Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2010-12-27 13:13

Rysk spetsnaz-överste gripen för väpnat uppror

Den ryske VDV/Spetsnaz-översten Vladimir Kvatjkov har gripits av den ryska säkerhetstjänsten FSB kan vi läsa bland annat via bloggaren Lars Gyllenhaal. Anledningen till gripandet var att han höll på att planlägga eller organisera ett väpnat uppror eller väpnat myteri inom de ryska väpnade styrkorna, lite beroende på källa.

Via Associated Press nämns "armed mutiny", dvs väpnat myteri inom militären.

Nu satte iaf FSB ner foten och motade Olle i grind här, vilket vi förstås skall vara dem evigt tacksamma för. Väpnat myteri hos vår ryske Östersjögranne är inget vi vill se, tack, speciellt inte inom eliten i luftlandssättningsstyrkorna VDV. Men det visar vad för krafter som ligger och pyr under ytan i Ryssland, och hur snabbt hela det säkerhetspolitiska läget kan ställas över ända, något svenskt försvar helt saknar planering för annat än att vi lovat att hjälpa Baltikum (med vad får man fråga sig?) i en tom solidaritetsförklaring. Man får förmoda att det sedvanliga triangeldramat om maktdelningen i Ryssland fortlever, dvs det som tidigare var en kamp mellan Partiet, KGB och försvaret har idag förvandlats till en kamp mellan regimen (Medevev/Putin), FSB och försvaret. För tillfället är det rimligtvis en allians mellan regimen och FSB via Putins KGB-bakgrund och planer på väpnat uppror eller myteri får väl ses som ett tecken på frustration och att försvaret för tillfället är borta ur maktdelningen. Och är man desperat och marginaliserad så återstår bara vapen. Men hunden får lite ben tillslängda sig som tröst. Mer om det senare.

Men om/när regimen, FSB och försvaret blir samordnat och alla strävar åt samma håll, då är det dags att bli orolig. Väldigt orolig.

Nu var inte Kvatjkov den ende högerextremisten i det ryska försvaret. Det finns generaler som Leonid Ivasjov (Ivashov för den som vill googla) och general Albert Makasjov (Makashov om du vill använda google-fu) eller överste Vladimir Zjirinovskij (Zhirinovsky) som rent av blivit befordrad trots sin högerextremism. Bara för att nämna några exempel på höga officerare med uttalade högextrema politiska åsikter i vårt till tänderna beväpnade kärnvapengrannland. Zjirinovskij tyckte att man skulle sätta in taktiska kärnvapen i Tjejtenien och även spränga lite kraftigare kärnvapen ute i Atlanten för att skicka flodvågor mot Storbritannien så sent som vid de rysk-brittiska frostiga förbindelserna 2008. Och naturligtvis att Ryssland återigen skall ta kontrollen över såväl Finland som Polen och naturligtvis Vitryssland och Ukraina. Till en början.

Svensk mediabevakning när det gäller Ryssland fortsätter följa den etablerade strategin tre små apor. Ser inget, hör inget, säger inget. Möjligen undantaget Världen Idag, där Gyllenhaal skriver krönikor, men de har inte vaknat i det här fallet. Så länge svensk media ständigt tiger, så kan fårket invaggas i fortsatt tro att Ryssland är helt ofarligt för vårt närområde och sina grannar.

Frågan jag ställer mig är dock om det är rätt personer som skall vara med i Let's Dance i vår? Vad tycker ni?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. En mycket bra och relevant frågeställning onekligen. Vidsynt har funderat och brottats med frågan länge och efter lång tid funnit att den Ultimata deltagaren är, EU- och demokratiminister, fniss(GAPSKRATT), Birgitta Ohlsson.
  Den ryggradslösa, inkvoterade karriäristen Birgitta är klippt och skuren som deltagare i danstävligen.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det är hög tid att rusta. Som det har skrivits tidigare vid fred rusta för krig.

  SvaraRadera
 3. Blev lite besviken faktiskt, Tina Thörner, Andreas Weise och Figge Norling. Ha! Bättre kan de.

  SvaraRadera
 4. Ett minimum att Wiseman är med kan man väl tycka.
  Om nu inte du Cornu ställer upp.

  För övrigt anser jag att 5% av BNP ska gå till försvar vilket innebär något helt annat än dag. Billig försäkringspremie.
  /Morfar

  SvaraRadera