Cornucopia?

2010-11-30 21:38

Bostadsbubblan: Two men says they're Jesus, one of them must be wrong

Den svagaste låten på Dire Straits annars suveräna album Love over Gold från 1982 är sången Industrial Disease, där följande textrad förekommer: "Two men says they're Jesus, one of them must be wrong." Lägger inte in något YouTube-klipp, eftersom det faktiskt är en riktigt dålig låt som jag inte vill förstöra er dag med.

Iaf så inom bostadsprisstatistik har vi i Sverige två källor att vända oss till. Dels Statistiska Centralbyrån, SCB, och dels partsinlagan Mäklarstatistik. Den första framstår som urtråkig och skulle göra (och gör) en betongsosse stolt. Den andra är rena lekstugan och levererar inte någon sammanställd statistik och byter vid flera tillfällen ut vilket sätt man redovisar statistiken på. Mest klassiskt är att man slutar redovisa snittpriset för bostadsrätter mitt under den akuta finanskrisen 2008.

Skulderna ökar fortfarande snabbare än BNP

Ingen av er har förstås missat Sveriges BNP-siffror för Q3 2010 var fantastiska, upp hela 18 198 miljoner svenska kronor mot samma period året innan.

Jämfört med samma period året innan så ökade samtidigt de svenska hushållens skulder med 204 621 miljoner kronor. Om man vill kan man ju slå ut skuldökningen per kvartal genom att dela med fyra, vilket blir mer rättvisande. Det blir 51 155 MSEK per kvartal.

Elpriset och teknisk analys Fortum

Det ser vid en första anblick ser det roliga ut att vara över i Fortum (OMX:FUM1V). Aktien har stigit något på vad som ser ut som de rusande elpriserna, men dessa har som väntat nu börjat falla och med det har även aktien rekylerat ner rätt hastigt. Eller iaf hastigt för att vara Fortum, vars aktiekurs kanske normalt inte har världens mest dramatiska utveckling.

Tillväxtkritisk replik från Steg 3

Det tillväxtkritiska nätverket Steg 3, som jag nämnt tidigare, har skrivit en replik till Tällberg Foundations ordförande Bo Ekmans hyllning av evig tillväxt i en ändlig värld. Rubriken är Evig tillväxt löser inte världens problem och är publicerad på DN Debatt, men bara på nätet.

2010-11-29 18:13

Enskilda företagare: Skattebesked finns online nu

Idag upptäckte jag till min glädje att Skatteverket har lagt ut skattebeskeden för oss enskilda näringsidkare, som straffas för vårt företagande genom att inte få tillbaka på skatten förrän i december. Än finns inget fossilinplastat besked i brevlådan, men de finns gömda bakom Skatteverktets e-tjänster nu.

Försvarsmakten sparkar anställda via SMS

Bloggrannen Chefsingenjören har fått sparken från Försvarsmakten.

Via SMS.

Läsarna säger nej till att stödja Irland

Med en rätt tydlig majoritet säger bloggens läsare nej till svenskt stöd till Irland.

Valutor: Sälj euro, köp dollar

Ni som tradar sådant här har förstås själv koll, men jag tänkte göra en liten aktuell sammanställning av situationen på valutafronten.

2010-11-28 17:57

Hur mycket kommer ni köpa julklappar för i år?

Veckans läsarundersökning handlar om hur mycket ni kommer köpa julklappar för i år, per hushållsmedlem.

Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på undersökningen så ditt svar är helt anonymt för mig.

Innovationer kräver evig tillväxt i en ändlig värld?

I en debattartikel i DN menar ingen mindre än Bo Ekman (ordförande för Tällberg Foundation, som jag normalt uppfattar som tillväxtkritisk) att endast evig tillväxt i en ändlig värld kan lösa våra miljö- och energiproblem. Detta eftersom teknikutveckling och innovationer förutsätter tillväxt.

Guldpriset i SEK per gram november 2010 - stark månad för guldet

November månad går mot sitt slut, och skall man redan summera guldmånaden november 2011, så har det varit en stark månad för guldpriset i svenska kronor. Månaden började med ca 291:- SEK per gram, och i fredags såg vi ca 306:- SEK per gram efter att som högst varit uppe över 311:- kronor per gram under månaden.

Stressade 70-talister

Har ju som bekant beklagat mig över de av dålig timing och samhällsnedskärningar och valfrihet förföljda 80-talisterna, så för balansens skulle kanske det kan vara på sin plats med lite 70-talistgnäll?

2010-11-27 08:23

Köpsignal i OMXS30

Trots att börsen föll tillbaka igår så utlöstes en köpsignal i indexet OMXS30.

2010-11-26 15:15

Fredagsunderhållning med Nigel Farage

Visserligen har ni säkert redan sett Nigel Farage (ukip) och hans senaste utbrott mot Rumpan med hejdukar, men eftersom det är fredag så lägger jag ut den ändå.

Mer NAO

Det har kommit fram lite bra handfast info om NAO-fenomenet, dvs den nordatlantiska oscillationen som styr hur tidigt Golfströmmen vänder eller viker av. Oavsett det globala klimatet så är detta helt avgörande för hur vi upplever vädret i Sverige. Övriga klimatförändringar och den höjda globala medeltemperaturen framstår i det närmaste som brus i förhållande till Golfströmmens nycker. Det finns ingen motsägelse mellan kalla vintrar i norra Europa och global uppvärmning.

Exempelvis har Flute en bra artikel, därifrån jag lånar nedanstående graf.

OMXS30 positivt neutral

Med gårdagens starka rörelse i Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30, så gick index över i neutralt från tidigare sälj.

Det är alltså fortfarande likvid som gäller mot börsindex.

2010-11-25 22:23

Jordbruksdepartementet: Kontroll bra, förtroende bättre

Det finns en god gammal devis en fänrikjävel en gång lärde mig under gröntjänstens hårda veckor. Allt på rejäl Skövde-dialekt. Fôrtroende bráa, kåntrôll betre. Förtroende bra, kontroll bättre. Man skall inte bara dela ut uppgifter eller order, utan man skall kontrollera att de också efterföljs.

Från en av mina kära läsare fick jag ta del av ett svar från Jordbruksdepartementet (numer heter det väl Landsbygdsdepartementet, men det har tydligen inte nått ut till byråkraterna än) angående FRÖ-lagen, där den sittande regimens hejdukar gett regimens syn på FRÖ-lagen.

Avbryter för ett meddelande från Länsförsäkringar

Stryk det. Jag avbryter för två meddelanden från Länsförsäkringar.

För ordinarie sändningar rekommenderas istället inlägget om möjlig 1000-årsvinter.

1000-årsvinter

I Sverige gillar man inte att tala om vad jag i lekmannatermer kallar makroväder. Sådant förvisas normalt till kvälltidningarna där någon lämplig person uttalar sig om hur vädret skall bli om sex månader. I Sverige är vädret något man inte kan förutse.

Men så är det inte nödvändigtvis utomlands. Exempelvis är man runt Mexikanska Gulfen väldigt bra på att prognosticera hur orkaner kommer röra sig under ibland flera veckor framåt, och även på att förutspå hur kraftig en orkansäsong blir. För det finns vissa makrofaktorer som starkt påverkar vädret.

EU-nomenklaturan höjer sina egna löner med 3.7%

Europaparlamentet höjer sina löner med ca 3.7%. EU-kommissionen likaså, liksom ministerrådets ständige ordförande Rumpan och även utrikespersonen Ashton. Naturligtvis är det dessutom nästan skattefria löner med endast 8% i skatt. Höjningen sker dessutom retroaktivt sedan mitten av 2009.

Ovanpå det får ca 46 000 EU-byråkrater motsvarande retroaktiva löneförhöjning, samtidigt som EU genomlider en skuldkris. 46 000 byråkrater. Smaka på det. Njut. Det är du som betalar.

2010-11-24 15:44

Ebberöds bank

Irland har gått med på ett sparpaket om 15 miljarder euro, ca 140 miljarder SEK, 140 000 000 000 kronor. Det är ju bra.

Men som motprestation till detta sparpaket så får man ca 85 miljarder euro i stödlån från övriga EU-länder och IMF. På kontinenten har man tydligen inte hört talas om Ebberöds bank. Spara 15, får 85 att spendera som motprestation.

Sverige får ny grundlag och media tiger

En svensk tiger. I det här fallet svensk media. Sverige håller på att få en ny grundlag, men det går knappt att läsa en rad om detta i de dominerande storstadsmedia. Uppenbarligen har det åtminstone varit en viss debatt i riksdagen. Två reservationer, och frågan har nu bordlagts två gånger:

Klimatförändring i OMXS30

Även om vi än så länge bara haft två handelsdagar i veckan så fick vi med gårdagens handel se ett väderombyte i OMXS30.

Det sk veckoklimatet slog om från att legat i köp sedan september till sälj/neutral pga att MA5 dök ner genom MA14. MACD är fortfarande positivt, men den stigande längre trenden är därmed bruten. Nu är inte veckan avslutad än, men enligt Winning Tradings all in, any out, så skall man även gå ur på intratick-signaler.

2010-11-23 14:13

Utdrag ur kommande bok: Midvintermörker

Notera att detta var preliminära texter och texterna i den tryckta boken har genomgått förändringar och korrigeringar.

Hon visste inte hur länge hon satt där, men till slut ställde hon sig upp och gick till telefonen vid fönstret. Det gjorde fortfarande ont i öronen, men tjutet hade upphört. En kropp låg i röd snö ute på uppfarten. Johan. Hon lyfte telefonluren. Tystnad. Gerd provade igen, men linjen var fortfarande död. Istället tog hon upp mobilen ur fickan och bläddrade fram till Säpos nödnummer i Stockholm. Mobiltelefonen gav en tutande felsignal. Hon provade igen. Felsignal, trots bra täckning. Gerd provade istället att knappa in 112 som åtminstone borde hanteras lokalt.

Idag fullbordas ockupationen och maktövertagandet av Sverige

Idag skall quislingarna i den svenska riksdagen, ledda av landsförrädaren Fredrik Reinfeldt, klubba igenom den grundlagsändring som fullbordar EU:s ockupation av Sverige via Lissabonfördraget. För att understryka att ockupationen skall göras permanent så skriver man dessutom in som extra bonus i grundlagen att vi inte kan lämna EU, trots att Lissabonfördraget tillåter ett utträde.

Den svenska tillämpningen är alltså hårdare än själva fördraget. Det krävs nu en grundlagsändring för att vi skall kunna lämna EU.

Ointressant börs

Några av mina läsare kanske har dragit en lättnadens suck och tror att jag slutat med teknisk analys, pga frånvaron av TA-inlägg. Naturligtvis har jag inte gjort detta. Det är bara det att börsen har varit ointressant de senaste dagarna. Visserligen kanske börserna världen över har stigit eller fallit, men det har inte blivit några nya signaler i de index jag oftast rapporterar om dvs svenska OMXS30 och amerikanska S&P-500.

2010-11-22 15:53

In the Ghetto

Det är bråda dagar så här i förjultider för oss som försöker profitera lite på att sprida lite julstämning. Bostadsrättsföreningar, fastighetsägare, kontor och affärer skall ha sina julgranar eller granris. En och annan privatperson vill också knäcka sina grannar mentalt genom Grannskapets Största Gran inköpt och installerad på tomten. Alltid kul att kunna få någon nytta för detta ogräs som granen annars utgör. När den passerat 13-16 års ålder och blivit för stor för att vara användbar som julstämning (vanliga julgranar för inomhusbruk brukar vara ca 9 år) så förvandlas de till vedförråd i mina ögon. En död gran är en bra gran.

Nåja, av någon anledning så associerar jag Elvis Presleys version av sången "In the Ghetto" med jul, och vad passar inte bättre än lite nya bilder från våra växande medelklassghetton?

Naiv uttagsanstormning den 7:e december

Med sitt ursprung i ett protestrutinerat Frankrike så sprider sig en aktion om en uttagsanstormning (eng bank run) mot bankerna den 7:e december. På sina håll talas det om att krascha det finansiella systemet och fractional reserve banking, det faktum att bankerna inte har mer än en bråkdel av de pengar du tror att du satt in hos dem.

Men det är förstås bara en naiv dröm, och skulle oavsett mest skjuta den lille mannen i foten.

25% av läsarna tror att vi har en bubbla i guld

Förra veckans undersökning ställde frågan om läsarna tror att vi har en bubbla i guld eller bostäder, eller rent av både och.

Hela 86% tror att bostadspriserna är i en bubbla, medan 25% tror att guldpriset är i en bubbla. Endast 7% utesluter bubbla i både bostäder och guld.

2010-11-21 22:23

Inte ens 1 000 miljarder SEK i stöd till Irland

Så var det klart. Irland får krislån från övriga EU-länder, inklusive Sverige. Stödet skall vara mindre än 100 miljarder euro, alltså inte ens 1 000 miljarder SEK. Med lite mindre än 4.5 miljoner invånare rör det sig om kanske högst 200 000 kronor per irländare.

Och allt detta för att vi via EU tvingats bidraga med stöd till att överhetta Irlands ekonomi, vilket ytterligare förvärrats av den snedvridna ränta och växelkurs de fått sedan de införde euron. Först får vi alltså betala för att överhettningen, och sedan lånar vi ut pengar till dem för att undvika att andets två storbanker går omkull. För det är vad det i slutändan handlar om.

Skall svenska staten låna ut våra pengar till Irland eller irländska banker?

Den hårt skuldsatta irländska staten är nu tydligen beredd att låna pengar för att råda bot på problemen med sina stora lån, som nu behöver bli ännu större för att man skall låna ut pengar till de irländska bankerna som annars går omkull. SMS-lån i stor skala.

Tyvärr har nu vår statsminister Reinfeldt öppnat för att Sverige och svenska staten skall ta av våra svenska skattepengar och låna ut till Irland, alternativt själva låna upp pengar och låna ut till Irland, dvs låta oss skattebetalare betala räntan på den irländska överhettningen.

Att tiga är silver

Silver är en mycket intressant investeringsmöjlighet. Dels därför att det är en av de få metaller som man kan spara i fysiskt utan absurt stora krav på lagringsmöjligheter. Bara Bankens Största Bankfack om det skall handla om några större summor. Dels därför att till skillnad mot guld så är den primära tillämpningen av silver industriell, inklusive en viktig komponent i alternativa energikällor som solceller.

En allt mer populär tillämpning är även att använda silvrets antibakteriella egenskaper i beläggningar i allt från kylskåp till luktfria strumpor. I slutändan hamnar förstås strumpsilvret som föroreningar i våra reningsverk och riskerar i förlängningen hamna i naturen via slammet.

Men tillbaka till silver som investering. Priset har utvecklats rätt dramatiskt den senaste tiden, även om priset i amerikanska dollar fortfarande befinner sig i teknisk neutralt läge på kort sikt.

Fortsatt brist på (s)jukdomsinsikt

I SvD idag slår minst två rubriker mot oss som visar på fortsatt brist på (s)jukdomsinsikt från socialdemokratin. Som bekant har moderaterna tagit över rollen som ett arbetarparti, dvs ett parti för de som arbetar. Socialisternas enda respons på att deras politik för bidragstagare misslyckats och gett dem sitt sämsta val sedan partiet grundades, är mer av samma.

2010-11-20 18:06

Google-trender inom relevanta ämnen

Fick ett bra tips från en läsare.

Via Google Trends kan man nu se att antalet sökningar på bostadsbubblan har passerat sökningarna efter lägenhetspriser respektive villapriser.

My guns, my grounds, my game

Ett nytt liberalt svenskt parti håller på att komma ut i bloggosfären, nämligen det nybildade (?) liberaldemokraterna (l). Det reser sig ur askan ur det liberala nätverket Liberati och från liberala delar av piratpartiet och piratrörelsen, de delar som främst verkar inriktade mot FRA, datalagring och personlig integritet.

Men knappast de delar som är inriktade för fri kulturspridning, dvs fildelning, eftersom en av de framträdande aktörerna inom liberaldemokraterna än så länge är Alexander Bard. En begåvad herre som man kan ha åsikter om, men han tar inte skit från någon, och lär inte som kreatör och upphovsrättshavare släppa in frågan om fri fildelning i liberaldemokraterna. Men däremot andra frågor.

Men vad för slags liberaler är liberaldemokraterna? Är de liberala i amerikansk synvinkel, dvs liberalt vänster (eng liberals), eller är de ultraliberaler (eng libertarians), dvs liberalt höger? Läs vidare så funderar jag vidare kring det, men för att inte förlora min Google-reklam på framsidan så får ni tyvärr klicka vidare för att läsa mer.

2010-11-19 18:40

Fundamentalism är den nya socialdemokratin?

Av någon anledning har Veronica Mars, förlåt, Veronica Palm blivit utsedd av media som favoritkandidaten till nästa partiledare för socialdemokratin. Men hur förnyande är en vänsterfundamentalist? Mer av samma är det nya röda.

Ett citat från Palm ifrån Dagens Industri som meddelar att hon vill återinföra förmögenhetsskatten.

”Jag tycker det behövs en beskattning av kapital. Jag är övertygad om att det går. Vi kan inte bara beskatta arbete och konsumtion. Ett passivt kapital som bara ligger gör ingen nytta"

Men vad är passivt kapital? Vet en socialdemokrat det?

Ny layout på bloggen

Som ni kanske inte missat har jag gjort om layouten på bloggen. Det är lite mer fundamentalistisk design, tillbaka till kärnan. Inga rundade hörn etc, vilket bör snabba upp bloggen för de flesta.

Skulderna ökar snabbare än BNP

Sveriges alliansregim och svenskarna slår sig för bröstet över att vi har en av EU:s bättre ekonomier, med låg statsskuld som andel av BNP, och en budget i balans. Landet visar också upp en fantastiskt BNP-återhämtning. Men är det egentligen så fantastiskt? Det finns nämligen något som ökar snabbare än BNP.

2010-11-18 21:47

SBAB medger amorteringsfria bottenlån

I en kommentar till mitt tidigare inlägg om de allt nervösare storbankernas önskemål om en reglering av amorteringskrav på privata bolånekunder, och att kravet kan ha med SBAB:s amorteringsfria lån att så skriver SBAB: presschef Bernd Schmitz som följer:

Svensken lever 11% över sin disponibla inkomst

I slutet 2009 fanns det ca 7 420 000 myndiga personer i Sverige om man skall tro SCB, dvs personer som är 18 år eller äldre.

Som ingen missat så ökade svenska folkets skulder med ca 53 miljarder kronor det senaste kvartalet. 53 000 000 000 SEK.

Energimyndigheten/Regeringskansliet: 89% fossila bränslen i Sverige 2020

Via Effektbloggen hittade jag till Supermiljöbloggen som har tittat på en prognos från Energimyndigheten och Regeringskansliet över användandet av förnyelsebar energi i Sverige år 2020.

Baserat på den prognosen har Supermiljöbloggen tagit fram följande graf.

TA: Slut på det roliga i Stockholm

Jag skrev fel om Australien igår. All Ordinaries föll, och ligger i säljsignal och inget annat.

Prognosen att börserna skulle stiga igår visade sig trots det vara korrekt, och All Ordinaries stiger väl därför något idag.

2010-11-17 14:45

När fan blir nervös ropar han efter amorteringskrav

Nu ansluter sig storbankerna till min lilla kör om amorteringskrav och/eller (successiv) minskad avdragsrätt för underskott av kapital. Swedbanks VD, SEB:s chefsekonom och Nordeas chefsekonom tycker nu att Finansinspektionen också skulle infört amorteringskrav när de satte bolånetaket.

Vad menar van Rumpoy egentligen

Kanske lämplig att i klartext analysera vad van Rumpoy egentligen menar med nedanstående.

"‘In every member state, there are people who believe their country can survive alone in the globalised world. It is more than an illusion – it is a lie.’
The Belgian equated Euroscepticism with fear, which eventually leads to war – echoing former French president Francois Mitterrand’s famous phrase that ‘nationalism is war’.
‘The biggest enemy of Europe today is fear,’ he said. ‘Fear leads to egoism, egoism leads to nationalism, and nationalism leads to war."


Det finns alltså personer som tror att enskilda EU-länder kan överleva på egen han i en globalisera värld, och detta är en illusion, en lögn.

van Rumpoy spottar på svenskarna och EU-medborgarna

EU:s ministerråds odemokratiskt utsedde ständige ordförande, den sk "EU-presidenten", Herman van Rumpoy, aka "Rumpan" spottar i ett uttalande på Sverige, svenskarna samt övriga länder i EU och deras medborgare. Han går rent av så långt som att kalla dessa för fiender och farliga.

Säljsignaler i OMXS30 och S&P-500, avvaktande i Asien

Med gårdagens rejäla nedgånger utlöstes säljsignaler i både OMXS30 och S&P-500 när MA5 dök ner genom MA14 och bekräftade tidigare negativa signal i MACD.

2010-11-16 17:24

Österrike och Slovakien drar sig ur Greklands räddningspaket

Via Zero Hedge står det att läsa att Österrike följer efter Slovakien och drar sig ur sin del av de räddningspengar som euroländerna skulle hosta upp till Grekland. Detta bekräftas av nyhetsbyrån AP hos Forbes.

Lite boktips

Sverigeaktuella Kenneth Rogoffs och Carmen Reihnhardts bok This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly har kommit i svensk översättning och heter då Annorlunda nu: åtta sekel av finansiell dårskap.

Ett annat aktuellt boktips med anledning av gårdagens i sin enkelhet utmärkta SVT-producerade inslag om peak oil* är att Dr Robert L Hirsch, samma Hirsch som i den ursprungligen hemlighetsstämplade Hirschrapporten från 2005, kommit ut med en bok om peak oil med titeln The Impending World Energy Mess. Förvisso ännu en i raden av peak oil-böcker, men som den senaste boken i ämnet är den åtminstone någorlunda aktuell.

Om inte annat rekommenderar jag att man läser Hirschrapporten som finns gratis på nätet.

När rapporten kom ut så blev det locket på inom Bush-administrationen och peak oil fick inte längre diskuteras. Konsekvenserna var för allvarliga. Citat ur en intervju med Hirsch.

"What happened after you published your 2005 report on ‘peak oil’ for the US Department of Energy (DoE) ?

The people that I was dealing with said : « No more work on peak oil, no more talk about it. »

People that were high in the administration hierarchy ?

The people that I was dealing with were high in the laboratory level. They were getting their instructions from people on the political side of the DoE, at high levels.

After the work we did on the 2005 study and the follow-up of 2006, the Department of Energy headquarters completely cut off all support for oil peaking and decline analysis. The people that I was working with at the National Energy Technology Laboratory were good people, they saw the problem, they saw how difficult the consequences would be – you know, the potential for huge damage – yet they were told : « No more work, no more discussion. »"


Strutsmetoden var dock inte någon av de rekommendationer som Hirschrapporten lade fram.

Så vad är Hirsch för nöt frågar sig skeptikerna? Enligt Wikipedia så basade han bland annat över USA:s fusionsforskningsprogram på 70-talet och har även jobbat som forskningschef på Exxon, förutom en lång rad med andra ledande befattningar inom den amerikanska staten, utomstatliga organisationer eller företag. Att han fick USA:s energidepartements förtroende att utreda peak oil 2005 sade inte lite, men resultatet var inte vad man ville se, så därefter åkte han ut i kylan. Man skall inte säga som det är, man skall säga det makten vill höra.

* Fotnot om SVT:s peak oil-reportage. Det börjar 5 minuter in i programmet, och ca 05:20 får man se Anders Borg göra en ihopklippt tillväxtrap (yo!), vilket kan roa den som har tråkigt.

Rättvisa, men oj vad jag är rik

Tio 100-åriga tallar värderas till 2 MSEK enligt åklagaren i ett mål mot den självsvåldige husägare som fällde tio tallar på kommunens mark i Bromma.

Det är ju bra att åklagaren tar upp fallet men gissningsvis kommer trädmarodören undan genom att han hävdar att han saknar uppsåt och trodde att han hade brukaravtal. Och oavsett så är inte tio st 100-åriga tallar värda 2 180 191:- kronor. De är värda ca 10 000:- kronor om de blir prima talltimmer enligt gällande prislistor. Ex moms förvisso.

Rättvisans kvarnar mal vidare, men några två miljoner kronor kommer det aldrig landa på. I så fall är jag nästan miljardär om jag räknar mina 100-åriga tallar. I Sverige har vi inte en straffande bötesskala, utan en kompenserande (eller vad det nu heter på juridiska). Böter skall utgå för skadans värde. Det kostar inte heller 2 MSEK att återställa det hela. Det kostar någon hundralapp, fördelat på en tjuga för tio tallplantor, några minuters arbete att plantera tallplantorna och sedan ränta på ränta i 100 år medan man väntar.

Skall erkänna att jag är väldigt kluven här. Som skogsägare blir jag upprörd när någon drar fram och skövlar andras skog, men åklagarens siffror saknar grund i verkligheten. Var är åklagare och polis när skogsbolag kör sönder fornminnen, grannars stenmurar krossas och sprids ut när man fäller träd in hos grannen och skördaren sedan släpar ut dem rakt genom en 100-årig stenmur. Var är polisen när skogsbolagets skotare kör sönder grannens brunn eller avlopp som via servitut finns på skogsfastigheten?

Svaret är att då så är polisen bara en person som skrattar i luren på den drabbade. Den här gången handlade det dock om en privatperson som varit framme och med illdåd som avsikt skövlat lite träd för egen vinnings skull. Men när skogsbolagen gör det samma får man inte ens en ursäkt, utan får hosta upp 100 000-tals kronor för att gräva om avlopp eller brunn, eller bita ihop och lyfta tusentals stenar på plats igen...

Kan man bara undvika erosion så bidrar faktiskt några fällda 100-åriga tallar till den biologiska mångfalden. Ett monokulturellt tallandskap är visserligen bättre än den monokulturella kusinen granlandskapet, men här ges nu en möjlighet till att exempelvis etablera ek eller annan lövskog.

/nästan miljardär enligt åklagaren i Stockholm

Tillägg: Istället för att plantera nya träd föreslår jag att kommunen inrättar en get- eller grisfarm på platsen, med tillhörande ljud och luktfond för att berika grannens boende och utsikt. Gärna med en rejält stor byggnad och gödselbrunn närmast grannen.

Statoil på dekis?

Med anledningen av upphörandet av skattefördelarna för trustkonstruktionen i Kanada, så ser jag mig förstås om efter alternativa investeringar bland någorlunda högutdelande olje- eller gasbolag. En sådan aktie skulle kunna vara Statoil (OSE:STL, NYSE:STO), som i år delade ut 6 NOK i utdelning, vilket vid dagens aktiepris på ca 126 NOK ger 4.76% i utdelning.

Det finns dessutom anledningar att förvänta sig en höjd utdelning framöver.

Kursutvecklingen för Statoil har däremot inte varit speciellt lönsamt för aktieägarna, utdelningar till trots. Liksom många oljebolag gick man kräftgång från 2006 fram till raset tog vid runt 2008, och fick alltså inte del i uppgången för oljepriset fram till kraschen.

Anledningarna kan nog sägas vara många. En anledning är att oljesektorn var överhettad och kostnaderna för oljeprospektering steg kraftigt 2006-2008 och Statoils vinst hamnade på dekis, se graf mot slutet.

Att jag just råkar ta upp Statoil just nu beror på att aktien med måndagens handel gav en teknisk köpsignal.

Idag faller dock aktien tillbaka, vilket man antingen kan se som att signalen var fel, eller att det ges ett tillfälle att komma in billigt trots köpsignal. Samtidigt finns ett motstånd på ca 128 NOK, och ett möjligt stöd på ca 122. Man bör alltså vara skeptisk till om det finns någon uppsida på köpsignalen, speciellt som den skedde på fallande volym och rimligtvis saknar kraft.

Men är ett köp nere på 122 attraktivt?

Statoil ser ut att ha gjort en fin turnaround från resultatet 2009, vilket kanske inte är så underligt med tanke på stigande oljepris. Kvartalsresultat per aktie nedan.

2010 har än så länge inneburit en rejäl förbättring mot 2009. En ren gissning från min sida är ett resultat per aktie på minst 3 NOK för Q4, vilket ger nästan 12 NOK i resultat per aktie för hela 2010.

Utdelningar ljuger ju inte, så tittar vi på utdelningarna, oljepriset och resultat per aktie så ser det ut som följer för de senaste tio åren.

Jag utgår här från min gissning på ca 12 NOK i resultat per aktie för år 2010. Det ser ut som att Statoil kan ha utrymme för en utdelningshöjning. Kanske till 7 NOK? Det skulle dra upp utdelningen vid nuvarande 126 NOK till 5.5%. Inte i närheten av vad man kunde få från truster i Kanada, men kanske kan anses vara helt OK ändå? Men tyvärr delar man likt de flesta nordiska bolag bara ut pengar en gång om året, vilket gör att man får ta en avsevärd kursrisk för att komma över utdelningen. Regelbundna utdelningar varje månad eller kvartal gör att man kan få del i utdelningarna även om t ex makroekonomiska faktorer som drar ner börsen gör att man behöver gå ur marknaden och inte sitter still i båten utan bara är inne i några månader.

Statoil gör sitt bästa för att överleva Norges och Nordsjöns peak oil, och expanderar bland annat inom Kanadas oljesand, Brasiliens djuphavsfält och inom nordamerikansk skiffergas. Men samtidigt är bolaget ett integrerat oljebolag, dvs har både utvinning (eng upstream) och raffinering (eng downstream). Det är rent av så illa att man även har tankstationer. Och frågan är hur lönsam downstream-delen kommer bli när oljepriset sticker iväg på allvar efter peak oil, eller om hela den delen bara blir en belastning?

Aktiekursen är iaf långt ifrån tidigare höjder, och det finns antagligen gott om oljebolag som kommer reagera bättre på uppsidan vid högre oljepris än Statoil, som dras ner av downstream-delen. Men de saknar oftast utdelningar utan är rena objekt för kursspekulation utan någon som helst garanterad avkastning i form av utdelningar.

EU lappar och lagar Irland

Nu kommer besked om att ett räddningspaket om 80 miljarder euro, nästa 750 miljarder SEK, 750 000 000 000 kronor är på gång för Irland. Åtminstone enligt Irish Examiner.

Eftersom EU är en godtycklig, inkonsekvent och toppstyrd organisation så skall man naturligtvis inte använda den i våras skapade European Economic Stability Fund (EESF), utan lappningen och lagandet av Irland blir förstås en speciallösning. Pengarna skall istället komma från IMF och EU-kommissionen själv. Dvs finansieras av dig och mig som finansiärer av IMF och EU. Varje person i EU kommer i princip betala 1500:- SEK till räddningen av de irländska bankerna, men som nettobidragsgivare så kommer svensken betala åtminstone det dubbla. Säg 3000:- per svensk gammal som ung. Den heteronormativa barnfamiljen med två barn får betala 12000:- till irländarna.

För det är vad dessa 750 000 000 000 kronor handlar om, de skall inte lappa och laga den katastrofala irländska statsbudgeten, utan pumpas in i bankerna Allied Irish Bank och Bank of Ireland, så den irländska staten slipper detta. Det handlar alltså om fortsatt finanskris. Irlands skuldkris löses inte på detta vis, utan statsskulden och underskotten blir kvar. Se mer hos bloggrannen Flute om dem som konstaterar att utländska banker (inklusive svenska) lånat ut 824 miljarder USD till Irland, irländska banker, irländare och irländska företag, dvs 5 660 000 000 000 svenska kronor.

Allt visar fint på de obalanser som uppstår så fort EU försöker sig på något. Irland har en stolt historia av protektionism, vilket egentligen inte försvann förrän de gick med i EG/EU. Fast bara kontra EU, som i sig är protektionistiskt mot utomstående länder. Som en pga protektionism fattig avkrok i Europa har Irland sedan fått enorma belopp i regionalstöd, enbart 1994 - 1999 fick man 75 miljarder kronor i riktade EU-stöd till bland annat upprustning av det usla irländska vägnätet. Istället sänkte man t ex arbetsgivaravgifterna och bolagsskatterna och den keltiska tigern föddes och drog hem det ena bytet efter det andra, t ex Google, Microsoft, Intel mfl IT-bolag.

Irland har en stolt tradition av att bygga vägar som AMS-åtgärd, något som britterna drog igång under svältåren på 1800-talet, där svältande arbetslösa fick ut och bygga vägar till ingenstans mot mat. Så det irländska vägnätet ser ut som det gör. Med ett Google baserat på Irland så har man naturligtvis kör runt Streetview-bilen över hela Irlands upprustade vägnät. Smakprov nedan. Rakt och fint.

View Larger Map
I Sverige har inte Streetviewbilen kört runt på den typen av vägar...

Iaf så ledde obalanserna som EU:s stöd innebar till överhettning av den irländska ekonomin med bland annat bostadsbubbla som följd och allt vad det innebär i form av medelklassghetton.

View Larger Map
Mer Streetview ovan.

Oblanserna försöker nu EU återigen laga genom ännu mer stöd. Vad som behövs är istället för stöd är en utrensning. Banker skall gå i konkurs och sedan skall ekonomin få nå en balans efter något decennium. Efter goda tider kommer dåliga. Jag vill inte betala för medelklassghettot ovan, då jag är oskyldig till detta.

Nu blir det bara ännu mer fel. Som alltid när EU lägger sig i något.

Att man inte tar ur EESF handlar ironiskt nog om att den irländska regimen vill ha kvar sin suveränitet, vilket ju är lustigt då det är Irlands fel att vi fick Lissabonfördraget som just innebär att man ger upp sin suveränitet. Antar att en speciallösning för Irland är ett tack för hjälpen.

I dagarna kommer quislingarna hos alliansregimen (och antagligen även (s)ocialisterna) klubba en grundlagsändring som gör att vi inte kan gå ur EU, trots att Lissabonfördraget tillåter detta.

Och vi lär få betala mer stödpengar till Irland framöver. Obalanser skall med ännu större obalanser lagas. Du och jag betalar.

Jobbförslag för Sahlin

Stackars Mona Sahlin, som tydligen skall få en fallskärm på 14 miljoner kronor, säger sig fått massvis med jobberbjudanden. Olle Zachrisson på SvD tycker rent av att något börsbolag borde rekrytera henne. Bara vi får reda på vilket, tack.

Nej, ser fram emot att hon gör som en god sosse och anmäler sig som kund till Arbetsförmedlingen och själv får fylla i samma uppgifter i tre olika IT-system osv.

Men visst borde jobberbjudandena hagla. Kompetens har hon. Kronofogdemyndigheten. Radiotjänst i Kiruna AB. Parkeringsvakt. Godisförsäljare. Resebyrå för Mauritius. Skatteverket. Eller så borde Kraft Foods rekrytera henne som reklampelare för deras Tobleronechoklad. Det är iaf områden utanför politiken där hon har specialkompetens.

Måste erkänna att jag kommer sakna Sahlinskan. Stort underhållningsvärde har det varit. Kvar är nu Ohly om sossarna nu inte hittar en ersättare som lever upp till Sahlins kompetensnivå.

2010-11-15 14:45

Svenska folkets skulder fortsätter uppåt

Idag släppte SCB sin uppdaterade Sparbarometern, nu även med siffror för Q3 2010. Skulderna fortsätter att öka mot ständigt nya rekordhöjder. Se nedan.

Det hela försöker bortförklaras och sopas under mattan med att det skulle vara en engångseffekt av de nya bolånereglerna, men det är i själva verket bara en fortsättning på den exponentiella utvecklingen av skulderna. Var det någon som blev överraskad?

För att vi skall se en exponentiell ökning av skulderna skall successivt ökningen för varje kvartal som SCB redovisar vara större än föregående. Nedan ser vi ökningen av skulderna för varje kvartal, samt ett års (fyra kvartal) glidande medelvärde.

Över finanskrisens mest akuta period så såg vi en försvagningen av ökningen av skulderna, men nu kan man se att tempot tagit fart igen. Det gick också att se att skuldökningarna började plana ut något innan finanskrisen, drivet av de allt högre räntorna. Men ändå ökade skuldsättningen. Svensken måste fortsätta belåna sig för att kunna upprätthålla sin livsstil.

Avrundar vi lite friskt så har varje svensk, gammal som ung, ökat sina privata skulder med ca 5500:- sedan förra kvartalet. En barnfamilj med två barn har ökat sina privata skulder med 22 000:- på tre månader. Är det sunt?

De privata skulderna ökar också betydligt snabbare än t ex BNP, vilket naturligtvis inte är ett dugg hållbart. Om det är konsumtion som skall driva vår ekonomi så ser det ut som att vi måste låna tre kronor för att få en krona i BNP-ökning. Är det sunt?

Q2 2009 till Q2 2010 ökade hushållens konsumtion i BNP med ca 15 miljarder SEK. Samma period ökade hushållens skulder med över 200 miljarder. Så är det lånebaserad konsumtion som skall driva upp vår BNP så är det Ebberöds bank vi talar om här. Se det som att vi ökat skulderna med 200 miljarder och fått ut 4x15=60 miljarder i BNP. Ungefär. Men mantrat om att vi måste låna och konsumera för att rädda oss upprepas överallt. När det i själva verket är just skuldsättningen och konsumtionen som är hotet. Vår drift att med lånta fjädrar få framstå som finast i kvarteret, eller åtminstone ha lika fin espressomaskin som grannen, är vad som är själva hotet. Inte lösningen.

Jag upprepar tidigare funderingar kring att införa vattentäta skott mellan inkomst av tjänst och inkomst av kapital. Underskott av kapital skall inte få kvittas mot inkomst av tjänst. Den vanligaste effekten av detta blir att räntor inte längre blir avdragsgilla om man inte har inkomst av kapital att kvitta mot. Det vore ett effektivt sätt att få stopp på lånekarusellen. Detta kan man kompensera med höjt grundavdrag för alla, vilket främst gynnar lågavlönade, eller en avdragsrätt på sparande och amorteringar. Kanske känns det omoraliskt att andra skall betala via folks skatteavdrag för att belånade skall avbelåna sig, men uppenbarligen räcker det inte med att höja räntan till 4.5% som vi hade innan den akuta finanskrisen. Folk ökade sina skulder ändå.

För det är sparande och investeringar som bygger en stabil och hållbar ekonomisk utveckling, inte skuldsättning och konsumtion. Skuldsättning och konsumtion leder bara till obalanser, bubblor och baksmälla när skulderna skall betalas och bygger inte en framtid. Skulder är att konsumera sin framtid.

Länsförsäkringars VD vågar iaf sticka ut hakan och föreslå avdragsrätt för sparande upp till åtminstone en skälig personlig buffert på kanske 50 000 kronor. Jag vill naturligtvis gå längre, men det är åtminstone glädjande att någon vågar ta upp frågan via DN Debatt.

Att det sedan är Länsförsäkringar, ett ömsesidigt försäkringsbolag där vinsten går tillbaka till kunderna i form av premieåterbäring, istället för en profithungrande bank som föreslår detta kommer förstås inte som någon överraskning.

Men jag är rädd för att önskningarna inte fungerar. Oavsett hur blank och fin man gnuggar lampan så finns det ingen ande som kommer uppfylla en sådan önskan. Inte ens om man gnuggar flinten på Reinfeldt spegelblank så kommer sparande att uppmuntras. Men man får väl iaf drömma lite?

Så länge blir det snart julhandel på allvar, för de av oss som inte redan köpt årets julklappar, och med det skall skulderna pumpas upp ännu mer...

TA-uppföljning på vetet

För er som får Handelsbankens råvaruutskick varje söndag kväll så är det förstås ingen nyhet att man generellt är positiv på jordbrukets råvaror och har köp på majs, soja, griskött, kaffe och apelsinjuice. Till socker är man villkorat neutrala men tror på köp medan man är neutral till negativ till kakaopriset.

De senaste veckorna har SHB varit neutralt negativ till vetet, men nu har man slagit över till en säljrek efter att priset inte lyckats nå högre höjder på US Department of Agricultures rapport förra veckan. Rapporten kunde ses som fortsatt försämrad tillgång till vete, men priset verkar alltså ändå vara mättat och råvaran faller tillbaka.

Detta ligger i linje med den säljsignal som återigen utlöstes i fredags i amerikanskt vete. Har inte ritat ut omväxlande signaler de senaste veckorna, det räcker med den sista.

Handelsbanken och Bull/Bear-certifikaten jobbar med det europeiska vetet från Euronex, men det amerikanska vetet från Comex handlar man t ex via RBS Minifutures.

Har är det dock värt att notera att priset nu ligger runt 675 cent per bushel, vilket ser ut att vara ett ganska starkt stöd, så bli inte förvånade om det vänder upp igen och den horisontella och mkt svårtradade vandringen för vetepriset fortsätter.

Nästa stöd ligger på ca 650 cent, men är svagare.

Den globala livsmedelssituationen är inte så där speciellt munter. Nu varnas det även för brist på ris hos Financial Times.

Och vi är bara i början av en återhämtande världskonjunktur med det tryck uppåt på råvarupriser det innebär framöver, även mat där t ex ökat välstånd leder till ökad efterfrågan på kött vilket driver upp priserna på kraftfoder som majs och vete. De höga majspriserna har för övrigt gjort att man har börjat substituera vete istället för majs som foder, vilket också kan förklara varför vetepriset kanske stabiliserat sig på en lite högre höjd.

Iaf för att sammanfatta så är inte en negativ position i vete speciellt självklar. Man bör nog sitta framför skärmen och följa eventuellt utrbrott ner genom 675 eller motsatsen. Volymerna har åtminstone börjat stiga och omsättningen på fredagens nedgång var den högsta sedan säsongens prisrekord, vilket kan tala för styrka i nedgången.

Att jag tvekar kan ni också se som en bekräftande kontraindikation och att priset nu kommer tokrasa.

Peak oil på SVT ikväll

SVT och Vetenskapens Värld sänder inslag om peak oil och även peak fosfor i kvällens program i SVT2 klockan 20-21. Ur tablån:

"Del 13 av 18. Förut kallades de för olyckskorpar - de som sade att världens oljeresurser håller på att sina. Nu varnar världens största försäkringsbolag för att oljan inte räcker ens till nästa högkonjunktur och att priserna kan rusa i höjden redan inom några få år. Samtidigt ser forskare nu att flera andra viktiga råvaror börjar ta slut i jordskorpan. En av dem är fosfor, som är livsviktig för hela världens jordbruksproduktion."

Dyker väl förhoppningsvis upp på SVT Play lite senare.

Bubblor

Det finns några utmärkande drag för när något befinner sig i en bubbla. Det är lätt att förledas att tro att allting som har stigit mycket i pris befinner sig i en bubbla.

För aktiemarknaden är det relativt enkelt att räkna ut att den är övervärderad. Det finns en lång rad nyckeltal, t ex p/e-tal, ps-tal, peg-tal, procentuella utdelningar etc som man kan titta på. När dessa avviker allt för mycket från någon form av historiskt medel så kan man dra slutsatsen att marknaden är övervärderad.

Men för att utgöra en bubbla krävs också ett brett deltagande i bubblan. Massive market participation. Annars handlar det på sin höjd om övervärdering. För man kan inte dra upp börsen eller andra priser till bubbelnivåer utan att dra in en bredare spekulantbas än vad som är normalt. Enklast är det ju titta på t ex IT-bubblan.

Ovanstående graf resultatet av förra veckans undersökning bland läsarna om huruvida de deltog i IT-bubblan. Av 507 svarande gå 182 bort, eftersom de antingen var för unga eller inte hade några pengar att investera eller spekulera med. Av övriga 325 ägde 220 stycken någon form av IT- eller telekomplacering. Det handlar alltså om ca 68% som köpt in sig i en specifik sektor.

Tittar vi vidare på SCB:s Sparbarometer så hade svenskarna mitt under IT-bubblans topp första kvartalet år 2000 aktier och aktiefonder för 1 225 miljarder SEK av totala finansiella tillgångar på 3 748 miljarder, dvs ca 33%. Det andra kvartalet 2010 var de totala tillgångarna värda 5 886 miljarder SEK varav 781 miljarder handlar om aktier eller aktiefonder, dvs ca 13%.

För övrigt var bostadsrättsandelarna värda 282 miljarder första kvartalet år 2000, eller 7.5%. Bostadsrättsandelarna andra kvartalet 2010 var värda 1 091 miljarder eller 18% av de finansiella tillgångarna.

Eftersom diverse löst folks husgud Warren Buffet uttalat sig negativt om guld, så cirkulerar det bland svenska hobbyinvesterare på Internet nu en massa snack om en kub av guld och att guldet är i en bubbla. Därför kan det ju vara intressant att titta på hur stort marknadsdeltagandet bland svenska folket är när det gäller guld. Är vi i en bubbla så har vi ett massivt marknadsdeltagande som trycker upp priset till bubbelnivåer.

Så här såg en enkät ut för två veckor sedan, angående hur mina läsare är investerade.

71% säger sig äga aktier. 23% säger sig äga fysiskt guld, och 5% pappersguld, dvs någon form av ETF eller derivat. Nu är detta en guldpositiv blogg, och vi kan garanterat räkna med att investerandet i guld bland bloggens läsare är avsevärt större än för svensken i allmänhet. Men vi bortser från det och säger att ingen som äger pappersguld också äger fysiskt guld (fast t ex jag äger bägge). Deltagandet ser då ut som följer.

Inte ens på den här bloggen är läsarna så haussade guld som de var haussade IT under IT-bubblan.

Sedan kan man fundera på marknadsdeltagandets storlek bland svenska folket. Tittar vi på tidigare uträkning utifrån de stora svenska guldhandlarnas försäljning de senaste åren så verkar svenska folket köpt guld för 250 miljoner år 2009, att jämföra med ett aktieinnehav på 771 miljarder SEK per fjärde kvartalet 2009.

Det där tar inte hänsyn till att en del svenska även säljer av guld till guldhandlarna. Iaf är 0.25 miljarder ca 0.3 promille av aktieinnehavet hos svenskarna, vilket säger något om hur få som köpte guld 2009. Försäljningen har säkert stigit för 2010, men mäts fortfarande i miljoner kronor.

Marknadsdeltagandet verkar helt enkelt försumbart.

Tyvärr finns inte guld med i SCB:s Sparbarometer. Det finns en post "övriga finansiella tillgångar", på drygt 9 miljarder per Q2 2010 och som var drygt 7 miljarder första kvartalet år 2000. Idag är 9 miljarder alltså ca 1.5 promille av svenskarnas finansiella tillgångar. Möjligt att guld ingår i den posten. Men det är långt ifrån aktieandelen som gällde första kvartalet år 2000.

Samtidigt har svenskarna privata skulder på över 2 600 miljarder kronor.

Över till tjafset om guldkuben. Allt guld som någonsin utvunnits i världen ryms i en rätt ordinär lagerlokal, iaf om man smälter ner det och gjuter en enorm guldtacka av guldet. Större delen av guldet i världen är uppbundet i form av smycken samt historiska och religösa konstföremål eller innehas av centralbanker världen över, som alltså anser att det finns ett värde och anledning till att äga guld.

I stora drag är allt guld i världen värt ca 50 000 miljarder kronor, att t ex jämföras med USA:s statsskuld på ca 90 000 miljarder kronor, eller amerikanska statens ofinansierade löften om utbetalningar på mer än 750 000 miljarder SEK. Även om USA skulle segla runt sina kärnvapenbestyckade hangarfartyg världen runt och samla in allt guld som finns så skulle man inte kunna betala mycket mer än hälften av sin statsskuld.

Det totala värdet av världens publika aktiemarknader ligger runt 350 000 miljarder SEK.

Ungefär 50% av allt nyutvunnet guld går till smycken, 10% till industriellt bruk och 40% går till investeringar enligt Wikipedia. Av allt befintligt guld i världen var år 2008 52% uppbundet i smycken och konstföremål, 18% fanns hos centralbankerna, 16% gick till investeringssektorn, 12% fanns hos industrin och 2% saknas.

För den publika allmänheten, dvs de som kan köpa in sig i en aktiemarknad på 350 000 miljarder SEK, så är alltså investeringsguldmarknaden värd 16% av 50 000 miljarder, eller 8 000 miljarder SEK. Ca 2.2% av världens aktiemarknader.

Det är den siffran som är relevant. Centralbankerna och IMF byter bara guld med varandra, och dumpar inte ut sina reserver på marknaden. Jag har under åren rapporterat om en del större centralbanksköp, t ex har Mauritius, Kina, Ryssland och Indien köpt guld till sina centralbanksreserver de senaste åren, medan t ex Sverige sålt lite.

Men alla vi andra har bara en möjlighet att köpa in oss i en marknad värd 8 000 miljarder. Den är inte alls så stor som Warren Buffet och hans nickedockor påstår, vilket alltså visar oss att de inte vet vad de talar om.

Men visst ger inte guld någon avkastning, utan har bara ett pris som varierar. Det samma gäller väldigt många aktier som inte heller lämnar någon utdelning. Det enda man kan vara säker på växer varje år är skog i en viss ålder, som växer oavsett vad konjunkturen säger. Sämre är det med jordbruksmark, där insatsråvarornas pris och produktpriset kan göra det olönsamt att odla vissa år och alltså mer följer det beteende som aktiebolag har. Men skogen växer oavsett, även om det också varierar i omfattning med olika väderlek olika år. Den som ratar guld och menar att aktier är bättre låtsas att det alltid är positiv konjunktur och att vi kan ha evig tillväxt i en ändlig värld.

Det finns en annan väldigt tydlig skillnad mellan guld och aktier. Det går inte att trycka upp nytt guld, men när IT-bubblan var igång, så tryckte aktiebolagen upp enorma mängder nya aktier och bolag som ingen borde ta i med tång börsintroducerades. Detta är inte inte möjligt för guld, vars mängd i princip är konstant. Det innebär att när väl massorna vill kasta sig in i guld så kommer priset utvecklas på ett sätt som får IT-bubblan att rodna.

Jag hävdar bestämt att pga brist på brett marknadsdeltagande så är guldet ännu inte i bubbelfasen. Dit är det långt kvar. De som påstår att guldet är i en bubbla visar bara att de saknar förmåga att tänka själva eller kontrollera siffrorna, medan de själva tror att de nu när vi nått tillväxtens gränser skall kunna upprepa Warren Buffets investeringsbedrifter.

Vad som dock är oroande är att Mad Money's programledare Jim Cramer köprekade guld förra veckan. Han är en värre kontraindikator än undertecknad, vilket inte säger lite. Dagen efter Cramers rek dök förstås guldpriset i sin största nedgång i år.

2010-11-14 17:20

Är guldpriset eller bostadspriserna i en bubbla?

På sina håll är det snack om att guldpriset skulle vara i en bubbla, och på andra håll talas det om att bostadsp

Veckans undersökning frågar helt enkelt om du tror att guldpriset eller bostadspriserna befinner sig i en bubbla. Naturligtvis med din egen definition av vad en bubbla är för något.

Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på undersökningen, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Neeeej!

Alliansregimens främsta tillgång efter Lars Ohly har avgått. Det handlar alltså om Mona Sahlin. Hon klarade inte av de långa knivarnas söndag. Aldrig förr har väl ett parti i opposition tappat så mycket väljarsympatier som under Mona Sahlins ledning. Annars är det ju straffspark på öppet mål att vara i opposition.

Det är mycket dåliga nyheter för alliansregimen. Därmed finns en risk att (s)ocialdemokraterna väljer någon form av kompetent person till ny partiledare. Risken är förstås inte överhängande då urvalet kompetenta att välja bland inte är stort, men den existerar.

För att inte tala om förlorat underhållningsvärde. Den ofrivilliga humorn i Sverige drabbas nu av en stor förlust när Sahlin lämnar. Fast hon kanske sitter kvar i riksdagen? Alternativt så skall hon förstås drabba någon landsända som landshövding, alternativt blir generaldirektör för något statligt verk eller bli Sveriges ambassadör i något land i tredje världen.

Det är alltså med sorg i hjärtat vi vinkar av Sahlin. Vi får trösta oss med att hon sitter kvar till mars, men då inte ställer upp på omval.

Bostadsbubblan: Kvadratmeterslutpriser Pärt-Antons vs Carnegie Äng 2008 - 2010

Tog och tittade på ytterligare ett radhusområde i Västra Göteborg, förutom gårdagens Pärt-Antons (jag bara ÄLSKAR det namnet).

Denna gång tog jag även in Carnegie Äng, ett område som jag gissar är från 1970-talet och omfattar 215 st radhus. Antalet avslutade och registrerade affärer under perioden 2008 - 2010 var 12st.

Till skillnad mot Pärt-Antons så ser man ingen dipp runt finanskrisens akuta fas, däremot såldes i princip inte ett enda hus under 2009.

Grafen är uppdelad per månad, och det var tre avslut i april 2010 och augusti 2010, så aktiviten ökade helt klart rätt rejäl under 2010. Av de tolv affärerna var nio stycken 2010 mot två 2008 och en 2009. Men priserna ser ut att ha toppat i januari 2010 och sedan gått nedåt. Med flera avslut per månad redovisar jag snittet för månaden.

Extra intressant kanske är att en enskild address såldes två gånger under perioden, för 3 275 000 för fem rum och 144 m2 2008-04-28 och sedan för 4 300 000 2010-08-16. Det är en prisökning på drygt 31% på lite drygt två år. Det säger dock ingenting om köparna från 2008 kanske upprustat huset.

Trenden för området ser iaf ut att vara nedåt under 2010. Det rör sig fortfarande om få affärer, nio stycken. Samtidigt har faktiskt räntorna höjts. I så fall ser det ut som att vid de här prisnivåerna så pressar räntorna redan kvadratmeterpriset.

Och räntan kommer fortsätta höjas. Vi får se hur utvecklingen fortsätter.

Just nu finns det ett objekt till salu på Carnegie äng. Lockpriset ligger nu på 28169 per m2, vilket är 6% under senaste avslut i området. Mäklarfirman är Bjurfors, och antingen har alltså priserna i området fortsatt falla, men nu i kraschfart (6% ner på några månader är att anse som kraschtakt på bostadsmarknaden), eller så är det som sagt bara ett lockpris.

Skall man sammanfatta så ser avslutspriserna för Carnegie Äng ut att vara fallande, men det är naturligtvis inget bevis för att bostadsbubblan börjat pysa. Återkommer med fler områden framöver.

Generation Lost

Alex Schulman börjar bli vuxen. Läs gärna om hans uppvaknande kring bostadsbubblan i Aftonbladet.

Citat om ett samtal med en lite äldre och mer erfaren person näringlivskändis på en bjudning.

'”Det är vad vi kallar er. Generation Lost. Ni som tar enorma lån utan egna pengar, jublar över låg ränta och fattar inte att en vacker dag kommer allt det där att braka samman och då står ni där med en lägenhet som inte ens är värd räntan ni betalar?...”
Han lutade sig åter fram mot mig:
”... och vad ska ni göra då?”

Han berättade sedan saker som jag egentligen inte ville veta. Han sa att den svenska bostadsmarknaden procentuellt har gått upp mest i pris i världen under de senaste tio åren. Det har ökat mer här än vad det gjort på Manhattan.'


Låter som den gode läkaren läser den här bloggen, eller någon annan plats där det påtalats att Sveriges bostadsbubbla är i princip störst i västvärlden.

Naturligtvis kan bubblor alltid blåsas upp lite till, men det gör bara smällen högre när de väl spricker.

Det är synd om 70- och 80-talisterna. Vi som tillhör lite äldre 70-talister fick vara ute väldigt tidigt för att kunna köpa bostad billigt, men flertalet av 70-talisterna har fått skuldsätta sig rejält för att komma över en bostad. Och ingen 80-talist har kunnat köpa billigt. Vi är verkligen de förlorade generationerna, skuldsatta för livet med lån som inte går att amortera.

Det gäller att ha tur. 60-talisterna hade tur, de kunde köpa sin första rejäla bostad 1993-1997 och kommer aldrig ligga illa till med de ingångspriserna.

70-talisterna fick åtminstone en möjlighet att komma in i IT-bubblan och kanske tjäna pengar på IT-bubblan eller personalincitamentsprogram på den tiden de fortfarande var lönsamma. Men 80-talisterna fick aldrig den chansen. Det är synd om 80-talisten, som dessutom fick gå i Göran Perssons reformerade skola... Har hört flera företagare säga att de aldrig i livet skulle vilja anställa en 80-talist, maken till bortskämda, korkade och lata människor har de inte träffat. (Givetvis generellt, just du är naturligtvis ett undantag från detta.) Värt ett separat blogginlägg.

Så är läsarna investerade

Har inte hunnit med att lägga ut förra veckans enkät om hur läsarna säger sig vara investerade. Resultatet ser ni iaf nedan.

Bankkonto och svenska aktier är absolut vanligast (71%), följt av utländska aktier (50%) och aktiefonder (45%). Därefter är det ett glapp ner till fysiskt guld som 23% av läsarna äger, medan 21% har investerat tid och pengar i eget företag. Något fler än de 20% som köpt fysiskt silver. Övriga investeringar kanske kan ses som marginella.

Mycket upplyftande att så många valt att satsa pengar på ett eget företag, hela 139 st av de 644 som valde att svara. När marknaderna och ekonomin dyker framöver kan mycket väl eget företag vara det lönsammaste man kan ha, bara man har en verksamhet som klarar varaktiga konjunkturnedgångar. Om inte annat stämmer det bättre med Kondratiev-cykeln, dvs att det är dags att tjäna pengar på att faktiskt skapa något istället för att bara handla med pappersinvesteringar.

Det kan finnas ett visst överlapp bland företagarna och de som kryssat för olika former av näringsfastigheter, inklusive jord- och skog. Det är trots allt definitionsmässigt egna företag, men det finns inga garantier att man kryssat för bägge, så siffran företagare kan vara lite högre.

Samtidigt håller majoriteten kvar vid drömmen om att man återigen skall kunna tjäna stora pengar på aktier.

2010-11-13 22:11

Franska regimen avgår

En snabb blänkare.

Hela den franska regeringen har avgått (Reuters), och president Sarkozy har accepterat deras avskedsansökan.

Hoppla. Undrar hur marknaderna reagerar på det på måndag? Typiskt att man väljer att avgå under en helg...

Har naturligtvis ingenting med protesterna mot höjd pensionsålder att göra. Spin i media är att det var väntat, vilket förstås kan handla om att tona ner det hela så att man inte får någon överreaktion. Frankrikes ekonomi är inte så god som det ges intryck av, det är bara det att Frankrike är en alldeles för stor medlem i eurozonen för att man skall våga tala högt om de ekonomiska problemen.

Pyser bostadsbubblan?

Den alternativa söksajten för bostäder till salu, Booli, har en utmärkt visualisering av den totala svenska bostadsmarknaden längst ner på sin förstasida.

Marknaden ser ut som följer, baserat på annonserna:

Annonserna ligger ute allt längre, lockpriserna går allt lägre, och allt fler lockpriser på befintliga objekt har sänkts. För vi är alla överens om att annonspriserna inte på något sätt stämmer överens med faktiska priser, utan bara rör sig om lockpriser.

Går man längre in i Boolis statistik kan man smalna in sig på olika områden. Därmed kan man se hur det ser ut för olika områden. I Stockholm höjs fortfarande lockpriserna oftare än de sänks, men annonserna ligger ute allt längre. I Malmö och Göteborg har faller dock lockpriserna något och antalet sänkta lockpriser är fler än antalet höjda.

Nu finns det säkert en säsongseffekt, t ex faller antalet objekt till salu samtidigt som annonserna alltså ligger ute allt längre. För Stockholm är inte siffrorna entydiga, men för Göteborg och Malmö pekar just nu allt på en svagare bostadsmarknad. Kom ihåg att det finns en hypotes om att ju färre objekt till salu och ju lägre omsättningstakt, desto mer pressas priserna.

Vill man gräva djupare och tittta på faktiska avslut och inte bara mäklarnas lockpriser, så har Booli också en utförlig historik över detta, men endast för fastigheter (dvs villor etc). Det är dock svårare att göra någon sammanställande jämförelse. Optimalt borde man hitta ett villaområde eller kanske enklare ett stort radhusområde och jämföra specifika avslutspriser i området över tiden. Någon som har förslag på sådana områden i Stockholm, Göteborg och Malmö?

En godtycklig djupdykning i Göteborg ger t ex ett radhusområde på addressen med det osannolika namnet Pärt-Antons gata. Avslutspriser per m2 och datum hjälper dock inte i sammanhanget eftersom det inte finns några avslut den senaste tiden och registrerade avslut släpar ju normalt efter några månader. Så har priserna verkligen börjat falla kan vi inte se det på avsluten förrän efter nyår.

Exempel: Radhus Pärt-Antons gata.
201007: 3450000/110=31363/m2
200912: 3280000/130=25230/m2
200905: 3070000/110=27909/m2
200906: 2750000/112=24553/m2
200904: 2450000/121=20247/m2
200903: 2760000/112=24642/m2
200812: 2910000/112=25982/m2
200805: 3000000/120=25000/m2
200802: 2740000/112=24464/m2


Naturligtvis är det här ett för litet urval för att säga något. Men tänker man på att det är åtminstone tre månaders fördröjning på avsluten så ser man ganska tydligt fallande priser när finanskrisen härjade som värst och bankerna lade benen i kors, för att sedan återhämta sig med råge till nya rekordpriser med Riksbankens nollränta och massiva likviditetsinjektioner i banksystemet.

View Larger Map
Vad det däremot visar är att bostadspriserna i attraktiva västra Göteborg ingalunda är trygga från omvärldsfaktorer. I detta radhusområde (äldre radhus från 60-talet gissar jag baserat på Google Streetview ovan. Gatunamnet till trots är det här några hundra meter från småbåtshamnen i Hinsholmskilen i västra Göteborg och i princip granne med gräddhyllan Långedrag) föll priserna med 20% under finanskrisen, även om detta förstås inte är signifikant på något sätt. Bara ett anekdotiskt exempel från verkligheten.

Ett annat exempel med lite bättre urval och kanske lite högre standard är radhusområdet Carnegie Äng (70-talet, betydligt större radhus) en dryg kilometer närmare centrum. Pga tidsbrist orkade jag dock inte gå igenom det radhusområdets avslut, så det lämnas som en övning åt läsaren.

Iaf bör radhusområden med i princip identiska hus vara en utmärkt indikator på faktisk prisutveckling och avslutspriser. Vanliga villor kan vara alldeles för individuella för att använda som underlag, annat än om man samlar in väldigt stora datavolymer, ex för ett helt län.

Men naturligtvis är det annorlunda nu, och priserna kommer aldrig mer kunna falla. Tillbaka till TV:n nu.

Nej, vad exemplet visar är att bostadspriserna mycket väl är känsliga för omvärldseffekter som stigande räntor och bankernas (o)vilja att låna ut pengar. Och räntorna kommer gå upp igen. Vad som saknas är det som gör bankerna ovilliga att låna ut pengar, t ex en ny finanskris, stigande arbetslöshet eller skärpt regelverk. Vem vet vad Riksbanken eller andra myndigheter kan hitta på?

Men det enda man kan vara säker på är förändring. Och efter goda tider kommer dåliga.

Slut på det roliga?

Fler börsindex än OMXS30 har nu gått över i neutral med gårdagens handel, dvs ner från tidigare köp. Man bör därmed gå ur relevanta positioner.

Dit hör amerikanska S&P-500.

Även Kanadabörsen gick över i neutral.

Tillsammans har detta gjort att jag säkrat vinster i mitt kärninnehav Peyto Energy Trust (TSX:PEY.UN), som sedan jag gick in i trusten igen i september som bäst steg ca 20% i svenska kronor, och mer än så i Kanadadollar. Därmed blev den tredjedel av vinsten som jag säkrar över till Wibblekontot åtminstone några månadslöner. Normalt håller jag Peyto för utdelningarna, men dessa kommer halveras från årsskiftet när trusten ombildat till bolag, så den stabila månadsinkomsten kommer ändå sänkas och man får vänja sig vid att ta ut via kursvinster istället.

20% är iaf mer än man kan förvänta sig i avkastning på ett år på en placering, och på bara två månader skall man nog vara rätt nöjd. Aktien ligger dock kvar i köp ovan, men är väldigt nära att stoppas ur via Parabolic SAR som rullande stop-loss. Dessutom är området 17-18 CAD ett motståndsområde för Peyto. Hade man orkat igenom detta hade 21 CAD hägrat, men motståndsområdet ser ut att göra sitt.

Över allt detta hänger problemen mer Irland, som man kan läsa om hos bloggrannarna Flute eller Musik @ Centrifugen.

En irländsk kris kommer slå betydligt allvarligare än Greklandskrisen, och det känns därför ännu mer relevant att följa neutralsignaler och gå åtminstone delvis likvid.

Bland de hårdast drabbade av en irländsk kollaps kommer Storbritannien bli, vars banker lånat ut avsevärda summor till den keltiska tigern, som nu är nere för räkning.

Relevant börsindex blir FTSE, som nu också har gått över i neutral.

Värt att notera är att FTSE nu ligger högre än innan Greklandskrisen tog ner börserna världen över. Naturligtvis har regimskiftet i Storbritannien en del i detta, men frågan är nu om man återigen behöver gå in och rädda sina banker och vad det gör för den statliga ekonomin.

Kom också ihåg att de som bestämmer (eng the powers that be, TPTB) liksom för Greklandskrisen i det längsta kommer förneka att det existerar några problem med Irland som får några som helst verkningar på någon. Bagdad Bob skulle vara stolt. En läsare myntade förresten ett fint begrepp i en kommentar: Bagdad Bob-samhället.

Lustigt nog faller guldet tillbaka på starkare dollar, ber att få återkomma med ett separat inlägg om guldet. Sannolikt ser vi som vanligt ett irrationellt behov av investerare att köpa en del i den obetalbara amerikanska statskulden när det blir oroligt i Europa.

2010-11-12 16:59

Vikingablodet frodas i Skåne

"I nästa sekund får han stöt av ett annat vildsvin, faller till marken och får djuret över sig.
- Ja, vi gick en liten omgång och det enda jag tänkte på var undvika att bli biten. Jag låg på rygg, fäktade och slog så gott jag kunde. Som tur är ser vildsvin dåligt, det kunde aldrig måtta ett bett."


Japp. Fredrik Carlsson, präst i Skåne. Brottades med ett vildsvin, överlevde och kan berätta om det.

Har själv varit med när vildsvin har fallit för en älgstudsare, och det är inga djur man vill ha nära sig. Boende i området blev väldigt glada över att vi hade lagt ner en gris. Finns det någon som faktiskt vill ha vildsvin där de bor? Vi har observationer av sugga med kultingar 500 m från gårdscentrum, men de går inte igenom betesmarkens stängsel, så vi får förhoppningsvis vara ifred. För tillfället.

Men vikingablodet rinner fortfarande i ådrorna hos skåningarna tydligen. Starkt jobbat får man nog bokstavligen säga.

Dags för en fredagskvällsurspårning.

Vildsvin är en slags anti-zombies. Medan zombies är döda som vill äta dig levande, så är vildsvin levande som vill äta dig när du är död, och i brist på det vänder upp och ner på din åker eller din trädgård i ett nafs. Både zombies och vildsvin verkar föredra att komma ut nattetid (beroende på mytologi). Vildsvinens försonande drag är att de till skillnad mot zombies oftast springer från dig och inte mot dig. Om du nu inte är en präst i Skåne enligt ovan.

Plus att svenska staten i princip har gett utrotningstillstånd på vildsvin, med fri jakt året runt och även under vissa omständigheter nattetid med belysning. Vilket gör att toleransnivån för vildsvinens existens blir enormt mycket högre än vargens. Vildsvinproblem kan man alltid ta tag i själv utan några större krav på byråkrati (utom vapenlicens, jaktkort och trikinprover).

På tal om zombies så har förstås ingen missat att den tecknade serie-succeen The Walking Dead har blivit en succeartad TV-serie i USA trots en britt som spelar en sydstatspolis i huvudrollen.

Trailer.


Förtexter.

Att vara castad i serien är dock inte någon stabil födokrok för skådisarna. I den tecknade serien går ingen säker, oavsett hur mycket huvudperson h*n verkar vara. Åtminstone om man följer den tecknade serien någorlunda, vilket man tydligen gör.

Serien produceras av bl a Frank Darabont (The Shawshank Redemption) och Gale Anne Hurd (Aliens, Terminator mfl).

Återstår att se om något svenskt TV-bolag har mage (avsiktligt skämt) att ta in serien. Så länge kan man se den lagligt på Internet om man har tillgång till ett IP-nr som ser ut att vara amerikanskt, prova via den officiella hemsidan.

Din dator eller moblitelefon förbrukar 127 kg olja

Som ni kanske märkt har jag talat om att den dator du läser detta blogginlägget har förbrukat 10x sin egen vikt i olja för att hamna på ditt skrivbord.

Nu finns det äntligen en svensk vetenskaplig rapport (se NyTeknik) som tittar på just detta, även om man för att få finansiering förstås pratar om koldioxid istället, CO2. Man har gjort livscykelanalyser av informationsteknologi som datorer, TV och mobiltelefoner och medräknat både tillverkning, drift och drift av infrastrukturen, dvs Internet, TV-nät och mobiltelefonnät.

Svaret är något förenklat att en pryl släpper ut 150kg koldioxid per år, medräknat tillverkningen från gruva till ditt bord gissningsvis utslaget på prylens förväntade livslängd (3 år?).

En liter olja ger ca 3kg CO2-utsläpp. Så 150 kg CO2 om året är 50 liter olja. En liter olja väger ca 0.85 kg, och om en dator har en livslängd på tre år så blir det alltså 50*3*0.85=127kg olja. Rättare sagt råoljeekvivalenter, eftersom en del av detta är fossilgas eller kol.

En stationär dator på 12.7kg kan alltså förbruka 10x sin egen vikt i olja under sin livstid. Men det samma ser ut att gälla t ex mobiltelefoner

Tillsammans stod IT- och mediabranschens utrustning och infrastruktur för 3% av CO2-utsläppen 2007, att jämföra med flygets 4-5%, medräknat tillverkningen av flygplanen. IT-branschen är alltså en nästan lika stor miljöbov och därmed nästan lika fossilberoende som flyget. Värt att tänka på om man tror att IT är lösningen på problem med sinande fossila bränslen efter peak oil. Flyget kanske har större problem, men IT-branschen står inte långt där efter. Skillnaden är möjligen att flyget redan idag är olönsamt.

Man kan också på det här sättet räkna ut hur mycket CO2 och därmed oljeekvivalenter ett enda e-mail orsakar. Säg att du skickar 2000 e-brev med din dator om året, dvs drygt 5 mail om dagen. Varje e-brev förbrukar i så fall 63 gram olja, ungefär 75 milliliter.

Nu använder man förstås inte bara datorn till att skicka e-brev, men om vi säger att det bara är 1/10 av din datoranvändning så förbrukar varje mail fortfarande en halv matsked fossil råolja.

Internet och datorer är ingalunda en enkel lösning på problem med bristen på olja, kol och fossilgas framöver, utan existerar och kan enbart brukas tack vare existensen av fossila bränslen.

Iaf så är avhandlingen ett bra diskussionsunderlag och heter Greenhouse Gas Emissions and Operational Electricity Use in the ICT and Entertainment & Media Sectors och publicerades för en månad sedan (PDF).

Detta illustrerar också att om man är mån om miljön och oroar sig för klimatförändringar så skall man inte köpa nya prylar. Tillverkningen av dessa står för en avsevärd del av de CO2-utsläpp som dessa apparater står för. Och när olje- och energibristen sätter in under decenniet och blir allt akutare så kommer vi vara tvugna att köpa färre saker globalt. Inte bara för att vår ekonomi kommer dyka, utan också för att det helt enkelt blir brist på insatsråvaror, både för tillverkning såväl som drift.

Och det gäller inte bara elektronik, utan det samma gäller t ex fordon där tillverkningen av en ny elbil förbrukar mer fossila bränslen än vad en gammal bensinbil släpper ut under sin livstid.

Också värt att notera är att siffrorna gäller för 2007. Sedan dess har dator- och mobiltelefonianvändandet fortsatt öka globalt, och står för ännu större del av vår energiförbrukning och råvaruåtgång.

Fakta eller åsikter i skolan?

Skall skolan lära eleverna fakta eller skall de lära dem åsikter? Eller är det kanske så att man behöver fakta för att förstå åsikterna?

Folkpartiets lille terrier skolminister Björklund går till motanfall mot de sk experter (expert = skatteavlönad drönare i tofflor på en institution) som menar att fakta inom geografiundervisningen i skolan är irrelevant.

Barnen skall inte behöva lära sig namn på länder eller huvudstäder, utan experternas ambition är att man likt i USA inte ens skall kunna peka ut det egna landet. Kan riktigt höra hur undervisningen låter i åsiktsskolan.

"Eftersom man i en del av världen gör av med mer resurser än i andra delar av världen och därför blir rikare, så vill människor från andra delar av världen flytta till den del av världen som gör av med mer resurser, t ex tittar mer på TV än andra delar av världen."

Oj, vad det leder till förståelse.

Dessutom ändrar sig åsikter hela tiden. Den åsikt man lär ut till barnen 2010 kommer ha ändrats till år 2020, men Bonn kommer antagligen vara huvudstad i Tyskland även år 2020. Eller hur det nu var med den saken? Äsch.

Iaf så finns det inget motsatsförhållande mellan att lära barnen både fakta och åsikter (=samband). Man behöver bägge, men det är viktigt att också berätta vad som är en åsikt, och vad som är fakta.

Vi vet ju hur det har gått med matematikundervisningen sedan den gick från att lära sig fakta till att lära sig samband.

Då Google sviker mig får jag själv diktera ihop hur det har sett ut, men andra har gjort det bättre och mer korrekt.

1970-talet: "Du har tretton äpplen och får sju päron. Både äpplen och päron är frukter. Hur många frukter har du nu?"
1980-talet: "Du har en mängd A, bestående av tretton äpplen och en mängd B som består av sju päron. Mängden C symboliserar alla frukter. Vilken av A och B är den största delmängden av C? Rita mängderna på ett papper som stöd." *
1990-talet: "Du har tretton äpplen och får sju päron. Bilda en grupp tillsammans med fyra kamrater och diskutera som eget arbete om äpplen eller päron är godast. Återsamling om två timmar."
2000-talet: "Du har tretton äpplen och får sju päron. Både päron och äpplen är frukter. Hur många frukter har du nu? Svaret är tjugo. Bilda en grupp tillsammans med fyra kamrater och diskutera varför en del människor inte har råd med vare sig päron eller äpplen. Muntlig presentation av resultatet om en vecka."
2010-talet: "Du har tretton äpplen och vill köpa sju päron, men saknar pengar. Vilket SMS-lån är billigast? Använd Google för att hitta ett svar, även om det inte är det rätta."
2010-talet, undervisning matte för 6-åringar i Taiwan: "x=20,y=13. x=y+z. Räkna ut z."


* fotnot: Det existerar en viss debatt om vilket decennium man blev utsatt för mängdlära i unga dagar. Det lär ha varit både tidigt 70-tal och en repris mot mitten av 80-talet, vilket gjorde att undertecknad inte öht hörde talas om mängdlära förrän på universitetsnivå. Fast då handlade det inte längre om äpplen och päron. Exemplet från Taiwan är autentiskt, och det är alltså de barnen som Sverige skall konkurrera med om 15-20 år när det gäller kunskapsrelaterade jobb inom forskning och utveckling.

Hört på banken 1997 vs 2010

Nedanstående är återberättat från verkligheten.

1997. Ansökan om lån på ca 75% av priset på en villa mindre än två mil från Brunnsparken i Göteborg, till ett pris på ca 5000:- SEK per kvadratmeter, 200m till privat badplats och med mäklarsjöutsikt vintertid.

-"Vi kan erbjuda er en ränta på 8.8% bundet på fem år, men då vill vi att ni amorterar också."
-"Javisst!"
-"Ni kan få välja en amorteringstid mellan lägst 20 år eller högst 50 år."
-"Vi vill ha 20 års amorteringstid."
-"..."


2010. Ansökan om lån på 100% av priset på ett fritidshus ca sex mil från Brunnsparken i Göteborg, till ett pris på ca 25000:- SEK per kvadratmeter, flera kilometer till badplats och utan sjöutsikt.

-"Som tur var har inte reglerna för lånetaket börjat gälla än, så ni får låna hela beloppet."
-"Vad trevligt. Hur mycket skall vi amortera?"
-"Amortera? Varför skall ni det?"
-"Jo, men vi har hört att man skall amortera. Det var så våra föräldrar blev rika på sin bostad."
-"Ni kommer oavsett hur mycket ni försöker amortera aldrig bli skuldfria under er livstid, om ni så lever till ni är 100, så varför skall ni amortera? Skall ni inte köpa något roligt för de pengarna istället?"
-"..."


Alla likheter med verkliga personer, levande eller döda, är fullkomligt slumpmässiga och oavsiktliga.

Östros på väg ut

I ett sista Hurrah! inför de begynnande pogromerna inom socialistpartiet så kommer Tomas Östros ut som moderat på DN:s debattsida. Han skriver i princip att (s) skall föra (m):s nuvarande politik, medan han hör det taktfasta ljudet av hur sossar med långa knivar kommer gående i korridoren.

Fast det finns en del spännande undantag från (m)oderat politik i Östros eulogi för den rådande socialdemokratiska ledningen. Exempelvis följande:

"Drivkrafter för arbete, sparande och företagsamhet är centrala." Han nämner alltså det där sp, sprnde, vågar inte riktigt skriva ut ordet av risk för Google-censur. I den mån tillväxt framöver hade varit möjlig så kommer nämligen tillväxt av sparande och investeringar, inte av lån och konsumtion som är vad dagens skattesystem uppmuntrar. Lån och konsumtion leder till bubblor och finans- och skuldkriser, medan sparande och investeringar bygger välstånd. Så länge västvärlden inte slår in på sparandets väg så kommer inte situationen bli bättre.

Östros föreslår nämligen en stor skattereform. Även om ordet sparande finns med så nämns det inte hur detta skall gynnas.

Det finns ett sätt man kan bibehålla och rent av sänka de grundläggande skatterna på, t ex genom kraftigt höjt grundavdrag på inkomst av tjänst, men behålla intäkterna i statsbudgeten samtidigt som man kraftigt gynnar låginkomsttagare.

Nämligen att slopa avdragsrätten för underskott av kapital. Slopa möjligheten att dra av räntorna på folks lån. Kapitalförlust skall förstås även efter en sådan reform kunna kvittas mot inkomst av kapital, men inte mot inkomst av tjänst. Vattentäta skott. Det skulle vara effektiva knäskott på medelklassen som sitter med mångmiljonlån för sina bostäder, och i praktiken har avdragsgillt boende.

Arbetarklassens lågavlönade har i den rådande bostadsbubblan inte råd att köpa sin bostad, och får därför sitta i hyresrätter där de inte får dra av sitt boende.

Lösningen är att slopa avdragsrätten för skulderna. Istället kan man rent av införa en avdragsrätt för sparande och amorteringar. Amortering är ju trots allt en form av sparande. Den som betalar av sina skulder eller sparar pengar kan få avdrag på skatten...

Men det viktigaste sättet att balansera ut och gynna låginkomsttagare är iaf ett rakt slopande av avdragsrätten. På köpet kommer bostadsbubblans spricka och den segeregation den innebär upphöra och medelklassen kommer inte gynnas av att de har råd att ta lån på 5-6 miljoner kronor, subventionerat av staten.

Istället för att gynna att svenskarna tar större och större lån, primärt endast balanserat av tillgångar i form av bostadsbubblans bostadspriser, så kommer man gynna mer och mer sparande och avbelåning.

Iaf skulle ett vattentätt skott mellan inkomst av kapital och inkomst av tjänst innebära den största överföringen av pengar från medelklassen till arbetarklassen på länge. På köpet kanske vi kan höja grundavdraget rejält, vilket främst gynnar låginkomsttagare. Kanske 50-100 000 i grundavdrag? Tål att räknas på. En kontroll i taxeringskalendern ger att den vanligaste posten i kolumnen inkomst av kapital är en förlust, dvs oftast räntor på stora lån.

Nu kvittar dock Östros utspel, för medan jag skriver det här knackar det på hans dörr och han hör ljudet av kallt stål som dras ur sin skida.

Passar på att ta fram mitt äkta socialistiska brännbollsträ och viftar våldsamt med det i luften (eng cluebat). Att ha stora skulder och med dessa skulder köpa sig ett dyrt hus och en fin bil är inte att vara rik. Det är att vara skuldsatt.