Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2010-12-09 11:57

Tradingstrategi: Följa John

Ett uppslag till alternativ tradingstrategi för den som inte orkar ta fram en egen kan vara att härma någon annan. Följa John.

Ger man sig t ex in och tittar på något derivat av ett instrument med god likviditet, men som handlas med få avslut, så kan man identifiera andra enskilda traders baserat på enskilda stora poster. T ex kan man hitta detta i RBS Minifutures. Kurssättningen och market making är likvid, och följer väldigt likvid handel i olika underliggande instrument. Men antalet avslut på de svenska marknaderna är samtidigt små.

Tittar man t ex på RBS Minishort Gold F, dvs en väldigt aggressiv hävstångsprodukt på fallande guldpris, så tog en enda aktör från Avanza en position på 800 000 minishorts tidigare. Det var en satsning på 440 000 kronor, vilket kanske inte är så mycket pengar för er, men i en hävstångsprodukt med nästan 20x hävstång på underliggande så sticker det ut lite.

Och positionen är spårbar, då de flesta transaktioner ser ut att vara betydligt mindre, knappt värda courtaget. Tror man på att den som har mer pengar bättre vet vad h*n gör, kan man alltså hänga på positionen och sedan sälja när den avslutas.

Ingenting är riskfritt. Det kan vara någon med mycket pengar som inte har en aning om vad de sysslar med. Det kan också vara någon som har tagit en rejält positiv position i guldet, men använder hävstångsprodukten som hedge, och i själva verket förväntar sig förlora pengar. Och då är det inte följa John en speciellt bra tradingstrategi. Den stora positionen ligger för tillfället 16000 kronor back...

Detta var bara en tanke tagen från luften och ingen uppmaning att göra något så dumt som att hänga på någon som kanske har mer pengar än dig att förlora.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. 800 000 minishorts - kan det vara H&M som är tidigt ute inför nästa sommar? Längtar!

  SvaraRadera
 2. Betänk att han kan ha hedgat / olika optionsstrategier varvid det kan vara missvisande att tro att detta är hans enda position.

  SvaraRadera
 3. Det skrev jag väl också i inlägget. Själva positionen kan vara en hedge.

  SvaraRadera
 4. Det där var ett otroligt idiotiskt inlägg, ett riktigt bottennapp bland alla i övrigt kloka påståenden.

  Utan att veta upphovsmannens syfte med transaktionen, tidsrymd och portfölj i övrigt så kan man nämligen inte säga ett piss om värdet i att "Följa John".

  Den som gillar Följa John kan ju följa mig och lägga sig kort Italien genom att sälja terminer för 1 MSEK.

  Bra?

  Nej, knappast. För jag ligger lång 1 MSEK hang Seng-index och bettar alltså på att Hang Seng kommer att gå bättre än FTSE MIB-index i Italien. Min portfölj kommer att växa med mellanskillnaden, förutsatt att min marknadstro är korrekt.

  Lika sugen fortfarande på Följa John?

  Cornu har förvisso skrivit att positionen kan vara en hedge, men det flyger nog förbi en och annan.

  SvaraRadera
 5. Nå. Strategin är intressant, även om inlägget är väl korthugget. Ibland kan man följa en aktör med ganska stor säkerhet på det där viset och dra ganska långtgående slutsatser om strategi o dyl. Men man får allt tänka till lite mer än Cornu skriver explicit här isf. Vissa instrument lämpar sig sämre för vissa strategier som ett exempel.

  /Xp

  Smarta pengar gör man klokt att följa. Ja. Men det här ser ut som en trejder utan stop som med andan i halsen sålde ut sin position när denna var tillbaka kring anskaffningskurs. Eller nära, 8000 back plus en svettig e.m. blev det. Hade varit roligare att kasta snöboll va?

  SvaraRadera
 6. Xp, det där var bara en tanke som slog mig när jag såg posten. Fanns inga djupare tankar kring det, utan det var en idé.

  Kanske inte var smart money den här gången. Köpte nära dagshögsta och satt och väntade resten av dagen. Antar att h*n stängde positionen eftersom guldet handlas även efter stängning. Vilket iofs talar om smart money, eftersom han var medveten om att man inte ligger i en sådan position över natten när man inte kan handla men underliggande rör sig.

  SvaraRadera