Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2010-12-07 12:19

FRA avlyssnar inhemsk svensk datatrafik och specifika personer

Via Computer Sweden och Datainspektionen (även DN) kan vi ta del av att Försvarets Radioanstalt i strid med den sk FRA-lagen även avlyssnat inhemsk datatrafik och använt sökbegrepp inriktade på specifika personer. Även det är inte tillåtet enligt FRA-lagen annat än om det är av synnerligen stor vikt.

Citat Datainspektionens rapport:

"Sökbegrepp – Enligt 3 § 2 st LSF får sökbegrepp som är direkt hänförliga till en viss fysisk person användas endast om det är av synnerlig vikt för verksamheten. Detta indikerar enligt Datainspektionen en avsikt att sådana sökbegrepp inte skulle komma att användas som huvudregel. Datainspektionen har funnit att de sökbegrepp som FRA använder vid sin signalspaning i stor omfattning är direkt hänförliga till viss fysisk person. Eftersom bestämmelsen har betydelse för den behandling av personuppgifter som kommer att ske vid FRA i samband med signalspaning enligt LSF, vill Datainspektionen lyfta fram denna iakttagelse."

Ej heller har de individer som sökts på underrättats om att de avlyssnats av FRA, trots att lagen kräver detta. FRA har inte heller förstört avlyssnad kommunikation som skall förstöras, t ex kommunikation med journalister eller präster.

Kort sagt så bryter FRA redan mot lagen, och alla varningar om sluttande plan har visat sig vara helt befogade.

Nu återstår alltså bara att polisen griper FRA:s generaldirektör för lagbrott. Kommer det ske? Naturligtvis inte.

Själv säger generaldirektören följande:

"– Det är bra att en extern kontrollinstans kan bekräfta att vår personuppgiftsbehandling endast sker för de syften som är tillåtna."

Nyspråk som skulle göra Orwell stolt. Lagbrott kallas för tillåtet. Övervakning i strid mot lagen är integritet.

Alla de varningar som funnits om FRA-lagen har besannats. Pandoras ask är öppnad. Är du säker på att inte just du har varit föremål för specifik avlyssning av FRA? Kom ihåg att bara den som är oskyldig blir avlyssnad. Den som är skyldig använder så stark kryptering att den inte går att knäcka. Kryptering är assymetrisk. En millisekunds kryptering tar 1000 år att knäcka för all världens datorkraft. Två millisekunders kryptering tar 1 miljon år osv.

Bäst av allt att det är du, käre svenske skattebetalare som betalar för att bli avlyssnad. Varje svensk betalar mellan 50 och 100 kronor om året via skattsedeln för denna tjänst.

Datainspektionens eget pressmeddelande finns på deras websajt, tillsammans med hela rapporten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Det blir antagligen inte ett lika effektivt verktyg om man säger till Abdullah först.

  Tycker inte faran är att råka bli avlyssnad. Faran är om alla skall känna sig misstänkta. Det blir det först om ett sådant verktyg utökas till tex besökskontroll av Wikileaks (På gång i Usa) eller fildelning mm.

  Mvh Johan

  SvaraRadera
 2. Är du säker på att det inte redan sker? För FRA kan avlyssna oss svenskar på uppdrag av främmande makt och byta denna information med främmande makt. Att avlyssna fildelare för att byta denna information mot utländsk information kan alltså gagna Sveriges säkerhetssituation.

  Att några hot mot Sverige i klartext skulle skickas genom landet är naivt. Alltså handlar avlyssningen om att få tag på information man kan använda för byteshandel.

  SvaraRadera
 3. Det kanske sker. Och visst sluttar planet nästan alltid i sådana här fall där makten får möjligheten att dra åt snaran lite mer. Särskillt när ekonomin riskerar kollaps.
  Men riktigt farligt för demokratin blir det kanske först när allmänheten via media "upplyses" om att vissa sidor bör ej besökas då man kan bli förknippad med tex terrorism.
  Makthavarna skall vara rädda för folket och inte omvänt.

  Mvh Johan

  SvaraRadera
 4. Vore intressant om du kunde skriva ett inlägg om hur man praktiskt ska gå till väga för att hålla sig anonym på nätet. Tänkte på dölja surfning, kryptering och vad mera det kan finnas.

  MVH
  UW

  SvaraRadera
 5. Och du tycker fortfarande att staten har rätt att beskatta dig, antar jag?

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 6. UW: Använd en OpenVPN tjänst, sen byt MAC address och annan ID som datorn har mellan jämna mellan rum. Tydligen försöker de använda spåren av ID din data ger ifrån sig för att sätta ihop pusselbitarna... De har säkert algoritmer och programvara för detta som gör det automatiskt. Ifall man nu använder en VPN tjänst.
  Men har du inget att dölja ska du absolut inte använda sådana här metoder. Då är du en brottsling"Sarkasm och så tänker en sann drönare".

  Mer skydd och tips om program hittar du här:
  Programvara för att skydda VPN anslutningen

  I VPN News finns där mer tips angående svagheter i vanlig VPN.

  Ifall en FRA snubbe råkar läsa detta. Så kan jag säga att min integritet värdesätter jag otroligt högt. Ett överdimensionerat övervaknings samhälle leder bara åt ett håll och det är förfall. Filmen Equilibrium och boken den är byggd på visar principen och hur ett samhälle blir när medborgarnas frihet blir krossad genom övervakning i ett teknologiskt samhälle.

  Att bo som indianerna gjorde och bara ta det lugnt med naturen, är likt en sagodröm. En dag lär vi återkomma dit som tur är.

  SvaraRadera
 7. Jont:

  Tack - ska studera det!

  /UW

  SvaraRadera
 8. "Lögnen kan bibehållas endast så länge staten kan skydda människorna från de politiska, ekonomiska och militära konsekvenserna av lögnen. Det är därför viktigt att staten använder alla befogenheter att förtrycka oliktänkande, för sanningen är dödsfiende till lögnen, och därmed är sanningen den störste fienden till staten."

  Josef Göbbels, nazistisk propagandaminister.

  SvaraRadera
 9. "Inspektionen har valt ut tre ärenden med sinsemellan olika inriktning och vid sammanlagt ett tiotal tillfållen per ärende kontrollerat personuppgiftsbehandlingen i dem."

  Hursomhelst... man skulle verkligen vilja veta hur gränssnittet/samarbeten mot partners fungerar. Vilket data får dom tillgång till (allt rådata?) och vilken policy gäller då (deras?) ?!

  /blaha

  SvaraRadera
 10. Men egentligen är det ganska unikt att vi tror oss kunna talas vid utan att bli avlyssnade. När jag var liten, på sjuttiotalet, var jag medveten om att knäppande i telefonen kunde vara för att någon lyssnade.
  Skillnaden nu är att jag kan söka info från och tala med jordens alla hörn på internet. Betänk att den största kunskapskällan var stadsbiblioteket och att allt där var godkänt av bibliotekstjänst. Det senate är en organisation vars värv verkligen bör belysas.

  Ännu en anonym.

  SvaraRadera