Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2010-12-02 12:31

Matodling i lägenhet

En klassisk reaktion på peak oil är att förespråka att flytta ut på landet och odla sin egen mat, men det är faktiskt möjligt att odla mat även i stan, åtminstone om man har en balkong och fönster med någorlunda söderläge. Har man rent av en inglasad balkong så är den inget annat än ett växthus.

Men utrymmet är begränsat. Men det är ändå fullt möjligt att producera rätt stora mängder med grönsaker i en lägenhet mha intensiva odlingsmetoder.

Ett exempel på detta hittar man på den brittiska bloggen Vertical Veg, som maj - november i år på en balkong lyckades producera grönsaker till ett värde av 775:- brittiska pund, drygt 8000:- svenska kronor. 75.4 kg grönsaker och kryddor.

Nyckeln är att maximalt utnyttja utrymmet på höjden. Nu odlades det mestadels på balkong i exemplet, men i ett normalt fönster kan man t ex använda åtminstone tre fönsterbrädor (eller fler) för att maximera odlingsytan. Googla runt lite efter vertikal odling om du vill veta mer.

Mycket kan åstakommas med återvinning av samhällets skräp, t ex plastflaskor som monteras på en skiva och används för vertikal odling. Se även Low-tech Magazine.

Nu skulle förstås dina trendriktiga lattedrickande grannar få totalspel om du förvandlade deras grannbalkong till en grönsaksträdgård, och fyllde fönstren med tre rader av krukor. Men så länge du inte bor på markplan kan de inte göra så mycket åt det hela. Annat än klaga hos hyresvärd eller bostadsrättsföreningen och yrka på odlingsförbud. Någon kan ju få en tomat i huvudet...

Nåja, här hemma har väl de sista spåren av odlingsäsongens grödor gett upp. Plockade upp den sista purjolöken förra veckan, och ruccolan har gett upp i drivbänkarna. De sista morötterna har frusit fast, men de brukar gå att rädda om tjälen går ur vilket dock känns osannolikt just nu. Åtminstone är det dags att plantera lite nya kryddor i mikrodrivbänkar inomhus, även om de växer långsamt på de få timmars solljus vi har så här års.

Men den som drömmer om att odla trots att h*n sitter inlåst i en lägenhet har massvis med möjligheter. Det är bara att sätta igång.

Tillämpar man sedan dessa intensiva odlingsmetoder på lite större ytor, t ex en villaträdgård eller för den delen den lilla trädgården i ett radhus, så kan man i stort sett vara självförsörjande på grönsaker under sommarhalvåret. Men det gäller att undvika grödor som kräver stora ytor, t ex potatis.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Är man duktig på att kupa sin potatisplanta så kan man få ganska stora mängder potatis på en väldigt liten yta. Och nu pratar jag inte om att kupa för att undvika gröna knölar utan betydligt mer än så.

  SvaraRadera
 2. Som biodlare i villaområde så kan jag bara instämma. Nedan ser ni hur ett hotell i London har bikupor på taket av hotellet. Närmare bestämmt 500 000 bin. Honungen serveras i resurangen till gästerna.

  http://londonhotelsinsight.com/2009/08/12/londons-buzziest-hotel/

  SvaraRadera
 3. i fönstret mitt emot mig en våning över räknar jag till 4 rader med tätt packade krukor. kanske är vanligare än man tror!

  SvaraRadera
 4. Kan verkligen rekommendera utmärkta windowfarms.org som har mängder av material, instruktioner och forum kring ämnet. Man måste visserligen bli medlem vilket kanske är lite sniket, men å andra sidan är det helt gratis så varför inte. Lägg gärna till i den i övrigt bra tipslistan.

  SvaraRadera
 5. Månskensbonde2010-12-02 15:01

  Man måste tillföra näringsämnen för att det ska växa och om man köper jord har man inte gjort sig så självförsörjande som man tror, även om man får en förädlingsvinst om värdet på det man odlar är större än kostnaden för jorden. Kompost kan vara svårt att få till på balkongen eller inne även om det går. Men visst finns det något pedagogiskt i att ha en lite basilikaplanta att peta med i fönstret.

  SvaraRadera
 6. När läget infinner sig kommer jag att odla potatis i vardagsrummet, jag bryter bara upp parketten. Här blir det ganska gott om yta. Kanske kompletterar jag med morötter här.

  För övrigt finns det gott om exempel på människor som odlar grönsaker/gröna växter i garderoben. De är så framgångsrika att t.o.m. polisen kommer på besök för att se hur det går till. Utskickade av konkurrensverket och tipsade av LRF måhända?

  SvaraRadera
 7. Ett av de stora problem jag ser med att bo i lägenhet bristen på lagringsytor. De kunskaper jag har i syltning, saftning och konservering m m är ganska värdelösa om det inte finns utrymme att ställa burkar och flaskor i. Tidigare fanns det ju i allmänhet potatiskällare till varje lägenhet, men i nyare byggen verkar källare vara rumstempererade och vindarna i princip oisolerade, med de temperaturskilnader det ger. Detta ger att det är svårt att lagra mat så som i alla fall jag skulle vilja göra.
  /JohanR

  SvaraRadera
 8. Månskensbonde. En människa producerar någon liter med prima NPK-gödsel 20-1-1 varje dag. Dessutom kan man enkelt ha en maskkompost på balkongen. Tar ingen odlingsplats om man ställer krukor ovanpå.

  Men visst behöver man köpa in den första jorden. Ingen blir självförsörjande på en lägenhetsbalkong, men det går att ordna rätt mycket grönsaker iaf.

  SvaraRadera
 9. Någon som har några fler tips som windowfarms.org?

  SvaraRadera
 10. # Cornucopia:

  Ursäkta mig, men grönsaker är väldigt energifattigt och gå inte att leva på. Det är visserligen gott och en del kan var rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler, men du klarar dig inte på grönsaker.

  Jag kan ju också tillägga att protein och fett är essentiella näringsämnen. Utan dessa blir man sjuk och lågvarig brist leder till döden. Intressant att notera är att kolhydrater INTE är ett essentiellt näringämne. En människa behöver 0g kolhydrater/dag för att må bra och hålla sig frisk.

  Mvh
  Asperger Erik

  SvaraRadera
 11. Har aldrig påstått något annat, Erik. Jag har bara sagt att det går att odla grönsaker i en lägenhet.

  SvaraRadera
 12. "Men den som drömmer om att odla trots att h*n sitter inlåst i en lägenhet..."

  Du fortsätter ditt vanliga raljerande om alla andra boendeformer än just - bonnläppens ser man. Inte utan man börjar undra vad haken är och vem du vill övertyga.

  Det kan väl inte vara dig själv?

  SvaraRadera
 13. @2010-12-02 22:05. Ömma tår?

  "Inte utan man börjar undra vad haken är och vem du vill övertyga.

  Det kan väl inte vara dig själv?"

  SvaraRadera