Cornucopia?

2010-09-30 15:25

Fler upptäcker att de amerikanska börserna inte stigit

Nu har även Barron's upptäckt att de amerikanska börserna inte alls stiger. Det rör sig om Barron's som igår upptäckte det jag skrev om tidigare i veckan.

Man går längre än att bara titta på dollarindex, och jämför S&P-500 med riktiga pengar, dvs guld. Och då visar det sig att börsindex rört sig horisontellt sedan april, med en viss nedtrend, dvs guldet har i amerikanska dollar stigit snabbare än börsen.

Dollarindex är förstås även fortsättningsvis på väg rakt ner i källaren.

Trenden är i princip helt linjär just nu. Inga fejkade BNP-siffror från USA verkar påverka det hela nämnvärt.

Passa på att besöka Futuresource för en titt på dollarindex sedan 1986. Dollarindex under 80 har vi egentligen bara sett frekvent sedan finanskrisen och framåt, undantaget en kort period 1992.

Men mest fascinerande är att dollarindex rasar så kraftigt, trots att den största komponenten är euron. För den skuldkrisande eurozonen mår inte bra, med ett Irland med kraschande banker som nu kräver 50 miljarder euro för att räddas, Grekland, och ett Spanien som nu måste låna upp 192 miljarder euro.

Det säger något om hur illa det är med USA...

Sista dagen för 50-öringen

Glöm nu inte att idag är det sista dagen ni kan handla något för 50-öringarna. Man kan dock lösa in dem på bank fram till mars 2011, så det är inte helt kört riktigt än. Förslagsvis kan man också lämna dem i någon insamlingsbössa och låta en välgörenhetsorganisation lösa in dem på banken istället. Mynten måste ändå in på deras konton.

Lyckades skramla ihop hela 17:50 SEK i 50-öringar här hemma. Alltid något.

Har tidigare nämnt Riksbankens illustrativa inflationsinformation kring 50-öringen, och bloggrannen Flute skriver lite om det idag. Samtidigt håller jag med honom om att vi mycket väl kommer uppleva deflation i spåren av peak oil och den medföljande permarecessionen vi båda bedömer som sannolik.

Så vi skall kanske inte räkna bort våra öresmynt för alltid. Tids nog kan det bli aktuellt att återinföra dem, beroende på vad för valuta vi har i framtiden. Men då talar vi kanske 2030 någon gång.

Upprepar Riksbankens lilla historik över 50-öringen, där även lite prisdeflation inom mobiltelefoni smyger sig in.

År 1555: En årslön till en mjölkpiga
1700: Frakt av 100 ostron mellan Stralsund och Rostock
1880: En varmrätt med dryck på restaurang
1895: 1kg torkad gädda
1905: Tre rullar tapeter
1910: En glödlampa
1930: 2 liter bensin
1935: En biobiljett
1955: En liter mjölk
1960: Tio barnkolor
1968: En puckstång
1976: En dagstidning
1985: Ett tuggumi
1995: Sex sekunders mobiltelefoni
2009: En tom ölburk

Cykel som livsstil

Ljudet ni hör nu är hur en sten krossar ett rejält växthus och sätter igång en lavin av fallande glasskivor som krossar varenda tomat- eller gurkplanta inom synhåll.

Tänkte som landsbygdsboende bilist nämna några rader om cykeln som transportmedel.

Kan börja med att konstatera att nästan varenda gång jag själv tar cykel för något småärende några kilometer in till byn, så är den institution jag tänkt besöka stängd. Provat med såväl banken, mataffären eller bygg/järnaffären, ständigt med samma resultat. Svårt det där med minnet och öppettider. Motion får man iaf.

Samtidigt ser jag dagligen även här på landet föräldrar som väljer att ta cykeln med sina barn till byn, även rutinmässigt och dagligen till och från dagis trots frånvaron av cykelvägar. En viss övervikt kan man väl säga faller på de som råkar bo någorlunda plant i förhållande till byn och slipper 500m långa backar. Sådant gör iaf mig glad.

Vad som gör mig lite småledsen är när utpräglade stadsbor, som bor extremt centralt i Stora Staden och alltid har klarat sig utan bil, helt plötsligt ger upp och köper en bil. En bil som sedan står parkerad och oanvänd större delen av tiden. Statusen och driften att äga en bil bara för någon enstaka resa ibland är tydligen större än kostnaden, även när man har all service inom gångavstånd, och definitivt inom cykelavstånd med hyfsade cykelvägar. Även om inga svenska städer är Köpenhamn, där man nu kommer uppföra sexfiliga cykelvägar för de längre pendlingssträckorna enligt bloggen Malmö-Lund på cykel. För istället för att motarbeta cyklandet så försöker man i Danmark uppmuntra det. När man ser att antalet cykeltransporter faller för sträcker om 7-15 km, så bygger man inte motorvägar, utan bättre cykelleder...

Men hur är det med tyngre transporter? Även den lägenhetsboende storstadsmänniskan vill ibland transportera något större. Men det går faktiskt utmärkt, det enda som saknas är viljan. Se t ex bloggen Ett liv utan bil och hur man kan transportera större saker, t ex skåp.

Bilden här ute till höger kommer från ett pressmeddelande jag fick från Cargobike, och illustrerar vad en modern flexibel cykel kan prestera. Nej, jag fick ingen ersättning för att skriva detta, men det visar att det faktiskt existerar lösningar för den som inte bara vill vara som folk och upprepa mantrat "man klarar sig inte utan bil". (Ja, ibland lönar det sig att bombardera mig med pressmeddelanden. En del har tur.)

Nu när vi står inför konsekvenserna av peak oil framöver, så går det iaf att lösa mycket av transporterna i staden ändå, och antagligen även på landsbygden. För kollektivtrafiken börjar redan haverera, som ännu ett steg i vår tillvänjning av sammanfallande infrastruktur.

Medan biltrafiken är belagd med straffskatter, så är kollektivtrafiken istället belagd med en hävstång på kommande prisuppgångar för elen och flytande drivmedel. Kollektivtrafiken är nämligen subventionerad av skattebetalarna, då den inte kan bära sina egna kostander. En ökning av dieselpriset med 50% kan därför innebära en dubbling av de synliga biljettpriserna, medan det för bilisten bara innebär en ökad kostnad om kanske 20% eftersom större delen av kostnaden för en bil per mil ligger utanför bränslet, dvs service, däck, vägskatt, värdeminskning, räntor, parkering, försäkring etc. Sådant som i stort sett subventioneras via skattsedeln när det gäller kollektivtrafiken.

Absurt nog kan alltså peak oil initialt gynna biltrafiken i förhållande till kollektivtrafiken. Speciellt som den redan har börjat haverera av okända anledningar. Tänk då hur det blir när just-in-time-samhället havererar på allvar pga peak oil framöver och reservdelsdepressionen sätter fart.

Men mellan allt det där kryssar cyklarna, som i princip är helt oberoende av priset på drivmedel.

Samtidigt är cykeln en livsstil. Kanske inte en livsstil som alla är beredda att leva. Man kanske kan sitta framför TV:n 10 minuter extra om man tar bilen istället för cykeln.

TA: Köpsignal i Kanada

Kanadabörsen gick mycket starkt igår.

Efter en tids neutralt läge utlöstes en köpsignal på gårdagens uppgång, så det är nu fritt fram att utöka eller återta positioner kortsiktigt på Torontobörsen.

Mitt kärninnehav Peyto (TSX:PEY.UN), som jag skrev lite om igår, avslutade mycket starkt och stängde på +6.34%.

Crescent Point (TSX:CPG) ligger nu väldigt nära köpsignal.

MA5 vände upp över MA14, men MACD har inte riktigt brutit upp och bekräftat köpsignalen. Händer inget dramatiskt så lär det dock ske under torsdagens handel, men man skall förstås invänta att signalen bekräftas av slutkurser för dagen.

Svagare Kanadadollar tar dock ut en del av uppgångarna. Peyto har t ex stigit ca 7% sedan jag köpte tillbaka mitt tidigare innehav, men det är mätt i CAD. Mätt i SEK är vinsten bara ca 1.5%. Så är det med valutarisken. Egentligen är det dock lite underligt att CAD följer med USD ner, då Kanadas ekonomi är lång ifrån så illa ute som USA:s. Men när största handelspartnerns valuta dyker så stödköper man väl pliktskyldigt för att inte tappa export.

Oljan gav för övrigt köpsignal i förrgår efter en tids osäkert läge.

Samtidigt tas de senaste dagarnas uppgång mer än väl ut av fallande dollarindex, men det är intressant att notera att oljan annars verkar leva sitt eget liv och till skillnad mot guldet periodvis rör sig i samma riktning som USD, och inte tvärt om.

2010-09-29 20:19

Klargörande från Peyto kring ombildning till bolag

Mitt kärninnehav Peyto Energy Trust (TSX:PEY.UN) tillkännagav idag detaljer om den sedan tidigare meddelade omvandlingen från trust tillbaka till aktiebolag.

Det innebär bland annat att man halverar den månatliga utdelningen från dagens 0:12 CAD till 0:06 CAD, och istället satsar mer kapital på utbyggnad av trustens mycket stora fossilgastillgångar. Redan till dags datum har produktionen ökat med 30% mot september förra året, och man förväntas vara uppe i 36% ökning till årsskiftet. 250 - 275 miljoner CAD kommer investeras i utbyggnad nästa år.

Trustlagstiftningen har begränsat hur snabbt man fått expandera, och likt Crescent Point Energy Corp (TSX:CPG) kommer nu inget sådant begränsa Peytos expansion. Till skillnad mot Crescent Point, så sänker man dock utdelningen. Man fokuserar nu på total return, och ser att man skapar mer totalt värde för ägarna genom att återinvestera pengarna istället för att enbart dela ut vinsterna.

Vid den kurs som gäller just nu blir utdelningen 4.8% om året mot dagens 9.6%. Oavsett så gäller 0:06 CAD bara den första utdelningen efter årsskiftet. Vad som händer sedan kan vi bara gissa.

Så hur reagerade marknaden? Positivt är sammanfattningen. Som bäst har Peyto stigit med över 4%, i skrivande stund 3.83%. Jag skall inte ägna mig åt någon berättelse (eng narrative) här, och flamsa om vad det är som orsakade denna kursreaktion. Läs pressmeddelandet och dra era egna slutsatser.

Tekniskt ligger Peyto kvar i köp, och stigningen under dagen har för tillfället rent av kompenserat för den fallande Kanadadollarn sedan köpsignalen i trusten.

För oss svenskar som kanske håller Peyto via kapitalförsäkring är dagens nyhet på sätt och vis väldigt bra. Istället för att betala 15% i utländsk källskatt på utdelningarna så kan vi skattefritt istället kunna realisera kursvinster som ju inte är utsatt för källskatt.

Mina egna funderingar är att Peyto har rejält stora fossilgastillgångar, 28+ år i reserve life index. Att nå full utbyggnad kommer ta sju år även med det ökade tempot enligt pressmeddelandet, och det innebär alltså att man kommer öka sin produktion rejält. Vi får så att säga våra pengar snabbare, även om förstås gasen i backen tar slut tidigare med den här metoden.

Kan för övrigt inflika att det kanadensiska finoljebolaget Petrobakken (TSX:PBN) ger 4.1% i utdelning. Nivåer runt 4-5% i utdelning för aktiebolag i branschen mycket väl kan vara vad vi har att vänta oss nu när trustkonstruktionen upphör för råvarubolagen. Crescent Points höga utdelning om 7.3% kanske mer skall ses som ett undantag.

(m): Billig el är en förutsättning för att samhället skall fungera

Enligt (m)oderaternas energipolitiske talesperson Anna Kinberg Batra så är billig el en förutsättning för att (det svenska) samhället skall fungera. Citat:

"Tillgång till el med låga eller inga utsläpp av koldioxid och till rimliga priser är en förutsättning för att samhället ska fungera, särskilt inom den elintensiva industrin som utgör ryggraden i svenskt näringsliv."

Det är ju bra att (m) uppvisar en sådan sjukdomsinsikt att de inser att utan tillgång till billig energi så får samhället problem. Hur det svenska samhället skall fungera när energipriserna sticker iväg efter peak oil får lämnas som en övning åt Anna Kinberg Batra...

Sedan påtalar Kinberg Batra mycket riktigt att alliansregimen även satsar stort på förnyelsebar energi. Det har byggts mer vindkraft under alliansen än under socialdemokratiskt styre. Sammanlagt är min egen gissning...

Målet att 50% av all energi i Sverige skall vara förnybar till år 2020 kvarstår, men det är ingen dramatisk utfästelse. Om vi ser elförbrukningen som 40% av energiförbrukningen i Sverige och att hälften är från vattenkraft så når vi direkt 20% där. Sedan har vi värme från biobränslen som ligger på gissningsvis 25% idag, plus 1% el från vindkraft. Lägger man till att ca 5% av de flytande drivmedlen är låginblandning av etanol så är man nästan framme redan idag. Tål att räknas på. 50% är ingen dramatisk utfästelse även om det låter bra. Men det handlar inte om 50% av de flytande drivmedlen, utan 50% av all energi.

Annars hittar jag egentligen ingenting att direkt angripa i debattartikeln, men om Kinberg Batra är (m):s talesperson inom energipolitik så kan det vara bra att ställa henne mot väggen om peak oil, nu när hon verkar blivit riksdagskvinna. Återkommer i frågan.

För de som undrar så är Anna Kinberg Batra mycket riktigt gift med en känd svensk ståupp-komiker med samma efternamn. Kan ju vara bra att ha i bakhuvudet när hon gör uttalanden framöver.

Kinas bostadsbubbla

Handelsbankens analytiker sticker upp sina huvud och borstar bort sanden ur håret och menar att det inte finns någon bostadsbubbla i Kina. Sedan kvickt ner med huvudet i sanden igen.

Titta t ex på följande inslag från al-Jazeera. Skippa ca 1:14 in för att få se hur helt tomma nybyggda kinesiska städer ser ut.

Man bygger helt nya städer för att snygga till BNP och visa ordentlig ekonomisk tillväxt. Men som Hugh Hendry påtalade, Kina investerar för att få fina siffror, inte för att det behövs eller efterfrågas eller ens är lönsamt.

Skall man sammanfatta inslaget ovan så har man intill miljonstaden Ordos byggt Nya Ordos, en stad för en miljon invånare. En stad som står tom, undantaget byggnadsarbetarena. Men visst, många lägenheter och hus är sålda, men ingen bor där. Man köper en extra bostad i en tom stad på spekulation om högre priser framöver, eftersom bostadspriserna alltid går upp...

Se även bloggrannen MFC.

Tillägg: Se även denna fotoessä om Ordos. Se även Wall Street Journals blog om ett besök ett halvår senare. Staden är fortfarande tom, men det hela ursäktas med att man är så väldigt rika så att det är en unik situation och inte representativt för den kinesiska bostadsbubblan. Det är helt enkelt annorlunda den är gången. Hört det förr?

Hugh Hendry

Zero Hedge länkade till en kort radio intervju med hedgefondförvaltaren Hugh Hendry på King World News. Föredömligt kort.

Skall man sammanfatta så kommer Asien krascha, först ut blir väl Japan. Kina kommer krascha, eftersom man fokuserar på handelsnetto och inte på lönsamhet, och därmed utför ett stort antal felallokeringar i sin ekonomi med överetableringar och bubblor som resultat. Se även bloggrannen MFC om Kina. Och sedan tidigare vet vi att 25% av alla nyutexaminerade högutbildade kineser saknar jobb, ungefär som i Sverige, där högre utbildning likt i Kina saknar någon koppling till vad som faktiskt efterfrågas av arbetsmarknaden.

Guldet har lämnat fas ett i uppgången och är nu inne i fas två, och Hendry menar liksom de flesta att man bör ha 5-10% av sina tillgångar i fysiskt guld som skydd mot politik. Bra citat, som även Zero Hedge har som rubrik: "If inflation is a monetary phenomenon, hyperinflation is a political phenomenon." Men först har vi antagligen deflation att se fram emot. Hendry menar att den som satsat för mycket på skydd mot hyperinflation kan få se sig sitta med förluster under en lång period innan hyperinflationen tar fart.

Något sådant ser vi för oss svenskar just nu. Guldet fortsätter att utvecklas svagt i svenska kronor trots en mycket aggressiv uppgång i dollar. Hendry tror för övrigt på mycket snabba rörelser uppåt i guld framöver. Men frågan är om det är genrellt eller bara i dollar?

Det finns mycket bra med Hugh Hendry, t ex den klassiska "I would recommend you panic" (ca 1:14 in).

Eller kanske följande, först får man stå ut med en överviktig EU-politiker.

Roande och vältalig är Hendry iaf. Och uppenbarligen inte för välnärd, utan fortfarande hungrig. Och som han säger i panik-diskussionen; Har diverse akademiker eller politiker fel, så behåller de sina jobb. Om Hendry som hedgefondförvaltare har fel går han i konkurs. Vem vill du tro på?

Man kan länka in hur många som helst intervjuer och framträdanden med Hendry. Kommentera gärna med länkar till era egna favoriter.

Om mobbningen av sverigedemokraterna

Jag har reagerat över den systematiska mobbning som sker från alla håll riktat mot sverigedemokraterna. Gjorde t ex misstaget härom dagen att lyssna på P3, och det enda man gjorde på denna public service-kanal var att hela tiden förlöjliga och rent ut sagt mobba (sd).

Det är inte värdigt vare sig vuxna människor, inklusive folkvalda politiker, journalister, eller folk (inte människor) i allmänhet att uppföra sig på det här viset mot ett demokratiskt valt parti. Ni förvandlar er själva till just det ni inte vill stå för.

Men jag skall inte skriva mer om detta, eftersom Sveriges Bästa Bloggare, dvs bloggrannen Morgonsur, redan skrivit hela tre långa inlägg i frågan som uttrycker det hela så mycket bättre.

Om mobbning i stort och smått, del I/III

Citat: "Sverige blir inte plötsligt perfekt – eller ens ett märkbart bättre land att leva i - bara för att man slänger ut alla muslimer. Det blir heller inte bättre bara för att alla Sverigedemokrater tystas, utesluts ur samhällsgemenskapen eller rentav sätts i politiska ‘upplysningsläger’.

Bara för att någon står för någonting man ogillar, avskyr eller rentav hatar, betyder inte det att det är fritt fram att bete sig hur som helst. Åtminstone inte om man själv vill göra anspråk på att besitta något slags värdighet."


Om mobbning i smått och stort del II/III

Om mobbning i smått och stort del III/III

Citat, min fetstil: "Om inte annat känns det efter de senaste årens debatt om ‘Sverigedemokratsproblemet’ som att det är svårt numera att prata med barnen om ‘allas lika värde’ och att ‘alla måste få vara med och leka’. Vari ligger trovärdigheten när hela vuxenvärlden är inbegripen i en hög och ljudlig diskussion om hur man skall kunna frysa ut vissa obekväma bråkstakar med fel åsikt – helst från hela samhället.

T o m den statsledning som normalt sett pratar om ‘nationell värdegrund’ och på allvar diskuterar lagstiftning om ’civilkurage’ faller in i mobbarjargongen och pratar om att man inte vill ta i vissa med tång.

Kanske borde man istället ha visat lite eget civilkurage och stått tydligare upp för Sverigedemokraternas självklara rätt att ostört uttrycka sin åsikt medan vuvuzelorna och visselpiporna skränade som mest för att tysta dem.

Eller så har de rätt, alla som hävdar att man inte behöver lyssna till vilka dumheter som helst, och att man därför inte bara bör slå dövörat till – utan aktivt bör tysta det som inte passar in i mallen. Frågan är bara vem som skall avgöra åt mig vad som är dumheter och inte.

Och om det nu är så att utfrysning är en bra och mogen metod för vårt samhälle kanske jag borde tala om detta för dottern. Hon har nämligen just börjat skolan.

Hon bör genast glömma allt pappa sagt om att ‘alla har rätt att få vara med’, för att istället få klassen att frysa ut alla knäppa bråkstakar med konstiga åsikter som inte passar in. Och gärna blåsa i visselpipa när de mest korkade i klassen kommer med dumma påståenden. Några av hennes lekkamrater är ju faktiskt rätt märkliga, hänsynslösa, skräniga – rentav våldsamma – och borde nog i demokratins namn uteslutas från allt inflytande. Redan i småskolan, så de lär sig att hålla käft för samhällets bästa i framtiden. "


Slut citat.

Nej, skäms svenska politiker, skäms svenska journalister och skäms svenska folket. Vad ni gör är att bjästa ett demokratiskt valt parti.

Jag håller med Morgonsur. Låt (sd) få ta den plats de fått via demokratiskt val, och låt dem själva göra bort sig (eller inte) genom att få föra fram sina åsikter lika ostört som t ex (v) får föra fram sin hets mot alla som tjänar pengar eller mot judar. Har (sd) ingenting att komma med så finns det inget att oroa sig över.

Glöm inte att det kan vara ditt syskon, din förälder, din vän, din kollega, din granne eller dina barns klasskamraters föräldrar som du, media och politiker just nu väljer att mobba, och som ni förklarar är mindre värda och är dumma i huvudet. Helt utan att försöka förstå vad det är som gått så fel att dessa röstat på (sd).

Vill vi ha ett lynchmobbsamhälle där folk, politiker och media fritt skall få hetsa mot små grupper i samhället? Det vill inte jag. Kanske vill (sd) det? Men att (m), (fp), (c), (kd), (s), (mp) och (v), samt hela svenska journalistkåren också ville det var nytt för mig.

Anser man att alla människor har lika värde, så råkar det faktiskt vara så att även sverigedemokrater och deras väljare är just människor, och förtjänas att behandlas som sådana. Detta oavsett vad man tycker om deras åsikter eller deras begåvning.

Läs nu Morgonsurs samtliga tre inlägg för bättre formuleringar.

2010-09-28 18:40

SEB ute och gissar om oljan

Den sista bank och hög med analytiker man skall vända sig till om något som öht handlar om råvaror är SEB. De har för evigt gjort bort sig i min bok efter att de lade ner sin råvaruaktiefond 2004-2005 någon gång, eftersom det inte fanns någon framtid i råvaror. Sedan dubblades och trefaldigades råvaruaktiekomplexet de kommande åren. Banala fonder som Roburs Råvarufonden gick t ex +70% 2005, eller något sådant. Vi som då hade vår ITPK inlåst hos SEB fick nöja oss med någon blaha-fond, när banken inte längre erbjöd något som helst alternativ om man ville investera i råvarusektorn.

Idag kom SEB ut med en kort blänkare om vad de gissar om oljepriset de närmaste åren. Kortfattat så menar man att oljepriset kommer passera 80 USD under Q4 2010. För 2011 anger man 82 USD, 2012 86 USD och 2013 90 USD. Vad man avser framgår inte. Är det årsmedel? Högsta pris? Lägsta pris? Pris Q4 respektive år? Vem vet? Det framgår inte, vilket visar hur värdelösa SEB är på råvaror.

I min lilla värld är högsta priset respektive år det intressanta, vilket sätter hur man skall trada oljan. När kan den anses vara billig? När är det dags att sälja? Utan något annat än en intetsägande prisangivelse som SEB gett ovan är deras tips fullkomligt meningslöst.

Och vilken blend avser man här? West Texas Intermediate? Brent? Framgår inte heller.

Dessutom är det bara gissningar. Vore de seriösa skulle de säga 72 - 92 USD för 2011, 66 - 106 USD för 2012 och 50 - 130 USD för 2013. För ju längre fram i tiden desto osäkrare blir sådana här gissningar. Och som alla andra som viftar med armarna vilt över råvarupriser som guld så ignorerar SEB helt vad en dollar skall vara värd respektive år. 90 USD 2013 kan lika gärna innebära en halvering av priset för oss svenskar. Kanske avser SEB priset vid aktuell växelkurs USDSEK, men då kunde man väl i så fall ange SEK per fat?

Man tror iaf att OPEC:s fiktiva reservkapacitet skall falla från 6.2 miljoner fat till 3.4 miljoner fat och att det inte kommer några väsentliga produktionsökningar från Irak förrän tidigast 2014. Dessutom påtalar man, faktiskt korrekt, att de flesta större oljeproduktionsinvesteringar som sker idag kräver ett oljepris på 80+ USD för att vara lönsamma, vilket sätter en sorts botten.

Eftersom SEB samtidigt pratar om att konjunkturåterhämtningen stärks, så gäller alltså deras ovanstående gissningar bara om inte världsekonomin dyker igen. Så fan trot.

När fan blir gammal blir han religiös. När SEB känner sig förbiseglade börjar de gissa oljepris.

Men SEB nämner inte det där ordet pe.., oljeto..., alltså peak (host). Det får man akta sig för. Det skulle ju se ut som att SEB inte är seriösa...

Nedan följer min egen gissning på högsta oljepris för WTI respektive år, vid dagens dollarindex på ca 80 och förutsatt att global BNP inte faller igen.

2011: 80-120 USD
2012: 90-150 USD
2013: 100-180 USD


Sedan bör världsekonomin ha kraschat igen. Dyker dollarindex kan gissningarna ökas proportionerligt.

Jag är fortsatt tveksam till att vi vid dagens dollarindex någonsin får se 200 USD för oljan speciellt länge, utan där går en psykologisk smärtgräns som kan leda till en reglering av oljemarknaden, åtminstone i OECD-länderna, som därefter upphör att vara intressant. En sådan reglering blir förstås med tiden för dyr och kommer överges och därefter går oljepriset upp i fyrsiffrigt, men då pratar vi 2020-2030 någon gång.

Men det där är bara gissningar. Jag gissade på samma sätt rätt 2004, 2005, 2006, 2007 och 2008 (gissningarna finns på VCW någonstans). Ibland har man tur.

IMF erkänner: Var för optimistiska

Internationella Valutafonden erkänner att de bara fantiserade när de pratade om 3.75% global ekonomisk tillväxt år 2010. Den gissningen kommer inte uppnås enligt IMF om man får tro Bloomberg.

Som vi alla vet så gissar bara prognosmakarna, men det är ju åtminstone storsint att medge att man gissat fel. Fast det kan förstås också vara en felgissning.

Det vore befriande om någon slog ut med händerna och erkände.

-"Vi vet helt enkelt inte ur ett så komplext system som den globala ekonomin kommer utvecklas!"

Men det lär ju inte ske. Då kan inte ekonomerna motivera sina höga löner.

Beskedet är nu iaf att tillväxten saktar in. Ingen överraskning där. Hur börserna reagerade på detta har ni alla redan sett...

Tillvänjningen av infrastrukturproblem fortsätter

Tillvänjningen av svenskarna fortsätter. Vår infrastruktur fortsätter att saboteras under olika förespeglingar som t ex avgrävda kablar. Den här gånge så är det Sveriges största telefonioperatör, Telia, som drabbats och man får nu vänja sig vid att det inte går att ringa vare sig polisens generella 114 14 eller det annars mångdubbelt redundanta SOS Alarm på 112. Redundansen i SOS Alarms telekommunikation kvittar rätt ordentligt när man inte ens kan nå deras nummer.

Och allt pga fem (5!) avgrävda kablar i Stockholm.

Nu behöver det förstås inte röra sig om en tillvänjningsmaskirovka inför ett maktövertagande, där syftet är att få oss att uppfatta det som fullt normalt när vare sig tåg, el, telefoni eller Internet fungerar. Upprepar tidigare punkter, som den gången handlade om att man provade hur enkelt det var att bryta strömmen för Gotland och sabotera polisens växel, medan man denna gången alltså provar hur enkelt det är att bryta tillgången till nödnummer för Telias abbonenter.

1. Det är helt enkelt bara en slump, och vi som människor försöker som vanligt läsa in mönster där inga mönster finns.

2. Det är som en kommentator skriver hos MFC och vi är anfallna av nyliberalismen och marknadskrafterna som inte betalar ett öre för preventivt underhåll. Ingen tackar ju den proaktive, och det är på underhåll som man sparar pengar när man liberaliserar infrastruktur och t ex staten skall leka företag. Eftersom det dessutom just varit semestertider så har det varit någon månad helt utan annat än panikunderhåll, samtidigt som alla system blir maximalt belastade nu när semestern är över.

3. Vad vi ser är den begynnande samhälleliga kollapsen i spåren av att just-in-time-samhället faller samman efter peak oil, och att de ekonomiska konsekvenserna av peak oil bland annat innebär bristande utrymme för underhåll. Komplexa system går sönder först, och när det gäller system utan redundans som t ex Gotlands elförsörjning eller järnvägarna, så märks det där först. Eller hos polisens växel. Angående Gotland så är det förresten en intressant trivia att SOS Alarm för Gotland sitter i typ Enköping, av besparingsskäl förstås nu när det ekonomiska utrymmet minskar, så om någon råkar släppa ett ankare fel blir hela Gotland utan akutlarmtelefoni. Tror man på fall tre är det bara att vänja sig, le och var glad för det kunde vara värre, och du ler och var glad och det blev värre.

4. Främmande makt testar hur sårbar den svenska infrastrukturen är, och tidpunkten beror på att försvaret precis lagts ner, förlåt, håller på att rekrytera personal till proffsförsvaret. Främmande makt vill inget illa just nu, utan testar bara vad som är möjligt.

5. Främmande makt förbereder maktövertagande enligt gårdagens inlägg och höjer temperaturen långsamt. Till slut accepterar befolkningen i stort att det inte är ngt konstigt att strömmen går, att 112 slutar fungera och att radion och TV:n är tyst. Då slår man till. Gotland är målet, och har nu fått två totala strömavbrott på lite drygt en månad. Gotlänningarna skall tillvänjas.

6. Någon form av inhemskt politiskt spel, alternativt ett planerat kuppförsök i samband med valet. Strömmen går, TV-sändningarna uteblir, telefonerna är tysta, Internet nere och först efter en vecka är saker i ordning igen. Och i TV och radio får vi se att vi har en ny regering och att statschefen (knugen) godkänt denna. Fårket kan leva vidare som om inget hänt.


Det är inte det att man undrar. Nu har jag inte uppmärksammat en lång rad andra avbrott av mer eller mindre allvarlig karaktär som skett sedan förra inlägget i frågan. Det blir lite väl tjatigt att dagligen behöva lägga ut inlägg om allvarligare störningar av infrastrukturen. Jag börjar alltså själv redan bli van och resignerar.

TA: Vete på väg ner

I USA är det nu decemberterminen som gäller för vetet, och den faller måttligt.

Tekniskt säger All in - any out sälj, även om CCI stretar emot och säger köp efter besök på översålda nivåer under -100.

För spotpriset hos Chicago Board of Trade (CBOT) är det fortfarande entydigt säljs som gäller, även om dubbeltoppen fortfarande inte bekräftats.

Tittar man dock på den för oss svenskar mer relevanta Euronext-terminen så ser det allt mer ut som vetet toppat för den här gången.

Idag faller Euronext-vetet med drygt 3%, och Handelsbankens Bear Vete H stiger med drygt 7%. Frågan är om prisracet slutligen är över? Bloomberg kämpar emot och skriver om fallande lager i Australien. Reuters har en mer balanserad syn på saken. Ibland misstänker jag att någon på Bloomberg ligger tungt exponerad på uppsidan i vete...

Man skall inte glömma att den svagare dollarn alltså drar ner de europeiska vetepriserna procentuellt mer än vad som sker på CBOT, och USA är den största exportören och producenten av vete, så priserna drivs ner hos Euronext.

Säsongsmässigt går det egentligen inte att säga något, iaf inte baserat på 2008-2010.

2008 föll priserna hårt efter sommarens prisrekord, medan priserna istället bottnade i september 2009. Men det känns osannolikt att de skall stiga från dagens redan höga nivåer utan jag lutar mer mot att vi får se en upprepning av 2008, med en nedgång till kanske 400 cent per bushel. Men än så länge har jag haft fel.

Ja, jag ligger själv kvar i Bear Vete H.

Höstodling

Trots att det snart är oktober handlar inte allt i grönsaksodlingarna om att vissna.

Det går att odla snabbväxande grönsaker i växthus eller drivbänk även så här års. I vårt fall blir det drivbänk.

Ruccolan ovan är ett exempel, sådd i augusti. Dessutom är ruccola hiskeligt dyrt att köpa i affären, så det är tacksamt att odla.

I en annan drivbänk hittar vi lite yngre ruccola med tre veckor på nacken. Nej, det växer inte fort så här års. Förhoppningsvis håller drivbänkarna frosten borta till åtminstone december, trots att jag här inte har en varmbädd med obrännt gödsel i botten. Istället rör det sig om en andra plantering i drivbänkar som såddes i våras, och den obrända gödseln som lade i bänkarna då har nu förvandlats till fin jord.

Ett försök med rädisor i drivbänk ovan. Faller väl ut sådär. Ser ut som själva roten sticker iväg upp i luften så det är väl tveksamt om det blir något. Var värt ett försök.

Slutligen lite persilja i drivbänk med några veckor på nacken. Växer inte speciellt fort, men är annars väldigt härdig.

Har dock persilja i odlingsbänk utan täckning, och den bör klara sig till december. Börjar det bli kallt kan man täcka med lite fiberduk, och persilja blir inte dålig bara för att den fryser. Man kan rent av frysa in knippen själv i frysen om man vill.

Undantaget persiljan och en del morötter, lök, squash och palsternacka som lämnats kvar i odlingsbänkar för att ge färsk skörd ett tag till, så är odlingsbänkarna nu rensade inför vintern.

Ovan kan man se hur odlingen konsumerat en hel del av jordlagret. Ovanstående kommer blandas med obränt stallgödsel till våren, och sedan få ett tunt lager med planteringsjord överst.

Gul squash/zucchini kvar i odlingsbänk. Medräknat frilandsodling finns det säkert ett tiotal kilo av olika squash/zucchini (sommarpumpa) kvar. Gäller att använda fantasin hur man kan använda squash i och till alla sorters mat, eller som huvudrätt (t ex soppa).

Annars börjar höstpumporna blir stora och mogna. Den äldsta börjar närma sig och kommer definitivt vara redo för Halloween. Min ena skogsstövel, storlek 43 som referens.

Men först är inte störst. Här är en ännu större.

Gissar på över 10kg. Den största jag hittade låg dock en bit in, så det fick bli foto utan referensstövel då jag inte ville in och trampa i labyrinten av plantor.

10-15 kg kanske?

Detta är alltså pumpor odlade på täckodling med fårstallgödsel från tidigare inlägg. Ganska tacksamt att odla, men det tar sin plats. Som längst har plantorna skjutit iväg ca 10 m långa armar...

Robert Karjel: De redan döda


Dags för en bokrecension igen.

Den svenska spänningsromangenren är mestadels förvisad till de sedvanliga klicheerna om svenska, gärna kvinnliga, småstadspoliser som tvärt emot verkligheten faktiskt löser brott och inte bara avskriver dem pga brist på spaningsunderlag. Även om av okänd anledning storsäljande författare som spiondömde Guillou eller avlidne Stieg Larsson (den senare delvis) försöker sig på en lite mer internationell prägel på sina böcker, så finns det ingen svensk som med en sådan enkelhet och bravur behärskar den internationella thrillern som Robert Karjel.

Nu är Karjel tyvärr okänd för de flesta. I dagarna kom hans fjärde bok ut, De redan döda (Wahlström & Widstrand, Bokus 179:-). Tyvärr utan någon som helst uppmärksamhet på bokmässan.

Sedan den rena debuten med technothrillern Gå över gränsen, som var en rent militär roman om det säkerhetspolitiska vacuum som Sverige kastades in i efter Sovjetunionens fall, så har nu Karjel med sina två senaste böcker visat att han lämnat technothrillerfacket, och istället helt behärskar den internationella persondrivna thrillern. Även om det finns militära kopplingar i De redan döda, så förekommer det i princip inte en enda militär förkortning eller ens någon militär term i hela boken. Medan hans uppföljare till Gå över gränsen, Skuggan av floden, också kunde klassas som en militär technothriller, så visade den förra boken, De hängdas evangelium med sin Dan Brown-imitation, att Karjel antagligen kan skriva precis vad som helst. Behärskar man hantverket så här väl kan man skriva vad för slags roman man vill.

Istället serveras vi nu en mångfacetterad historia om den värld som skapats av kriget mot terrorismen, och om hur mycket ensamma män kan göra för det första riktiga hem de hittat eller den familj de för alltid förlorat.

Men framför allt är det en intellektuellt brutal uppgörelse med ett USA som inte skyr några medel för att föra en kamp mot väderkvarnar under förespeglingen terrorister, och skjuter blint på allting som kan misstänkas vara terrorism. Konspirationsteoretiker såväl som USA-hatare lär uppskatta några moment i boken, t ex en återberättad händelse som innefattar en skogsdunge, en amerikansk förhörsledare, ett järnspett och en utskriven deklaration om att USA inte ägnar sig åt tortyr. Detta är i sig ganska representativt för romanen, för det är mestadels en roman utan action, där avgörande scener kort återberättas av karaktärer i boken. Dramatiken handlar istället om personerna i boken, som successivt kläs av lager för lager i en berättelse med parallella handlingar i såväl nutid (2008) som tidigare under hela 2000-talet. När det är dags för uppgörelser mot slutet av boken sammanfattas de bara i några återberättade ord och detaljerna lämnas helt åt läsarens egna fantasi.

Bokens huvudperson är den svenske säkerhetspolisen Ernst Grip, livvakt åt kungafamiljen, men med en förkärlek för utlandsresor när han är ledig mellan uppdragen. Utlandsresor som förändrar hans liv på såväl önskade som oönskade sätt. Dramats andra huvudperson är en svensk endast benämnd N. som liksom Grip råkar befinna sig i Thailand på den ödesdigra annandagen 2004.

Miljöerna som skildras är såväl Thailands turistparadis som New Yorks finare och fulare kretsar eller den religösa amerikanska mellanvästern. Toronto, San Diego mm skymtar förbi. Sverige finns knapp med medan t ex den franska rivieran nämns under livvaktsuppdrag åt kungafamiljen. Allt för den internationella prägeln. En stor del av romanen utspelas istället på den amerikanska militärbasen Diego Garcia, belägen helt isolerad mitt i den Indiska Oceanen, dit Ernst Grip blir beordrad för att bistå FBI med en terroristutredning. En plats man inte vill befinna sig om man ses som en fiende till USA. Kanske är författaren överstelöjtnant Robert Karjel som USA-utbildad en av få svenskar som själv varit på Diego Garcia, men i övrigt så är de militära kopplingarna svaga här. Förlaget har förstås spelat på Karjels militära bakgrund i sin marknadsföring, men det känns överflödigt. Relevansen kanske istället ligger i att här har vi en svensk militär som utbildats av USA i USA som skriver en bok man bör uppfatta som väldigt kritisk mot kriget mot terrorismen och vad det gjort med landet på andra sidan Atlanten.

Detaljarbetet i boken är slående, från beskrivningen av konstverk till små bisatser i början av boken som visar sig vara fullt relevanta 150 sidor senare.

Titeln är väldigt smart, och handlar om såväl människor som formellt har förklarats döda, människor på amerikansk death row, människor som i det tysta försvunnit in i USA:s hemliga fångnätverk med döden som enda utväg, eller människor med en av läkare uttalad dödsdom över sig. Alla är beredda att gå ganska långt för att ge döden en näsbränna.

De redan döda är en av de mest välskrivna svenska thrillers jag läst de senaste 20 åren. Inte ett ord på fel ställe. Ett oerhört välgjort hantverk. Världsklass. Boken kunde lika gärna varit skriven av vilken utländsk internationell storförfattare som helst, undantaget att huvudpersonerna är svenska. Enda nedsidan är att man antagligen får vänta ytterligare några år på nästa bok från Karjel.

Men vad ni än gör, läs inte baksidan på boken. Den avslöjar för mycket, men långt ifrån allt. Och vad gör en helikopter på omslaget? Skärpning.

QE Infinity

Enligt Wall Street Journal överväger nu den amerikanska centralbanken Federal Reserve att starta ett pengatryckningsprogram med avsikt att köpa upp amerikansk statsskuld utan tidsbegränsning. Det är i så fall inte en fråga om QE2, quantitative easing program 2 (fint namn för att trycka nya pengar för att finansiera statsskulden), utan i så fall QE Inifinity.

Det är som taget ur regelboken för hur man skapar en hyperinflation. Låt tryckpressarna gå och köp via nytryckta (digitala) pengar upp USA:s ständiga behov av att låna mer och mer pengar. Den här gången utan tidsbegränsning.

Nu är det dags för USA att plocka in ytterligare 35 miljarder USD i ny upplåning. Det är förstås ingenting när den officiella statsskulden ligger på 13 518 miljarder USD, oräknat de 110 000 miljarder i ofinansierade åtaganden man har.

Ointressant i Asien

Asienbörserna utvecklades riktig ointressant under morgonen.

Australiens All Ordinaries-index nedan.

Eller Hong-Kongs Hang Seng-index.

Nikkei gick dock ned något. Amerikanska S&P 500-terminen pekar på en svag nedgång i USA.

Sammantaget kan man alltså inte säga så mycket alls om börsutvecklingen under dagen.

Mer intressant blir det att titta på dollarindex.

Ett eventuellt stöd runt 80 borde vara brutet nu, men dollarindex har varit svagare än så här.

En möjlig förklaring till att dollarindex inte är lägre än det faktiskt är kan vara att många av valutorna i indexet, t ex euron också är svag. Istället är det som vanligt riktiga otryckbara pengar, dvs guld, som får vara en riktig indikator för svagheten hos dollarn.

2010-09-27 15:29

Prisöversikt nätanslutna solcellsanläggningar

Det är ganska intressant att se på de stora skillnaderna på priserna för nätanslutna solcellsanläggningar i olika solcellspaket.

Med hela 60% i bidrag från staten så kan det vara intressant med solceller för en del med bra solläge. Ekonomin är väl idag sådär, om nu inte elpriserna tar fart på allvar. Men mest intressant är hur mycket priserna skiljer sig mellan olika leverantörer.

Till en början plockar vi ihop en egen anläggning ifrån smådelar och utan något paketerbjudande. Som referensexempel siktar jag på en anläggning runt 1 kW i nominell effekt. Förutom själva solcellspanelerna behöver man även en växelriktare avsedd för nätanslutning, samt lite kablar och montageutrustning. Etc EgenEl skattar installationskostnaden för 5000:- med anlitad behörig elektriker.

Eget paket 900W - 45:- SEK per watt
Hos 24Volt hittar vi 2x90W solcellspaneler för 5490:- SEK. Paneler till 900 W kostar alltså 27450:-. Hos Solarit hittar vi 500 W växelriktare från Steca för nätinkoppling till ett pris på 5956:- SEK styck. För 900 W behövs två växelriktare och priset blir alltså 11 912:- SEK för dessa. Hos Solarlab finns det montageskenor till priset av 160:- SEK per panel, och vi behöver här 10st. Det landar på 1600:-.

Totalt pris blir 1600+11912+27450=40962 SEK eller ca 45:- SEK per watt nominell effekt. Tillkommer kablar och arbete. Notera att det här systemet saknar avläsningspanel så solcellsonanisten som dagligen vill se elproduktionen gå upp och ner får betala ytterligare ca 4000:- för en Stecamodul med en liten display på.

Nu kommer jag titta på paketerbjudanden. De borde ju rimligtvis vara billigare än självplock? Eller kan det vara så att leverantörerna lägger på saftigt på priset tack vare subventionerna?

Solarlab 990 W - 59:- SEK per watt
Solarlab har ett paket som inte matar ut el utanför det egna hushållet. Det kostar 58 497:- SEK för 990W, eller 59:- SEK per watt. Hm.

Solarlab 990 W - 61:- SEK per watt
Solarlab har också paket som matar ut överskottsel utanför det egna hushållet. Det kostar lite mer, nämligen 60 615:- SEK för 990W, eller 61:- SEK per watt. Hm. Igen. Men det blir värre.

Solarit / Solpanel.se 1050 W - 73:- SEK per watt
Solarit / solpanel.se erbjuder ett nätanslutet system på 1050 W för hela 77 500:- SEK. Alltså drygt 73:- SEK per watt.

Vancos 1230 W - 55:- SEK per watt
Hos Vancos.se hittar man ett system på 1230 W för 68 000:- eller 55:- SEK per watt.

Lego Elektronik 690 W - 70:- SEK per watt
Lego Elektronik har bara ett litet mindre system om 690 W som går på 48 500:- eller 70:- SEK per watt.

DP Engineering 1000 W - 59:- SEK per watt
DP Engineering har ett system på 1000 W för 59 000:-, dvs 59:- SEK per watt.

Etc EgenEl 1000 W - 50:- SEK per watt
Johan Ehrenbergs EgenEl kräver registrering (om och om igen, om man inte sparar katalogen) för att man skall kunna komma åt priser och katalog. De erbjuder iaf 1000W nätansluten solel för 50 000:- SEK eller 50:- SEK per watt vilket blir det billigaste paketet, men fortfarande dyrare än självplock.

Diskussion
Nu kommer förstås olika leverantörer mena att just deras val av växelriktare erbjuder så mycket mer, eller att just deras solcellspaneler är överlägsna osv, men en banal jämförelse ovan ger alltså en prisskillnad på 46% mellan den dyraste och billigaste leverantören av paketsystem. Samtidigt är det billigaste paketet 11% dyrare än självplock, och det utan att jag jagat runt efter billigaste växelriktaren och de billigaste panelerna, även om jag kanske hade tur och kom rätt från början.

Det bör iaf finnas möjlighet till prutning, eller helt enkelt val av en annan leverantör. Man kan misstänka att statsbidragen gjort att paketerbjudanden tas utan att man tittar på alternativ.

Skall man tro boken prof David McKays bok Sustainable Energy: Without the Hot Airstår det i onlineversionen att solcellspaneler faktiskt inte förbrukar mer energi under sin tillverkning än vad de genererar under sin livstid.

Så var det med den saken. 60% i solcellsbidrag är en skatteåterbäring man seriöst kan fundera på att använda, men man bör iaf noga se över vad man köper och av vem.

Jag eller någon till mig nästående har inte fått någon som helst ersättning för att detta inlägg. Det är alltså inte reklam.

Negativ utlandshandel för första gången sedan 1994

SCB rapporterar att den svenska utrikeshandeln för första gången augusti 1994 var negativ, dvs vi importerade mer än vi exporterade. Värt att notera är att augusti generellt verkar vara en svag månad. Tidigare än 1994 var handeln negativ just augusti 1993, augusti 1992, augusti 1991, liksom augusti 1990. Fast 1990 var det fler månader än just augusti som var negativa.

Nordeas Andreas Jonsson menar att det kan vara en tillfällighet att vi får negativa siffor just nu.

Skärpning, Andreas.

Graf över utvecklingen nedan.

Att handeln blev negativ för augusti är ett symptom på det som röda 12-månaders glidande medelvärde ovan visar. Nämligen att vi importerar allt mer. Plastprylar och elektronik från Kina, samtidigt som vår export inte hänger med.

Vi är nu tillbaka på den nivå som rådde 1994, och då trillar handeln ner negativt i augusti. De goda åren där Sveriges ekonomi har kunnat bäras av vår starka export är på väg att ta slut. Ett pris vi får betala för en stark krona i spåren av goda statsfinanser, samt fortsatt försämrad konkurrenskraft genom låsta positioner kring anställningstrygghet och löner på den svenska arbetsmarknaden.

Jag kan se trenden i utrikeshandeln ovan. Att Nordeas ekonom inte kan göra det säger en del om ekonomer. Stoppar man huvudet i sanden så blir man smutsig.

Så röstade läsarna i riksdagsvalet 2010

Förra veckans enkät handlade om vad de kära läsarna faktiskt röstade på i riksdagsvalet.

Ja, Blogger låter mig inte ändra färgerna på önskat sätt i enkäterna, hjälper inte ens med CSS-hackning. Skriver ut lite mer läsbart nedan. Grovt avrundat.

(kd) 6%
(fp) 10%
(c) 10%
(m) 30%
(mp) 12%
(s) 3%
(v) 1%
(sd) 13%
(pp) 4%
(fi) 0.4%


Detta kan jämföras med vad läsarna sade sig rösta på innan valet. Där fick (pp) 9.6% och (sd) 20%. Men sedan var det en fråga om att rösta på riktigt också.

Det finns läsare som i kommentarer dömt ut min blogg baserat på att 13% röstar på (sd). Tja, 12% röstar på (mp), dvs i princip lika många. Man får respektera andra människors rätt att ha en annan åsikt än den egna, även om den är felaktig eller baserar sig på fel information. Det kallas demokrati. Under alla decennier som t ex kommunisterna i (v), som hetsar mot folkgruppen rika, funnits i riksdagen så har inte Säpo behövt skärpa säkerheten. För antidemokraterna i (v) har inte mötts av antidemokratiska krafter. Tvärt om är det just (v)änsteranhängare som är de största antidemokraterna, eftersom Säpo nu tvingas skärpa säkerheten pga hot mot (sd):s politiker. Man får bli upprörd över (sd):s intåg i riksdagen, men man skall inte agera på det utan respektera att folk får ha fel i en demokrati.

Som man ser ovan så är mina läsare uteslutande högersympatisörer, undantaget en liten klick med miljövänner som besöker bloggen pga att jag skriver rätt mycket i relevanta framtidsfrågor kring vår ändlga värld och bristen på hållbarhet i det moderna samhället av idag. Annars kan man antagligen reducera röstetalen med 50% för att justera för högersympatiserandet. Då landar (sd) på 6.5% vilket mer ligger i linje med "som folk är som mest". Det samma för (fp) och (c), som då åker ner på mer korrekta nivåer. Av någon anledning fungerar det dock inte för (m) och (kd) där läsarnas representation är mer i linje med riket i stort.

Att folk (inte människor) nu är väldigt upprörda över (sd):s framsteg beror på att de levt i en Astrid Lindgren-bubbla och trott på sagolandet Sverige. De åsikter som (sd) står för kring invandringen är inget nytt, och finns precis överallt och i alla partier, inklusive det kraftigt antisemitiska (v). Jmf Janne Josefssons valstugereportage 2002. Och räkna med att minst dubbelt så många som de som röstat på (sd) tycker det samma, men har bara inte lagt sin röstsedel på invandringspolitiken.

Dags att vakna upp ifrån sagans värld, och inse att Sverige och svenskarna är precis som alla andra, och har alltid varit det. Fördomsfulla, småaktiga, egocentriska och anser sig bättre än andra. Ungefär som kommunisterna i (v) anser sig vara kontra rika...

På tal om sagans värld, så säger sig ju alla partier gjort en fantastisk valrörelse. Så även piratpartiet. Men trots att Sverige idag bara är ett ockuperat lydrike under Lissabonfördraget och EU så fäster faktiskt människor större värde vid andra frågor än de lyxproblem som (pp) ville fokusera på, dvs fri kultur och fri produktion, innehav, beskådande av barnp..., samt att sex med minderåriga skall vara OK om det sker frivilligt (t ex mot betalning).

Piratpartiet är ett dött parti. För det visar sig att inga harmlösa privatpersoner drabbats av IPRED, livet går vidare trots FRA-lagen och det har inte varit några nyheter kring profilfrågorna under valrörelsen, undantaget att ledande piratpartisters vurmande för sex med barn har kommit i dagen (läs även kommentarerna). Även om den del raderats från deras bloggar vid det här laget.

Dessutom har ju Wikileaksskandalen inte direkt gynnat partiet. En härva som tydligt visar att det sluttande planet även gäller "hjältarna" inom informationsfrihetsextremismen och att de själva inte anser att samma regler om 100% öppenhet skall gälla dem som de offer de hänger ut med ursäkten att all information måste vara finnas på nätet.

Piratpartiet gillar att tjata om det sluttande planet, men det visar sig att det enda plan som sluttar är att man glider mot allt extremare åsikter i frågan om barn och sex inom partiet. Först när detta uppmärksammas i media kastar man ut folk på sina riksdagslistor, folk som föreläst om det hela inom partiet i åratal, uppmuntrade av ett sluttande plan. Ursäkterna är många, naturligt, könsmogna, frivilligt, etc. Har fått flera upprörda mail från piratpartister sedan jag senast skrev om detta, där man just kommer med dessa ursäkter.

Det största hotet mot svenskars integritet idag är just (pp), som bland annat aktivt stöder att Wikileaks publicerar privata uppgifter offentligt på Internet, samt vurmar för att barns integritet skall få kränkas.

Nej, piratpartiet har inget att hämta förrän de otvetydigt och utan undantag och utan bortförklaringar (t ex naturligt, könsmogna, frivilligt) helt och till 100% ställer sig bakom svensk lagstiftning om såväl barnp... som sex med minderåriga. Att ledande befattningshavare är sexualliberaler är helt OK, så länge de likt skit inte drar till sig de flugor som alltid surrar i utkanten av sexualliberalismen. RFSL hade samma problem på 1970-talet, innan de satte ner foten. Rejält.

Vad som sker frivilligt mellan två vuxna människor, dvs 18 år eller äldre struntar jag fullständigt i.

Men vi kan nog säga hej då till Piratpartiet ett tag nu. Piratpartiet förtjänar bara 0.65% av uppmärksamheten, baserat på utfallet i riksdagsvalet. Bra så. Vill kreatörer dela sina gärningar fritt på nätet så får de göra det oavsett om (pp) får några röster.

På bloggar får förstås (pp) massvis med uppmärksamhet, men det representerar bara bloggosfären, och inte folk i allmänhet och gemen.

Lika lite som den här bloggens läsare är representativa för Sveriges befolkning. Utom moderater tydligen.

Tänker fortsätta att skriva om alternativa affärsmodeller på Internet av och till, men piratpartiet kan man lämna utanför det hela. Förhoppningsvis behöver jag inte nämna dem mer om nu det inte blir en massa tjat i reaktion till ovanstående.

Valet är nu över, och jag kommer skriva allt mindre om partipolitik framöver, till en del läsares stora glädje. Däremot kommer jag kavla upp ärmarna och med valrörelsen bakom oss rikta allt hårdare kritik mot den fortsatt sittande alliansregimen. För utrymme för kritik finns det gott om, speciellt inom miljö, infrastruktur och energi.

De amerikanska börserna faller faktiskt

De amerikanska börserna har till synes stigit den senaste tiden, men det är en chimär sammansatt av en fallande amerikansk valuta och löften om sedelpressande.

Blå staplar ovan är dollarindex spot, DXY00.

Den 13:e september slutade dollarindex på 81.93 och S&P-500 slutade på 1121.90. I fredags slutade S&P-500 på 1148.67 medan dollarindex stängde på 79.41.

Börsen steg alltså med 2.38% under perioden. Dollarindex föll med 3.08%.

Totalt föll alltså den amerikanska börsen mätt i dollarindex med 1-1.0238*0.9692 = 0.0077, dvs -0.77%.

Vad vi ser är ett typiskt exempel på hur tillgångar rör sig vid perioder av inflation, dvs valutaförsvagning. Kanske ser vi början på den amerikanska (hyper)inflationen nu? Tillgångar som börsen ser ut att stiga i värde, men i själva verket så faller de justerat för urholkningen av valutan. T ex steg den tyska börsen med miljontals procent under Weimarrepublikens hyperinflation, men mätt i utländska valutor föll börsen. Vi har nu sett samma beteende för S&P-500 de senaste veckorna, även om det är mycket mindre dramatiskt.

Nu kommer förstås USA att alldeles utmärkt lyckas dölja all form av "inflation" i KPI, genom den långa rad av åtgärder som geometrisk vägning, kvalitetsjustering och allmän förändring av hur man beräknar inflation (se det som att man helt enkelt tar bort saker som stiger i pris ur KPI). Och under tiden kommer svenska börsen röra sig som de amerikanska. Uppåt, fast de amerikanska börserna bara stiger på grund av en försvagad dollar, och i praktiken alltså faller.

Vi lider alltså av samma fel som inom rapporteringen kring guld, dvs att folk inte kan räkna med valutajustering. Nu följer slutsatsen. Så länge inte folk (=marknaden) fattar att börserna i USA egentligen inte stiger så kommer den svenska börsen fortsätta att stiga, driven av amerikansk urholkning av valutan. T ex gick den svenska börsen upp i princip identiskt med de amerikanska i fredags, och har gått i princip helt tvärt emot dollarindex.

Det här kommer alltså inte fortsätta för evigt, men för tillfället är den svenska börsen en väg att spela på den amerikanska kollapsande dollarns stigande börs. Men inte för länge. För en svagare amerikansk dollar kommer slå stenhårt mot de svenska exportföretagen och den tunga svenska basindustrin.

Farliga tider. Intressanta tider.

2010-09-26 19:07

Äger du någon näringsfastighet eller liknande?

Veckans undersökning är huruvida du äger någon näringsfastighet eller liknande i syfte att tjäna pengar på regelbundet? Hit räknar jag också den som äger villor och sommarhus för uthyrning, dvs som inte främst används för eget bruk.

Svara här ute i marginalen, och som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Tillägg: Missade flervalsmöjligheten, svara igen.

Guldpriset i SEK per gram vecka 38, september 2010 - fortsatt nedåt

Guldpriset i amerikanska dollar fortsatte mycket stabilt uppåt med nya all time high under veckan som gått, vilket förstås gett massvis med rubriker även i svensk press.

Men det handlar egentligen om att dollarn aldrig har varit så här lite värd mätt i guld förut. Blå staplar ovan är dollarindex (DXY), dollarn vägt mot en valutakorg av valutor hos stora handelspartners. Och den går rätt ner i källaren i samma takt som guldpriset stiger.

Verkligheten har till slut hunnit ikapp ett USA på dekis, där folket helt enkelt slutat betala sina skulder och staten numer i princip saknar budget inför valet till representanthuset i hösten, och mest verkar improvisera. Samtidigt som räntan hålls på noll och centralbanken pratar om att återigen trycka nya dollar för att köpa den okontrollerade amerikanska statsskulden.

Så i svenska kronor fortsätter guldet att falla.

Återstår att se om det förr eller senare blir den förväntade hävstången på guldet, dvs att guldet börjar sticka iväg i pris snabbare än dollarn faller.

Men mest intressant vore det kanske om svensk media på allvar började skriva om att USA i princip inte har någon möjlighet att rädda sin ekonomi. För förr eller senare får det konsekvenser för oss svenskar i dagens globaliserade värld.

2010-09-25 10:03

Skogen inget värd i svenska skogsaktier

Man kan som skogsintresserad tänka sig att köpa svenska skogsaktier på börsen för att få ta del av prisuppgångarna på skogsmark och rotstående virke, men dessa åsätts mycket små värden i bolagens balansräkningar. Det kanske kan ses som att det finns en rejäl uppsida, men det här är inget nytt. Marken värderas helt enkelt inte upp, vare sig i balansräkningen eller av marknaden.

SCA
Från SCA:s (OMX:SCA A, SCA B) årsredovisning för 2009 kan man läsa sig till att bolaget har ca 2.6 miljoner hektar mark och ett rotstående virkesförråd på 207 miljoner skogskubikmeter. Den rotstående skogen värderades 2009 till 25 397 MSEK och själva skogsmarken till 1 825 MSEK.

Räknar man själv ut ett värde per skogskubikmeter, genom att slå samman dessa två poster, så blir det 131:- SEK per m3sk. Per hektar blir värdet istället 10 470:- SEK per hektar. Enligt LRF Konsult så var snittpriser för Sverige 2009 hela 358:- .

Massapriset är lokalt upp mot 400:- SEK per m3f just nu.

Men SCA skriver aldrig upp värdena. Deras egen redovisning av värde mer m3sk var 126:- för 2009, 126:- SEK för 2008 och 120:- SEK för 2007.

Holmen
Tittar vi istället på Holmen (OMX:HOLM A, HOLM B) så har bolaget 1.264 miljoner hektar skog med 119 miljoner m3sk i rotstående träd i skogen. Detta värdesätter Holmen till 11 109 MSEK, eller 93:- SEK per m3sk, alternativt 8 788:- SEK per hektar.

Återigen att jämföra med LRF Konsults priser på 358:- per m3sk.

Diskussion
Det är ju visserligen bra att bolagen är försiktiga och inte redovisar sina tillgångar till deras verkliga värde, men den som ville investera i Holmen eller SCA för att få vara med i uppgångarna i priset på skogsmark har nog blivit gruvligt besviken.

Bolagen är rena konglomerat, även om fokus är på skogs-, massa- och pappersindustri, och det märks även på aktiekurserna. Hade man bara följt priset på skogsmark hade uppgången i aktierna sedan år 2003 varit 68%, vilket är snittökningen för priset på skogsmark per m3sk i Sverige. Och i t ex Baltikum har priserna stigit betydligt mer.

Det blir väldigt tydligt om vi tittar på aktiekurserna sedan just 2003. Inga 68% i uppgång där inte.

SCA B nedan.

Holmen B nedan.

Den som ville investera i skog, därför att man (korrekt) ansåg att skogsmark borde öka i värde skulle köpt skog själv istället. Någon vän av ordning påtalar att ovanstående bolag också ger utdelning, men det gör även egenägd skog. Nu är priserna i Sverige på vad jag anser vara bubbelnivåer, åtminstone i Södra(s) Sverige, så man bör söka sig utomlands om man vill ta del av fortsatt prisuppgång för skogsmark.

Och då är det viktigt att köpa enbart skogsinnehav, och inga konglomerat där stigande värden på skogsmark inte avspeglas i aktiekurserns utveckling eller äts upp av problem med resten av verksamheten. Hitta rena investmentbolag som enbart investerar i skogsmark. Skall man tro reklamen för Realfond Skog ovan så steg priset på skogsmark med 58% 2000-2010, medan börsen föll 20%...

Prisutveckling 1999-2009 nedan.

Svenska skogsaktiers värdering avspeglar helt enkelt inte prisutvecklingen på skogsmark och lär knappast göra det i framtiden heller, om de nu inte knoppar av sina skogsinnehav till separata bolag och delar ut till sina aktieägare.

2010-09-24 13:04

TA: Torontobörsen slår om till neutral

Som väntat slog Torontobörsen igår om till sälj/neutral.

Man bör alltså gå ur kortsiktiga positiva placeringar, och i övrigt avvakta med att ta nya långsiktiga positioner i Kanada för tillfället. Det kan alltså bli billigare eller åtminstone gå sidledes ett tag, och då tar man en mindre risk genom att ligga utanför marknaden.

Samtidigt kan förstås denna signal slå om till en hård säljsignal den närmsta tiden.

TA: Dubbeltopp och säljsignal i vete?

Vetepriset ser nu ut att ha bildat en dubbeltopp, vilket i så fall innebär att det är dags för en trendvändning och fallande vetepriser. Samtidigt kanske man inte kan säga att dubbeltoppen bekräftats förrän vetet är nere under 600 cent per bushel igen, så det kan vara lite tidigt att ropa hej.

Nordamerikanska spotpriser nedan.

Vi har även fått se en säljsignal enligt CCI tidigare, och i tisdags kom det även en säljsignal enligt Winning Tradings TA-metod All in - any out. Vi fick igår se en större nedgång i priset, men under morgonen stiger förstås vetet igen, denna gång på oro över att det skall regna i Kanada.

Skörden i hos den stora exportören Kanada är iaf försenad, och med det riskerar kvaliteten på vetet att falla från kvarnvetekvalitet.

Handelsbankens Bear Vete H steg igår ca 6.5% på det fallande priset men faller nu tillbaka halva gårdagens uppgång med återigen stigande priser på vete.

Elsäkerhetsverket och solstormar

Angående den amerikanska rymdstyrelsen NASA:s tidigare varningar om risken för extremt allvarliga solstormar framåt år 2013, så har nu även den brittiska försvarsministern uppmärksammat frågan. Han höll ett tal runt ämnet på en konferens anordnad av det brittiska elsäkerhetsverket och som höll i det brittiskaparlamentet.

Vad som är intressant är att det svenska elsäkerhetsverkets ordförande var inbjuden som talare. Senast vi hade solstormar av någorlunda styrka var 2003, och då blev tydligen 50 000 människor strömlösa i Malmö. Men NASA talar nu om stormar på en nivå vi inte upplevt sedan samhället elektrifierades.

Däremot verkar Sverige aktivt ha arbetat med det här. Citat från svenska Elsäkerhetsverket:

"Elsäkerhetsverkets generaldirektör medverkade som inbjuden talare. Han gav där exempel på svenskt arbete för skydd mot geomagnetiskt inducerade strömmar och avsiktlig elektromagnetisk störning. Han pekade även på riskerna med utvecklingen mot alltmer elektronik i elsystemen. Inte minst för smarta elnät."

Så frågan är om Sverige kanske faktiskt är proaktivt förberedda för detta? "Avsiktlig elektromagnetisk störning" kan i princip enbart avse EMP-pulser från kärnvapen. Vi kanske rent av här har ett proaktivt arv från det gamla militariserade Sverige och kalla kriget, nämligen att vårt elnät skall klara av starka elektromagnetiska störningar. Vi får väl se. Samtidigt är inte Sverige en isolerad ö, utan är också beroende av hur omvärlden klarar sig.

Samtidigt har varenda elmätare numera elektronik i sig pga kraven på den meningslösa månadsmätningen, och frågan blir du om elnätet överlever men varenda elmätare slås ut och inga hushåll kommer få någon el ändå...

Norska Aftenposten har en svavelosande artikel i ämnet.

Citat:

"All infrastruktur som har med elektrisitet og elektronikk å gjøre bli fullstendig ødelagt. Alle satellittene rundt Jorden vil bli ødelagt. Vi vil verken ha lys, elektrisk varme eller kommunikasjon.
- Det vil ta flere måneder å få opp infrastrukturen igjen. Hvordan skal man i mellomtiden få tak i for eksempel mat – eller bensin? Stadig flere ting i samfunnet i dag er avhengig av elektrisitet, og en slik solstorm vil lamme samfunnet fullstendig, seir Røed Ødegaard."

2010-09-23 17:40

Pension som förmögenhet?

Angående dagens rubriker om att svenskarna skulle vara nominellt rikare än någonsin tidigare och förra inlägget. I dessa siffror ingår alltså pensionssparande, såväl kollektivt (offentligt) som privat.

Pensionerna är till för att ordna de dagliga levnadskostnaderna när man är pensionär. Att räkna dessa som en tillgång och förmögenhet är alltså samma sak som att räkna all din framtida utlovade lön som en förmögenhet. Du har trots allt ett avtal med din arbetsgivare om att h*n skall betala ut denna förmögenhet en gång i månaden tills vidare.

Exempel: Om du har 25 000 i nettolön, så får du alltså 300 000:- om året. Är du 35 år gammal och har en tillsvidareanställning, så har du enligt SEB:s och SCB:s sätt att räkna in dina pensionsavsättningar i din förmögenhet alltså 30*300 000 = 9 MSEK i förmögenhet.

Grattis. Du är mångmiljonär. Dollarmiljonär. Rent av nästan euromiljonär. Du har trots allt ett avtal om löneutbetalning varje månad. Dags att förmögenhetsbeskatta framtida löneutfästelser kanske?

Eller kanske borde pensionstillgångarna likt utlovad lön inte räknas som förmögenhet?

Vidare så kanske bostädernas värde idag balanserar skulderna. Men svenska folkets skuldsättning kan på inget sätt minskas av bostadens värde. Säljer man sin bostad måste någon annan köpa den. Antingen köps den kontant, och som jag visade i förra inlägget så uppgår svenska folkets kontanter till ca 40% av skuldernas storlek, och då minskar skulderna såväl som tillgångarna. Men köps bostaden av någon för lånade pengar så minskar inte svenska folkets skuldsättning. Och det är ganska få som kan köpa en bostad för flera miljoner kronor kontant, om de nu inte just sålt en annan obelånad bostad.

Det är alltså väldigt svårt för oss att minska skulderna. Vi kan även sälja aktier eller obligationer för att betala av skulderna, men detta är marknadsnoterade tillgångar. Försäljningar sätter press på marknaden, sänker värdena på tillgångarna, inklusive pensionstillgångarna ovan. Faller aktiemarknaden med 5% så faller även pensionstillgångarna med nästan lika mycket.

Bankerna som SEB må säga att de inte är ett dugg oroade, men det finns alltså ingen väg ut ur skuldsättningen. Annat än att vi slutar låna och börjar amortera. Men det är inte aktuellt. Skulderna har aldrig någonsin varit så här stora.

Varje svensk 865:- fattigare.

SEB definierar om vad förmögenhet är och påstår att det är nytt rekord för hushållens förmögenheter. I siffror. Nominellt på finspråk, inte realt som betyder köpkraft. Men det visar sig oavsett vara en lögn. För nettoförmögenheten har minskat med 81 miljarder, eller 865:- per svensk, 3460:- för en tvåbarnsfamilj. Trots stigande priser på den främsta tillgången, bostadens värde i bostadsbubblan.

Enligt SEB skall man inte titta på skulderna när man räknar ut någons förmögenhet. Bra att komma ihåg om ni vill söka lån hos SEB.

Vi har alltså blivit fattigare. Och tar man med inflationen så har vi blivit ännu fattigare.

Men de flesta fortsätter väl göra som SEB och fokuserar på plussidan och ignorerar skulderna.

Vänder man sig till SCB:s Sparbarometer så kan man titta på hur denna "förmögenhet" är placerad.

Här ser man att endast ca 1000 miljarder av tillgångarna är säkra likvida placeringar, dvs kontanter, bankkonton och riksgäldskonton. Resten är marknadsnoterade, som obligationer och räntefonder, aktier och aktiefonder eller låst i offentlig och privat pension. Eller ligger i bostaden. Svenskarnas teoretiska fordringar på försäkringsbolag räknas också till våra förmögenheter... (t ex de pengar som försäkringsbolagen har att betala ut ifall ditt hus brinner ner)

Kort sagt finns inte tillgångar som är likvida och garanterade motsvararande skulderna. För vill alla dumpa sina aktier för att lösa skulderna så krymper värdet rätt snabbt i resulterande börskrasch. Samma sak med obligationer. Pensionerna kommer man inte alls åt, och skall gå till levnadskostnader efter pension. Och bostäderna är belånade. Villor är tyvärr inte med ovan, då siffrorna i Sparbarometern baserar sig på finansiella tillgångar och villor anses till skillnad mot klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar inte vara finansiella tillgångar.

Och när bostadsbubblan brister så sker det antagligen samtidigt som fallande aktiemarknad och stigande räntor (dvs fallande värde på obligationerna). Nettot kan krympa snabbare än de flesta tror. Men så blir det också när man spekulerar med hävstång, dvs när man är belånad.

Svenska folket kan alltså inte lösa sina skulder om det inte finns någon som vill köpa tillgångarna.

Man bör direkt fråga sig varför SEB/TT ljuger och inte låtsas om de stigande skulderna och sätter skönmålande rubriker? Skulderna ökar snabbare än tillgångarna.

Bloggrannen MFC har också svårt att hålla sig för skratt åt rubriksättningen. Tyvärr tror dock de flesta på rubriken.

Bokmässan 2010

I sedvanlig ordning har jag nu varit på bokmässan i Göteborg så här på första dagen för "branschfolk" (vilket bara betyder att man får betala mer för entrén). För att smälta in och få rätt stämning hade jag förstås klätt mig i en svart polotröja.

Smått hysteriskt som vanligt. Hall A av A-E nedan.

Eftersom det är bokmässa så finns det förstås rödvin, så att branschbesökarna kan vara lagom salongsberusade i dagarna fyra.

Lagom suddig iPhonebild ovan, så jag behöver inte själv sudda ut ansikten på de som inte kunde hålla sig borta från vinet.

Dagens uppdrag var förstås att skaka tass med någon av de tre förläggare jag skickat in min bok till än så länge. Moderna förläggare som accepterar manus via e-post och inte kräver en papperslunta på 380 sidor, som de läser de tre första sidorna av och sedan förpassar i återvinningen.

Inte för att det över huvud taget förbättrar de redan dåliga oddsen för publikation, utan bara för att det kan vara roande att se e-postaddresser och telefonröster i verkligheten ibland. Speciellt som de alla huserar i Stockholm till vardags och jag "i Göteborg". Det gick väl sådär. Fick skaka tass med en, en annan hade inte anlänt än och den tredje ställde inte själv ut och var alltså svår att få tag på även om jag provade NOFF. Till slut fick jag åtminstone skaka tass med en av den förläggarens korrekturläsare och lektörer efter lite detektivarbete på Twitter.

Mer intressant var att jag bytte några ord med en medelålders herre som heter Peter Wolfhagen som huserade runt hörnet från NOFF och som sedan 2006 har försökt säga ungefär samma sak som jag säger här på bloggen. Nämligen att evig tillväxt inte är möjlig i en ändlig värld, och man kan inte lösa problem baserade på överkonsumtion och skuldsättning genom ännu mer skulder och ännu mer meningslös konsumtion.

Suddig iPhone-bild på Peter nedan.

Till skillnad mot de flesta som ser orimligheten i evig ekonomisk tillväxt och ständigt växande skulder och volymmässigt exploderande finansiella marknader, t ex Stellan Tengroth, så råkar Peter Wolfhagen vara ekonom. Visserligen baserad i Falkenberg, där han bland annat driver hotellet Falkberget, och därför på lagom avstånd till den politiskt korrekta linjen bland ekonomerna i Stockholm, dvs evig tillväxt för alltid, amen. Även ekonomer kan trots sin skolning komma till insikt.

Peter släppte sin lilla bok 2006, och den förutsåg i princip finanskrisen. Boken heter Sanningen, bara sanningen och inget annat än sanningen och finns delvis att ladda ner på hans hemsida. Peter har också en sporadisk blogg, som nu är med i min blogglista.

Boken, såväl som en monter på bokmässan, är förstås självfinansierat av Wolfhagen själv. Liksom Tengroths bok så är ingen intresserad av att föra fram de här åsikterna, men jag tror inte att det går någon ekonomisk nöd på Peter och att han antagligen har FY-money nog för att vara obekväm.

Vad som är extra intressant är att Wolfhagen nu också självfinansierar en film, baserat på sin bok och vad som sedan hänt iom finanskrisen. Regin hanteras av Annika Dopping och det förekommer intervjuer med en lång rad kända personer i filmen. Bland det lilla jag hann se av filmen som kördes i montern så fanns t ex den svenske inte helt okände EU-parlamentarikern Anders Wijkman (kd) med. Som alla vet är Wijkman bland annat vice ordförande i Romklubben, som redan på 1970-talet korrekt upplyste oss om tillväxtens gränser som fortfarande är korrekt trots 37 år på nacken.

Filmen börjar väl närma sig slutproduktion, så jag är ganska övertygad om att vi får se mer av detta. Om nu ingen vill sända eller visa filmen så landar den nog på Internet på Wolfhagens eget intitiativ.

Går ni till bokmässan, passa iaf på att titta förbi Peter Wolfhagens lilla bås. Monter C02:50. Kanske det mest intressanta på hela bokmässan, åtminstone om man delar uppfattningen om det orimliga i ett samhälle baserat på fantasin om evig tillväxt för evigt.