Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2010-12-04 10:36

Förtydligande om RBS Minifutures

Angående tidigare inlägg om RBS Minifutures och att räntan på säkerheten skulle vara skyhög så är det ett tankefel från min sida som beror på hävstången i derivatet.

Enligt uppgift från återförsäljaren SIP Nordic är räntan på säkerheten 2.5% + stibor för relevant valuta. Det blir dock hävstång på detta eftersom man i praktiken finansierar säkerheten med lån.

Om finansieringsnivån ligger på 1000, och underliggande på 1100, så är värdet på minifuturen 100.

3.5% ränta på 1000 blir 35, så på ett år faller minifuturen till 65 om underliggande står stilla. En kostnad på 35% på ett år.

Tidsaspekten blir dock mindre ju lägre hävstången är, om säkerhetsnivå är 1000 och underliggande 1500, så blir kostnaden bara 35/500=7% på ett år mot 35% i tidigare exempel.

Kort sagt, ju högre hävstång i den minifuture man väljer, desto större räntekostnad över tiden. Vill man ta en långsiktig position och inte bara korttrada så bör man välja så låg hävstång som möjligt. Det minimerar också risken att man blir urstoppad ur en långsiktig position.

4 kommentarer:

 1. Gissar att denna princip gäller på alla liknande produkter? Vad köper man lämpligen då för att positionera sig för fallande OMXS30 med minimal finansieringskostnad? Finns det motsvarande XACT BEAR utan hävstång?

  SvaraRadera
 2. Det var underligt, hade för mig RBS hade omx-index utan häv men hittade ingen då jag nyss sökte där?

  Nåväl, XACT BEAR med lilla hävstången 1.5 fungerar för min del generellt använder de större hävinstrumenten endast för korta positioner från några dagar upp till en månad.

  Kritiken av den urgröpande effekten hävinstrument har tycker jag känns försumbar med 1.5 tills jag finner ett bättre alternativ.

  SvaraRadera
 3. Håller inte med anonym 2 alls. När OMXS30 stod kring 1145-1150 senast (i början av november 2007) stod XACT Bear i 48. Nu står XACT Bear i 23,35 vilket innebär en halvering eller knapp 0,1 procent per dag... Inte försumbart enligt mitt sätt att se det.

  SvaraRadera
 4. Tobbe/winning trading

  Man köper det som stiger och säljer det som sjunker? Vad jag menar är att flera debatter när det gäller bear/bull hänvisar till den urgröpning fluktrationerna orsakar själv var jag in runt 40:- 2007 och började ta hem vinster från 80:- och uppåt slutet 2008 början 2009. Det tycker jag är ok jämfört med de som satt snitta sig ned i misären. Provade samma manöver med Bull men missbedömde styrkan i uppgången så sitter nästan tomme på just dessa i dagsläget men har visserligen fått hem min gissade vinst, kunde varit större med facit i hand ;(

  Fungerar bra för min del andra får göra som de finner bäst.

  SvaraRadera