Cornucopia?

2010-12-05 14:56

Den vite mannes flykt i SvD

I en helfestlig artikel i SvD beskrivs den vite mannens flykt och den ökade segregation som bostadsbubblan innebär.

"– De senaste tio åren har segregationen i Stockholm ökat dramatiskt. Visst rådde det stora skillnader mellan människors livsvillkor även förut. Men idag går dessa skillnader att placera på stadskartan, säger Elisabeth Lilja."

Ett citat:

"Tillsammans berättar de även historien om ett ovanligt lyckat liv."

Ovanligt stora lån för att köpa ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening kallas för ett ovanligt lyckat liv. De som inte har råd att bo i Stockholm får trösta sig med att skillnaden mellan dig och de som har råd är att de oftast har skulder i mångmiljonklassen, skulder de aldrig kommer kunna betala tillbaka.

Det är också helfestligt att läsa om hur hela hus riskerar att rasa efter att utländsk lågavlönad byggarbetskraft utan frågor rivit ner bärande väggar i många hus, och det ges flera exempel där hus varit nära att rasa när de lånade pengarna fått spela fritt i renoveringshysterin. Tyvärr är det ju så att när man köper ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening så får man grannarnas skulder och renoveringar på köpet, samt föreningens skulder. Har grannarna tagit för stora lån kan de inte betala sina avgifter och eventuellt har även föreningen tagit för stora lån för att hålla nere avgifterna kortsiktigt.

Och i värsta fall så rasar hela huset när polska och baltiska byggarbetare slagit ut bärande delar. Men man har ju åtminstone kvar klubbmedlemskapet i rashögen. Kanske kan man hitta en teppanyakihäll bland rasmassorna, eller kanske den där lampan gjorde av handplockad drivved från Frankrike och ihopsatt av i kloster fullt med blinda belgiska nunnor...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

68 kommentarer:

 1. Fast jag skrattar kan jag inte komma ifrån känslan av att du spakar på en som ligger...

  SvaraRadera
 2. Hehe, läste samma artikel och fick ett hånleende på läpparna. De ängsliga 08orna är ett folk för sig, jag tycker synd om dessa som måste följa flocken för att må bra.

  Ren idioti hur man river bärande delar i stommen, klåpare ska inte syssla med byggnation. Hela den här trenden med hemmafixarna kommer sluta olyckligt för många.
  Känner flera som är hemmafixare och som garanterat gjort fel i tex sina badrum, rivit i stommurar etc

  Jaja, sålänge kollektivet är nöjt så vinner nya M valen.

  SvaraRadera
 3. Även med medelmåttig ekonomi kan man låna sig till ett "fint"(dyrt) boende. Det kan vi läsa i en rapport där riksbanken kvantifierar bostadsbubblan.

  "De 20 procent hushåll som har de största skulderna i förhållande till tillgångarnas värde sitter på 60 procent av hushållssektorns samlade skulder".

  Vi har alltså vår egen version av sub-prime. Men vår sub-prime är generations-skiktad snarare än inkomst-skiktad. D.v.s. det är unga storstadsbor som lånat hela vägen till nock. Och deras överbelåning utgör alltså 60% av den totala lånestocken. Medans de äldre generationerna sitter i helt obelånade kåkar, tack vare Feldts "super-devalveringar" från en nu svunnen tid.

  Kan vi kanske äntligen nu sluta mäta genomsnittlig belåningsgrad då den är gravt missvisande.

  /Realisten

  SvaraRadera
 4. Läste artikeln i morse. Som kommentar till vår samtid så var det intressant läsning.

  Har dock en fråga angående dessa lampor gjorda av "handplockad" drivved från Franska stränder...
  Finns dess motsats i lampor gjorda av "maskinplockad" drivved från Franska stränder, att köpa någonstans?

  Människor är inte så dumma som man kan tro, dom är dummare...

  SvaraRadera
 5. Tänk citybanan med alla sprängningar och vasastans försvagade byggnader..ingen rolig kombination när de ska spränga under grunden på dessa hus.

  Som alltid, allt kommer igen surt, men kanske den som byggde om har sålt och tjänat stort, vad bryr sig denne om ett framtida ras pga renovering. Här lär rättsväsendet få något att bita i, vem bär ansvaret? Den som slog ut väggen eller den som köpt efter?

  SvaraRadera
 6. Och jag som trodde att du skämtade och var ironisk när du skrev om en lampa gjord av handplockad drivved... Den var ju ful också!

  SvaraRadera
 7. Det var bara de blinda belgiska nunnorna som var på skämt (stulet från TV-serien Vänner).

  SvaraRadera
 8. Makro e kul2010-12-05 17:40

  Hej Cornu!

  Du skriver ofta lite ironiskt, för att inte säga elakt, om människor som Eric och Sara med Teppanyakihällen. Inte sällan ondgör du dig över människor som betalar dyrt för "klubbmedlemskap i BRF". Skulle du inte kunna skriva ett blogginlägg om varför dessa fenomen frambringar så starka känslor hos dig? Det verkar ju inte direkt vara avundsjuka, av dina inlägg att döma så låter det som du har andra prioriteringar i livet, och det är därför jag undrar hur du orkar lägga så mycket energi på detta.

  SvaraRadera
 9. Man älskar den man agar. Jag vill väl helt enkelt dessa människor väl och önskar naivt få dem på bättre tankar. Har man köpt 9-miljonerslägenheten i artikeln kontant så har jag inget att tillägga. Har man gjort det med lånade pengar så handlar det inte om ett lyckat liv, utan om stora skulder de aldrig kommer kunna betala tillbaka.

  Jag har också tidigare skrivit att bostadsbubblan slår hårt mot unga som inte är att beskylla för den uppkomna situationen. 24-åringen som skall börja jobba har ingen skuld i kreditbubblan, undantaget studielånen, men drabbas ändå av brist på frihet att bosätta sig utan att skuldsätta sig för livet.

  Bostasbubblan drabbar oskyldiga, och kommer slå hårt mot många omdömeslösa i 25-40 årsåldern, medan 40-talisterna skrattar hela vägen till banken.

  Naturligtvis tar man 8-9 miljoner i lån under eget ansvar, men jag tycker det hela är vansinnigt och vll därför försöka stämma i vattenfallet även om det är meningslöst.

  SvaraRadera
 10. Om din granne bygger om sin lägenhet och tar lån på den så är det inget du belastas med i en BRF.
  Lånen är knutna till ägaren när jobbet gäller lägenhetens insida!/Oppti

  SvaraRadera
 11. Så nej, jag är inte avundsjuk. Jag är orolig. Inte bara för de som tar dessa enorma lån för att tillfredsställa ett påklistrat behov av en viss livsstil, utan för vad det säger om samhället i stort. Konsumera eller dö.

  SvaraRadera
 12. Oppti, nja. Om grannen inte längre har råd med avgiften till föreningen när räntorna sticker iväg så blir det ditt problem, ditt och alla övriga klubbmedlemmar.

  SvaraRadera
 13. Detta är inte "White Flight" då köparna av dessa innerstadslägenheter knappast väljer att flytta FRÅN (Flight) Tensta, Rinkeby, Rosengård eller någon annan kulturberikad stadsdel.

  /Marcus

  SvaraRadera
 14. Intressant att det skrivs så mycket om bostadsbubblan och att finansministern, riksbanken, storbankerna nu är djupt oroade offentligt. Svenson tror dock fortfarande att "This time is different".

  SvaraRadera
 15. När blir drejning populärt igen?

  SvaraRadera
 16. Erik Holmberg2010-12-05 19:54

  Bara ett litet inlägg om det där med att riva bärande väggar. Det var några som gjorde det i min mammas BRF och det var inte direkt en tyst verksamhet. Jag kommer inte riktigt ihåg alla turer men jag tror det blev så att ansvaret för att stadga upp efter väggen följde med lägenheten dvs om de någon gång skulle sälja lägenheten var den nya ägaren tvungen att ta på sig det ansvaret.

  SvaraRadera
 17. Det är en flight i den betydelsen att det är medelklassens stora skräck att bli en av kreti och pleti som driver dem till att mha av exklusiv konsumtion markera dessa särställning.

  SvaraRadera
 18. Jag har en lägenhet i innerstaden i stockholm.
  Pris vid köp 3,2
  Lån på på 2,5 mille. La 700 tusen kontant.

  Bor själv och är 27 år gammal.
  Uppvuxen i random stockholmsförort.

  För min del var det helt klart "white flight".
  Förorten jag uppvuxen i har helt klart sunkat ned sig till den grad att jag och mina vänner flytt.

  Skuldsatt ja
  Lycklig ja
  Medveten om att det kommer en krash ja
  Vill jag bo i förort nej

  Sälja och flytta innan krash, nej, vart då?

  Så hār ser det ut för många i samma sits so mig.

  SvaraRadera
 19. 20:55, tack för ärligheten och att du bekräftar "white flight".

  Mvh

  SvaraRadera
 20. Re: 20:55

  Jag är lite nyfiken på varför du valde att köpa en så pass stor(och därmed dyr i absoluta tal) lgh när du bor själv ?

  Bara räntekostnaden på 2.5 mil landar på 10400kr/mån innan ränteavdrag.

  Menar det inte som en "attack" på ditt val. Är genuint nyfiken på hur du resonerar kring detta

  /Realisten

  SvaraRadera
 21. Jag med lgh.

  Ska svara på frågorna.

  White flight är i allra högsta grad en verklighet.
  Många i min generation som valt att bosätta sig i de lite mer dyrare områdena i stockholm, är i grunden förortsbarn.

  Lägenheten är inte stor. Det är en tvåa på 60 kvm.
  Jag är fullt medveten om kostnaderna för mitt boende, och framtida kostnader.

  Som det är idag så har jag mitt jobb och mina kunder i innerstaden.
  Deklarerad årslön på ca 600 000

  Har ingen bil, har sl kort.

  Vet inte vad alternativet skulle vara.
  Bosätta mig där jag inte trivs? Och behöva pendla?

  SvaraRadera
 22. Har själv bott i en förort till Göteborg och flyttat därifrån. Alla som jag kände där vill flytta, både svenskar och invandrare, de som har möjlighet gör det. Speciellt tydligt blir de bland dem som skaffar barn, "aldrig i livet att mitt barn ska gå i den skolan" sa en bekant härom året.

  Visst, jag har skuldsatt mig. För livet. Blir kanske knapert om det blir en period med höga räntor och jag blir av med jobbet. Men det är okej, höjningen av livskvalitet som det har givit mig har gjort det värt hundra gånger om.

  Vet inte om jag skulle kalla det den "vite mannens flykt". Jag skulle nog kalla det flykten för "alla som har möjligheten".

  SvaraRadera
 23. Vad räknas egentligen som en krash? Om bostadspriserna går ner för att om fem år vara tillbaka på samma nivåer är det kanske inte så många dom drabbas? Det kan ju förvisso bli knapert tidvis, men vad ska inträffa för att folk på bred front ska tvingas att lämna hus och hem? I Stockholm verkar det iaf vara en oändlig ström av männskor som är beredda att elda på marknaden underifrån. Själv har jag just sålt och kommer att flytta till hyresrätt. Möjligen kan det bli köpläge framöver...?

  SvaraRadera
 24. Så här har det varit i alla tider. Intet nytt under solen alls och då kan jag referera till fyrtiotalet då inte ens italienarna ännu flyttat hit. Det är m- skas natur att vilja förändra sina levnadsvillkor till det bättre.

  Sedan förstår jag verkligen inte resonemanget att andra br- innehavare torskar bara för att några i brf inte klarar av debet och kredit. Det ser Krfm till om inte annat och drabbar enbart de det berör. Inget nytt där heller. Vem har inte sett tavlorna där familjer blir vräkta från sina torp pga av att de av olika orsaker inte klarar av hyran. Same, same - but different.

  SvaraRadera
 25. Ok, jag var kanske väl kategorisk när jag avfärdade "White flight", det finns förstås en del som gör detta, inom Stockholms län. Det finns dock många i MIN bekantskapskrets som flyttat TILL något, TILL jobb i Stockholm, TILL ett annat liv än det man är uppväxt med i en sömnig mellanstor stad "på wischan", dock utan att man flyttar ifrån platser med stor andel invandrare, hence the name WHITE flight. Man vill uppleva storstadslivet, pulsen, kunna gå ut varje dag i veckan, gå på konsert och ta tunnelbanan hem på 10 minuter eller tom gå till Globen, Sergels torg, Stockholms stadion osv. Man flyttar alltså TILL något, inte FRÅN något. Man är villig att betala ett pris för detta liv, jag själv skulle inte göra det, men många andra gör det.

  Kort sagt, termen White flight är inte tillämpbar på mer än en liten del av de som köper dyra lägenheter i Stockholm. De flesta svenskar som flyttat från Rinkeby, Tensta etc. är knappast sådana som haft råd att köpa en lägenhet inne i city, utan har istället flyttat till mindre "berikade" områden utanför stan, eller så har det helt enkelt flyttat ut en svensk av andra anledningar och istället har en invandrarfamilj flyttat in. Det är bara omsättning av boende, inte flight åt något håll.

  Malmö är annars ett bra exempel på White flight där man istället väljer att bo i någon grannkommun och pendla. Se artikeln här t.ex.

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article11967/Malmobor-flyttar-bort-fran-invandrarna.html

  Läs även kommentarerna här:

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article12043/Sa-tycker-utflyttarna-om-invandrare.html

  /Marcus

  SvaraRadera
 26. Sa alltsa, om vi inte helt i onödan tog imot 100000 sk "flyktingar" per ar sa skulle man slippa köpa o istället kunna hyra i de omraden där "flyktingar" tilldelas bostäder gratis. Idag är det ju uteslutet att bo där da dessa börjar likna Kosovo. Alltsa, här har vi ytterligare kostnadsposter att paföra det mangkulturella vansinnet. Häpp!

  SvaraRadera
 27. du borde skriva om white trash istället, dvs alla som bor utanför den enda levande delen i sverige stockholm förutom kanske sveriges verkstad (göteborg) och förorterna till copenhamn (lund, malmö, helsingborg). Tror också de mesta av de som lånat för mycket förhållande till inkomster och lånar mest och inte ger något i kontakt är folk i white trash:en i sverige inte i stockholm. alla jag känner i stockholm kan lätt hosta upp med några miljoner när de köper en ny lägenhet nu då de varit inne i svängen. dock personer som är white trash bor utan för stockholm måste lån upp över tacket.

  i stockholm är det ingen risk att låna för komma in, bättre komma in tidigt som 18-åring, sedan sälj när man är klar med studirn runt 22-år och 23-år fått nytt jobb, sedan kanske nästan gång runt 27-årg när man kommit upp sig fått lön runt 45-50kr vilket inte är svårt om man är driftig och sedan nästan gång runt 30år när man ska flyta ihop med sin fru/make eller så. och sedan igen när man skaffar barn. det är väll bara i white trarsh sverige som priserna står stilla och man har väldigt dålig lön och ingen möjlighet får bättre och där hälften av familjen eller mer går arbetslösa som man lånar huvudet av sig.

  dessutom är min erfarenhet att man fusk bygger betydligt mer utanför stockholm, och när man reser på landet ser man massor med hus som rasar samman i white trash sverige. det gör man inte ens i värsta delarna avs tockholm.

  så nästa gång skriv om white trash istället tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du beskriver är bostadskarriär, vilket i högsta grad är wt.

   Radera
  2. Och att särskriva och ha problem med svenska språket; vad är det? Genomsnittsinkomsten är högre i Sthlm än i övriga landet, men skillnaden är inte stor. Det är för övrigt, också i Sthlm, ganska få som har en lön på 50K eller mer i månaden (5-10% kanske).

   Radera
 28. Nu närmar sig frågan pudelns kärna. Vart skall man ta vägen i ett sönderfallande samhälle? Tyvärr verkar ju vårt samhälle visa många tecken på detta. Och det noterade, som C noterat, FN.

  SvaraRadera
 29. välmående medelstor svensk stad2010-12-06 08:28

  Re: jOhan

  Jag skulle föreslå att du skippar utlandsemestern under de följande åren och ägnar lite tid att lära känna ditt land. Det finns en otrolig bredd i Sverige, alltifrån sönderfallna gamla bruksorter i Värmland till välmående tjänstemanna/akademikerstäder som tex Linköping. Visst finns det "white trash" även utanför storstadsområdena men om det är någonstans man hittar försiktighet med lån och stabila byggen så är det utanför hetsen i sthlm, malmö eller gbg.

  Om du tror att alla sthlms 1,5 miljoner invånare lätt hostar upp några miljoner har du en extremt skev världsbild.

  En sista notering, om jag skulle föreställa mig att en person som du skulle kalla för white trash skriva en kommentar så skulle det se ut ungefär som ditt inlägg. Fokus, medborgare!

  SvaraRadera
 30. Man kan roa sig med att kolla lite bolånediskussioner på familjeliv.se så ser man att det finns gott om aningslösa utanför storstäderna som lånar högt på skabbiga hus.

  SvaraRadera
 31. Anonym 03:06 är trots tidpunkten för inlägget (eler kanske tack vare?) en mycket viktig slutsats på spåren. På grund av våra ghettoförorter där människor, svenskar såväl som många etablerade invandrare, bor tvingas människor till andra områden och där pressas priserna uppåt med bostadsbubbla som följd. SD brukar häcklas för att de skyller allt dåligt i samhället på invandringen, men faktum är att utan vår massiva invandring de senaste 25 åren så hade ju våra förorter sett annorlunda, bättre, ut. Detta hade gjort att fler kunde tänka sig att hyra en lägenhet där frivilligt, och bostadsbubblan skulle då inte blåsts upp på det sätt som nu sker eller har skett.

  /Marcus

  SvaraRadera
 32. Var lite snabb där...

  Skall förstås vara;

  ...där människor, svenskar såväl som många etablerade invandrare inte vill bosätta sig, tvingas människor...

  /Marcus

  SvaraRadera
 33. re: välmående medelstor svensk stad

  medelstor svensk stad? det finns bara en medelstor svensk stad och det är stockholm resten är små städer eller som norrmännen säger byar.

  nämn några väll månde medelstora svensk städer? kolla bara på karten som svd hade för några veckor sedan vara bara få städer som skulle öka resten kommer rasa.

  inte alla i stockholm kan hosta upp 1,5 miljoner. men kan folk i medelstora städer hosta upp med samma summa? där 50% är arbetslösa. istockholm bland de som jobbar, jobbar oftast både, sedan finns det massor med trash som inte alls jobbar.

  så man ska vara mer orolig om man bor små städer än om man bor i stockholm, köpenhamns förorter eller lill göteborg.

  SvaraRadera
 34. Nu bort jag inte i Brf längre, men jag har lite svårt för den negativism om dessa "klubbar" som Cornucopia skriver om.
  Visst ärver man grannarns "dåliga renoveringar" osv - men man har även en gemenskap som innebär att man själv slipepr stå för den där söndervittrade fasaden och det trasiga taket.
  Om en villaägare helt plötsligt måste ut med 200 kkr för att reparera taket så är ju det ngt man får räkna med.
  En Brf innehavare kanskeå åker på 200 kr/mån i avgiftshöjning för samma katastrof...även om denne inte skulle fåt höja sitt banklån personligen.

  Oavsett politisk läggning i övrigt, så ligger det en hel del i att 1+1 = 3 när det gäller att samarbeta - både praktiskt och finansiellt...
  Ta också det faktum att man i tätort, och speciellt i Brf ofta kan gå samman och få rätt bra priser för tex värme, el, försäkringar, byggjobb osv

  /K

  SvaraRadera
 35. Misstänker att JOhan bara driver med oss. Finns inga svenska småorter med 50% arbetslöshet. Driver han inte med oss så visar han bara vad det är för folk som tar mångmiljonlån för att bosätta sig i Stockholm. Inte de starkast lysande lamporna kanske, med en väldigt skev bild av omvärlden.

  SvaraRadera
 36. jag sa inte 50% arbetslöshet. bara att 50% av hushållet jobbar ute på landsbyggden resten gör något annat läser på något skit flum på någon små högskola som i skövde (där 90% går ut arbetslösa jämfört med par % från kth), stämplar eller glider runt på något bruk som bloggar själv eller så. i storstaden jobbar de allra flesta i familjen så där har man råd med mer lån och ränta än vad man har de små byarna.

  SvaraRadera
 37. stockholm dra på 20% av befolkning runt minst 90% av ekonomin i landet.

  SvaraRadera
 38. JOhan, tack för dina insikter i hur Sverige ser ut. De var mycket upplysande om sakernas tillstånd.

  SvaraRadera
 39. Måste säga att Johan ger en bild av verkligheten jag kan instämma i. Bor också i innerstan i sthlm och har en högt värderad lägenhet (köpte för 3,3 men gissar på att den nu är värd kanske 4,8). Skulle dock vara betydligt mer oroad om jag bodde i en håla (tycker som Johan knappt det finns några medelstora svenska städer förutom sthlm) dit det inte var inflyttning och arbetslösheten högre. Kan visst tänka mig att det är arbetslöshet nära 50% på vissa ställen, iaf om man vänder på det är det nog mindre än 50% som jobbar.

  har ändå tänkt att priserna borde krascha i sthlm men har kraxat om detta i snart 10 år nu, varför händer det aldrig? Varför klarade sig sthlm genom finanskrisen då nästan alla andra huvudstäder genomgick någon form av prisbubbla? Tror att en tydlig geografisk avgränsning av innersstaden spelar roll (kvm-pris sjunker proportionellt med avståndet från centrum) i kombination med att det inte går att bygga så mycket mer centralt. En lägenhet centralt kommer alltid vara attraktiv.

  Försöker också föreställa mig hur en krasch skulle se ut? Dippar priserna med 20%, 30%, 50% elelr vad? Hur snabbt går det utför och vad är det som startar förloppet? Tror att det måste till ordentlig ökning av arbetslöshet i sthlm för att priserna ska rasa. Det var på väg under 2008 (SonyEricsson m.fl. sparkade folk) men det räckte inte.

  SvaraRadera
 40. En bostadskrasch är i princip lika utdragen i tiden som uppgången. Beroende på vilken nivå priserna skall ner till så håller den på i 5-10 år, vilket också gör det väldigt tufft att övervintra för de som lånat för mycket. Det kan inflationssjusterat ta 20 år eller längre innan priserna sedan är tillbaka igen, om någonsin.

  Sedan är det intressant att se vad Stockholmare tycker om sig själva och sina bostäder. Det säger mycket, men tyvärr inte det ni tror.

  SvaraRadera
 41. En sak till... Säg att man inte skuldsätter sig för livet, vad ska man då göra med alla sina pengar? När man sedan dör med avamorterat hus som man köpte 10 år senare än om man tagit lån, kommer man då inte ångra sig?

  För mig är boendet viktigt och jag tycker bankens kalkyl med att man ska lägga typ 1/3 av disp inkomst på boende är dålig. Jag kan lätt lägga 50% på boende, kan inte se var jag annars ska göra av pengarna? Orkar inte supa upp dem, resa är ganska billigt, bilen är billig i drift, blöjor till ungen kostar bara ca 300/mån osv. Varför inte betala för boendet?

  SvaraRadera
 42. bra gustav.... folk har det bättre idag, iallafal de som jobbar, finns de som har sämre naturligtvis men viktigaste är en majorit har det bättre. och de har råd lägga mer på mer lyxiga semsterar. Varför ska man vandra omkring på en liten fjälltop i sverige när man kan åka ut och se ordentligt berg i europa, us eller asien? varför vaska omkring i bohuslän när man kan åka till australien? nu har vi råd och vi kan lägga på det vi vill så inget fel man piroritera boendet och lägger mer på det, viktigaste är man inte tar massor med små krediter ... fast det är väll främst folk i småorter som hanar i lyxfällan på grund av småkriteder och att de inte jobbar? väldigt få i från stockholm

  SvaraRadera
 43. Jonas Östensson2010-12-06 11:55

  Men hur kan du Johan säga att folk har råd när det är för lånade pengar ? Förstår inte det. Klart som fan jag kan leva värsta jetset livet. Men jag lever bra mycket bättre i min hyres rätt på 82m2 hyra 4890kr med fullgod standard i uddevalla(min storstad med 50k pers) Och är helt skuld fri med en volvo850 95a som är säker och funkar strålande. Vem måste ha en BMW eller audi för en fjärdedels villa, visst köp den om du har egna pengar men liksom låna till den, det är fan inget liv. Jag har inga skulder alls, jag är fri. Det du verkar tycka är ett liv där man har råd, jag förstår bara inte bilden av det. Banker äger den livsbilden du målar upp. Varför åka till australien när och kolla på kängurur när man kan lumma runt och spana Järv här. Fast skuldfri och en kännsla att ingen äger en ?

  SvaraRadera
 44. @Cornu:
  Men om kraschen håller på i 5-10 år borde man ha goda möjligheter att sälja med blygsamma förluster? Sålänge trycket från de som flyttar in finsn där kan man dessutom förvänta sig att omsättningen inte stannar av helt, vilket annars är ett hot.

  Delar du uppfattningen att det troligen krävs ordentligt ökad arbetslöshet i sthlm för att priserna ska sjunka? Undrar också när du tror priserna kommer börja sjunka? Kändes som att denna höst boomade priserna ordentligt.

  SvaraRadera
 45. Johan, Gustav, hela grejen e ju att me ert resonemang sa maste man ju alltid jobba, alltid se till at ha samma inkomst. Alla me lite framforhallning inser val att pensionen knappast kommer att vara lika mycket som inkomsten nu. Vad gor ni da? Saljer av och lever fattigt me rantor etc att fortfarande betala? Jag menar inte att man bara ska gnata for pensionen idag, men om man far leva sa kommer den ju en dag...

  Elli

  SvaraRadera
 46. Haha.... jonas nu har jag faktiskt köpt lås min bostad och övrigt har jag i investeringar som anskaffar pengar varje månad. dock kan man göra en vanlig Investarekalkyl på att köpa en bostad och sedan räkna av låne kostnaden på den och då har man visst råd. många har råd med med lägenhet om båda två jobbar och även låna till det. det är massor med folk som har det i stockholm, och som satsar på det, och gör ett klot val de kommer vara vinnare om ca 15 år, inte nissar och nisslorlinor i små städer. bor man små stad nu och har något att komma med så ska man flytta till stockholm, malmö, köpenhamn eller utomlands till en riktigt stor sad. jobbar bara en om man lever på marginalen i 2:a i en liten skit stad ja då kanske man inte har råd men då får man mätta sig efter det.

  Dessutom är 50k inte en storstad det är en skithål. stockholm är egentligen internationel medelstorstad. 50k är typ felräkning av arbetslösheten i USA. Dessutom är volvo en skit bil med skit dåliga och svaga motorer ifrån annan skit stad skövde , BMW, Audi eller Mercidi är riktiga bilar. bara tyskar som kan göra riktiga bilar nu för tiden. hoppas volvo lägger ner helt i sverige och flyttar skiten till china.

  SvaraRadera
 47. elli: jo... vill man glida runt på bidrag så kanske man inte ska låna. man vill man komma något vart så får man allt jobba på. pensionen kommer endå att bli bra man kan sälja med vinst efter åt. dock måste vi spara i egen pension. varför ska man lämna efter sig pengar till sin barn? de får ju jobba på egen hand.

  SvaraRadera
 48. Men JOhan, du maste ju bo nagonstans iaf val? Klart man inte maste lamna pengar till sina barn, men varfor MASTE man ta lan for att komma nagonstans? Uppskattar tips da jag faktiskt tycker att jag joobbar hart just for att 'komma nagonstans'...

  Elli

  SvaraRadera
 49. Vi har ett troll i detta forum och de brukar inte tillhöra de vassaste knivarna i lådan!
  //pl

  SvaraRadera
 50. Elli: du kanske jobbar med fel saker och på fel platser där de betalar för lite. viktigaste att hoppa i små steg. och naturligtvis ska man inte låna till en börja så mycket så man inte kan gör något annat att betala lånen och leva på brunna-bönnor och sno toapapper ifrån jobbet. utbilda sig från ett bra universitet och inte skit högskola är också bra för att få bättre betalt jobb i storstad

  SvaraRadera
 51. JOhan, jag bor o jobbar i Bryssel (dar jag oxo utbildat mej), jag har pluggat ekonomi och jobbar inom finans. Bryssel, 'Europea huvudstad' ar iofs mindre an sthlm, sa jag antar att detta oxo ar en 'by'. Jaja, tack for tipsen, men just nu ser jag inte hur ett lan skulle forbattra min situation! :)

  Elli

  SvaraRadera
 52. Har du något emot vita män? Din ton känns aningen nedlåtande.

  SvaraRadera
 53. "Vite mannens flykt" är en översättning av "white man's flight", och avser inte just män, utan "människor". Det är inte nedlåtande om vita män, utan handlar om att man flyr från Kretin och Pletin in bakom de murar som bostadsbubblan reser runt medelklassghettona, se http://cornucopia.cornubot.se/2010/10/den-vite-mannens-flykt.html

  SvaraRadera
 54. Nu är det faktiskt så att också färgade börjar söka sig till de dyra stadsdelarna. Till exempel så planeras en spårvagnslinje direkt från Rosengård till Västra hamnen, eftersom det redan finns så stora resandeströmmar mellan dessa stadsdelar. Det är också så att färgade barn pendlar till skolor i dyra områden, så också där blir det blandat. Man kan väl säga att de vita försöker fly, men att de färgade förföljer dem.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 55. Elli: Men Bryssel blir väll lite som europas washington. de enda som har något bra är de som jobbar åt det federal. det privat näringslivet och övriga samhället är på förfall. gäller det finans är det väll främst london och zurich som gäller i europa och kanske även frankfurt och paris.

  SvaraRadera
 56. Baserat på JOhans intelligensnivå och förmåga att stava så gissar jag att han själv bor i Skövde.

  SvaraRadera
 57. JOhan, helt sant, tyvarr (EU funktionararer, Ambassadsanstallda, NATO, EFTA och kringliggande lobby/support). Funderar pa Singapore...

  Elli

  SvaraRadera
 58. Jag är fortfarande intresserad av att höra hur ni tror priskraschen kommer utspela sig ur sthlms perspektiv. Cornu trodde på en ca 5-10 år utdragen krasch (är det kanske bara en nedgång vi talar om?), vad tror ni andra och vad kommer kvm-priserna vara när allt är klart (inflationsjusterat tack).

  SvaraRadera
 59. Gustav, jag tror redan nedgången börjat. Det finns inte längre någon uthållighet mot de höjda räntorna inte ens vid de här låga nivåerna. Räntehöjningarna gör att man inte kan höja priserna mer. Tittar man på mina undersökningar av identiska radhus så ser priserna ut att gå ner. Kanske bara en säsongseffekt, vi får väl se.

  SvaraRadera
 60. Ha Ha, håller med om att JOhan inte har mycket där uppe, vill bara skapa turbulens i debatten istället för intelligenta inlägg som ger något. JOhan, du skulle aldrig ha lämnat plogen, den kan du få användning för framöver. Den "riktiga" finanskollapsen kommer att slå så hårt att papperspengar och lägenhet i innerstan inte har något värde. Det blir att flytta ut till landet, baka eget bröd, odla a la 70-tal. Men det vill inte 80-90-talister höra talas om, det är bara yta och konsumtion som gäller. Så andefattigt!

  SvaraRadera
 61. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 62. Anonym, jag raderar tyvärr din kommentar pga tonen som kan uppfattas vara på gränsen av vad som är lagligt. Det är inte dina åsikter som jag censurerar, utan ditt sätt att uttrycka dem. Skriv gärna en gång till men med ett trevligare språk där du kallar invandrare för invandrare och inte för hårdare uttryck samt där du byter ord som hat till "ogillar" etc.

  Jag håller med dig om hyckleriet från alla de som sitter trygga i sitt medelklassghetto och vurmar för ökad invandring. När man själv har lånat pengar för att slippa familjerna Kretin och Pletin så är det lätt att vara självgod.

  SvaraRadera
 63. "Han sitter på tronen och ser ner på dom tarvliga hjonen", sjöng Magnus Uggla om hyckleriets överstepräst, Jan Guillou. Likt andra Von Obens bor han i innerstaden, lyckligt befriad från mångkulturen. Samma mångkultur som han i en påklistrad godhet jämt och ständigt höjer till skyarna. Nu lär väl inte Jan Guillou personligen behöva oroa sig för fallande bostadspriser i den heta innerstaden. Men många andra som gärna pekar finger åt folk och kallar dom rasister, white trash mm lär få det svettigt framöver.

  /Krille

  SvaraRadera
 64. Bilden av Sverige som JOhan målar upp är intressant iom att den till största delen faktiskt har grund i verkligheten. Välbetalda jobb koncentreras till stororterna. Bostadspriserna där är också markant högre...
  Om JOhans umgängeskrets "lätt" kan få fram en mille eller två, då får man även se hur mycket de kan köpa för den summan: halva Gustavs brf-lägenhet? En tredjedels villa?
  Men i Skövde, Uddevalla och Trollhättan ger det hela villan, eller stans bästa lägenhet (skillnaderna är ungefär i den storleksordningen).
  För att boende där skall matcha JOhans bostadsköpkraft behöver de släpa på avsevärt mindre säckar med kontanter.
  Att jaga ett 40-50k-jobb (som inte alls är normen, svensk medellön igger väl på 27) bara för att ge bort hälften för ens boende, och dessutom ha inte helt säkra framtidsutsikter är inte nödvändigtvis bättre än att i en småstad leva med samma disponibla inkomst, och troligen mindre stress.

  SvaraRadera
 65. @Cornu:
  I sthlms innerstad ser priserna inte ut att vara på väg ner, hösten har formligen kokat kanske mycket pga att det varit få objekt till salu.

  Tror inte att höjningen av räntan spelar större roll, den måste nog typ dubblas innan den påverkar sthlms-marknaden. Däremot om folk blir arbetslösa försvinner betalningsförmågan i ett hujj, alltså tror jag det krävs arbetslöshet för att priserna i sthlm ska krascha.

  SvaraRadera
 66. En sak till... Ju högre lån (och lön, tillgångar etc), ju bättre förhandlingssituation har man mot banken. Sålänge lägenhetsinnahavarna i sthlm inte förlorar jobbet borde bankerna hellre jaga efter de med sämre situation (folk i byar med små lån/inkomster)? Ger de sig efter de med stora lån och dessa inte kan betala blir det kreditförluster = inget drömscenario för bankerna.

  SvaraRadera