Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2010-12-15 12:50

Grekland, Spanien, Belgien

Nu bekräftar Belgiens folk att landet bör läggas till den tidigare benämnda PIIGS-gruppen av krisande euroländer, där obalanserna en gemensam valuta inneburit lett till skenande budgetunderskott och exploderande statsskuld. Liksom i Grekland och Spanien strejkar nu belgarna i protest mot att man måste betala för sig och inte bara kan leva på lånade pengar och Toblerone.

Belgien är det EU-land som har tredje störst statsskuld i förhållande till BNP i EU, näst efter Grekland och Italien. Vad som också är speciellt är att detta EU-land redan innan finanskrisen satt på saftiga skulder och trots att man med Bryssel i någon mån skall vara EU:s centrum inte kunde uppfylla EMU:s konvergenskrav. S&P talar nu om att sänka Belgiens kreditbetyg som markering att nu får det faktiskt räcka. Bara för att EU huserar i Bryssel så kan man inte komma undan med vad som helst.

Därmed bör PIIGS-förkortningen för Portugal, Italien, Irland, Grekland och Spanien, förpassas till historien. Ett B saknas.

Bästa förslaget är BIGPIS, uttalas "big piss".

Om man har lust kan man förstås även lägga till Frankrike till skaran av länder, samt som bubblare ta in Storbritannien. Ett land som dock inte har euron som valuta, utan visar att om man räddar ett lands banker och dessutom är en gammal kolonialmakt på dekis utan någon väsentlig export annat än dålig mat så hjälper det inte att ha egen valuta. Man måste betala för sig ändå.

Och för Frankrike ser skuld och underskott ut att nästan vara exakt lika dåligt som för Portugal, så nog hör även grodätarna till det fd PIIGS-gänget.

PIIGS är ju en internationellt gångbar förkortning, så det är internationella nationsnamn som skall användas. För Storbritannien använder man lämpligen United Kingdom, UK. Så kastar man in Frankrike och UK i mixen får man

BIGFUKPIS. Uttalas "big fu*k piss".

Slänger vi in Kreta (eng Crete) och tids nog även Sverige när bostadsbubblan spricker och staten går in och räddar de svenska bankerna och dubblar statsskulden som du, jag och våra barn och barnbarn sedan får betala räntorna på, så kan man rent av stava som det låter också.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. BIG FUK PISS, hahahahahahaha, you are the best, hheheheheehhehe

  EU i ett nötskal.
  Köper mer guld

  SvaraRadera
 2. @ Cornu:
  Det känns som att en klar majoritet av dina inlägg handlar om bostadsbubblan. Du har många bra åsikter och du har koll, men i det fallet du faktiskt har fel:

  Hur lång tid får det dröja innan du erkänner att ingen bostadsbubbla var aktuell och att du därmed har "pratat strunt" i majoriteten av dina inlägg och därför lägger ner din blogg?

  Krävs det 1,3,5 eller 10 år med fortsatt höga priser (därav inte menat _högre_ priser) för att du ska säga att "jag har haft fel och lägger ner"? :) Endast en tanke.

  SvaraRadera
 3. rofl som kidsen säger. En sak som jag inte förstår är varför ser det så bra ut för Estland, det var ju värsta krisen där för inte så länge sedan. Saknar Island på kartan. Skulle vara skoj att se hur den här grafen har utvecklats under tid a la Rossling.

  SvaraRadera
 4. Ingenjören2010-12-15 14:00

  @Cornu: Jag tror din länk pekar fel eftersom det endast är greker som strejkar i den. Artikelns belgare nöjer sig med att demonstrera.

  @Anonym: Skojar du? Den senaste månaden har ju typ all icke terrorrelaterad rapportering handlat om huspriserna. Det är egentligen det största problemet med allt snack om militanta Islamister, genom att ta upp allt spaltutrymme gör de att de betydligt större farorna seglar förbi omärkta i medieskuggan. Om ett år när kraschen har varit kommer alla säga att det var uppenbart och att det ju faktiskt är helt orimligt att en kvadratmeter i Sthlm kostade 60 000 kronor, vem tusan har egentligen ett jobb som kan bekosta en sån lägenhet? Men än så länge kan man tro att den exponentiella prisökningen kommer fortsätta i evighet och att det inte är någonting konstigt med att priserna ökar mycket snabbare än lönerna för DEN HÄR GÅNGEN ÄR DET ANNORLUNDA, INTE ALLS SOM FÖRRA GÅNGEN!

  SvaraRadera
 5. Hungary, Estonia, Lativa, Lithuania = HELL

  SvaraRadera
 6. Ingenjören2010-12-15 14:04

  @Mossmann: Man kan faktiskt se på Gapminder hur skulder har utvecklats, men bara skuld till utlandet/utlänningar. Det är bara att ändra vad axlarna visar så vips! andra intressanta axlar är tex import, export och handelsbalans. Tyvärr kan man inte få det i bättre finfördelning än år.

  SvaraRadera
 7. @ Ingenjören:
  Ta ett djupt andetag och läs mitt inlägg en gång till. Jag säger inte att Cornu har fel (jag frågade _i det fallet_ han har fel).

  Givetvis kan Cornu (kanske inte enligt din åsikt), hur påläst och duktig han än må vara ha fel. Han har ingen spåkula som _vet_ hur marknaden kommer att utvecklas och det har inte du heller.

  Är prisnivån hög? Ja. Är den orimligt hög vilket ger en kommande bostadskrasch inom snar framtid? Jag vet inte och det gör ta mig f*n inte du heller. Du kan gissa och tro, men det är en annan femma.

  Min fråga till Cornu var: hur många år med fortsatt höga priser (därmed inte sagt högre priser) får det vara på våra bostäder för att du/han ska säga att "jag hade faktiskt fel den gången" ??

  Med mycket vänliga och varma hälsningar

  SvaraRadera
 8. Nu tycker jag att du är lite väl kreativ. Ska man utläsa det Stor- Kreta -britannien eller?

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 9. Kära Anonym 13:54. Om du inte upptäckt det så har jag fel hela tiden i allsköns frågor. Finns ingen anledning för mig att lägga ner bloggen för det. Vitsen är att få folk att tänka själva genom att lägga fram olika perspektiv, inte att nödvändigtvis ha rätt.

  Eftersom jag, men inte du uppenbarligen, är normalbegåvad så kommer jag ha massvis med fel. Klarar du inte av det är det enklast att du slutar läsa bloggen.

  Jag har skrivit ca 2737 inlägg på bloggen. Av dessa har exakt 90st etiketten bostadsbubblan, och hittas här: http://cornucopia.cornubot.se/search/label/bostadsbubblan

  Du må vara överbegåvad, men jag anser att du har helt fel när du skriver att "en klar majoritet av dina inlägg handlar om bostadsbubblan". 90 av 2737 är ganska exakt 3.28% av inläggen.

  För att nå en majoritet behöver man nå åtminstone 50.1% är min åsikt.

  Min åsikt är också att man får ha fel här i världen, så jag ser inte ner på dig trots att du har fel när du påstår att en klar majoritet av mina inlägg handlar om bostadsbubblan.

  Av åtta inlägg på förstasidan har två etiketten "bostadsbubblan", vilket är 25%. Ytterligare ett, detta, nämner perifert bostadsbubblan, vilket drar upp antalet till 37.5%. Inte heller det når 50.1%.

  Många mycket vänliga kramisar och gosiga mysisar på dig.

  SvaraRadera
 10. Den som kan förutspå framtiden några dagar blir alltid geniförklarad.
  Den som kan förutspå framtiden månader och år blir alltid idiotförklarad, ända tills......

  SvaraRadera
 11. För den som vill se en visuell representation av vad jag skriver om rekommenderar jag min ämnessida, som hittas på

  http://cornucopia.cornubot.se/p/etikettmoln-for-cornucopia.html

  Där får saker jag skriver ofta om lite större text än andra ämnen, så man kan få lite perspetiv på om jag skriver mycket om bostadsbubblan.

  SvaraRadera
 12. 3 rums lägenhet med Pool Ft Lauderadle 2006 kostade 285.000 USD.
  Idag 30.000 USD
  Jag vet, jag bodde där och har idag vänner där med daglig tel.kontakt

  SvaraRadera
 13. @Anonym 14.27: Det är väl ganska logiskt - om du ropar "Vargen kommer!" 5 år i rad utan att vargen kommer, så skulle iallafall inte jag geniförklara dig. Om du däremot ropar "Vargen kommer!" några dagar innan vargen faktiskt kommer, så är det en helt annan femma.

  SvaraRadera
 14. @ Cornu:
  Jag erkänner definitivt mitt felaktiga uttalande om att "en klar majoritet av dina inlägg..". Vad jag, på ett enklare sätt, ville uttrycka var att "på sistone känns det som att många av dina inlägg handlar om/pekar på bostadsbubblan".

  Missförstå mig rätt: Jag gillar verkligen din blogg. Jag läser den varje dag och du har mycket genomarbetat information och du (jag erkänner lätt) har definitivt mkt bättre koll på den omgivning du diskuterar än vad jag har.

  Min fråga var mer godhjärtad än vad den kanske framstod som: (Då du faktiskt inte svarade på den enda frågan jag ställde så provar jag igen)
  - Hur många år med fortsatt hög prisnivå krävs det för att det i backspegeln ska vara "felaktigt" att ha pratat bostadsbubbla idag?

  Med helt vanlig vänlig hälsning

  SvaraRadera
 15. anonym 14.47
  Jovisst, men då är det ju försent för de som inte lyssnade

  SvaraRadera
 16. Jag tycker det är bra att Cornu skriver om bubblor och brister i vårt samhälle. För det mesta lägger han upp fakta som backar upp hans påstående.

  Men folk kan inte förvänta sig att han kommer att förutspå när saker ska ske. Bubblor kan blåsas upp under en väldigt lång tid, det är väldigt svårt att veta när och av vilken orsak de kommer att spricka. Och alla bubblor behöver inte spricka, luften kan långsamt pysa ur dem.

  Jag tror inte att den svenska bostadsbubblan kommer att spricka med ett snabbt fall av bostadspriserna, utan priserna kommer att sjunka långsamt under en längre tid. Men detta är bara en gissning.

  /Stefan

  SvaraRadera
 17. Ni gömmer alla räkna med sk black swans.
  Världen full av potentiella sådana idag, eller hur. det visar ju tex bara självmordsbombaren i Sthlm nyligen

  SvaraRadera
 18. Bostadsbubblor faller inte så snabbt, det tar 5-10 år från topp till botten. USA är inne på sitt fjärde år nu. Och det är pyspunkan som knäcker folk. Man kan bita ihop och ta lugnande tabletter under ett år, men när priserna sedan fortsätter falla, banken knackar på, förhållanden knakar i fogarna under den ekonomiska stressen etc, det är vad som riskerar knäcka en och annan som tagit för stora lån.

  Det är lätt att säga "sitter man bara still i båten i 20 år så är priserna tillbaka", och en annan sak att göra det i verkligheten. Speciellt när banken kräver att man amorterar i allt högre takt för att komma ikapp pantvärdet, och barnen inte får några julklappar och det inte finns några pengar kvar till den lyxiga livsstil "med allt om hörnet" som gjorde att man köpte centralt. En del klarar sig, men andra kommer inte ha råd att ta den där ölen, och varför skall de då sitta och år och år in tjura i sin 5-miljonersskuldsatta lägenhet?

  Jag återkommer med ett inlägg med några olika tänkbara scenarion kring vad, hur och när bostadsbubblan brister, med lite intressanta grafer. Men för att inte nå 50% av inläggen så får det vänta lite.

  När jag pratar bubbla så är det i förhållande till inflationen som bastardiserad via KPI. Priskurvan skall tillbaka till KPI. Det kan ske med 10 år av stillastående priser, eller via skenande KPI eller vi kraschande priser. Vad vet jag. Sett till hur det har sett ut tidigiare skall vi även ner under KPI innan det vänder upp igen.

  Den här gången är inte annorlunda.

  SvaraRadera
 19. Cornu har rätt.Vargen kommer snart!
  Senast det var kris inom fastighetssktorn var i slutet på 1990-talet när bankerna lånade ut för mycket pengar till fastighetsspekulanterna. Då fick skattebetalarna gå in och rädda bankerna.
  Om bankerna börjar kräva amortering av husköparna samtidigt som räntorna stiger,kommer kronofogden att få det svettigt.

  SvaraRadera
 20. BIG HERPES ILL

  (Belgien,Irland,Grekland,Ungern,England,
  Rumänien,Portugal,Estland,Spanien,Italien, Lettland,Litauen)

  SvaraRadera
 21. Heh, som lök på laxen, tag en titt på amerikanska 10-åringens utveckling efter Obamas skatteuppgörelse med republikanerna ....

  SvaraRadera
 22. Nissa skribenter här tål visst inte att man talar om det orimliga i att medelklassen bor i hus värderade för överklassen.

  Många lever nog i sin egna lilla bubbla, historielöshet och allmän okunskap om verkligheten smärtar. Det är klart man blir arg om ens rosaskimrande drömtillvaro blir hotad.

  Jag undrar hur alla dessa ska klara en abrubt omställning av samhället, för det kommer att ske. Dryghet och egoism fungerar inte så bra i ett fattigt samhälle, man svälter nog ihjäl då.

  SvaraRadera
 23. Vart skall jag skicka fakturan för din oönskade reklam?

  SvaraRadera
 24. Corn, skulle vara intressant om du gjorde ett inlägg om skillnaden mellan QE och QE2. Med 2:an så tar man ju för givet att samma sak gjorts tidigare. Men är QE2 verkligen något som har gjorts tidigare?

  Ska bli intressant att se effekten av QE2.

  SvaraRadera
 25. Verkar som att det finns ett samband, de katolska länderna har det svårt i nuläget.
  Kan det övriga tacka Luther eller vad beror dt på?
  /Johan

  SvaraRadera
 26. Bubblan har olika utseende beroende på omständigheter som läge och kategori.
  Cornu har fått mig att fundera mkt på detta.
  Bankerna har för mkt pengar, industrin lånar föga. Bankerna behöver låna ut för att få snurr på sin verksamhet. Om bubblan brister (-när), då är det nog i mindre grad Sthlms innerstad som drabbas - det finns massor av folk som har massor av pengar som inte behöver låna till lägenhetsköp. Dessa blir inte heller arbetslösa.
  Tyvärr tror jag att Sthlms innerstad kommer att fortsätta att leda ligan för allt högre m2 pris, men det är småfolk i ytterområden som kommer att drabbas.

  SvaraRadera
 27. Titta in hos bloggrannen Flute, så får du se att priserna fluktuerar mer i de dyraste områdena, som Östermalm, där dippen var större 2008-2009 än för övriga områden. Så du skall nog fundera igen...

  SvaraRadera
 28. En helt övrig fråga till dig som inte alls handlar om detta inlägg.

  Eftersom du är den största bloggaren inom ekonomi kan du leva på annonsinkomster?

  SvaraRadera
 29. Intressant iakttagelse.
  Med detta som bakgrund är du fortfarande likvid eller har du ryckts med i alla uppgångar?

  SvaraRadera
 30. Definiera "leva". Överleva kanske. Jag lever på aktiehandel/kapitalförvaltning, småbruk och bloggande.

  Hade annonspriserna varit det de var innan finanskrisen hade jag kunnat leva på det med dagens trafik. Men annonspriserna har kollapsat, så jag springer för att stå still. Kanske inte helt sant, men annonspriserna är idag ca 1/4 av vad de var. Skulle jag dra in 4x så mkt på bloggen så skulle jag kunna leva på det, ja.

  Riktiga heltidsannonsörer hade inte varit fel, har ute några offerter på seriösa förfrågningar, men det stupar oftast. Om inte annat för att deras "byrå" drar i handbromsen. Byrån vill inte att kunden skall annonsera hos någon som byrån inte brukar dra en vit lina med på något hak på Stureplan.

  SvaraRadera
 31. Rolf Eriksson, jag är ca 30% likvid just nu (i den marknadsnoterade portföljen, den onoterade är i princip större, så då landar jag på 15% likvid). Fast en del av marknadsportföljen är inne i pappersguld, som väl kan ses som någon hedge mot ekonomisk oro och en en negativ tro.

  SvaraRadera
 32. BIG PIGS

  Belgium Italy Great Britain
  Portugal Irland Greece Spain

  Skulderna blir ju bara större och större...
  Har Skottland och Wales sunda finanser?

  SvaraRadera
 33. RBS ( Royal Bank of Scotland ) och Clydesdale Bank trycker pundsedlar som cirkulerar. Med tanke på bankernas tillstånd ( RBS kontrolleras nu av brittiska staten ), vad händer med dessa sedlar ifall bankerna kommer än mer på obestånd ? De utgör en betydande del utav kontanterna i Skottland .....

  SvaraRadera
 34. forts till föregående,

  Jag glömde Bank of Scotland

  Det intressanta är vem som garanterar dessa sedlar, det är inte BoE ...

  SvaraRadera