Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2010-12-04 21:50

Försvaret sparkar anställda via hemsidan

Ni har kanske inte missat att officeren och bloggrannen Björn, aka Chefsingenjören, fick sparken från Försvarsmakten via SMS. Försvarsmakten har gått ut och dementerat det hela och menar att de inte alls gjorde något fel.

Dock hade Björn även en anställning hos Utlandsstyrkan, som är någon form av egen myndighet, där han inom kort skulle åka till Afghanistan och tjänstgöra som nyckelperson inom relationer mellan militären och civila, CIMIC. Från den tjänsten hade han ännu inte fått sparken.

Tills nu.

Nu har Försvaret toppat "sparken via SMS" genom "sparken via hemsidan". Nu finns nämligen hans tjänst i Afghanistan ute på Försvarsmaktens hemsida, innan Björn har fått bekräftat att han även fått sparken därifrån, med anledning av att han frivilligt anmälde sig för utlandstjänstgöring, men inte ville oreserverat svara ja på en enkät som frågade om han kunde tänka sig att ofrivilligt ta utlandstjänst. Platsannonsen följer:

"SNE LNO RC North (AF583)Stäng
Befattning: SNE LNO RC North
Befattningslön: 0
Nivå: OF 3
Krav på militär bakgrund: Ja
Befattningskategori: Stabsofficerare (3,5,7,9)
Bakgrund: YO/RO
Insatsområde: Afghanistan
Enhet: ISAF HQ IJC

Skriv ut befattning
Befattningsbeskrivning
Ingår i Office of CivMil Subnational Engagement.

Behörighetskrav
Yrkes- eller reservofficer med med mycket god stabsvana. Mycket goda kunskaper i engelska både tal och skrift. Förarbevis på något av Försvarsmaktens fordon.

Övriga upplysningar
Tjänsten är en vakans och endast personal aktuell för tjänsten kommer att kontaktas/få besked. Löpande tillsättning tillämpas varför sista ansökningsdag kan komma att ändras.

Utbildningsperiod
Utbildningsperiod: v03 2011 - v04 2011
Insatsperiod: v05 2011 - Maj 2011
Sista ansökningsdatum: 2010-12-30
Publicerat 30 november 2010"


Några krav på den utbildning som Björn var skickad på finns tydligen inte, allt man behöver klara av är att ha förarbevis. Betyder det att Försvarsmakten skickar sin personal på onödiga utbildningar, eller är man bara desperat?

Två fel gör inte ett rätt. Frågan är nu bara hur Försvarsmakten skall överträffa sig själva nästa gång? Sparken via Facebook?

Eller är detta någon form av performance art i konsten att slå knut på sig sjäv?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Rättning. Flera officerare är CIMIC utbildade. Jag var dock först på den kursen jag gick i Holland.

  SvaraRadera
 2. Den där tjänsten är på PRT:t. Björn skulle väl till Kabul?

  SvaraRadera
 3. Här är rätt befattning:
  SNE LNO RC North (AF583)
  Befattning: SNE LNO RC North
  Befattningslön: 0
  Nivå: OF 3
  Krav på militär bakgrund: Ja
  Befattningskategori: Stabsofficerare (3,5,7,9)
  Bakgrund: YO/RO
  Insatsområde: Afghanistan
  Enhet: ISAF HQ IJC

  SvaraRadera
 4. Jag undrar om Ottan et.al. är inskriven på konsthögskolan. Snart är dom intagen på psykakuten och simulerar psykos?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 5. Jag trodde på något sätt att militärer och poliser var livstidsanställda.

  SvaraRadera
 6. Det är bara domare som har fullmakt sedan en lång tid tillbaka.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 7. Försvaret avlövas
  Skolan avlövas
  Kyrkan avlövas
  Universiteten avlövas

  Att ha rätt åsikt har blivit viktigare
  än att ha rätt kompetens.

  16830911

  SvaraRadera
 8. Så vitt jag känner till så kan man enligt svensk lag bli uppsagd pga två anledningar: Arbetsbrist eller personlig anledning (man kan även bli avskedad men då ska den anställde grovt misskött sig och jag tror knappast det är aktuellt i detta fall).

  Kort beskrivning av §7 LAS:

  UPPSÄGNING – PERSONLIGA FÖRHÅLLANDEN

  Prövningen om saklig grund skall primärt inte vara inriktad mot de begångna förseelserna i sig utan mot vilka konsekvenser man inför framtiden kan dra av beteendet. Andra faktorer av vikt är arbetstagarens anställningstid, företagets storlek och arbetstagarens ställning. När det gäller misskötsamhet fästs också betydelse vid hur arbetsgivaren reagerat på förseelserna. Det kan tala emot arbetsgivaren om denne inte tydligt tagit avstånd genom exempelvis varningar. Har omplaceringsmöjligheter kollats upp ordentligt? Arbetsgivaren ska även klargöra för den berörda arbetstagaren att hon eller han måste ändra sitt beteende.

  SLUTSATS: Är inte Försvarets uppsägningar olagliga? Och varför reagerar inte exempelvis JK?

  /ES

  SvaraRadera
 9. Mobilteknikern2010-12-05 14:52

  Det är verkligen bedrövligt. Chefsingejören all kredd till dig som vågar stå upp och kämpa.

  SvaraRadera