Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2010-12-09 16:34

(s) hade Göran. (m) har Fredrik

Från JohanNorberg.net ang Göran Persson och börsen.

"I mars 2000, när bubblan var som mest uppblåst, vet ni vad Göran Persson sade i Dagens Industri? Jo, ”köp mer aktier”. I september 2001, hade börsen halverats; då sade Persson till Dagens Industri: ”Köp när det står lågt.” I maj 2002 stod det lika lågt, och då sade Persson till FinansVision: ”Det är konstant köpläge.” Ett år senare hade börsen gått ned med ytterligare 25 procent."

Medan (s)ocialisterna hade landsfader Persson så har (m)oderaterna landsförrädare Reinfeldt. Han meddelar nu att han är lika normalbegåvad som Göran Persson och att vi inte har någon bostadsbubbla.

Det är en situation som inte finns om man skall tro Reinfeldt.

Under tiden blev Alex Schulman så berörd av att blivit kallad för Generation Lost av en finanskändis att han nu faktiskt följt magen och sålt sin bostadsrätt.

Gott så. Jag har lärt mig att man skall lita på sin första och rationellt baserade magkänsla. Men sedan blir man orolig och det blir en massa annat inblandat.

Det har jag lärt mig den hårda vägen. Sålde precis alla mina aktier och fonder den 3:e mars år 2000 (exakt på börstoppen) efter att ha läst en av Börje Lindströms krönikor om bubblor. Sedan blev jag nervös och girig och köpte tillbaka allt någon månad senare, så inte hjälpte det mig ett dugg.

Min prognos vad gäller Schulman är alltså att han kommer ångra sig och till slut köpa en ny bostadsrätt och sedan krascha med bubblan när den väl spricker.

Och min prognos är också att Reinfeldts förnekande av bostadsbubblan kommer bli lika klassisk som Göran Perssons aktietips.

Tack och lov har oppositionen sett till att skära i regeringskansliets budget med 300 MSEK. Blir många inkompetenta rådgivare (åttonde kretsen i Dantes Inferno) som får sparken. Men det är klart, när alla på regeringskansliet själva deltar i Stockholms bostadsbubbla så kan det ju inte bli annat än skygglappar kring bubblans existens. 300 färre i regeringskansliet är inte lite skrämmande. Skrämmande därför att det alls kan finnas så många som försörjer sig på våra skattepengar där och gissar sitt jobb, fikar och förnekar existensen av en bostadsbubbla. Klipp er och skaffa ett jobb.

21 kommentarer:

 1. Varför Cornucopia.cornubot.se? Varför inte bostadsbloggen.se?

  Bara en tanke

  SvaraRadera
 2. Därför att det jag skriver om går i vågor. Att jag upplyser om bostadsbubblans existens är bara ett av alla ämnen.

  SvaraRadera
 3. Så genom att gå ut med detta säger han ju också att Anders Borg hans blodsbroder är indirekt inkompetent och den avlägsne blodsbrodern Carl Hamilton som vill ha en lag på amoteringskrav. Nä det är något fuffens på gång här. Herr Reinfeldt vill snarare nog inte att människor ska sälja sina bostadsrätter, vilket är precis vad som sker när Anders Borg får såna galna ideér som att en bostadsbubbla håller på att inträffa. Ja, Herr Borg när ska du lära dig att bubblor aldrig kollapsar.

  Fast Herr Borg kanske bara sagt att en bostadsbubbla möjligen kanske inträffar om vi vi inte får en lag på amorteringskrav. Men det är inte intrycket jag fått.

  SvaraRadera
 4. Landsförrädare???? Förstår Du innebörden i vad Du hasplar ur Dig? Du skulle vinna stort på att sansa ordvalet något!

  SvaraRadera
 5. Förstår precis innebörden av ordet. Fredrik Reinfeldt skrev på Lissabonfördraget, och skrev därmed bort Sveriges suveränitet och självbestämmande. Det var i princip samma sak som att skriva på en ovillkorlig kapitulation, även om inga skott blivit avfyrade publikt.

  SvaraRadera
 6. Bäste C,
  Självaste Sir Isaac Newton tjänade en hel del på den dåtida bubblan South Sea Company, sålde av, såg det gå upp mer, köpte igen, och förlorade stort vid nedgången. Och Newton, kan vi väl alla vara överens om, var nog lite mer än normalbegåvad...
  Ha det,
  /CK

  SvaraRadera
 7. Nja. Tillsammans är vi som kollektiv per definition normalbegåvade.

  SvaraRadera
 8. You can never be certain that something will happen until the government denies it.
  Alltså 100% bostadsbubbla

  SvaraRadera
 9. Vem är förvånad egentligen, vi ingår ju kollektivt i gruppen assholes:
  http://imgur.com/gallery/EA4fk

  SvaraRadera
 10. Visst kommer det kanske bli lite synd om en handfull stockholmare men nu börjar det bli lite tjatigt. Finns folk som har det betydligt värre än de med dyr BR. Speciellt nu på vintern.

  SvaraRadera
 11. Man kan dock fråga sig vilken hyresrätt dom hittar inom tullarna och hur mkt den kostar ?
  Är det bättre att hyra för 9000 kr/mån än att betala samma summa för en Br - om man antar att man har säg ca 50% skuldsättning ?

  Well smaken är olika, men personligen tycker jag mer om att kunna renovera och hålla i det skick jag vill, även om riktigt stora ändringar kräver tillstånd. I en HR är du i princip låst, eller så får du tillåtelse att tex tapetsera om - men räkna med att antingen betala för återställande eller skänka bort det du gjort...

  /K

  SvaraRadera
 12. Bernanke 2005: There's No Housing Bubble to Go Bust

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/10/26/AR2005102602255.html

  There is no government bond bubble. A bailout bubble? No no.

  Bagdad Bob

  SvaraRadera
 13. Fredrik Reinfeldt är en landsförädare som skrev på Lissabonfördraget och därmed förlorade Sverige sin suveränitet och självbestämmande.

  Politiker är svin, precis som maffian hotar de med våld och tar våra pengar och slösar bort dem på all möjlig skit.

  Ron Paul (USA) och Nigel Farage (EU) är de enda politiker som jag fortfarande gillar.

  Singapore snurrar sin stat effektivt på 15% skatteförtryck, det borde Sverige också klara.

  SvaraRadera
 14. "Landsförrädare????"

  Om du hade orkat kolla upp fakta innan du hasplar ur dig en massa utrops och frågetecken hade du vetat att enligt grundlagen i Sverige skall makten utgå från folket. Om du är någorlunda allmänbildad skulle du kunna läsa på om Lissabonfördraget och inse att landsförrädare är varken för grovt eller för milt uttryck. Det beskriver dessa illojala individers främsta karaktärsdrag perfekt. Lissabonfördraget är i själva verket, rent funktionellt, samma fördrag som konstitutionsfördraget - bara annorlunda rent rättstekniskt. Och om du nu hade varit en sån som hänger med och exempelvis läser tidningar skulle du säkert kommit ihåg att konstitutionsfördraget skrämde slag på de flesta pga språket som hade stark statsbildningskaraktär. Man hymlade inte i formuleringarna, pga sin hybris, och fick tänka om och sedan lura alla genom Lissabonfördraget.

  Lästips:

  http://www.lissabonfordraget.se/docs/ERT_2008_1_Lissabonfordraget_Hur_andras_EU.pdf

  Men det är klart, du har naturligtvis bättre kolla på denna fråga än en docent i europarätt vid Stockholms universitet och forskare vid
  Svenska institutet för Europapolitiska studier och en doktorand i europarätt vid Stockholms universitet.

  Dags att du förkovrar dig på lite EU-rätt.

  SvaraRadera
 15. Håller faktiskt med. Han har dessutom omvandlat det enda riktigt borgliga partiet till ett socialdemokratiskt dito. Reinfeldt och Skillingman som varit ”hjärnan” bakom tilltaget tycker i och för sig säkert att tilltaget varit listigt. Genom att kopiera sossarnas politik och retorik har man snott väljare från just Socialdemokraterna. Eftersom något borgligt alternativ inte längre funnits kvar, men det fortfarande finns några desillusionerade traditionellt borliga väljare, några lättlurade dito, så har de fått finna sig att rösta på de som i alla fall kallar sig borgliga. De som i vart fall säger sig vilja främja företagsamhet.

  Ideologisk ohederlighet skulle i och för sig jag vilja kalla det för. Tänk att det är (S) + SD som röstar för neddragningar för det svulstiga regeringskansliet och detta mot moderaterna som vill behålla ”prakten”. En partiledare som har mage och kalla sig liberal, men som lagstiftar om kollektiv övervakning utan föregående brottsmisstanke. En övervakning av mig och andra som jag dessutom nöjt förväntas betala för. Detta för att stävja det terrorhot som sägs finnas. Problemet är bara att det terrorhot som faktiskt finns här, är en direkt konsekvens av just dessa politikers politik.

  Tänk att samma borgliga allians ger utländska länders underrättelsetjänster rätt att ta del av mina banktransaktioner med samma förevändning. Som inför socialistiska trängselskatter trots att man lovat motsatsen. Detta för att få åka på vägar jag redan betalat många gånger om. Som infört skattehöjningar på bränsle i omgångar, arbetsgivaravgiftshöjningar för småföretagare. En partiledare som genom ombud hotar motvilliga kommuner, med att avskaffa självbestämmandet genom tvingande lagstiftning om de inte följer ”partiets” linje. Jösses vilja sovjetvibbar det ger.

  Men visst är det rätt, Reinfeldt kör propaganda. Å enda sidan vill han spela den ansvarsfulle landsfadern som är orolig för svenskens ökande skuldsättning. Å andra sidan gottar han sig åt den BNP-tillväxt denna ger, men förnekar samtidigt att huvudorsaken (skenande bostadspriser) är något problem eller ens skapat en bubbla.

  Statsmannen som talar så överdrivet tydligt så ordvalen hela tiden låter som han läser från ett manus. Man kan tro att hans sätt att tala är från programmet ”Lättlästa Nyheter” med efterblivna som huvudsaklig målgrupp. Men jag skulle inte vilja gå så långt och kalla Reinfeldt en landsförrädare. Jag skulle kort och gott vilja kalla honom en idiot. Tyvärr en idiot med makt.

  Tack för en bra blogg i övrigt. Denna är nu tillagd bland favoriterna.

  SvaraRadera
 16. Hej Cornu,

  Även jag vill tacka för en bra blogg. Trogen läsare.

  Läser man hela Norbergs tal - från 2004 - finns det intressanta bitar. Han hänvisar till kapitalismens överlägsenhet, bl a, genom att jämföra hur det såg ut för 200 år sedan, respektive 150 år sedan. Utan att ta någon hänsyn till tillgången (och utnyttjandet av) till billig energi. Fossil energi. Kol och inte minst olja.
  Nu har det gått 6 år och saker har väl förändrats något... Men 2004 var det ingen som fokuserade på sambandet billig energi och växande ekonomi. (Några, men få läste dem.)

  Önskar att du kunde spinna vidare på Herr Norbergs tankar, vilka han sedan har reviderat något. Förvisso under giljotinen känns det som. För så fläckfritt har det väl ändå inte varit under senare år.

  Hur som helst tacksam för att du producerar som du gör. Kommer fortsätta läsa med glädje.

  Stefano.

  SvaraRadera
 17. Vadå "kapitalismens överlägsenhet"? Det har aldrig existerat något som liknar ekonomernas modeller om fri marknad. Den finns bara i deras våtaste drömmar. USA under storhetstiden t ex har alltid varit en statskapitalism byggd på gigantiska subventioner och militarism.

  Den nation som på allvar skulle försöka praktisera "fri marknad" skulle kollapsa på 10 minuter. Det är bara ett slagord som lämpar sig bra när man ska förklara för fattiga människor varför de måste förbli fattiga.


  /MK

  SvaraRadera
 18. /MK

  Otroligt bra skrivet. Politiker svänger sig med en retorik som tagen ur rövarspråket. 80% av folket lyssnar inte ens på vad de säger, utan fiskar upp rubriker i kvällstidnagarna och bygger sin uppfattning på det. 10% ser igenom dom och blir vansinniga, frustrerade och apatiska pga att man inte kan göra något åt det. Resterande 10% är "politiken" och skrattar hela vägen till banken.

  SvaraRadera
 19. Re. Klas

  Antar att du syftar på herr Schulman. Är övertygad om att han inte har några som helst problem att hitta en schysst HR i innerstaden. Lediga lägenheter finns för de som har kontakter eller är s.k. kändisar. För kreti och pleti däremot...det är en annan femmma.

  SvaraRadera
 20. Om man inte är beredd att med kort varsel ta en dyr lägenhet från "bostadssnabben" så är det rätt visset läge för nån som vill komma ur sin borätt och flytta till (1:a hand) Hyresrätt i Sholm. Jag har stått snart 3 år i kö och är inte ens nära att komma på fråga på en enda lägenhet jag tittat på. Brukar som bäst ligga på 35-40 plats på lägenheter i Rinkeby och liknande. För att överhuvud taget komma på fråga så bör man ha kötid från tidigt 2000-tal. För lägenheter innanför tullarna gäller nog tidigt 90-tal eller tidigare. Eller som sagt var, kontakter.

  SvaraRadera
 21. I Hammarby Sjöstad (Närförort) kan man få dyra hyresrätter med bara några års kötid. I Liljeholmen (Också närförort) kunde man i våras få (3or och 4or i alla fall) lägenheter direkt. Man kan nog säga att det är nära marknadshyror med andra ord, ca 14tkr för 100kvm. Liknande kan köpas för kanske 4mkr + 6000/avgift. Det blir ungefär samma kostnad med dagens ränta.

  /HL

  SvaraRadera