Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2010-12-08 18:49

Torsdag klockan 1100 avtäcks investeringssparkontot

Enligt en pressinbjudan från finansmarknadsminister Peter Norman presenteras det nya (förslaget?) till investeringskonto, aka "ny sparform" i morgon klockan 1100. Officiellt namn ser ut att bli investeringssparkonto.

Tanken är någon form av spar- och investeringsform som påminner om kapitalförsäkringar, så tillvida att man inte skall behöva betala skatt för omplaceringar. Om det blir en schablonskatt eller om man skall betala skatt först när man tar ut pengar låter jag vara osagt. Med en schablonskatt så blir det ju i princip samma sak som en kapitalförsäkring men du äger själv aktierna och fonderna, och har inte bara en fordran på ett försäkringsbolag.

Återstår att se om det kommer kunna klå kapitalförsäkringar. För det krävs ju bland annat skattefria utdelningar. Annars ser jag inte riktigt vitsen. Det är inte värt 30% i skatt på aktieutdelningar bara för att få gå på bolagsstämmor, om man nu inte sitter på enorma mängder aktier.

Nåja, detaljerna avslöjas iaf i morgon torsdag och man kan följa presentationen live på nätet om tekniken fungerar.

Tillägg: Googlar man på investeringssparkonto så ser man att SEO/affiliate-pimpar redan har registrerat domännamn och ligger överst på Google, bara väntandes på att kunna placera in affiliatereklam för olika leverantörer av investerinssparkonton.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Tack för tipset!

  Utdelningar på skatt kommer förmodligen bli skattefritt som KF och Avgiften kan bli 1,2 % årligen!

  Som du säger det måste finnans andra fördelar mot dagens KF. Jag tror inte att den kan konkurrera med bara direktägande!

  Ska bli intressant att höra vad de har tänkt sig!

  SvaraRadera
 2. Vill det sig väl kanske den utländska källskatten kan bli avdragsgill utan att det skall krävas att försäkringsbolaget samarbetar...

  SvaraRadera
 3. Jag tror att de ska man kunna göra, tanke på att man blir direktägande.

  Men jag hoppas fortfarande på mer erbjudande som tex:

  -Kunna få flytta från vanlig konto utan att behöva betala vinstskatt eller mindre än dagens 30%.

  -Ha möljlighet att göra avdrag för förlust affärer.

  -Och det viktigaste att den årliga avgiften inte blir allt för högt!

  SvaraRadera
 4. Den stora fördelen mot kapitalförsäkring blir ju att du själva står som ägare till aktien och därmed de fördelar det innebär (bolagsstämmor, skistar, 2Entertain, Björn Borg etc). Många bolag erbjuder ju förmåner för aktieägare, typ rabatt på bolagets produkter.

  Skatt på 1.2 % känns ok, om det är en fast avgift som inte höjs beroende på riksbankens räntan, för 2012 är väl KF uppe i samma skatt som investeringssparkontot om riksbanken höjer räntan?

  www.investeringssparkonto.com listar ju just bolagsstämmor och den förutsägbara skattesatsen som argument för sparformen.

  Blir spännande att kolla in imorgon vad exakt kontot kommer innebära.

  SvaraRadera
 5. Investeringssparkonto.com är inte en officiell sajt, utan är en sökordsinfångningssajt, där det tids nog kommer hamna reklam. Texten på sajten är gjord för att verka seriös, samtidigt som den optimerar sökordsrankingen (SEO) .

  SvaraRadera
 6. Cornu, har du fått skattebesked än? Verkar som att de som har skattepengar att vänta får hålla sig till tåls lite längre... Vad har hänt hos Skatteverket? /Matte

  SvaraRadera
 7. Det hade varit bättre om Sverige helt avskaffade kapitalskatten på aktier och bankkonton. Sverige skulle på sikt kunna nå samma ryktbarhet som Schweiz. Sverige borde vara ett finansiellt centrum i nordeuropa.

  Linda

  SvaraRadera
 8. Matte, fått pengar? Skall naturligtvis betala pengar.

  SvaraRadera
 9. KF med hög intern hög belåning is the shit m.a.o. Inga insättningar som beskattas...

  SvaraRadera
 10. ca 30% till 50% skatt på eget arbete och 1,2 % skatt på andras arbete.
  Olustigt....

  SvaraRadera
 11. KF skatten kommer att justeras upp så de blir likvärdiga.
  Jag tror detta kommer att ge småsparare lust att äga egna aktier. Just deklaration av aktier har varit löjligt svårt speciellt om man har olika depåer. Alla som tycker ett brev från skatteverket är besvärligt har nog avstått för sparande i aktier-för ingen kan vara helt säker på att han gör rätt./Oppti

  SvaraRadera
 12. http://di.se/Artiklar/2010/12/9/222200/Regeringen-infor-ny-enklare-sparform-for-privatpe/?sr=6&tr=281964&rlt=0

  SvaraRadera