskningen?

Det vi iakttar måste leda till försvarspolitiska slutsatser, framför allt som mord och misshandel av journalister och beordrade skenrättegångar pekar på att demokrati och mänskliga rättigheter alltmer marginaliseras av Putin och hans gäng i säkerhetstjänsten..

Lika allvarligt är att Frankrike, Italien och kanske Tyskland prioriterar sysselsättning och gasleveranser framför en sammanhållen säkerhetspolitik inom EU och Nato. Det underlättar för Ryssland att spela ut EU-länder mot varandra.

Förlorarna i detta spel blir de små Östersjöstaterna, vårt eget land inbegripet. Ett långt djupare samarbete mellan alla Östersjöstater, inte minst med Polen blir nödvändigt. Tyskarna måste dessutom förmås att ta sitt ansvar för säkerheten i Östersjöområdet."


Kort, koncist och välformulerat.

Kommentarer är väl överflödiga här.

I övrigt så anser Bo Pellnäs fortfarande att Gotland bör försvaras.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Vi lever i en föränderlig värld.
  Mycket välformulerat.
  Nu har våra politiker gjort det lätta - rivit ned.
  Tror vi dem om att klara det svåra - bygga upp?
  Varför är jag tveksam?
  /Grönvita

  SvaraRadera
 2. Håller med om att upprustningsambitionerna kan vara hotande men förstår inte varför sett från rysk horisont.

  Man sitter ju på de stora energiresurserna som Europa är beroende av. Genom att bara skruva på kranarna så kan man ju få europeerna att dansa efter sin pipa. Varför skulle man vara intresserad av våra förhållandevis tätbefolkade landområden?

  Land och andra naturresurser har man ju också i överflöd. Vad finns hos oss som man kan vara intresserad av och lägga ner resurser och kostnader på att komma över?

  SvaraRadera
 3. Ja, för ofred skapas ju bara pga rationella behov och åtgärder, och aldrig pga ambition, fåfänga, ideologi eller makthunger.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte varför du fortfarande propagerar för att Sverige skall försvaras?
  Sverige idag är inte samma land som du och jag växte upp i på 70-talet.

  Går man runt på stan så verkar det som var 3:e person är från ett annat land.
  Varför skall jag dö på slagfältet så att en somalisk familj med 8 barn fortfarande kan leva på socialbidrag, varför skall jag dö i strid så att "flyktingbarnet" Achmed kan få en uppväxt i vårt underbara mångkulturella Sverige.

  Vad tror du händer när även Sverige snart kommer drabbas av den globala ekonomiska depressionen? Vad tror du händer Peak Oil börjar påverka våra dagliga liv?
  Tror du verkligen att vi allihopa kommer hålla varandras händer och sjunga "we shall overcome"?

  Vi har hittills suttit på varma läktare och tittat på som åskådare medan resten av Europa sjunker djupare i en ekonomisk depression.

  Sverige idag är ett Balkan eller Libanon med stora minoritetsgrupper. Sverige är en krutdurk som bara väntar på att explodera.

  Jag kan tillägga att jag är för invandring, men dagens massinvandring har förvandlat det här landet till ett land som jag aldrig skulle försvara med mitt liv.

  SvaraRadera
 5. Jag tror ryssarna skiter i gotland. Arktis och grönland ar nog intressantare.

  SvaraRadera
 6. Den ryska ledningen har ett rationellt behov av att visa styrka och handlingskraft för att få intern legitimitet.

  SvaraRadera
 7. Bo Pellnäs säger:
  Ryssland skulle vinna mer på att ....... hejda befolkningsminskningen.

  Vi lever i en extremt överbefolkad värld, men Bo Pellnäs tycks fortfarande vara övertygad om den eviga expansionen och att vi måste bli ständigt fler, annars väntar den stora katastrofen.

  Tyvärr är han inte ensam, det är alltför många som blivit vaccinerade med samma grammofonstift. Som ständigt rabblar denna dårskap, utan den minsta egna tankeförmåga.

  Åke M

  SvaraRadera
 8. Ryssland besitter naturtillgångar och gränsar till Kina. Anser att Kina är det riktigt stora hotet mot väst. I värsta fall i allians med Ryssland och muslimska länder.

  Det är oerhört illa att väst avskaffat marknadekonomin och därigenom försvagat sin ställning. Marknadsekonomin måste omedelbart återuppbyggas blixtsnabbt.

  SvaraRadera
 9. EU skulle minska Rysslands makt om vi satsade storskaligt på kärnkraft för energi istället för naturgas och olja.

  Tyskland ville stänga ner sin kärnkraft och satsa på rysk importgas. Vad är bäst för klimatet? Vi är nära gen4 reaktorer nu, dessa kan skapa stora mängder syntetiskt bränsle via väte, man kan med hög temperatur få hyffsad lönsamhet i väte framställning. Allteftersom naturgasen blir dyrare ju mer lönsamt blir det att framställa via kärnkraft.
  Vi kan skrota ångturbinerna och köra gasturbiner. 45 mot 35% effektivitet. Med 1000 grader uttemp kan vi närma oss 50% effektivitet i elproduktion via brayton cykeln.

  Oljebolagens värsta fiende är modern kärnkraft, vindkraft ses inte som något hot. Det var thatcher som började med CO2 snacket för att stänga kolkraften och installera kärnkraft i England, det är svårt att tro idag när vänstern kapat hela co2 debatten. Men de har en annan agenda än Margret.

  Nu börjar arktis bli intressant att prospektera, så oljan stannar så länge vi hatar kärnkraft, en olycklig utveckling, till viss del såklart styrd av pengar, oljepengar.

  SvaraRadera
 10. En anledning till den ohemula militära upprustningen kan ju vara att Rysslands fossila energitillgångar kan börja sina. Då gäller det att vara rustad om man vill kontrollera de få kvarvarande olje- och gasfyndigheterna som finns på jorden. Jämför USA:s globala säkerhetspolitik i Mellersta östern, Sudan etc.

  Trots det vettiga inlägget 12:02 anser jag att hela Sverige - inte bara Gotland - bör försvaras. Sverige står för mycket mer än den förödande svenska invandringspolitiken.

  SvaraRadera
 11. Det mest spännande som hände under mina 15 månader i Boden är att jag fick kompaniförbud av Pellnäs i egen hög person eftersom jag satt och ritade 91an teckningar under vakten istället "för att värna om rikets säkerhet". En kul minne.

  SvaraRadera
 12. Ryssarnas omvärldsanalys är att europa är på väg att göra en Argentina. Därmed tar ryssarna chansen att dominera och styra agendan.

  SvaraRadera
 13. 14:29

  Tragiskt men sant, den som håller i käppen bestämmer. Ryssarna har naturresurser, de har avancerad kärnteknik och en kuvad befolkning. De har i kort allt man kan drömma om som styrande.
  Folk i Ryssland gick till arbetet i 4 år utan lön under Jeltsin, det kallar jag kuvat folk. Arbeit macht frei!

  Ryssarna är inte dummare än att de förstår att PO är sant och att de en dag får minskade inkomster från sin gas och olja. De satsar hårt på ny kärnteknik och de är villiga att säja eller sammarbeta kring den. Men väst vill bara titta på sina vackra vindkraftverk och ta det lugnt.

  Tyskland köper hellre naturgas än gör som Frankrike. De gröna har stor makt i Tyskland, det enda de inte lyckats stoppa är fri fart på autobahn, men det gör köerna istället.

  1968 generationen i väst har förstört en annars otorligt vinnande levnadssätt. Förr var utbildning och teknik det ledande, nu ska alla vara förstående, förlåtatande och livrädda att kränka någon annans rättigheter. Under tiden föråldras våran infrastruktur och befolkningen ökar med invandring. Snart sitter vi utan pengar och utan infrastruktur och ett passifiserat folk.

  Då behöver inte ryssen mer än morra innan vi ger oss. Sovjet vann det kalla kriget, deras nyttiga idioter ur 1968 generationen slutförde deras vilja!

  Synd att även vi kloka ska drabbas av samma kollaps, vi har inte kunnat påverka för majoriteten har ansett oss vara dårar alternativt farliga för deras agenda.

  Sovjet-Väst 1-0!

  SvaraRadera
 14. Konstaterar att det ovan inte kommit fram några rationella själ för Ryssland att invadera östersjöländerna. Efter komunismens fall finns det ju heller inga ideologiska.

  Kanske ser Ryssland Kina som den stora faran. Den kinesiska komunistiska ledningen hamnar säkert i trångmål om tillväxtkurvorna bryts abrupt pga Peak Oil och då kräver att ryssarna ökar sin export till Kina annars....

  SvaraRadera
 15. Som jag ser det finns det två, nej tre, nej fyra makter som drar i Sverige.
  1 Det blivande feodala riket Eu. Det är det som pressat igenom euroatom,lissabonavtal och grundlagsändring. Sverige är en resursprovins i detta rike.
  2 En blandning av det utvalda folkets söndra och härskartaktik och deras fienders motkamp. Massinvandringen med följder kommer delvis av detta.
  3 De amerikanska förenta staternas kapitalister via banker och liknande.
  4 Egna korrupta politiker

  Ryssarna har under jeltsintidens sönderfall och bushadministrationens framryckningar sett detta. Och dragit sina slutsatser. De har dessutom världens längsta gräns att försvara.

  Tyskland betalade det sista av skadeståndet från 1918, 2010.

  Med dagens demografi går det inte att ha allmän värnplikt. Vad göra?

  Nästan alla ryssar jag talat med gillar sverige och svenskar. Men de har inte glömt A. Nevski.

  Svammel, kommer inte på någon bättre sammanfattning än:

  /den som är satt i skuld är fri om han kan hävda sig!

  SvaraRadera