Cornucopia?

2010-01-31 23:45

Motorsågskläder blev det

Då var resultatet för vad jag skall ha på mig för kläder på Stora Bloggpriset-galan färdigt. Jag måste säga att det har varit spännande, sällan som det ändrat sig så mycket. I början ville ni att jag skulle ha klänning, sedan blev det kavaj+polo innan mörk kostym och slips tog över. Men de senaste dagarna seglade så motorsågskläder upp som vinnare, även om det inte är en majoritet som förespråkar detta.

De lite seriösare tre första alternativen fick ju bara 36% och är alltså i klar minoritet, medan lite mer proletära kläder väger över.

Fast det blir ju svårt att diskret smälta in. Hur skall jag kunna undvika alla paparazzis nu? Kanske måste fixa fram ett ordentligt entourage att gömma mig bland.

Nåja, som man frågar får man svar.

Är min identitet relevant?

Det är det där med sak eller person igen.

Är en bloggares identitet egentligen relevant eller inte? I det här fallet gällde det mig. Står alltså det jag skriver för sig själv, eller måste man veta vem personen bakom är? Svara här ute till höger.

Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på undersökningen, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Blankningssignaler i veckocharten för de flesta index

Med fredagens avslutning på världens börser bekräftades säljsignaler i veckocharten för de flesta index. Undantaget är de europeiska indexen som generellt återhämtade sig på fredagen och stängde innan USA sedan störtdök efter den europeiska stängningen.

Det betyder att bl a OMXS30 och OMXSPI räddades av klockan, bokstavligen talat.

Inte ens positiva BNP-siffror från USA kunde alltså mer än under några timmar rädda börsen. Inte heller nyspråk från Obama, eller för den delen World Economic Forum i Davos. Eller så är det de icke offentliga signalerna från just Davos som får aktörer att ta hem sina vinster?

I och med att det nu blev blankningssignaler i index även i veckocharten så rör det sig inte längre om kortare trading, utan om en kraftfull trendvändning på börsen. Generellt har det inte varit blankningsläge i veckocharten för index sedan slutet 2008 eller början 2009, så detta bör man inte ignorera.

Själv gick jag under fredagskvällen ur även delar av mina långsiktiga positioner och är nu 40% likvid eller negativt exponerade mot börsen via XACT Bear 2. Resterande långsiktiga positioner kommer generellt avslutas om vi ocskå får en säljsignal i månadscharten om några veckor, vilket skulle vara riktigt allvarligt. Jag har tagit vinsterna om 50% uppgång i Crescent Point (TSX:CPG), vilket är första gången jag säljer något i Crescent Point sedan jag började ackumulera i bolaget (då en trust) för några år sedan. Jag har även rejält minskad min överexponering mot Peyto (TSX:PEY.UN) och helt gått ur Enerplus (TSX:ERF.UN) även om detta innebär lägre månatliga utdelningar för tillfället. Har än så länge inte sålt av något i Boralex (TSX:BPT.UN) eller Penn West (TSX:PWT.UN).

Värt att notera är alltså att de tekniska indikatorer som nu talar om sälj är MACD, WMA5 under WMA14, som bägge dessutom är fallande, och även parabolic som ligger ovanför de glidande medelvärdena och talar om fallande trend. Ner, ner, ner. De europeiska indexen som än så länge klarade sig har bara WMA5 svagt över WMA14, en i övrigt talar signalerna om sälj.

Man bör förvänta sig att Asien öppnar negativt pga raset i USA, och att vi även kan få en rejäl sättning i europeiska index. Skall t ex OMXS30 komma ikapp på nedsidan kan det röra sig om en öppning på ca -2% på måndag.

Jag kommer nu lägga ut veckocharts för en serie index. Dagscharten var redan i blankningsläge för samtliga index, men nu handlar det om veckochart.

Vi börjar med OMXS30 som alltså inte gav blankningssignal i veckocharten än, det syns på att WMA5 fortfarande ligger över WMA14. Sedan november har veckocharten dock varit neutral.

Det ser liknande ut för FTSE, CAC-40. Nedan följer dock veckocharten för DAX, där det inte klockan hann rädda situationen, utan det blev en blankningsignal.

Kinesiska indexet Hang Seng låg redan i blankningsläge i veckocharten sedan i december efter att ha gett köpsignal sista veckan i mars.

Det breda amerikanska S&P-500 gav direkt blankningssignal i och med veckans handel, utan att ens passerat neutral, och detta alltså trots de höga BNP-siffrorna från USA i fredags. MACD har precis undvikit att ge säljsignal förrän med denna veckans handel. Undantaget en kort period i juli så har det varit köp som gällt sedan april förra året.

För Dow Jones ser det snarlikt ut.

För NASDAQ-100 blev det också helt brutalt direkt säljsignal utan tidigare neutral, och detta efter att ha legat i köp sedan april 2009.

Avslutningsvis gav även brasilianska Bovespa säljsignal efter några veckor i neutralt läge.

För att sammanfatta, amerikanska index har gett säljsignal (blankningsignal) i veckocharten, och även tillväxtmarknader som Kina och Brasilien har gett säljsignal. Kvar är bara några europeiska index som antagligen faller på måndag och riskerar att ge säljssignaler i veckocharten nästa vecka. Kortare säljssignaler gäller i alla index i dagscharten sedan tidigare. För den som bara tittar på t ex MACD eller parabolic så är det säljsignal i samtliga veckochart som gäller.

Man bör också ha i åtanke att teknisk analys fungerar bättre ju större ett index är. Det blir mer hattande fram och tillbaka i t ex OMX än på DJIA, och det betyder också att signaler i t ex DJIA är betydligt mer väsentliga för det generella börsklimatet.

Men den som fortfarande tror att börsen skall gå upp den närmsta tiden får förstås gärna göra det. I DN låter det som börsen stiger, och SvD pratar om att den starka börsen gett pengar till facket.

BRÅ motsäger sig själva

Brottsförebygganderådet, BRÅ, försöker motsäga sig själva genom att hävda att antalet våldsbrott minsann minskat, trots att antalet knivskurna på Sahlgrenska ökat per år från 10st år 2002 till 70st år 2009.

Samtidigt visar BRÅ:s egen statistik följande när det gäller anmälningar om våldsbrott per 100 000 invånare.

Se min tidigare artikel i ämnet. Antalet våldsbrott per capita har ökat med 225% per sedan 1973 och 143% sedan 1985 och då är inte ökningarna för år 2009 med, utan detta gäller fram till 2008.

Men BRÅ får väl fortsätta att motsäga sin egen statistik.

Nu skall vi inte heller diskutera hur många av dessa anmälningar som lett till strafföreläggande, och hur många som administrativt hanterats av polisen genom att skrivas av med spaningsunderlag saknas eller att brott ej kan styrkas...

Allt är bra, vi lever fortfarande i Bullerbyn.

2010-01-30 11:41

Censur AB: Det är vi som bestämmer på Internet

I den svenska grundlagen och tryckfrihets- och yttrandefrihetslagstiftningen så skyddas generellt det fria ordet, med några undantag. T ex förtal, hets mot folkgrupp mm. Även om det alltid finns risk för, och förekommer ändamålsglidning, så är grundtanken förstås god i att man inte skall missbruka det fria ordet till att skada andra.

Yttrandefrihet innebär frihet att yttra sig, inte rätten att yttra sig. Innan Internets genombrott så kunde detta t ex ske genom dagstidningarnas debatt- och insändarsidor, vilket är ett bra exempel. Bara för att man kan publicera insändare, så innebär det inte att man har rätten att göra det, utan insändarsidornas moderatorer (eller censorer om man så vill) bestämmer naturligtvis vad som skall publiceras. Tryckfriheten består snarare i att vem som helst kan starta en egen tidning och där uttrycka sina åsikter.

Samma sak gäller på Internet. En sajt-, forum- eller medieägare, eller för den delen bloggare, har ingen skyldighet att publicera vilka kommentarer som helst, och måste definitivt prompt hantera direkta lagöverträdelser. Så även på Internet har vi censorer, förlåt moderatorer eller redaktörer. Passar det inte får man väl starta en egen blogg, nätsajt, forum etc. Eller hålla sig till Flashback.info.

Tyvärr finns det här en del rejäla hycklare inom bloggosfären. Bloggare som har utförliga kommentarspolicys, men sedan helt godtyckligt raderar meningsmotståndares kommentarer. Men inte alla meningsmotståndare, utan bara de som skriver sakliga, faktaspäckade inlägg med referenser. Crackpots låter man stå kvar, så verkar det som att meningsmotståndarna är dumma i huvudet. Jag nämner inte vilka bloggare det rör sig om. Jag har iaf inte märkt detta hos några piratpartister, utan mer hos en del bloggare med åsikter långt ut på vänsterkanten, och som alltså har ett kommunistiskt Stasi-arv att förvalta. Ingen nämnd, ingen glömd.

Själv censurerar jag reklam, p**r och lagöverträdelser, samt direkta hot och även på begäran från omnämnda privatpersoner. Åtminstone 90% av de kommentarer jag raderat har varit relaterade till mitt inlägg Strategiskt överfall på Sverige, där det dykt upp en hel del rasistiska, högerextrema och väldigt otrevliga kommentarer från Ryssland, något jag vet kontinuerligt drabbar svenska försvarsbloggare som Wisemans Wisdom och Morgonsur. Själv har jag blivit bortmodererad hos Wiseman då jag råkat skriva lite för tekniskt detaljerat på några punkter.

Lösningen för bloggare som ofta får problem är att slå på kommentarsgranskning, vilket jag gjort periodvis.

Men det är inte vad detta inlägget skall handla om.

Istället skall det handla om något få känner till. Nämligen Censur AB. Eller närmare bestämt det Varbergsbaserade företaget Interaktiv Säkerhet Norden AB, ett dotterbolag till Körberg Schottenius Partners AB. Jag låter det vara osagt om namnet Schottenius har något med DN:s kulturchef Maria Schottenius att göra eller om det är en slump. Bloggaren Johan Ingerö har en del att säga om kulturchefen Schottenius.

Det går att gräva runt bland engagemang och företagsägande hos VD och styrelse hos Interaktiv Säkerhet Norden AB och Körberg Schottenius Partners AB, och då hittar man t ex reklam- och PR-sfären Körberg & Co i Varberg, men också styrelseengagemang i provinsialblaskan GP:s Stampen-sfär och även t ex modebolaget Björn Borg (?!). Listan av företag där man har styrelsemedlemmar hos Interaktiv Säkerhet eller Körberg Schottenius är mycket lång, så ovanstående kan ses som exempel.

Företaget Interaktiv Säkerhet Norden AB har iaf hand om censuren, förlåt modereringen, av kommentarer, forum och Twinglylänkar hos en lång rad aktörer. Kundlistan är enligt dem själva bland annat Dagens Nyheter, Dagens Industri, Aftonbladet, Expressen, TV4, GP, norska VG Nett, norska TV2, Bilddagboken, LunarStorm, Mötesplatsen, KP-Webben, Blip, norska Motesplassen, Malmö Stad och Svenska Innebandyförbundet. Man får förmoda att det finns fler kunder, bl a i Finland, då man har haft platsannonser där man sökt finsktalande personal. Kundlistan ovan är väl de som gått med på att vara referenser.

Som jag skrev ovan så har en sajtägare full rätt att helt godtyckligt radera vilka kommentarer de vill.

Men man bör ta sig en funderare på om det är bra att det finns en så dominerande aktör inom censureringen, förlåt moderingen, av kommentarer hos svenska mediehus. Eftersom vi inte vet något om de som står bakom detta företag, så vet vi inte heller om det finns en bias för att anställa personer med vissa politiska åsikter. Det leder i så fall till en glidning av kommentarscensuren kring artiklar på t ex ovanstående mediasajter. Naturligtvis finns det massvis med anställda, då bolaget berättar att de censurerar åt kunderna mellan klockan 0730 till 0030.

Men vilka är dessa anställda censorer/moderatorer? Läser man bolagets olika platsannonser så skriver man följande:

Hos Platsbanken.
"Du som söker ska vara en ambitiös person med mycket ansvarskänsla. Ditt arbete bygger på att skapa trygghet åt våra uppdragsgivare. Du måste klara av att jobba självständigt. Du har hög social kompetens och god hand med språket. "

Hos Vakanser.se
"Du som söker ska vara en ambitiös person med mycket ansvarskänsla. Ditt arbete bygger på att skapa trygghet åt våra uppdragsgivare. Du måste klara av att jobba självständigt. Du har hög social kompetens och god hand med språket. Du ska kunna finska flytande och det är även en fördel om du kan svenska flytande.
Interaktiv Säkerhet står för nödvändig utbildning.
Kontoret ligger i centrala Varberg. Detta uppdrag kommer till stor del att skötas hemifrån, men boende i Varberg med omnejd ses ändå som en fördel."


Arbete sker alltså med fördel hemifrån, men man ser gärna att de anställda kommer från Varberg. Bara detta innebär alltså att de åsikter och värderingar man hittar i och kring Varberg får lite större tyngd när det gäller censurering av de svenska mediesajterna. Annars kan man inte utläsa något om vad för personer företaget anställer.

Jag tycker att det är en oroväckande demokratifråga att en privat aktör dominerar inom Internetcensuren i Sverige.

Med tanke på att DN, GP, TV4, Aftonbladet, Expressen, DI mfl använder sig av företaget så lär vi knappast få se några artiklar som uppmärksammar detta. Trots att det är medias uppgift att granska makthavare, även dolda som verkar utan att synas likt Interaktiv Säkerhet Norden AB.

Generellt har jag inte så mycket att klaga på när det gäller censurering. Det är sällan mina egna kommentarer till artiklar blivit censurerade. Som bloggare försöker man ju att länkhora genom t ex Twingly, och kan då anmälas för missbruk. När detta sker märker man det på att det då kommer en besökare som har admin.twingly.se eller admin.twingly.com som referrer.

Sedan bloggen startade i september 2008 har detta skett 55ggr, samtidigt som jag skrivit 1453 inlägg medräknat detta. Alla inlägg länkar förstås inte till sajter som stöder Twingly. Se skärmdump från Google Analytics nedan.

Visar man vilka orter dessa besökare kommer så dominerar mycket riktigt ... Varberg. Ser för övrigt ut som jag just fått ett besökt till medan jag skrev, nu 56 st.

Man kan också se att de som granskar Twinglyanmälningar mestadels är återkommande personer, dvs samma censorer.

Det kan också vara mycket intressant med en lista över vilka av mina inlägg som fått anmälningar på sig. Jag får dela upp det hela på två skärmdumpar.


Nu är det rätt sällan jag faktiskt fått länkhorningen via Twingly-länkar raderade, men det förekommer. Får se om det ändras nu. Det är ändå relativt lite av min trafik som kommer via Twingly, så jag riskerar inte allt för mycket med det här inlägget. Ett misslyckat exempel på anmälan av mina inlägg hittar man här.

Jag menar inte att de anställda hos Interaktiv Säkerhet Norden AB inte sköter sitt jobb seriöst, men jag vill uppmärksamma en risk för maktkoncentration inom forum-, kommentars- och Twinglycensur. Där man även har överlappande styrelse- eller ägarengagemang finns också en risk för att det kan förekomma påverkan av censorerna om det skrivs negativt om dessa bolag. Tycker någon t ex att censuren av kommentarer kring det börsnoterade modebolaget Björn Borg på Dagens Industri har censurerats extra hårt? Jag vet inte, för jag följer inte bolaget eller artiklar kring det hela, men någon läsare kanske gör det?

Det är trots allt valår i år, och det är i allra högsta grad en demokratifråga att hanteringen av det fria ordet hos dominerande svensk Internetmedia är koncentrerat till en enda aktör som vi inte vet någonting om.

Quis custodiet ipsos custodes?

Tillägg 12:57. Enligt ett annat blogginlägg så hanterade Interaktiv Säkerhet Norden även Sydsvenskans censur kvällstid och helger så sent som 2007, även om man inte har med Sydsvenskan i listan av referenser.

2010-01-29 16:21

Dr Doom och eurokollaps

I inget mindre än provinsialblaskan GP kan man idag läsa lite om Nouriel Roubini, en av de tre Dr Doom, som nu förväntar sig en kollaps av euron. Rent av ett sammanbrott av hela eurosamarbetet. PIGS in space riskerar att bli fröet till nästa kris.

Det är förstås intressant, med tanke på att ECB menar att ett land inte kan överge euron utan att också lämna hela EU.

Från USA fick vi fantastiska BNP-siffror idag, +5.7% för fjärde kvartalet. Rejält över förväntningarna. Men detta är förstås främst drivet av stimulanspaket, och tillväxten är nog högst blodfattig utan dessa stimulanser och nollräntor som råder. Svenska börsen reagerade förstås som vanligt med glädjefnatt, OMXS30 +1.99%. Men i USA stiger Dow Jones med bara +0.56% och Nasdaq med +0.39 och S&P-500 med 0.53%. Inget vidare på så fantastiska siffror.

Börsen sägs som bekant ligga före konjunkturen, och de siffror vi fick idag får man se som vad som prisades in under 2009 års börsåterhämtning. Men den betydligt mindre hurtiga börsen i USA idag antyder att det finns ett fortsatt underliggande säljtryck.

Man skall inte heller glömma att USA är mästare på att manipulera statistik, och sedan i tysthet revidera ner den i efterhand vilket förhoppningsvis inte ger några genomslag i nyheterna.

De uppgångar vi ser än så länge idag ändrar inte att det ser ut att bli en teknisk säljsignal i veckocharten för bl a DJIA. Det krävs ännu kraftigare uppgångar för att trenden skall stanna kvar på neutral där. Men några index kan nog nu hålla sig kvar på neutralt läge, och kanske inte ge säljsignal förrän nästa vecka, baserat på veckocharten. OMXS30 ser nu ut att inte ge en hård blankningssignal för tillfället. Dow Jones och S&P TSX indikerar fortfarande blankningssignal om de inte vänder upp lite mer.

Å andra sidan så kanske vi nu inte får en hård säljsignal i alla börsindex, vilket hade varit ganska signifikant. Kanske nästa vecka? Lite ljusare, men ingen upptrend.

Så BNP-siffrorna ändrar ingenting, utan understryker att det är en återhämtning i lånefinansierad statlig respirator.

Avgörandets dag

Idag gäller det. Nu avgörs börsens framtida riktning.

Gårdagens försök till kraftig återhämtning hos OMX punkterades blixtsnabbt av sur utländsk börs, vilket t ex syns som en hög röd candlestick i dagscharten för OMXSPI.

Inte ens stora vinster från H&M och Nokia kunde hålla uppe börsen hela dagen.

OMXS30 var inte mycket bättre det, och har nu gett sju röda candlesticks på raken i dagscharten, något som inte hänt sedan börsnedgången hade fått ordentligt med fart i december 2007.

Om inte fredagen slutar på rejält plus så blir det säljsignal i den lite mer långsiktiga veckocharten för en lång rad index, från OMXS30 till amerikanska index som DJIA och S&P-500. Se även tidigare index.

Kanske får vi fortfarande en vändning under bödelns skugga, men den som fortfarande pratar om positiv börs ägnar sig åt förträngning. Att få ytterligare en röd dag i charten får nog anses som extremt. Men i Asien har börserna öppnat nedåt, i skrivande stund är japanska Nikkei i -1.68% och kinesiska Hang Seng -0.78%. Vill man sätta sitt hopp till något så rapporterade Microsoft om rekordvinster efter den amerikanska börsen stängde. Inte för att Asienbörserna bryr sig. Kanske pga den talande Microsoftvinsten var 6.66 miljarder USD...

Det är när börsen faller som agnarna skiljs från vetet. Vem som helst kan tjäna pengar när börsen stiger, men att tjäna pengar när börsen faller, det är betydligt svårare trots enkla verktyg som XACT Bear. Om man t ex som jag har majoriteten av innehaven i högutdelare, t ex truster i Kanada, som ger säg i snitt 10% i utdelning, skall jag sälja eller behålla? Om börsen bara faller 10% under året så tjänar jag ju inget på att sälja, utan förlorar bara i courtage. Fast jag minskar min risk om jag säljer. Samtidigt är jag delvis beroende av de där utdelningarna för att dra ihop min lön... Och att sälja och sedan maximalt exponera sig mot fallande börs är knappast bra riskhantering, då fallande marknader är mer volatila än en stigande börs.

Å andra sidan kan börsen gå ner både 5, 10, 20, 30 eller rent av 50%. Vad vet jag. Uppgången vi sett under 2009 förutsätter att ekonomin återhämtar sig till business as usual, men verkligheten talar om något annat.

Beslut, beslut.

Guldpriset är nu ca 256:55 SEK, upp 1.7% från årsskiftet 252:21 SEK per gram att jämföra med Stockholmsbörsens -0.9%, mest pga svagare krona då guldpriset i USD per troy ounce fallit när investerare av outgrundliga anledningar flyr till dollar.

Winning Trading har en teknisk analys av S&P-500, och är inte heller direkt munter.

2010-01-28 10:14

Finns det något försäkringsbolag som korrekt räknar av utländsk källskatt i svensk kapitalförsäkring?

Som vi kunde konstatera i höstas så bör man göra avräkning för sk utländsk källskatt man betalat på utdelningar i svenska kapitalförsäkringar. Detta är egentligen försäkringsbolagets uppgift, men åtminstone jag känner inte till någon som faktiskt gör det.

Avanzas kundtjänst förstår inte ens frågan, trots upprepningar och omformuleringar. Antingen är de normalbegåvade eller så saknar jag verbal förmåga.

Den andra stora Internetmäklaren i Sverige, som också erbjuder egna kapitalförsäkringar är Nordnet. Enligt en läsare är beskedet därifrån som följer:

"För närvarande har vi inget administrativt stöd för avräkning av utländsk källskatt, dock är ditt intresse för detta noterat och vi ska se över möjligheterna till att utveckla en lösning."

Nordnet förstår uppenbarligen, till skillnad från Avanza, frågan och kan åtminstone tänka sig att göra något åt saken.

Men nu vill jag ställa en fråga till de kära läsarna: Finns det någon som erbjuder svensk kapitalförsäkring, och som korrekt avräknar den utländska källskatten när schablonskatten på kapitalförsäkringen skall dras efter årsskiftet?

Den första som gör det kommer få gratis redaktionell reklam här på bloggen iaf, och har en klar fördel i konkurrensen med övriga försäkringsbolag. Fast då måste de förstås också erbjuda billig och enkel aktiehandel i Kanada, åtminstone för mina högutdelande truster, på vilka jag nu får betala 15% i skatt som manuellt måste begära avräkning för i deklarationen. I värsta fall måste väl varje enskild utbetalning redovisas, ex 5x12 st.

Skamlöst nyspråk och brist på kritik

Så höll president Obama sitt tal till nationen, State of the Union, igår. Det är ett tal som i princip enbart består av nyspråk, t ex kallas ökad arbetslöshet för att skapat fler jobb.

Svensk media ställer sig förstås upp och ger fullständigt okritiska stående ovationer. Obamarama. Fjärtar Obama så applåderar svensk press, fast den här gången handlar det mest om ordbajs. Läs själva.

Det finns så många punkter man kan kritisera i hans tal att det skulle ta veckor att göra det, men här har vi ett litet axplock:

Obama pratar en massa om USA:s enorma budgetunderskott och säger sedan att det skall försvinna. Vilket också nämns i svensk media. Här är hans plan för hur detta skall ske:

"Rather than fight the same tired battles that have dominated Washington for decades, it's time to try something new. Let's invest in our people without leaving them a mountain of debt. Let's meet our responsibility to the citizens who sent us here. Let's try common sense. (Laughter.) A novel concept.

To do that, we have to recognize that we face more than a deficit of dollars right now. We face a deficit of trust -– deep and corrosive doubts about how Washington works that have been growing for years. To close that credibility gap we have to take action on both ends of Pennsylvania Avenue -- to end the outsized influence of lobbyists; to do our work openly; to give our people the government they deserve. (Applause.)"


Japp, där har ni sättet som det enorma budgetunderskottet skall försvinna. Retorik. För efter att ha ägnat spaltmeter om att tala om budgetunderskottet är ovanstående kraftfulla åtgärder allt han avslutar med. Ge folket den regim de förtjänar.

Sedan kommer dock ett löfte från Obama att frysa de statliga utgifterna från år 2011, dvs ösa för fullt under 2010 och sedan stoppa på den nivå man har ökat utgifterna till då, kanske ett underskott på 2 000 miljarder USD? Ett citat:

"Starting in 2011, we are prepared to freeze government spending for three years. (Applause.) Spending related to our national security, Medicare, Medicaid, and Social Security will not be affected. But all other discretionary government programs will. Like any cash-strapped family, we will work within a budget to invest in what we need and sacrifice what we don't. And if I have to enforce this discipline by veto, I will. (Applause.) "

Men oops, om man bara undantar alla de största utgifterna förstås. Försvaret och den enormt kostsamma sjukvården och pensionssystemet. Genom att säga att dessa utgifter inte skall omfattas av en frysning av utgiftsökningarna, så säger han i praktiken att dessa utgifter kommer öka. Whoops... Slutsatsen blir att budgetunderskottet kommer fortsätta att stiga.

Sedan har vi lögnen att bankerna skall betala tillbaka det de fått i statligt stöd:

"To recover the rest, I've proposed a fee on the biggest banks. (Applause.) Now, I know Wall Street isn't keen on this idea. But if these firms can afford to hand out big bonuses again, they can afford a modest fee to pay back the taxpayers who rescued them in their time of need. (Applause.)"

Vem som helst förstår ju att bankerna kommer finansiera detta genom att ta ut ökade avgifter och räntor från sina kunder, dvs skattebetalarna. Skattebetalarna skall alltså själva betala tillbaka skattebetalarnas pengar. Men det låter fint.

Här är ytterligare ett intressant uttalande:

"As a result, millions of Americans had more to spend on gas and food and other necessities, all of which helped businesses keep more workers. And we haven't raised income taxes by a single dime on a single person. Not a single dime. (Applause.)"

"Gas", dvs bensin är nödvändigt, och den amerikanska regimen har genom olika åtgärder sett till att amerikanarna har kunnat spendera mer pengar på bensin. Undrar hur det ligger i linje med eventuella klimatåtgärder som Obama talar om?

Men mest intressant är det med jobben. När Obama klubbade igenom diverse stimulansåtgärder så skulle den sänka arbetslösheten. I själva verket skulle arbetslösheten aldrig gå över 8.1%, vilket är vad Obamas prognoser baserade sig på.

Istället drog den officiella arbetslösheten (U3) till 10%, och den riktiga arbetslösheten (U6) gick till 17.3% i USA december 2009. Se här.

Det är verkligheten. Resten är retorik, inklusive snacket om miljontals nya jobb i USA.

Men svensk media applåderar som sig bör.

2010-01-27 15:25

Spyker skall köpa Saab, men vem skall köpa Saabs bilar?

Det är nu någorlunda klart att den lilla bilverkstaden Spyker skall köpa Saab, och med det få mångmiljardlån från svenska staten. Förträngningen om Saabs framtida öde fortsätter under jubel. Intressant annars att trots att bilverkstaden Spyker är ett börsbolag (och därmed en möjlighet för Saab-entusiasterna att själva investera i bolaget), så kan man inte berätta varifrån pengarna skall komma.

Men i grunden har ingenting förändrats. Saab var inte lönsamt, Saab sålde inte tillräckligt med bilar. Det kommer inte ändras med Spyker, eller ens med de nya bilmodeller man har.

För Saabs bilar är inte unika. De är inte bränslesnålare än andra. De är inte billigare än andra. De har inte bättre kvalitet än andra. Istället blir man nu ett av världens minsta, kanske världens minsta, oberoende tillverkare av personbilar för massmarknaden, detta i en extremt kapitalintensiv och olönsam bransch.

Bloggrannen Flute har en bra analys, som jag instämmer i. För att citera honom:

"Antingen blir det fortsatt ekonomisk kris, eller så repar sig ekonomin och då blir råoljan dyrare och med den allting annat. Så om Saab ska ha någon framtidsmodell borde det vara en bränslesnål och billig bil, men med en personlighet som gör att den kan konkurrera på en hård marknad. Nu verkar det inte se ut som om detta vore planen, så jag är inte optimist."

Saab kommer även fortsättningsvis sakna framtidsmodeller, bränslesnåla modeller. Deras BioPower är bara intressant i länder med kraftiga subventioner av miljöbilar och storskalig statlig satsning på etanol, dvs Sverige. Det blir ingen massmarknad av det.

Till Flutes analys ovan kan man lägga att får vi en tillfällig ekonomisk återhämtning så kommer även insatsråvarorna sticka iväg kraftigt i pris igen, så här mitt i råvarucykeln. Bilarna kommer alltså bli allt dyrare att tillverka, och man ligger oavsett fel kontra det stigande oljepriset vid ekonomisk återhämtning.

Peak oil är här, och kommer agera som ett blysänke för världsekonomin de kommande decennierna. I den mån ekonomin får upp näsan över ytan för att ta ett andetag innan den sjunker igen, så kommer det bara leda till exploderande oljepriser och krav på bränslesnåla bilar. Saab är helt felpositionerat.

Man kan naturligtvis gratulera Saab och deras anställda att de får lite mer tid på sig att hitta framtidsjobb någon annanstans, och kanske sälja bostaden i Trollhättan med pengarna tillbaka. För jag är väldigt tveksam till att Saab överlever ens några år. Spykers köp ändrar inget, utan slår bara på patientens respirator ett litet tag till. I den mån Saab finns kvar efter säg år 2012, så kommer inte alla arbetstillfällen finnas kvar. Undrar om Spyker tänkt på hur den svenska arbetsmarknaden fungerar med LAS, MBL och facket när de framöver behöver varsla?

Det kostar många miljarder att utveckla en ny bilmodell idag. Fyra miljarder från svenska staten räcker knappt till en ny bottenplatta till nästa generations bilar, efter de som nu skall lanseras.

När det gäller hemmamarknaden så pressas som sig bör bilismen från fler håll. Trängselskatter kommer som alla skatter inte direkt främja den inhemska försäljningen, i detta fall av bilar. Och det är inte heller deras syfte, utan syftet är att folk skall sluta köra bil. Vem skall då köpa Saabs bilar?

Men alla ni som tror på Saab, inklusive alla Trollhättebor, anställda och även facket: Tag nu och vänd på plånboken. Tror ni verkligen på bolaget så köper ni aktier i Spyker (AMS:SPYKR), som än så länge stigit ca 43% idag.

Köper ni inte aktier i Spyker så tror ni antingen inte på affären, eller så har ni helt enkelt inga pengar. Så var det med den saken.

8000:- mer i månaden till konsumtion med amortering

Som ni säkert såg baserades mitt motexempel till lögnerna från SEB om att man kan konsumera mera om man inte amorterar på ett bostadslån om 1 MSEK. Men om vi tar ett allt vanligare storstadsexempel, t ex 3 MSEK, så skall siffrorna ändras rejält.

Den som amorterar av sina 3 MSEK på 30 år, dvs knappt 8500:- SEK i månaden, kommer efter 40 år vara nästan 4 MSEK rikare än den som inte amorterar utan lyder SEB:s råd att konsumera. I snitt blir över dessa 40 år konsumtionsutrymmet för bostadsköparen i den Dyra Storstaden alltså 4 MSEK större än den som vill tillfredsställa sig för stunden och istället amortera med den mer normala takten på 90 år.

Dessa ca 4 MSEK motsvarar drygt 8000:- mer i konsumtion i månaden i snitt under dessa 40 år, och betydligt mer i takt när lånet väl är avbetalat.

Detta är även oaktat att man antagligen kan få avkastning på dessa pengar. Många föreslår att man istället för att amortera skall investera pengarna, men det baserar sig på en annan lögn från bankerna, nämligen att aktiemarknaden alltid stiger över tiden. Samt att vi kommer ha evig ekonomisk tillväxt i en ändlig värld, vilket förstås är omöjligt. Den avkastning man får på att amortera är säker, vilket inte börsen är. Det har varit bättre att amortera än att börsspara i bankernas fonder de senaste 10 åren, men ändå håller folk fast vid tron att just de kan klå marknaden med sina investeringar. Trots att de ofta följer bankernas råd om att sitta still i båten och annat trams.

Kom också ihåg att priserna på bostäder inte alls bara stiger över tiden. Att de alltid stiger över tiden baserar sig egentligen på att bostadspriserna bottnade på 1950-talet, och nu ligger på de högsta på 360 år. En anomali alltså, inte ett normalfall. Man måste förstås ta hänsyn till den allmänna inflationen, och kan inte bara stirra på siffror.

Man måste förstås ha en buffert, men den behöver inte vara så stor som en del tror. Men åtminstone är ett sparande bättre än att lyda SEB:s råd att konsumera upp pengarna istället för att amortera. En amortering på 8500:- i månaden är också en buffert. Det går att sluta att amortera, eller minska amorteringarna, under perioder av t ex arbetslöshet. Har man höjd i ekonomin för amortering i denna storlek kan man alltså anpassa sin ekonomi bättre efter den privata situationen.

Slutligen är ett skuldfritt boende en garanterad pension, åtminstone i form av mindre utgifter på ålderns höst, vilket man inte kan säga om vårt pensionssystem som baserar sig på evig ekonomisk tillväxt.

Bloggrannen Cristoffer Stockman har också skrivit i ämnet.

Livsfarlig börs

Kanske en något överdriven rubrik, men det är åtminstone farligt läge på börsen efter gårdagens nedgångar. Alla börsindex ligger redan i sälj på dagscharten, men med veckans utveckling än så länge så kommer nu även hårda säljsignalerna, blankningssignaler, i veckocharten. Veckocharten var tidigare neutrala, vilket egentligen innebär att man redan skulle ha gått ur börsen.

Om inte börserna återhämtar sig i slutet av veckan till högre kurser än på tisdagen, så blir det en hårda lite mer långsiktiga blankningssignaler i flera index. Dessa index är OMXS30, Dow Jones Industrial Average, S&P-500, S&P TSX Composite (Kanada), Bovespa (Brasilien) och FTSE-100 (London). För en blankningssignal skall alltså både MA5 brutit ner under MA14 och MACD gett säljsignal.

Övriga index behöver antagligen en veckas ytterligare nedgång för att utlösa blankningssignaler, om de inte faller mer denna veckan. Dit hör bla OMXSPI, Nasdaq-100, Nikkei mfl.

Nu frågar väl sig någon om det här är väsentligt. Tja, det har inte varit blankningsläge i OMXS30 sedan december 2008, baserat på veckocharten. Se nedan, jag har dock inte ritat in några signaler här.

Det är likartat för Dow Jones, även om Dow har legat i köp fram till alldeles nyligen, medan OMXS30 gick neutral redan i december.

Dow var neutral under en kort period i juli, men har annars legat i köp sedan slutet av mars 2009.

Vi ser alltså möjligen en allvarlig trendvändning på börsen här och nu, även om man bör avvakta utvecklingen veckan ut innan man drar några slutsatser. Men jag vill alltså höja ett varningens finger för att det ser ut att kunna vända ner på allvar just nu. De som vill kan förstås vänta med att gå ur långa (=positiva) positioner veckan ut, men man bör åtminstone inte gå lång i något nytt just nu.

Bland enskilda papper på min bevakningslista har nu även Boralex Power Income Fund (TSX:BPT.UN) gett säljsignal.

Kvar på den positiva sidan är nu bara DNO International (OSE:DNO) och Provident Energy Trust (TSX:PVE.UN). Baserat på börsklimatet bör man dock gå ur även dessa, och oavsett så kommer Provident ge säljsignal inom kort om kursen fortsätter ner.

Under morgonen har japanska Nikkei fortsatt nedåt, medan det är osäkert i de olika kinesiska indexen. De ryska börsen är än så länge svagt uppåt, och kanske får vi se lite återhämtning även i Sverige idag. Fem röda dagar på raken är lite extremt.

Dagschart för OMXS30 ovan.

Återigen, notera att sälj även i veckocharten än så länge inte är bekräftad, då veckan helt enkelt inte är slut än. Det kan fortfarande bli en vändning på kniven. En dåligt tecken är dock att det rör sig om ganska små rörelser nedåt, och det är just med små rörelser som börsen oftast toppar. Kraschen kommer först senare.

2010-01-26 16:45

Proffsen ljuger rätt i ansiktet på folk

Med rubriken "Proffsen: Onödigt att bli skuldfri" ljuger SEB:s privatekonomproffs Gunilla Nyström läsarna av DI rakt i ansiktet. Hon säger "Man får ställa konsumtionsbehovet under livet mot amorteringar".

Hon försöker ljuga ihop att man får mer pengar till den så önskvärda konsumismen om man inte amorterar. Detta är en lögn, om hon nu inte menar att bankanställda får mer pengar i bonus och till sin egen konsumtion om kunderna inte amorterar. Alltså ställa kundernas amorteringar mot de bankanställdas konsumtion.

För den som amorterar får nämligen mer pengar över till konsumtion, inte mindre.

Jag har skrivit om det förr. För att citera mig själv:

"Den som amorterat av skulden på 30 år har betalat 1 775 000:- SEK i ränta till banken, och står skuldfria efter 30 år, och efter ytterligare tio år har de istället en summa pengar på banken. Ett par som amorterar med en takt på 90 år har efter 40 år istället betalat 2 567 000:- SEK i ränta till banken och har kvar en skuld på över 500 000:-. Detta på ett lån på en miljon. Skillnaden är att de som amorterade på 30 år efter totalt 40 år är 1 317 766:- SEK rikare än det andra paret, plus att de har mycket lägre levnadskostnader."

De som amorterar med en takt på 30 år får efter 40 år 1 317 766:- SEK mer till konsumtion under dessa 40 år, än de som följer SEB:s direkta lögner i DI:s artikel. Amorterar man, så kommer man över tiden alltså kunna konsumera mer än annars, alternativt investera pengarna, starta ett företag, skaffa en dyr hobby eller vad man nu vill göra. Plus billigare levnadskostnader på livets höst. Men amorterar du inte så skrattar Gunilla Nyström hela vägen till jobbet på banken och hem igen, för du betalar bara mer pengar till banken om du lyssnar på henne.

Jag brukar sällan länka till artiklar hos DI pga bristen på linkbacks, men nu blev jag så heligt förbannad att jag gjorde ett undantag.

Tyvärr finns det väl både en och annan normalbegåvning som lyssnar på räven Nyström, efter som hon säger det folk vill höra. Sätt dig i skuld, oroa dig inte över att behöva betala tillbaka, konsumera istället.

Nyström visar med all tydlighet varför bankerna numer erbjuder gratis "rådgivning". Det handlar om att gratis ta in kon till mjölkning.

Mitt räkneexempel ovan visar tydligt hur sparande och investeringar bygger välstånd, inte lån och konsumtion. Det är inte konstigt att västvärlden stagnerar allt mer, eftersom vi bygger allt mer på lån och konsumtion istället för det nödvändiga sparandet och investeringar. Till slut kommer vi bara betala räntor...

Slut på det roliga för solcellsbolagen

Under de goda årens börsuppgång 2002-2007 gick många branscher och aktier fantastiskt bra. En av dessa var solcellsbolagen, där vi hittar bolag som Renewable Energy Corporation (OSE:REC), Evergreen Solar (NASDAQ:ESLR) och SolarWorld (ETR:SWV). Det finns rent av en svensk panelmontör, PV Enterprise (STO:PVE), vars kurs steg 100-tals procent som bäst fram till toppen 2007.

Men vad hände sedan? Ingen av aktierna har repat sig från börskraschen 2008 - 2009, medan börsen stigit kraftigt.

Det finns flera svar.

Solceller, el från solpaneler, är inte lönsamt ens vid dagens höga energipriser. I princip alla installationer bygger på någon form av statlig subvention, och statliga subventioner varar inte för evigt. Länder som Tyskland och Frankrike minskar på sina subventioner, och oavsett så trappas t ex garantipriset för solelen ner över tiden.

Finanskrisen gör också att slutkunderna förstås drar öronen åt sig och minskar sina investeringar i en olönsam energiform, som kräver upp mot 6:- SEK per kWh för att vara lönsam.

Ett annat svar ligger i kostnaden för solceller. Solceller är den mest miljöförstörande formen av förnyelsebar energi, eftersom den är extremt råvaruintensiv. Och den kräver också en del ovanliga och därmed väldigt priskänsliga råvaror. Sett till hela livscykeln från gruva till soptipp så står solceller efter kärnkraften för de högsta utsläppen av radioaktiv strålning per kWh, främst ifrån gruvbrytningen. Man har också högst förbrukning av koppar per kWh för samtliga energiformer osv. Se en livscykelanalys hos Vattenfall, sidan 22.

Solcellsbolagen har iaf klämts mellan minskande investeringar, minskande subventioner och stigande råvarupriser. Det här har varit något jag varnat för i många år på aktiechattar, vilket innebar att jag inte följde med bolagens resa upp. Man kan ju aldrig veta hur högt en bubbla kan pumpas.

Men fakta kvarstår. Solcellsbolagen har inte följt med börsen upp igen. Man kan rent av säga att de gått tvärt emot börsen och i själva verket fallit ännu mer sedan mars 2009, medan börsen stigit.

Nedan följer en chart för REC.

Och en chart för PV Enterprise.

Fundamenta vinner alltid i längden, vilket vi ser här ovan. Frågan är om bolagens aktiekurser någonsin kommer repa sig, speciellt som börsen allt mer ser ut att vända ner igen på allvar för första gången sedan mars 2009. Mer om det i ett senare inlägg.

Lita aldrig på SMHI:s varningar

Nu slår nättidningarna på stora rubriker om att det skall bli snöoväder mest överallt. Så här i Västsverige så heter det att det skall bli 10-15cm snö och blåst i Göteborg och österut, dvs Sjuhäradsområdet (aka "Borås" för de som inte kommer ifrån Västsverige). Dessutom en varning klass-2. Snökaos.

Bara att fylla på med bränsle, ved, mat, vatten ladda batterierna etc. Fiska fram snöskyffeln.

Eller inte.

En kontroll hos SMHI ger bara en varning klass 1, snö eller underkylt regn. Och norr om Göteborg skall det inte längre komma någon nederbörd alls, utan bara blåst av varning klass 1. Detta på någon timme sedan artikeln i provinsialblaskan.

Fast man kan inte lita på något som SMHI varnar för. Den värsta stormen de senaste decennierna, Gudrun, var en varning klass 1. I den takt som SMHI just nu ändrar varningsklasserna och varningstexterna så kan man sammanfatta det hela med att det blir väder, och det kanske bör varnas för det där vädret, vad det nu blir.

Ovanstående gäller i skrivande stund på tisdagen den 26:e januari klockan 14:59. När du läser detta har antagligen både prognoser och varningar ändrats igen.

I slutändan finns det två möjliga utfall. Antingen blir det ingenting, eller så blir det värre än vad SMHI varnar för. Att SMHI skulle ha rätt är osannolikt. Så det är bara att hutton down the batches eller vad det nu heter. Förbereda sig för det värsta, vänta sig det bästa.

Sanningen om Gröna Bilister?

I morgon onsdag klockan 13:10 sänder Sveriges Radio P1 Vetenskapsradions miljömagasin Klotet, där man skall debattera professor Sören Wibes rapport om etanolens verkliga CO2-utsläpp. I studion för telefonväkteriet skall man ha biobränsleforskaren Dr Pål Börjesson från Lund och Jakob Lagercrantz, ordförande Gröna Bilister.

Vet inte om det beror på att jag menade att Gröna Bilister sniffat lite för mycket på E85-ångorna, men SR ville väldigt gärna att jag skulle ringa in till programmet. Fast jag avstår, tiden passar inte och dessutom vill jag ju inte komma ut ur jordkällaren, de får bända konserverna från mina kalla likstela fingrar först.

Man kan ju också undra varför professor Sören Wibe inte är med, med tanke på att det är han som orsakat rabaldret? För nu kommer två etanolälskare att sitta i studion och förneka allt Wibes rapport innehåller. Objektivt?

Jag har blivit väldigt misstänksam mot lobbyorganisationen Gröna Bilister, som alltså snöat in sig på brasiliansk etanol, med bland annat de arbetsförhållanden som beskrivs i en artikel med titeln "Etanolens slavar" i provinsialblaskan Göteborgs-Posten. Ett citat ur den:

"- Under kolonialtiden skötte plantage-ägarna om sina slavar bättre än vad man gör i dag med sockerrörsarbetarna. Plantage-ägarna hade investerat i slavarna. De skulle hålla hela vägen. I genomsnitt överlevde en slav tjugo år på fältet. En sockerrörsarbetare på 2000-talet klarar max 12 år, sedan är han eller hon helt utsliten, berättar forskaren."

Det är intressant att reda ut vilka det är som vill grönmåla den miljövidriga och ohållbara bilismen. Bilism kan nämligen aldrig bli vare sig grön eller hållbar, oavsett vad man häller i tanken, något som t ex Flute skrivit om.

I miljöorganisationen World Watch Institutes rapport State of the World 2004 konstaterar man att en bil förbrukar minst lika mycket fossila bränslen under sin livstid för konstruktion, underhåll och infrastruktur, som den förbrukar genom körning. Det går alltså åt åtskilliga mängder fossila bränslen under hela tillverkningsprocessen, från gruvan till bilhandlaren, liksom för reservdelar och respektive bils andel av infrastruktur, som vägar, parkeringsplatser, byggnader (garage) mm. En bil kan alltså aldrig vara miljövänlig.

Så jag kavlade upp armarna för att gå till botten med vad Gröna Bilister är för otäck lobbyorganisation, och vad de har för dold agenda och finansiärer. Follow the money!

Svaret jag fann var överraskande, och kanske inte så lite otäckt. Spänn fast bältet och tag på hjälmen. Nu kör vi.

Det finns primärt tre saker att titta på. Vem som grundade organisationen, vilka som leder organisationen och varifrån pengarna kommer. Tanken var att det rörde sig om en täckmantel för Bil Sweden, Motormännen och Svenskt Näringsliv, i syfte att skönmåla bilismen som både hållbar och grön.

Gröna Bilister grundades med stöd av Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden 1994. Inget spår av någon konspiration och dold agenda där inte. Men organisationen kanske har tagits över av och dess ursprungliga syfte har förvanskats? Så nästa steg är att titta på styrelsen.

Ordföranden Lagercranz var tidigare VD för svenska Greenpeace. Numer oberoende miljökonsult. Bor dessutom på en gård utanför miljöprofilstaden Alingsås. Verkar ge grönt ljus, även om jag saknar en lista över åt vilka företag han konsultat. Han verkar rent av köra Mac, vilket alltid är ett plus...

Annars finner man diverse gräsrötter i styrelsen, utspridda över landet. De verkar inte ens höra hemma i maktens boning Fjollträsk, undantaget två personer som kanske inte är gräsrötter utan förtjänar lite mer granskning.

Den första är Tobias Smedberg, en tidigare ordförande för Sveriges Förenade Studentförbund, och numer lobbyist/PR-agent hos Agenda PR. Men jag hittar inga direkta kopplingar till bilindustrin ens i Agendas kundlista, som iofs inte behöver vara komplett. Men en professionell lobbyist är ändå alltid lite suspekt.

Den andre personen är lite mer namnkunnig, Anders Wijkman (kd), och en av Sveriges skattefrälse i EU-parlamentet. Han har till skillnad mot de flesta politiker en akademisk examen. Vad som är riktigt intressant är att han är vice ordförande i Romklubben, mest kända för den än så länge korrekta rapporten Tillväxtens gränser. Wijkman är alltså vice ordförande för en organisation som mycket väl känner till att ekonomisk tillväxt inte är möjlig för all evinnerlig tid, och att det finns reella begränsningar i naturtillgångar. Ovanpå på detta är han också vice ordförande i Tällberg Foundation. Ett citat från Tällberg Foundations hemsida:

"At a time when historic challenges face humanity, business-as-usual is not good enough. Tinkering at the margins of the existing industrial, fossil-fuel based economic system, with its 50-year old global governance system and nation-state political system just will not do. The world needs new, creative solutions rooted on our interconnectedness, systemic interdependence and a leadership of courage and integrity."

Jag skulle vilja påstår att även Wijkman får grönt ljus av mig alltså. Han borde rent av känna till peak oil tycker man.

Som relaterad fråga till styrelsen för Gröna Bilister, så kan man ju undra hur stor syltburken är. Den sk Westerbergeffekten. Vad plockar styrelsen ut för ersättningar. Bokslutet för 2009 finns inte att tillgå, men år 2008 kostade styrelsen, inklusive eventuella sociala avgifter, 17 155:- SEK. Året innan var kostnaden 62 151:-. Man sänkte alltså sina kostnader och ersättningar till styrelsen, som jag baserat på summan tror mest består i milersättningar eller andra resekostnader för att kunna delta på fysiska möten. Jag proklamerar godtyckligt att det inte finns någon syltburk eller Westerbergeffekt där, men hur det ser ut för 2009 vet vi förstås inte än.

Grundare och styrelse får alltså grönt ljus. Men så kommer vi till det där med pengar. Vem är det som betalar för det hela? Volvo? Saab? Bil Sweden? Motormännen? Bilderbergarna? Dubya? Obama?

År 2008 hade Gröna Bilister 2 119 238:- SEK i intäkter. De stora posterna är medlemsavgifter från ca 1000 privatmedlemmar (ca 258 kkr), produktförsäljning, tidningsprenumerationer och annonser i tidningen (ca 180 kkr), projektbidrag (ca 970 kkr), bidag, gåvor och sponsring (ca 620 kkr) och övriga intäkter (ca 173kkr).

Projektbidragen visar sig uteslutande vara statliga. Vägverket, Konsumentverket, Naturvårdsverket, EU etc. Skattepengar till specfika projekt. Man kanske kan ana en liten partsinlaga från elaka Vägverket, vars anställda och generaldirektör lever på att massbilismen existerar och fortsätter existera. I övrigt är det ju ett känt sätt att få skatteåterbäring att t ex skapa ett Riksförbund etc och få diverse statliga projektbidrag, så Gröna Bilister är inte direkt ensamma.

Det stora frågetecknet hittar man under bidrag, gåvor och sponsring, där man inte redovisar motparterna, t ex 403kkr för "bidrag i samband med övrig samverkan". Här under kanske etanolindustrin eller bilindustrin döljer sig? Bland sponsorer på hemsidan hittar man elaka bolag som sajten klimatsmart.se, Taxi 020 och MyBike (länken sönder).

Övriga intäkter härrör mestadels från försäljning av utsläppsrätter. Detta skall dock mest ses som en bokföringsmässig intäkt, därför att de motsvaras av en nästan lika stor summa för inköpen av utsläppsrätterna.

Så jag gick ut för att leta efter en elak konspiration, men fann ... inget. Det enda jag kan anmärka på är en anonym lobbyist, att man fått pengar från Vägverket och att man inte redovisar vilka som gett generella bidrag och sponsring. Det ser jag dock fram emot att man gör i nästa bokslut.

Annars verkar det röra sig om genuina miljökämpar, som mycket väl via Anders Wijkman borde känna till tillväxtens gränser.

Jag blev nästan frestad att betala 320:- SEK för ett familjemedlemskap, om det nu inte vore för att man fokuserar mest på klimatförändringar och CO2, så till den grad att man även sysslar med utsläppsrätter. Dock hittar jag åtminstone termen "peak oil" tre ggr på deras webbsidor via Google.

Än så länge tycker jag alltså inte att någon skugga skall falla på Gröna Bilister. Den skrämmande sanningen var att jag inte kunde hitta något fel på organisationen eller dess styrelse. Tvärt om så hittar man förgreningar till Romklubben och Tällberg Foundation. Inte Bil Sweden. Risken finns att ordentliga förnekare (som tror på evig tillväxt i en ändlig värld) nu avfärdar Gröna Bilister just pga kopplingen till Romklubben, som i vissa kretsar anses vara del av någon global världskonspiration.

För den som vill veta mer så rekommenderar jag att man läser deras grundsyn. De tycker rent av att man skall cykla eller åka kollektivt om man har mindre än en mil att flytta sig.

Frågan är bara varför de inte vill förstå att Brasiliens etanolproduktion gör så att det brasilianska jordbruket och köttindustrin röjer ny mark genom att avverka regnskog? Man får trösta sig med att Gröna Bilister anser att biogas är ett bättre bränsle än etanol, och att de i styrelsen som kör bil verkar föredra just biogas. Jag får be om ursäkt för att ha misstänkt att de sniffat etanol. Trots allt skrev de åtminstone, med all rätt, att biogas är bättre än etanol i sitt mothugg till Sören Wibe.

Avslutar med lite citat från organisationens grundsyn:

"Gröna Bilister anser att samhällsplaneringen inte skall skapa onödig biltrafik utan istället främja kollektivtrafik samt individuell transport genom cykling och gång.

Gröna Bilister vill arbeta för att anpassa bilismen till ett långsiktigt hållbart system vad gäller såväl miljö som hälsa och säkerhet.

Gröna Bilister vill värna den frihet och rörlighet bilen ger men bara under de villkor som kan accepteras av de naturliga kretsloppen."


Hade jag ringt till SR så skulle jag ställt frågan vilka som bidrag, gåvor och sponsring. Men jag misstänker att svaret inte hade varit speciellt otäckt...

2010-01-25 12:34

A world of triple digit oil prices

För er som har alldeles för mycket tid att slösa bort, så följer här en drygt 45 minuter lång föreläsning av Jeff Rubin, chefsekonom på CIBC World Markets och författare till boken Why Your World is About to Get a Whole Lot Smaller. Ämnet är förstås peak oil.

Ett litet citat: "The very prices that will be needed to get that oil out of the ground, are the very same prices that will get you right off the road. And that is indeed a world of triple digit oil prices."

"The inconvenient truth here is, that since 2005 conventional, ie the kind of supply you can afford to burn, [...] has not grown, and it may never grow again".

Rubin talar om att för att kunna bygga ut oljesandsproduktionen i t ex Kanada för att ens kunna nå de prognosticerade 4 miljoner faten om dagen, så måste oljepriset åtminstone upp till 200 USD, vilket enligt honom ge 7 USD för en gallon bensin vid pumpen i USA. 200 USD per fat olja landar efter raffinering på minst 10:- SEK per liter här i Sverige. Innan skatter och moms för vår del. Dessa är för övrigt 2:38 SEK i CO2-skatt och 2:80 i energiskatt än så länge. Med 25% i moms ovanpå detta landar priset i så fall på ca 19:00 SEK per liter bensin. Mellan tummen och pekfingret. Man kan nog förmoda att det där är ett minimum för bensinpriset om några år.

Andra intressanta detaljer är t ex att kraftverken i exempelvis Saudi-Arabien betalar 7 cent per gallon för oljan som de eldar upp för att göra el. Det motsvarar ett oljepris på ca 3 USD per fat, och är en anledning till att oljeexportörer som Saudi-Arabien snabbt ökar sin egen konsumtion av olja med minskande export som resultat. Som Rubin uttrycker det olja + saltvatten = färskvatten. Vatten som behövs för den snabbt stigande befolkningen i bl a Saudi-Arabien, där 38% av befolkningen är under 15 år och arbetslösheten är 13% bland männen. Kvinnor förväntas förstås inte jobba.

Rubins centrala budskap kring högre oljepriser är liksom i boken egentligen positivt, nämligen att arbetstillfällena kommer flyttar hem igen, och globaliseringen kommer gå baklänges i spåren av betydligt högre oljepriser. Enligt honom hade energikostnaden för att transportera järn stigit så pass mycket när oljan var uppe och nosade över 100 USD sommaren 2008 att det faktiskt var billigare att producera stålet i USA än i Kina, då skillnaden i löner redan där hade ätits upp av transportkostnaden. Detta är även relevant för Sverige, som är en stor exportör av järn i form av bl a pellets, som sedan görs om till stål i Asien, där det också förädlas vidare till produkter som sedan delvis säljs tillbaka till oss som t ex billiga hammare på Jula. Får vi behålla och utöka stålproduktionen i Sverige så ligger det nära till hands att även förädlingen till färdig produkt får stanna kvar i närområdet. Men här är jag kritisk till Rubin och stålet. Han talar nämligen bara om arbetskostnaden för stålproduktionen, men ovanpå det kommer arbetskostnaden för slutförädling till färdig produkt. Det betyder att oljan måste upp högre än sommaren 2008 för att även göra så att transportkostnaderna äter upp den billiga arbetskostnaden för slutförädling i Kina. Och då tror jag inte vi kan tala om triple digit oil prices, utan får gå fyrsiffrigt...

Rubin understryker också att allt CO2-skatter i västvärlden gör är att flytta CO2-utsläppen till t ex Kina som inte tar ut några avgifter på sina CO2-utsläpp, och vi betalar därmed dubbelt. Både mer för bränslet, och genom ökad arbetslöshet. Slutresultatet blir ökad protektionism genom att ta ut CO2-avgifter på alla som vill exportera till USA, om dessa inte själva gör det.

Slutord från Rubin: "But I think we might just find, on a lot of different respects, from the quality of our environment to the breath of new jobs in the economy, that the new smaller world we're about to embrace may in many respects be a lot more liveable than the bigger one we're about to leave behind".

På den efterföljande frågestunden kommer det bland annat upp en hel del ekonomi, bland annat ett dollarras på åtminstone 40% mot den kinesiska valutan yuan, och betydligt högre räntor i USA när amerikanarna själva får finansiera sitt enorma budgetunderskott. Rubin menar att man kan ange 150 USD som en gräns där detta sker, eftersom Kina inte längre kommer exportera särskilt mycket till USA om oljan varaktigt ligger över 150 USD. Vilket den måste göra för att finansiera den utbyggnaden av Kandas oljesand. Och vad blir resultatet av en kraschad dollar och höga räntor i USA tro? Den kinesiska ekonomin skall dock tuffa vidare på sin inhemska marknad och mer regional export till Asien om jag tolkar Rubin korrekt.

Bra föreläsning, och den går med fördel att spela i bakgrunden så man bara hör ljudet eller möjligen ladda ner till sin .mp3-spelare, t ex via den här tjänsten och lyssna på i bilen. Addressen till dragningen hittar man här.

VIX

VIX är tickern för Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som väl i princip kan sägas mäta skräcken på börsen, iaf som representerat av det breda amerikanska börsindexet S&P-500. Mer om VIX kan man läsa om på Wikipedia.

Vad som är intressant är att i och med fredagens handel så har 100-dagars glidande medelvärde i VIX vänt upp för första gången sedan glidande medelvärde för VIX började falla tillbaka i mars 2009 och börserna började stiga på allvar.

Om man positionerar sig i riktning med VIX så skulle man gått ur börsen i februari 2007 och först gått in igen i mars 2009, vilket hade varit en extremt mycket bra strategi. Den som från februari 2007 till mars 2009 positionerade sig negativt mot börsen gjorde en ännu bättre affär.

VIX vände även ner kring årsskiftet 2007-2008, men steg sedan igen till slutet mars 2007 och vände sedan upp igen när börskraschen drog igång i spåren av den akuta finanskrisen i september 2008, så det hade blivit lite hattande in och ut igen under perioden, men man hade sluppit den värsta börsnedgången.

Det går alltså att tolka att MA100 för VIX vänt upp som negativt. Det innebär inte att vi får en ny börskrasch. Än. Men det betyder antagligen att de glada dagarna åtminstone för tillfället är över på börsen.

Samtidigt innebär stigande VIX bara att marknaden förväntar sig större rörelser. Det kan alltså handla om rörelser uppåt, och att VIX stiger när börsen faller snabbt kan bero på att marknaden väntar sig en snabb upprekyl.

Återstår att se om VIX fortsätter att stiga.

Säljsignaler i Alliance Oil och Lundin Petroleum, dystert på börsen

I fredags skrev jag att jag misstänkte att det skulle komma säljsignaler i Alliance Oil (OMX:AOIL SDB) och Lundin Petroleum (OMX:LUPE) under fredagen, och så blev det också. Bägge aktierna har därmed utlöst blankningssignal. Oavsett så skulle man gå ur dem redan tidigare när relevant klimat, t ex SX Energy, OMXSPI, OMXS30 eller oljepriset gett säljsignal.

Chart för Lundin.

Chart för Alliance.

Därmed är det bara Boralex Power (TSX:BPT.UN) och Provident Energy Trust (TSX:PVE.UN) och DNO International (OSE:DNO) på min bevakningslista som inte ligger i någon form av sälj.

Just DNO gick kraftigt mot strömmen på världens börser i fredags, plus 5.74% efter att ha följt med ner på torsdagen. Det om något kan man nog tolka som ett styrkebesked, och att aktien faktiskt stiger på fundamentala förväntningar kring den information som kommit fram från Irak under förra veckan.

Samtidigt skall åtminstone den som tradar inte slåss mot börsklimatet, men för den lite mer långsiktige är DNO:s styrka ett gott besked.

Chart för DNO ovan.

Detta kan jämföras med hur olika börsindex sett ut de senaste dagarna, t ex Dow Jones Industrial Average.

Dow är nu nere på nivåer vi inte har sett sedan november 2009, inte ens intradag.

Återstår att se om vi får en liten paus i nedgången under dagen och bra lägen att fulla på med XACT Bear igen.

Winning Trading har mer teknisk analys av OMXS30 och S&P 500, samt påminner om att VIX-index som mäter volatiliteten på börsen ("oron") har gått från 14 till 24. Ett VIX på 30 ökar tydligen sannolikheten för börskrasch.

Sådär, nu fick jag med b-ordet också.

Enligt Yahoo Finance ligger VIX nu på 27.1.

Caveat emptor.

2010-01-24 21:21

Läsarna: Fortsatt alliansregim efter valet, (kd), (s) och (v) ur Riksdagen, grön-brun-svart opposition

De gångna veckans enkät om hur de kära läsarna skulle rösta om det var riksdagsval idag ledde till alliansregimen sitter kvar med ensam majoritet, men dock utan (kd) som inte kommer över 4%-spärren. Ett öde som också drabbar (s) och (v), som också alltså skulle åka ur Riksdagen. Även justerat för de som röstar blankt i enkäten.

Oppositionen skulle vara rejält splittrad med (sd) som största parti på drygt 18%, följt av (mp) på drygt 11% och (pp) med drygt 10%. Jag skriver drygt eftersom de skulle få lite mer mandat när man räknar bort rösterna på partierna som åkte ur Riksdagen.

Kort sagt skulle en lite mer nischad alliansregim totalt dominera svensk politik och inte ha någon som helst enad opposition. Moderaterna skulle vara det avgjort största partiet.

Om läsarna hade varit representativa för väljarkåren i stort alltså. Inte speciellt realistiskt, och beskedet är kanske att jag predikar för kören och alltså inte kommer kunna påverka valresultatet nämnvärt. Väldigt få läsare röstar ändå på den röd-gröna axelmakten, undantaget miljöpartiet.

Jag har ju ingenting att ta på mig!!!

Jag har drabbats av beslutsvånda.

Onsdagen den 3:e februari skall jag tydligen på finare galej, dvs Stora Bloggprisets gala.

Men jag har ju ingenting att ta på mig!!!

Vill ni ge mig beslutsunderlag till vad som är lämpligt att ta på sig, så lägg gärna din röst här ute till höger. Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på undersökningen, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Guldpriset i SEK per gram vecka 3 januari 2010 - ner från årsskiftet

Guldpriset i SEK per gram föll tillsammans med börserna på fredagen i veckan som gått, och ligger därmed -0.56% från årsskiftet. Den svenska börsen fortfarande ligger på marginellt plus, ca 0.6% från årsskiftet.


Anledningen får man förmoda att anledningen är en flykt till dollarlikvider, även bort från guldet. Naturligtvis helt ologiskt, men sådan är marknaden.

2010-01-23 08:13

Gröna bilister har sniffat för mycket på etanolen

Frågan är om Gröna Bilisters ordförande har tankat lite för mycket etanol, då han uppenbarligen inte är läskunnig eller saknar förmågan att ta till sig det Sören Wibe skrev om etanolen.

Sören Wibes argumentation baserar sig på en rapport, en studie. Gröna Bilisters huvud i sanden baserar sig på åsikter och oförmågan att läsa. Men Gröna Bilister försäger sig. Ett citat ur deras partsinlaga: "Sedan 2002 har hälften av sockerrörsexpansionen skett på betesmark och hälften på mark där andra grödor odlats." Exakt. Det är ju precis vad Wibe påtalar, och att genom att sockerrörsproduktionen tränger bort annat jordbruk så avverkar det övriga jordbruket regnskog...

Oavsett hur mycket vi tankar etanol i våra bilar så minskar inte behovet av mat. Så den måste odlas där det tidigare inte fanns jordbruksmark. Sedan får Gröna Bilister alibisera bäst de vill, så de slipper leva med tanken (ha!) att det aldrig förr har svultit fler människor i världen än idag, över en miljard människor.

Ett annat kraftfullt argument från Gröna Bilister är "Svenska myndigheter är överens om den positiva miljönyttan". Nog så god anledning att dra öronen åt sig. Om svenska myndigheter är överens så handlar det antagligen om politisk korrekthet, och inte om fakta.

Nej, som Flute påtalar så finns det inget grönt med bilism. En bil förbrukar i princip lika mycket fossila bränslen från gruvan till skrottippen som den gör via bränsle när den kör. Utan fossila bränslen så blir det inga bilar tillverkade, inga vägar med asfalt, inga parkeringsplatser. Etanol används mest som argument för att kunna fortsätta köpa onödigt stora bilar. Gröna Bilister vill för övrigt öka bestraffningen av de som fortfarande har fossila bränslen i tanken, men det enda rätta vore att lägga samma skatt även på etanolen. Vad som är helt avgörande för bilismens tynande framtid så här efter peak oil är att få en så bränslesnål bilflotta som möjligt, och det gäller även bilarna som kör på biobränsle.

Efter ca år 2030 kommer massbilismen ändå att vara död, och stora bilar får användas som växthus där på garageuppfarten.

Det är som alltid skillnad på teknik och volym. Existensen av alternativa bränslen rår inte på volymproblematiken. Inte ens när det gäller elbilar, då man istället hamnar i brist på de råvaror som batterierna kräver. Att ersätta 100 miljoner års lager av fossila bränslen med flöde från solen är inte gjort i en handvändning.

Till skillnad mot Flute så tror jag dock inte att högre bränslepriser knäcker massbilismen, utan den knäcks först när det är sådan brist på bränsle att det inte längre räcker till alla. För folk blir nog hellre vegetarianer eller säljer sina barn innan de slutar tanka bilen, kosta vad det kosta vill.

2010-01-22 17:47

Några börsreflektioner

Som bekant föll Stockholmsbörsen för tredje dagen på raken idag fredagen den 22:e januari. Det är första gången OMXS30 faller tre dagar på raken sedan månadsskiftet september-oktober, då börsen föll i fyra dagar varav den tredje dagen stod för det största fallet. Innan dess föll börsen tre dagar på raken månadsskiftet augusti-september och månadsskiftet juli-augusti.

Ännu tidigare under 2009 fanns det totalt sex fall på tre dagar och ett fall om sex dagar i januari. Totalt alltså åtta fall om tre dagar, ett om fyra dagar och ett om sex dagar under hela 2009.

Min poäng är att börsen det senaste året endast fallit mer än tre dagar två gånger det senaste året. Den lite längre veckotrenden är dessutom neutral så någon trygghet i riktning att luta sig mot finns inte heller.

Helt ovetenskapligt baserat på detta så avslutade jag min position i XACT Bear 2 vid 17-tiden. Inte optimalt, men med några procents vinst sedan torsdag morgon.

Det är fullt möjligt att börsen fortsätter ner på måndag, och att det fortsätter i ännu fler dagar och då har vi allvarliga problem.

Men en vinst är en vinst är en vinst, så det räckte för mig för tillfället. Börsen visade sedan lite till styrka mot slutet. Chart för OMXS30 nedan.

Får vi en liten uppstuds på måndag kan det vara läge att tanka björnen igen, då den korta nedtrenden fortfarande är intakt. Fortsätter det sedan ner senare under veckan så kan även den lite längre veckotrenden komma att ändras från neutral till hårt sälj och då skall vi ner ytterligare och man kanske kan sluta vara så försiktig.

Tillägg: Med "tre dagar ner" avses röda candlestick, dvs dagar som slutar lägre än öppningen. Även gröna dagar kan sluta läge än röda.

Staten ljuger för oss

Det många av oss misstänkt sedan länge har nu visat sig vara sant. Staden Kungsbacka finns inte. Se nedanstående dokumentärfilm på Youtube.

Det är ganska logiskt. Bland annat FRA har en enorm anläggning i den icke existerande kommunen, som alltså i själva verket är en hemlig rysk militärbas. Just FRA:s påstådda anläggningar i Rörvik används som ursäkt för att förbjuda både radiomaster, mobiltelefoni och vindkraftverk, men det rör sig alltså i själva verket om att dölja den ryska basen.

Känner ni någon som kommer från Kungsbacka? Har ni någonsin träffat någon från Kungsbacka? Svaret är och förblir nej, och de som påstår att de kommer från Kungsbacka ljuger förstås då de fått betalt för att säga detta för att dölja den snart 100-åriga lögnen.

Nej, istället bor eller kommer folk från Onsala, Gottskär, Särö, Kullavik, Vallda, Fjärås eller Åsa. Men Kungsbacka, nej.

Kör man på E6:an förbi den plats där Kungsbacka påstås ligga så ser man ingenting. Endast den där Nintentoskylten som finns i filmen ovan. Känner någon till några företag som finns i Kungsbacka? Kända personer från Kungsbacka? Enda jag kan komma på är Per Gyllenhammar, "PG" med svenska folket. Men i själva verket skall han ha bott på okänd address någonstans mellan Gottskär och Vallda och inte alls i Kungsbacka, och har nu flytt landet och går inte att nå för en kommentar. Påståendet om att Kungsbacka kommun fick lägga ner skolor när han flyttade utomlands och inte längre betalade skatt till kommunen saknar alltså grund och är bara en del i konspirationen.

På den fiktiva kommunens hemsida finns en dementi, men det är som sagt bara en del av konspirationen.

Frågan man måste ställa sig är varför SVT inte sänder ovanstående film. Svaret torde vara rätt självklart. SVT = Staten, och svenska staten ljuger för oss och är en del i konspirationen. Vi får väl hoppas på TV4.

Nedåt på börserna, säljsignal i silver

Som bekant föll börserna igår, bland annat på det amerikanska beskedet att president Obama vill minska bankernas möjligheter till risktagande, och därmed kraftigt försämra möjligheten till vinster framöver. Det här är inte samma sak som tidigare besked att man vill lägga avgifter på bankerna för att betala tillbaka stödpaketen, avgifter som naturligtvis bara kommer skickas vidare till kunderna, dvs skattebetalarna.

Istället är innebär önskemålet att minska bankernas riskmöjligheter att bankerna skall försöka tjäna större andel av sina vinster på kärnverksamheten, dvs att låna in och låna ut pengar. Med de fallande räntorna som varit under decenniet, så har bankerna allt mer tvingats in i spekulation och andra konstigheter (för att förenkla det hela) för att kunna tjäna några pengar.

Skall bankerna bara ägna sig åt att låna in och låna ut pengar så kommer decenniets vinster att vara ett minne blott, så det är inte underligt att banksektorn rasade i USA. Nu kommer de förstås inte helt tvingas tillbaka till att bara göra samhällsnytta. Spekulationen kommer nog finnas kvar, men principen kvarstår. Det är risktagandet som gjort att de kunna tjäna enorma summor pengar, inte kärnverksamheten. Eller bisysslan som det blivit.

Nikkei öppnade nedåt i natt, vilket väl inte direkt är positivt för resten av börsdagen.

Börsklimatet är nu som följer

Sälj-gå ur: DJIA,Merval
Sälj-blanka: Bovespa, DAX,S&P 500,S&P TSX, Hang Seng, Nasdaq Comp,IPC,Nasdaq 100,OMXS30,OMXSPI,Nikkei,FTSE-100,CAC-40


Inget vidare börsklimat kanske man kan kalla det.

De svenska oljeaktiena Alliance Oil (OMX:AOIL SDB) och Lundin Petroleum (OMX:LUPE) har ännu inte gett säljsignal, även om sektorindexet SX Energy gav säljsignal igår, men faller aktierna i princip alls under dagen blir det säljsignaler även där. Men med både OMX och SX Energy i sälj så är det gå ur som gäller även där. Dessutom ligger ju oljan i sälj redan sedan tidigare, så oavsett om man väljer OMXSPI, OMXS30, SX Energy eller oljepriset som klimat så är det gå ur som gäller sedan tidigare.

Förutom dessa så är det bara DNO International (OSE:DNO) och Provident Energy Trust (TSX:PVE.UN) bland min bevakningslista som inte gett egna säljasignaler. Klimatet gör dock att man skall gå ur ändå.

Nya enskilda säljsignaler hittar man i silverpriset igår, iaf som representerat av ETF:en NYSE:SLV.

Överlag inte så muntert, sälj på börserna, sälj på guld, sälj på silver. En del passar förstås på att fyndköpa, men det återstår att se när botten dyker upp.

För egen del följde jag mig själv igår och valde den exakta björnen, 16 minuter efter börsens öppning, vilket blev en bra affär. Generellt skall man inte handla de första femton minuterna. Frågan är dock om man skall ligga kvar i den positionen över helgen. Börjar inte börsindex världen över vända upp är det förstås frestande att ligga kvar, men vem vet vad för siffror eller uttalanden som t ex USA:s regim kan trolla fram över helgen för att få allt att verka positivt igen?

Oavsett så ser den kortsiktiga upptrenden på världens börsen sedan runt jul nu ut att vara bruten, åtminstone för tillfället.

De amerikanska börserna ligger nu på minus sedan årsskiftet, och för de som vill tala om gröna skott och återhämtning i ekonomin så påstås ju börsen ligga före ekonomin vilket i så fall inte är en positiv signal för ekonomin. Lite tidigt att säga något kanske.

Går det ner i Sverige idag igen så är det minus från årsskiftet som gäller även här. Priset på guld i SEK per gram föll tillbaka något och ligger nu 0.59% plus sedan årsskiftet.