Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2010-12-20 08:28

Lägenhetspriserna i Stockholm kan sexfaldigas

Sådär, nu behöver ni inte oroa er över något. Köp en lägenhet för lånade pengar, gör det! Priset på klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar kan minst sexfaldigas från dagens nivåer i Stockholm, så de kostar lika mycket som i Monaco.

Eftersom det finns platser på jorden där bostäderna fortfarande är dyrare än i Stockholm, så kan bara priserna gå upp! Upp! UPP!

Så skuldsätt dig nu för livet, och köp den där lägenheten. Du har ingenting att oroa dig över. Inget alls. Likheterna mellan Stockholm och Monaco är ju fler än jag kan räkna upp. Bägge ligger vid havet. Bägge har casinon. Skatten är lika låg. Inkomstnivåerna är lika höga. Förmögenheterna är lika stora. Ja, jag skulle rent av vilja påstå att priserna i Stockholm kan bli högre än i Monaco. Speciellt som Stockholmare (de som bor och vistas där alltså) besitter en alldeles speciell sorts intelligens och antagligen är de smartaste och de mest smakfulla människorna i Sverige, kanske rent av hela världen.

Varför inte en miljon per kvadratmeter? 2 miljoner? Endast fantasin sätter gränser!

Andra inlägg om att bostadspriserna bara kommer gå upp i Stockholm hittar du här eller här eller här. För alla inlägg om evigt stigande bostadspriser se här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Bara att instämma. Lånen behöver man ju inte oroa sig för så mycket då dessa urholkas i samma takt som priset på vetemjöl, mjölk och fredagsgodiset stiger.

  :-)

  SvaraRadera
 2. Det du skriver om Stockholmare stämmer nog, men när det gäller bostadspriserna är du ironisk va?

  SvaraRadera
 3. Roligt skrivet! Ironi är den bästa humorn enligt mig! =)

  Jag har funderat och utan att referera till staplar och statistiker för den här funderingen har med det mänskliga psyket att göra..

  Kan det vara så att dom flesta, trots statliga åtgärder som att ex införa amorteringskrav, höjd reporänta etc etc, så tänker dom flesta, "Det där gäller inte mig?"

  Kan det vara så enkelt att majoriteten tror att dom har gjort "världens klipp" och att deras "investering" kommer att skjuta i höjden och när dom sedan säljer så kommer dom "casha in" för det har ALLA andra gjort tidigare?

  Många ser bakåt och inte framåt.. det finns en anledning att backspeglarna är mindre än framrutan på en bil =)

  Detta är en enkel hypotes..

  Tack för en välskriven blogg!

  SvaraRadera
 4. Mer av denna varan, snart smäller det av bara f-n./Ron Paul

  SvaraRadera
 5. HAHA jag tror att någon är bitter för att han missat att investera i en undervärderad bostadsrätt i Stockholm.
  Ungefär som alla som missat att köpa HM aktier - de gnäller år ut och år in att HM är övervärderad - men HM fortsätter bara upp.

  SvaraRadera
 6. Ja änt´bitter!

  SvaraRadera
 7. Re: 0924
  H&M är övervärderat i det långa loppet, det svåra är att veta när. Skillnaden är dock att ingen belånar sig över huvudet för att köpa H&M aktier, men många belånar sig gärna över huvudet och därtill för en bostadsrätt.

  Sedan så ger ju faktiskt H&M en schyst utdelning, något en bostadsrätt inte kan göra...

  Q

  SvaraRadera
 8. Vill passa på att inflika bomarknadens floskeltopp. Har ni några på lut själva så komplettera gärna

  1) Så länge man "klarar räntan" så "behöver man inte sälja". (Avd : orealiserad förlust räknas inte)

  2) Man köper ju lägenhet för att bo i (Avd: Pansätta två livstidsinkomster i hopp om evig uppgång är inte spekulation)

  3) Jag amorterar inte. Hyr lägenhet av banken. (Avd: Jobbigt hyreskontrakt att med 85% hävstång pantsätta dubbla livstidsinkomsten)

  4) Att köpa bostad är den "bästa affär du kan göra under ditt liv" (Avd: ???)

  /Darius

  SvaraRadera
 9. Först till din svårighet att inse att priserna kan gå upp upp upp (var det inte DLK:s låt som hette- Upp upp upp upp, vi går dit k..en pekar). Något som är förankrat i den fysikaliska verkligheten kan inte expandera för evigt. Något som är baserat på en social konvention kan däremot stiga i evighet. Försök att ta till dig detta C, priser kan gå upp så länge vi människor vill att det ska vara på det viset. Priser är obundna till naturlagar till skillnad från exempelvis olja.

  Nu till sakfrågan, om marknaden är övervärderad. Det är den troligtvis och nu när gammelmedia hoppat på tåget och kablar ut propaganda att bubblan snart ska spricka finns det risk för snabba svängningar. Tror dock fortfarande att den faktor som kommer spela absolut störst roll är arbetssituationen i sthlm. Resten av landet har jag mindre koll på men fokus i media ligger på sthlm och trender brukar sprida sig från sthlm så det kanske är intressantast att titta på innerstaden.

  Såg också att en majoritet av riksbanksstyrelsen inte längre tror på någon dubbeldipp vilket borde antyda en stabil/sjunkande arbetslöshet i sthlm vilket talar för fortsatt stigande priser på bostäder? Visst går räntan upp men riksbanken har alltid använt räntevapnet för att bekämpa inflationen och den ser ut att vara fortsatt låg, alltså tror jag de försöker skrämmas när de säger att räntan ska höjas ditten datten procent. De kommer hamna under sin egen räntebana. Någon som delar denna analys?

  SvaraRadera
 10. Gustav, klart att allt kan ga upp upp upp med inflation, fragan ar ju om bostadspriser kan fortsatta att oka snabbare an inkomster i all evighet...

  Elli

  SvaraRadera
 11. Darius:

  1) Det är precis så man ska tänka om man söker ett boende. Har jag råd, månad efter månad? Alltså, klarar jag räntan? Det klart att ens totala netto minskar i takt med boendevärdet, men du måste ju fortsätta bo och den övervärderade lägenheten kanske fortfarande är det bästa alternativet.

  2) Ja, det är tråkigt om boendet kostar två livstidsinkomster, men man köper ju FÖR ATT BO, inte för att man hoppas på evig uppgång.

  3) I en marknad där det finns hyresalternativ ska man alltid fråga sig om man hellre ska köpa (hyra av banken), det kanske är mycket billigare än att hyra. Räkna på normalränta eller hög ränta förstås.

  4) Det har varit deras livs bästa affär för många men det är mindre troligt att det blir det för de som går in nu.

  SvaraRadera
 12. Fräscht argument; "bitter". Fyndigt.

  Jag skulle faktiskt hellre investera i HM med 90% lånade pengar i dagsläget än att "investera" i en lägenhet. Men mitt råd skulle vara "behåll" för HM och "sälj" för lägenheten.

  HM har ju ändå utdelning som kan betala räntorna.

  SvaraRadera
 13. Man köper inte en bostadsrätt för två livstidsinkomster för att bo om man måste låna rubbet. Gör man det är man helt omedveten om vad risk innebär. Bo kan man göra vart som helst. Jobben som finns i stockholm finns även i tex malmö och göteborg, där kan du få en lägenhet för nästan halva priset. Folk pantsätter sina liv av en annan anledning. Antagligen är det så att man har hela sitt sociala liv i stockholm och att det är viktigare i stockholm att man bor rätt i sina vänners ögon än i andra städer.

  Om man tycker att man lika gärna kan hyra av banken som av en annan hyresvärd om det blir billigare så så får man nog lov att väga månadsskillnaden i kostnad mot risken för att man förlorar delar av sitt pantsatta kapital.

  There is no such thing as a free lunch

  SvaraRadera
 14. 2 livstidsinkomster blir det väl i alla fall inte. Finns det något exempel på det?


  Jag tycker det starkaste BLT-argumentet är att realräntan är låg (2%?), och antagligen kommer vara det. När priserna föll på 90-talet var den hög 6-8%.
  Om man ser realräntan som räntekostnad och resten som en påtvingad amortering så kan kalkylen se helt OK ut även i ett högränteläge.
  Om inte priserna faller för evigt förstås.

  /Ogla

  SvaraRadera
 15. Ja för fan, anslut er till kön av dårar och köp en övervärderad bostad i Stockholm för lånade pengar! Jag lovar att jag ska slänga till er en krona eller två när ni sitter i tunnelbanan och tigger, nästa gång jag besöker Stockholm (om jag någonsin gör det igen).

  SvaraRadera
 16. @Jocke:
  Du är medveten om att det just nu är du som sitter i tunnelbanan och tigger om den person som köpte en lägenhet i sthlm 2008 skulle sälja idag?

  Det är en intressant stämning på den här bloggen. Nästan ingen sitter på en lägenhet i sthlm men alla talar som om kraschen redan ägt rum. Försök förstå att det nu är rekordpriser. Alltså ni har fel fel fel i nuläget.

  @ 10:56
  "Bo kan man göra vart som helst. Jobben som finns i stockholm finns även i tex malmö och göteborg"

  Det är tur att det finns kunnigt folk som kan informera mig om hur verkligheten ser ut. Tält är billigt har jag hört och det är ingen komfortskillnad- ingen avståndsskillnad- eller för den delen statusskillnad, jämfört med att bo centralt. Tur också att flera av de stora företagen inte har behov av att etablera sina huvudkontor i sthlm eftersom de också etablerar sina huvudkontor i gbg och malmö. Med denna nya kunskap kommer jag flytta direkt.

  SvaraRadera
 17. Vemfaan vill till Stockholm överhuvudtaget????

  SvaraRadera
 18. Hur ska jag göra då? Har en bostadsrätt centralt i Stockholms innerstad. Obelånad. Och jag bor inte där. Vad ska jag göra med den? Sälja?
  /Rådvill

  SvaraRadera
 19. Gustav, hade du bemödat dig att läsa hela mitt inlägg så hade din svar sett annorlunda ut. Jag skriver tex klart och tydligt att just centralt läge i stockholm är något som folk värderar högre. Att du sen hävdar att jag på fullaste allvar menar att man kan bo i tält visar bara på att du inte kan ta dig an dom riktiga argumenten utan att försöka förlöjliga dom.

  Med två livstidsinkomster så menas naturligtvis det som är kvar efter att det man måste ha för att leva är betalt. Det är pengarna efter mat osv som man har att investera i saker och ting.

  SvaraRadera
 20. Rådvill, om du har råd att förlora pengar på bostaden så är det ingen panik. Jag antar att du redan har tjänat en hacka på uppgången så om jag var du skulle jag ta det lilla lugna och se vartåt det lutar.

  SvaraRadera
 21. Anonym (med central lägenhet):
  Belåna den max, använd pengarna till kontantinsats på köp av ett hyreshus och maximera kassaflödet.

  Du har ett bra utgångsläge att bli rik på riktigt.

  SvaraRadera
 22. RE: Jobb och Firma

  Det är precis så man ska tänka om man söker ett boende. Har jag råd, månad efter månad? Alltså, klarar jag räntan?

  Visst ska man tänka så. Om man är en ekonomisk analfabet. Annars kan man se på saker som Skuld till inkomst ratio, yield delta(ränte känslighet) ...

  Ja, det är tråkigt om boendet kostar två livstidsinkomster, men man köper ju FÖR ATT BO, inte för att man hoppas på evig uppgång.

  Trots den övertydliga ironin så missar du poängen. Köper man över rimliga privatekonomiska förutsättningar(och då menar jag inte "klara räntan") så är det *de facto spekulation*. BLT vågar köpa med lån de aldrig kan betala tillbaks eller ens minska just för att de tror på att Priserna ALLTID fortsätter uppåt. Det är spekulation. Det behöver inte vara "buy to let" for att det ska röra sig om spekulation.

  I en marknad där det finns hyresalternativ ska man alltid fråga sig om man hellre ska köpa (hyra av banken)

  Ett amorteringsfritt lån är inget hyreskontrakt :/ Snarare är det en CFD med hävstång. Och hamnar man underwater så blir det margin call på det.

  Lycka till

  /Darius

  SvaraRadera
 23. Darius, jag ar lite kar i dej efter det svaret. ;)
  Elli

  SvaraRadera
 24. Skall jag starta en datingservice, eller kan ni fixa ett rum på egen hand?

  SvaraRadera
 25. "Ja, det är tråkigt om boendet kostar två livstidsinkomster"

  En livstidsinkomst ær væl runt 9 millar efter skatt før den som tjænar 30' per månad. Visa mig det par med 2x30' i inkomst som køper bostad før 18 miljoner.

  SvaraRadera
 26. Det är i Stockholm alla rika och vackra människor bor. Men man ska inte prunka med lånta fjädrar.

  SvaraRadera
 27. Jag anser att den viktigaste faktorn för att bostadsbubblan (huvudsakligen ett storstadsfenomen) inte ska implodera är att efterfrågan på bostäder är större än utbudet. Beslutsfattarna strävar efter att bibehålla eller helst öka denna obalans, och är mycket rädda för en implosion. Därför talar de sig varma för den för västerländska förhållanden mycket stora invandringen, trots att utrikes födda har högre arbetslöshet och lägre sysselsättningsgrad än inrikes födda svenskar. Man räknar kallt med att de nya invandrarna huvudsakligen vill bosätta sig i våra storstäder.

  SvaraRadera
 28. för det första, fett rutten jämförelse: H&M är ett bolag med smarta människor som öppnar ca 100 butiker per år och där varje butik gör en genomsnittlig vinst (inte omsättning) på 6 MEUR/år enligt senaste årsredovisningen.

  en bostadsrätt i Stockholm är och förblir samma antal kvadratmeter.

  för det andra: alla som anser att det inte kan vara en bubbla eftersom så många pratar om en bubbla: dynamiken i en bubbla är som Hela Havet Stormar - alla vet att någon kommer få sitta på golvet men tror att det kommer att bli någon annan. att alla pratar om hur det förhåller sig innebär bara att vi närmar oss den tidpunkt då musiken slutar spela.

  SvaraRadera
 29. Darius:
  Jag tycker som du, att om man letar investeringsobjekt är inte en bostadsrättslägenhet i Stockholm särskilt attraktivt, men kom inte och raljera över folk som har en sådan. De kanske inte har något val eller de kanske helt enkelt har råd!

  Du måste alltså tänka på alternativen till att bo i en (troligen) övervärderad bostadsrätt. Hyresrätt? Andra hand? Hotell?

  SvaraRadera
 30. En sak är att skriva om ekonomi och marknad. En helt annat är att föra något sorts hatkampanj mot bostadsrättsägare i storstäderna. Ja, vi fattar, du hänger på landet, ja vi fattar, du har vatten, bränsle och egna jävla tranbär. Coolt. Gott så. Men lägg för fan av och hetsa på "bostadsbubblan". Du framstår som lite mer galen och arg varje gång.

  Du har ju ditt på det torra? Vad fan är problemet?

  SvaraRadera
 31. Jag tänker på mina medmänniskor, och vill få de att fundera på sin skuldsättning och förhindra de sista från att göra vad som kan vara deras livs misstag, ett misstag de kan tvingas betala på resten av livet.

  Det finns fortfarande de som går på skuldsanering sedan början av 1990-talet, och i princip lever på existensminimum nästan 20 år senare. Och den bubblan var mycket mindre.

  Värdet på din bostad kan falla, men dina skulder faller inte med bostaden. De stannar kvar.

  SvaraRadera
 32. Skuldsanering har man vanligtvis i fem år.

  SvaraRadera
 33. Gäller att din borgenär accepterar skuldsanering först. Har du tillräckligt hög inkomst kan de strunta i att acceptera skuldsanering och istället bara ta alla pengar du tjänar via fogden varje månad. Skuldsanering ger man bara till de som är hopplösa fall.

  SvaraRadera
 34. En f.d granne blev av med sista skulden från förra bostadssmällen för några år sedan (2008?), gissa om han var glad!
  Det var sannerligen en tuff "resa" för hela familjen. En vanlig familj med vanliga arbeten, och som fick gneta...

  SvaraRadera
 35. Ja, självklart får man betala allt om man kan. Det var du som sa skuldsanering ;-)

  SvaraRadera
 36. PL, man skall ju inte heller glömma att när bostaden tvångsförsäljs (eller frivilligt), men inte täcker upp skulderna, så förvandlas kvarvarande skuld till ett banklån och inte ett hypotekslån med låg ränta. Dessutom kan du få en rejäl räntebot för att du uppenbarligen har svårt att betala dina räntor.

  Har man någon miljon kvar i skuld till banken när bostaden är såld har man ingen bra förhandlingsposition när det gäller att fastställa räntan på det kvarvarande lånet...

  SvaraRadera
 37. Det där är inte direkt någon banken skyltar med. Banken är iaf inte din vän, så glöm att de är schyssta när du sitter kvar med lån utan säkerhet.

  SvaraRadera
 38. Jag är en, på denna blogg, skeptiker till bostadsbubblan med det starkaste argumentet att efterfrågan är för stor för att en dipp skulle kunna ske med Riksbankens presenterade ränteläge. Dock är argumenten väldigt förenklade i denna diskussion, det verkar snarare som om alla vill knäcka varandra med checka uttalanden. Detsamma gäller delvis för bloggaren själv.

  Jag bor dessutom i en läcker lägenhet på Södermalm som jag betalade 37500Kr/kvm för ett antal år sedan, snitt priset i mitt område nu är ca 55000kr. Hutlöst? Yes! Men ett väldigt populärt område. Så populärt att lägenheter hyrs ut i andrahand för 10 000Kr/månad för en 1:A på 40kvm. Vid köp av en sådan bostadsrätt blir månadskostnaden, enligt en snabb huvudräkning, ca 11 600Kr med en WACC på 5% och en månatlig avgift på ca 1500 bortsett från ränteavdraget. Är detta ett bevis på att marknaden fungerar och att vi inte befinner oss i en bubbla?

  Som SVD-artikeln förtäljer är kvm-priset 150 000Kr i london, ca 3X högre än i Sthlm. Utan allt för mycket empiri på fötterna har jag ”hört” att det kostar ca 30 000kr/månad att hyra en lägenhet centralt i London. Två empiriska fall som korrelerar. Har vi två bubblor?

  Slutligen, går det att jämföra månadskostnad för hyresrätt med bostadsrätt för att ge en indikation vad marknaden är beredd att betala? Eller är hyresmarknaden i en bubbla den med?

  SvaraRadera
 39. 1) Bostadspriserna i undersökningen gällde en lägenhet på 120 kvm.

  2) Priserna i London är fallande, i Stockholm är de stigande

  3) Många (inte alla) bostadsrättsföreningar kommer få höja sina avgifter när räntan stiger, så det är inte bara de egna lånen som blir dyrare om räntan stiger.

  4) Det går alltid att hitta undantag. Andra läsare har visat exempel där man har samma bostadsrätt/hyresrättsförhållande, trots att det inte finns någon bostadsbrist på orten. Kort sagt, folk tar lån upp till vad det kostar att hyra oavsett efterfrågan.

  Det är en för tillfället fungerande marknad, men räknar inte med att man någonsin skall betala av sina skulder. Man hyr sin lägenhet av banken. Skillnaden mot hyresrätt är att du får stå för kapitalinsatsen och risken, medan i hyresrätten tar fastighetsägaren hela risken och du bor riskfritt...

  SvaraRadera
 40. ... vidare... att betala samma månadskostnad för ett riskabelt boende är fel. En fungerande marknad skulle ge lägre månadskostnad som ersättning för risken.

  SvaraRadera
 41. Cornucopia?, vet ej hur f.d. grannen hade det med banken men han beskrev att när huset såldes så blev han av med en börda, han fick kontroll på de skenande lånen och kunde blicka framåt (tog ju "bara" ca. 15 år att hamna på noll igen).
  Och som du skriver i "Tillgångar kan falla i värde, men skulderna består", barnen blev säkert lidande (snart har sista flyttat hemifrån).

  SvaraRadera
 42. PL, det är den andra fällan. När du sitter kvar med enbart banklån så kommer inte banken heller acceptera att du bara betalar räntor. De kommer kräva amortering. Så istället för billigt (idag ofta amoreringsfritt) hypotekslån blir man sittande med dyrt banklån + amortering.

  SvaraRadera
 43. Har flera vänner som säger/har fått rådet att strunta i amortering nu när räntan är så låg. Rådet är att amortera när räntan är hög. Eh?
  Okej om man investerar i något som ger garanterat högre avkastning än bostadsräntan, men icke okej om man investerar i thailandsresor och bilar...

  Kommer bli tufft för många vid ett husprisfall, den "andra fällan" du skriver om, ojoj.

  SvaraRadera
 44. Min BRF som inte är unik i sitt slag, har en kvarvarande skuld på ca 5mkr, vi omsätter ca 1,5 mkr och har 2 hyresrätter i föreningen. En tämligen sund ställning i mina ögon. Dessutom är alla våra lån bundna på mellan 2-5 år vilket även det är inte är unikt. SCB förvaltar vår ekonomi och måste anses kunnig på sitt område vilka även granskas av revisorer vilket heller inte det är unikt. Punkt 2 bör därför i min mening strykas ur din lista med argument tillsammans med att kalla BRF:ar för klubbar och andra namn som syftar på dess brist på professionalism.

  Jag håller med dig om att ett riskfritt boende bör värderas högre. Men sett till punkt två kan det inte anses vara riskfritt, man försätter sig dock inte med livslång skuld men man kan tvingas att tigga i tunnelbanan när räntan går upp på chocknivåer som tvingar ALLA bostadsbolag att höja hyran. Dessutom bör du i din kalkyl addera värdet i att äga sin bostad och ha möjlighet att anpassa den efter sina egna behov, referens (DN, Vindsvåningar… (ironi), ägandet bör ej förväxlas med (M) I <3 äga, även det lite ironiskt. Det finns alltså mjuka faktorer som gör att folk i fjollträsk kan tänka sig att betala några Kr extra varje månad (ex. vindvåningar = ca. dubbelt så dyra).

  SvaraRadera
 45. Den lilla orten jag flyttade från till sthlm har med drabbats av skenande priser även fast det där finns en stort utbud. De som vill flytta kan det, hyresrätter finns även lediga.

  Frågan är dock varför villor stigit med 1-1.5 miljoner i pris under kort tid. De kan knappast samtliga vara lyxrenoverade invändigt för 1 mille.

  Inkomsterna på "landet" är lägre för att det är billigare att leva där och de har knappast markant ökat. Det vore svårt att se att det inte skulle vara tillgången på billiga krediter och budgivning som trissar upp priserna.

  SvaraRadera
 46. Argumentet att trycket på bostadsmarknaden i Stockholm skulle hålla priserna uppe fungerade inte i början på 70-talet. Då gav folk bort lägenheter med en mallorca-resa på köpet för att bli av med dem.

  Även då var bostadskön lång och inflyttningen till regionen stor. Men utan att det påverkade priserna. Annat som styr, eller är det annorlunda den här gången? Man brukar visst säga det.
  /Morfar

  SvaraRadera
 47. Men det ær lite intressant att Malmø bara hamnar snæppet øver stæder som Manilla på 14 000.. jag tror snittet i Malmø ligger på 20 000 per kvm. Alltså, så længe Manilla håller utan att spricka, varfør skulle Malmø Spricka?
  Skulle Malmø och Manilla ha lika bostadspriser?

  Næ, jag tror att det blir den internationella ekonomin som kan få ner bostadspriserna, en ny ekonomisk kollaps eller skenande oljepris el likn...

  SvaraRadera