Cornucopia?

2010-06-30 21:24

Mexico havererar - failed state

En suverän stat utmärks bland annat av förmågan att hävda sina gränser och sin territoriella integritet, att upprätthålla samma lag och ordning inom sina gränser, att staten har våldsmonopol och att statskicket är intakt (t ex demokratiska ostörda val).

En havererad stat (eng failed state) har fallerat på flera av dessa punkter, eventuellt samtliga.

Somalia kan sägas vara ett exempel på en failed state, ett land som idag egentligen inte finns längre. Men det är inte bara i Afrika vi hittar failed states. Sovjetunionen var en sådan suverän stat som havererade, där lag och ordning bröt samman och där den territoriella integriteten föll ihop och statsskicket upplöstes. Idag har vi istället ett 10-tal nya länder där en gång ett av världens största imperier härskade i upp till 73 år. Afghanistan är ett annat exempel på en failed state, där dock viss ordning försöker återupprättas genom NATO:s försorg.

Inte ens Europa har i modern tid klarat sig utan failed states. Specifikt Jugoslavien, som bröt samman i kaos och idag istället består av länder som Slovenien, Kroatien, Serbien, Montenegro, Bosnien-Herzegovina, Makedonien och Kosova. Sammanbrottet var riktigt otrevligt och världen stod till en början med armarna i kors och tittade på.

Men inför våra ögon fortsätter nu haveriet av ännu ett land, och då talar jag inte om Sverige. Jag talar om ett land med över 110 miljoner invånare. Ett grannland till USA. Nämligen Mexico. Jag har skrivit om det förr och jag skriver om det nu igen.

Även om det de senaste veckorna varit viss mediarapportering i Sverige kring Mexicos sammanbrott så ger det inte ens i närheten av en rättvis bild av vad som pågår. För inte ens media i Mexico vågar längre tala om det. Det jag nu kommer skriva baserar sig mestadels på förstahandsuppgifter från en av mina läsare, som arbetar, bor och verkar i ett land som faller samman runt honom.

Kring Mexicos näst största stad Monterrey, var det fram till för några månader sedan vanligt att man åkte över till USA. Nu vågar man inte längre röra sig ute på landsvägarna, där ordningsmakten helt tappat kontrollen och våldsmonopolet. Bilar, speciellt större SUV:ar kapas rutinmässigt av knarkligorna och gerillorna och används i de dagliga striderna, strider som bara i undantagsfall ens når ut i mexikanska media eftersom media nu blivit för rädda för att våga rapportera om det, även om undanag finnes. Nedan en liten filmsnutt från staden Camargo, på gränsen mot USA. Sönderskjutna bilar överallt, börja räkna från de första sekunderna. Titeln är skottlossning i Camargo, för er som inte hänger med på spanska.

Detta är bilder från ett land i inbördeskrig, även om de kanske inte ter sig så dramatiska ovan.

Åtminstone fyra journalister har mördats i år, och media blir allt tystare i Mexico.

Det blir även folket. Utanför Mexico City, där tydligen regeringen och militären fortfarande har kontrollen, så talar man inte öppet om knarkligekriget eller inbördeskriget längre. Man vet aldrig vem som kan höra, och ingen vill bli nästa som hittas halshuggen.

Viss rapportering finns på Internet. Jag kommer nu länka till en blogg, som jag uttryckligen varnar er för att besöka. Helt allvarligt och utan ironi. Själv slaktar jag får och tar ut inälvor för hand och klarar av sådana här bilder, men på den blogg som länkas härnäst finns det närbilder på halshuggna människor, människor som fått sina hjärna utspridd i framsätet på en bil etc. Besök inte denna länk. Allvarligt alltså. Gör det inte.. Det här är inte Hollywood, det räcker att ni litar på att jag säger att det är illa och autentiskt. Tillägg: Väldigt många kan inte motstå och klickar på länken. Dåligt omdöme, ni var varnade.

I Mexico har nu inför valen åtminstone fem högt uppsatta politiker mördats. Vi pratar om guvernörskandidater och liknande, inte någon person i kommunfullmäktige. Sakta skjuter man bort de kandidater man inte vill ha valbara och skrämmer resten till lydnad. Staten Mexicos någorlunda demokratiska statsskick havererar och media tiger mestadels om det.

Länkreferenser till politikermord: LA Times, Vancouver Sun, Reuters, Threatswatch, Tuscon Citizen (varning för bilderna, inget skämt)

I åtminstone Monterrey, Mexicos näst största stad, så sätter knarkgerillan/terroristerna/ligan Zetas upp vägspärrar. Upp till 40 st samtidigt, och lamslår helt trafiken i staden. Källor: BBC, NPR.

Till sist, vilket kanske intresserar läsare av den här bloggen har knarkligorna börjat ta kontrollen över oljefälten. Åtminstone åtta stycken oljefält skall ha tagits över, och exempelvis dödades fem militärer när man försökte återta kontrollen över en oljekälla i Cuenza de Burgos. Det statliga oljemonopolet Pemex kan inte längre garantera säkerheten för sina anställda och bara de senaste två månaderna har ett tiotal oljearbetare mördats och många fler kidnappats eller försvunnit. Oljan står för en stor andel av landets exportintäkter och en väsentlig del av intäkterna till statskassan, även om Mexico har upplevt sin nationella peak oil och oljeproduktionen nu är i fritt fall. Men läget förbättras inte av att knarkligorna tar kontrollen över oljekällor.

Några referenser kring oljan. Watertown Daily Times, Wall Street Journal, Latin American Herald Tribune.

Slutligen kanske det kan vara lämpligt att länka till UD:s information om Mexico, som tonar ner läget något. Det är bara farligt om man är på fel plats, dvs utanför Mexico City om man skall tro min läsare.

Återstår nu att se hur USA kommer reagera, för de har ett eskalerande och mycket grymt inbördeskrig på sin tröskel, ett krig där man halshugger såväl motståndare som civila. Det här kommer få konsekvenser, för situationen håller på att urarta på riktigt.

Vill man ha några proportioner på det hela så handlar det om tiotals dödade om dagen på enskilda platser. Det rör sig om siffror i linje med inbördeskrigen i ex-Jugoslavien, även om Mexiko förstås har fler invånare än ex-Jugoslavien. Och fem (eller nitton) samtidigt dödade militärer ser man inte ens speciellt ofta i Afghanistan, även om det händer. Men nu är det alltså inte ett inbördeskrig på EU:s tröskel eller i Centralasien, utan en granne till USA.

Den som fortfarande tror att USA är i Afghanistan eller Irak pga oljan kan ju fundera över varför USA inte är i Mexico för att säkra oljefälten redan. Men det kanske kommer?

Teknisk analys: KENT

Kent har som de som fortfarande bryr sig efter senaste fiaskot Röd släppt en ny skiva, En plats i solen.

Jag har visserligen försonats med Röd och satte ihop en acceptabel EP med fyra låtar av den; Sjukhus (3/5), Svarta linjer (3/5), Ensamheten (5/5) och Det finns inga ord (3/5). Resten är bland det sämsta Kent någonsin presterat. Blitpop eller bajspop eller svag Depeche-imitation.

Men över till den nya skivan. Volatiliteten har minskat något och kursen öppnar på plus med Glasäpplen (4/5) och fortsätter stabilt, även om man tappar momentum under en välbehövlig rekyl och sedan toppar med Ensam lång väg hem (5/5), Team Building (5/5) och Gamla Ullevi (4/5). Mot slutet faller kursen dock snabbt och man slutar rent av på minus med Passagerare (2/5).

Som framgår så gav Kent en säljsignal efter LP:n Tillbaka till samtiden när WMA5 bryter ner genom WMA7. Även Parabolic SAR gav säljsignal med förra skivan. Tyvärr orkar inte den nya skivan En plats i solen bryta trenden. Kent toppade fortfarande med Du och jag döden, även om det känns som ledningen återigen är på rätt kurs.

Jag har här inte tagit hänsyn till efteranmäld handel eller OTC (over-the-counter), dvs singlar på B-sidor etc, men jag har sett EP:n The Hjärta & Smärta som en LP och inte OTC. Kanske lite synd, eftersom Kents bästa låt någonsin är Nihilisten, en B-sida.

Lite om metodiken: Betygsatt alla låtar på samtliga skivor. Öppningskurs är första låten, och 3 innebär oförändrat. Högsta och lägsta är självförklarande, och stängningskurs blir sista låten, dvs kursen stänger på oförändrat om sista låten är en trea, och slutar ner två punkter om sista låten är en etta, eller två punkter upp om sista låten är en femma. Skivor som slutar på plus två punkter blir alltså Isola (med 747 som avslutning), Hagnesta Hill (Visslaren) och Du och jag döden (Mannen i den vita hatten), men man har aldrig lyckats prestera en öppning på plus två punkter än. Däremot öppnade Röd på minus två. Volymen har jag satt till antal veckor på top 60-listan över försäljning.

Stycka Vattenfall och sälj Maud

På Dagens Industri står det att läsa att alliansregimen och hönan som är lös i sädestorken, Maud Olofsson (c), skall ge besked innan valet om hur det blir med en eventuell utförsäljning av Vattenfall.

Lysande. Här har Maud en möjlighet att alldeles på egen hand avgöra valet. Ger hon beskedet att Vattenfall som helhet skall säljas, så blir nästa svenska regim en salig röra från den röd-gröna axelmakten och centerpartiet åker ur riksdagen. Ger hon däremot det besked som varje svensk med minsta normalbegåvning vill höra, nämligen att Vattenfall inte skall säljas, åtminstone inte verksamheten på den skandinaviska halvön, så hänger valutgången lite osäkrare.

Jag har skrivit det förr, stycka Vattenfall, t ex i bolagen Kärnkraft, Vattenkraft, Fossilkraft, Alternativkraft, Elnät Skandinavien och Elnät Kontinenten och sälj av bolaget Fossilkraft samt Elnät Kontinenten. En annan styckningsvariant är Vattenfall Skandinavien och Vattenfall Kontinenten, där Vattenfall Kontinenten säljs eller om nu ingen är dum nog att vilja köpa Vattenfall Kontinenten så kan man dela ut den till svenska folket och ta 30% i skatt på utdelningen som extra skatt på svenska folket.

Det finns ingen integration mellan bolagen på kontinenten och i Skandinavien. Om det är svårt för Maud att förstå att det är fullt möjligt att stycka Vattenfall, så kan man ta och klippa av elkablarna till kontinenten så ser hon att det rör sig om separata delar. Kanske. Även en blind höna kan hitta några korn.

Nej, sälj Maud säger jag bara. (C)enternväljarna, undantaget den sk pseudoliberalt påtända Stockholmscentern som allt mer driver partiets politik, har bägge fötterna på jorden och lär nog svika Maudan om hon bestämmer sig för att sälja ut svensk jord i form av vattenkraftsanläggningar och tusentals mil av ledningar på servitut.

Med privatiseringen av Telia har vi sett hur det gått med samhällsansvaret. Bolaget klipper av och monterar ner befintliga kopparledningar på landsbygden, ibland med motiveringen sommarstuga (vilket kraftigt kapar värdet på sagda sommarstuga som framtida året runtbostad). Återstår bara att privata elbolag börjar klippa elkablarna också. På sommaren är det ju ändå varmt och ljust, så vem behöver el i sommarstugan?

Nu när vi går in i årtiondena efter peak oil så kommer vår infrastruktur för elförsörjning vara det enda vi har att hålla fast vid när möjligheten att importera olja och gas försvinner inom 20 år. Att då säga att elförsörjning inte är ett samhällsansvar är direkt skandallöst. Försäljningen av Birka Energi till Fortum kommer framstå som en god affär i jämförelse med att sälja ut den skandinaviska delen av Vattenfall.

Nej, sälj Maud och stycka Vattenfall. Säljs Vattenfall som helhet kanske det istället är läge att istället stycka centerpartiet i Stockholmspartiet och Hela Sverigepartiet? (här kunde man slagkraftigt skrivit stycka Maud, men det låter lite grovt och kan lätt missuppfattas)

Klubben för inbördes beundran

Den (m)oderate bloggaren Kent Persson brukar kasta ner handsken inför klubben för inbördes beundran, dvs bloggsfären, speciellt de partipolitiska bloggarna och köra veckans bloggdebatt. Denna veckan handlar det om att lista sina favoritbloggar.

Min bloggranne Flute ställer sig frågan om de partipolitiska bloggarna bara läser andra partipolitiska bloggar, för det är det enda de verkar rekommendera. Det politiska skrået sluter leden och ignorerar verklighetens folk, eller åtminstone verklighetens bloggare.

Men jag plockar förstås upp handsken ändå som partipolitiskt obunden. Generellt så finns min blogglista nere till höger, och det är de bloggarna jag dagligen läser och som har viss ämnesrelevans för det jag skriver om här. Till detta kommer en del mer privata bloggar som jag av och till tittar förbi.

Vad jag letar efter i en blogg är det man inte hittar i gammelmedia.

Det skall vara eget material, unikt och gärna först.

Det skall vara långt och välskrivet och med djup, i kontrast till gammelmedias ytligheter.

Helst skall det även vara snabbt och ofta, men tyvärr verkar kvalitet och volym oftast inte gå att kombinera ser det ut som. Här kommer iaf min top 10-lista. Tag det inte personligt om du inte är med, att inte stå med här är ingen förolämpning, men någonstans måste jag dra en gräns. Det var svårt nog så här.

10. Musik @ centrifugen. Ojämnt, och oftast bara korta repliker, men ibland bränner det till rejält. Snor ofta uppslag härifrån skall erkännas, en av många bloggare som är bättre på omvärldsbevakning än undertecknad.
9. Dackefejden. Håller inte alltid med, men mer politisk än så här går det väl knappt att bli och fortfarande vara opolitisk(?)?
8. Ylven. Inte med ute i listan till höger, utan är mer en privat blogg i upplägg, men som en aktiv miljöpartist bränner det till ibland kring bland annat peak oil.
7. Winning Trading. Suverän teknisk analys och marknadsöversikt, men tyvärr har det trappats ner lite de senaste månaderna till fördel för prenumerationsutskick.
6. Life of a Stockman. Sveriges antagligen bästa aktieblogg.
5. Wiseman's Wisdoms. Sveriges främsta försvarsbloggare, och inte så lite politisk, men alltid läsvärd och öppnar dörren till en värld okänd för de flesta svenskar. Sätter rent av apostrofen rätt i titeln. En som skriver med risk för sitt jobb får man förmoda, men åtminstone tillämpar lämplig säkerhet kring det.
4. Sloped Curve. Välskrivet, analytiskt och kompetent eget material inom makroekonomi. Ofta håller jag inte med, men det är obligatorisk läsning.
3. Flute tankar. Irriterande att titta sig själv i spegeln, även om Flute är lite mer eftertänksam och lite artigare. Nej, vi är inte samma person. Men eftersom det inte finns någon jag är så kritisk mot som mig själv (fast det märker ni inget av), så har jag nagelfarit Flute rätt ordentligt...
2. Livet efter oljan. Välskrivet, långt och eget material med djupa analyser relaterat till peak oil. Alldeles för sällan dock, men man tar vad man får.
1. Morgonsur. Välskrivet, långt, unikt och eget material om politik, rättsväsendet, polisen, försvaret, FN-insatser mm som antagligen inte hittar någon annanstans på Internet utom kanske bakom stängda dörrar. Men även här alldeles för sällan.

Nåja, bloggosfären utgör i mycket en klubb för inbördes beundran och vi tar antagligen oss själva på för stort allvar. Men då är det nog värre i de partipolitiska gräsrotsbloggarnas lilla skrå. I slutändan dansar de alla ändå efter partipiskan, så varför de alls bemödar sig att skriva kan man fundera på. Personkryss inför höstens val får man förmoda.

Varning för Nordnet

Den ene av Sveriges två stora Internetmäklare, Nordnet (OMX:NN B), meddelade idag att man köper Konsumentkredit, en sk blancoutlånare. Ett företag som lånar ut pengar utan säkerhet för att folk skall kunna konsumera för lånade pengar.

Är man kund hos Nordnet bör man ställa sig frågan om man tycker att den firma som har hand om din aktiedepå eller eventuellt din kapitalförsäkring skall ta onödiga risker genom att satsa 1.4 miljarder på att köpa Konsumentkredit och sedan börja låna ut pengar utan säkerhet. Internetmäklarna leker numera som bekant också bank, och vill leka med de stora grabbarna.

Nu kanske innehavet på din depå är skyddat vid konkurs för Nordnet, och din kapitalförsäkring skall också vara skyddad så länge bolaget inte bryter mot lagar och regler och t ex inför en konkurs börjar plundra försäkringstillgångarna. Men en konkurs pga floppad utlåning av konsumtionskrediter är förstås ett extremfall.

Mer realistiskt är att vi får se stigande räntor, och med det fallande lönsamhet för bolag som Konsumentkredit. Dessutom går vi mot en tid av mer eller mindre permanent recession, och frågan är då hur bra det är att satsa på konsumtionskrediter. Slår satsningen fel så blir det du som mäklarkund som får betala på ett eller annat sätt, t ex genom försämrad service eller höjda avgifter.

Min personliga åsikt är att jag helst väljer en mäklare som har så låg risk som möjligt, som inte sysslar med utlåning utan säkerheter och som inte handlar i egen bok. Finanskrisen bör ha lärt oss att man bör titta på bolaget man sätter pengarna hos. Carnegie, Kaupthing, E*Trade och senast HQ är bara tre exempel de senaste åren. Undantaget E*Trade (som var amerikanskt) så har åtminstone de stora svenska Internetmäklarnas verksamhet känts någorlunda trygg och stabil, men frågan är om det inte är dags att stryka Nordnet från trygga listan?

Än så länge är det förstås ingen akut fara. Nordnet har samma problem som Avanza, nämligen för stor inlåning, dvs kunderna har mer pengar på kontona än vad bankerna lånar ut. Avanza försökte sig på att locka befintliga kunder med låga räntor om de ville låna för externt bruk med aktier som säkerhet, men Nordnet försöker nu hitta externa kunder att låna ut pengar till. Det kan vara ett farligt sluttande plan man gett sig in på.

Det kunde varit värre. Nordnet kunde lånat pengarna själva och börjat handla i egen bok...

Teknisk analys TeliaSonera

När jag ändå hackade på Telia igår, så kan det vara på sin plats med lite teknisk analys av aktien.

Liksom Stockholmsbörsen utlöste TeliaSonera (OMX:TLSN,HEX:TLSN) en säljsignal igår.

Den långsiktiga trenden har också brutit ner för några dagar sedan, med MA50 under MA200. Dock ligger MA100 kvar över MA200 så det långsiktiga läget är inte helt klockrent än.

Men med Stockholmsbörsen i sälj finns det inget att diskutera och man bör sälja TeliaSonera kortsiktigt. Fundamenta ser dock bra ut med stigande vinster för t ex mobiltelefonin. Men man skall speciellt inte gå emot börstrenden.

På tal om Telias Karin Nordlanders påstående att man bara klipper kopparkabeln om det finns mobiltäckning, se nedan.

Läs i Dalarnas Tidningar om 85-årige Lennart Karlsson som fick sin koppartråd klippt av Telia utan att ha någon mobiltäckning och alltså inte fick någon "fast mobiltelefoni" som alternativ och nu inte ens kan kontakta 112. Jämför detta med desinformationen från Telia, citat "Vidare kontrollerar vi alltid att det finns tillräckligt bra täckning för att kunna erbjuda en mobil lösning för dessa kunder. Om det inte finns det tar vi heller inte ner ledningen." Läs även om kunder som blivit av med sin fasta telefoni helt utan alternativ i Norrbotten, rör sig om 18 hushåll som nu står hel utan möjlighet till att ens larma 112. Dessa tips kommer via bloggaren Viktualiebrodern som kommenterat tidigare inlägg.

Angående vad Telias begränsning av datatrafiken för de som tvingas till mobila lösningar när kabeln klipps, så skrev min käre läsare med signautren Luren följande (gränsen på 0.5 Gb gällde inte Telia, som sätter gränsen vid 10 eller 20 Gb):

"Jag gjorde som jag brukade, startade dagen vid ca 08.30. Kollade mailen, tittade igenom svenska morgontidingar, kollade upp några TA-sidor, läste några bloggar och tittade på 2-3 TV-nyhetsinslag hos DI och Ab. Jobbade, skickade och tog emot email.

Ca 14.30 var mina 0.5 GB slut och överföringen slutade alltså att fungera.

0.5 GB per arbetsdag, 5 dagar i veckan och 4 veckor i månaden ger 10 GB. Det är långt ifrån tillräckligt. 20 GB kommer inte att räcka långt det heller. "


Vill man jobba på distans som boende på landet får man alltså se till att på sin höjd jobba halvtid om man är kund hos Telia.

TA: Ner, ner, ner, ner för backen ner

Med gårdagens handel och börsras utlöstes som väntat säljsignaler även i OMXS30 och tyska DAX.

Återstår nu att se hur lågt vi går innan vi åker på något stöd. Kanske runt MA200 vid 975?

DAX nedan.

Amerikanska S&P-500 föll förstås mycket brutalt, och bröt stödet på 1050.

Det blev den lägsta stängningen för S&P-500 sedan i november med gårdagens ras. S&P-terminen pekar för tillfället på fortsatt nedgång.

Jag blev nu väldigt negativ till S&P-500, nästa större stöd hittar man i området 940-950, 10% ner. Det kan förstås ta ett tag att nå dit, och även vända vid svagare stöd innan dess. Men det ser inte muntert ut. Den långa upptrenden ser också ut att inverteras för S&P-500.

I Asien fortsätter börserna ner. Australien och All Ordinaries nedan.

Blir ingen munter dag, återstår att se vad som händer med Riksbanken och räntan. Möte hålls klockan 0900. Även Polen kommer med räntebesked noterar intresseklubben. Ett svenskt besked kan göra att Stockholmsbörsen avviker tillfälligt från övriga börser, men om det är bibehållen krisränta, eller en räntehöjning som är vad som krävs för detta kan man bara gissa.

2010-06-29 17:19

Risk för konkurs för Telias mobiltelefoni!

Tar man en liten titt på stackars TeliaSonera (OMX:TLSN,HEX:TLSN) som går så dåligt att de måste sätta ett tak på trådlöst bredband och trådlösa datatjänster, så steg bolagets omsättning (intäkter) för mobilitetstjänster i Sverige med 9% januari till mars 2010 jämfört med januari - mars 2009. Vinstmarginalen på de svenska mobila kunderna steg från 37.5% till 40.4% och EBITDA ökade med 18%.

Stackars Telia, man förstår att de måste sätta en gräns på 20 Gb per månad för de "ytterst få kunder som kommer upp i dessa mängder" (citat Telias Karin Nordlund).

Annars ser ju vem som helst att bolagets hela mobilverksamhet hade gått i konkurs omgående om ytterst få kunder hade fått ladda ner mer än 20 Gb per månad. Speciellt de kunder som Telia nu kopplar bort från kopparnätet, och därmed inte ens kommer kunna använda ett vanligt gammalt modem när de slagit i Telias mobila tak.

Jag är född på 1970-talet, så det finns ett visst inslag av ironi ovan. Säkrast att påtala detta.

Replik från Telia

Publiken säger hej och Telias Karin Nordlund bemöter mitt tidigare inlägg i en kommentar som jag återger nedan:

"Hej!
I mitten av 2010 startar arbetet som innebär att vissa delar av det fasta telenätet plockas ned. Det gäller framförallt de delar av nätet som består av långa och gamla stolplinjer och små telestationer med få kunder. Anledningen varför vi väljer att lägga ned dem snarare än rusta upp dem är för att de bygger på en teknik som är så gammal att det inte är tekniskt eller ekonomiskt möjligt att underhålla eller bygga ut för bredband.
Istället för att låta telenätet förfalla väljer vi därför att ersätta den med ny mobil teknik som bland annat erbjuder en bättre internetuppkoppling än vad dessa kunder har idag. Inga kunder som idag har bredband kommer att beröras av detta, utan det är bara kunder som aldrig haft och aldrig kommer att få fast bredband.
Jag ser att det råder lite missuppfattningar om hur mycket man kan surfa med sitt mobila bredband och sin mobiltelefon. Det finns olika abonnemangsformer som tillåter olika datamängder, där det abonnemang som erbjuder mest datamängd för mobilt surf är 10 GB och för mobilt bredband 20 GB per månad. Det är ytterst få kunder som kommer upp i dessa mängder, och man kan definitivt göra mer än att bara läsa mail och logga in på sin internetbank några gånger per månad.
Vidare kontrollerar vi alltid att det finns tillräckligt bra täckning för att kunna erbjuda en mobil lösning för dessa kunder. Om det inte finns det tar vi heller inte ner ledningen. Det går inte att jämföra den täckning man får med vanligt mobilt bredband i och med att vi även erbjuder de kunder som behöver det en extra antenn för extra bra signalstyrka.
Till sist vill jag ta död på myten att telenätet är uppbyggt med skattepengar. Samtliga investeringar som gjorts i telenätet över tid har gjorts med egna intäkter, och allt överskott gick under Televerkets tid direkt tillbaka till statskassan för att investeras på andra områden. Det är möjligt att skattepengar användes när det Kungliga Telegrafverket (som det hette då) startades, men det borde vara preskriberat vid det här laget.
Jag ber om ursäkt att det blev ett långt inlägg men hoppas att jag med mitt inlägg lyckats klargöra lite fakta kring det teknikskifte vi inlett.

Med vänlig hälsning
Karin Nordlund, informationsansvarig Telia Kundrelationer"


Om det bara är få kunder som tvingas använda mobilt bredband som enda möjlighet till Internetanslutning är det förstås inte så underligt om det bara är få kunder som når 20 GB per månad. Likväl stämmer det alltså att Telia aktivt begränsar mängden Internetanvändande för de som inte har möjlighet till fast bredbandsanslutning, även om man kan göra mer än vad jag raljerade över.

Bredbandsstyrelsen på Telia rekommenderar 0-20GB per månad om man inte är cool och bor där man kan få fast bredband.

Om det är så få kunder som slår i Telias tak för hur mycket Internet man får nyttja per månad, varför finns gränsen alls?

Ej heller kommer man runt att mobiltelefoni och mobilt bredband bland annat påverkas av väderlek, luftfuktighet etc och att den sk "fasta telefonin" inte längre fungerar om strömmen går, medan man med kopparnätet hade fungerande telefoni så länge batteribanken på telestationen orkade. I högsta grad samhällsfarligt att döda landsbygdsbefolkningens möjlighet till nödsamtal vid t ex oväder.

Faktum kvarstår alltså att vissa svenskar får sin möjlighet till att utnyttja Internet begränsad av Telia. Specifikt svenskar i obygden i bland annat Flen, några mil från Stockholm.

Tillägg: Skillnaden mellan att vara skattefinansierad, eller finansierad genom ett statligt monopolverk i nästan 100 år, och genom monopolavgifter utbyggt är bara ordet "skatt" eller "monopolavgift", förlåt "teleabbonemangsavgift hos Televerket".

Tillägg 2: Läs en senare bloggpost om Telias katastrofala ekonomi inom trådlösa tjänster, som tvingar bolaget att begränsa det sk "mobilsurfet".

Tillägg 3: Läs i Dalarnas Tidnignar om 85-årige Lennart Karlsson som fick sin koppartråd klippt av Telia utan att ha någon mobiltäckning och alltså inte fick någon "fast mobiltelefoni" som alternativ och nu inte ens kan kontakta 112. Jämför detta med desinformationen från Telia ovan, citat "Vidare kontrollerar vi alltid att det finns tillräckligt bra täckning för att kunna erbjuda en mobil lösning för dessa kunder. Om det inte finns det tar vi heller inte ner ledningen." Läs även om kunder som blivit av med sin fasta telefoni helt utan alternativ i Norrbotten, rör sig om 18 hushåll som nu står hel utan möjlighet till att ens larma 112. Dessa tips kommer via bloggaren Viktualiebrodern som kommenterat tidigare inlägg.

Feta statsråd sätter lönenivån +3.7%

Statsminister Fredrik Reinfeldt får en löneförhöjning på ca 3.7% och och det får även övriga statsråd. Och nej, man skall inte få stora löneökningar för att göra sitt jobb. Gör man sitt jobb räcker det med inflationen, dvs ca 1.2%.

Nu vet ni vilken lägstanivå som gäller och som "är bra för Sverige". Har ni fått lägre så skrattar våra politiker bara er i ansiktet, för av era lägre lönelyft så betalar en del just statsrådens höjda löner.

Alla ni som sliter och jobbar så ni kan betala skatt förtjänar betydligt större löneökningar än den kostnad som våra ministrar bara utgör, en minuspost för samhället. Glöm bort allt snack om att hålla igen lönerna för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Reinfeldt med bihang har satt ribban. Rätt av statsråden hade varit att ta sänkta löner för att leda och vara föregångspersoner.

Får tyvärr inte fram uppgifter om vilka tre personer som sitter i statsrådsarvodesnämnden, annat än att ordföranden heter Ove Nilsson och att dessa utses av riksdagen. Statsråd skall också få en garanterad inkomst efter de slutat sitt uppdrag.

Anser för övrigt att såväl statsråd som riksdagsmän- och kvinnor endast skall få en svensk medellön. Att ta uppdraget att styra landet skall vara ett kall, inte ett sätt att bli rik, och med en svensk medellön så får de också känna av hur undersåtarna har det. Riksdagsmän behöver inte ens vara närvarande i riksdagen vid voteringar, uppenbarligen. Men snabbaste sättet att spara in pengar på riksdagen vore att reducera den till 23 personer, fler behövs inte.

Feta katter...

Deflation gynnar ungdomar

Deflation utmålas som något negativt, men man skall förstås fråga sig för vem. Fallande priser är i sig inget problem, om bara lönerna faller i samma takt.

Nej, de som förlorar på deflation är framför allt politikerna, bankerna och alla de som dragit på sig skulder.

Politikerna förlorar eftersom de inte längre kan köpa sig fortsatt makt genom att lånefinansiera dagens monumentbygganden, t ex Förbifart Stockholm, och lova att kommande yngre generationer skall betala för monumenten. Även sk finansierade monument behöver lån för att finansieras, men bokförs över tiden.

Banker förlorar eftersom utlåningen och med det bankernas vinster och de anställdas bonusar skulle frysa ihop vid långvarig deflation. Risken för konkurser hos banker blir överhängande.

Och alla de företag och privatpersoner som sitter med feta skulder och drömmer om att inflationen skall betala av dem blir förstås riktigt stora förlorare. Värst blir det förstås för de som belånat sig upp över öronen i bostadsbubblor eller andra tillgångsbubblor. Hit räknas ju också i princip alla stater, eftersom de flesta har statsskulder.

Men det finns en grupp som endast skulle tjäna på deflation.

Ungdomar.

Vi har redan konstaterat att politikerna inte längre kan lova bort dagens ungdomars framtida inkomster för att betala dagens vuxnas krav på valfläsk om vi upplever deflation.

Med deflation blir också lönesänkningar nödvändiga. Äldre är generellt med i bromsklossen facket och sitter dessutom fast i utgifter och skulder för villa, Volvo, vovve, medan yngre inte har denna börda. Yngre kan därmed prisa sig in på arbetsmarknaden och knö bort köttbergen ovanför, som inte har råd med lönesänkningar. Man kan tänka sig att även om en längre deflation leder till högre arbetslöshet, så kan den i själva verket minska ungdomsarbetslösheten.

Ungdomar har generellt sett inga skulder, även om SMS-låneföretag etc gör sitt bästa för att se till att dagens ungdomar börjar sitt vuxna liv med både skulder, betalningsanmärkningar och krav från kronofogden.

Istället har många unga en liten slant pengar som deras föräldrar sparat ihop åt dem. Dessa blir successivt mer och mer värda vid deflation, istället för mindre och mindre vid inflation. Visserligen får föräldrarna hela tiden minska månadssparandet i takt med att föräldarnas löner sänks, men befintligt sparande ökar i köpkraft.

Till detta skulle priserna på bostäder ständigt falla (som sig bör pga slitage och uppbyggt underhållsbehov) istället för att öka, och det skulle alltså bli billigare och enklare för ungdomarna att komma in på bostadsmarknaden, istället för svårare och svårare.

En annan grupp som skulle gynnas är de pensionärer som varit strävsamma och betalat av sina skulder under sitt liv. Deras pensioner skulle rent av öka i värde om de ser till att ha dem i statspapper. Floskler som att aktier alltid var lönsammast 1980-2000 skulle dock synas rejält i sömmarna.

Nedsidan för ungdomarna blir dock att det blir svårare att betala av tidigare generationers slöseri och statsskulder. Men ingen har frågat dagens ungdom om de alls är intresserade av att betala för Öresundsbron, motorvägar och 70- och 80-talets lånefinansierade välfärdsöverdåd. Vem vet, när de väl tar över kanske de bara prompt ställer in betalningarna på statsskulden med argumentet att de aldrig blivit tillfrågade om de ville betala för ett nytt monument över någon fet gammal politiker.

Men makten, bankerna och överbelånade medelålders missgynnas av deflation och skriker förstås i högan sky över deflationshotet. Antagligen går ungdomarna också på det. Skriker man om något tillräckligt mycket så tas det som en sanning.

Ovanstående är förstås hypotetiskt, makthavarna kommer alltid se till att undvika långvarig deflation, om inte annat genom att trycka mer och mer nya digitala pengar. Även om det inte alltid fungerar.

Tillägg: Det är kanske kontraintuitivt, men inflation är stöld från de som inget har, eftersom vi som har mycket enkelt kan kompensera oss för inflationen genom olika sätt att investera. Deflation blir istället att ge till de som inget har, och ta från de som har, eftersom det är betydligt svårare att investera för deflation. De som endast har en lön och lever hand till mun kan tvärt om vid deflation bygga upp kapital, allt som krävs är att de sparar lite pengar från senaste lönen, och dessa pengar blir successivt allt mer värda.

Telia begränsar landsbygdsbornas Internetanvändande

Som alla känner till har statskontrollerade Telia/Skanova börjat satsa hundratals miljoner kronor på att förstöra infrastruktur som kostat 100-tals miljarder att bygga upp, nämligen telekopparnätet på landsbygden. Istället skall kunderna tvingas använda mobiltelefoni, inklusive sk "fast mobiltelefoni" så faster Agda kan koppla in sin gamla vanliga telefon och köra över mobilnätet. Fast bara när hon har ström ute i stugan i skogen förstås.

Detta innebär att de drabbade landsbygdsborna, bland annat i obygden i Flen några mil från Stockholm även tvingas använda mobilt bredband för Internetkopplingar.

Och Telia vill inte längre ha fastpris på mobilt bredband, utan tänker sätta ett trafiktak, ett tak på hur mycket landsbygdsborna skall få använda Internet efter att Telia bokstavligen klippt alla deras chanser till riktigt bredband via kabel. Istället skall Telia alltså få betalt per megabyte om landsbygdsborna passerar lämplig gräns för sin Internettrafik. Telia rekommenderar: endast Internetbanken 3-4 gånger i månaden, plus läsa e-post 2-3 gånger om dagen.

Samtidigt kan dessa fåtal procent av användarna avfärdas just med att de är så få. Att de saknar alternativ kan man ju med fördel tala tyst om.

Tack för det, Telia!

Under tiden lever PTS kvar på 90-talet och att kunna koppla upp sig mot Internet med en högre hastighet än ett 33.6 kbit/s-modem finns det inga krav på att erbjuda svenskar på landsbygden.

Återigen ett bra exempel på varför Piratpartiet är ett dött parti som inte kommer in i riksdagen. Deras fokus på sina kärnfrågor gör att de tappar bort möjligheter till att expandera sin politik inom andra områden. Rätt till riktigt bredband för alla i hela Sverige kunde varit en partifråga, men istället vill man att endast bortskämda snorvalpar till stadsbor skall få piratkopiera, förlåt, fildela, fritt medan folk på landet skall betala för sig.

Cynikern påtalar förstås att sk mobilt "bredband" är så långsamt att om man inte sitter som enda uppkopplad mot en basstation med bästa täckning så är det inte möjligt att nå Telias trafikgräns på en månad hur mycket man än försöker.

EU:s räddning av Grekland har misslyckats

Den grekiska statsräntekurvan (eng yield curve) håller återigen på att inverteras. Räntan skall vara stigande på långsiktiga obligationer jämfört med de som ligger närmare i tiden. När EU:s räddningspaket klubbades och ECB började trycka pengar för att köpa grekiska statspapper av konkursmässiga franska banker, så rätades räntekurvan ut och såg återigen ut som den skulle.

Men det är slut på det nu.

Kurvan håller på att vändas, och de högsta räntorna ser man inte längre på de längsta obligationerna.

Trots alla nytryckta pengar och löften om 100-tals miljarder euro i räddningsåtgärder för de överskuldsatta euroländerna så klarar man alltså inte av att trycka ner räntorna längre. Marknadens misstro mot Greklands finanser är alltså större än euroländernas förmåga att låna ut pengar till landet, och större än ECB:s förmåga eller vilja att trycka nya pengar för att hålla räntorna nere.

Det finns många tolkningar man kan göra här. Räddningspaketet innebar att euroländerna skulle låna ut pengar till ca 5% ränta till Grekland, men 2-åringen som var akut i maj ligger nu på det dubbla, 10.11%. Antingen har inte euroländerna lånat ut pengar, utan det handlar bara om retorik, eller så har andrahandsmarknaden för obligationerna rasat och euroländerna ligger nu back på sin "investering" i den grekiska statens ekonomi. Hade de köpt över marknaden hade de fått dubbla räntan på obligationerna mot vad man betalade den 17:e maj.

I Grekland går folket ut på gatorna i protester och generalstrejk idag. Grekiska folkets ovilja att acceptera absolut nödvändiga besparingar gör knappast att marknadens förtroende för landets ekonomi ökar.

Läs även bloggrannen Flute om Grekland.

TA: Endast Sverige och Tyskland utan säljsignaler. Än.

De flesta av de börsindex börsindex jag följer som inte redan hade gett säljsignal jag säljsignal med gårdagens handel. Undantagen är bara Stockholms OMXS30 och Tysklands DAX.


Som man dock ser är säljsignalerna inte långt borta för både Sverige och Tyskland, och den tidiga indikatorn PSAR har redan sagt sälj även här. Vänta er säljsignaler med dagens handel. Har man inte redan stoppat ur sig och tagit vinsterna från uppgången så är det hög tid att gå ur.

En titt på några andra index.

Frankrike och CAC-40 ovan.

S&P:s Torontoindex ovan. Råvarubolagstunga Torontobörsen hänger på den nedgång i råvaror jag skrivit om tidigare.

London och FTSE-100 ovan.

Mest väsentligt är förstås hur det ser ut i USA, specifikt S&P-500. Här fick vi också en säljsignal med gårdagens handel.

Här är 1050 avgörande som stöd på nedsidan, faller det lär vi få se nya bottnar för index.

Vänner av ordning påtalar att tidigare återhämtningssignaler var falska, och gav inga bra affärer, om man nu inte körde med en väldigt tight uppflyttad stoploss. Så varför skulle dessa rätt sena säljsignaler vara ett dugg bättre? Visst är det så, och signaler skall tas för vad de är. Mestadels rör sig ovanstående om sälj/neutral, och täta signaler åt motsatta håll betyder framför allt osäkerhet.

When in doubt, stay out.

Bankkonto och hängmattan känns nog helrätt just nu. Marknaden är inte lugn, och dagens generalstrejk i Grekland visar att det inte är så enkelt att genomföra nödvändiga åtgärder för att motarbeta skuldkrisen.

2010-06-28 17:05

Största oljefyndet i Nordsjön på 10 år - räcker i en dag

Nu har man hittat olja i Nordsjön igen, närmare bestämt det brittiska bolaget EnCore Oil plc (LSE:EO). Genast dyker det upp kommentarer som att peak oil är struntprat, åtminstone hos Ny Teknik.

Det talas om att 300 miljoner fat råolja, sk oil-in-place. OIP avser inte utvinningsbar olja, utan hur mycket olja det finns där nere. Utvinningsgraden kanske är 30-40% med den modernaste tekniken. Då landar vi på 90-120 miljoner fat utvinningsbar olja. OIP är också en bedömning från bolaget, och inte några siffror som tredje part har verifierat.

Det räcker till lite drygt en dags global förbrukning som ligger runt 85 miljoner fat per dag. Och detta fyndet var det största Nordsjön presterat på 10 år...

Nordsjöns oljeproduktion kommer fortsätta falla och har passerat peak oil för 10 år sedan nu.

Alltså återigen en missvisande artikel som TT kablar ut och som media okritiskt trycker fram.

Investera för deflation?

Bloggrannen Diversifierad ställer sig frågan vad man skall investera i om man tror på en depression, likt vad vinnaren av Riksbankens pris särskilda pris i ekonomiska fantasier till Alfreds Nobels stora förskräckelse Paul Krugman tror att vi går mot.

Svaret är kanske inte helt självklart, men det är viktigt att notera att en depression, dvs en över tiden långvarig nedgång i ekonomin, inte nödvändigtvis innebär deflation. Får vi fortsatt inflation under en depression, en depressiv stagflation, så gäller förstås det vanliga, dvs råvaror, guld och realkapital samt som alltid avbelåning, speciellt om man är beroende av kassaflöde för att betala sina räntor.

Kort sagt, har man stora (bostads)lån och använder lönen för att betala räntorna, så skall man minska ner sina skulder eftersom det sannolikaste personliga utfallet av en depression är att du blir av med jobbet. Oavsett om det är inflation eller deflation.

Men hur investerar man för deflation, dvs fallande penningmängd som innebär fallande priser på tillgångar, varor och tjänster?

I första hand måste man förstås illa kvickt betala av sina skulder, eftersom man antingen personligen får se lönesänkningar eller arbetslöshet och därmed inte kan betala sina räntor.

Men om man nu är skuldfri vad gör man då?

För det första så utmålas deflation som något negativt, men egentligen skulle alla som behåller jobbet älska en deflation. Ingen gnäller när priset på platt-TV, mobiltelefoner, datorer etc faller i pris. Tänk nu att det samma gäller alla varor. Fantastiskt, eller hur? Bara att spara lite pengar och till slut möter dina sparade pengar priset på ditt behov, vad det nu är. Alla vet att priserna på mobiltelefoner och datorer kommer fortsätta falla, men ändå köper de. Argumentet att man inte köper något vid deflation är felaktigt, man köper bara inte saker man inte behöver. De får vänta. Konsumtionen blir istället driven av faktiska behov.

De som är speciellt rädda för deflation är de vars existens bygger på skulder, dvs banker och politiker som inte längre kan låna pengar till sina vallöften. Banker och politiker driver tillsammans den ekonomiska agendan att man måste ha inflation, men det är bara för att upprätthålla sitt eget system. För övriga kvittar det, undantaget alla överskuldsatta storstadsbor förstås.

Konsumtion av nödvändiga varor kommer alltså fortgå, och priset kommer falla. Samtidigt är de flesta företag skuldsatta och kommer alltså få svårare och svårare att klara ekonomin när priserna faller.

Och här ligger svaret på vad man skall satsa på. Vid en depression skall man starta skuldfria företag. Priserna på ditt företags inköp av insatsråvaror, tjänster eller förädlade produkter kommer hela tiden falla. Det kommer alltså hela tiden finnas möjligheter för företaget att spara pengar. Så länge man kan sänka sina anställdas löner i samma takt och man inte har några skulder så kommer ditt skuldfria företag som säljer nödvändiga produkter, t ex matvaror, att ta marknadsandelar.

I Sverige bör man alltså se upp med LAS och facket här. LAS går dock att avtala bort. Facket, som hellre ser sina medlemmar arbetslösa än att de får sänkta löner (och därmed betalar mindre till fackpamparnas smörjande av sina feta krås), är dock ett problem. Ett alternativ är då att inte ha några anställda, utan enbart ta in personal som är enskilda företagare på timbasis. Den som är sin egen och är beredd att sänka sin lön kommer alltså behålla möjligheten till jobb vid en depression, medan fackligt anslutna oflexibla individer blir arbetslösa.

Good times.

Går det att hitta skuldfria aktiebolag i nödvändiga branscher kanske man kan investera i aktier, men annars är det verkligt företagande som gäller. Annars kan mångmiljonärer med fördel slå sig samman och starta nya skuldfria konkurrenter till skuldsatta ICA-handlare eller skuldtyngda grossister.

När väl inflationen återvänder så har man förhoppningsvis tagit nog med marknadsandelar för att kanske paradoxalt ha en bas att aggressivt och via skuldsättning expandera kraftigt från.

En sak är iaf säker, att Paul Krugman tror att man kan bota en finanskris och skuldkris orsakad av slösaktig lånebaserad konsumtion genom ännu mer slösaktig lånebaserad konsumtion är en anledning till att Alfred Nobels spöke är rosenrasande över att hans namn svärtas ner av Riksbankens pris för ekonomiska fantasier.

Eftersom vårt banksystem bygger på ständigt stigande belåning, så kommer förstås deflation innebära bankkriser, och som sådant så är det alltså inte bankkontot som gäller oavsett. Guld kanske kommer förlora i värde vid deflation, men kan också stärkas pga den ekonomiska oron som många förväntar sig vid deflation. T ex har vi haft deflation periodvis under 2008-2009, men samtidigt har guldet mer än dubblat i pris sedan den akuta finanskrisen startade...

Tillägg: Var inte tydlig i mina slutsatser ser jag baserat på kommentarer.

Mina slutsaster:

- Betala av dina skulder
- Investera inte i något som är beroende av det finansiella systemet som bygger på evigt ökande skulder (dvs inte heller i kontanter, eftersom risken för statsbankrutt ökar rejält vid deflation)
- Kavla upp ärmarna och jobba istället för att pilla dig i naveln och investera i papper. Starta eget skuldfritt företag och ta marknadsandelar.

Ssch, prata inte om det

I den sedvanliga högen av PR-byråspam man drabbas av som någorlunda högt rankad bloggare så fick jag idag ett mail från Energibranschföreningarna som bjöd in mig till Energispektrum under Almedalsveckan. Det var ju snällt. Jag kunde fått grillbuffé och mingel. Tyvärr ingick vare sig resa eller boende, så jag får nog stå över. Skall nog inte ens länka till deras sajt tror jag. Putt, putt. Dessutom hade jag ju behövt ta upp grillbuffén som inkomst i företaget enligt de kända bloggbeskattningsreglerna.

Svensk Energi har iaf kommit fram till att det glesbefolkade Sverige, med stora naturtillgångar av skog, vattenkraft och för den delen uran till kärnkraft kan vara sk "klimatneutralt" till år 2050, dvs inte tillföra något netto av fossila CO2-utsläpp. Vän av ordning funderar då på hur det ser ut för betydligt mindre och mer tätbefolkade länder...

Detta innebär förstås att man även räknar med Sveriges stora areal och skogarnas förmåga att absorbera CO2, så inte ens 2050 tror man att Sverige skall vara utan fossil energi. Det måste vara stenkol de pratar om, för det lär vare sig finnas någon möjlighet för Sverige att importera olja efter år 2030, och produktionen av fossilgas från Nordsjön är i fritt fall. Norska oljedirektoratet har erkännt att den norska gasproduktionen kommer falla efter år 2020, och inte ens idag kan Norge och Ryssland försörja Europa med tillräckligt med gas, än mindre efter 2030.

Så skall Sverige släppa ut fossil CO2 år 2050, så måste vi bygga ut kolkraften. Om det nu finns kol att importera då, när alla andra eldar kol istället för fossilgas när bristen på gas blivit akut. Fast peak coal ser ut att inträffa runt 2025.

Nej, Svensk Energi är sk cornucopianer, de tror på eviga tillgångar av ändliga energikällor och antagligen också evig tillväxt i en ändlig värld. Precis som miljöministerns oändliga värld.

I Ny Teknik så tjafsar den svenska fossilgaslobbyn om att fossilgas skulle bereda vägen för biogas, trots att vem som helst kan räkna ut att volymerna av fossilgas aldrig kan ersättas av biogas. Men lobbyn vill att Sverige skall bygga in sig i denna ändliga resurs, och sedan få slåss prismässigt med övriga Europa när priset exploderar de kommande decennierna. Helst vill lobbyn att vi både skall ansluta oss till Norges och Rysslands fossilgasnät.

Mot lobbyn står bl a vice ordförande i Romklubben och Tällberg Foundation , den svensk EU-parlamentarikern Anders Wijkman (kd) och nätverket förnybart.nu (som jag länkar till alldeles gratis, det ni Energispektrum), som sågar Energimarknadsinspektionens uttalande om att det vore bra för Sverige att ansluta sig till den snart sinande norska gasen.

Biogas kan istället byggas ut lokalt, och därmed ge nytta lokalt. Volymerna blir ändå aldrig större än att den lokala marknaden för t ex biogasfordon räcker mer än väl, t ex vid biogasproduktion från ett kommunalt reningsverk.

Förnybart.nu finns i Almedalen, och har inte spammat mig med PR-byråmail, så här är en länk till deras program. Antagligen betydligt mer intressant än floskler ifrån Svensk Energi.

Samtidigt vågar inte Förnybart.nu tala om de fossila bränslenas ändlighet, utan nämner på sin höjd något om klimatförändringar. Vissa budskap tonar man nog helst ner, för annars slutar folk helt att lyssna. Lite synd, för som vice ordförande i Romklubben känner Wijkman mycket väl till tillväxtens gränser.någ

Nej, vår livsstil är inte hållbar. Acceptera och gå vidare. Det finns åtminstone cykel.

Att likt fossil-Göteborg bygga in oss i ett beroende av ändlig fossilgas, där på sikt den enda leverantören om man har råd att betala tillräckligt mycket kommer vara från ett opålitligt och genomkorrumperat Ryssland, är helt förkastligt. Situationen har nu gått så långt att medborgargarden har börjat attackera och döda de främsta brottslingarna, dvs poliser i Ryssland, och blir hyllade av folket som patrioter för detta.

Trevligt land att göra sig beroende av energimässigt. Vad kallar man lobbyister som förespråkar detta?

(Mid)sommar och bloggtrafikdöden

Jag har en ganska god uppfattning om trafikmönstret på bloggen. Normalt toppar besöksantalet måndagar, mer sällan tisdagar. Detta efter att läsarna kommit tillbaka till jobbet och har tid att ödsla framför datorn. På fredagar faller trafiken, eftersom folk dels slutar tidigare och dels släpper datorn inför helgen. Lördagar ger veckans trafikbotten, och på söndag, framför allt söndag kväll, så återhämtar sig trafiken något när folk sätter sig framför datorn igen mot slutet av helgen.

Speciella helgdagar stökar förstås till det här. Vi kan t ex titta på hur det såg ut i julas.

Jag hade lite lägre trafiksiffror på den tiden, och snittvisningarna per dag låg för perioden på ca 2752 visningar per dag. På julafton var antalet visningar det lägsta under hela perioden, och låg på 1515 st, eller ca 55% av snitttrafiken.

Tittar vi istället på midsommar förra året, dvs 2009, så hade jag i snitt ca 1769 sidvisningar per dag under perioden. Till jul hade alltså min trafik ökat med ca 55%. På midsommafton 2009 var antalet sidvisningar 916, eller ca 52% av snitttrafiken för perioden.

Tittar vi på juni i år, så låg snitttrafiken på 5061 sidvisningar per dag, och hade alltså ökat med 83% sedan jul eller 186% sedan juni förra året.

För själva midsommarafton 2010 låg trafiken på endast 1858 sidvisningar, eller ca 37% av ordinarie trafikvolym.

En möjlig slutsats är att midsommar är en viktigare helg än jul för svenska folket. Eller så låter man åtminstone bli datorn på midsommar, medan man åtminstone till viss del använder dator även till jul.

Min käre läsare, vän av ordning, påtalar då förstås att den fallande trafiken beror på fallande kvalitet på bloggen och inte på att det var midsommar. Men min ranking på Aftonbladets Bloggportalen steg rent utav över helgen, från 80:e största sk proffsbloggen till som bäst plats 78. I skrivande stund är jag nere på plats 79, trots fallande trafik.

Detta trafikfall ser alltså ut att även drabba andra bloggar, och av erfarenhet från förra året kommer semestern visa på ännu lägre trafiksiffror.

Men skam den som ger sig. Jag kommer fortsätta skriva flera inlägg om dagen även under sommaren. Så min rekommendation till de trognare läsarna är att gå in ofta på bloggen, så ni inte missar något guldkorn bland gruset över semestern. Kan vara lite jobbigt att läsa ikapp ett hundratal inlägg när ni väl är tillbaka från semestern...

Naturligtvis ett patetiskt försök att hålla uppe besöksantalet över sommaren, men jag gillar att simma mot strömmen.

TA: Transocean, Pride och Diamond Offshore

Börserna håller på att vända nedåt, vilket man förstås kan säga massvis om. Men det tänkte jag inte göra idag.

En av de kära läsarna efterfrågade teknisk analys på bland annat Transocean (NYSE:RIG) och Pride International (NYSE:PDE). Nej, det rör sig inte om sommarens parader, utan om bolag i offshorebranschen i USA, med fokus på djuphavsborrning. Jag tar även en titt på Diamond Offshore (NYSE:DO) nedan.

Transocean, vars rigg Deepwater Horizon låg bakom miljökatastrofen i Mexikanska Gulfen, ligger faktiskt kvar i köp efter senaste signalen.

Däremot håller MACD på att dra ihop sig, och MA5 är fallande mot MA14, så jag väntar mig en säljsignal snart. Förhoppningsvis har man redan stoppat ur sig om man köpte på köpsignalen. Åtminstone har aktien tillfälligt visat styrka, till skillnad mot den fallande kniven BP, som till skillnad mot Transocean har det juridiska och ekonomiska ansvaret för olyckan.

Pride International har återigen gett sälj, trots att bolaget inte är inblandat i katastrofen.

Även Diamond Offshore har gett säljsignal.

Den tillfälliga uppgången i offshorebolagen var just tillfällig, och kanske mer driven av den generella återhämtningen på börsen än av fundamenta. Stor osäkerhet om hur framtiden ser ut för offshorebranschen råder alltjämt, och drabbar alla bolag får man förmoda, inte bara Transocean. Ger nu börserna också säljsignaler så skall man definitivt inte ligga inne i sektorn.

2010-06-27 17:00

Hur tätt följer du börsutvecklingen under semestern?

Det drar ihop sig till semester för de flesta och "semester" för oss andra.

Så hur tätt följer du börsutvecklingen under semestern nu i iPhonens och 3G:ns förlovade värld, där i ständigt är uppkopplade. Eller åtminstone kan vara det.

Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på undersökningen så ditt svar är helt anonymt för mig.

I mitt sista skamlöst försökt till redaktionell reklam för Bokus vill jag påminna de läsare som just återhämtat sig från midsommardimmorna och återigen hittat en dator att Bokus till och med idag söndag den 27:e juni 2010 ger 15% rabatt på alla sina böcker, om ni nu inte redan köpt på er sommarens hög med saker som skall läsas i hängmattan.

TA: BP

Det såg svagt hoppfullt ut ett tag för BP-aktien (NYSE:BP, LSE:BP), rent tekniskt, med stigande MACD. MACD i sig är dock ingen indikator som själv ger köpsignal enligt den modell jag tillämpar, utan WMA5/WMA14 måste också signalera köp, vilket aldrig skedde.

Nu är ordningen så att säga återställd och MACD har vänt ner igen och inga tecken på styrka i aktien visas upp. Aktien är fortfarande en fallande kniv.

Eftersom president Obama inte verkar vilja sätta en gräns för BP:s ansvar så återstår att se om bolaget självt kommer dra en linje i sanden, t ex genom att sätta den amerikanska verksamheten i konkurs, alternativt knoppa av den och dela ut till aktieägarna så att dessa kan dumpa liket och behålla verksamheten i övriga länder.

Nu är mycket av BP:s nya fyndigheter och stora delar av verksamheten belägen i USA, och om man försöker begränsa koncernens kostnader på det viset så kanske man inte blir så värst välkommen i andra länder heller.

Men med fredagens handel förnyades iaf blankningsläget i BP, och det är nog det enda sättet att tjäna pengar på bolaget just nu. Blanka.

I ännu ett skamlöst försökt till redaktionell reklam vill jag påminna de läsare som just återhämtat sig från midsommardimmorna och återigen hittat en dator att Bokus till och med idag söndag ger 15% rabatt på alla sina böcker.

2010-06-26 16:47

Täckodling

Spinner vidare med lite trädgårdsbilder nu när bloggtrafikdöden ändå råder så här i midsommar.

En variant för odling på friland är att täckodla, i mitt fall med fårstallgödsel. Istället för att plöja och vända jorden och/eller hålla på med en massa ogräs kan man helt enkelt täcka marken med fårstallgödsel (eller något annat). Kväver bort allt ogräs ganska effektivt.

Sedan odlar jag bara zucchini/squash, pumpa och vintersquash på det här sättet. Direkt på friland utan förodling. Lägger en liten hög med planteringsjord för varje frö, och eftersom dessa rätt stora växter skall sitta på kanske 80-100cm avstånd så går det inte åt speciellt mycket jord. Stallgödsel finns godtyckliga mängder av, och består av fårgödsel, samt av kräsna djur ratat hö/halm.

Just ovanstående grödor kräver rätt mycket gödsel, och de kan med fördel odlas direkt i en kompost. Eller direkt i stallgödsel i det här fallet.

Jag använder gamla genomskinliga burkar som det legat elstängseldistanser i som minidrivhus för plantorna, men har tyvärr inte tillräckligt många för alla plantor. När de blivit stoa nog byter jag till fiberduk eller låter dem stå helt på friland. Den uppmärksamme kan faktiskt se lite ogräs på bilden ovan. Ett helt grässtrå som lyckats leta sig upp någonstans.

Squashplantor ovan. Den närmsta har stått någon vecka under burk som drivhus, och är nu under fiberduk, medan de övre precis blivit placerade "i burken".

Ovan kan man jämföra pumpaplantor, de två större längst bort har stått under flyttbart drivhus, medan de närmre har dragits upp helt på friland utan minsta stöd av något drivhus. Just nu har jag täckt samtliga med fiberduk.

Pumpa och squash är ganska tacksamt att odla, med bara ganska få plantor att hålla reda på och trevliga skördar. Kräver sitt gödsel och mycket vatten hela säsongen, så man får vara beredd att vattna hela tiden om det inte regnar. Genom att odla direkt i gödsel så slipper man åtminstone ogräsproblemet, och när plantorna är rejält mycket större så kommer de skugga och kväva ihjäl eventuella konkurrenter rätt effektivt alldeles på egen hand.

I morgon återgår vi till ordinarie sändningar, kanske med lite TA på BP som fortsätter och utforska nya djup.

Slut med externalisering av de verkliga kostnadnerna för energi?

I stort sett ingen av våra storskaliga energikällor skulle vara möjliga utan att samhället står som garant för att ta kostnaderna vid större katastrofer, oavsett om det gäller kärnkraft, vattenkraft eller för den delen oljeutvinning. Samhällets grundfunktion är att säkerställa ackumulation av kapital och kapitalister, inte att gynna medborgarna, om dessa nu inte själva ackumulerar kapital. Så har det alltid varit och så lär det alltid förbli, från det att man började med feodala samhällen vars funktion var att koncentrera kapital hos adeln och hålla det största hotet, medborgarna, nedtryckta.

Statens våldsmonopol, rättsväsendet och lagar är alla en del i att säkerställa kapitalackumulationen.

Bland det moderna samhällets system för att säkerställa kapitalackumulationen idag hittar man bland annat pensionssystemen och välfärdssystemen, som alltså inte är till för medborgarna, utan för att dessa skall tro på en illusion om att samhället finns till för dem och på så sätt hindra revolutioner och samhällsomstörtningar. Mestadels betalar ju medborgarna själva dessa system, och i den mån vi kapitalister får betala skatt så kan man se det som en försäkringskostnad.

En annan tumregel är att man skall kunna externalisera kostnaderna vid katastrofer eller t ex dyra miljökostnader, dvs samhället skall betala.

Men med president Obamas hårda hållning mot BP kanske en ny trend inleds, nämligen att man inte externaliserar kostnaderna längre. Dock bistod Obama gärna med att låta bankerna externalisera sina kostnader under finanskrisen. Men oljebolag skall tydligen (korrekt kan tyckas) få stå för sina kostnader själva, något som t ex inte ens vattenkraften eller kärnkraften behöver göra i Sverige, där man har ett högst begränsat ekonomiskt ansvar när det går åt helvete.

Sista ordet är dock inte sagt, för USA och USA:s ekonomi är helt beroende av olja, liksom Sveriges ekonomi. Om inte Obama-regimen kan ge ett besked på hur dyrt det kan bli för oljebolagen vid oljekatastrofer, så finns det en allvarlig risk för att Obamas 6-månaders borrstopp blir permanent på frivillig grund, när oljebolagen helt enkelt stick någon annanstans. 2009 stod USA:s offshoreproduktion av olja för ca 40% av landets oljeutvinning, och ca 10% av landets oljekonsumtion. Ca 2.5% av världens oljeproduktion.

Det låter kanske inte mycket, men på marginalen är det enormt mycket och ett stopp skulle slå mycket hårt mot priset på olja och USA:s behov av att importera. Återstår om inte skriken på Drill, baby, drill återupptas när konsekvenserna blir tydliga.

Även världsekonomin är beroende av oljan och kommer inte klara sig något vidare om 2.5% av oljeutvinningen skall tas bort från brädet. Nu kommer det visserligen ske tids nog ändå pga peak oil, men ett offshorestopp i USA kommer skynda på utvecklingen.

För det är offshore, framför allt bland djuphavsoljan som de sista chanserna till att skjuta upp utförsbacken efter peak oil något år till.

Sedan kan vi få moralpanik när det går åt helvete, och visst är det rätt att BP skall stå för notan. Men i slutändan kommer alla oljekonsumenter, dvs även du och jag, få betala för katastrofen som kommer tas ut via oljepriset. Kanske är det därför som Obama inte vill se någon externalisering av kostnaderna för haveriet? För man är fullt medvetna om att alla i samhället ändå kommer få betala via allt bränsle, varor och tjänster de köper.

Så då kan man lika gärna plocka lite billiga politiska poänger genom att sätta efter BP istället för att öppna plånboken, eller snarare trycka upp lite nya amerikanska dollar för att betala haveriet med.

Säsongens första tropiska storm är ser också ut att vara på gång i Mexikanska Gulfen, vilket inte kommer förbättra situationen. Mer detaljer på National Hurricane Center. Stormen Alex ser ut att gå rakt upp i den oljeplattformstätaste regionen av Mexikanska Gulfen, men verkar inte nå orkanstyrka. Däremot riskerar den att försvåra och fördröja arbetet med att hantera oljeläckan.

2010-06-25 17:51

Odling i bänk

Om man har dålig eller väldigt grund jordmån, eller för den delen inte orkar göra något åt allt rotogräs när man vill börja odla, så kan man prova på att göra upphöjda bänkar.

För egen del har vi mestadels fattig betesmark med för lite jord för att kunna odla något på utan att jorden snabbt eroderar bort.

Med klen och näringsfattig mark har man förstås gott om tall. Och av tallstockar kan man med fördel göra bänkar. Bara att ta några grova tallstockar, 3-5m långa, och göra en avlång fyrkant. I med en markduk i botten, på med ett rejält lager med fårstallgödsel och aska som rejäl gödselbas (OK, alla kanske inte har obegränsat med stallgödsel och aska att tillgå, men det har vi), och sedan ett tunnare lager med planteringsjord överst. Plantera. På med fiberduk.

Sedan bör man förstås gräva om bänkarna varje vår, bort med det översta lagret om det är fullt av ogräs, vänd runt resten och blanda i nytt stallgödsel, och på med nytt lager finare jord överst. Det lager man tar bort kan med fördel användas som fylle för att reparera platser där marken eroderat och berg kommit upp i lager. Eller placeras i komposten om man nu råkar husera på en villatomt.

Nu kan någon vän av ordning tycka att detta är slöseri med prima talltimmer, men de flesta bänkar jag byggt har faktiskt varit av stormfällda träd som fått ligga något år i skogen och bli torra och fina. Men oavsett så är det betydligt dyrare att sälja stockarna som timmer och sedan åka till brädgården för att köpa plankor att bygga av (räkneexempel, en sådan här stock m diameter 40cm och 4m längd är ca 0.25 m3fub, vilket ger ca 150:- SEK inklusive moms som leveransvirke. På Byggmax kostar en meter planka 45x195 över 30:- per meter. För 150:- får jag alltså fem meter 20cm hög sida istället för fyra meter 40cm hög sida, skatt oräknat. Skall jag nå 40 cm i höjd med plank så blir kostnaden 300:-, och de blir dessutom väldigt klent och ostadigt, plus innebär en massa jobb med att åka till brädgården.). Och då får man betydligt mindre robusta grejer. Man kan förstås använda klenare stockar och bygga flera på höjden, men jag föredrar att ta 30-40cm grova stockar direkt istället. Har än så länge ett 30-tal meter med odlingsbänkar, och det blir väl några meter till varje år. Kan tillägga att säg 4m sådan här bänk ger mer lök än vad iaf vår familj gör av med på ca ett år.)

Så här kan det t ex se ut med en bänk med röd- och gullök, satt i maj. Har tagit bort fibertduken nu, men den förklarar varför en del blast är knäckt. Redan nu kan man skörda och bara äta blasten, ungefär som salladslök, eller så får löken växa till sig. Framåt juli någon gång borde det finnas något som kan kallas lök utan att man behöver skämmas.

Lök som jag satte förra veckan, utan fiberduk, har nu börjat titta upp ur en annan ny bänk. Rödlök längs bort. Närmast kameran finns även purjolök sådd direkt i bänken, men de minimala stråna som just har tittat upp syns knappt på kameran.

Fårhage på andra sidan bänken, på ca 80cm avstånd, vilket bör vara säkert mot långa halsar. Inte för att de äter lök.

Det går förstås även att odla perenna grödor i bänk, t ex jordgubbar.

Nyplanterade jordgubbar från i början av juni. Hö, dvs torkat gräs, som marktäckare, fuktbevarare och för att hålla jordgubbarna rena. I takt med att de skjuter sticklingar kommer det bli fler plantor i bänken. Med en perenn gröda får man förstås tillföra näring ovanifrån de kommande åren, t ex nässelvatten, aska mm. Men med en rejäl bas av stallgödsel så bör de klara sig utan gödsling ett tag.

Med bänk + fiberduk brukar jag strunta i förodling. Nedan är en squashplanta från ett frö direkt i bänken i slutet av maj, och som sedan dess fått mysa under fiberduk.

Rödlök till vänster om den, och till höger syns lite morötter och kanske någon palsternacka. Förra årets fröer dock, så lite dålig grobarhet.

Överlag så är det trevligt att odla saker som är lättodlade, växer snabbt och ger stor och god skörd, men som kostar mycket i butik, speciellt när man vill ha obesprutat ekologiskt. Squash/zucchini, sockerärtor och ruccola är exempel på dyra grönsaker som är banala att odla. Finns det ens ekologiska och närodlade sockerärtor, eller är det bara av underbetalda kenyaner plockade tungt besprutade sockerärtor som finns i butik? Arbetsintensivt arbete att skörda.

Ruccola odlar vi i en drivbänk, pallkrage med växthusplast som tak. Blir absurt mycket mer än man hinner äta, och man kan odla detta april-oktober. Med ett kilopris på över 200:- i butik, åtminstone för ekologisk ruccola så sparar man bra med pengar.

Ser det lite slokande ut så beror det på att jag just vattnat, och skräpigt är det för att vi klippt mest överallt och haft på maten. Nackdelen med en kvadratmeter ruccola i en drivbänk är att man får äta ruccola på allt, t ex på ostsmörgås. Fast det är kanske snarare en fördel. Vem som helst kan avvara en kvadratmeter av sin trädgård, eller för den delen balkongen...

Nu är den här peppriga ruccolan från Runåbergs visserligen tvåårig, men när den börjar bli överväxt så river åtminstone jag upp odlingen och sätter nytt istället.

Hoppas ni kör med stop-loss

Under veckan, när börsen nästan återhämtat sig, så har diverse talking heads uttalat sig i media om att "det är dags att köpa aktier". Vem är förvånad?

Hoppas ni har tillämpat uppflyttning av stop-loss, och kommit ur era positioner med vinst.

En liten indexkavalkad följer. Vi börjar med OMXS30 och Stockholmsbörsen.

Ingen säljsignal än enligt min tradingmodell, men med stop-loss har man redan sålt ändå. Den tidiga indikatorn Parabolic SAR säger dock sälj nu, och brukar förstås stämma.

USA och Standard & Poors 500-index.

Samma sak med Parabolic SAR även här. Dessutom bröt nu MA50 ner genom MA100, och är på god väg att signalera långsiktigt sälj om MA50 härnäst bryter ner genom MA200.

Frankrike och CAC-40.

CAC-40 är redan i långsiktig nedtrend med MA50 under MA200 och nu säger Parabolic SAR även här sälj kortsiktigt.

Japanska Nikkei-225 har nu gått över i ny långsiktig nedtrend med MA50 under MA200.

Tyska DAX är dock inte i sälj än, vare sig långsiktigt eller ens kortsiktigt via Parabolic SAR.

Men även här bör stop-loss gjort att man gått ur.

Brittiska FTSE-100 slår antagligen om till långsiktig sälj när MA50 bryter ner genom MA200, troligtvis under fredagen.

Just idag fredag är det som sagt fredag. Återstår att se om det blir Black Friday, de europeiska börserna ser iaf ut att öppna nedåt. Överlag ser jag nu generellt inget som är tekniskt köpvärt, vare sig aktier eller råvaror, utom möjligen guld.

Nästa vecka skall Riksbanken komma med sitt styrräntebesked. Höjer de inte säger de att svensk ekonomi inte har återhämtat sig, och höjer de så kommer avkastningskraven på börsen att höjas när det blir lite bättre avkastning på ränteplaceringar. Höjda avkastningskrav innebär lägre aktiekurser pga läge p/e-tal eller liknande. Nu kan marknaden förstås prisat in en räntehöjning redan.

Trevlig midsommar!

2010-06-24 15:28

Trevlig midsommar!

Noterar att bloggtrafiken är kraftigt fallande för att vara en torsdag. Många slutar tidigt och/eller packar ihop sig och åker till dit de tänkt fira midsommar.

Skall i år inte tråka ut er med sju sorters blommor, utan kan istället konstatera att förra årets brandliljor har spridit sig väl. Även i år blommar de tidigt trots den sena våren och den kalla juni vi upplevt.

Brandliljorna har spridit sig, och med lite tur kommer vi ha en hel stenbrant i anslutning till gårdscentrum med dessa vackra färger. Här är vi som bekant stolta över vårt blomstrande ogräs, förlåt biologiska mångfald. Åker väl någon brandlilja till midsommarkransarna i morgon gissar jag. Nu när den förökat sig så pass på egen hand kanske man kan kosta på sig att skörda någon enstaka blomma...

Till midsommar skall det förstås vara potatis. En liten bild från potatisodlingen nedan, ca 15m långa rader. De lite större plantorna närmast kameran är Bintje, som lustigt nog har växt mer än den tidiga Maria som syns på de bortre raderna uppe i hörnet. Bintje kanske inte direkt är ett bra val för obesprutad odling, men vi får väl se hur det utvecklas. Hade helst kört Asterix, men fick inte tag på utsäde då jag var lite sent ute. Maria har dock fungerat väl varje år.

Ingen potatis har börjat blomma än. Möjligt att det kan finnas några små knölar där nere under Maria-plantorna. Potatisen är bara kuperad en gång än så länge, kanske läge för en vända till för att bli av med det ogräs som orkat upp. Generellt verkar vädret varit utmärkt för potatis, inte för varmt och torrt, och regn med lagom mellanrum och alltså inte heller för blött och fuktigt.

Får väl avsluta med lite blomster ur grönsaksodlingarna. Gräslök i full blom. Mycket vackert.

Normalt sägs väl gräslök bli lite träig när den blommar, men den här sorten från Runåbergs fröer verkar inte lida av detta. Men det blir nog en del midsommarkransar av de där blommorna ändå.

Lägger ut lite fler odlingsbilder i helgen tror jag. Dessutom är det ju bara i Sverige och Finland som börsen är stängd i morgon.

Kör försiktigt och trevlig midsommar på er!

Reklam för Bokus: 15% rabatt

Den onlinebokhandel som jag personligen föredrar, dvs Bokus, lanserade just sin nya sajt med lite uppfräschat utseende och förbättrade sökningar och 1000-tals ämnesindelningar.

De erbjuder därmed också sina privatkunder 15% rabatt på hela sortimentet lagom till att de flesta har fått sin lön idag. Erbjudandet gäller bara fram till och med söndag 2010-06-27.

Så vill du skaffa lite sommarlektyr är det ett utmärkt tillfälle.

Jag får förstås provision om du köper något hos Bokus efter att ha klickat på någon länk dit på denna blogg, se t ex min litteraturlista.

Men 15% är 15%, så jag skäms inte för att göra reklam för detta. Om det är någon tröst så sänker de också den ersättning jag får i och med lanseringen av den nya sajten.

Håller för övrigt på att läsa boken Tillväxt till döds av Stellan Tengroth just nu, men är inte klar att recensera den riktigt än. Det är iaf en självpublicerad bok, så vill man direkt stödja författaren så skär åtminstone inte en massa förläggare emellan och den kostar bara 77:-.