Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2010-12-11 19:08

EIR Sverige uppdaterad

Tack vare läsare, som t ex Bengt Randers från ASPO Sverige har jag fått ytterligare data kring historiska elpriser före skatt.

Jag saknar fortfarande 1991-1995, men annars ser det ut som följer.

Värt att notera att elpriset utan skatt i det gamla DDR-Sverige på 80-talet inte var speciellt mycket lägre än idag, i nominella svenska kronor. T ex kostade elen 40 öre per kWh i snitt år 1990 mot 49 öre 2008. Däremellan har vi haft 18 års löneökningar...

När man betalar el- och energiskatterna (och moms) så betalar man inte för själva elen, utan för samhällsservice, som t ex regeringskansliet, statsministerns utlandsresor, Mona Sahlins time-out på Mauritius eller diverse svenska myndigheters löner till byråkraterna. Inte för själva elen. Sedan kan man förstås diskutera varför elkonsumenter måste köpa ett paket samhällstjänster samtidigt som de köper el, men så är det. Skattedelen betalar inte för elkonsumtion och saknar därmed koppling till ur effektiv vi utnyttjar konsumerad energi för att driva vårt samhälle. Det handlar snarare om hur mycket den socialistiska staten sänker samhället, vilket är en annan fråga. Man kan tänka sig ett SIR, socialism intensity ratio, som mäter hur mycket BNP-avkastning vi får på betalad skatt...

Vi fick iaf 2008 fortfarande ut mer ekonomiska avkastning på konsumerad el i Sverige än på 1980-talet, men oljan använder vi ekonomiskt mindre effektivt nu än under andra halvan av 1980-talet.

Förhoppningsvis kan jag komplettera med EIR tillbaka till 1950, eventuellt till år 1900, men då behöver jag oljepriset (i USD per fat) före 1983 och svensk BNP före 1950. Jag behöver också total årlig svensk energikonsumtion före 1980.

Elpriset per kWh har jag tillbaka till 1870 tack vare Bengt Randers.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. SIR vore intressant. Om någon kurva dalat borde det vara den!

  Effektiviteten på eu-skatten är nog inte mätbar.

  SvaraRadera
 2. "När man betalar el- och energiskatterna (och moms) så betalar man inte för själva elen, utan för samhällsservice, som t ex regeringskansliet, statsministerns utlandsresor, Mona Sahlins time-out på Mauritius eller diverse svenska myndigheters löner till byråkraterna."

  Underbar kommentar! Kunde inte ha sagt det bättre!

  SvaraRadera
 3. Seriöst, vad gör vi här på lördag kväll.......

  SvaraRadera
 4. http://www.inflationdata.com/inflation/inflation_rate/Historical_Oil_Prices_Table.asp

  SvaraRadera