Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2010-12-29 13:13

En svensk tiger


Den fransk-ryska affären om fyra offensiva amfibieoperationsskepp av Mistral-klassen har nu rapporterats om runt om i världen. Enligt Lars Gyllenhaal så långt bort som i Nya Zeeland, ganska exakt på andra sidan jordklotet mot Sverige.

I det Rysslands grannland Sverige är rapporteringen om att Ryssland med Mistralskeppen och Ivan Gren-skeppen kommer dubbla sin offensiva amfibieförmåga exakt obefintlig.

Inte en enda svensk tidning har plockat upp nyheten om den största vapenaffären någonsin mellan Ryssland och ett NATO-land. Inte. En. Enda. Nya Zeeland finner det här intressant, men en svensk tiger.

Fråga er varför. Nej, känner ni journalister eller har kontakter på våra nyhetsredaktioner, fråga dem varför svenska journalister tiger!

Bloggrannen Wiseman konstaterar att samtliga de kriterier som svenska politiker satte upp för att börja en återtagning av svensk försvarsförmåga nu är uppfyllda. Men någon återtagning kommer förstås inte att ske, utan vi skall göra om historiska misstag.

Det blir dock lite pinsamt när man möts av en så kompakt mur av tystnad i svensk media. Kom ihåg att journalisterna i Sverige flyttar mellan tidningar, PR-byråer och partikanslier, och ingen vill bränna några karriärbroar genom att nämna sådant som man bör hålla tyst om. Och allting som berör rysk ökad militär förmåga måste man hålla helt tyst om.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Förklaringen är kanske att många svenska journalister helt enkelt tycker det är tråkigt att skriva om Sveriges närområde. Vad är Tampere och Murmansk mot Indien, typ. Klart roligare ställe - iaf i journalistvärlden.

  Luttrad f.d. journalist

  SvaraRadera
 2. Sverige behöver ett starkt försvar. Men hur finansiera? Skattetrycket måste ner kraftigt och snabbt. Dra ned på all offetlig verksamhet utom de mest nödvändiga nattväktarstatliga verksamheterna.

  För att frigöra resurser skulle man behöva konkurrensutsätta offentlig sektor.Privatiseringar inom skola, sjukvård och högre utbildning etc.

  SvaraRadera
 3. Robust lead indicator: Sverige har rustat ned i god tid för att vara inkapabelt inför varje större konflikt i närområdet de senaste 150 åren.

  Problemet för en renodlad försvarsmakt är lite samma som för Banverket och snöröjning: det är svårt att motivera varför man ska investera massa pengar innan något händer - det ses som en kostnad. När något väl händer har man därför alltid investerat för lite.

  SvaraRadera
 4. Ingenjören2010-12-29 14:25

  Detta är det stora problemet med världen efter elfte september, om ett hot inte har att göra med muslimer så anses det totalt ointressant av tidningarna. Ryssarna säljer inte längre lösnummer. Ironiskt nog anser de som oftast pratar om mediernas 'tystnad' och att media 'tiger' att det skrivs för mycket om Ryssland och för lite om Islam.

  SvaraRadera
 5. Sverige behöver ett miljöförsvar, vidare borde alla pengar för försvaret idag oavkortat gå till HBT forskning och HOMO,JÄMO och PSYKO.
  Lite mer resurser även till KRIS och fångvården.

  Det gamla barbariska Sverige är historia, vi är numera upplysta toleranta och goda människor.

  Hela världen ser upp till oss, ljusets folk!

  SvaraRadera
 6. De få kvalificerade journalister och redaktörer som finns i detta land har helt enkelt JULLOV. De stackare som inte fick ledigt från nyhetsredaktionerna fyller som vanligt på med 'nyheter' (prefabricerade innan jul) blandat med enstaka telegram (som brukligt under helgerna resten av året).

  SvaraRadera
 7. Johan Wirén2010-12-29 15:44

  SvD rapporterade om detta i juni. Så helt obefintlig är alltså inte rapporteringen.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ryssland-behover-franskt-fartyg_4836585.svd

  SvaraRadera
 8. Tidigare var det diskussioner, nu är det påskrivet avtal för hela fyra skepp. En enorm skillnad.

  SvaraRadera
 9. Suck! Vem brys sig om Ryssland köper 4 jollar. Varför skulle man skriva om det? Snarare ett tecken att det går åt rätt håll - att ryssland samarbetar med natoländer. Inget att vara rädd för!

  SvaraRadera
 10. Vad är det vi ska vara rädda för?

  SvaraRadera
 11. Mjaauu .... pep den svenske tigern ....

  SvaraRadera
 12. Än en gång: Innan det kan bli frågan om någon militär upprustning så måste det finnas en försvarsvilja i befolkningen. Eftersom den nuvarande doktrinen är en strävan efter ett s.k. mångkulturellt samhälle där det svenska folket skall marginaliseras så kommer det vara omöjligt att åstadkomma. Vem vill försvara ett Sverige fullt med "svenskar" som åker till Danmark och planerar terrordåd? Räck upp en hand någon. Svenska folket och dess nation förtjänar genom sin brist på självbevarelsedrift och naivitet uppenbarligen inte längre sin frihet. Låt skiten gå under. Min förutsägelse är att om 20-30 år kommer Cornucopia vädja från sin stuga i skogen att ryssen skall komma och bringa ordning och trygghet. Svenskarnas fiender finns inom landets gränser, inte utanför. Säpos personskydd mot diverse vänster- och religiösa extremister lär ju snart vara större än fösvarsbudgeten.

  /Witold

  SvaraRadera
 13. Vi har ju hela Europa bakom oss om Ryssland skulle attackera oss så vi behöver ej oroas.

  SvaraRadera
 14. Gasledningen South Stream kommer snart gå mellan Ryssland och Tyskland. Hade jag också ägt en sån, vilken kommer genererar mångmiljardbelopp till ryska staten så skulle jag också vilja kunna försvar den. Behöver inte va mer komplicerat än så.

  SvaraRadera
 15. Fel av mig. Nord Stream heter den visst.

  SvaraRadera
 16. Japp South Stream är min ledning, den ska jag ha så att jag kan snabb tanka en av mina 4 jollar =)

  SvaraRadera
 17. Precis så. Jag drar en vattenledning över din tomt. Sedan köper jag nya baseballträn till mina anabolastinna kusiner för att kunna försvara vattenledningen om någon får för sig att pilla med den. På lite sikt kanske jag får för mig att det enklaste sättet att göra detta är att ha grillfest på din tomt. Varje dag.

  Eftersom du lade dina pengar på att köpa en belånad bostadsrätt i Stockholm och en workshop i genderfrågor så har du inget baseballträ, så det blir till att hämta öl och tömma sopor åt grannens grillfest. På din f.d. tomt.

  "Vad ska vi oroa oss för?" Georgien visste vad de skulle oroa sig för. Inte ens att ha lite koll hjälpte där.

  SvaraRadera
 18. Ingen riktig svensk bryr sig längre, det ursvenska är bara barbariet enligt statsministern. Varför skulle vi spilla blod för att förvsrar dagens fjollsamhälle?

  Jag har aldrig gillat ryssar, men de är bättre än förrädarna som styr samhället idag. Kanske får vi en chans under ryssen att göra upp med alla förrädare i samhället? De verkar inte heller gilla fjollor..

  Största förlorarna vid en ockupation är alla landsförrädare. Vi övriga kommer frodas när den våta filten tas bort från samhället. 90% av svensk media passar enligt mig bättre i en gruva i gulag..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är född här, men har rötter i Bosnien och jag har sett vilka som har det bättre..
   De som stannade och försvarade landet är idag ganska fattiga medans de som flydde ut i världen, idag har det bättre. Inte növändigtvis för att de bor i ett rikare land utan för att de slapp kriget.
   Kan du inte vinna,fly. Vill du säkra din familjs välbefinnande,fly..
   Om FN kommer för att hjälpa dej, fly.
   Flytta tillbaka när du kan.
   //AS

   Radera
 19. svar Witold 1741.
  klockrent skrivet. var tidigare med i hemvärnet men precis som du skriver så kändes så totalt meningslöst o omotiverande. så jag gick ur.

  för vem skulle man försvara egentligen??
  en HBT/femininist/PK vänsterjournalist/design innerstads bortskämd stockholmare? nä...
  eller varför inte en militant muslims rätt att förespråka sharialagar..
  skulle jag vilja offra mitt liv mot ryssen för detta??
  knappast..

  SvaraRadera
 20. лучше, чем потом сожалеть ... Svenne

  SvaraRadera
 21. Vi bortskämda stockholmare kan försvara oss själva tack. Vi som har sk "överbelånade" bostadsrätter är även välutbildade, både inom försvaret och inom den akademiska världen. Så vi kan både betala våra räntor och döda ryssarna om de dyker upp!

  SvaraRadera
 22. Ryssen är betydligt ofarligare än våra muslimska kulturberikare..../ Stig-Olof

  SvaraRadera
 23. Det är ansvarig utgivare snarare än enskild journalist som avgör vad som ligger inom ramarna för TF att publicera i dagspressen.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 24. Spelar ingen roll varifrån hotet kommmer. Det behövs ett militärt försvar. Alltid!

  Nu gäller det att skapa finansiellt utrymme för försvaret. Det åstadkommer man genom att privatisera offentliga verksamheter som det privata sköter bättre, tex skola och sjukvård.

  SvaraRadera
 25. svar 20:06
  ja cornu skrev precis om dessa välutbildade sthlmare mtp det som stod i svd appropå det perfekta innerstadsparet som beskrevs och som tillredde sina utsökta råvaror på teppanayki hällen med en fransk lampa av handplockad drivved i köket.
  jag tror det ryska marininfanteriet riktigt darrar av skräck när de tänker på att möta dessa fruktansvärda motståndare i vår kära huvudstad..

  Nej skämt åsido inget ont om sthlm eller de som bor där. fenomenet finns ju i våra flesta städer men kanske mest uttalat där. använde det mest som en skämtsam liknelse

  SvaraRadera
 26. ёбана в рот, как заебала ваша ахуефшая расня.
  пошли вы все нахуй в расовую биологию ваши гитлеры.

  SvaraRadera
 27. Anonym 22:14.

  Länge gick halva statsbudgeten till transfereringssystemen, som i sin tur driver lönebildningen.

  Kommunaliseringen av skolan var en besparingsåtgärd. Privatiseringar av omsorg är snarast att likna vid utackordering av hela fattigstugan och detta sker även det av besparingsskäl.

  Det är arbetsmarknads- eller varför inte välfärdspolitiken som tillåtits kosta för mycket under för lång tid.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 28. Alla länder har en armé inom sina gränser, sin egen eller någon annans.
  Själv ser jag helst en Svensk värnpliktsarmé. Gärna mångkulturell och med kvinnliga förband.

  Till alla dessa som anser att Sverige är sååå dåligt, fly utomlands och sök asyl nånstans. Kan man inte trivas i sin situation får man ändra på den, eller sin attityd. Flytta imorgon, till ett land som inte tar emot utlänningar, så blir allt bra.

  SvaraRadera
 29. Bra inlägg, med undantag för dina konspirationsteorier som dyker upp med ojämna mellanrum.

  Tror tystnaden i media beror på ointresse/inkompetens. Varför det är så förstår jag dock inte, kanske finns det viktigare saker att skriva om (Bonde söker fru t.ex.)
  /Tompa

  SvaraRadera
 30. Hej Prof Wolland,

  Nja, din förklaring att "De få kvalificerade journalister och redaktörer som finns i detta land har helt enkelt JULLOV" förklarar inte hur dock journalistkåren i Finland, Norge och en massa andra länder lyckats rapportera om denna händelse. Det krävs dessutom inte minst talang. bara förmåga att översätta ett nyhetsbyråtelegram.

  Det mest obegripliga är väl att även journalister som är helt ointresserade av det militära (vilket nog är rätt många av dem) borde ha kunnat fatta att det är av stort allmänt intresse bara ur den synvinkeln att det är den största vapenaffären n å g o n s i n mellan ett Natoland o Ryssland.

  Så vad är då förklaringen, måste vi tro på någon sorts konspiration? Jag HATAR konspirationsteorier! å andra sidan, inte ens SvD har skrivit en rad. Hur i hela fridens namn kan verkligen INGEN ha skrivit om detta?????????????????

  Sir Bullfrog

  SvaraRadera
 31. Till alla ovan som inte vill stå upp för Sverige pga att det i landet finns bögar, queerfeminister, kommunister m fl människor som ni inte gillar. Sist jag kollade var dessa grupper visserligen mycket högljudda men bara några procent av befolkningen. Måhända lite mer Staden men om ni skulle ta och kolla i vilken mellanstor eller mindre svensk stad som helst så utgör de bara en liten minoritet. Så kom med bättre argument för att inte ställa upp för ert land - eller byt till ett "bättre" land. Åk till ert Eldorado var det nu ligger och bli lyckliga där.

  Ni som gärna skulle vilja leva under Putin: studera det ryska "rättssamhället" och den ryska "friheten".

  F

  SvaraRadera
 32. Skatt är en styggelse vi inte skall ha, försvar betalas med skattemedel! Det ena ger det andra för min del finns det annat som har högre prioritet än knektatramp.

  Knektarna får omskola sig till t ex dörrvakter på scandic hotell eller något annat nyttigt som tillför samhället tillväxt vi måste skära ned på sådant som inte är enligt bildt "riktiga" jobb dvs bort skattefinansierade!

  SvaraRadera
 33. har alla krigar-mascho-killar på nätet samlats här eller? vi ska inte satsa mer på försvaret det kostar redan alldels för mycket pengar förstår inte man på 2000-talet att kriget här 1500-talet till då det var ballt och masco att slå ner andra personer det är det inte längre nu är det balt att krama och vissa mjuka sidor som hbt(q) istället för lägga ner pengar på försvaret mot något som inte kommer hända och vi är endå svaga och mindre än ryssarna är bättre lägga pengarna på mjuka sidor som mer dagispappor, hbt(q), genus kunskap och barnuppfostran utan krav och pysco aga eller fysisk aga då får vi invider i detta land och andra land som aldrig skulle kunna användas i krig och på så sätt behöver vi inte oroa oss för att någon skulle anfalla oss bättre krama istället för slås

  inga mer pengar till försvaret eller maktmyndigheter som polisen vi ska krama istället för slåss mörda och kasta in personer i fängelse. satsa på dagispappor, hbt(q) och genus istället

  kramizar

  liza

  SvaraRadera
 34. Snacka om troll kommentar liza..

  Men ska bita lite på den ändå.. :P

  Bara för att vi är så käcka o kramgoa betyder det inte att resten av världen är det.. :P

  SvaraRadera
 35. nej men några av oss machomän har läst om peak oil, finanskris 2.0, babyboom som pensjonerar sig, ustabilare klimat med uppvärmningen, exponentiell befolkningstillväxt i en värld med ändliga resurser som håller på att ta slut eller i vart fall ej räcka till alla i den utstträckning det gjort fram till nu.
  Minskade resurser o svält brukar leda till nöd misär hunger desperation och därmed våld plundring krig o allsköns elände.
  detta har vi fått lära oss i historieböckerna om bla krig svarta svanar o ekomoniska kollapser.

  Framtidens hot o utmaningar kommer bli enorma och att möta dem med en samlad befolkning är svårt nog. men med en befolkning som avskaffat sin identitet o solidaritet med varandra blir det fruktansvärt mycket svårare.

  och för övrigt skulle ett försvar värt namnet som befann sig i sverige skulle vara bra o ha

  SvaraRadera
 36. ni svenskar bör skämmas för den hets mot folkgrupp ni sprider
  fyfan vilket främlingsfientligt folk!

  SvaraRadera
 37. Beträffande journalister, de flesta journalister är för lata/dumma att kolla upp fakta ...

  SvaraRadera
 38. Det blir som vanligt i detta fjolliga land, ojdå! Järnvägen, kärnkraften, skolan mm

  Det kommer alltid som en chock för de hjärnslöa svenskarna att underhåll krävs, men vi vill satsa alla pengar på flummeri istället.

  Men sluta klaga då på att samhället går på knäna, ni röstar ju för detta skit.

  Svenskar gnäller först när denna drabbas av konsekvenserna utav sina egna beslut, hur skulle det vara om man tänkte efter före någon gång, sluta tänk med äggstockarna nu!

  SvaraRadera
 39. Varför förutsätter alla att Cornucopia och de som är för ett starkt försvar är rädda för att Sverige blir angripet av Ryssland eller annan militär makt?

  Man behöver inte angripa andra länder för att få sin vilja igenom om man själv har en stark militärmakt och den som man vill få att göra som man vill har ett obefintligt försvar. Tror ni exempelvis att Sverige överhuvudtaget var i position att säga nej till gasledningen i Östersjön?

  Och vad tror ni händer om gasledningen blir utsatt för sabotage utanför Gotlands kust? Om ryssarna upplever att Sverige inte kan upprätta lag och ordning på sitt vatten kommer självklart ryssarna se till att skydda sina intressen med de medel de har till buds i Östersjön.

  Vi behöver helt enkelt ett starkt försvar på hemmaplan i Sverige för att själva kunna fatta beslut om och ha kontroll över vårt eget land.

  Detta gäller för övrigt andra länder så som USA. Exempelvis SWIFT avtalet, där alla EU-medborgares banktransaktioner skickas till USA, men amerikanerna slipper få sina skickade till EU. Varför går man med på ett sånt avtal? Enligt mig för att det kan backas upp med ekonomisk- och militärmakt.

  SvaraRadera
 40. Men tror ni verkligen vi någonsin klara att ha en försvarsmakt som kan stå emot ryssland om de skulle vilja anfalla oss? visserligen var alltid tesen tidigare att det skulle kosta mer att anfalla Sverige än vad det var värt det. men samtidigt då byggde allt på vi indirekt om vi blev anfallna från öster (ryssland) skulle få hjälp från väster (NATO). Problemet om man tar konsekvenser av peak-oil (eller peak-energi/peak-everything) är att andra länder blir föga intresserade av hjälp oss om de inte får ut något på det.

  Dock kvar står problemet kan vi någonsin få tillräckligt kraftig försvar så vi på egen hand kan hålla ryssen på avstånd utan någon hjälp ifrån något annat land? Visserligen sa man att vi hade 3de största flygvapen på 60-70talet (visserligen en summa jag inte sätt bekräftat). Men ändå? Är det inte bara storhetsvaninsse att ens tro att vi någonsin kommer ha sportlig chanse på egen hand mot ryssland?

  Sedan är det ju så att även om vi inte har någon chans betyder det inte att vi inte ska försöka ha ett försvar värt namnet.

  Några av era som har betydligt mer inblick i försvaret som kan ge bättre kommentar runt det hela? GÄrna också kommentar under hurvida det stämde vi hade 3de största flygvapnet eller om det bara är en urban legend?

  SvaraRadera
 41. Idag tar DN upp en liten notis om det från AFP:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/franskrysk-skeppsaffar-for-miljarder

  SvaraRadera
 42. Klart det är en konspiration/konsensus bakom:

  Knappt någon skrev om grundlagsändringen eller
  om Euroatom. Om lissabonavtalet skrev man om som det vore en turnering där det gällde att komma i mål - Irländarna sinkade målgången. Ingen skrev om det demokratiskt förkastliga i att vi inte fick rösta. Ingen, utom de suspekta, skriver om våldtäkterna. Häromdagen läste jag i GP att en undersökning visar att kvinnor känner sig tryggare! - beställning?

  Någon nämnde hur få HBTQ var. De är få, men de låter väldigt mycket och sitter på många viktiga positioner. Arkelsten engagerar sig mycket, KD kvinnan som bytte till FP, Federley och några till i regeringen.

  När någon har dubbla solidariteter, när kan man lita på denne?

  Ibland ser man "spindelnäts"-grafer över sociala kontaktnät. En wikiliknande sådan skulle vara intressant att lägga upp på internet:
  - Assagne-affären blir belyst av en sådan graf. - Man skulle kunna se om jäv föreligger på en domare.
  -Man kunde se att Leni Björklund är gift med en försvarskonsult som fick uppdrag på 100miljoner
  - Osv...

  SvaraRadera
 43. Vill washington flasha med svensk trupp i diverse kriminella krig anser jag de kan finansiera svensk militär och att vi svenska skattebetalare slipper det helt.

  KAnske samma med politikerna? Skall de vara lakejer åt washington och skynda till som pilska hyndor när husse ger en blick kan washington betala deras apanage för jag vill INTE!

  SvaraRadera
 44. anonym 15:21 : nej hbtq är fortfarande i underkant jämfört med övriga personer i samhället det är fortfarande så att partikalistisk samhället styr och ställer är de som har pengar och vill ha mindre skatt typ datakonsulter kännar massor med pengar men en genus hbtq dagispappa som gör så mycket mer att knäppa på och sätta på datorer bör få bättre lön och det bör de få just efter man tagit bort det partikaliska så det behövs mer resurser till hbtq dessutom så finns det undersökningar på djur som säger att ca 2/3 är hbtq individer men att vi har blivit förtrycka av partikaliskasamhället (religion, politik, ideologier) vilket gjor de flesta som är hbtq inte vet det eller våga erkänna det därför bäst att alla får komma fram och därför krävs mer forskning inom hbtq och genus och vi genom dagis,skolor som ska vara obligatoriska från 1 års ålder lär ut hbtq,genus och snällhet med kramar istället för slag då slipper vi krig,militär och polis i framtiden om ca 30-40år

  kramizar

  liza

  SvaraRadera