Cornucopia?

2011-01-26 07:15

All makt utgår från folket

"All makt utgår från folket" är en floskel som används för att förklara demokrati. Men jag brukar påtala att det samma gäller i diktaturer.

En diktatur kan bara existera genom folkets medgivande, om det så är i skräck, apati eller likgiltlighet. Eller för att folket inte vet bättre. Än. Ofta har diktaturer folkligt stöd när de griper makten, iaf tillräckligt stöd för att motståndarna skall vara i underläge. Kanske stöder 30% diktaturen, 20% är emot och 50% bryr sig inte.

Iaf, när folk till slut får nog så faller alltid diktaturen. Rumänien, Polen, Sovjetunionen, Argentina osv osv. Inte sällan beror det på något misstag som diktaturen gjort (ex Argentina och Falklandskriget, även om demokratin visade sig vara en björntjänst för landet) om får folk att säga "nu räcker det" och ta till gatorna. Inte sällan ansluter sig militären, som ju också är en del av folket, till den folkliga resningen. Sovjetunionens fall är ett typiskt exempel, liksom Rumänien.

En dag kommer EU:s folk att resa sig mot den europeiska juntan (den ej demokratiskt valda EU-kommissionen) och skendemokratin i Bryssel, men det krävs att man får nog först. EU existerar fortfarande enbart tack vare medborgarnas apatiska stöd och lydnad köps delvis via olika bidrag.

Aktuellt just nu är Tunisiens folkliga resning, som jag inte berört tidigare. Har ignorerat nyheterna kring detta då det har haft väldigt liten innebörd för oss svenskar. Inte ens för det svenska oljebolaget PA Resources (OMX:PAR SEK, OSE:PAR), med en stor del av sin verksamhet i landet har resningen någon betydelse, men jag skall inte gå in på varför i det här blogginlägget.

Det pratades tidigt om gnistan som kan tända krutdurken och spridningseffekter.

Nu verkar spridningseffekterna vara korrekta, och man har börjat få protester även i Egypten. Men frågan är om det är folket som protesterar, eller bara en liten högljudd klick? Tiden får utvisa. Faller Egypten får det storpolitiska konsekvenser. För Egypten är granne med Israel och Gaza. Det är inte säkert att det Egyptiska folket stöder regimens hållning i frågan. Egypten är nämligen ett land som har satt Gaza i blockad, och alltså samarbetar med Israel, ett samarbete som pågått sedan slutet av 1970-talet

Stubintråden är tänd, återstår att se om någon släcker den innan den når krutdurken.

Men riktigt allvarligt blir det först om oljeexporterande OPEC-länder dras in i den arabiska resningen. Där kan vi snacka om extremt hårda diktaturer som Saudi-Arabien. Tunisien och Egypten är oljeimportörer, men det är inte Libyen, Algeriet, Saudi-Arabien mfl, och som exportörer har de mer eller mindre statskontrollerad oljeutvinning. Så bevaka utvecklingen och var beredd på köpknappen när det gäller olja.

En annan aspekt är att man skall inte ropa hej än och gratulera tunisierna. För det finns inget som säger att det blir frid och fröjd på länge än. Ibland kan det blir utdragna konflikter som efter decennier förvandlar ett land helt och hållet.

Sveriges bästa bloggare, bloggrannen Morgonsur, har ett inlägg om Afghanistan.
Photobucket
Ovanstående är alltså en skivaffär i Kabul på 1950-talet.

Se fler bilder av hur det en gång såg ut i Afghanistan innan landet kastades in i 30+ år av konflikt hos Foreign Policy.

Krig och konflikt utvecklar inte mänskligheten, utan retarderar henne. Pågår ett krig tillräckligt länge så hamnar vi i medeltiden vad gäller samhällets struktur och värderingar, och låter man det gå ännu längre så är det stenåldern som gäller.

Vi får se hur lång tid det tar innan saker lugnar ner sig i Tunisien. Radikala islamister ser förstås sin chans att islamisera ett relativt sekulariserat land om oroligheterna fortsätter tillräckligt länge. Det samma gäller Egypten.

Så ropa inte hej. Alla revolutioner leder inte till förbättringar, men åtminstone så har folket ett eget val om färdriktningen.

Avslutningsvis en bild från en bio i Kabul på 50-talet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

22 kommentarer:

 1. Bra inlägg Cornu. Revolutioner slutar ofta med att man kastar ut barnet med badvattnet.
  Mvh
  Sten

  SvaraRadera
 2. Intressant inlägg. Detsamma gäller ju faktiskt Iran.

  //Adopterad Iranier

  SvaraRadera
 3. "..Iran" och Egypten, Zimbawe Rhodesia, Argentian, Kenya och många andra. Tag inte välståndet i Sverige för givet. Men här talar man nog för de redan frälsta. Skall försöka visa denna artikel för tonåringen. får se om han har tid mellan Simpsons och Call of duty (eller vad det heter)...

  SvaraRadera
 4. Det blir intressant att se hur Obama agerar nu. Om han är FÖR change och fina saker som demokrati. Hillary Clinton var snabbt ute till Egyptens försvar och bad folket stilla sig. Mao ord, Obama håller Mubarak om ryggen.

  Det är ju bara i Iran, Kina och NordKorea USA stödjer demokratirörelser. Länder som Egypten, Saudiarabien vill man att de ska förbli vara totalitära, för sina egna intressens skull.

  Intressant att se om Obama till sist agerar som Gorbatjov som insåg att det var omöjligt att hålla Honecker under sina armar och till sist lät östtyskland falla.

  Spännande tider hursom. Och ja, det överstatliga EU kommer naturligtvis rasera det med i sin nuvarande form.

  SvaraRadera
 5. Svenskar är inte som Tunisier, på gott och ont, så att påstå att EU kommer falla är lite för enkelt..

  Man måste titta på vad EU i praktiken innebär för Svenskarna.
  1. Svenskarna ger bidrag till andra.
  2. Svenskarnas verksamheter tyngs av regleringar.

  Dessa två tillstånd kommer aldrig att förändras förrän:
  1. Alla pengar är slut.
  2. Alla små och medelstora verksamheter upphört.
  3. Tillräckligt många invandrat som är genetiskt predisponerade att förstå mänsklig gruppdynamik på makronivå.

  EU kommer gå under många namn såsom; hållbar utveckling, FN, BNP, vård och omsorg, ordning och reda, offensiva satsningar.

  Även när "EU" förlorat all praktisk betydelse för en vanlig sydeuropé:
  "Blankett... mana-manjana"
  Så kommer det naturligt vis fortfarande vara högsta modet på regeringskansliet.

  Bildserien från Kabul gav morgonkaffet en besk eftersmak.

  Tack Cornucopian för en upplysande blogg.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 6. Oj, jag är en ny Corn-läsare och har inte riktigt hängt med på fientligheten mot unionen. Menar du allvar när du kallar EU-kommissionen junta? Håller i och för sig med om att vi har en skendemokrati i unionen men det är sannerligen inte Kommissiones fel utan 1) att EU-medlemstaternas regeringar gillar att slippa redogöra för sina väljare vilka beslut de fattar i Bryssel; 2) att media, tex Sveriges Television, inte förstår eller bryr sig (dom jagar sensationer och skiter i att bevaka Bryssel på ett vettigt sätt - en mycket senior nyhetsperson på Aktuellt sa till mig en gång att det enda de är intressearde av att rapportera om från Bryssel är skandaler); och 3) att Europaparlametet, som tillsammans med medlemsstaterna fattar de viktiga besluten i EU, styrs av det största partiet från det största medlemslandet (för nuvarande tyska kristdemokraterna) och att absolut ingen i tex Sverige verkar bry sig.

  Att skylla det här på Kommissionen är bara fånigt.

  Eurokraten

  SvaraRadera
 7. Junta. Får jag fråga dig när och hur du röstat på vilka som skall sitta i EU-kommissionen? Inte? Japp, det är en självsvåldigt utnämnd junta.

  Europaparlamentet fattar inga viktiga beslut. De fattar de beslut kommissionen bestämmer att de skall fatta.

  SvaraRadera
 8. För de etablerade är oftast en revolution av ondo.
  För de unga arbetslösa är den ett hopp om ett bättre liv.
  Frågan är om de unga kan skapa ett samhälle som är mer bärkraftigt än det nuvarande.
  Iran är ett avskräckande exempel, men där undertrycks nu de ungas vilja till ny revolution.
  Befolkningspyramiden i Arabvärlden är oftast sådan att de unga är många och förväntansfulla.
  Farligt läge för oss som får ta emot alla missnöjda./Oppti

  SvaraRadera
 9. Sydeuropa har klart större förutsättningar för revolution än Sverige. Det lär ta tid innan en svensk lyfter fingret ens med tanke på vilket grepp media har över folket och den politiska korrektheten. Det krävs som sagt att all form av gammel media upphör och en extrem instabilitet överlag.

  Fast saker och ting kan ske mycket snabbt speciellt med tanke på hur världen ser ut idag. När man minst anar det kan det hända.
  Behold the black swan.

  SvaraRadera
 10. Dessa modellbilder kan ju lika gärna vara tagna i vilket land som helst. Dessa modellbilder menar du representerar Afghanistan för 60 år sedan. Det är ju skrattretande.

  Du menar alltså att detta är något form av realistiskt snitt över befolkningen för över 60 år sedan?

  Skärp dig nu Cornu!

  SvaraRadera
 11. Läs artikeln hos Foreign Policy. Bilderna representerar bara hur saker såg ut i Kabul. Jämför med hur det ser ut nu.

  SvaraRadera
 12. "Får jag fråga dig när och hur du röstat på vilka som skall sitta i EU-kommissionen? Inte? Japp, det är en självsvåldigt utnämnd junta."

  Jag röstade på Herr R som gjorde Fru Malmström till kommissionär. Skall inte trötta dig med vad kommissionen gör och inte gör men "junta" kanske funkar retoriskt i vissa miljöer men har inget med verkligheten att göra.

  "Europaparlamentet fattar inga viktiga beslut. De fattar de beslut kommissionen bestämmer att de skall fatta."

  Kom igen - med så starka åsikter borde dom väl ändå vara baserade på hur det verkligen är? Rådet (medlemsstaterna)och Europaparlamentet är de två lagstiftande församlingarna. EP gör vad EP vill. Rent löjeväckande att tro att parlamentet följer kommissionen. Tendensen är snarast tvärtom idag. Parlamentet behöver bara viska "avsätta" till Barroso så gör han precis vad EP vill (alltså vad den tyska krtistdemokratin vill).

  Du får tro't om du vill.

  Eurokraten

  SvaraRadera
 13. "Photographs of Afghanistan, mostly in Kabul in 1967-68. Dr. Bill Podlich, photographer. Scanned from slides and restored by C. Esterson."

  http://www.pbase.com/qleap/afghan_1&page=all

  Google directory:

  http://www.google.com/Top/Regional/Asia/Afghanistan/Maps_and_Views/Photos/

  http://www.google.com/Top/Regional/Asia/Afghanistan/Maps_and_Views/Photos/

  SvaraRadera
 14. Tack och lov för EU/EG - innan dess var Sverige ett land som var på randen till att vara ett öststatsland.

  Våra svenska långfingrade politiker kan inte längre stifta vilka tok-lagar som helst. Det är otroligt mycket som är väsentligt mycket bättre nu än hur det var när svenska politiker hade monopolställning på lagstiftandet.

  Jag vill aldrig tillbaka, men du kanske är för ung för att komma ihåg hur det verkligen var?

  SvaraRadera
 15. "Bilderna representerar bara hur saker såg ut i Kabul. Jämför med hur det ser ut nu."

  Ja, nu ser det inte ut såhär och inte heller för 60 år sedan. Dessa bilder representerar inget snitt för hur det såg ut då.

  Det är ju befängt att tro att denna stads medborgare hade vardaglig och allmän tillgång till fungerande belysning, biografer, radioapparater, fashionabelt mode ink högklackat!

  Det är ju verkligen skrattretande. Dessa bilder är väl tagna på deras motsvarighet till Stockholmsmässan under parollen "Kärnkraft, ny teknologi och västerländskt mode."

  Du visar verkligen hur enkelt det är att manipulera historien genom denna populära blogg vilket jag regelbundet läser.

  SvaraRadera
 16. Ingenjören2011-01-26 12:22

  @Anonym: Vem har påstått att det är ett 'snitt'? Det är bara en halmgubbe och du vet om det. Varför är tanken på att det har funnits ett fungerande samhälle i åtminstone delar av Afghanistan så provocerande? Afghanistan hade för övrigt en man i rymden långt innan Fuglesang. Att läget i Afghanistan idag är mycket sämre innebär inte att det A) Alltid har varit så eller B) att det alltid måste vara så.

  Men låt dig för allt i världen inte besväras av jobbiga tankar som motsäger din världsbild, världen blir så jobbig då. Fortsätt att se allt som motsäger det du tror är sant som politiskt korrekt myndighetspropaganda, så behöver du aldrig någonsin mer känna tvivel på att du har rätt.

  SvaraRadera
 17. re: Ingenjören

  Det är väl vår iver i västvärlden att vilja förstå omvärlden. Det gör vi bäst i att tvinga in deras historia till att skina "västvärld". Det är provocerande.

  För att vi i väst ska kunna förstå/vilja förstå dessa arma människor så måste vi till en början kunna identifiera oss med dom. Det gör vi t ex med dessa modellbilder. Ni menar alltså på fullaste allvar att Kabuls stora befolkning redan 1968 (till skillnad mot nu ;)) hade uppfunnit konceptet "Leasure time"? Afghaner då hade alltså så mycket fritid och efterfrågade radio, tidningar, böcker och mode så att producerande Afghaner producerade allt detta under risk till en början?

  Ja, denna iver till att vilja identifiera och förstå är provocerande. Det är ett riktigt sliskigt försök till förståelse och förstånd. Nordkorea pumpar ut motsvarande bilder och varför stämmer inte dessa enligt Cornu och Ingenjören? Varför är detta ett skådespel för massorna?

  SvaraRadera
 18. " Du visar verkligen hur enkelt det är att manipulera historien genom denna populära blogg vilket jag regelbundet läser."

  2011-01-26 12:16, eller också är det du som är detta exempel. Läs mer om hur det var i världen på 50-60talet. Optimismen var definitivt annorlunda. Lämpligt att börja kan vara i gamla geografiböcker. Det finns/fanns många geografiböcker från den tiden på allmänna bibliotek. Tyvärr har många utrensningar dragit fram på dessa såväl som i svenska gymnasier.

  1968 (genom U68)gjordes de svenska universiteten politiskt styrda, bland annat sattes landstinget i styrelserna. Det har inverkat på mycket i samhället.

  SvaraRadera
 19. Det är klart att det inte är några slumpmässiga bilder, men de är samtidigt autentiska. Titta gärna på hela fotoserien hos Foreign Policy. En gång hade Afghanistan t ex Asiens modernaste tygfabrik, nybyggda vattenkraftsanläggningar, vaccinforskning etc etc. Naturligtvis var mycket av utvecklingen av en västorienterad medelklass centrerad till Kabul, men kontrasten mot idag är slående. T ex att regeringskabinettet sammanträdde i kostym och slips, med slätrakade ansikten, mot idag turbaner, herdekläder och långa rufsiga skägg.

  På 60-talet ingick rent av Afghanistan i en vanlig reserutt för västerländska hippies, som alltså groovade ut i landet.

  Allt det där tog förstås ända i förskräckelse med en kommunistisk statskupp 1978 och resten är, som man säger, historia. Det blev motstånd mot kommunistregimen och Sovjet gick in 1979.

  Resten är en snabbspolning bakåt i mänsklighetens utveckling.

  Naturligtvis stämmer inte detta in med diverse vita svenskars världsbild om att man faktiskt kan ha varit civiliserade i andra delar av världen, baserat på en tro på "White man's burden" och att vi på ngt sätt skulle vara överlägsna, och att 3:e världen är genetiskt dömda till misär.

  I det här fallet var det kommunismen som punkterade utvecklingen, inte islamismen. Islamismen kom som en motreaktion när klockan skruvades tillbaka till 1800-talet på kort tid.

  SvaraRadera
 20. 2011-01-26 12:44: Inte hela Kabuls befolkning, men den utbildade medelklassen levde med sådana bekvämligheter. Och efterfrågade dem. Skulle tro att det var ungefär jämförbart med delar av södra Europa vid samma tid.

  Sen har du ju en poäng i att "utvecklat" inte nödvändigtvis behöver betyda "västerländskt". (Även om det varit nästan synonymt under två sekel.)

  SvaraRadera
 21. Kommunismen vann egentligen kalla kriget. En hel generation av 68-idioter över hela väst har styrt opinionen och media sedan dess.

  Väst lever på övertid, likt det romerska imperiet kommer det falla och falla katastrofalt. Alla sociala rättigheter kostade oss allt i slutet, bördan blev för tung och den maniska skuldkänslan för att vi var vita förödande.

  Vi blev som buddister som inte vågar gå för att de kan trampa på något kryp på marken. Man bakband sig själv i någon sjuk längtan för att offra sig och sin välfärd för ett upplevt skuldkrav. Vissa var ju inte sena på att utnyttja denna svaghet hos västlig demokrati.

  Västlig demokrati blev i själva verkat skit och senapsgas. Demokrati kommer att vara ett skräckexempel i framtida samhällen, sociala rättigheter som i Sverige exempel på hur man inte får göra i samhället.

  Vi kommer troligen frakteras i klansamhällen och starka lokala maktcentrum. Politiker blir ett skällsord, ledare blir nog ett nytt namn. Usa går först över stupet, sedan EU och sedan följer många nationalstater, speciellt de centraliserade som tex Sverige.

  Auktoritärt styre blir modellen, eget ansvar blir honnörsord igen. Socialism och demokrati blir skällsord.

  Kan tänka mig att Sverige blir mer likt socken samhället. Små enheter som sköter sitt egna liv.

  SvaraRadera
 22. Varför är det så störigt att folk i tredje världen skulle kunna ha det lika bra, och dessutom kunna se ut som, svenskar? Vad är det för mindervärdeskomplex egentligen? Jag har vid ett antal tillfällen noterat hur hatiskt och missunsamt svenskar reagerat när tex någon portugis eller grek sagt att de har en bror/kusin/släkting som är blond och blåögd.

  Den ariska looken ska ju bara vi patetiska nordiska nollor ha rätt till, så vi kan känna oss lite bättre än andra. Vi har ju inget annat (förutom spriten). Det var ju VÅR look som svartskallar som Hitler och Himmler diggade.

  Sverige är unikt.

  SvaraRadera