Cornucopia?

2010-12-24 19:34

Svensk beredskap är god...

Den svenska Högvakten är inte bara en cermoniell institution. Vore den det skulle den inte behöva stå med riktiga moderna automatvapen, utan det skulle räcka med icke-funktionella cermoniellt vackrare attrapper.

Istället hittar man inom minuter från Högvaktens placering vid Stockholms Slott en lång rad mycket kritiska institutioner, förutom Rosenbad och diverse departement, inklusive försvarsdepartementet, så kan Högvakten inom någon minut till fots (med språng) säkra statsministerns residens Sagerska Palatset.

Kort sagt är Högvakten en ständig kuppberedskap, redo att inom minuter undsätta statsministern eller säkra kritiska departement. Man kan förstås även vända på det, speciellt som vi nu går mot ett anställt proffsförsvar, och säga att Högvakten har en möjlighet att inom minuter kuppartat ta kontroll över Riksdagen, statsministern och viktiga departement.

Själva slottet saknar i princip annat än symbolvärde (utom utrikeskonseljen som sammanträder där med kungen som ordförande, men den kan lika gärna mötas någon annanstans). I min hastigt ihopslängda fantasi Strategiskt överfall på Sverige övermannas högvakten initalt enkelt med batonger. Somliga påstår att det är orealistiskt.

Men så övermannades idag en högvakt av obeväpnade tomtar som lyckades avlägsna sig med vaktens automatkarbin. Så bra är den svenska kuppberedskapen. Är det någon som fortfarande tror att Högvakten skulle ha en chans om någon skulle genomföra ett planerat maktövertagande av Sverige? Snarare bör man överväga om det inte vore bättre med rent cermoniell beväpning, för med lite planering har de ändå inte en chans. Skarpa vapen kan förvaras bakom lås och bom. Patrullen, visitationspatruller och de i högvakten som för tillfället vilar på rotation i logementet kan vid skarpt läge omedelbart ändå få tillgång till skarpa vapen. Men att ha dessa på plats till vardags runt slottet ter sig som en onödig risk. Om inte annat för själva soldaterna. Nu skadades tack och lov inte vakten allvarligt.

Nu har inget sådant här hänt förut, men man kan nog förvänta sig förändringar i regelverket av det här.

Och hur högvakten skall hanteras nu när värnplikten upphört är en annan fråga...

Nu handlade dagens incident förhoppningsvis bara om ett rån, och inte att främmande makt testade svensk beredskap på en av årets känsligaste dagar, julafton. Min kommande bok Midvintermörker utspelar sig mestadels på annandag jul...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

31 kommentarer:

 1. Sveriges försvarsmakt har på ett alltför tydligt sätt både för egna skattebetalare och resten av världen visat att man saknar förmåga att försvara Sveriges stadschef.

  ÖB har inte setts till på några nyhetssändningar under dagen, hoppas han funderar på hur han löser sin uppgift som ytterst inför skattebetalarna ansvarig för denna fars....


  Jag som trodde glocalnet var lågt, de verkar ha mycket att lära av FM.

  SvaraRadera
 2. Det är väl inte C som gjort okonventionell reklam för sin, av allmänheten, efterlängtade debutbok? Det har ju varit misstänkt låg aktivitet på bloggen...sjuk...har han alibi?

  SvaraRadera
 3. Typiskt, man är inte säker på nätterna i Stockholm ens om man har med sig en AK-5:a med bajonett.

  SvaraRadera
 4. Ja, Cornucopia behöver lära sig en del marknadsföringstricks av bloggkollegan Andreas Eenfeldt, Kostdoktorn.se. Eenfeldts bok Matrevolutionen kommer att översvämma landet vecka 1, 2011.

  Det får C ta när han återfått kraft och mod!

  Krya på dig hälsar
  Bosse

  SvaraRadera
 5. Såja, Bosse. Jag behöver ett utgivningsdatum först.

  För tillfället är en förläggare intresserad och har enligt säkra källor tagit med sig manus för slutläsning på julledigheten. Därefter vet vi publiceringsdatum. Marknadsföring anpassas därefter.

  SvaraRadera
 6. http://www.svenskbladet.se/stockholm/index.php?alias=stockholm_i_tomtarnas_vald.html
  Artikeln prickar in det rätt bra!
  God jul och tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 7. Sjuuuuukt pinsamt om det inte är kompisar till högvakten som "rånade" honom/henne=internkupp!

  SvaraRadera
 8. Antingen så har vi toktaggade högvaktssoldater som har en förhållandevis låg triggningströskel, med allt det kan medföra, eller så riskerar vi att sådana här saker kan hända.

  Tanken med att bara förstärkningsstyrkan skall ha riktiga vapen verkar vettig.

  SvaraRadera
 9. Varför inte hyra in en skyltdocka från närmaste butikk och ett låtsatsvapen från leksaksaffärenn att hänga på enn.

  SvaraRadera
 10. Förstår inte riktigt, om hans vaktkollega var på plats, varför sköt han inte mot rånarna? Så klart, man fååår ju inte göra sånt i Sverige, det är taskigt mot brottslingar. Så jävla lamt, man skäms när folk utomlands hör om sånt här.

  SvaraRadera
 11. Viking, om två personer befinner sig i handgemäng med din kamrat så är det välidgt svårt att skjuta in i det rörliga gyttret av armar, ben och kroppar och träffa rätt person. Dessutom går en 5.56 genom kroppen, och riskerar träffa fler än en person när det är trångt. En pistol hade varit mer lämplig.

  Varningskott är inte heller helt enkelt att avfyra inne i centrala Stockholm när det är tjäle och fullt med hårda ytor som kulan kommer studsa mot i sin jakt på något mjukt som kan stoppa dess resa...

  Däremot brukar det vara ganska bra retorik att "peta på någon med bajonetten", men han hann kanske inte tillräckligt nära.

  SvaraRadera
 12. Dessutom är det inte motiverat att öppna eld mot flyende vapentjuvar.

  SvaraRadera
 13. Och en AK5 är dessutom synnerligen olämplig att använda i ett tätbefolkat och civilt Stockholm. Missar en kula så kan den fara vidare rätt långt, vilket den t ex inte gör från polisens k-pistar som snabbt tappar kraft på lite avstånd. En 5.56 är fortfarande dödlig efter 500 meter. Hade det varit motiverat att öppna eld efter flyende vapentjuvar skulle varje miss riskera träffa någon oskyldig som ligger och sover bakom sina trendriktiga gardiner någonstans i Gamla Stan.

  Visar bara ytterligare på det rätt orimliga i att man skall stå på vakt med moderna militära vapen, som oavsett är högst olämpliga att avfyra i stan i fredstid.

  Nej, låt dem stå med ett rejält cermoniellt utsmyckat pluggat gevär, men med en väldigt lång och vass bajonett... De skarpa militära vapnen bör förvaras på förläggningen vid yttre borggården.

  SvaraRadera
 14. Ja, förstår vad du menar med hur farliga skotten är även på håll för oskyldiga. Menade inte att kompisen skulle skjuta in i brottningsmatchen, utan efter de flyende. Uppkom inget läge där det var safe att skjuta, så visst. Vi vet inte hur situationen var, men faktum kvarstår ändå att något gick rejält fel, då ingen lyckades ta upp jakten på två flyende tomtar.

  Och jo, jag anser det vara högst motiverat att öppna eld mot flyende vapentjuvar. De kommer med största sannolikhet att utsätta oskyldiga för livsfara, utan att bry sig om dem.

  PS. Cornu, hoppas viruset har släppt sitt grepp, och du kan börja njuta av julen snart.

  Mvh

  SvaraRadera
 15. Jag tror en 5.56 bromsar upp rätt bra genom ett kranie, men det gäller då att skytten är en bra skytt och träffar bakhuvudet på tjuven också.

  Sen tror jag inte det är någon fara att en främmande makt vill ta över landet. Vad har Sverige som är värt något? Feminism, bidrag och massmeseri från folket.

  En ockupant skulle bittert ångra sitt tilltag när alla bidragskrävande börjar gnälla, när manshatarna går igång och när samhället bryter samman efter 2 dagar.

  Kort, det finns inget att ockupera, ett riktigt skitland och samhälle är det enda som existerar här.

  SvaraRadera
 16. Den viktigaste resursen Sverige har är väl det hunsade folket. I andra länder hade de gjort revolution för länge sedan när skattenivåerna närmade sig sveriges. I Sverige välkomnas lite extra förtryck så länge det är jämlikt fördelat, arbetsläger för alla är ett effektivt sätt att "minska klyftan mellan dom som har ett jobb och dom som inte har det"!

  SvaraRadera
 17. Som hunsad arbetare har du gott om chefer som bestämmer åt dig.
  1. Arbetsgivaren och det är ok då han åtminstone betalar för det.
  2. Politiker som du hunsade arbetstagare betalar för att bossa runt dig tala om vad du skall göra och hur du skall leva.
  3. Facket se punkt 2.

  Masochism av välutvecklade slaget.

  SvaraRadera
 18. Tomten tog bössan från högvakten... Vad är det egentligen dom där högvaktarna vaktar? Det bor ju ingen kung där nuförtiden, inte ens en prins eller prinsessa bor ju där som nån självmordsbombare eller annan olycklig människa vill åt. Vad är det då dom där automatkarbinförsedda högvaktarna vaktar, -som är så stöldbegärligt? Jo, jag vet! Där finns en massa snöslungor och snöspadar där inne på borggården. För detta är denna vinters, precis som förra vinterns högvilt. Det finns inte en enda snöslunga att få tag i på vanligt vis annat än med stöld eller rån och knappt en snöspade. Och mer snö är på väg. Jodå, mina grannar klarar av det där med snöröjningen riktigt bra. En av dom har inte ens en snöspade. Han har löst snöproblemet med att trampa till all snö runt sin bil, hårt. Sedan borstar han av skorna med piasavan när allt är klart. En annan granne som har snöspade, till och med en sån där snösläde, han kör sin snösläde från längst in från sin tomt, ut på gatan och över gatan och lägger snön så att när plogen kommer nästa gång, då hamnar all snö i min garageinfart. Jag värderar min snöslunga högt då och låser väl om den i mitt garage..... Jodå grannens snösläde den är åtrådvärd. Den låser han in så fort snöforslingen in mot min infart är avslutad. Vår nyaste kommunikationsminster Elmsäter tycker att det är helt i sin ordning med snö på både vägar och på järnvägar under vintern. Ja, det är ju vinter liksom. Förr i tiden var det alltid snö vid juletid. Förr i tiden fanns inte så många tåg som nu och inte så många bilar heller. Men tågen hade en plog därframme och bilarna hade snökedjor. Ja, förr i tiden åkte man inte tåg eller SJ buss av miljöskäl. Ordet fanns inte ens i Akademins ordlista, miljövänligt, miljösmart....Nej, det var bara ett fåtal människor hade bil på 50 talet. Vår nyaste minister för trafikfrågor tycker jag är en klok och innovativ människa. Hon tycker att julen den kan man väl fira hemma än någon annanstans när varken järnvägar eller bilvägar är farbara. Hon har helt rätt! Vilka fånerier. Åka bort till nån släkting eller släktingar som man knappt vill ha någon djupare gemenskap med i andra fall, för att fira jul. När man väl kommit fram, ja, då skall man spänna sig till att dessvärre även ta sig både en och flera supar med dom där, som dessutom kanske har dåligt alkoholsinne, -allihopa. Nej, fy för den lede, plåga sig själv med att köra bil på egentligen ofarbara vägar eller med tåg på igensnöade järvägsspår, sedan sitta och dricka nubbar med nån släkting som man helst inte vill veta av och dessutom sjunga en massa fåniga nubbevisor som hej tomtegubbar slå i glasen eller nåt annat trams. Nä nu får det vara nog! Kommunikationsministerna har helt rätt! Hennes anförande om snöläget i jul och att sitta kvar hemma, helst helt insnöad, är det mest kloka den här regeringen presterat, -i alla fall under december månad. Här kan landet göra otroliga besparingar på att folk sitter kvar hemma och dessutom en massa besparade människoliv och ett fåtal bilister som är på röken i snöyran. Fast å andra sidan kommer det väl inte in så mycket rattfylleriböter framleds om folk sitter kvar hemma i stället för att köra bil i fyllan och bli tagen av polisen...Å sedan det där med julklappar. Vilka påfund! Då går man kanske å köper nån dyr fin elektronisk pryl och ger bort i fint paket med snören o allt och får nåt hemstickat raggsockspar tillbaka under tiden man kommer ännu längre in i dimman och blir ännu mer störd på dom där hemstickade raggsockorna, med fel storlek kanske och släktens tillfyllnande och försämrade humör. Nä, julen den kan man fira endera när väglaget medger resor med bil som ministern säger, eller så kan man fira sin jul genom cyberrymden. Man kopplar bara upp sig med bildtelefoni via nätet. Man sjunger sin "hej tomtegubbar" när man så vill, raggsockrona dom kan man skicka på posten, den dagen väglaget medger transporter av raggsockor. Och jag säger bara detta, köp inga dyra grejor, -ni får inte motsvarande värde tillbaka.

  SvaraRadera
 19. En ak5 avfyrad upp i luften, säg 60 graders vinkel torde vara helt ofarlig för 3:e man?
  5-10 skott avfyrade någon decimeter från tomtefars huvud hade verkat avskräckande?

  SvaraRadera
 20. 15:57. Jag tackar Gud för att du 1) aldrig fått hålla i ett skarpladdat vapen och 2) att det krävs licens eller motsvarande kompetens för att få hantera vapen i Sverige.

  Jösses.

  SvaraRadera
 21. Det finns en utmärkt slottsmur att avfyra varningsskottet in i. Det är alldeles uppenbart motiverat med verkningseld mot två flyende vapentjuvar och det är helt lagligt enligt skyddslagen. Nu vet vi ju inte riktigt hur det gått till men åtminstone den ena av två troliga flyktvägar erbjuder utmärkta skottfång vid ett eldöppnande.

  Nu får vi vänta tills detaljerna är ute på flashback sedan kan vi börja diskutera på allvar.

  SvaraRadera
 22. Massor mer internetrambos som kommer ut buskaget.

  Vakterna skulle aldrig klarat sig utan åtal om de avfyrat sitt vapen eller stuckit ner två "tomtar" även om de uppenbarligen haft uppsåt.

  De flesta värnpliktiga har order att lämnaöver vapen om de blir rånade. Eldstrider i allsköns miljöer mellan kriminella och skiträdda värnpliktiga är inget som någon önskar.

  Mina pengar är på att vakterna är inblandade själva.

  SvaraRadera
 23. Eh stog högvakt själv 99-2000 och inte fasen fick vi order om att lämna över några vapen utan en fajt. Men det var ju iof innan en G-skalle sköt sina polare i logementet av misstag.. fattar inte hur man lyckas.. men ja.. varningsskott in i slottsmuren är en bra början.. sen skjuter man killarna när de flyr, bara dumt att ge sig själv in i närstriden, bättre o hålla avstånd o kalla på patrull (som på min tid var där innom 30 sek med hink åt pissande nötter (alltid kul o hålla automatkaribin mot någon full jävel o ryta till som fan, många spill på byxan blev det, o skrubbning av slottsmur)) så i värsta fall hade det blivit gisslandrama eller 2 skadade tomtar.
  Excess är ju en bra grej åberopa för att slippa eventuellt ansvar även om du enligt lagen för skyddsvakter bör vara in the clear så att säga, ja menar, killarna hade ju faktiskt ett skarpladdat vapen som du _vet_ hur illa det är att bli skjuten av. Inte helt orimligt att du försvarar dig och andra.

  SvaraRadera
 24. Billy G, har stått högvakt 1991, och inte f-n var det tal om skjuta efter flytende illgärningsmän med automatkarbin.

  Nödvärnsexcess fastställs i domstol, så du skulle få sitta några månader i häktet i väntan på om dom om mord eller frikännande pga excess. För att skjuta människor som flyr är mord.

  Tänk efter lite här nu istället. Hur tror du det hade sett ut i media om "Högvakt sköt ner två tomteklädda män. En död. Läget allvarligt för den andre enligt sjukhuset."

  De som idag går högvakten är väl kontraktsanställda för ändamålet och mycket väl medvetna om vad som gäller. Men visst, insiderjobb är ju den vanligaste orsaken när militären blir av med vapen.

  SvaraRadera
 25. Nicke Lilltroll, öppnar du verkanseld även vid lagligt motiverade tillfällen är du fortfarande fullt ansvarig för eventuell "collateral damage". Att det kan vara motiverat innebär inte att man helt kan strunta i risken att oskyldiga blir skjutna av förlupna kulor.

  Du kan sätta fast en skurk senare, men du kan aldrig ta tillbaka en avlossad kula.

  SvaraRadera
 26. @ C 1928:

  Precis vad jag också säger fast med lite andra ord. Fanns det ett fullgott kulfång i skjutriktningen (vilket det gör åt åtminstone ett håll från Lejonbackenposteringarna sett) så hade verkanseld varit försvarbart.

  Innan jag vet vad som egentligen hände väljer jag dock att hålla mig utanför mer detaljerade diskussioner än så.

  Till sist är jag själv en passionerade anhängare av filosofin att "det är bara killen på platsen som kan fatta beslutet". Det gör det förstås inte mindre intressant att vända och vrida på möjligheterna lite i efterhand :)

  SvaraRadera
 27. Nicke Lilltroll, om det nu inte var det senvanliga insiderbrottet, så var det väl efter omständigheterna ett OK utfall. Inga allvarligt skadade, en automatkarbin till på drift på en svensk marknad där utländska vapen finns i ett sådant överflöd att en automatkarbin mer eller mindre inte märks.

  Personerna på platsen gjorde en bedömning, och jag kan förstå att den andre vakten inte sköt vid t ex handgemäng eller mot flyende rånare om dessa sprang ner mot Strömmen, där det trots allt kommer bilar i bakgrunden, eller fotgängare. När som helst kan det komma någon bil eller fotgängare runt slottshörnet hundra meter bort (eller vad det nu är), och en enda kula kan leda till en tragedi som inte går att göra ogjord.

  SvaraRadera
 28. Så på natten när man har avspärrningar en helt okej bit ifrån poststället, där man står två stycken med tio meters mellanrum. Så lyckas två personer både gå förbi avspärrningen och fram till ena vakten, slå ner denna och sticka med vapnet utan att ens den andra vakten skjutit varningsskott. Mindre bra.

  SvaraRadera
 29. Kanske tänkte han...inte bråka med tomten han ger endast klappar till snälla barn ;)

  SvaraRadera
 30. Det kan vara helt motiverat att skjuta tomtarna när dom avlägsnar sig med ett stulet vapen.

  Allt handlar om hur den enskilde skyddsvakten subjektivt uppfattar situationen. Uppfattar han att dom är på väg runt hörnet för att skjuta ner nästa högvaktssoldat och ta hans vapen, då har han rätt att överta dennes nödvärn och använda icke uppenbart oförsvarligt våld för att avbryta det överhängande brottsliga angreppet.

  Om han däremot uppfattar att dom flyr, utan att vilja utsätta någon mer för något brott, då har han ingen nödvärnsrätt längre eftersom det brottsliga angreppet mot honom själv har upphört.


  Allt handlar om hur man uppfattar situationen och hur man sen återger hur man uppfattade situationen..

  SvaraRadera
 31. Synd att de inte fick benen avskjutna. Det hade gett respekt.

  SvaraRadera