Cornucopia?

2010-12-31 15:00

Gott nytt år?

Nyår.

Kort sagt var det dags att utrusta sig med ishacka, snöskyffel och en eldkastare modell mindre i ett utfall att skotta, hacka och smälta (låset) sig fram till vinkällaren för att botanisera lite. Är generellt ganska ointresserad av bubblande viner, men har en bekantsskapskrets som av någon anledning envisas med att släpa hem det ena eller andra när de varit på vikingatåg i väster- eller österled. Dessa landar på kallaste hyllan i vinkällaren i väntan på bättre tider. Eller nyår.

Länsstyrelsen diskriminerar icke-Windows

Det händer att Cornucopia går igenom månadens skörd av papperspost. För att starta det nya året med en tom fysisk inbox gjorde jag just detta idag. Som tur var låg det vare sig några betalningspåminnelser, obetalda räkningar, stämningsansökningar eller alla företagares mardröm, ett brev från Skatteverket, i senaste månadens digra lunta av post. Det gäller ju att leva lite farligt. Å andra sidan brukar jag sprätta upp saker som ser allvarliga ut när jag hämtar dem från brevlådan 10 minuters promenad bort. Men man kan ju missa saker ändå.

Årets 20 mest lästa

Realtid.se gör det. Svenska Dagbladet gör det. Finns antagligen fler som gör det.

Så jag tänker inte vara sämre. Dags att lista årets mest lästa enskilda inlägg.

2010-12-30 23:39

Ömma tår

Noterar att många läsare tog väldigt illa vid sig av föregående inlägg.

Zombiehotet som spegel på världsläget

Ett stående skämt i survivalistkretsar är hotet av zombie-epidemi som mänsklighetens undergång. Men framför allt så kan man i zombiefenomenet lägga in många intressanta psykologiska aspekter, och fascinationen med zombies säger något om vårt samhälle.

Ex-dividend smackdown

Tre av mina stora Kanadainnehav, Crescent Point (TSX:CPG), PetroBakken (TSX:PBN) och Peyto (TSX:PEY.UN) slaktades igår med nedgångar från -0.90% för Crescent Point till -3.25% för PetroBakken eller -3.18% för Peyto.

Samtidigt steg mitt fjärde innehav Canadian Oil Sands (TSX:COS.UN) +1.26%, liksom börs och olje- och gassektor generellt.

Så vad tryckte ner de egna innehaven? Dags att hitta på en berättelse för att förklara fenomenet.

2010-12-29 13:13

En svensk tiger


Den fransk-ryska affären om fyra offensiva amfibieoperationsskepp av Mistral-klassen har nu rapporterats om runt om i världen. Enligt Lars Gyllenhaal så långt bort som i Nya Zeeland, ganska exakt på andra sidan jordklotet mot Sverige.

Mysteriet med den amerikanska dollarn

Det amerikanska dollarindexet, som utgörs av en korg av valutor från USA:s större handelspartners, iaf de som inte har en dollarpeg, har stärkts de senaste månaderna. Den tekniska veckotrenden är positiv, även om dollarn i dagscharten nedan ligger neutralt.

2010-12-28 17:20

"Bjästa" nu ett officellt ord enligt Språkrådet

Kommer ni ihåg min introduktion och definition av verbet att bjästa?

Nu kan vi läsa i SvD att Språkrådet tagit upp ordet officiellt.

Osäkert guld testar 1400 USD

Guldet tog ett sedvanligt skutt inför klockan 14:30 och nosade nära 1400 USD igen.

Mellandagsrea på Bokus

Bokus kör mellandagsrea på delar av sortimentet just nu.

Kanske ett tips för er som inte fick de julklappar ni önskade, eller för den delen sparat pengarna till mellandagsrean istället.

Ryssland dubblar sina marina invasionsstyrkor


Ryskt marininfanteri inväntar landstigning. Bild från Ria Novosti.

Via bland annat bloggaren Lars Gyllenhaal får vi reda på att Ryssland nu satt pennan på ett kontrakt med Frankrike om inköp av fyra landstigningsfartyg av Mistralklassen. Dessa kommer placeras hos den ryska Norra Flottan i Murmansk och i Stilla Havsflottan i Vladivostok, och kraftigt utöka den redan imponerande ryska amfibiekapciteten.

2010-12-27 14:13

Näringslivet sansar sig

Skuldkrisen har fått det svenska näringslivets normalbegåvningar att sansa sig, och sluta kräva att Sverige skall införa euron. Nu vill man inte längre ansluta Sverige till euro-kaoset.

Rysk spetsnaz-överste gripen för väpnat uppror

Den ryske VDV/Spetsnaz-översten Vladimir Kvatjkov har gripits av den ryska säkerhetstjänsten FSB kan vi läsa bland annat via bloggaren Lars Gyllenhaal. Anledningen till gripandet var att han höll på att planlägga eller organisera ett väpnat uppror eller väpnat myteri inom de ryska väpnade styrkorna, lite beroende på källa.

Via Associated Press nämns "armed mutiny", dvs väpnat myteri inom militären.

Cablegate: Svenska Internetlagar rent beställningsjobb från USA

Wikileaks må helt sakna sjukdomsinsikt och dess företrädare är en misstänkt sexbrottsling som använt sitt kändisskap för att få ligg, men nu börjar diplomatkabelläckorna arbeta sig tillbaka tillräckligt i tiden för att ge de svar som konspirationsteoretikerna gissat tidigare.

Friska men trötta läsare

De kära läsarna av denna blogg är friskare än svenskarna i allmänhet. Endast 6% anser sig sjuka, sjukskrivna, handikappade, förtidspensionerade eller döende.

2010-12-26 19:07

Hur har din börsportfölj utvecklats i år?

Vi går nu in i årets sista vecka. Hur har årets börsår varit för dig?

Som vanligt kör vi en ovetenskaplig undersökning ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på frågan, så svaret är helt anonymt för mig. Har återigen ett svarsalternativ för er som inte vill svara.

Hayek battlar Keynes. Live!

Via bloggrannen Vidsynt kan man nu upptäcka att det suveräna battlandet mellan Hayek och Keynes fortsätter, men nu live och med återkoppling till finanskrisens misslyckade stimulanspaket.

2010-12-25 20:04

Avslagen julhandel

Julhandeln var avslagen i år. Jag talar inte om årets stora konsumtionsorgasm, utan om aktiehandeln och övrig handel på världsmarknaderna i fredags, som ju fullkomligt struntar i att avkroken Sverige bestämt skall fira jul dagen innan alla andra.

Men inget märkvärdigt hände. Amerikanska S&P-500 nedan.

2010-12-24 19:34

Svensk beredskap är god...

Den svenska Högvakten är inte bara en cermoniell institution. Vore den det skulle den inte behöva stå med riktiga moderna automatvapen, utan det skulle räcka med icke-funktionella cermoniellt vackrare attrapper.

2010-12-23 18:48

1000-årsvintern bekräftas härmed

Orkar pga sjukdom inte kolla upp några referenser, men på radion hade en kvinna på Trafikverket kollat upp väderdatat för Stockholmsområdet, och nuvarande vinter är den kallaste sedan man började mäta 1789.

Därmed kan vi bekräfta 1000-årsvintern.

Uthållighet (uppdaterad)

The market can stay irrational longer than you can stay solvent.

Influensan kan bita sig fast längre än du kan hålla humöret uppe.

2010-12-22 11:18

Bernanke-tänkare har inflitrerat Riksbanken

Skall ni läsa något idag, så skall ni läsa Anders Åslunds debattartikel i DN idag.

Åslund varnar för att Riksbanken nu gör samma misstag som den amerikanska centralbanken gjorde tidigare under decenniet och inte höjer räntorna snabbt nog. Därmed instämmer han med min åsikt att Sverige inte är ett dugg bättre än USA, vi släpar bara efter 5-10 år innan kraschen.

... och förlåt oss våra skulder

Vårt dagliga bröd giv oss idag,
och förlåt oss våra skulder,
såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro


Även om lobbyorganisationer som fanatikerna inom de sk Humanisterna (en organisation vars främsta mål är att inte respektera att det finns människor som inte tycker som Humanisterna) försöker bekämpa allt vad religion heter, så är vår religion en del av vårt kulturarv. Vår religiösa historia påverkar i allra högsta grad det svenska samhället liksom den svenska folksjälen.

2010-12-21 14:30

Genuskorrekt Lego

Aftonbladet har fått för sig att ondgöra sig över sned könsfördelning vad gäller Legos minifigurer och drabbas av någon sorts moralpanik över detta. Att t ex Barbie, Moxie, Bratz och allt vad de heter erbjuder sjuttioelva flickdockor men bara en pojkdocka per varumärke nämner man förstås inte.

Stratfor om eurozonens skuldkris

Då jag fortfarande är utslagen med 39+ grader i feber så är jag inte så värst produktiv just nu. Får prioritera krafterna till att utfodra djuren och hämta in ved.

Däremot kom Stratfor med en mycket intressant analys av den europeiska skuldkrisen idag, som jag med tillåtelse från dem återger nedan. Finns många intressanta punkter att diskutera, bland annat att Frankrike ser ut att behöva minst 580 miljarder euro i räddingspengar. Nuvarande krismekanismer klarar av Portugal och Belgien, men sedan är det stopp. Tesen förs också fram att Tyskland kommer använda räddningspaketen till att tvinga fram av Tyskland önskad politik i de räddade länderna.

Det pratas också om att de krisande euroländerna kommer ställa in betalningarna, vilket på EU-språk heter “inclusion of private interests in funding the bailouts”, dvs att en del speciellt utvalda privata aktörer inte kommer få tillbaka några pengar, medan utlånande EU-stater skall få det. Det blir alltså dina pensionsfonder som blir av med pengarna när betalningarna på statsskulderna ställs in.

Mer bekräftelse av BIGPIS

Nu har även Pimco börjat nämna Belgien i samma sammanhang som PIIGS-länderna. Därmed ansluter sig de även till att PIIGS skall bytas ut mot BIGPIS.

2010-12-20 17:53

Så kan det se ut för bolånetorsken

När det gäller bostadsbubblan så talas det sällan om hur den framtida ekonomin kan se ut för bolånetorskarna, dvs de procent av bostadsköparna som kommer hamna väldigt fel. Många kommer kunna glida igenom en krasch i bostadspriserna någorlunda oskadda, men det kan se värre ut för många andra.

Alla kan nämligen inte "sitta still i båten" och rida ut stormen. Man skall komma ihåg att en nedgång på bostadsmarknaden kan vara långvarig, med fallande priser i 5-10 år. Vad som kan förstöra det hela är bland annat

Tillgångar kan falla i värde, men skulderna består

En dryg månad efter att SCB presenterade sin sparbarometer för Q3 2010, så presenterade den mediokra banken SEB sina motsvarande siffror tidigare idag. Naturligtvis pratas det främst om hur rika svenskarna är på fiktiva förmögenheter baserat på tillgångar med tillfälliga värden, som bostadsbubblans bostäder eller aktiemarknaden.

Ny istid?

Åsikterna bland de kära läsarna går isär om huruvida vi går mot global uppvärmning eller om den långa trenden med global nedkylning fortsätter. Man kan förstås inte dra några slutsatser baserat på enskilda år, men vi kanske kan låta den frågan vila.

Nu blir det istället tänkvärd underhållning.

Avanza största banken bland läsarna

Jag måste säga att jag blev något överraskad över att så stor andel av läsarna är kunder till Avanza. Hela 49% är Avanzakunder, medan likartade konkurrenten Nordnet endast har 23% av läsekretsen.

Lägenhetspriserna i Stockholm kan sexfaldigas

Sådär, nu behöver ni inte oroa er över något. Köp en lägenhet för lånade pengar, gör det! Priset på klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar kan minst sexfaldigas från dagens nivåer i Stockholm, så de kostar lika mycket som i Monaco.

2010-12-19 20:09

Hur mår du?

I raden av allt mer krystade veckoundersökningar så tänkte jag fråga hur du mår. Så länge man lever och har hälsan kanske man inte skall gnälla i övrigt? Själv är jag sjuk, feber och frossa som svallar fram och tillbaka. Det ter sig som ett mirakel att man när man var ung kunde vara så pass pigg som man var vid 38.5 graders feber, när man blir allvarligt utslagen på äldre dar så fort temperaturen passerar 38.

För er som absolut inte vill svara på denna personliga fråga finns det ett speciellt svarsalternativ ute till höger.

Petrobakken is bakk

Mitt oljeinnehav Petrobakken (TSX:PBN) släppte ett pressmeddelande i fredags, som uppenbarligen togs väl emot av investerarkollektivet och marknaden. Aktien slutade på +7.73% i fredags.

2010-12-18 22:09

Finnarna avslöjar sanningen om jultomten

Faran med klimatbacklash

Det finns i princip inget motsatsförhållande mellan klimatförändringarna med global uppvärmning och den mer akuta frågan om peak oil (2008?), peak coal (2020-2030?) och peak gas (2020-2030). Åtgärderna för att mota problemen är ungefär de samma, när man väl accepterat att de fossila bränslena är ändliga.

Egentligen är det bara på två punkter som åtgärderna skiljer sig.

2010-12-17 11:34

100-årsvinter, check. 1000-årsvinter, avvaktar

Som ni kommer ihåg skrev jag tidigare om att vi riskerar att få en 1000-årsvinter. Inte en vinter tusen gånger värre än normalt, eller tio gånger värre än 100-årsvintern. Bara ett steg kallare.

Rule, Britannia! Britannia, rule the waves!

Tyskland misslyckades med det. Två gånger.

Japan klarade inte av det. Italien klarade inte av det.

Inte ens Tyskland med hjälp av Italien och Japan klarade av det.

Gahndi och Indiens frigörelse, Suezkrisen, Falklandskriget, Gulfkriget, kriget mot terrorismen och kriget i Afghanistan och invasionen och ockupationen av Irak klarade inte heller av det.

2010-12-16 14:38

Vad knäcker bostadsbubblan?

Det tål att funderas över vad som knäcker bostadsbubblan. Låt oss säga att vi är överens om att priserna är orimliga och inte uthålligt kan ligga på de här nivåerna utan måste tillbaka till åtminstone inflationsjusterade nivåer, dvs i förhållande till KPI.

Bra service

Får ständigt kritik för att jag är för negativ, så jag får väl komma med lite positiv beröm.

Energipriserna sänker svensk ekonomi

I ännu ett fint exempel på att högre energipriser sänker vår BNP (i sig inte negativt) är att det nu för allt fler industrier helt enkelt är lönsammare att sälja sina terminsäkringar på elmarknaden, än att upprätthålla industriproduktionen. Både SCA och Rottneros är två aktuella exempel.

Svensk subprime i Hammarby Sjöstad

I gårdagens Aktuellt, ca 20 minuter in i inslaget så intervjuade man lite boende i vad jag gissar är Hammarby Sjöstad.

Amorteringsfria lån är ju den svenska motsvarigheten till amerikansk subprime. Man har lånat ut pengar till folk som inte har råd att betala tillbaka, och aldrig borde få ta ett så stort lån. Dessutom ofta baserat på historiskt låga räntor.

Att det alls kan komma krav på att skulder skall betalas slår ner som en bomb hos åtminstone en subprime-ägare.

2010-12-15 21:43

Trading: Pappersguld klockan 14:30

Jag har roat mig lite med att daytrada i guldpriset den senaste veckan, bollat mellan RBS Minilong Gold M (hävstång ca 13x) och RBS Minishort Gold F (hävstång ca 20x). Även om RBS endast håller ett öre i minimal spread i orderdjupet, så innebär det ändå att man måste ha lite rörelse för att få in det öre man riskerar, plus ett öre i lägsta vinst. Ex köper man 100 000 Minilong Gold M på 0:74, när RBS köpkurs är 0:73, så måste RBS höja sin marketmakingkurs till 0:75 för att man skall kunna sälja med 1 öre i vinst, dvs 1000:- kronor minus courtage. Det kräver i princip en rörelse på 2 USD i guldet, vilket inte är helt lätt just nu.

Inget nytt för de som redan daytradar guldpriset, men ca klockan 14:30 händer det alltid något som går att handla på.

Grekland, Spanien, Belgien

Nu bekräftar Belgiens folk att landet bör läggas till den tidigare benämnda PIIGS-gruppen av krisande euroländer, där obalanserna en gemensam valuta inneburit lett till skenande budgetunderskott och exploderande statsskuld. Liksom i Grekland och Spanien strejkar nu belgarna i protest mot att man måste betala för sig och inte bara kan leva på lånade pengar och Toblerone.

Belgien är det EU-land som har tredje störst statsskuld i förhållande till BNP i EU, näst efter Grekland och Italien. Vad som också är speciellt är att detta EU-land redan innan finanskrisen satt på saftiga skulder och trots att man med Bryssel i någon mån skall vara EU:s centrum inte kunde uppfylla EMU:s konvergenskrav. S&P talar nu om att sänka Belgiens kreditbetyg som markering att nu får det faktiskt räcka. Bara för att EU huserar i Bryssel så kan man inte komma undan med vad som helst.

Därmed bör PIIGS-förkortningen för Portugal, Italien, Irland, Grekland och Spanien, förpassas till historien. Ett B saknas.

Avbryter ordinarie sändningar för ett viktigt meddelande


Den där tyske gubben. Igen.

Kommer ni ihåg den där tyske gubben, Hindenburg?

2010-12-14 17:19

Belgien nästa euroland till slaktning?

Belgien, vars statsskuld är på väg mot 100% av BNP, istället för eurozonkravet på max 60% av BNP, får se fortsatt stigande räntor (=fallande statsobligationer) när amerikanska Standard & Poors (passande där med poor) meddelar att de sannolikt kommer sänka landets kreditvärdighet.

Stora matprisökningsgrafen

Man brukar referera till KPI som inflation, men KPI är ju ett fiktivt mått på en icke existerande person skulle kunna leva under väldigt underliga omständigheter. Typ "en sjuklig rökande nybliven 45-årig mamma som just flyttat hemifrån, med dubbla bostäder, nyköpt bil och som har börjat studera igen, men ändå har råd att resa på charter till Thailand?"

Verklig inflation är ökningen av penningmängden och omsättningstakten på pengar i relation till den ekonomiska tillväxten eller avvecklingen och tar sig uttryck som ökningar av priset på en kombination av varor, tjänster och tillgångar. Det mesta av den riktiga svenska inflationen har alltså åkt in i stigande börskurser och bostadsbubblan.

Men samtidigt innehåller KPI en del intressant, t ex matpriser. För ingen kan ducka att de behöver äta, iaf inte speciellt länge. Oavsett vad som händer med matpriserna måste vi äta.

De olika grupper som SCB bygger upp matpriserna på ser vi nedan.

Fler bevis på bostadsbubbla

Saknar folk helt självinsikt och självkritik? Det är naturligtvis en retorisk fråga, där svaret är ja.

ECB: Hävstång 1:331

Via Zero Hedge kan vi läsa att den europeiska centralbanken, ECB, vill ta in mer kapital från euroländerna. Förmodligen för att man vill låna ut ännu mer pengar

ECB har 5.8 miljarder euro i eget kapital, men har lånat ut 1 924 miljarder. Man arbetar alltså med en hävstång på 1:331, vilket är en fin illustration av hur fiatpengar fungerar. Som centralbank kan förstås ECB ha vilken hävstång som helst.

2010-12-13 16:09

Hälsningar från tomtenissarna i Tomtens verkstad

Här är en liten film i tre YouTube-delar, med lite hälsningar från Jultomtens verkstad.

Om ni någonsin undrat hur tomtens alla små nissar ser ut så får ni svaret nedan.

Grekland missar målet - Eurozonen drar in stödet?

Tyska Commerzbank har kommit ut med en analys idag måndag, där de konstaterar att Grekland kommer missa målet om 8.1% budgetunderskott i förhållande till BNP. Rejält.

Sveriges första elbilpooler

För några veckor sedan lunchade jag med Sverige-VD:n för elbilpoolbolaget MoveAbout (www.moveabout.se), och pratade elbilar, kommunikationer, ekonomi, bostadsbubbla, evig tillväxt i en ändlig värld och peak oil i några timmar över "a nice curry" på Maharani (se fotnot).

Guldpriset i SEK per gram vecka 49 december 2010 - rekyl

Guldpriset i svenska kronor per gram kämpade i början av veckan för att hålla sig fast vid förra veckans slutnotering, men föll sedan tillbaka på fallande pris i USD och något försvagad dollar.

2010-12-12 17:47

Har du handlat alla julklappar än?

Veckans läsarfråga är i all sin enkelhet om du har handlat alla julklappar än.

Svara som vanligt här ute i högermarginalen, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på undersökningen så ditt svar är anonymt för mig.

Det svenska blondinfårket

Ursäkta mig, men nu skall jag säga nedsättande saker om svenska blondiner. Pga reklamcensuren får man trycka på läs mer.

Cry for me, Argentina

Hur skulle ditt hushåll klara att alla dina bankkonton fryses och att du endast får ta ut en begränsad summa pengar, samtidigt som matpriserna på kort tid stiger med 200% och du eventuellt även blir av med jobbet? Säg att du är en barnfamilj med ett matkonto på 6 000 kronor i månaden. Nu får du istället betala 18 000 kronor i månaden för maten, samtidigt som dina besparingar blivit värdelösa?

Flashback är bättre än polisens presskonferens

Varför håller man presskonferenser om allt man kan säga är "inga kommentarer"?

2010-12-11 19:08

EIR Sverige uppdaterad

Tack vare läsare, som t ex Bengt Randers från ASPO Sverige har jag fått ytterligare data kring historiska elpriser före skatt.

Jag saknar fortfarande 1991-1995, men annars ser det ut som följer.

Västsverige: Seriöst, ställ bilen

Om ni inte helt saknar självkännedom, fantasi eller rädsla: Stanna hemma. Undvik speciellt småvägarna som nu är ren is i Västsverige. Skärmdump från Göteborgsområdet, med status för större vägar. Rött (=besvärligt väglag) eller lila (=ren is) betyder att du riskerar livet om du kör snabbare än 20 km/h. Gult betyder att du kanske överlever om du inte kör snabbare än 50 km/h. Småvägarna är värre.

2010-12-10 14:44

Livet på landet: Snöskottning

Så har det blivit vinter. I år igen. Och snö. Med snö kommer snöskottning, vilket är ett alldeles utmärkt sätt att få motion på.

Realtid/Wikileaks/Finanskrisen: Anders Borg bad USA rädda Baltikum och Sverige 2009

Realtid.se med journalisterna Per Agerman och Malcolm Svensson Rothmaier har ifrån Wikileaks läckta amerikanska diplomattelegram grävt fram att finansminister Anders Borg vände sig till USA för att rädda Baltikum. Swedbank var nära att gå under om man skall tro finansministern.

Fallande avkastning på svensk energikonsumtion (EIR) (uppdaterad)

Efter lite grävande har jag nu fått fram lite siffror för EIR, energy intensity ratio, för Sverige. Tyvärr har jag varit tvungen att hämta data från en lång rad källor, och då har det inte blivit så långa tidsserier.

Lite besöksstatistik för vecka 48

Skall tråka ut er med lite färsk besöksstatistik. Olika tjänsteleverantörer rapporterar förstås olika.

Vi börjar med måttstocken Google Analytics, som rapporterar 10 005 helt unika besökare, 29 726 besök och 54 927 sidnedladdningar under vecka 48 år 2010.

2010-12-09 21:11

Avanza vill ha vår hjälp

Ni har kanske inte missat att Avanza ämnar bygga om sin sajt. Igen.

(s) hade Göran. (m) har Fredrik

Från JohanNorberg.net ang Göran Persson och börsen.

"I mars 2000, när bubblan var som mest uppblåst, vet ni vad Göran Persson sade i Dagens Industri? Jo, ”köp mer aktier”. I september 2001, hade börsen halverats; då sade Persson till Dagens Industri: ”Köp när det står lågt.” I maj 2002 stod det lika lågt, och då sade Persson till FinansVision: ”Det är konstant köpläge.” Ett år senare hade börsen gått ned med ytterligare 25 procent."

Medan (s)ocialisterna hade landsfader Persson så har (m)oderaterna landsförrädare Reinfeldt. Han meddelar nu att han är lika normalbegåvad som Göran Persson och att vi inte har någon bostadsbubbla.

Det är en situation som inte finns om man skall tro Reinfeldt.

Under tiden blev Alex Schulman så berörd av att blivit kallad för Generation Lost av en finanskändis att han nu faktiskt följt magen och sålt sin bostadsrätt.

Gott så. Jag har lärt mig att man skall lita på sin första och rationellt baserade magkänsla. Men sedan blir man orolig och det blir en massa annat inblandat.

Det har jag lärt mig den hårda vägen. Sålde precis alla mina aktier och fonder den 3:e mars år 2000 (exakt på börstoppen) efter att ha läst en av Börje Lindströms krönikor om bubblor. Sedan blev jag nervös och girig och köpte tillbaka allt någon månad senare, så inte hjälpte det mig ett dugg.

Min prognos vad gäller Schulman är alltså att han kommer ångra sig och till slut köpa en ny bostadsrätt och sedan krascha med bubblan när den väl spricker.

Och min prognos är också att Reinfeldts förnekande av bostadsbubblan kommer bli lika klassisk som Göran Perssons aktietips.

Tack och lov har oppositionen sett till att skära i regeringskansliets budget med 300 MSEK. Blir många inkompetenta rådgivare (åttonde kretsen i Dantes Inferno) som får sparken. Men det är klart, när alla på regeringskansliet själva deltar i Stockholms bostadsbubbla så kan det ju inte bli annat än skygglappar kring bubblans existens. 300 färre i regeringskansliet är inte lite skrämmande. Skrämmande därför att det alls kan finnas så många som försörjer sig på våra skattepengar där och gissar sitt jobb, fikar och förnekar existensen av en bostadsbubbla. Klipp er och skaffa ett jobb.

Alliansregimen höjer skatten på kapitalförsäkringar

Alliansregimen höjer skatten på kapitalförsäkringar med ca 500 miljoner kronor om året och inför samtidigt ett investeringssparkonto för de som inte orkar deklarera sina aktie- och fondaffärer. Förändringarna börjar gälla från årsskiftet 2011/12 om de går igenom.

Tradingstrategi: Följa John

Ett uppslag till alternativ tradingstrategi för den som inte orkar ta fram en egen kan vara att härma någon annan. Följa John.

EIR: Minskande avkastning på energi

Via bloggrannen ASPO hittade jag en länk till den kanske intressantaste vetenskapliga rapporten jag läst på länge. C W Kings "Energy intensity ratios as net energy measures of United States energy production and expenditures" som man hittar som PDF online.

Det här inlägget blir eventuellt akademiskt, så orkar ni inte med det föreslår jag istället att ni besöker en annan sida som inte ställer lika hårda krav på de kära besökarna.

2010-12-08 18:49

Torsdag klockan 1100 avtäcks investeringssparkontot

Enligt en pressinbjudan från finansmarknadsminister Peter Norman presenteras det nya (förslaget?) till investeringskonto, aka "ny sparform" i morgon klockan 1100. Officiellt namn ser ut att bli investeringssparkonto.

Julhandeln på dekis

Tydligen fortsätter själva julklappsinköpen att avmattas om man skall tro en artikel i DN baserat på en undersökning från Nordea. Man köper helt enkelt inte lika mycket julklappar längre.

Va, har du inte realtid?

För intradagtrading behöver man förstås realtidskurser för teknisk analys. Själv brukar jag inte intradagtrada, och har alltså inget större behov av TA-realtidskurser. Stop-loss kan man hantera ändå.

Fast ibland hade det varit bra att ha realtid för TA.

Reala tillgångar stiger inte alls för evigt

I flera kommentarer från läsare som är tungt belånade i bostadsbubblan skrevs det att reala tillgångar alltid stiger över tiden.

"Den som äger reala värden har alltid i det långs loppet varit vinnare."
"[inflation] har alltid varit gynnsamt för de som äger reala värden."
"På lång sikt är det alltid fördelaktigt att äga reala tillgångar."


Den sista kommentatorn tyckte rent av att man skulle öka sina lån för att kunna betala sina räntor om räntorna stiger.

"De stigande lägenhetsvärdena kan sedan utnyttjas ( om man behöver )för att belåna och betala de högre räntorna på längre sikt."

SMS-lån på bostaden? Svensk subprime eller alt-A? Finns helt klart sådana tendenser när man tittar på mångmiljonlån till låg lockränta, utan kontantinsats och utan krav på amortering. Är dyra bostadsrättslån svensk subprime?

Guldet och silver rekylerar ner från ATH

Guldet rekylerade under kvällen, natten och morgonen ner från att ha varit på ATH, högsta pris någonsin i amerikanska dollar.

2010-12-07 14:57

Nytt ATH i guldet (i USD)

Vi fick just se nytt intradag-ATH för guldpriset räknat i amerikanska dollar.

Råttorna överger skeppet Bostadsbubblan

I dagens Metro, som endast finns att läsa som hel PDF på nätet, framgår det att råttorna nu överger skeppet Bostadsbubblan. Bostadsbubblans råttor är förstås banktjänstemännen som lånar ut pengarna till Svarte Petter.

Metro har talat med flera banktjänstemän som nu har sålt sina bostadsrätter och flyttat ut till förorter där de hyr bostad i väntan på kraschen. En av råttorna säger följande:

FRA avlyssnar inhemsk svensk datatrafik och specifika personer

Via Computer Sweden och Datainspektionen (även DN) kan vi ta del av att Försvarets Radioanstalt i strid med den sk FRA-lagen även avlyssnat inhemsk datatrafik och använt sökbegrepp inriktade på specifika personer. Även det är inte tillåtet enligt FRA-lagen annat än om det är av synnerligen stor vikt.

Citat Datainspektionens rapport:

Bortskämd medelklass vet inte vad domedag är

Domedagsprofet. Smaka på ordet. Domedag.

Alla som talar om minsta försämring eller förändring får denna titel. I Dagens Industri kallas professor Hand Lind på KTH för domedagsprofet eftersom han ansåg att bostadspriserna skulle falla 20-30%. Nu har han ändrat sig, vilket väl är en indikation på att priserna kommer rasa framöver.

Men bostadspriser som faller 20-30% är inte någon domedag.

Oljan knäcker återhämtningen

Den som fortfarande vill förneka att det existerar problem med tillgången på olja, trots att oljeproduktionen inte lyckats ökas nämnvärt eller långvarigt sedan slutet av 2004, behöver bara titta på oljepriset. Det finns ett starkt samband mellan oljekonsumtion (åtminstone till transporter, se Sverige eller USA) och ekonomiskt tillväxt.

Oljepriset (amerikanska WTI, då det är enklast att få fram prisdata för detta via EIA) kommer år 2010 att vara högre än 2007, trots att världsekonomin inte återhämtat sig. Tittar vi på det som är mest relevant för Sveriges del, nämligen EU:s BNP, så är den fortfarande betydligt lägre än 2007, knappt högre än 2006, men oljepriset snittar för 2010 redan högre än för 2007.

Utbrott i PA Resources

Med gårdagens avslut i oljebolaget PA Resources (OMX:PAR-SEK,OSE:PAR) utlöstes en köpsignal i aktien samtidigt som kursen etablerade sig över motståndet på 6:00 SEK.

2010-12-06 13:47

Den naiva uttagsanstormningen får svensk mediauppmärksamhet

Den naiva uttagsanstormningen (eng bank run) som är tänkt att ske i morgon den 7:e december får lite uppmärksamhet i SvD. Jag har redan bemött tramset i ett tidigare inlägg, naturligtvis långt innan svensk gammelmedia fått upp ögonen för det hela.

Sextimmars arbetsdag?

I en artikel i provinsialblaskan Göteborgs-Posten kan man läsa om att Consilium infört sextimmars arbetsdag för verkstadspersonalen. Med bibehållen lön.

Sveriges vassaste politiker tar inte skit från någon

Återigen visar det sig att Wikileaks diplomattelegram inte har mer att avslöja om Sverige än sådant som platsar i Aftonbladet.

Aftonbladets fina syskon i Schibstedtkoncernen, SvD, har grävt fram det värsta de kunde hitta om Carl Bildt. Allt det bekräftar är att Carl Bildt är Sveriges vassaste politiker, som inte tar skit från någon och som inte går att lura eller köra med. Det enda han lyssnar på är logiska resonemang och fakta, utom möjligen i frågan om Turkiet (som han älskar) och Ryssland (aka Mordor).

Guldpriset i SEK per gram vecka 48 december 2010 - fortsatt uppåt

Guldpriset i svenska kronor per gram fortsatte uppåt i veckan som gick och det är nu inte långt kvar till all time high.

2010-12-05 18:05

Vilka banker är du kund hos?

Veckans fråga är helt enkelt vilka banker du är kund hos?

Svara här ute till höger, och som vanligt är ditt svar helt anonymt och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten. Jag har naturligtvis missat en hord med banker, men kan tyvärr inte redigera undersökningar när ni väl börjat svara.

Den vite mannes flykt i SvD

I en helfestlig artikel i SvD beskrivs den vite mannens flykt och den ökade segregation som bostadsbubblan innebär.

"– De senaste tio åren har segregationen i Stockholm ökat dramatiskt. Visst rådde det stora skillnader mellan människors livsvillkor även förut. Men idag går dessa skillnader att placera på stadskartan, säger Elisabeth Lilja."

Australiens försvar om peak oil, komplexitet och kollaps

Australiens akademiska försvarsmagasin Australian Defense Force Journal har i senaste utgåvan en artikel om peak oil, peak everything inklusive bristen på de ovanliga jordartsmetallerna, finanskrisen och dagens enormt komplexa moderna militära system. Armémajoren Cameron Leckie har skrivit artikeln "Lasers or longbows" som hittas på sidan 44 - 48 i tidningen.

2010-12-04 21:50

Försvaret sparkar anställda via hemsidan

Ni har kanske inte missat att officeren och bloggrannen Björn, aka Chefsingenjören, fick sparken från Försvarsmakten via SMS. Försvarsmakten har gått ut och dementerat det hela och menar att de inte alls gjorde något fel.

Dock hade Björn även en anställning hos Utlandsstyrkan, som är någon form av egen myndighet, där han inom kort skulle åka till Afghanistan och tjänstgöra som nyckelperson inom relationer mellan militären och civila, CIMIC. Från den tjänsten hade han ännu inte fått sparken.

Tills nu.

Lite backtrading i PA Resources

Det svenska oljebolaget PA Resources (OMX:PAR-SEK, OSE:PAR) har börjat uppföra sig som en aktie igen.

Förtydligande om RBS Minifutures

Angående tidigare inlägg om RBS Minifutures och att räntan på säkerheten skulle vara skyhög så är det ett tankefel från min sida som beror på hävstången i derivatet.

2010-12-03 15:16

Köpsignal i Petrobakken

De av er som följer vilka bolag jag bevakar vet att det kanadensiska finoljebolaget PetroBakken (TSX:PBN) är ett av dem.

ECB fortsätter köpa statspapper

Kanske har ni missat att den europeiska centralbanken ECB fortsätter att köpa upp ospecificerade mängder europeiska statspapper för nytryckta pengar. Än så länge har man köpt statspapper för 67 miljarder euro, ca 600 miljarder kronor.

Nu ger man förstås ursäkten att man vill pressa ner räntorna för PIIGS-ländernas statsskulder så att det skall bli billigare för dessa att fortsätta ta lån för att leva över sina medel. Men i realiteten handlar det om att köpa PIIGS-statspapper som banker i Frankrike, Belgien mfl länder sitter på och måste bli av med innan något land ställer in betalningarna.

Vår Anders är oss ibland en väldelig Borg

Verkar som trycket och önskemålen om amorteringskrav och minskad eller slopad avdragsrätt för ränteunderskott börjar nå finansdepartementet. I en artikel i Dagens Industri menar Anders Borg att eftersom bolånetaket inte gett effekt så har man nu börjat diskutera direktiv om amorteringskrav och/eller slopad avdragsrätt.

Vem lurar egentligen vem?

Kort Wikileakskommentar angående det senaste, att USA och Norge skulle lurat Sverige ifrågan om export av JAS-plan till Norge.

Stön. Fortfarande inget nytt.

Men vem lurar vem?

2010-12-02 18:50

Fortfarande inget nytt från Wikileaks

Någon kanske undrar varför jag inte brytt mig om att kommentera Wikileaks senaste intetsägande läckor. Saken är bara den att som vanligt har inte Wikileaks avslöjat något nytt. Att Saudi-Arabien vill bomba Iran är inget nytt.

Och inte heller är det något nytt att tt Sverige har ett allt närmare samarbete med NATO. Redan 1995 gick vi med i Partnerskap för fred (eng Partnership for Peace, PfP) och har sedan dess i princip årligen övat tillsammans med NATO. Vi har gått över till att använda NATO:s fonetiska alfabet även hemma i Sverige. Inga mer Rudolf Ludvig, utan nu är det Romeo Lima. Stridsflyget har helt gått över till att använda NATO-nomenklatur och pratar på engelska med NATO-begrepp som fox three när man avfyrar en radarjaktrobot bara för att ta ett enkelt exempel. Tät kurvstrid benämns furball osv. Svenskt stridsflyg har samövat med NATO-flyg upprepade gånger, liksom svenska mark- eller sjöstridsförband.

Matodling i lägenhet

En klassisk reaktion på peak oil är att förespråka att flytta ut på landet och odla sin egen mat, men det är faktiskt möjligt att odla mat även i stan, åtminstone om man har en balkong och fönster med någorlunda söderläge. Har man rent av en inglasad balkong så är den inget annat än ett växthus.

Men utrymmet är begränsat. Men det är ändå fullt möjligt att producera rätt stora mängder med grönsaker i en lägenhet mha intensiva odlingsmetoder.

RBS Minifutures

Det finns numera diverse derivat att handla över de svenska börserna, som ger en möjlighet till hävstångspositioner mot såväl aktier, börsindex, valutor eller råvaror. Naturligtvis finns riktiga terminer och optioner, men eftersom jag själv uteslutande handlar genom kapitalförsäkring så är dessa stängda för mig. Återstår då andra konstruktioner.

Börsrusning men ingen köpsignal i USA

Pga positiva statistik i USA så rusade börserna i Europa och USA igår.

Kanadabörsen gav köpsignal när MACD anslöt sig till tidigare positiva signal i MA5/MA14.

Skall försöka lägga ut charts där jag tar hänsyn till veckoklimatet, så med rådande positiva veckoklimat är det bara möjligt med köp- eller sälj/neutral-signaler och inga rena säljsignaler.

2010-12-01 17:35

Värmepumpshelvetet

SvD har en artikel som uppmärksammar att antalet havererade värmepumpar anmälda till försäkringsbolagen har ökat med upp till 92.4% under 2009. Bäst i klassen var frånluftsvärmepumparna där skadorna bara ökade med drygt 35%, medan de så hypade bergvärmepumparnas anmälda skador ökade med 66.5%.

Det här sätter fingret på att en bostad inte är en investering, utan en kostnad. Oavsett så får man räkna med att skaffa en ny värmepump inom 10-15 år från den nya, och även hosta upp lite pengar för reparationer däremellan. Den ekonomiska kalkylen för värmepumpar kan för de som drabbas blir en mardröm.

Neosurvivalism

Survivalism. Många ser omedelbart framför sig en tungt beväpnad amerikansk högerextremist som bosatt sig i en bunker med tonvis med konserver och inväntar undergången. Men det är en förlegad syn. Den sortens survivalism existerar kanske fortfarande, och har främst sin bakgrund i det kalla krigets paranoia och skräck för den omdelbara undergången i form av globalt kärnvapenkrig. Kanske än av de värsta scenarion som kan drabba mänskligheten, eftersom överlevarna får försöka ta sig fram i en ovanpå allt annat strålningssjuk värld.

Men även om krig generellt är den risksjusterat sannolikaste katastrofala händelse som drabbat oss människor historiskt, även Europa i modern tid, så handlar inte modern survivalism främst om den typen av scenarier.

TA: Preliminär köpsignal i guld (USD)

Guldpriset fortsätter stärkas i amerikanska dollar, och nu på morgonen ser det ut att bli en preliminär köpsignal, då MACD har brutit upp och bekräftat köpsignalen.