Cornucopia?

2010-10-31 16:16

Vad för investeringar har du? (uppdaterad)

Dags för en lite mer aktuell undersökning om vad du som läsare har för slags investeringar.

Svara gärna här ute i marginalen, och som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Som bekant anser jag inte att en bostad man själv bor i är en investering, så villa eller bostadsrätt finns inte med som alternativ. Äger du en fritidsbostad eller villa för uthyrning kan du kryssa för hyresfastighet eller annan näringsfastighet efter eget tycke.

Tillägg: Jag lade till några poster i undersökningen, onoterade aktier, hyresfastigheter och eget företag, vilket tyvärr betyder att ni måste svara en gång till. Av naturliga skäl tillåter inte Blogger att man ändrar i en enkät efter folk börjat svara.

Sannolikt mål: Danska konsulatet och Danske Bank

Läsaren och bloggaren Gustav på Sparsamt Leverne drog en fullständigt logisk slutsats om vad som var de sannolika målen för helgens incident i Göteborg i en kommentar på denna blogg. Jag kan förstås inte hålla mig utan måste skriva om detta, även om det återigen antagligen innebär att Google Adsense drar in min reklam. Igen.

Vad som framkommit med all tydlighet är följande:

- Alla fyra gripna, varav två släppta, är svenskar från Syrien.
- De danska Muhammed-karikatyrerna har väckt speciellt stor vrede i just Syrien.
- Polisen skall specifikt frågat de gripna om deras inställning till Muhammedteckningarna.
- Polisen har också sagt att hoten inte var riktade mot Nordstans konsumtionscentrum
- Polisen hårdbevakade ändå Nordstan
- Inne i Nordstadskvarteren, men med åtkomst utifrån ligger det danska konsulatet, liksom Danske Bank, fd Bohusbanken


Det är alltså en helt logisk slutsats att det rörde sig om ett planerat dåd, som man nu har teknisk bevisning på, som riktade sig mot danska intressen pga Muhammedkarikatyrerna.

Guldpriset i SEK per gram vecka 43, oktober 2010 - stark uppgång

Efter flera veckor med en svag nedgång eller stabilt guldpris i svenska kronor så kom äntligen en välbehövlig uppryckning i veckan som gick.

Från att ha börjat veckan nere på dryg 280:- SEK per gram slutade vi på 296:-, det högsta priset sedan början av augusti. Det är förstås en bit kvar till tidigare prisrekord för guldet i SEK per gram från i somras.

Tittar vi på den långsiktiga prischarten så ser vi att i svenska kronor så är trenden visserligen stabil, men uppgångarna verkar väldigt ofta komma med väldigt snabba rörelser, medan man större delen av tiden ser osäkert eller fallande pris. Titta t ex på september och november 2008, februari 2009, spikar upp i oktober, november och december 2009 eller spikarna i maj och augusti 2010. Återstår att se om det även är början på en spik vi fick se förra veckan, eller om det bara är det sedvanliga bruset.

Får vi en fortsatt spik uppåt kan vi mycket väl passera tidigare ATH i svenska kronor senare under hösten. I charten ovan ser oktober-december ut att vara starka månader generellt, även om det förstås är en begränsad tidsperiod vi tittar på här.

I amerikanska dollar blev det inte en köpsignal i veckan som gick, men sälj slåg om till sälj/neutral på ett MA5 som bröt upp genom MA14.

I svenska kronor ser det dock bättre ut. Iaf veckan som gick.

Säljsignal i OMXS30

Som väntat gav OMXS30 en säljsignal i fredags när MA5 bröt ner genom MA14 och alltså bekräftade tidigare signal i MACD.

Åtestår att se om hackigheten kvarstår i OMXS30, eller om vi faktiskt får en rekyl nu. Annars är täta signaler ett tecken på osäkerhet.

MACD faller dock allt starkare vilket visar på en styrka i rörelsen, även om det snabbt kan vända. Jämför början av oktober.

Samtidigt är det alltid svårare att investera negativt, då negativa rörelser tenderar att vara mer volatila än de positiva. Men för tillfället ser det ut som det är sälj som gäller.

Nordstans undre värld

Det stora och just nu högaktuella konsumtionscentrumet Nordstan i Göteborg är en av Europas största överbyggda gatusystem och rätt fantastiskt ingenjörsmässigt och som arkitektur. Enligt Wikipedia rör det sig om en tomtarea på 72 000 kvadratmeter. 7.2 hektar. Mindre än min minsta skogsfastighet och i storlek med något av de mindre skiftena på fastigheterna, men för statsbon är det förstås en imponerande yta.

Men Nordstan är mer än vad som möter konsumistens ögon. Jag skriver här konsumist, för det finns egentligen bara två livsnödvändiga affärer i hela Nordstan. Ett apotek med jourtider, och en av centrala Göteborgs fyra större mataffärer. Resten är konsumism.

Iaf så består Nordstan av tre världar. Del markplanet med alla sina affärer på bägge sidor, som reser sig upp en våning och ner en våning i källarplan. Men ovanpå dessa sprider sig kontor ut sig. Taket på gågatorna visar sig vara marken på gårdsplanen mellan kontorsbyggnaderna ovan konsumsionscentrumet. Man kan få sig en blick av detta ifrån parkeringshuset övre plan eller för den delen via Google Maps eller någon annan tjänst med satellitfoton ovanifrån.

View Larger Map
Men vad man kan se uppifrån är inte det intressanta.

Konsumisten har kanske aldrig funderat på hur alla affärer får sina varor. Det finns inga lastkajer. På sätt och vis är Nordstan den fulländade konsumistkyrkan, där varorna helt magiskt bara materialiseras i affärerna. Kläderna sydda av barn i sweatshops i Asien, elektroniken från Korea och Taiwan och all plast från Kina ser inte ut att komma någonstans ifrån, utan bara sitter där på välfyllda hyllor. Man har effektivt dolt hela speditionsprocessen.

Hur det egentligen går till är en illa dold hemlighet, känd för alla intelligenta människor, och definitivt för de 1000-tals anställda i Nordstan liksom alla speditions- och fraktfirmor i Göteborgsområdet.

Det finns nämligen en undre värld i Nordstan. Gågatorna ligger nämligen inte på marken, utan är taket ovanpå lastgatorna under mark. Man går ovanpå alla lastbilar som kör in varorna till butikerna under mark. Infarten har alla Göteborgare sett. Google Streetview nedan. (Vrider man för övrigt Streetview lite åt höger, så ser man en budbil från GLC som just kommit upp från underjorden)

View Larger Map
Fordonstrafik förbjuden, undantaget leveranser. 3.8m största höjd. Max 12m långa fordon. Kilometrarna med dubbelfiliga lastgator under jord är trots allt en återvändsgränd, och man måste kunna vända för att köra ut samma väg man kom.

Jag har själv sett dessa lastgator. Breda autostrador, lika breda som gågatorna ovan mark. Torrt och varmt. En undre värld. Bakom dörrar i källaren på butikerna närmast gågatorna så döljer sig inte förråd. Öppnar man en sådan dörr så kommer man rätt ut på en underjordisk lastgata, där transporten av alla varor sker obemärkt för konsumisten som kan fortsätta konsumera ostörd av leveranser till butikerna.

Bilder på dessa lastgator lyser tyvärr med sin frånvaro. Från en C-uppsats på nätet lånar jag nedanstående illustration.

Lastgatorna ser man längst ner till vänster på bilden, som fint skildrar Nordstans tre världar. Lastgatorna under mark. Konsumtionsplanen och kontoren överst.

Lite bilder kan man också hitta här, även om den fokuserar på den tekniska utrustningen för undvikande av kallras när man öppnar portarna till denna halvhemliga undre värld. Man kan fundera på varför det inte finns några bilder på det underjordiska gatusystemet?

Beslutet om att bygga Nordstan togs mot slutet av 1960-talet och konsumtionscentrumet stod färdigt i början av 1970-talet. Detta var mitt under kalla kriget, och Sverige var som bekant världens mest militariserade land. Inga konstruktioner av den här storleken gjordes utan att an övervägde tillämpningar inom totalförsvaret.

Följande är en ren spekulation från min sida. Antagligen fyllde lastgatorna en viktig funktion för totalförsvaret, rent av det militära försvaret. Storleken är stor nog att i princip kunna köra ner en hel pansarbrigad under mark, förutsatt en rejäl trängsel. Men mer realistiskt är att man kör ner en hel trossbataljon eller tänkte använda anläggningen som ett bombsäkert underjordiskt logistik- och underhållscenter. Kanske för tankning- och laddning säker från lede fi. Systemet är iaf stort nog att kunna ha en rejäl TOLO-omgång och snabbt köra ner en hel bataljon för tankning och laddning, även om bristen på alternativa utfarter är ett allvarligt problem.

Hela lastgatesystemet är tämligen robust, det ligger trots allt under allt annat och skall bära upp gågatorna där även tyngre fordon skall kunna köra vid behov. Sidorna på lastgatorna är fundamenten till byggnaderna. Med tanke på aktuell situation så är inte lastgatorna ens intressanta platser för bomber. En detonation i underjorden skulle sannolikt stanna där nere, undantaget en och annan dörr som skulle blåsas in i källaren på någon affär. Antagligen skulle skadorna på konsumisterna vara högst begränsade även om man med onda avsikter körde ner en fullastad lastbil i systemet och parkerade mitt under Götgatan. Men systemet är förstås låst och bevakat.

Man måste dock imponeras av att man lyckats dölja alla transporter så genialiskt att konsumisten inte ens reflekterar över hur varorna kommer till butikerna.

Angående ingenjörskonst så sägs hela Nordstan vara en enorm gjuten båt av betong, som flyter i den Göteborgska leran. Ett sinnrikt system av pumpar håller hela skapelsen stabil, men vid ett långvarigt strömavbrott så kommer hela Nordstan börja sjunka ner i leran, antagligen med allt kraftigare slagsida åt det ena eller andra hållet. Men det kan jag inte bekräfta, då jag inte sett pumpsystemen med egna ögon.

I övrigt måste jag säga att det är fantastiskt att se hur många poliser som normalt är på kurs i genuskunskap istället för att patrullera våra gator.

Kiva Microfinance

Eftersom Google ändå tycker att det jag skriver är olämpligt för deras betalande reklamköpare för tillfället och man istället visar gratisannonser för t ex Kiva Microfinance, så kan jag lika gärna skriva ett redaktionellt inlägg om Kiva.

Kiva Microfinance är en organisation som förmedlar mikrolån till tredje världen, där du som utlånare kan välja vem du vill stödja och hur mycket eller lite pengar du vill låna ut. Man får förstås inte någon ränta tillbaka, utan tvärt om så tar Kiva ut en administrationskostnad för sin omkostnader. Ett lån på 475 USD gav i åtminstone ett exempel 71 USD i administrationskostnad, men det är åtminstone svart på vitt vad som försvinner i overhead, vilket man t ex inte kan säga om indirekta välgörenhetsorganisationer som Röda Korset där pengarna istället "försvinner".

Iaf är Kiva en mycket sympatisk idé och det börjar genast klia i fingrarna om vad för projekt man vill låna ut pengar till. Bilder på låntagarna och beskrivning av vad pengarna skall användas till finns givetvis, t ex för att låna pengar till utsäde eller pengar till växthus etc. Det är inga stora lån det rör sig om, och grundtanken är att lån som måste betalas tillbaka får bättre effekt än rena allmosor. Dessutom jobbar fattiga hårt, eftersom deras egen och deras familjers överlevnad hänger på arbetet.

Värt att notera är att du alltså inte tjänar några pengar på det här, men du kan iaf få tillbaka pengarna exklusive administrationskostnderna om du någon gång tröttnar på att stödja småföretagare i tredje världen. Din ränta blir istället känslan att ha gjort något gott för medmänniskor som inte haft turen att födas i ett lika välmående land som du själv. Och det krävs inte mycket pengar för att vara med. Några hundralappar av månadssparandet kan vara det som färdigfinansierar en bondes lånebehov.

Så ta åtminstone en titt på Kiva Microfinance. Det finns många där ute i världen som behöver korta tillfälliga lån för livsavgörande ändamål. Och räntan på bankkontot här hemma är ändå nästan noll. Pengarna går till att bygga en framtid, och inte till konsumtionslån.

Skulle gissa att 95% av läsarna av denna blogg kan avvara några hundralappar, pengar som inte spelar någon som helst roll för dig, men som kan vara avgörande för någon annan.

2010-10-30 17:44

Det var visst Nordstan trots allt

Nu motsäger polisen tidigare utsaga. Det rörde sig om regelrätta terrorister som avsåg att detonera en bomb i konsumtionscentrumet Nordstaden i Göteborg. Citat från SvD, som verkar vara bättre på att täcka Göteborg än provinsialblaskan GP:

"Tidigare har uppgiften att hotet gällde affärsgallerian Nordstan dementerats, men polisen bekräftar nu för SvD.se att det finns tecken på att det var mot köpcentrumet som de misstänkta skulle slå till."

Terrorismen har alltså nått Sverige, men det är ju åtminstone en tröst att polisen här lyckats agera proaktivt. Extra intressant vore det att veta om de underrättelser man fick om det akut förestående terrordådet berodde på traditionellt polisarbete eller om FRA hade ett finger med i spelet. Tyvärr lär vi aldrig få reda på det.

Men är det så att FRA:s signalspaning i kabel är orsaken till att man avstyrde ett terrordåd mot oskyldiga människor i Göteborg, så är jag beredd att ändra ståndpunkt ifrågan om FRA. I så fall finns det nämligen inkompetenta terrorister som inte krypterar sin Internettrafik med enkla standardkrypton som FRA aldrig kan knäcka.

Tills vidare vet vi dock inte vad det var för underrättelser det rörde sig om.

En intressant utvikelse här är att massvis med konsumister helt medvetet valt att inte avstå från sin konsumtion, utan medveten om riskerna ändå gått specifikt till Nordstan för att konsumera. Konsumismen är alltså starkare än dödsångesten. Man får alltså bända de likstela fingrarna för att få konsumisten att släppa sitt kvitto. Konsumera eller dö! Rent av konsumera och dö! Varför konsumera i morgon vad du kan konsumera idag?

Nu kvarstår hotet, trots att man gripit två personer. Men rör inte vår konsumtion!

Seriöst. Hur resonerar man egentligen? Inköpet av en ny tröja kunde inte flyttas till en annan plats eller skjutas upp någon dag? Jag hade ju inget att ta på mig! Också en text till en gravsten. Men så är väl också riskhantering ett okänt begrepp för de flesta.

Andra mål än Nordstaden

Ni har antagligen inte missat att det förekommit underrättelser om en hotbild mot Göteborg, ett sk bombhot. Det har alltså inte rört sig om att någon ringt polisen eller någon annan och hotat, utan man har fått underrättelseinformation (tips, infiltration, FRA etc) om ett existerande och aktuellt hot. Det skall inte heller finnas en koppling till Säpos förhöjda terrorvarning, som rör ett annat specifikt hot.

Det rör sig alltså inte om internationell terrorism.

Vidare skriver SvD uttryckligen att det inte handlar om ett hot mot det i Göteborg annars självklara målet, nämligen Nordstans konsumtionscentrum. Citat SvD:

"Uppgifter till SvD.se gör dock gällande att det riktades mot ett område mellan Götaplatsen och Lilla bommen – vilket innebär de mest centrala delarna av staden. Samtidigt tillbakavisas uppgifter om att hotet riktades mot affärsgallerian Nordstan.

– Det finns inte och har aldrig funnits något hot mot Nordstan, säger marknadsdirektör Anders Larsson till SvD.se."


Det finns två andra måltavlor för terrorism i det området. Den första är den judiska synagogan. Den andra är en pälsaffär som brukar vara föremål för djurrättsaktivisters vrede. Eftersom det inte skall röra sig om någon internationell terrorism, så gissar åtminstone jag att det handlar om ett planerat bombdåd från militanta veganer.

En tredje variant är att det handlar om en uppgörelse i den undre världen, där någon krögare fallit efter med betalningarna för beskyddarverksamhet. Det kanske är det sannolikaste, speciellt som det talas om att de gripna är gripna för förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse, och inte terrorism. Relaterad variant är att någon krögare tänkt casha hem och ödelägga sin egen restaurant, men att polisen fått nys om det hela.

Det framkommer kanske så småningom eftersom misstänkta nu har gripits.

Jag har skrivit något opassande

Ni kanske har noterat att det åtminstone när man varit inne på bloggens förstasida har dykt upp svarta annonser för Microfinance etc istället för sedvanliga Google Adsense-annonser. Det är Googles ("don't be evil") sätt att berätta att jag skriver något opassande, och att man därför dragit in betalande annonser på sajten.

Jag lyckas inte riktigt räkna ut vad det är jag har skrivit som Google inte gillar. Möjligen att jag skrivit om ekonomisk br******** och aktiebedr*******. Eller p**k o*l? Vem vet? Någon feedback om vad det var man inte fick skriva om lämnar inte Google och i själva företagets affärsidé ligger också att det är omöjligt att kontakta bolaget för några som helst svar på specifika frågor.

Så vad det är jag måste hålla tyst om för att få reklamintäkter kan jag bara gissa.

2010-10-29 15:18

USA skriver ner reserverna med 100 dagars minskad global oljekonsumtion

Via bloggrannen Flute uppmärksammas vi på att USA nu har skrivit ner sina oljereserver i Alaska med 90%. Nio miljarder fat olja som existerat på pappret försvann nu, vilket motsvarar över 100 dagars global oljekonsumtion.

Som jag om och om igen försökt drilla in i mina kära läsare så skriver aldrig OPEC-länderna ner sina oljereserver, inte ens när de pumpar upp oljan, medan man i genomlysta demokratier som USA skriver ner sina oljereserver. Flute påtalar att numera får vartenda fynd om några miljoner fat olja stora krigsrubriker i (svensk) media, men det är helt tyst om en nedskrivning med 9 miljarder fat. Den nedskrivningen rubbar nämligen världsbilden att det inte existerar några problem med tillgången på olja.

Eftersom Alaskas olja skulle använts internt i USA, så tappade USA nu ca 450 dagars olja.

Under tiden fantiserar Irak ihop ökade oljereserver, vilket naturligtvis följdes av att Iran var tvungen att hitta på att de hade ännu mer olja och skrev upp sina reserver för att bli bättre än Irak, och Kuwait hängde också på. Men de där siffrorna är bara vilda fantasier, och OPEC-länderna kan mycket väl visa sig bara ha kanske 20-40% av de reserver de påstår sig ha.

Att vi någonsin kommer få se nedskrivningar från OPEC-länderna kan vi glömma, men så har inte deras reserver något med verkligheten att göra heller.

US Geological Surveys pressmeddelande finns förstås på nätet. Påståendena om olja visade sig vara fel, utan istället var det fossilgas man hittade.

För många brott? Lösningen: Stäng ner polisen!

Polisen har hittat ett nytt innovativt sätt att hantera för hög brottsbelastning. Den här gången handlar det om aktiebluffar och investeringsbedrägerier, som helt enkelt blivit så många att skyddsombudet stängde ner polisens avdelning som hanterar den typen av ärenden.

Att få mer resurser verkar inte ses som en lösning. Vart tog alla de där poliserna som alliansregimen anställde vägen? Är de månne på kurs i genuskunskap och HBT-kännedom? Eller sitter de på någon annan avdelning och avskriver brott på löpande band?

När sittande regim har tappat kontrollen över brottsligheten i alla dess former är inte lösningen att skriva av brott i brist på spaningsunderlag eller att stänga ner avdelningar pga för hög arbetsbelastning. Lösningen är inte heller att skärpa lagstiftningen eller tillsätta utredningar.

Lösningen är fler poliser som utför riktigt polisiärt arbete på ett vettigt sätt med vettiga metoder och med ett väl förankrat stöd för dessa metoder från ledningen istället för att de skickas på kurs i genusmedvetenhet. Mer resurser och mindre trams helt enkelt. Naturligtvis är det rejält synd om de poliser som hamnat i kläm pga för hög arbetsbelastning. Det är inte deras personliga fel att de inte får de resurser som krävs, och ur ett personligt perspektiv var det kanske rätt att stänga ner arbetet. Men ur samhällets och brottsoffrens perspektiv är det förstås oacceptabelt.

Ansvaret ligger helt och fullt på Beatrice Ask och i förlängningen Fredrik Reinfeldt. Fler poliser är fina siffror att skryta med, men när man inte längre utreder anmälda brott så är det bara tomma siffror. Föreslår ett besök hos verklighetens folk.

En uppskattning av bilismen år 2030

Utan att gå in på några detaljer tänkte jag göra en väldigt grov uppskattning av bilismens omfattning till år 2030, baserat på peak oil och att oljeexportmarknaden upphört till år 2030. Inom EU finns det dock direktiv som säger att medlemsländerna vid brist solidariskt skall fördela råvarutillgångarna inom unionen, och jag förutsätter här att vi fortfarande är med i EU år 2030.

Naturligtvis är det inte säkert att EU ens existerar längre år 2030, men vi förutsätter det här.

Det innebär också att vi måste göra oss av med våra egna biobränslen och solidariskt dela dessa med unionen.

Biobränslen
IEA har gjort uttalanden om att 10% av dagens oljebehov kan ersättas av biobränslen. Som ett skogrikt och glest befolkat land kan antagligen Sverige prestera bättre än så. Eftersom IEA:s uppskattningar handlar om världen som helhet kan vi utgå från att vi i Sverige i praktiken inte kan få behålla mer än dessa 10 procentenheter för egen del, medan resten måste exporteras till andra EU-länder med sämre förutsättningar. Naturligtvis får vi fortfarande pengar för exporten, men den sker inte på en fri marknad.

Fossila bränslen
2030 kommer inte vare sig Norge eller Ryssland att kunna exportera några nämnvärda volymer olja, och stående utanför EU lär de istället använda den kvarvarande oljan för eget bruk. Jag gör en grov skattning att EU internt kan producera ca 5% av dagens konsumtion av olja inom unionen, vilket även fördelas till Sverige, som alltså får 5% av dagens konsumtion av fossila bränslen. 18000 fat om dagen.

Inte heller kommer fossilgas att kunna fylla bristen, eftersom EU inte ens kommer kunna importera dagens kraftverksbehov någon gång efter 2020 än mindre kunna köra fordon på fossilgas i större utsträckning än idag.

Jag räknar alla former av fossilhybrider som fossilfordon, en hybrid handlar bara om en effektivare drivlina och minskad bränsleförbrukning.

Elfordon
Elfordon beräknas enligt en ny tysk studie stå för ca 10% av nuvarande fordonspark till 2030. Det är optimistiskt och tittar inte på bristen på råvaror till motorer och batterier. Den tyska studien förutsätter inte en minskad bilpark, utan säger 10% av alla bilar år 2030. Det har jag, rätt eller fel, översatt till 10% av dagens bilpark.

Effektiviseringar
Genom lägre hastighetsgränser (90 km/h på motorväg, 70 km/h på trafikleder och 60 km/h på övriga landsvägar), lagstiftade och tekniskt begränsade maxfarter på bilar (t ex 100 km/h, undantaget blåljusmyndigheterna), lagstiftade viktbegränsningar och mindre storlek på fordonen kan man tillsammans med allt effektivare motorer antaligen halvera förbrukningen per mil för förbränningsmotorerna, dvs både biobränslen och fossila bränslen.

Hybrider räknar jag som effektivisering.

En andel av dagens förbrukning via 5% fossila bränslen och 10% biobränslen kan därmed driva 30% av dagens biltrafik. Till detta tillkommer tio procentenheter elfordon.

Slutsats
År 2030 kommer biltrafiken ha minskat till 40% av idag pga bristen på bränsle.

Sex av tio jobb relaterade till bilindustrin och bilismen kommer därmed att försvinna, men kan i den bästa av världar rent av ersättas med fler jobb inom andra sektorer när vi måste dra ner på de arbetseffektiviseringar som bilismen inneburit.

Vi kommer inte heller ha några som helst problem med trafiken, som kommer flyta alldeles utmärkt i de nya hastigheterna även i rusningstid. Förbifarter är omvägar som bara kommer vara slöseri med bränsle, trafikleder rakt genom tätorterna gör att det blir närmare till målet vilket sparar bränslen, och dagens leder kommer i princip gapa tomma om 60% av bilarna försvinner.

Man kan ju notera att med en ersättningstakt på 17 år så kommer bilar införskaffade 2013 inte vara ersatta till år 2030, men i den här väldigt teknikoptimistiska och grova skattningen så tar man alltså och lagstiftar bort fordon över vissa vikter och viss förbrukning. Teknisk strypning av maxfarten kan installeras i efterhand även om den största besparingen där ligger i att vi inte behöver konstruera enorma motorer i framtidens bilar när de ändå inte skall kunna köra snabbare än 100 km/h. Man kan se det som en sorts ransonering. Andrahandsvärdet på bilen från år 2013 blir alltså noll år 2030, men å andra sidan riskerar råvarubristen vara så stor att man kan få rejält betalt för råvarorna i bilen. Annars fungerar bilar bra som växthus.

Allt detta förutsätter förstås någon form av business-as-usual för allt utom fordonskonsumtionen av fossila bränslen och att inte samhälle eller ekonomi totalt kollapsar under trycket av de sinande fossila bränslena. Men kollapsar samhället så är inte heller frågan om fordonsparkens utformning och storlek år 2030 intressant att diskutera. Noll är noll.

På vägarna kommer det alltså se ut som följer år 2010 respektive år 2030.

Detta är ett väldigt grovt diskussionsunderlag. Det är inte tänkt som ett anspråk på sanningen eller faktiskt utfall, utan är en rimlig bedömning mellan tummen och stortån om hur det kan se ut. Det är också tänkt som ett diskussionsunderlag för kommande inlägg om hur påverkan av detta blir på olika delar av samhället, inklusive ur investeringsperspektiv.

Diskutera, kommentera, kritisera, utveckla.

OMXS30 ner till neutral

För det svenska börsindexet OMXS30 har MACD slagit om till negativ, medan MA5/MA14 fortfarande är positivt.
Det innebär att OMXS30 slagit om till sälj/neutral och man bör avsluta eventuella kortsiktiga tradingpositioner och lägga sig likvid mot den svenska börsen.

MA5 är snabbt på väg nedåt, vilket mycket väl kan medföra att vi får se en säljsignal under dagen.

2010-10-28 14:18

Sverige är inte USA

Med Internet och hela världen vid våra fingerspetsar så är det väldigt lätt att halka i fällan att tro att det som gäller i andra delar av världen gäller i Sverige. Speciellt inom börs och finans, eftersom den svenska finans- och börspressen generellt är usel på att gräva fram några som helst problem eller intressanta frågeställningar bortom illa omskrivna pressmeddelanden. Särskilt när det gäller en kritisk granskning av det unikt svenska.

Så den stora volymen av intressanta och insatta artiklar som finns att läsa på Internet handlar om andra länder, speciellt USA.

Men det är viktigt att påpeka att Sverige inte är USA. Många av mina läsare har t ex tjänar väldigt bra på guldplaceringar de senaste knappa 10 åren, men under de senaste månadernas efterlängtade guldrally i USD så har vi tvärt om förlorat pengar. För Sverige är inte USA.

Det samma gäller börserna, även om det finns en stark korrelation mellan världens börser, så finns det inte lika stark korrelation mellan de för aktierna underliggande företagen.

Sverige är inte USA. Sverige är ett exportland. Sverige har fortfarande kvar en bred basindustri, förvisso konjunkturberoende. Sveriges statsfinanser är kanske inte mycket goda, men åtminstone sunda.

Sverige är inte heller EU. Sverige har till skillnad mot eurozonen och de många EU-länderna med valutapeg mot euron en egen valuta, vilket är en stor konkurrensfördel.

Sverige har också en bostadsbubbla som inte ännu kraschat, vilket också är en skillnad mot omvärlden. En annan skillnad är att bolånetagarna är personligen betalningsansvariga för sin lån och kan inte smita från dem genom att lämna över nycklarna till banken. Svenska privata bostäders inteckningar handlar bara om att se till att man inte belånar samma bostad flera gånger hos olika banker.

Samtidigt har Sverige bland de högsta skatterna i världen och en ofantlig offentlig sektor. Även om vi har bland den lägsta korruptionen i världen, så finns det samtidigt allt fler tecken på att det här är på väg att ändras. T ex visar det sig att sossestyrda Göteborg allt mer verkar varit en enda stor födokrok för tjänstemän inom kommunal förvaltning och kommunala bolag. Även den svenska polisens byk verkar allt mer behöva tvättas och då pratar vi inte bara om en kaptens klänning. Korruptionen letar sig rent av upp på högsta regeringsnivå.

Så Sverige är inte bara Sverige. Sverige är liksom alla andra länder under ständig förändring.

Som jag brukar säga: Det enda vi kan vara säkra på är förändring. Och all förändring är inte till det bättre.

Men Sverige är och förblir liksom de flesta länder unikt. När vi läser utländska domedagsprofetior om ekonomin i USA måste vi börja sjunga "Du gamla, du fria" och fundera på hur dessa profetior påverkar Sverige. Sverige är inte en isolerad ö, men våra kuster är annorlunda och när det stormar på den internationella finansens och ekonomins ocean, så bryter vågorna annorlunda mot de svenska kustklipporna än de slår mot amerikanska oskyddade sandstränder.

Så nog skall man knyta sydvästen ordentligt under hakan så man orädd kan stirra stormen i ansiktet. Men surfingbrädor har vi inte i Sverige i någon större utsträckning. Det har man däremot i Kalifornien. Och gissningsvis även på Irland.

Lägg iaf inte för mycket tid på exempelvis amerikanska inrikesproblem, oavsett hur roande Zero Hedge är. Det samma gäller konspirationsteorier, som bara kommer äta upp er tid och själ fast de saknar svenska beröringspunkter. Lämna Jimmy Hoffa ifred tillsammans med JFK och Elvis Presley på månens baksida. Relevansen för Sverige är noll.

Lars Ohly fångad på Chaplin-premiär 1928

Som alla vet skickade Lars Ohly (v) SMS redan när Berlinmuren föll 1989, tre år före det tidigare första SMS:et.

Nu dyker Lars Ohly lätt maskerad som en tant också upp i en film från en premiär av en Charlie Chaplin-film 1928 som finns att så på extramaterialet för DVD-versionen av filmen "The Circus". Följande uttag finns på Youtube för er som inte har DVD:n själva.

Som ni ser kommer alltså en HBT-korrekt Lars Ohly gåendes redan 1928 pratandes i mobiltelefon.

Inte bara har Ohly spelat fotboll med Nacka Skoglund och skickat SMS redan 1989. Han har även uppfunnit en tidsresemaskin och rest tillbaka till år 1928 och fått täckning med Comviqs mobilabbonemang. I sig en bedrift. Återstår nu bara att han erkänner själv att det är han på filmen. Ett erkännande skulle ge honom världsrubriker och lösa en av de hetaste gåtorna på Internet just nu.

Frågan är om Ohly reste tillbaka till 1928 för att orsaka börskraschen 1929? Hade han fått föra sin önskade politik idag, vilket han tack och lov inte får, hade vi iaf fått se en upprepning av 1929.

Iaf den som upptäckte tidsresenären på Chaplin DVD:n förklarar det hela lite närmare i en separat video nedan.

Han för även fram teorin baserat på de stora skorna, den grova handen och den kraftiga gången att det rör sig om en utklädd man som alltså 1928 går runt och pratar i en mobiltelefon vilket direkt fick mig att tänka på Lars Ohly.

Replik från SHB Bull/Bear

Handelsbankens Bull/Bears säljare från Avanza Forum kommenterade mitt gnäll. Som vanligt när jag angriper någon institution brukar jag oftast låta deras repliker få ett lite mer redaktionellt utrymme. Så här följer SHB:s svar.

"Hej Cornu, Här är den snorkiga säljaren. Ledsen om jag upplevdes som snorkig. Kanske rentav var lite snorkig. Sorry i så fall. När det är 3 pauser på 20 minuter och 1200 personer väller ut så gäller det att passa på att sprida sitt budskap med tanke på hur mkt Avanza snyter oss på för att få vara med. Budskapet för kvällen var att få så många som möjligt att prenumerera på Torbjörns kostnadsfria veckobrev om råvaror. Jag ville helt enkelt "sälja" budskapet om råvaror till så många som möjligt. Inte sälja produkter. När du ställde detaljerade frågor om skillnaden mellan Chicagovete/matif osv valde jag kanske att koncentrera mig på att dela ut gratisanalysen. Sorry för det och så ska det ju inte vara. Nästa år ska vi vara minst två personer i montern så att man har mer tid att diskutera "sakfrågor". F.a. borde vi ha haft med någon från råvarugänget som kan detlajerna. Kan för övrigt tillägga att vi inte kommer ut som planerat med våra nya B&B på fredag. Det får vänta tills den 3/11. Puss på dig. Jag gillar dig ändå även om du inte gillar mig."

Alltså, det finns ingen anledning att börja pussas. Vi är varken kommunister eller öststatsbor. Iaf inte jag.

Annars godtar jag förstås ursäkten och ber själv om ursäkt för att ha varit lite gnällig.

SHB har iaf ett utmärkt råvarubrev som de skickar ut en gång i veckan, som var vad säljaren försökte pusha. Inte information eller en diskussion kring Bull & Bear-produkterna. Gratis är gott, så det kan rekommenderas att man prenumererar på SHB:s nyhetsbrev. Hur man lyckas sätta upp sig på en prenumeration utan att fysiskt infinna sig på Avanza Forum kan varken jag, Google eller Handelsbankens websajt svara på.

Här var det till skillnad mot Avanza Forum gratis att vara med, iaf i fiatpengar. Vad det kostade i självkänsla låter jag vara osagt.

CV9040L uppdaterad

Från grannlandet Danmark har det nu läckt ut att man arbetar på en uppdaterad version av CV9040L, och jag kan här via bloggen läcka nya bilder.

Vagnchefen ser ut vara samma som tidigare, men nu även utrustad med kikare.

Som påtalats tidigare är det inte svenska soldater på bilderna, eftersom vi inte har några legosoldater i svenska armén.

Den uppmärksamme kan notera att danskarna inte fått till det helt korrekt. Det finns bara en stridslucka för pansarskyttesoldaterna i stridsutrymmet, medan man istället har två luckor för på- och avsittning.

Notera också att man nu sänkt från först åtta platser, till sju sittplatser och i den danska versionen är man nu nere på endast två sittplatser. Samtidigt är förstås inte legosoldater lika flexibla som svenska pansarskyttesoldater, så man får respektera att det inte får plats riktigt lika många i ett så begränsat utrymme. Dock skymtar även en av de nya rb 57 fram där inne, samt även en kaffekopp. Tittar man noga kan man även se bakhuvudet på föraren längre fram i vagnen.

Danskarna har fortfarande inte ordnat skydd för larvbanden och antalet bärhjul är fortfarande färre än i de svenska versionerna.

Nu till saken. Jag har kvar två presentkoder på hyrfilm hos Headweb. De två läsare som skickar in de bästa fotona på egenskapade Legokreationer baserade på det svenska försvarets fordon (ej cykel, utan motorfordon) får var sin presentkod i utbyte mot att jag lägger ut vinnande alster på bloggen. Vinnaren betalar själv vinstskatt på presentkoden.

För att göra en del personer nöjda har jag satt etiketten trams på det här inlägget.

JPM & HSBC stämda för manipulerat ner silverpriset

Via ZeroHedge nås vi nu av nyheten (inte gammelheten) att JP Morgan och HSBC har stämts över den silverprismanipulation som det vittnades om inför amerikanska CFTC för sju månader sedan.

Det här kommer förstås inte nödvändigtvis få silverpriset att explodera, eftersom priset på silver redan stuckit iväg. Enligt uppgifter så har JPM och HSBC börjat avveckla verksamheten sedan vittnesmålen hos CFTC. Den konspiratoriskt lagde kan därmed mena att de senaste månadernas uppgång beror just på att manipulationen upphört.

I svenska kronor exklusive moms ligger silverpriset nu på ca 5:10 SEK per gram.

Tittar man på andrahandsmarkanden för 1kg-tackor eller större hos Tradera så var senaste avslutet ca 5.44:- SEK per gram för en 3.11 kg tung tacka.

Inga upphetsande skillnader mellan fysiskt silver och spotpriset alltså, vilket dock har gällt förut. Köper man via seriösa handlare, som Liberty Silver (där du i skrivande stund får 2% rabatt på silver, ej deras monsterboxar av egna mynt, om man anger "Cornucopia" i meddelanderutan) eller Guldcentralen så får man förstås betala moms också ovanpå försäljarnas marginal, vilket drar upp priset.

Min poäng här är dock att den stora skillnaden mellan spotpris och Traderapris på 1kg-tackor som existerat tidigare verkar försvunnen. Det antyder att prismanipulationen av pappersmarknaden redan har upphört. Så vänta er ingen ytterligare explosiv utveckling pga nyheten om att JPM och HSBC har blivit stämda.

Däremot kan den långsiktigt stigande trenden fortsätta inom både silver och guld.

2010-10-27 20:32

Dagens Industri lär sig multiplikation

Dagens Industri har lärt sig ett tredje räknesätt, multiplikation. Efter månader har man nu nämligen upptäckt att guldpriset inte har stigit i svenska kronor trots alla rubriker DI haft om rekordpriser i guld. Svenska kronan har ju som bekant stärkts mot dollarn, vilket inte är någon överraskning för er som läser den här bloggen och alltså är så begåvade att ni kan multiplicera. Annars gör jag som bekant det åt er minst en gång i veckan.

Den 28:e mars rapporterade jag om att antiguldkartellorganisationen GATA vittnat inför amerikanska CFTC, Commodities and Futures Trading Comission, att guld- och silverpriset är manipulerat, och att GATA:s vittne Andrew Maguire helt slumpmässigt råkat bli påkörd av en bil dagen efter att han trädde fram som vittne. Eftersom jag redan nämnde detta för sju månader sedan har jag inte repeterat det nu när det börjat surras i bredare media om det.

För att fira att det idag gått nästan exakt sju månader sedan jag skrev om detta så skriver Dagens Industri nu om det hela.

Dagens Industri är sk "gammelmedia". Det betyder att det de rapporterar som nyheter är flera månader gammalt, ibland uppenbarligen över ett halvt år för sent. En del sparar gamla Bamse-tidningar för att läsa något gammalt. Man kan rent av köpa de gamla Bamse-tidningarna i nytryckta album. Andra köper Dagens Industri.

Exit Shell

I ett pressmeddelande från svenska Shell så meddelas det nu att Shell säljer majoriteten av sina tankstationer (aka "bensinmackar" men allt är ju inte bensin längre) och raffinaderier till finska Keele Oy. Keele ligger även bakom lågpriskedjan och uppstickarstationerna St1, men Shells stationer och raffinaderi kommer fortsätta under varumärket Shell via licensavtal. Så Keele slipper byta namn på alla stationerna...

Shell har länge försökt sälja verksamheten i Sverige, och sedan tidigare har 7-eleven tagit över själva butikerna, vilket torde vara den attraktiva delen av verksamheten så länge bilismen överlever.

Om jag däremot skruvar på mig peak oil-hatten, så är försäljningen av stationerna och framför att raffinaderiverksamheten med 87 000 fat / dag i kapacitet av Sverige dryga 300 000 fat fullkomligt logisk. Idag har Sverige överkapacitet inom raffinaderier, och exporterar alltså raffinerade produkter som bensin och diesel. Men medan Preem har kanske Europas modernaste och effektivaste raffinaderier så har Shell halkat efter.

Det ger Shell en klar konkurrensnackdel när importkapaciteten för olja faller i spåren av peak oil framöver. I takt med att exportmarknaden för olja faller kommer de svenska raffinaderierna successivt få allt svårare att få tag på olja, och de effektivaste, dvs Preem, kommer ha en klar konkurrensfördel. Utgår vi från att exportlandsmodellen för råolja är korrekt och att det redan 2030 inte längre finns någon exportolja att köpa generellt, så skall alltså de svenska oljeraffinaderierna de närmsta 20 åren i princip helt avvecklas.

Bättre då att sälja rafinaderierna medan man fortfarande kan få betalt. För det är inte bara pengar i sjön att äga raffinaderikapacitet som saknar råvara i framtiden. Ovanpå det kommer det komma rätt häftiga saneringskostnader när verksamheten skall avvecklas, vilket sannolikt kommer ske genom konkurser för att slippa betala för saneringen. Externalisering av kostnaden som det kallas när man lämnar över problemet till samhället.

Så baserat på peak oil har Shell gjort helt rätt. Om det är anledningen till att de säljer låter jag vara osagt, men enligt min analys är det helt rätt att överge raffinaderier i länder utan egen oljeproduktion.

Annars är Shell mest aktuell för mut, förlåt bjudresor till Frankrike. Ett land som åtminstone har egen oljeproduktion. Man kan dock fundera på varför det skall drivas några utredningar om mutor när Shell nu inte längre kommer ha någon verksamhet i landet, bara ett varumärke?

PA Resources Q3 2010

Det svenska oljebolaget PA Resources (OSE:PAR, OMX:PAR SEK) lämnade sin kvartalsrapport för Q3 idag. Resultatet är väl inte direkt imponerande, eftersom man trots ökad oljeproduktion ändå inte når upp till rörelseresultatet från Q2. 94 MSEK i rörelseresultat för Q3 jämfört med 163 MSEK för Q2.

Däremot uppnår man svarta siffror på sista raden, medan Q2 belastades av bland annat valutaeffekter på lån i USD. Under Q2 har man också genomfört en nyemission och minskat ner på lånen, vilket inte helt slog igenom förrän på Q3.

Att döma av aktiekursern inför morgonens rapport så har förväntningarna på bolaget höjts.

Aktien ligger kvar i köp, och reaktionen på rapporten får väl anses vara mild med en rapport efter förväntningarna.

Nu bör åtminstone Q4 visa ett riktigt fint resultat eftersom oljeproduktionen ökat rejält mot slutet av Q3. Med ett resultat på 0:22 SEK per aktie för Q3 skulle man idag få ett helårsresultat som ger lite drygt p/e 6 för bolaget om man bryr sig om sådant. Med ett stärkt Q4 bör resultatet bli ännu bättre.

Antagligen kan man motivera en aktiekurs på högre nivåer än idag, förutsatt att det inte finns fler surdegar som ligger bortglömda och jäser långt bak i PA Resources kylskåp. I grunden handlar det dock om vad man tror om världskonjunkturen och med det oljeprisets utveckling framöver. Någon självklar investering är det iaf inte. Bolaget har mycket förtroende att ta igen, och investerarna har knappast tålamod om det förtroendet sviks igen.

Preliminär köpsignal i USDSEK

Det har nu på morgonen utlösts en preliminär köpsignal för dollarn mot svenska kronan, USDSEK. Se nedan.

Signalen är preliminär eftersom dagen inte är över, och man inte skall handla på intradagsignaler enligt metoden, utan bara på fullbordade ticks (dagar).

Som alla ser har läget varit instabilt, med många signaler åt olika håll efter varandra, vilket är ett tecken på en botten eller åtminstone en platåfas. Med gårdagens starka uppgång för dollarn, eller om man så vill ras för kronan så ser det ut som köpläge.

Skall man hitta på en berättelse om gårdagens rörelse så är det väl den sänkta räntebanan från Riksbanken som gjorde kronan svagare. Vän av ordning kan då dra slutsatsen att uppgången var av engångskaraktär, och den fallande trenden för USDSEK återupptas.

Så det blir till att väga vad man anser är tyngst här. Den fortsatta fundamentala urholkningen av dollarn eller en långvarig besvikelse över att Riksbanken inte kommer vara ens lite aggressiv framöver.

En annan faktor att ta hänsyn till är det generella dollarindexet, som säger mer om vart dollarn är på väg. Blå staplar är guldpriset i USD.

Och dollarindex ligger i köp. Slutsatsen av det är att dollarn generellt stärks, vilket i så fall stöder en köpsignal även i USDSEK. Det är i så fall inte enbart den svenska räntebanan som ligger bakom uppgången i USDSEK, utan även en generell förstärkning i dollarn.

Min slutsats är kortsiktigt köp av USDSEK, men alla ansvar förstås för sin egen spekulation.

Alternativ för oss med kapitalförsäkringar är här förstås Handelsbankens Bull USDX3 H eller mer lättförståeligt RBS Minilong USDSEK. Se skärmdump från RBS websajt, som är nödvändig om man vill investera i deras minifutures.

Tittar vi på andra raden så har NL0009060805 en finansieringsnivå på 6.152, och en kurs på 5.79. USDSEK ligger i 6.73. Omräkningstalet är x10, och 6.152+5.79/10=6.731. Varje öres uppgång i USDSEK motsvarar därmed en uppgång på 10 öre i NL0009060805. Det finns i princip ingen tidsfaktor, annat än en ränta på finansieringsnivån, men ur ett kortsiktigt tradingperspektiv är den inget att oroa sig över. Stoploss för instrumentet är 6:46, dvs kraschar USDSEK ner dit blir man urstoppad och får tillbaka mellanskillnaden mellan underliggande valutakurs mot finansieringsnivån.

Skall gå igenom minifutures lite bättre senare. Det är iaf fullt förutsägbart vad man förlorar eller tjänar på minifutures, vilket man inte kan säga om Handelsbankens Bull & Bear, där hävstången räknas om dag till dag och där volatilitet kan göra att även korrekta investeringsbeslut leder till förluster.

Nej, varken jag eller någon till mig närstående har fått någon form av ersättning för att skriva om minifutures, utan jag agerar som vanligt nyttig idiot här. Däremot fick jag trevligare bemötande på Avanza Forum av RBS svenska ombud SIP Nordic än från snorkiga Handelsbanken (och jag säger återigen Hej! till mina läsare på Handelsbanken).

2010-10-26 14:40

Svarta svan-branscher

Jag har tidigare varit inne på assymetriska branscher, där det kan finnas en enorm uppsida på intjäningssidan. Som motsats så finns det branscher där det egentligen bara finns en nedsida och man inte kan drabbas av extrema intjäningsuppgångar. Skogsägande är ett sådant exempel där man inte kan tjäna de stora pengarna. Eventuella prisökningar på råvaran tas ut av ökade priser för entreprenörer och utrustning osv. Nedsidan blir istället att vid fallande råvarupriser försvinner snabbt all lönsamhet.

Andra exempel är konsultbranschen, där man visserligen kan expandera med fler konsulter, men det ger också större kostnader.

Istället hittar vi assymetriska branscher inom områden där man kan skala upp utan att öka kostnaderna. Dit hör musik, film, litteratur och programvara, inklusive dataspel. De flesta lyckas förstås alrig en skrapa ihop en normal månadslön, och hamnar förr eller senare på de tysta vittnenas kyrkogård.

Men ibland går det vägen.

DN uppmärksammar nu den svenske 31-åringen Markus Perssons spel Minecraft, som även IDG skrivit om tidigare.

När IDG skrev om spelet hade Markus sålt 160 000 exemplar a ca 100:-, och dragit in 16 miljoner kronor på ett år. Ganska exakt två månader senare är försäljningen uppe i 450 000 exemplar och intjäningen är 45 miljoner. Allt Markus investerat är lite av sin tid. Sett till den korta försäljnignstiden så är Markus Persson en större exportprodukt än t ex Stieg Larssons bokförsäljning.

Och antagligen fortsätter succén med detta enkla men beroendeframkallande spel, som man kan testa direkt online. En liten tutorial av betalversionen nedan.

Spelet går i all sin enkelhet ut på att bygga olika konstruktioner för att klara sig mot de monster som dyker upp om natten. Man kan bygga borgar, bunkrar, gruvgångar etc. Egentligen precis vad som helst. Dämma upp vatten eller lava, för att vid kritiska ögonblick förstöra fördämningarna och dränka alla jättar eller zombies som är ute efter dig osv. Tusentals videos på användarnas kreationer finns att se på Youtube.

I grunden handlar det om en beroendeframkallande spelidé där spelaren investerar sin egen tid i att skapa något. Och det har betalat sig fantastiskt bra.

Och när fansen av spelet gör videos som nedanstående finns det inte så mycket mer att tillägga. Spoof på Discovery Channel-reklam.

Sedan finns det de som t ex bygger en replika av svenska Riksdagshuset, block för block...

Vore kul att släppa loss zombiesarna där.

Ett stort grattis till Markus, som visat att det inte är den toppmoderna grafiken, utan det är spelidén som gäller.

En sådan här succé kan bara beskrivas som en positiv svart svan.

Den rödgröna axelmakten kapitulerar

Så var den rödgröna axelmaktens storhetsvansinne över. Efter att ha blivit helt överkörd av de allierade i alliansen återstod nu inget annat än att upplösa axelmaktsamarbetet för att rädda det som räddas kan.

Bild ovan från Valaffish.se:s efterföljare Demokraturen.

Undrar hur mycket miljöpartiet nu sliter sitt hår över att de av principskäl tackade nej till att samarbeta med regerande regim, bara för att fortsätta vara lojal knähund åt arbetslöshetspartiets Mona Sahlin. Man känner sig smått ouppskattad när matte tar ut knähunden bakom ladan och tar fram bössan och ger alternativet att springa för livet eller att det blir slut på plågan direkt.

Och kommunisterna i (v) förpassas därmed dit de hör hemma. Glömskan. I ytterligare några år. Fast på sätt och vis har det varit bra att de fått ta så mycket plats hos den rödagröna axelmakten som de gjorde. Efter Mona Sahlin var ju Lars Ohly alliansens bästa valarbetare.

Som vi lärde oss i politiken redan på 90-talet (vi som alltså var relativt unga fortfarande, andra hade väl lärt sig det tidigare) när Göran Persson sade "nej, jag tänker inte bli statsminister". Dina läppar säger nej, men dina ögon menar ja. Så när man säger "nej, vi upplöser inte den rödgröna axelmakten" så menar man egentligen "ja". Ett nej är ett nej till det ändras till ett "ja".

Skall man tro en del analytiker så kommer den svenska arbetslösheten minska det närmsta halvåret, och med det kommer de fd rödgröna få det ännu motigare. Man kanske skall fundera på en politik för de som arbetar och för riktiga arbeten, istället för en politik för de som går på bidrag?

Nåja, bra för miljöpartiet, bra för Sverige.

Tidigare hemlig part offererade försvaret från hyllan

Som bekant skall det svenska försvaret numera köpa produkter från den sk hyllan, vilket i den senaste stora upphandlingen resulterade i att man köper in finska Patria-fordon istället för de fordon från svensk-engelska Hägglunds som tagits fram tillsammans med försvaret för att exakt passa försvarets önskemål.

Även en del andra mer eller mindre kända försvarsleverantörer var med på upphandlingen.

Jag kan nu däremot avslöja att en annan nordisk granne var med i ett tidigt skede av upphandlingen. En part som är expert på att leverera produkter från hyllan. Nedan följer en bild på en tidig designstudie, som man baserade på svenska stridsfordon-9040. Denna versionen gick under arbetsnamnet 9040L, i kontrast med de 9040A, 9040B och 9040C som försvaret har.

Leverantören gick dock bort tidigt, och bristerna är flera. Inget skydd för larvbanden på sidan. Om möjligt ännu mindre utrymme för pansarskyttesoldaterna i stridsutrymmet bakom tornet (ej med på bild). Dock är föraren utrustad (endast toppen på huvudet syns) med bildförstärkare. Proportionerna och vinklar är annars inte heller helt korrekta, men så blir det om man vill plocka komponenter från hyllan.

Men framför allt så efterfrågade FMV ett hjulbaserat fordon, så det offererande danska företaget gick tidigt bort ur hela upphandlingen.

Notera att vagnchefen ovan är enögd, vilket är ett insiderskämt för ett fåtal utvalda.

Samtidigt tror jag att Lego har mycket att komma med. Försvarsmakten kan ju bygga precis vad de vill med legobitar. Vi får se hur det ser ut i framtida upphandlingar.

Mer modulärt än det danska alternativet kan det nog inte bli.

(s) röstade för 20+2 veckors kvoterad mammaledighet

Som bekant har EU-parlamentet klubbat ett utökat direktiv (=lag, som vi måste följa iom Lissabonfördraget) om obligatorisk och kvoterad mammaledighet i EU.

Det innebär att 20 veckor öronmärks åt mamman, med 100% av lönen. Av dessa 20 veckor måste 6 veckor tas ut direkt efter förlossningen. 2 veckor öronmärks åt pappan.

Sveriges tidigare föräldraförsäkring innebar inte 20+2, utan 8+8. Åtta veckor öronmärkta åt respektive förälder. Det kommer nu att upphöra att gälla, eftersom inget land får ha en lag som är sämre. Möjligen kan vi komma undan med 20+8, men det är bara att överklaga till lämplig instans i EU. En reglering på 8 veckor istället för 2 är ju negativ för männen. Det köper nog vilken italiensk eller spansk domare som helst. Det väsentliga är att iom att EU ger sig in i att lagstifta i området så upphör pga Lissabonfördraget de enskilda ländernas bestämmanderätt i frågan och den flyttas nu till EU-nivå. Rimligtivs bör vi minska antalet ledamöter i den svenska riksdagen nu när de inte behöver bestämma lika mycket.

Vidare så får inga gravida kvinnor sparkas. Alls. Plus att som sagt kvinnor kommer vara borta minst 20 veckor om de blir gravida. Ett företag som måste dra ner får inte sparka en gravid. I värsta fall blir det bara gravida kvar på arbetsplatsen vid större neddragningar. Vill man behålla jobbet och det börjar tisslas och tasslas om nedläggningar är det bara att sluta med preventivmedel och köra på för att säkra sin anställning. Å andra sidan kan graviditet vara ett bra sätt för företagen att komma runt LAS och sparka de äldre istället.

Pappor är inte berättigade till 100% av lönen i ersättning, bara mammor.

Lite citat från EU Parlamentet:

"Mammalediga arbetstagare skall få full lön, som måste vara 100 procent av deras senaste månadslön eller den genomsnittliga månadslönen, säger parlamentet i sin resolution."

Nu till det lustiga. Ni vet att den rödgröna axelmakten pratat om absout kvotering av föräldraförsäkringen, att av Sverige 450 (eller ngt sådant, ca 65 veckor) dagar skall 225 öronmärkas för varje förälder. Säg 33+33 veckor. Eftersom inga föräldrar vill ha det så valde man dock att inte föra fram frågan i valrörelsen. Föräldrar vill få bestämma själva.

Men nu röstade (s)ocialdemokraterna istället för 20+2 i EU-parlamentet, och EU står iom Lissabonfördragets ockupation av Sverige över svensk lag.

20+2 kallar (s)ocialdemokraterna på äkta nyspråk för "en mycket stark markering för ökad jämställdhet i hela Europa". Krig är fred. Avlyssning är integritet. Slaveri är frihet. Kvoterad mammaledighet är jämställdhet.

Själv skrattar jag så tårarna rinner. Mammorna skall få 100% av lönen för att vara föräldralediga, medan papporna får vara lediga två veckor. Och kvinnor som är gravida får inte under några omständigheter sparkas. Tror inte att det leder till ökad jämnställdhet direkt...

Notera att jag inte ovan har sagt vad jag själv tycker om det hela. Jag tycker t ex att mammorna skall vara hemma minst 52 veckor efter förlossningen (paleocon, minns ni), men ser ingen anledning att lagstifta om det. Men socialdemokraterna har här röstat i rätt riktning för att säkerställa att mammorna inte går tillbaka till jobbet iaf de första 20 veckorna.

En annan aspekt är hur 20 veckor med 100% av lönen skall finansieras, speciellt för EMU-PIIGS-länderna som måste strama åt sina budgetar hårt iom den europeiska skuldkrisen. EU bestämmer, länderna får själva finansiera. Socialdemokraterna pratar förstås om "stora samhällsvinster". Men pengarna måste fram oavsett om man kallar det "äppelpaj" eller "stora samhällsvinster".

En enkel fråga för Sveriges mammaledighet (som det nu bör kallas pga EU). Om kvinnorna skall få 100% av lönen i tjugo veckor, skall män diskrimineras och bara få 85% för den tiden de är lediga? Är inte det könsdiskriminering? Skall därmed hela föräldraförsäkringen höjas till 100% av lönen? Oavsett lön? EU tillåter inget tak ser det ut som, och ett tak är en försämring mot EU-direktivet.

Så varifrån föreslår sittande regim att vi skall ta pengarna för att finansiera det hela? Minska antalet dagars föräldraledighet och låta föräldrarna spara de extra pengarna för frivillig tjänstledighet är mitt förslag.

En lärdom här är annars följande: Varje utökat ansvarsområde för politiker leder till ökade kostnader för de som skall finansiera det hela, dvs skattebetalarna. Politikers makt och ansvarsområden måste därför begränsas och minskas.

Nåja, eftersom svensk gammelmedia generellt älskar EU så håller man ganska tyst i frågan. Vore ju inte bra att påminna svenskarna att svensk lag kan köras över av EU utan att vi kan säga till om det, och att det rent av är så att Mona Sahlins hejdukar röstar för det hela.

EU kör över den svenska föräldraförsäkringen

En del saker är svåra att hitta på Internet, så det här får bli utan referenser och baserar sig på ett inslag på P1 för några dagar sedan. Enda jag hittar på Internet är en artikel med han den där fd arbetsmarknadsministern från 2009, och det är inte så aktuellt. Sedan dess har dock diskussionen utvecklats vidare.

Ni känner förstås alla till att Sverige numer är ett ockuperat land under Lissabonfördraget, som bland annat innebär att EU har rätt att bestämma över Sverige, utan svensk vetorätt, i en lång rad frågor de tidigare inte bestämt över. När EU väl tar beslut i en fråga upphör det enskilda landets rätt att bestämma i frågan.

Just nu pågår utredningar och debatt om obligatorisk föräldraförsäkring inom EU. När den klubbas upphör Sveriges rätt att bestämma över föräldraförsäkringen, även om vi antagligen fortfarande kan ha en generösare försäkring än EU bestämmer. Men vi får inte gå emot EU.

Bland det som först fram är bland annat att mamman måste vara hemma minst 6 veckor från barnets födsel och totalt minst 20 veckor. Eventuellt med 100% av lönen. Det senare är intressant relaterat till sparkrav PIIGS-länderna... Någon frivillighet kommer inte existera. Även de obligatoriska pappamånaderna riskerar att försvinna, då vem som helst förstår att några krav på papporna aldrig kommer ställas från machismo-länderna runt Medelhavet, inklusive Frankrike.

Och som ockuperade under Lissabonfördraget kommer vi inte ha något att säga till om när beslutet väl är fattat, hur det nu blir.

Det kan dock fortfarande vara möjligt att Sveriges antal veckor kan få kvarstå, men vi kan inte få lagstifta in några krav på pappaledighet om EU inte har det, då det kommer anses som en begränsning relativt det EU beslutat.

Frågan är nu vad alla svenska feminister tycker om det här? Är de beredda att rulla tillbaka den svenska föräldraledigheten till 1970-talet, rent av 60-talet? Det skulle ni tänkt på lite tidigare, innan svenska folket inte fick rösta om Lissabonfördraget...

Tillägg: Det heter inte föräldraledighet i EU. Det heter mammaledighet. Då fick man upp lite träffar. Beslut är fattat om att mamman måste få 18-20veckor. Se EU-upplysningen. Konsekvensen för Sverige blir rimligen att 20 veckor öronmärks för mamman. Dessa veckor får inte pappan under några omständigheter ta ut. Samtidigt öronmärks dock två veckor åt pappan, mot Sveriges 60 dagar (drygt åtta veckor).

Mamman måste också vara hemma i sex veckor direkt efter barnets födsel. Punkt.

Förändringen är alltså från 8+8 veckors öronmärkning får vi ni 20+2, t ex helt tvärt emot vad den rödgröna axelmakten tjatat om.

Grattis. Nu är inte sista ordet helt sagt än, och sedan skall Sveriges lagar i frågan ändras.


Tillägg 2: Det skall bli intressant att titta på vilka svenska partier och parlamentsledamöter som röstade för att öronmärka 20 veckor föräldraledighet åt mamman, men endast 2 veckor åt pappan.

2010-10-25 14:54

Guldpriset i SEK per gram vecka 42, oktober 2010 - säljsignaler

Guldet fortsatte att falla tillbaka i kronor per gram under veckan som gick.

På tisdagen utlöstes en säljsignal enligt CCI och på torsdagen blev det en säljsignal enligt Winning Tradings all in - any out. Naturligtvis rör det här sig om kortsiktiga signaler, och den som investerar i fysiskt guld behöver inte fästa någon större uppmärksamhet vid detta.

Vad som är intressant är att CCI nu är under -100, och skvallrar om översålt guld i svenska kronor. Det kan alltså vara ett bra läge att köpa så här på dippen, även om priset förstås kan fortsätta nedåt.

Även i amerikanska dollar blev det en säljsignal förra veckan.

I skrivande stund kostar guldet 283:82 SEK per gram, ner något från i fredags. Stöd kan finnas runt 270 och 260:- SEK per gram bör utgöra ett mycket starkt stöd och en bra nivå att köpa på om priset fortsätter rasa.

QE2 inprisat

En vanligt förekommande term är QE2, dvs quantitative easing part 2, vilket innebär att den amerikanska centralbanken Federal Reserve väntas ta beslut om en massiv tryckning av nya digitala pengar ur ingenting för att köpa tillgångar med. Vi pratar här om kanske upp mot 1000 miljarder USD i nytryckta pengar, som t ex får nuvarande POMO-program (aka QE-lite) att framstå som en lätt västanfläkt.

Det går att läsa på allt fler håll att ett positivt beslut (dvs ett "ja, kör på", QE2 är ungefär lika positivt som en positiv cancerdiagnos) är inprisat i marknaderna, dvs både hos börsen och på råvarumarknaden. Man väntar sig helt enkelt att Federal Reserve slår klubban i bordet och sedan trycker på den stora knappen.

Relevant här är att eftersom QE2 är väntad, så finns det en risk att Federal Reserve tar sitt lilla kvarvarande förnuft till fånga och inte tar ett beslut om QE2. Då kraschar börserna och obligationsmarknaden i åtminstone USA, och drar antagligen även med sig råvarumarknaderna ner.

Så hur spelar man på ett klubbande av QE2? Antagligen genom negativa positioner mot dollarn. Sitter man i en kapitalförsäkring sker det enklast med Bear USDX3 H från Handelsbanken eller mer lättfattligt med någon av RBS Minifutures USD/SEK Minishort. Får återkomma med hur de fungerar.

Men om Federal Reserve skrotar planerna på QE2, vad skall man satsa på då? Kommer en börs- och obligationskrasch att stärka dollarn? Svaret är antagligen ja. En obligationskrasch innebär att marknadsräntorna stiger kraftigt, och alltså gör dollarobligationer mer attraktiva som investering vilket stärker dollarn. Dessutom kan man förvänta sig att panikslagna investerare flyr till dollarn om börserna kraschar, likt de gjorde hösten 2008. Motsägelsefullt, men likavärt sannolikt.

Sannolikt får vi en QE2, och med det en fortsatt försvagad dollar. Inflation är försvagningen av en valuta genom ökad penningmängd relativt den ekonomiska tillväxten, vilket tar sig uttryck i stigande priser på en kombination av varor, tjänster och tillgångar som aktier, obligationer, råvaror och realkapital.

Hemma i Sverige går vi åt andra hållet oavsett. Den positiva svenska ekonomin gör att vi antagligen får se en välkommen höjning av Riksbankens styrränta i veckan.

Medial kritik mot trådlöst "bredband"

Det verkar som att både Bredbandskollen liksom Svenskt kvalitetsindex instämmer i min kritik mot trådlöst sk "bredband".

Se tidigare inlägg i frågan här och här.

Trådlösa mobilnätbaserade Internettjänster marknadsförs helt vilseledande och antalet kunder som alls kommer i närheten av försäljarnas snack om 7.2 Mbit/s kan antagligen räknas på ena handens fingrar. Bredbandskollen konstaterar att leverantörerna av trådbaserat bredband numera korrekt marknadsför sina tjänster, t ex som 12-24 Mbit/s istället för 24 Mbit/s, men samma företag ljuger sedan hejvilt i marknadsföringen av de trådlösa tjänsterna.

Återigen rekommenderar jag iPhone-användare att ladda ner Bredbandskollens app och testa själva. Kör du trådlöst bredband via datorn använder du Bredbandskollens vanliga tjänst istället.

Visserligen säger bolagen "upp till 7.2 Mbit/s", men det är siffran 7.2 som försäljarna använder när de jämför med kunders trådbaserade lösning, t ex "så du har bara 2 Mbit/s i din ADSL idag. Vi kan erbjuda dig 7.2 Mbit/s trådlöst". I praktiken är det ofta en hastighetssänkning...

Här är uppmätt hastighet i centrala Stockholm, hämtat från Bredbandskollen.

Någon som ser något om 7.2 Mbit/s?

Balanserad syn på börsen hos läsarna

Läsarna kan enligt förra veckans undersökning anses ha en balanserad syn på börsen.

Antalet som tror på fallande börs till årsskiftet är ungefär lika stor som de som tror på stigande börs. Det är som det bör vara. En balans mellan köpare och säljare som möts på marknaden. Detta är förstås bara ett urval av just mina läsares syn på saken, men säger åtminstone att de som grupp anser att börsen är någorlunda korrekt värderad för tillfället.

2010-10-24 18:15

Vad tycker du om Wikileaks?

Veckans undersökning får bli något aktuellt. Vad tycker du om Wikileaks?

Svara som vanligt här ute till höger och jag kan inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Om konspirationsteorier

Fick berättigat kritik från en läsare om att jag verkar ägna mig allt mer åt konspirationsteorier, så det kanske är bra att kommentera lite mer publikt än i ett kommentarsfält.

Konspirationsteorier uppstår oftast för att folk får sin världsbild rubbad. Den vanligaste och mest spridda konspirationsteorin är den som numera drivs av nötterna inom den sk 9/11 Truth Movement, aka truthers. Definitionen på truth, sanning, är för dem allt som stöder deras konspirationsteori, oavsett hur långsökt det är.

Genom att nämna dem riskerar jag tyvärr få hundratals uppretade kommentarer. Alla de nötteorier de har att komma med är redan bemötta med fakta, och de bemötandena finns på Debunkning 911 Conspiracy. Gå dit och skaffa riktiga fakta istället för struntprat från truthers.

Den otäcka sanningen är, eller åtminstone var, att USA inte var så omnipotent som de flesta hade målat upp i sin världsbild. USA hade sänkt sin gard och var så inkompetent och byråkratiskt att en liten grupp med fanatiker kunde ta sig igenom pansaret och orsaka USA och sedermera världen via USA:s vedergällning en enorm skada.

Men den sanningen är så otäck att truthers måste bortförklara den med att de enda som kan haft möjlighet att skada USA, detta världens bästa och mäktigaste land, måste vara USA:s fantastiska regering själva... Därmed kan man behålla världsbilden att USA är bäst i världen och osårbara.

Fast för inkompetensen i landet räcker det ju att titta på finanskrisen...

Vi ser samma saker i Sverige varje gång vår väldsbild krossas. Palmemordet fick alla illusioner om Astrid Lindgren-Sverige att upphöra, och är givetvis fortsatt ett fall för eviga konspirationsteorier. Att det kan vara så enkelt att en simpel alkis med dokumenterat Palmehat tar tillfället i akt när han möter en obevakad statsminister på gatan rubbar världsbilden om det trygga Sverige. En bild som vi sedan dess vant oss vid med t ex nuvarande situation i Malmö. Skottlossning på öppen gata är idag vardagsmat, vilket det inte var 1986.

Estoniakatastrofen var ett annat sådant exempel som krossade världsbilden att det inte sker några stora olyckor i Sverige. Naturligtvis finns det högar av konspirationsteorier för att förklara att färjor inte förliser, det måste varit en bomb. Därmed kan man fortsätta vara trygg i att det inte rör sig om inkompetens eller konstruktionsfel utan illvilliga konspiratörer.

Tsunamikatastrofen ger också upphov till konspirationsteorier, speciellt pga de hemlighetsstämplade Tsunamibanden. Dessa visar antagligen bara upp den skrämmande bilden av hur fruktansvärt inkompetent den svenska statsapparaten är och politikernas likgiltlighet inför väljarkåren. Världsbilden som krossades där var att svenskar på något sätt skulle vara trygga och skyddade av svenska staten när de frivilligt är på andra sidan jordklotet. Fram med konspirationsteorier för att ta bort bilden att staten inte kan skydda oss mot naturkatastrofer på andra sidan jorden.

På samma sätt anser många att peak oil är en konspirationsteori, eftersom oljans och tillväxtens ändlighet i allra högsta grad rubbar folks världsbild. Så det måste bortförklaras med att oljebolagen smyghåller på fantastiskt teknologi som ger gratis energi, bara för att kunna fortsätta tjäna pengar etc. Världsbilden om evig tillväxt trots en ändlig värld förblir därmed intakt.

Själv har jag ju ramlat dit genom att (halvt på skämt skall medges, men det är som sig bör en tolkningsfråga. Jag sätter aldrig ut smileys. Läsarna skall tänka själva.) skriva om hur vår infrastruktur utsätts för allt mer störningar, vilket stämmer överens med hur man lämpligen går tillväga inför ett våldsamt maktövertagande av landet. Mina tränade varningsklockor ringer, men antagligen handlar det bara om att vi är under anfall. Under anfall av nyliberalismen. Världsbilden som punkteras och kräver en konspirationsteori för att inte rubbas är att nyliberalismen leder till bättre infrastruktur. Fast det är bevisligen inte fallet.

Fast på sistone så har det framkommit att det åtminstone ibland rör sig om regelrätt sabotage, och inte om nyliberalismens anfall på Sverige.

Vill be om ursäkt för att ni uppfattat mig som en konspirationsteoretiker. Angående sabotagen är det bara min varningsklocka som ringer, det betyder inte att det finns en baktanke här. Bara att mönstret passar och att jag därmed höjer till Defcon 4 tillsammans med den höjda hotnivån när det gäller terrorism.

För det är mycket vad konspirationsteorier handlar om. Mönstermatchning. Fooled by randomness. Människan är fantastisk på att hitta mönster där mönster inte finns och sätta ihop berättelser (eng narratives) som skall förklara slumpmässiga skeenden.

Oavsett om det handlar om rörelser i aktiekurser eller nyhetshändelser.

Tillägg: Andra konspirationsteorier jag själv fört fram är att svenska försvarsledningen skulle vara infiltrerad av främmande makt, vilket förklarar nedläggningarna och den totala oviljan att försvara landet. Antingen för att möjliggöra ett övertagande av delar av landet om behovet uppstår någon gång i framtiden, alternativt för att tvinga in Sverige i NATO. Men sanningen och världsbilden som punkteras är nog snarare den att det beror på inkompetens, äkta ovilja och klassisk förnekelse av säkerhetssituationen.

Tillägg 2: Mina negativa skriverier om Wikileaks baserar sig på att organisationen får oförtjänt mycket uppmärksamhet för att släppa icke-nyheter, som de vinklar hårt och orättvist mot USA, samt att Assange verkar vara en mycket vidrig person och att det mest verkar handla om att bibehålla det egna rockstjärnestatuset och inte om någon verklig strävan efter öppenhet. För då hade man varit öppna med den egna organisationen.

Wikileaks som CIA-front

Jag brukar inte täcka in konspirationsteorier speciellt ofta, men ibland slumpar sig teorierna så bra att de förutser verkligheten.

Nedanstående webradioinslag från YouTube publicerades den 2:e augusti och spekulerar över om Wikileaks inte är en CIA-styrd operation.

Se även del 2 och del 3.

Jag skall lägga fram argumentationen för detta lite mer välformulerat än konspirationsnöten ovan, men först skall jag påtala hur inslaget förutsåg gårdagens offentliggörande. De enda nyheterna i Afghan War Diaries, de tidigare publicerade dokumenten från Afghanistan, var egentligen omfattningen av operationerna i Pakistan och att Iran är inblandat och stöder motståndare i Afghanistan. Konspirationsteorin är att Wikileaks släpper material som motiverar ett amerikanskt ingripande eller hårdare politik mot Iran.

Så vad var den stora nyheten med gårdagens läcka. Jo, att Iran tränade och försåg motståndsmän och terrorister i Irak med vapen...

Återstår att se om nästa större Wikileaks-läcka också svartmålar Iran.

Nu till argumentationen om Wikileaks och CIA. Kom ihåg att jag kan skriva och argumentera för saker jag själv inte tror. En del människor kan det, vilket dock kan vara svårt för andra att tänka sig. Angrip argumenten, inte personen.

1. Wikileaks släpper aldrig något nytt.
Datat man släppt verkar rent av tvättat, eftersom en del större medialt uppmärksammade händelser saknas. Högsta hemlighetsnivån på datat är SECRET, och annat är bara det svagare CONFIDENTIAL. Ingen information i vare sig Afghan War Diaries eller Iraq War Logs är klassad som TOP SECRET. Det är normalt att överklassa information som SECRET för att dölja vad som egentligen är hemligt. Men inget topphemligt släpps.

Antingen är det USA/CIA som försörjer Wikileaks med tvättade läckor, eller så styr de över vad som släpps.

2. Stora läckor gynnar USA:s hållning mot Iran.
Se ovan. Någon kan nu säga "men helikoptervideon". Att de irakiska journalisterna dödades av en amerikansk attackhelikopter var inget nytt, och utredningen av det hela fanns redan tidigare publicerat på Internet. Släppet gav dock Wikileaks förnyad trovärdighet i vänsterkretsar och förberedde för att Afghan War Diaries och Iraqi War Logs skulle tas på allvar, inklusive svartmålandet av Iran. Men en korrekt analys av den filmen visar en helt annan bild än den som Wikileaks gav, och friar snarare USA.

3. Teater Assange.
Jag har tidigare skrivit om den välregissserade teater som Bond, Julian Bond, förlåt, Julian Assange, ägnar sig åt. Han påstår att han själv och organisationen är hotad av CIA mfl, men inget händer någonsin. Assange dyker upp på presskonferenser i London och rör sig i princip helt fritt över världen. Mest uppseendeväckande är att han kan röra sig fritt i Storbritannien om vilka han också släppt information. Själv hävdar jag dock att det beror på att USA (och Storbritannien) är en demokrati och till skillnad mot t ex Ryssland inte har ihjäl kritiska journalister. Säkerheten kring Assange är så dålig att jag själv kunde ta reda på var Assange befann sig i Sverige. Fanns det några reella hot mot honom hade han varit borta för länge sedan.

4. Avhopp från Wikileaks
Tidigare aliaset Daniel Schmitt, egentligen Daniel Domscheit-Berg, är numer en avhoppare från Wikileaks efter att ha blivit utsparkad av Julian Assange för att ha kritiserat honom bland annat över att de inte släpper något annat material än det amerikanska. Tydligen sitter organisationen på högvis med intressanta läckor som man inte släpper. Totalt tolv personer har hoppat av Wikileaks pga detta den senaste tiden.

Assanges respons på kritik mot att ha sparkat Domscheit-Berg var följande enligt Wired. Min fetstil

“I am the heart and soul of this organization, its founder, philosopher, spokesperson, original coder, organizer, financier and all the rest,” Assange wrote Snorrason. “If you have a problem with me, piss off.”

Wired har också en kopia av den chatt mellan Domscheit-Berg och Assange där Assange ger honom sparken, om nu någon vill få ett grepp om vad Assange är för slags person om ovanstående citat tillsammans med anklagelserna om sexövergrepp inte räcker.

5. Finansiering
Ovan påstår Assange att han är Wikileaks finansiär. För organisationens trovärdighet bör man släppa all information om varifrån pengarna till Assanges globetrottande livsstil som består av hotellrum, flygresor och restauranger kommer. Prova själv att leva i ett stadie av konstant semester, och se hur billigt det är. I konspirationsfilmerna ovan flummas det en massa om finansiärkopplingar till CIA, men trovärdigheten är förstås låg.

En kritik avhopparna hade var att Wikileaks är för transparens, men är själv en sluten organisation. Och att dra runt Assanges livsstil kostar åtminstone 100 000:- i månaden. Till det kommer driften av infrastrukturen.

Man kan lägga fram fler argument, och även konspirationsteorin att hela Wikileaks bara är en honungsburk som genom lite anti-amerikanska läckor skall få trovärdighet, medan Assange skickar vidare allt material till CIA. Därmed får CIA massvis med information som naiva whistleblowers laddar upp till Wikileaks, men som Wikileaks aldrig publicerar.

Nu behöver man inte tro på att Wikileaks har ett dugg med CIA att göra, men organisationen skulle onekligen vara extremt värdefull att styra eller lura, genom att avsiktligt släppa önskvärt material eller samla in hemlig information från annat håll på ett enkelt sätt. George W Bush är iaf rentvådd nu och de kritiker som menade att han hade fel när han sade att Iran stödde upproren i Irak har nu fått på pälsen. Självaste Wikileaks säger ju att Iran låg bakom det hela...