Cornucopia?

2010-04-30 15:16

Enklare lösning för Grekland

Hela Greklandskrisen borde egentligen vara ett icke-problem för Grekland, som ju har en stolt historia av att ställa in betalningarna. Man är rent av ett av de länder i världen som varit i betalningsinställelse flest år sedan år 1800, och har som bloggrannen Musik @ Centrifugen påtalar klarat sig utmärkt utan IMF eller för den delen eurozonen förut.

Källa är förstås Rogoffs bok This time is different - eight centuries of financial folly (Bokus 222:-), som även IMF:s säljare Anders Åslund refererar till. För övrigt intervjuades Rogoff i Financial Sense den 20:e februari för den som vill lyssna.

Anledningen till att Grekland nu har problem är att de hänger fast vid euron. De skulle lätt kunna lösa sina problem genom att överge euron, ställa in betalningarna på utlandsskulden, och införa en egen valuta. Sedan vänder de sig till det egna folket och ber om lån från det relativt välbeställda grekiska folket, samtidigt som de sanerar sin ekonomi på egen hand som de gjort förr.

Förlorare blir förstås alla de banker, länder och institutioner som lånat ut pengar till Grekland, men grekerna själva blir rent av vinnare då man redan flyttat ut stora summor pengar ur landet och alltså inte skulle förlora på den devalvering och hyperinflation som en betalningsinställelse och egen valuta initialt skulle innebära.

För man skulle inte kunna låna till behagliga räntor utomlands om man överger euron. Men det egna folket skulle kunna ställa upp med lånen till en lämplig ränta om det hela presenteras rätt. På köpet skulle en devalvering med egen valuta innebära att Grekland blir rejält mycket mer attrativt för den största näringen i landet, nämligen turismen. Passfrihet mot EU kan Grekland behålla frivilligt, även om EU skulle bli rejält sura när banker i England, Frankrike och Tyskland går omkull i ett enormt dominospel i spåren av Greklands betalningsinställelse. Men det är ju inte Greklands problem, utan ett problem för alla de som lånat ut pengarna.

Och det är i slutändan vad det handlar om. Eurozonens länder vill låna ut pengar till Grekland för att de egna bankerna inte skall gå omkull, och det rör sig alltså i själva verket om ännu ett stödpaket till bankerna och bankirerna, men förtäckt som solidaritet med Grekland. Annars hade man antagligen struntat i problemet och sagt att Grekland får ta ansvar för sin egen ekonomi.

Länder går inte i konkurs, åtminstone inte så länge de har ett tillräckligt starkt försvar. Och det har Grekland. De ställer bara in betalningarna, rycker på axlarna och går vidare. Men det skulle bli en prestigeförlust för EU och euron, oavsett allt snack om att strama upp regelverket.

Om ett land saknar försvar relativt sätt och ställer in betalningarna, så skickar man flottan och ägnar sig åt kanonbåtsdiplomati och hämtar in skulden på lämpligt sätt med militära medel (som t ex England gjorde med New Foundland på 30-talet), men det är alltså inte aktuellt i fallet Grekland som har EU:s högsta försvarsutgifter per capita, något de själva som NATO-land skyller på att de försvarar Europa mot NATO-landet Turkiet.

Att låna ut pengar är inte riskfritt, och Greklands historia med betalningssinställelser borde fått klockor att ringa hos profithungriga bankirer världen över. Men icke. Bara för att Grekland råkade infört euron så var man helt plötsligt beredda att låna ut stora summor pengar till löjligt låg ränta.

Jag inte svensk, jag grek!

Det pratas nu om att ett grekiskt sparpaket skulle vara färdigt och att Eurozonen och IMF därmed ställer upp med nödlån till landet, som skjuter upp betalningsinställelsen i tre år. Nationalekonomen Anders Åslund skriver nämligen på DN debatt att mellan 30 och 70% av Greklands statsskuld måste skrivas ner, trots nödlånen. Så betalningsinställelsen är fortfarande ett måste för att Grekland skall komma på fötter igen.

När det nu snackas brett om att en lösning finns för Grekland så nämns inte ett ord om betalningsinställelse, utan skulderna skall bara tas över av nya skulder. Kissa i byxorna så blir det varmt igen.

Tydligen skall grekiska löner hållas stilla i tre år. Men bonusarna då? Den 13:e och 14:e månadlönen skall tydligen dras in, men kvar finns ju en lång rad andra kreativa bonusar. Bonus för att komma till det statliga jobbet i tid. Bonus för att använda en dator. Bonus för att göra sitt jobb. Bonus för utomhusarbete (gäller även skogsarbetare tydligen).

Lägsta pension för statsjänstemän i Grekland är 2000 euro, ca 19000:- SEK. Oavsett hur länge man jobbat. Om du som statlig tjänsteman dör, så får dina ogifta döttrar ta över din pension om 80% av lönen resten av sitt liv.

580 st farliga jobb, inklusive radiopratare och hårfrisörer får gå i pension med 80% av lönen vid 50 års ålder om de är kvinnor, 55 om de är män.

Vem vill inte vara grek? Jag säger som i första Göta Kanal-filmen. Jag inte svensk, jag grek! (OK det var turk och inte svensk i filmen.)

Grekerna kan nog alltid hitta på några nya bonusar som man kan trolla bort från IMF:s och Eurozonens vakande ögon. För när man i 11 år fullkomligt struntat i att Grekland inte uppfyllt konvergenskraven för EMU så blir det ju bara skrattretande när det nu påstås att man noga skall övervaka landet.

Vad skall man när man väl lånat ut pengarna göra om grekerna inte sköter sig? Säga stora fula ord?

Oavsett så måste det grekiska parlamentet godkänna sparåtgärderna trots missvisande rubriksättning hos t ex E24, och under tiden gör förstås folket uppror med strejker och upplopp. Tror ni någon vill släppa ovanstående förmåner frivilligt?

Å andra sidan återstår det att se hur snabbt man kan få igenom det formella. För om 19 dagar ställer Grekland in betalningarna, så det är bråttom. Det är inte heller bara det grekiska parlamentet som skall ge sitt godkännande, utan även eurozonens länders parlament.

Grekland är dessutom det näst mest korrumperade landet i EU efter Rumänien, på en nivå lite över länder som Colombia, Brasilien eller Peru. Italien är avsevärt mindre korrumperat än Grekland, om nu någon undrade. Det fjärde minst korrumperade landet i världen är Sverige om någon oroar sig över att en sten skall krossa ett glashus nu. I övrigt bör ju svenskt u-landsbistånd anpassas så att endast länder som är mindre korrumperade än Sverige kan få bistånd. Annars slösar vi ju bort skattepengar på att stödja korruption.

Det kommer nog alltjämt finnas goda möjligheter för grekiska statstjänstemän att få bonus på lönen under bordet. Men de pengarna belastar iaf inte statsskulden.

Tillägg: Källa till bonusar för grekiska statstjänstemän, och även dotterpension finns hos Reuters. När det gäller pension vid 50 eller 55 för "farliga" arbeten, se t ex New York Times.

Nekkid short selling i Rörvik enligt E24

Utmärkta E24 har grävt fram att det förekommit misstänkt naken blankning i krisande Rörvik (OMX:RTIM B).

Blankning är bra för marknadens funktion, men förutsätter att det finns någon som vill låna ut sina aktier så att de kan säljas. Vad som skett i Rörvik är att någon har sålt aktier utan att ha lånat dem, sk naken blankning, eller naked short selling på engelska. Det är olagligt. I princip har man alltså skapat aktier ur ingenting, och sålt dessa. Påminner starkt om våra fiatvalutor.

Men fuskar man tillräckligt stort så kommer man komma undan med det.

Det är dock relativt enkelt att snoka reda på vilken aktör som har blankat aktien naket. Detta eftersom det rör sig om att sälja aktien och köpa tillbaka den som teckningsrätter. Därmed kommer det gissningsvis finnas en rejält stor negativ nettoposition i aktien hos den mäklare som den nakna blankningen skett genom. E24 nämner dock inte vilken mäklare det rör sig om. Den som har tillgång till historiska avslut för Rörvik får kolla efter själv.

2010-04-29 15:00

Billiga iPhone-handskar

Dags för lite modebloggande och gratisreklam.

Nu är det visserligen i princip slut på frysa-om-händerna-säsongen, men alla vi iPhone-ägare har ju hela vintern svurit över att våra mobiler inte går att använda utan att ta av sig de värmande handskarna. Istället har man fått svara i telefon med nästippen...

Nu finns det förstås en del dyra iPhone-anpassade handskar att köpa, men jag upptäckte idag att mina Tegera montagehandskar från Ejendals, inköpta för 43:50 SEK inklusive moms fungerar utmärkt tillsammans med iPhone.

Jag använder dem under motorsågsskyddshandskar, så man får visst skydd även vid finare arbeten, samt vid lättare arbete på gården eller i skogen. Visserligen är de rätt tunna, men det blir iaf lite skydd.

Finns alltså att köpa i välsorterade proffsbutiker gissar jag. Där hittade jag dem iaf.

Ett tips till Ejendals (som också äger varumärket Graninge för skodon) är alltså att ta bort CE-trycket på baksidan av handsken och börja sälja handskarna för 5x priset till iPhone-återförsäljare. Kanske rent av licensiera iPhone från Apple, vilket kan hjälpa vid marknadsföringen. Kanske några lite gällare färger, även om svart alltid fungerar. En lite varmare baksida för vinterbruk kanske också vore på sin plats. Tegera iPhone Glove. Smaka på det.

Fast göra reklam för dem via iPhones iAd är nog inte värt pengarna...

Till Skatteverket vill jag inflika att jag alltså skriver detta av egen fri vilja, och i själva verket har köpt handskarna för just 43:50 inklusive moms, med egna pengar och att vare sig jag eller någon till mig närstående har fått någon som helst ersättning från tillverkaren Ejendals eller någon återförsäljare, grossist eller annan mellanhand. Som skyddshandskar som enbart brukas i företaget så anser jag dem rent av vara avdragsgilla i bokföringen. Kanske dubbelt eftersom jag nu skrev om dem på bloggen också?

Tvärt om så är det ju Ejendals som skall betala skatt på att jag gav dem en tjänst som gåva genom ovanstående text, samt länkade till dem.

Intervjuer

Flera aktie- eller finansbloggare är intervjuade i senaste numret av Aktiespararen, sid 34-35 med rubriken "Vem kan man lita på bland alla börsforum?", efter att tidningen till slut gett upp och gått med på anonyma intervjuer. Däribland alltså jag, men även icke anonyma bloggare som t ex 40 procent 20 år och Finansmamman. Kalles farsa från RedEye fick dock förbli anonym.

Det är bra att Aktiespararen accepterat anonyma intervjuer, av någon anledning vill media normalt veta vem de intervjuar.

Jag har också genomfört en telefonintervju med två studenter från Umeå Handelshögskola, relaterat till marknadsföring på bloggar. Kom på att jag ju faktiskt har ett anonymt kontantkort i den nödtelefon jag normalt har med mig i skogen. iPhone är ju lite för omtålig för skogsbruk.

Annars kan man förstås ge intervjuer via Skype och ett anonymt VPN.

Killarna från Umeå sade att intervjun skulle ta 30 minuter, och det gjorde den också. Förnämlig precision. Fast jag tror inte att jag stärkte tesen för deras exjobb.

Hur kan småsparare profitera på Greklandskrisen?

Det har uttryckts funderingar kring hur man som småsparare kan tjäna pengar på Greklandskrisen, dvs utan att handla direkt med grekiska statsobligationer får man förmoda.

Jag har inga svar, men tänkte lämna frågan till de kära läsarna.

Värdet på statspapper med längre löptid när marknadsräntorna på dessa stiger, det är just så man räknar ut marknadsräntan. T ex ger en koll hos Morningstar att i princip samtliga långa obligationsfonder som enbart investerar i eurostatspapper har fallit med 5-7% sedan årsskiftet. Vid en snabb kontroll hittar jag dock ingen fond som enbart investerar i grekiska statspapper, åtminstone inte tillgänglig i Sverige.

För Greklandskrisen kan tillfälligt lugna ner sig om EU får tummen ur och beviljar stöd trots att Grekland vägrar genomföra de förändringar som krävs för stöd, t ex lönesänkningar.

Nu kan förstås Grekland inte lösa sina ekonomiska problem genom att ta ännu mer lån till sina toblerone. Har man kissat på sig och det börjar bli kallt och blött så är det en högst tillfällig kur att kissa ner sig igen för att få upp värmen.

Men när IMF/EU väl träder in kan marknadsräntorna falla på grekiska statsobligationer, i den mån det inte blir någon betalningsinställelse på dem, vilket marknaden just nu ger en risk på ca 50%. Naturligtvis intygar alla berörda att en betalningsinställelse ("omstrukturering av lån", eng default) inte existerar som möjlighet inom eurozonen, men vad annars skall mans säga innan fullbordat faktum.

Men åter till frågan.

Någon läsare som har förslag på hur den lille mannen på gatan kan förlora investeringspengar på Grekland? För det kräver nog lite erfarenhet att inte bli blåst, och är inte bara något man skall kasta sig in i bara sådär.

Om ett träd växer i skogen och ingen ser, är det värt bidrag då?

Det kanske är okänt för många, men man kan numer även få EU-stöd som skogsägare.

Stöden kan betalas ut för bland annat upprättande av målklassning (sk skogsbruksplan), skötsel av kulturminnen som stenmurar i skogen eller för den delen för friställande av träd med höga naturvärden, som någon ensam gammal ek inne i en äkta svensk monokulturell granplantageskog.

Regelverket är fortfarande under utveckling, och till en början utgick bara bidragen för att köpa in tjänsten "röj fram en gammal ek" ifrån någon entreprenör, men framöver skall man på äkta jordbruksstödsvis kunna få schablonbidrag för hållande av gamla stenmurar, fornlämningar och träd som ingen någonsin får se. Speciellt inte inne i den enorma granplantageskogen som ingen rör sig i.

Själva är saknar ett av våra skogsskiften just skogsbruksplan, då det är en sammanslagning av flera tidigare strandsatta små utskiften till andra fastigheter, och först nyligen slagits samman till en separat fastighet under en ägare, så jag skickade in en ansökan om bidrag för att testa systemet. I början av 2009.

I dagarna lyckades Skogsstyrelsen fatta ett beslut efter ca 15 månader, och det var förstås ett avslag. För i äkta stil med EU:s gårdsstöd till jordbruket, så skall inte småskalighet få några bidrag. I jordbruket är gränsen för gårdsstöd sedan årsskiftet satt till fyra hektar (40 000 kvadratmeter eller kanske åtta stora fotbollsplaner om man så vill). För skogsbruket visade sig gränsen gå lite högre, som sig bör. Närmare bestämt 20 hektar produktiv skogsmark.

Nu hade fastigheten ovan (som bara är en av våra fastigheter och alltså inte säger något om vår totala areal) mindre än 20 hektar produktiv skogsmark, dvs borträknat t ex mosse. Så därmed kan man inte få något bidrag. Bidrag skall bara utgå för större fastigheter.

Beslutet får inte överklagas vilket framgår av 1 kap 36 § förordningen (2007:481) om stöd för landsbygdsutvecklingsåtgärder.

Att sedan en skogsbruksplan med målklassning kanske kostar 3000 + 300 per hektar ex moms, gör ju att 20 hektar får ett snittpris på 450:- per hektar, medan exempelvis 100 hektar bara behöver betala 330:- per hektar. Man kan ju tycka att bidragen därmed vore mer lämpliga för små fastigheter.

Men det är faktiskt bra. Avskaffandet av stöd till småbruk inom jord- och skogsbruk gör ju åtminstone att småbrukarna får se till att ha bättre ekonomi på sin förvaltning än de som kan få stöd. Mer uthållig och livskraftig verksamhet alltså.

Fast det är intressant att man just ständigt bara vill stödja successivt större brukare.

Utan målklassning kan man inte få stöd för den där gamla eken inne i granplantageskogen, så Skogsstyrelsen säger att en ek eller en stenmur bara är värd något om den står på en stor fastighet. Därmed förklarar man i praktiken att stödet är onödigt, och borde avskaffas helt. Å andra sidan kommer det antagligen lagkrav framöver på att alla skogsfastigheter måste vara målklassade.

Dags att mota olle i grind och se till att Skogsstyrelsen sätter stopp för vansinnet att ge bidrag till skogsbruket. Hör gärna av er till era politiker innan även skogsbruket sugs in i EU:s bidragskarusell.

2010-04-28 19:35

Guldet nära ATH i SEK per gram

I en roligt rubriksatt artikel hos Dagens Industri baissas guldet. Titeln är "Guldfesten är över".

Ett litet citat ur artikeln.

"Priset på guld steg kraftigt under hösten 2009 för att sedan plana ut under 2010. Under de senaste tre månaderna har guldpriset stått och stampat, en trend som väntas fortsätta.

"Vi tror att guldpriset kommer att fortsätta gå sidledes. Om det sker några förändringar tror jag att de i så fall kommer att vara negativa", säger Jörgen Kennemar."


Tja. Guldet är nu mycket nära sin ATH på drygt 280:- SEK per gram. I skrivande stund kostar guldet ca 275:- SEK per gram baserat på spotpriset, och man kan sälja 100g-tackor till Tavex för 277:- SEK per gram.

Det är ju möjligt att det vänder här, men rörelsen sidledes har upphört. Tekniskt blev det köpsignal i guldet i går, och jag backtradade in mig i XACT Bull Guld med delar av tradingkassan. Vi får väl se hur det går. Trenden är stark, och iaf NYSE:GLD är på sin högsta nivå sedan i december. En sk "sidledes rörelse" alltså...

Chart på GLD ovan. Vill man kan man se de tidigare topparna på 112-114 som motstånd, och det motståndet har nu knäckts.

Vänner av ordning tar förstås ovanstående TA som en kontraindikator och gör precis tvärt om.

Naturligtvis spelar det allt akutare statsfinansiella läget för Grekland in i prissättningen på guld. Med dagens besked att landet vägrar genomföra de lönesänkningar som Eurozonen eller IMF kräver för att ge nödlån gör inte situationen bättre. Som vanligt läser man mer och bättre om Grekland hos bloggrannen Flute.

IMF sålde 5.7 ton av sin guldreserv i februari, kanske runt botten i guldpriset där. Köparen är än så länge okänd. Sedan dess har guldpriset tagit sig, så den som köpte har gjort en bra affär.

Och ovanstående är förresten en förändring. Jag kommer inte regelbundet lägga ut TA-inlägg. Inte för att jag ger mig, utan för att jag inte orkar hålla uppe tempot. Istället kommer jag lägga in TA när jag själv tycker att något är intressant, aktuellt eller relevant för en artikel, som ovan.

Så får man ekonomin att gå ihop

Det blev ju en himla massa gnäll på att jag skulle blivit partipolitisk när jag skrev om tobleronepolitik igår.

Så för att kompensera lägger jag in en valaffisch från (s)ocialdemokraterna nedan, som handlar om hur barnfamiljer skall få ekonomin att gå ihop i socialdemokraternas Sverige. Vår landsmoder Mona Sahlin är rent av med på bild.

Klicka på bilden för lite tydligare text. Rösta på (s)!

Jag vet tyvärr inte ursprunget på ovanstående valmtrl. Om någon kan bistå med källan vore det tacknämligt.

Grekland: 18.5% för 2-åringen och 10.57% för 10-åringen

Betalningsinställelsen rycker närmare för Grekland i expressfart och landets statspapper har nu skräpstatus. Räntan på den 2-åriga statsobligationen stiger med över tre procentenheter till 18.5% nu på morgonen, och 10-åringen stiger till över 10% och ligger nu på 10.57%.

Den 10:e maj skall det nu hållas ett EU-toppmöte om Grekland, vilket nog får ses som ett dåligt besked för landet. Sedan tidigare vet vi att landet ställer in sina betalningar den 19:e maj om de inte kan få nödlån från bland annat Sverige-finansierade IMF. Varje svensk har nyligen ställt upp med 2600:- SEK som ett led i tobleronepolitiken att betala för grekernas chokladkakor.

Att räntorna sticker iväg som det gör beror på att marknaden förväntar sig en betalningsinställelse, där Grekland kanske bara tänker betala tillbaka en del av pengarna man lånat eller skjuta upp betalningarna på framtiden.

KVA: Från 33% till 8% fossilförbrukning i Sverige till år 2050

Kungliga Vetenskapsakademien lägger fram en rapport där de anser att Sverige kommer lyckas minska sitt beroende av fossila bränslen från 33% till 8% fram till år 2050. Den kommer presenteras den 3:e maj. I media kallas denna reduktion för att Sverige blir fossiloberoende.

På 40 år menar KVA:s skarpaste hjärnor att fossilförbrukningen i Sverige kan minska med 75% (33%->8% är en reduktion med 25 procentenheter eller 75 procent. En del har svårt att skilja på begreppen procent och procentenhet.). Skulle det ske linjärt rör det sig om knappt 2% om året. Detta bör ställas i relation till att peak oil kommer göra att oljeförbrukningen minskar med 3-12% om året framöver, och pga exportlandmodellen så riskerar all oljeexport att upphöra till 2030. Inte till år 2050.

I KVA:s rapport ligger också mellan 16% och 23% reducerad konsumtion av energi, så man har alltså även tagit hänsyn till effektiviseringar och besparingar.

Inte ens till år 2050 kommer vi kunna vara fria från oljeberoendet, även om vi kan reducera det med 75%. Åtminstone om man får tro de skarpaste hjärnorna hos den Kungliga Vetenskapsakademien.

Mer info hos KVA.

En bild på Sveriges nuvarande energimix hittar man i grafen nedan. Vidare diskussion om den hittar man här.

Då vi fossilt mestadels är beroende av olja i Sverige, så måste det vara minskad oljeförbrukning som KVA talar om.

Globalt menar KVA att fossilberoendet kan minska från ca 80% till 50% de kommande 40 åren. Man får nog förvänta sig att KVA alltså tror på obegränsad tillgång till fossil energi.

Närande och tärande samhällsbärare

Ni har sett den här grafen förr.

Den visar att vi på toppen har ca 2.5 miljoner samhällsbärare i Sverige, som genom att de arbetar inom den privata sfären skall generera hela det skattenetto som skall bära runt övriga drygt 6.5 miljoner invånare i Sverige.

Samtidigt är verkligheten ännu värre. För ett antal av dessa 2.5 miljoner lever i själva verket också på skattepengar genom att ha skattefinansierade jobb. T ex alla som jobbar inom entreprenadfirmor som bygger statlig infrastruktur som t ex vägar, eller t ex friskolor, privat slutförvaring av äldre, privata dagis och många fler exempel. I själva verket kanske det bara rör sig om högst 2 miljoner människor som skall försörja 7 miljoner plus sig själva.

Dessa två miljoner bär alltså upp samhället ekonomiskt och finansierar resten. De är närande samhällsbärare.

Därmed är inte sagt att de ca 1.2 miljoner som är anställda inom stat och kommun inte utför samhällsbärande arbeten. Antagligen finns det en rejäl övertalighet som utför sysslor vi kunde klara oss utan, men vi kan ju alltid låtsas att samhället använder sina skattepengar optimalt och alla 1.2 miljoner har viktiga jobb och använder tid och resurser optimalt.

Men det centrala är att oavsett hur viktiga jobb de har, oavsett om de är läkare, poliser, sjuksköterskor, lärare, brandmän, officerare, yrkessoldater, skattmasar, kronofogdar, skolvaktmästare, socialarbetare eller domare så är de finansierade av de övriga 2.5 miljonerna privat anställda.

Finansierade genom skatten på de privat anställda, och genom skatten på de bolag som de privatanställda dagligen får att fungera. Och i de fall en byråkrat är självfinansierad, t ex handläggare av namnbyten på Patent- och Registreringsverket, så är det antingen skatteavlönade personer som byter namn och alltså bara skickar runt skattepengar, eller så är det privatavlönade personer som tillför nya pengar.

Denna skillnad mellan närande och tärande samhällsbärare, för tillsammans ser dessa 3.7 miljoner till att samhället bär upp de övriga 5.3 miljoner svenskarna, kan exemplifieras med t ex jordbruk.

En bondes verksamhet är mestadels tärande. Större delen av året drar inte in ett öre. Det skall plogas, gödslas, harvas, sås, utfodras, röjas, grävas, besprutas, snickras, lagas, repareras. Allt för att under en kortare period på året, kanske utsträckt över två månader dra in pengar genom skördens närande arbete.

Samtidigt förutsätter skördemånadens närande arbete att allt det där tärande arbetet utförs. Men det tärande arbetet blir omöjligt utan en närande skörd som skall bära upp allt tärande.

På samma sätt är det med de privata nettoskatteinbetalande samhällsbärarna. Deras existens förutsätter tärande verksamheter som rättsväsende och sociala skyddsnät som hindrar de rent tärande samhällsbelastarna från att göra revolution. Skatt är i rimlig omfattning en billig försäkring för bevarandet av kapital. Men man bör sträva efter att hela tiden sänka priset på denna försäkring för att fastställa var gränsen går. Som det är nu är försäkringspremien onödigt hög.

Skillnaden mellan höger och vänster är att höger vill ha lägre försäkringspremie (lägre skattetryck) och fler som behöver försäkringen (fler skall äga något själva), medan vänster vill ha högre försäkringspremier (högre skattetryck) och att allt färre skall behöva den (dvs färre skall äga något själva och allt färre skall betala för allt fler).

Så det är inte en fråga om att privat anställda står ensamma, eller att jag nedvärderar de tärande arbetande. Men tärande verksamheter kan enbart existera genom att den privata sektorn drar in skatt. Utom i t ex Grekland och USA förstås, där sektorn kan existera genom att andra länder betalar genom att låna ut pengar.

I USA är det rent av så att hela 42% av all statlig verksamhet och med det 42% av alla statligt anställda finansieras via lån, ofta från andra länder med normalbegåvningar som förvaltar pengarna.

2010-04-27 20:38

Toblemona och axelmakten återinför förmögenhetsskatten

Den rödgröna axelmakten kommer återinföra den direkt destruktiva förmögenhetsskatten om de tar över makten efter valet kan vi nu läsa i media.

Det kommer främst drabba alla husägare i Stockholmsområdet, som inte köpt sina hus de senaste åren och alltså inte har dem fullt belånade. Speciellt pensionärer. Bostadsbubblan och med den taxeringsvärdena har stigit rejält sedan förmögenhetsskatten avskaffades. Det kan rent av bli så att en förmögenhetsskatt blir nålen som punkterar bostadsbubblan. Ovanpå det skall man ju också ta bort taket på fastighetsskatten.

Tyvärr innebär detta också att priserna på skogsmark och jordbruk återigen får en skattemässig skjuts. Nu blir det åter ännu fler skattemässiga fördelar med att äga skog, enbart för skatteplaneringens skull.

Det finns dock ingen risk att Toblemona Stahlin drabbas av förmögenhetsskatt. Hon är mer van vid att ha skulder. Oftast hos Kronofogden. Fast när hennes företag gick i konkurs så slapp hon ju iaf undan skulderna i företaget, och ett antal andra småföretag fick stå för fiolerna vid hennes betalningsinställelse.

Nu skall iaf kapitalstarka skattebetalare skrämmas bort från Sverige igen om den rödgröna axelmakten får råda. Och då tar man med sig pengarna och investerar dem någon annanstans. Återstår att se detaljerna.

En förmögenhetsskatt liknande den vi hade tidigare kommer inte ändra det faktum att axelmaktens politik fortsätter vara tobleronepolitik. För det är inte speciellt mycket pengar som kommer komma in den vägen. I värsta fall är det bara att köpa lite mer skog så slipper man undan.

Nåja, det blir ju åtminstone intressant att läsa taxeringskalendern igen. Eller Ratsitkatalogen om man är lite mer modern.

"Skatt på förmögna" kallas det. Förmögna i Sverige är en av de minsta folkgrupperna i Sverige. Endast ca 39700 innefattas i kategorin om man inte tar hänsyn till bostäderna. Byt ut "förmögna" mot lämplig folkgrupp så får ni se hur skatten låter. "Skatt på norrmän". "Skatt på tyskar". "Skatt på handikappade". osv.

Riktigt rika skall dock inte behöva betala mer än de som bara råkat amorterat på sitt hus. Maximal förmögenhetsskatt blir 25000:- per person, med en beskattning på 1% på förmögenheten i intervallet 2.5-5MSEK (eller 5-10 MSEK för gifta). Udden är alltså inte riktad mot förmögna, utan mot medelklassen. Fast vänsterpopulisterna kommer hoppa upp och ner av glädje och tro att det här kommer drabba de svenska miljardärerna. För dem är 25000:- en fis i rymden, utan i intervallet hittar man istället pensionärer med hus i Stockholm och en del av de lite mer lyckade småföretagarna.

Tobleronepolitik: Nej, det handlar om mycket mer pengar nu

TT ställer uppföljningsfrågor till Mats Odell angående den rödgröna axelmaktens tobleronepolitik:

"TT: Jämställer du Tobleroneaffären med dagens rödgröna politik.

Mats Odell: Nej, det handlar om mycket mer pengar nu."


Från att ha börjat dagen i högform så toppar nu Odell med en minst lika bra replik.

Mycket riktigt så handlar det inte längre om de 53157:- SEK som Mona Sahlin "lånade" av svenska folket som "förskott på lönen", utan med den rödgröna axelmakten i regering så kommer det nog handla om mer pengar. Typ en miljon gånger mer pengar, dvs 53 157 miljoner kronor när allt skall läggas ihop. 53 miljarder.

Grekland ställer in betalningarna den 19:e maj

Greklands så kallade finansminister meddelar enligt Reuters att Grekland måste få pengar från övriga EMU-länder om IMF innan den 19:e maj. Annars får man förmoda att landet ställer in betalningarna på sina skulder (eng default) antar jag. Till betalningsinställelse räknas bland annat att man vägrar betala sina skulder, eller ensidigt omförhandlar obligationers löptid och säger att man skall betala någon annan gång. Lite förskott på lönen, som Mona kallar sådant.

Bra med ett tydligt datum. Den 19:e maj måste Grekland omfinansiera 8.5 miljarder euro i skulder, och tydligen anser man sig inte ha råd att omfinansiera till marknadsmässig ränta. 10-åringen ligger nu på 9.65% och 2-åringen på hela 15.07% (mot lite drygt 14.4% när TT-Reuters skrev sin artikel).

Istället är det alltså Tobleronepolitik som gäller. Övriga euroländer och Sverige via IMF skall nu betala för alla de Toblerone som Grekland festat upp de senaste decennierna, genom att låna ut pengar till icke marknadsmässiga priser. Bland annat skall varje svensk bidra med 2600:- till grekisk Tobleronepolitik. Detta skall bland annat finansiera att greker med farliga jobb, som t ex hårfrisörskor och ytterligare 580 yrkeskategorier, får gå i pension vid 50 års ålder om de är kvinnor, 55 år om de är män.

Jäklar vad jag gillar begreppet Tobleronepolitik. Återigen ett stort tack till Mats Odell (kd), som nu ristat sin plats i världshistorien.

Wiseman om förnyelsebart bränsle

Sveriges främsta försvarsbloggare Wiseman skriver idag lite om framtida bränslen för de fossilhungriga försvarsmakterna världen över med anledning av peak oil. Också värt att notera är att det amerikanska försvaret är världens största konsument av fossila bränslen.

Jag skrev en kommentar till artikeln enligt nedan. Inte så välformulerat, då det är en kommentar och inte ett inlägg.

"Teknik, volym, tid.

1. Hitta en teknik.
2. Den skall kunna gå att skala till relevanta volymer
3. Uppskalningen skall gå tillräckligt snabbt

Det är också många som kommer slåss om det där bränslet, bildligt. Om inte en försvarsmakt har produktion i egen regi kommer de få betala "oljepriser" för bränslet, oavsett hur billigt det är att tillverka. Kostar oljan 20:- per liter kommer man även få betala 20:- per liter för algdiesel. Ungefär.

Borde det fö inte vara möjligt att byta ut gasturbinen i en Abrams mot något snålare?

SEP i ursprunglig hybridform var väl rätt tänkt, en snålare maskin.

Krig dricker bränsle. Läste någonstans att den amerikanska flottan vid invasionen av Okinawa brände lika mycket bränsle på en vecka (inklusive flyg) som Japan hade importerat hela 1944. Typ. Andra världskriget handlade om olja, Japan saknade egen olja för att föra sitt krig i Kina, och när USA lade embargo mot Japan, så såg man sig tvungen att ta de holländska oljefälten kring Indonesien och Borneo och kriget i Stilla Havet började iom att man först var tvungen att slå ut USA för att få fria händer. Pss handlade tyskarnas invasion av Ryssland om att nå oljefälten i Kaukasus.

När oljelagren började sina för Japan respektive Tyskland så spelade inte industriproduktionen någon roll längre. I slutet tankade man kamikazeplanens engångsmotorer med tallolja eftersom oljan var slut för Japan utan egen produktion. Kvittade att de satte igen efter några timmar, det räckte...

Oavsett, Sverige borde säkra upp anläggningar för produktion av flygfotogen från någon form av förgasat svensk biomassa. Skall vi inte ha beredskapslager så borde vi iaf ha en produktion som kan täcka försvarets behov för flyget.

Norge kommer antagligen inte exportera olja längre någon gång efter år 2020-25, pga deras snabbt fallande produktion, och Ryssland slutar med sin export runt 2030."

Tobleronepolitik - tar det på kortet och låter folket betala

Kommunminister Odell tar bladet från munnen och kommenterar de rödgröna axelmakternas ofinansierade valfläsk om 12 miljarder till kommunerna. Citat:

"– Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket."

Lysande Odell! Ett bevingat ord så tidigt i valrörelsen. Underbart. Kommer brukas mycket av mig iaf.

Socialdemokraterna med bandhunden Östros skäller enligt följande:

"– Detta är ett grovt övertramp som inte passar i svensk politik."

Lite bakgrund, och jag citerar Wikipedia (länk lagad) (till skillnad mot main stream media anger jag källor när jag snor från nätet eller bloggar):

"Inför valet av ny partiledare för Socialdemokraterna avslöjades det till Expressen att Mona Sahlin för privata ändamål använt det kontokort hon hade tillgång till i tjänsten. Hon hade köpt varor, hyrt bilar för privat bruk samt tagit ut kontanter på kortet.[1] Sammanlagt rörde det sig om privata utgifter till ett värde av 53 174 kronor.[2] Bland de inköpta varorna fanns två Toblerone, vilket gav affären ett av dess namn. Sahlin hade lämnat in kvitton på utläggen och betalt sina räkningar. Mona Sahlin kallade det förskott på lönen men det tolkades av de flesta som att Mona Sahlin tagit räntefria lån på riksdagens bekostnad.
Sahlin hävdade att anledningen till att hon inte hade påtalat sitt privata bruk av kontokortet, och att kostnaderna inte dragits från hennes lön, var oklara rutiner vid statsrådsberedningen.[3] Det fanns dock, visade det sig, dels regler som föreskrev att riksdagens kontokort inte fick användas för privata utlägg, dels dokument som beskrev hur man som kontoinnehavare skulle reglera utlägg av privat natur. Vid ett tillfälle förklarade Sahlin kortanvändandet med att "jag tog ut ett förskott på lönen, och det kan väl de flesta göra." Samtidigt framkom också uppgifter om svart dagmamma, en obetald TV-licensavgift och ett stort antal parkeringsböter som gått till kronofogden.[4]
"

Bara så ni vet, Mona Sahlin anser alltså att vem som helst kan ta ut ett förskott om 53174:- SEK på sin lön. Denna kvinna skall om de rödgröna axelmakterna får som de vill bestämma över Sverige. Och ja, skall man vara statsministerkandidat i Sverige så bör tidigare felsteg belysas extra noga, inklusive den svarta dagmamman, obetalda TV-licenser och dussintals obetalda parkeringsböter på en bil som var belagd med körförbud och inte skulle vara ute och köra runt samt kronofogdeärenden.

Det är ju intressant att Sahlin och de rödgröna axelmakterna gör detta med Tobleronepolitik till sin politiska linje.

Men inte överraskande.

Flute skriver om mer Tobleronepolitik, nämligen de ofinansierade satsningarna på järnvägar som den rödgröna axelmakten vill genomföra.

Tillägg: Google ger nu 81 träffar på "tobleronepolitik". Vi får se om uttrycket etablerar sig.

TA: Stöd för PA Resources - 15, 12

Tänkte bara göra en kort inflikning om PA Resources (OMX:PAR SEK, OSE:PAR).

Som tidigare långtida ägare i bolaget så är det förstås intressant att se om det finns någon teknisk botten på nedgången i aktien.

Vad jag kan identifiera är ett stöd runt 15:- SEK och ett tyngre stöd kring förra årets botten runt 12:- SEK.

Tills dess, eller tills något fundamentalt inträffar som får raset att vända så är det bara att hålla sig utanför tror jag. Fånga inte en fallande kniv, och kniven ovan ser riktigt vass ut.

Men gör något själva då, LO!

LO ojar sig över att det enligt dem själva kommer fortsätta vara massarbetslöshet i Sverige även 2011, och säger att det är regeringens fel. Inget överraskande där. Det är klart att Rörelsen angriper alliansregimen.

Men det finns ett enkelt sätt för LO att ordna fler jobb i Sverige. Gå med på lönesänkningar. De kan t ex förhandla fram lönesänkningar över hela linjen av sina anställda om t ex 10% lägre lön.

När tiderna är kärva får åtminstone vi egna företagare leva med lägre lön. Men det är klart, alltid enklare att skrika efter att regeringen skall trolla fram pengar och skapa skattefinansierade hitte-på-jobb, istället för att ta tag i det själv.

LO tjatar också om arbetsmarknadsutbildning. En ledtråd. Om 100000 personer är arbetslösa, och 2000 av dem har en speciell kompetens, så får inte fler jobb bara för att man utbildar ytterligare 2000 till denna kompetens. På sin höjd leder arbetsmarknadsutbildning till att de individer som fått utbildningen kan ta jobben från någon annan med samma utbildning. Det skapas inga nya jobb på det viset. Man kan inte skapa efterfrågan hos industrin genom att utbilda människor. Efterfrågan kommer från andra hållet.

Arbetsmarknadsutbildning sänker inte den totala arbetslösheten, men kostar skattepengar.

I övrigt har LO väl några miljarder på banken, ifrån de avgifter de pungslår sina medlemmar på. De kan med fördel ta dessa miljarder och starta lite företag i Sverige istället för att smörja kråset på fackpamparna. Kanske halvera chefsekonomens lön och anställa två fackligt anslutna städare som kan hålla lite finare på kontoret också?

TA: Uppgångar i index

Börsindex fortsätter att stärkas tekniskt, vilket den som är tveksam till min TA kan ta som ett tecken på att sälja.

Både tyska DAX och Torontobörsen gick med gårdagens handel upp till sälj/neutral istället för sälj/blanka. Förändringar i fetstil nedan.

AORD: Sälj/blanka
Bovespa: Sälj/blanka
DJIA: Köp
CAC 40: Sälj/blanka
FTSE-100: Sälj/blanka
DAX: Sälj/neutral
S&P-500: Sälj/neutral
GPTSE: Sälj/neutral
Hang Seng: Sälj/blanka
Nasdaq Composite: Köp
Nikkei-225: Sälj/blanka
OMXS30: Sälj/neutral

Svenska OMXS30 börjar dessutom närma sig en köpsignal och kan alltså ge en köpsignal under dagen om börsen stärks, kanske på dagens rapporter?

Allt som behövs är att MACD fortsätter upp lite och ger signal så slår neutralt läge om till köpsignal i OMXS30.

2010-04-26 18:04

ECB: Eurozonen uppfyller konvergenskraven tidigast år 2026

Via bloggrannen Flute som läst Prudent Investor före mig, så står det i den europeiska centralbanken ECB:s egen rapport att euro-länderna tidigast uppfyller euronmedlemskapets konvergenskrav år 2026. Om sexton år. 27 år efter sitt införande. I bästa fall.

Det är ECB:s positiva scenario, som alltså kräver kraftiga besparingar och höjda skatter konsekvent i samtliga euroländer med järnhård disciplin i sexton års tid, samt att världsekonomin inte klappar ihop igen och kräver statliga pengar får man förmoda. Med tanke på den permanenta och allt akutare oljekris vi närmar oss de kommande åren, så ter sig en robust världsekonomi tämligen osannolik.

I mellanscenariot framgår det inte när eurozonen uppfyller konvergenskraven, eftersom grafen bara sträcker sig till år 2028. I det mest negativa scenariot försvinner skulderna ur grafens topp på 140% av BNP till år 2024.

Återigen, detta är ECB:s egna prognos. Euron har alltså förvandlats till ett skämt där man mestadels inte ens klarade av konvergenskraven från början.

Jag kan nästan slå vad om att denna prognos inte kommer nå svensk media då den är alldeles för negativ för att få nämnas på ekonomisidorna i svensk press.

Investeringsslutsatser är att euron kommer falla och euroländernas räntor att stiga och med det euroobligationer att falla. Besparingar och åtstramningar kommer stärka höger- och vänsterpopulisterna i EU, och det kan nog anses vara osannolikt att man kommer kunna hålla sig till den mest postiva prognosen enligt ovan. Frågan är ens om euron och ECB överlever speciellt länge i scenario två eller tre. Tyskland skulle med fördel kunna hoppa av samarbetet och lämna de övriga ekonomierna till att sanera sig själva, även om även Tyskland har ett arbete framför sig.

Skulle också tippa att guldet kommer gå starkt mot euron de närmaste åren...

Den svenska politiker, makthavare eller beslutsfattare som allvarligt anser att vi bör införa euron är nog inte ens normalbegåvad och borde omyndighetsförklaras samt befrias från sin tjänst. Eller så är de helt enkelt inte läskunniga. Skall Sverige bära upp euroländerna fram till år 2026? I bästa fall? Solidaritet får en helt ny innebörd.

Nu skall jag ut och leta gröna skott.

Marknaden tror inte på räddning av Grekland

Marknaden tror tydligen inte på en räddning av Greklands ekonomi. Räntan på den 10-åriga grekiska statsobligationen bröt idag 9%, och stod för en stund sedan i 9.29%.

Uppenbarligen kan inte EMU-länderna enas om att ge ett första nödlån till Grekland, ett lån som ändå inte kommer räcka och bara är det första i en lång rad av lån.

Grekland är snart akut nära en betalningsinställelse (eng "default") och blogggrannen Flute meddelar att grekiska staten öppnat ett solidaritetskonto där man frivilligt kan sätta in pengar för att skjuta upp betalningsinställelsen några dagar.

Ett citat med kontonummer och allt.

"Solidarity account for public debt repayment

Pursuant to Bank of Greece Governor’s Act 271/4.3.2010, an account entitled “SOLIDARITY ACCOUNT FOR REPAYMENT OF PUBLIC DEBT” (No. 24/26132462) has been opened at the Bank’s Head Office, Public Entities Accounts Section, for voluntary deposits, to be used exclusively for the repayment of Greece’s public debt.

Deposits to the account shall be accepted, starting 5 March 2010, at the Head Office, the Branches, Outlets and Agencies of the Bank of Greece, as well as through commercial banks.

The details of the solidarity account are as follows:
IBAN: GR 04 010 0024 0000000026132462
SWIFT/BIC: BNGRGRAA.

For further information, please contact the Public Entities Accounts Section, tel: 210 320 2716 & 210 320 3376."


Ursprunglig text hittar man hos Bank of Greece hemsida.

Så alla som solidariskt tycker synd om Grekland, framför allt vänsterfolk kan nu ta några tusenlappar av månadslönen och bidragen som i dagarna kommit eller kommer in på era konton och sätta in dem ovan. Arbetare världen över, förenen eder! Eller är det bara när det är andras pengar som man skall vara solidarisk?

Finns t o m en blinkande reklam på den grekiska centralbankens förstasida för kontot.

Även på engelska:

Fast givet nivån av korruption i den grekiska statsapparaten kan man nog förvänta sig att ovanstående konto är någon högre centralbanktjänstemans egna lilla pensionskonto... Trots allt har man ju nu höjt pensionsåldern till 60 år i Grekland, så det är ju förståeligt.

Ny valundersökning - hur skulle du rösta om det var val till Riksdagen idag?

Jag avbröt den befintliga valundersökningen, eftersom det började komma in väldigt många besökare från länkar som lagts in på bloggar och forum där man hittar en del mindre partier. Enstaka besökare den vägen kan kvitta, men när bloggens besökare började domineras av dessa så tänker iaf inte jag agera valplattform för något parti.

Eftersom jag vill veta hur mina normala läsare röstar så tog jag bort undersökningen och ersatte den med en ny där partier utanför Riksdagen får klassificeras som "Annat". Kryssa för all del i detta, men det ger alltså inte "ditt" parti någon uppmärksamhet.

Det är synd att folk från vissa partier ville förstöra enkäten i tron att hur de röstar här påverkar det verkliga riksdagsvalet, men jag antar att känslorna brusar allt varmare ju närmare valet vi kommer. Jag viftar med min cluebat: Hur ni röstar här påverkar inte riksdagsvalet.

Så vi försöker igen. Hur skulle du rösta om det var val till Riksdagen idag. Svara här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter när du svarar, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Ber om ursäkt för att ni får rösta igen, men nu får alltså inte partier utanför Riksdagen någon uppmärksamhet av era kryss, och är ni inte ordinarie läsare så kan ni alltså strunta i att kryssa för.

Och nej, det här handlar inte om att jag försöker tysta ner partier, det rör mig inte i ryggen. Men jag vill veta vad mina vanliga läsare tycker, och inte var det läggs in länkar till min blogg.

Parans

Det prisbelönta miljöteknikbolaget Parans Solar Lighting satsar på en marknadsintroduktion via Aktietorget i juni. Företaget var ett av bolagen på USA:s fd svenska ambassadör Woods lista över lovande cleantechbolag i projektet "One big thing".

Själv äger jag redan aktier i två andra bolag på listan, nämligen Seabased och Vertical Wind och har naturligtvis tittat närmare på Parans då bolaget är lockande.

Parans erbjuder en unik produkt för naturligt solljus i fönsterlösa utrymmen i flervåningsbyggnader. Ljuset leds via fiberoptik ner ifrån en solföljare och sprids sedan via olika former av armaturer. Utanför Japan har bolaget i princip inga konkurrenter med likvärda produkter, och det marknadsledande amerikanska bolaget Solartube erbjuder i egentligen bara lösningar för byggnader med enstaka våningsplan.

Bolaget har vunnit många utmärkelser för sin produkt, och försäljning sker i mycket via återförsäljare som t ex arbetar mot arkitektfirmor. Ett exempel på projekt är installationen av naturligt ljus i pressavdelningen för Coca-Colas kontor i Spanien, samt i trapphus i samma byggnad för att uppfylla byggnormkrav på naturligt ljus i trappor. Krav på miljömärkning av byggnader, t ex via amerikanska LEED som drivande, gör att det finns ett underliggande marknadstryck på likartade produkter.

Omsättningen har än så länge varit blygsam med en försäljning på mellan 2 och 3 MSEK om året. Tillverkningen av produkten sker via extern underleverantör, och själva bolaget sitter bara på marknadsresurserna. Även utvecklingen sker på konsultbasis, så de fasta kostnaderna är låga.

Man vill nu ta fram nästa generations produkt som skall ge sex gånger så mycket ljus för pengarna, och t ex kan lysa upp sex konferensrum istället för bara ett. Detta som ett led i den återkoppling och önskemål man fått från kunder och återförsäljare. Det är rent av även så att enligt VD:n är en amerikansk återförsäljare intresserad av att finansiera hela nästa produktgeneration, men via nyemissionen får Parans en mycket starkare förhandlingsposition och kan finansiera utvecklingen själv utan avkall på oberoende. Att en återförsäljare var intresserad av att finansiera en ny produkt ser jag som ett kvitto på att försäljningsledet ser en stor potential i den nya produkten.

Med nästa produktgeneration förväntar man sig alltså att kraftigt kunna öka försäljningen.

Syftet med nyemissionen är också att uppnå tillräcklig ägarspridning för att kunna marknadsnoteras.

Detaljer, teaser, prospekt och annat hittar man förstås på bolagets hemsida.

Tittar man på värderingen så kommer bolaget efter fullt tecknad nyemission ha 3 miljoner aktier och till en emissionskurs på 6:- SEK så blir värdet alltså börsvärdet 18:- MSEK.

Bolaget tror på en omsättning om drygt 20 MSEK till år 2013 och en nettovinstmarginal på ca 18%. Efter 28% i bolagsskatt skulle det ge ett resultat på ca 2.6 MSEK, eller 87 öre per aktie. Nu kan man som alltid ta tillväxtbolags prognoser med en nypa salt, men utifrån denna prognos blir i så fall en framtida värdering vid p/e 20 17:40 SEK per aktie. Även vid p/e 10 skulle det finnas en uppsida gentemot nyemissionen med 8:70 SEK per aktie, men om bolaget verkligen lyckas växa enligt plan så är förstås p/e 10 lågt för ett extremt tillväxtbolag.

Tittar man tillbaka i årsredovisningen för 2009 så framgår det att man då inte var helt överens med en motpart om royaltyersättningar, men enligt samtal med VD:n så är man nu överens, och de royaltysituationer som beskrivs i prospektet är de som gäller.

Utöver vad som på sedvanligt sätt står om risker i prospektet så kan man möjligen se en risk i nyemissionen och att marknaden är så kall att man inte når tillräcklig ägarspridning för en introduktion på Aktietorget. Nu är det dock Aktietorget själva som driver nyemissionen, och de har därmed allt intresse av att få tillräcklig ägarspridning. Den som är orolig över detta bör alltså inte enbart teckna aktier via kapitalförsäkring, där det formellt sett bara blir en ägare oavsett antal personer som tecknar, utan också teckna sig en post till vanlig depå för att fixa ägarspridningen.

VD:n kommer själv att teckna, men kunde inte svara på hur övriga storägare gör. Den tabell över ägarfördelning före och efter nyemissionen förutsätter att ingen befintlig ägare tecknar några aktier, men så är alltså inte fallet eftersom åtminstone VD:n tecknar enligt egen utsago.

Jag har pratat med VD:n om nu någon undrade.

Själv är jag lockad att deltaga i nyemissionen. Det brukar bli bra när jag investerar i Göteborgsbolag, och det slutar med att de blir utköpta från börsen, och med miljöteknik, unik produkt och Woods lista som påverkande faktorer kan man antagligen våga sig på en mindre slant i företaget.

Jag eller någon till mig närstående har inte fått ett öre eller någon form av annan ersättning för att skrivit detta inlägg om nu Skatteverket undrar, utan jag skriver för att jag finner bolaget och nyemissionen intressant.

Subventionerad näring vill ha mer skattepengar

SAS och den europeiska branschorganisationen AEA vill ha ännu mer pengar i subventioner som plåster på såren för att de inte tar ut biljettpriser som medräknar risken för flygstopp.

Redan tidigare är de subventionerade genom att vara befriade från skatt på de ändliga fossila bränslen som de bränner upp högt uppe i atmosfären, medan konkurrenterna inom bussar och tåg får betala skatt på sin energiförbrukning. Även tågen måste betala skatter på sin elförbrukning.

Nu skall alltså kollektivet av skattebetalare betala för flygstoppet, även de som inte själva flyger eller i nämnvärd omfattning berörs av ett flygstopp. Skattebetalarna skall alltså betala för flygresenärernas alldeles för billiga flygbiljetter.

Nej, låt marknadskrafterna ta hand om detta. Flygbolagen får höja sina priser för att ta igen förlusterna och ta höjd för framtida vulkanutbrott, eftersom Islands aktivitet går i cykler och det nu finns risk för fler avbrott framöver. Om inte annat kvarstår risken för nya askmoln i närtid.

Och för att jämna ut spelplanen skall förstås flygets energiförbrukning beläggas med samma skatt som bussar och tåg, så vi får en balanserad och rättvis marknad. Alternativet är förstås att skatterna på fossila bränslen och el även tas bort för övrig kollektivtrafik.

Det är hur man än vänder på det helt fel att majoriteten av skattebetlare skall subventionera minoritetens flygresor, vilka inte sällan dessutom handlar om 100% rekreation. Då borde alla som väljer att inte flyga på sin semester också få statliga pengar. Bilsemester borde slippa skatt på bränslet...

Jag kan inte se att någon som kallar sig liberal vill se subventioner till en enskild transportbransch, och jag kan inte se att någon från vänstersidan tycker att det är solidariskt att sponsra lyx. De som vill ta skattepengar och gynna en viss bransch är fascister, men inget nytt där alltså när det gäller EU.

TA: OMXS30 upp till neutral, köpsignal i Dow Jones

Med fredagens aktiehandel blev det en svag köpsignal i Dow Jones Industrial Average.

Man kan dock notera att det lite bredare S&P-500 inte gett köpsignal än utan ligger kvar i sälj/neutral.

Stockholmsbörsen samlades som bekant runt flaggorna Ericsson och Volvo och avbröt omedelbart den uppenbarligen felaktiga blankningssignalen och gick tillbaka till sälj/neutral.

Blankningspositioner avslutades därmed lämpligen, och om inte annat så slog stop-loss till och några större förluster bör man inte fått. Vi hade en underbar short-squeeze i Volvo och Ericsson i fredags, där blankare tvingades köpa tillbaka för att avsluta sina positioner med en överreaktion som följd. Återstår att se om den reaktionen håller i sig.

En sammanställning över signalläget i de index jag följer finns nedan. Ändringar i fetstil:

AORD: Sälj/blanka
Bovespa: Sälj/blanka
DJIA: Köp
CAC 40: Sälj/blanka
FTSE-100: Sälj/blanka
DAX: Sälj/blanka
S&P-500: Sälj/neutral
GPTSE: Sälj/blanka
Hang Seng: Sälj/blanka
Nasdaq Composite: Köp
Nikkei-225: Sälj/blanka
OMXS30: Sälj/neutral

Man skulle kunna säga att de amerikanska börserna känns positiva men att det är negativt i Europa. Återstår därmed att se vad Stockholmsbörsen räknas till, EU eller USA? Kanske vänder även övriga europeiska börser upp signalmässigt och Stockholm visade vägen i fredags? Nikkei och Hang Seng stiger under morgonen, medan Australiens All Ordinaries faller något.

Det utlöstes inga individuella signaler i de aktier, truster eller råvaru-ETF:er som jag följer under fredagen.

TA: Inga förändringar i veckoklimatet

Med förra veckans handel blev det inga förändringar i veckoklimatet mot föregående vecka.

Australien All Ordinaries: Köp.
Brasilien Bovespa: Neutral.
USA Dow Jones Industrial Average: Köp.
Frankrike CAC-40: Köp.
London FTSE-100: Köp.
Tyskland XETRA DAX PF: Köp.
USA S&P-500: Köp.
Toronto GSPTSE: Köp.
Hang Seng: Köp.
NASDAQ Composite: Köp.
Japan Nikkei 225: Köp.
Stockholm OMXS30: Köp.

Det mesta ser fortfarande långsiktigt positivt ut om man tror på detta, men man skall aldrig glömma att veckocharten släpar efter rejält och inte är den snabbaste indikatorn när det gäller trendvändningar.

39% av läsarna drabbade av flygstoppet

Hela 39% av de kära läsarna, eller åtminstone de som svarat på enkäten har drabbats av flygstoppet den senaste dryga veckan. Personligen eller indirekt.

Det säger något om hur känsligt vårt moderna samhälle är, och hur väsentligt fossila bränslen är för vårt samhälle, när något så ovanligt som problem med flyget drabbar hela 39% på bara en vecka. Själv flyger jag kanske en gång vart femte år, och har i övrigt inte drabbats direkt eller indirekt, åtminstone inte vad jag märkt.

2010-04-25 19:23

Om det vore riksdagsval i Sverige idag, hur skulle du rösta då?

Dags att undersöka om de kära läsarnas partisympatier har ändrats från förra undersökningen.

Om det vore riksdagsval i Sverige idag, hur skulle du rösta då? Svara ute till höger i marginalen, och som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Tidigare resultat hittar man här, och hur folk faktiskt påstod sig rösta i förra riksdagsvalet ser man här.

Jag kommer köra den här enkäten en gång till någon vecka innan själva valet.

Bruntunga och blåtunga

Glädjande nog verkar det synas ett slut på blåtungehysterin i Sverige, ett av alla de fall av panik som upprepade gånger drabbat EU ända sedan galna kosjukan. Av rädsla för att pöbeln skall fatta misstro mot bondeklassen så överreagerar som vanligt EU så fort några djur kanske blir sjuka.

För det är ett enda stort kanske. Vi har inte haft några fall av blåtunga hos får eller ko i Sverige, däremot har man påvisat antikroppar. Djur som alltså hade ett immunförsvar som kunde hantera denna sjukdom helt naturligt. Tack vare det provsvaret drogs ett projekt om 170 MSEK igång för att vaccinera alla våra idisslare inom en radio av väldigt många mil från Halmstad.

Idisslare är alltså får och kor.

Och rådjur, älg, dovhjort, kronhjort och de vilda mufflonfåren (som finns på sina platser i Halland).

Till en början skulle bara besättningar om åtminstone 10 får vaccineras, men då upptäckte de ansvariga att det finns en himla massa små fårbesättningar med under 10 vuxna djur, och reglerna ändrades till 10 djur inklusive lamm. Därmed kom i princip alla mikrobesättningar med, t ex fyra tackor som föder 1.5 lamm per tacka blir ju 10 djur. Även ekologiska besättningar blev vaccinerade.

Allt detta pga lite påvisade antikroppar hos annars friska djur.

170 MSEK. 19:- per svensk, varav en del tas ut av vår EU-avgift.

Att jag sedan hört talas om flera fall där vaccinerade djur dött inom några dagar från vaccinationen är kanske bara en slump. Det händer ju att djur dör plötsligt sommartid, listan kan göras väldigt lång. Vaccinet i sig behöver inte vara farligt, det var inte ens någon slaktkarens (dvs det gick att omgående förvandla vaccinerade djur till kött) om jag minns rätt. Men djur är smutsiga på utsidan av och till. Så länge inte smutsen kommer in i kroppen så är det OK, men med en spruta kan det möjligen komma med lite oönskade bakterier och så dör djuret.

Fast hur Jordbruksverket i panik lyckades vaccinera tiotusentals älgar och hundratusentalet rådjur i området låter jag vara osagt... Veterinärerna fick iaf något att göra för våra skattepengar.

I EU:s värld finns det ju inga vilda djur, men det är ju alltid kul för tjänstemän och byråkrater att få lite skattepengar att festa upp i onödan.

2010-04-24 14:48

Vi får se 16, 18, och över 20 kronor litern även utan höjd skatt

Maud "jag höjde skatten för jord- och skogsbrukets diesel" Olofsson gör ett populistiskt utspel i SvD där hon påtalar att (mp) vill höja skatten på fossila bränslen med 2:- per liter och att det vore fruktansvärt för barnfamiljer och boende på landet.

Lite lustigt att hon inte vill höja skatten för onödig privatbilism, när hon själv slopade avdragsmöjligheten för skatten på diesel hos jord- och skogsbrukarna just med argumentet att dessa näringar behöver anpassas bort från sitt fossilberoende. Fast privatpersoner skall inte få höjd skatt, istället skall de få vägar som ingen kommer köra på pga bränslebrist när de är klara. Privatbilismens parantes skall uppmuntras, inte anpassas till framtiden.

För vi upplever nu peak oil, och med det en allt akutare brist på olja under decenniet som just börjat. Om inte ekonomin knäcks först och kastar in oss i en ny hård recession så får vi se först 16:- per liter bensin även utan (mp):s höjda skatt, sedan kommer 17, 18, 19 och över 20:- per liter.

Det enda (mp):s skatt skulle innebära är att vi snabbar på det hela 1-2 år, och med det ger Sverige konkurrensfördelar eftersom vi skulle anpassa oss proaktivt - före, istället för reaktivt - efter den kommande oljekrisen.

Men Maud "jag ger statsstöd till konkursmässiga flygbolag utan framtid" Olofsson vill inte låtsas om det där, utan påtalar mycket riktigt hur extremt viktigt det är med transporter för vårt samhälle. Korrelationen mellan olja till transporter och ekonomisk tillväxt är extremt hög, hela 0.95 på en skala från -1 till +1. Desto viktigare att vi ser till att proaktivt anpassa samhället till oljebrist innan den inträffar på allvar.

Och Maud har antagligen rätt att vi till år 2030 kommer ha fossiloberoende fordon på våra vägar. För till år 2030 finns det en mycket stor risk att det inte längre finns några länder som exporterar olja pga fallande produktion och stigande inhemsk konsumtion i oljeländerna. Så de enda fordon som kommer rulla på de svenska vägarna år 2030 är de som kan tankas eller laddas med förnyelsebara bränslen, som pga arbitrageeffekten kommer kosta lika mycket som bensinen gör år 2030, dvs åtminstone 30:- per liter. De som kan få tag på bränsle alltså.

Nej, jag röstar inte på miljöpartiet, men ser det som utmärkt att höja kostnaden för fossila bränslen proaktivt trots att det skulle kosta oss som boende på landet 6-7000 om året om vi inte anpassar oss. Men det är inte mer än rätt.

Nu tiger ju även (mp) som muren om peak oil, då ingen etablerad politiker vågar tala om frågan i en valrörelse. Istället tjatas det om klimatföränringar vilket är olyckligt.

Visserligen är många åtgärder för att minska CO2-utsläpp även bra för att proaktivt anpassa sig till den oljefattiga framtida världen, men klimatförändringsanpassning lider av samfälligheternas tragedi. En individ kan skita i att ta klimatgynnande åtgärder, eftersom effekten på klimatet är beroende av att alla andra gör något. Men med peak oil är det tvärt om. Den som inte tar några åtgärder kommer drabbas hårdare än den som proaktivt anpassar sig till ett oljefattigare liv, även om många av de värsta effekterna av oljekrönet slår mot hela samhället. Och effekterna av peak oil ligger i närtid, inte 50 år framåt. Klimatförändringar slår nationellt, peak oil slår individuellt.

Så klarar du inte av 16, 17, 18, 19, 20, 20+ per liter bensin, gör något åt saken nu. För vi kommer vara där snabbare än de flesta vågar tro. Eller så blir det ekonomisk recession och massarbetslöshet. Eller bägge samtidigt. Och ingen politiker kan påverka geologin och skapa olja som inte finns. Inte ens Maud.

Lönehöjningarna tar inte ut skuldökningen

Det finns ju många som ägnar sig åt att förtränga att det svenska folket sätter sig allt mer i skuld. Efter mitt förra inlägg om detta förekom diverse motargument, t ex anekdotisk bevisföring där en läsare minsann sålt sin bostad och alltså minskat sin skuld till noll, och därför skulle hela svenska folkets skulder minska. Kommentarer överflödiga.

Ett annat argument skulle vara att skulderna motsvaras av löneökningar, och man kan inte alls titta på skulderna i förhållande till inflationen. Visst är det så att lönerna stigit mer än inflationen, men inte i närheten av skulderna.

Jag har nedan plottat in tjänstemännens löneutveckling 1996-2008, vilket var det bästa data jag fick fram från SCB. Skattetrycket i Sverige har bara minskat någon enstaka procentenhet så reallöneökning och bruttolön följer ungefär samma utveckling.

Som man ser ökade lönerna för tjänstemän mer än inflationen (och med tanke på att bostads- och lånebubblan är som störst i Stockholm är det just tjänstemän som är mest relevant att titta på). Men skulderna nästan dubblades i förhållande till lönen under perioden.

Så nog är svenska folket mer skuldsatta än någonsin tidigare, och det är den där lönen som skall användas till att betala av skulderna. För inflationen gör det inte ser man också i grafen.

Nu är amortering ett svårt ord, så allt fler väljer att inte amortera. Och skuldberget fortsätter att växa. Utom för de som hoppar av och låter resten sitta med Svarte Petter.

Att betala av sina skulder är och förblir ett okänt begrepp för dagens bostadsköpare.

2010-04-23 17:29

Om Grekland skriker på hjälp, är det någon som lyssnar?

Den grekiska regimen kastar till slut undan sin allt blekare Medelhavs-machismo och roparhjälp från EMU-länderna och IMF. Läs mer hos bloggrannarna Flute och Musik @ Centrifugen.

Men det återstår att se hur det blir med EMU-ländernas nödlån till Grekland. För att det skall bli några nödlån från EMU så måste nämligen samtliga euroländer vara överens. I den här frågan har varje enskilt land alltså veto.

Ränta på Greklands 10-åriga statsobligation är nu 8.67% efter att ha toppat på 8.96% och vart nere under 8% och vänt under dagen. Marknaden tror alltså inte på att EMU-länderna kan enas om några nödlån.

Och oavsett så är inte några nödlån någon hållbar lösning. Statsskulden och underskottet finns kvar ändå, även om nu det beviljas initala lån på motsvarande 431 miljarder SEK, vilket bara täcker upp årets behov.

Grekland skriker på hjälp, men frågan är om någon lyssnar. Speciellt Tyskland. Ger man nödlån så dödförklarar man euron för många år framöver, eftersom man därmed aktivt sanktionerar och godkänner att man bryter mot stabilitetspakten. Nu gör alla euroländer iofs det, men Grekland tillhör de värsta.

Guldpris i SEK per gram 2004-2010

En av de kära läsarna med signaturen Guldkalle har fått för sig att guldet kostade 300 kronor per gram för några år sedan, och menar att det inte syns i långtidsgrafer. Det är förstås helt fel. Guldet har aldrig någonsin kostat 300 kronor per gram i marknadsnoterat spotpris. Däremot kan det tyvärr funnits försäljare som sålt guld för 300 kronor per gram när guldet toppade på 280 kronor.

Nedanstående graf är dagsdata för guldpriset i SEK per gram sedan 2004 som är så långt som jag orkat harmonisera alla helgdagar i marknadsnoteringar mellan valutor respektive guldpriset.

Grafen sträcker sig fram till den 5:e mars i år, för dagsutveckling sedan dess, se de någorlunda veckoliga postningarna av priset.

Och nej, guldet var inte dyrare längre bak i tiden i SEK per gram. I så fall får man leta sig tillbaka till 80-talet, men inte ens när guldet visade upp sitt gamla prisrekord i USD 1980-81 kostade guldet över 150:- SEK per gram. Eller något sådant.

Guldkalle har iaf fel. Sorry.

TA: Falska köpsignaler i CPG och ERF?

Crescent Point (TSX:CPG) och Enerplus (TSX:ERF.UN) gav köpsignaler med gårdagens handel.

Jag betraktar dock dessa som falska, då klimatet går emot dessa signaler. Torontobörsen är i blankningsläge, och underliggande råvaror som olja och nordamerikansk fossilgas är också i sälj.


Lägger ut chartsen för sakens skull ändå. Slår klimatet om de närmsta 1-2 handelsdagarna blir det en riktig köpsignal ändå.

Byggföretagen blåser bostadsköparna

Jag har tidigare lagt fram tesen att köpare av nya bostäder blir blåsta av hus- och byggföretagen, som bygger onödigt dyra bostäder eftersom räntan är låg. Ett husföretag säljer hundratals nya hus, men köparen köper på sin höjd ett enstaka nytt hus under sin livstid och saknar därmed erfarenhet och blir med lätthet blåst.

Åtminstone används "det är faktiskt så här dyrt att bygga" som ursäkt från bostadsköpare som med glädje betalar 5 MSEK för ett nybyggt hus.

Någon brist på arbetskraft är det inte heller, numera kryllar det av utländska hantverkare, och inte bara överbetalda och mobiltelefonpratande svenska hantverkare som fakturerar åtta timmar om dagen oavsett om de faktiskt är närvarande eller ej. Så priset på arbetet borde vara pressat.

Andra kan väl skylla på den mystiska inflationen.

Men nu följer lite data som stärker min tes.

Ovanstående är byggkostnaden per kvadratmeter för villor 1998-2008. Inflationen finns också med. Markpriset är inte med ovan.

Som ni ser har husföretagen sett till att i princip dubbla priset i förhållande till inflationen.

För bostadsrätter ser det inte mycket bättre ut.

Datakällor är förstås SCB.

Byggbolagen skrattar hela vägen till banken på vår bekostnad. Orsakerna är många - högre vinster, mygel, mobiltelefonprat, alla heminredningsprogram på TV, låga räntor och tron att man måste bo "ståndsmässigt" med helkaklade badrum och enorma kök i solitt trä och granitskivor, samt ha fullhöjdsfönster med fönsterbräden av granit och infällda spotlights i hela huset samt äkta ekparkett med golvvärme. Det går att bygga till betydligt lägre kostnad, men så länge folk är beredda att skuldsätta sig för livet för att de tittat på TV så blir det så här.

Och kom nu inte och påstå att inflationen äter upp skulderna.

Bara för att förtydliga: Även justerat för inflationen har priserna på nybyggda bostäder nästan fördubblats per kvadratmeter de senaste 10 åren. En ny bostad borde kosta hälften att bygga mot idag, om inte annat pga förbättrade och effektivare metoder och teknisk utveckling.

TA: Blankningssignal i OMXS30,FTSE-100

Med gårdagens handel utlöstes som väntat en blankningssignal i OMXS30 när MA5 bröt ner genom MA14. När både MA5 ligger under MA14 och MACD ligger i sälj så blir det enligt modellen blankningssignal. Ovanpå detta säger även Parabolic SAR sälj om någon bryr sig.

Även brittiska FTSE-100 slog om till blankningssignal, och de börsindex jag följer ligger nu som följer nedan. Nya signaler i fetstil.

AORD: Sälj/blanka
Bovespa: Sälj/blanka
DJIA: Sälj/neutral
CAC 40: Sälj/blanka
FTSE-100: Sälj/blanka
DAX: Sälj/blanka
S&P-500: Sälj/neutral
GPTSE: Sälj/blanka
Hang Seng: Sälj/blanka
Nasdaq Composite: Köp
Nikkei-225: Sälj/blanka
OMXS30: Sälj/blanka

En läsare undrade över VIX i samband med gårdagens inlägg, så jag lägger ut den nedan.

Baserat på detta så är det väl inte direkt kraschvarning (VIX uppåt 30+) på världens börser, men å andra sidan är VIX amerikanskt och Nasdaq ligger i köp och DJIA och S&P 500 ligger bara i sälj/neutral än så länge.

Men alla andra index jag följer har nu gett blankningsignaler efter några veckor av sälj/neutral och osäkert läge. Att det är Grekland som spökar är en rimlig gissning. Om inte annat var det uppenbarligen dags för en rekyl på börserna, åtminstone utanför USA.

Som en liten börs så är Stockholmsbörsen väldigt känslig för rapporter i enskilda storbolag, och nu på morgonen fick vi en överraskande positiv rapport från Volvo, samt en vinst från Ericsson som dock kan tolkas som en besvikelse.

Fundamenta (FA) klår alltid TA, så vi får se hur marknaden tolkar ovanstående rapporter och med det vad börsutvecklingen blir. Samtidigt skall det nog mycket till för att Stockholm skall gå bättre än resten av Europa mer än någon dag, så eventuellt flagpole rally runt t ex Volvos rapport kan bli kortvarigt.

2010-04-22 18:59

Bäst i klassen eller bäst på bokföring?

Greklands underskott är tydligen sämre än väntat, och Sverige skall vara bäst i klassen med EU:s lägsta budgetunderskott på endast 0.5%.

Moodys skämt till kreditvärdering av Grekland sänks från AAA till AA, vilket bara bevisar hur värdelösa kreditvärderingar är. Läs gärna mer om Grekland hos bloggrannarna Flute eller Musik @ centrifugen. Grekland är bara veckor från betalningsinställelse (eng default) och räntan på tioåriga grekiska statsobligationer steg till 8.8% idag, plus hela 0.709%.

Fast en betalningsinställelse kommer i svensk (och antagligen även i övriga EU-media) att framställas som en liten "omförhandling av lånevillkor", vilket är precis vad stater gör när de ställer in betalningarna. Stater går ju inte i konkurs, utan säger bara "vi betalar inte tillbaka 100 kronor på den här skulden, ni kan få 50 eller inget, välj" alternativt "ni kan få 100 kronor, men det blir inte nu, utan en annan gång".

Men rubriken talar om Sveriges ekonomi. Jag har inte haft tid att titta på de nya siffrorna från Eurostat, men det är skillnad på underskott och ökad skuldsättning.

Jag har tidigare redovisat nedanstående graf baserat på förändring av skuldsättning, vilket är mer sant än bokföringsmässigt underskott.

Jag får uppdatera den där grafen, eftersom den inte baserar sig på senaste datat, men här ser man iaf förändringen i skuldsättning i förhållande till BNP jämfört med föregående år, fast grafen baserar sig på Eurostat och Q3 2008 till Q3 2009, inte 2008-2009

Budgetunderskott kan man trixa med via lite kreativ bokföring. USA stryker t ex feta streck över en del utgifter, ex hela kriget mot terrorismen (bl a Irak+Afghanistan) och återuppbyggnaden av New Orleans och anser att dessa inte räknas till budgeten. Det ser bättre ut så.

På samma sätt kan man trolla bort stora investeringar i t ex infrastruktur, som bokföringsmässigt kan skrivas av under många år, men som på kort tid slår hårt mot statsskulden.

Därför är det förändringen av statsskulden man skall titta på, inte hur man bokför sin budget.

Så frågan är om Sverige verkligen är bäst i klassen, eller om vi bara är bäst på att gömma underskott via kreativ bokföring? Vår Anders är visserligen vår väldelige Borg, men den summerade statsskulden får vara facit på hur duktig finansdepartementet är på bokföring. Återkommer.

Inflationen äter upp skulderna

Inflationen äter upp skulderna påstår folk glatt när de tar allt större lån av alla de slag.

Det kan ju t ex förklara hur det svenska folkets privata skulder har utvecklats enligt nedan sedan 1996. Datat kommer från den något ironiskt benämnda Sparbarometern hos SCB.

Det mesta rör sig förstås om bostadslån.

Men åter till det där med inflationen. Tittar vi på svenska folkets skulder 1980 till 2009 och hur de borde utvecklats om de följt inflationen så ser det ut som följer.

I början av 1980-talet följde skulder och inflation varandra åt, men sedan drog skulderna iväg fram till krisen i början av 1990-talet, då en period av avbelåning inleddes och svenska folket faktiskt minskade sina skulder. Men man kom inte riktigt ner till inflationsjusterad skuldsättning enligt 1980-kurvan.

När bostadspriserna vände upp igen 1996 började skulderna öka igen även om man inte kom ikapp inflationen sedan 1990 förrän 1999-2000.

Men sedan dess har skulderna stuckit till himlen. Nej, inflationen äter uppenbarligen inte upp svenska folkets skulder, eftersom det svenska folket bara lånar mer och mer pengar. Det är alltså bara en floskel att inflationen tar hand om skulderna. Vad som verkligen tar hand om skulder är och förblir amorteringar, och även fallande bostadspriser vilket ses under första halvan av 1990-talet.

Under 1970-talet var inflationen mycket hög, och kombinerat med både direkta räntebidrag och en mycket hög marginalskatt så kanske skulderna minskade pga inflationen. Men höginflationsperioden under 1970-talet har än så länge inte kommit tillbaka, och vi har istället upplevt decennier med låg inflation. Men om man upprepar mantrat att inflationen skall ta hand om skulderna så känns det åtminstone bättre. 30- och 40-talisterna amorterade dessutom på sina lån på 1970-talet, vilket inte kan sägas om dagens bostadsägare som har en amorteringstid på i snitt över 90 år, om de amorterar alls.

Vi är och förblir inne i en enorm bostadsbubbla. Min blogggranne Flute skriver utmärkt om att mediarapporteringen kring bostadspriser är kraftigt vinklad, och främst består i att partsinlagorna mäklare och banker uttalar sig.

Flute påpekar också att Johan Norberg har bemött dumheterna att den här gången är det annorlunda.

Enligt den faktaspäckade och läsvärda boken This time is different - eight centuries of financial folly (Bokus 222:-, Adlibris 221:- ex frakt) så kännetecknas just förestående kriser de senaste 800 åren av att diverse partsinlagor menar att den här gången är annorlunda och det skall vara den nya ekonomin, superkonjunkturen eller vad man nu vill hitta på som skall få allt att bara stiga för evigt, inklusive svenska folkets skulder. Även om man bara berör själva "this time is different"-syndrome på några sidor, så har man bland annat ett fantastiskt reklamklipp där föjande står att läsa under rubriken "Famous wrong guesses in history" där man skriver om Missisippibubblan 1719, och sedan mästrar med följande:

"Today, it is inexcusable to buy a "bubble" - inexcusable because unnecessary. For now every investor - whether his capital consists of a few thousands or mounts into the millions - has at his disposal facilities for obtaining the facts. Facts which - as far as is humanly possible - eliminate the hazards of speculation and substitute in their place sound principles of investment."

Detta skrevs i reklam för företaget Standard Statistics, den 14:e september 1929... Tur att vi idag har Internet och nu har alla fakta inom sekunder. Den här gången är annorlunda. Inte.

En uppgift som finns i boken (sid 227) är att efter en finanskris så faller bostadspriserna i snitt i sex år, och snittet i prisfallet är 35.5%. Sverige klarade sig bra under 1990-talet, och prisfallet höll bara på i fyra år och låg någonstans på drygt 31%. Finlands samtidiga bostadskrasch höll på i sex år med en nedgång på nästan 50%.

Inflationsjusterat var skuldsättningen 1990 betydligt lägre än idag med 1.47 i kvot jämfört med inflationskurvan sedan 1980. 2009 var kvoten jämfört med inflationskurvan sedan år 2000 hela 1.95 och jämfört med 1980-kurvan extrema 3.02.

Nu vill någon påtala att svenska folket har enorma tillgångar, men tittar man på Sparbarometern så består de finansiella tillgångarna till större delen av två poster - andelar i bostadsrätter samt fordringar på pensionssystemen, både de offentliga och tjänstepensionerna. En del av tillgångarna i pensionssystemen är dessutom investerade i just bolåneobligationer. Det är just priserna på bland annat bostadsrätter som faller när bubblan spricker, och då även värdet på bolåneobligationer. Oavsett så är inte tillgångarna i pensionssystemet en likvid tillgång som svenska folket kan amortera av sina skulder över en natt med, utan något som skall sätta vatten och bröd på bordet när de är pensionärer.

Vi har en större skuldbubbla idag än 1990. När folk tror att inflationen skall äta upp deras skulder så tänker de nog mest på att bostadspriserna denna gång skall stiga mot himlen för evigt.

För nu är det annorlunda.

Nej, det enda som är annorlunda är att vi som privatpersoner aldrig förr haft så stora skulder.

TA: Index går över i blankningsläge

Flera börsindex gick över från tidigare neutralt läge till blankningsläge i dagscharten, baserat på gårdagens handel. Undantaget är australiensiska All Ordinaries, som baserar sig på aktuellt läge i dagscharten för morgonens handel.

De index som nu gett blankningssignal i dagscharten är alltså All Ordinaries, franska CAC 40, tyska DAX, kanadensiska GPTSE och Hong-Kongs Hang Seng. Nya signaler i fetstil i listan av index jag bevakar.

AORD: Sälj/blanka
Bovespa: Sälj/blanka
DJIA: Sälj/neutral
CAC 40: Sälj/blanka
FTSE-100: Sälj/neutral
DAX: Sälj/blanka
S&P-500: Sälj/neutral
GPTSE: Sälj/blanka
Hang Seng: Sälj/blanka
Nasdaq Composite: Köp
Nikkei-225: Sälj/blanka
OMXS30: Sälj/neutral

OMXS30 ligger på gränsen att gå över i blankningsläge i dagscharten, och faller börsen idag blir det en blankningssignal. Även brittiska FTSE-100 ligger på gränsen till att ge blankningssignal.

Börserna i Asien faller generellt under morgonen och sätter nog tonen för Europa idag. Sannolikt får vi alltså blankningssignal i OMXS30 under dagen.